GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Lasagne - przepis

27.11.2006
21:44
smile
[1]

Viroxis [ s.n.a.f.u ]

Lasagne - przepis

Mam do was pytanie: ^^ Czy ktoś ma dobry, wypróbowany sposób na Lasagne( mam nadzieje, że tak się pisze). Nie chodzi mi o pierwszy lepszy przepis z google'i. Szukam czegoś co na pewno się uda i będzie smakować. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

spoiler start
czemu u licha nie ma kategorii "Kuchnia" ? ^^
spoiler stop

27.11.2006
21:46
[2]

boskijaroo [ Książę Czarnych Sal ]

Kupujesz w pudełku firmy Knorr. Jest ciasto , sos do zrobienia (ser trzeba samemu) - niebo w gębie zawsze się udaje :) Polecam w 100%

27.11.2006
22:02
[3]

Viroxis [ s.n.a.f.u ]

no to mały up...pudełko Knorr'a może być ale szukam czegoś domowego i ambitniejszego:)

27.11.2006
22:17
smile
[4]

Harrvan [ Senator ]

Viroxis --> byc moze nie wyjdze tak jak na obrazku ale moze ci sie spodoba ... moj wlasny sprawdzony przepis .

Skladniki :
3-4 Jajka ( im wiecej dasz tym bardziej potrawa bedzie syta )
Mieso ( co znajdziesz w lodowce ... moze byc doslownie wszystko )
x plasterkow sera ( to juz w zaleznosci od wielkosci patelni w ktorej bedziesz robil ta potrawe )
Makaron ( najlepiej smakuje ze swojskim ale przepisu dokladnie nie pamietam jak chcesz to poszukam i napisze )

Przygotowanie :
Ubijamy jajka tak jak na jajecznice . ( Przydadza sie pozniej )
Kroimy mieso w paseczki . Smazymy na patelni 5-10 minut . Potem kladziemy makaron i mieszamy przez okolo 2-3 minut. Teraz wylewamy ubite jajka na patelnie i mieszamy tak dlugo zeby nic nie przywieralo do patelni. Nastepnie kladziemy plasterki sera przykrywamy patelnie i czekamy az ser sie roztopi

Cala filozofia ...

W piekarniku jeszcze nie probowalem ale w ta sobote sprobuje sie z tym zmierzyc ...

Smacznego zycze

27.11.2006
22:57
smile
[5]

Soldamn [ krówka!! z wymionami ]

ja to robie tak :


kupuje makaron w płatach i ser. Robie sos jak do spagetti (mielone, pomidory, papryka, oregano, bazylia etc).

Makaron lekko gotuje w wodzie, biore foremke do ciasta babki, ukladam 1 wastwe makaronu, potem sos, potem pokrojony w cieniutkie plastry ser, znowu makaron itd itd. Acha - 1 i ostatnia warstwa makaronu powinny byc grubsze twardsze (np 2 platy) spod posypac serem i polac sosem i do piekarnika

27.11.2006
23:27
smile
[6]

Sayyadina Av'Lee [ Konsul ]

NADZIENIE
80 dkg wołowiny
1.5 słoiczka koncentratu pomidorowego
średnia cebula
2 ząbki czosnku
40 dkg sera żółtego - parmezan
1 łyżka bazylii
1 łyżka tymianku
1 łyżka oregano
sól + pieprz

Zeszklić cebule, dodać czosnek, po chwili mięso. Pod koniec smażenia dodać przyprawy + koncentrat.


BESZAMEL
10 dkg masła
1 litr mleka
3.5 łyżki maki
1 łyżka gałki muszkatołowej
0.5 - 1 łyżki pieprzu białego

Roztopić masło, dodać maki i wymieszać. Wlać mleko i zagotować wciąż mieszając. Dodać przyprawy. Podgrzewać aż stanie się gęste.

Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze:

ciasto + nadzienie + beszamel + ser + ciasto + nadzienie + beszamel + ser + ciasto + beszamel + ser.

Makaron przed położeniem na blachę można lekko podgotować.


Sprawdzone wielokrotnie, zawsze sie udaje, jest pysznie ;-)
Przepis jest na "duza" blache. Jesli chcesz zrobic np w naczyniu zaroodpornym to chyba bedziesz musial podzielic wszystko na pol. Ale jesli robisz obiad dla 4< osob to radze jednak wieksza porcje bo mimo i z jest to sycace danie ludzie po czasie prosza o dokladke :].

28.11.2006
09:11
smile
[7]

Viroxis [ s.n.a.f.u ]

dzięki wielkie wszystkim! Lece do sklepu i zaraz zabieram się do roboty! Jeszcze raz dzięki. Prześle wam fotke jak mi wyszło:PP

28.11.2006
09:13
[8]

Maccpol [ Śnieżny Bałwan ]

Smacznego. :D

28.11.2006
09:31
[9]

Arczens [ Legend ]

Moj przepis :)

0,5 kg łopatki mielonej
przecier pomidorowy w kartoniku 0,5 L
cebula
oliwa z oliwek
tymianek, bazylia, oregano, papryka, pieprz po pol lyzeczki (czosnek opcjonalny i raczej granulowany niz swiezy, ale to dlatego ze nie przepadam)
dwa rodzaje sera mozarella i jakis drugi polecam svecja, ale drogi jak cholera, po 0,25 kg
platy makaronu do zapiekania (bez gotowania)

Beszamel jak u Sayyadina Av'Lee tylko ja robie z polowy skladnikow :) (W brew pozorom to najtrudniejsze jest i jedyne co sie moze spieprzyc, trzeba dobrze mieszac )

Na oliwie po kolei cebula, potem miecho z przyprawami na koniec zalewam koncentratem i dusze jeszcze 5-10 min.

Beszamel j.w.

oliwa z oliwek na blache potem na zmaine makaron miecho ser, wazne zeby mozarella byla potem na samej gorze(znaczy zeby tam bylo jej najwiecej) Troche oliwy jeszcze na wierzch i do piekla, az sie zapiecze :)

© 2000-2025 GRY-OnLine S.A.