Viroxis [ s.n.a.f.u ]
Lasagne - przepis
Mam do was pytanie: ^^ Czy ktoś ma dobry, wypróbowany sposób na Lasagne( mam nadzieje, że tak się pisze). Nie chodzi mi o pierwszy lepszy przepis z google'i. Szukam czegoś co na pewno się uda i będzie smakować. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
boskijaroo [ Książę Czarnych Sal ]
Kupujesz w pudełku firmy Knorr. Jest ciasto , sos do zrobienia (ser trzeba samemu) - niebo w gębie zawsze się udaje :) Polecam w 100%
Viroxis [ s.n.a.f.u ]
no to mały up...pudełko Knorr'a może być ale szukam czegoś domowego i ambitniejszego:)
Harrvan [ Senator ]
Viroxis --> byc moze nie wyjdze tak jak na obrazku ale moze ci sie spodoba ... moj wlasny sprawdzony przepis .
Skladniki :
3-4 Jajka ( im wiecej dasz tym bardziej potrawa bedzie syta )
Mieso ( co znajdziesz w lodowce ... moze byc doslownie wszystko )
x plasterkow sera ( to juz w zaleznosci od wielkosci patelni w ktorej bedziesz robil ta potrawe )
Makaron ( najlepiej smakuje ze swojskim ale przepisu dokladnie nie pamietam jak chcesz to poszukam i napisze )
Przygotowanie :
Ubijamy jajka tak jak na jajecznice . ( Przydadza sie pozniej )
Kroimy mieso w paseczki . Smazymy na patelni 5-10 minut . Potem kladziemy makaron i mieszamy przez okolo 2-3 minut. Teraz wylewamy ubite jajka na patelnie i mieszamy tak dlugo zeby nic nie przywieralo do patelni. Nastepnie kladziemy plasterki sera przykrywamy patelnie i czekamy az ser sie roztopi
Cala filozofia ...
W piekarniku jeszcze nie probowalem ale w ta sobote sprobuje sie z tym zmierzyc ...
Smacznego zycze
Soldamn [ krówka!! z wymionami ]
ja to robie tak :
kupuje makaron w płatach i ser. Robie sos jak do spagetti (mielone, pomidory, papryka, oregano, bazylia etc).
Makaron lekko gotuje w wodzie, biore foremke do ciasta babki, ukladam 1 wastwe makaronu, potem sos, potem pokrojony w cieniutkie plastry ser, znowu makaron itd itd. Acha - 1 i ostatnia warstwa makaronu powinny byc grubsze twardsze (np 2 platy) spod posypac serem i polac sosem i do piekarnika
Sayyadina Av'Lee [ Konsul ]
NADZIENIE
80 dkg wołowiny
1.5 słoiczka koncentratu pomidorowego
średnia cebula
2 ząbki czosnku
40 dkg sera żółtego - parmezan
1 łyżka bazylii
1 łyżka tymianku
1 łyżka oregano
sól + pieprz
Zeszklić cebule, dodać czosnek, po chwili mięso. Pod koniec smażenia dodać przyprawy + koncentrat.
BESZAMEL
10 dkg masła
1 litr mleka
3.5 łyżki maki
1 łyżka gałki muszkatołowej
0.5 - 1 łyżki pieprzu białego
Roztopić masło, dodać maki i wymieszać. Wlać mleko i zagotować wciąż mieszając. Dodać przyprawy. Podgrzewać aż stanie się gęste.
Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze:
ciasto + nadzienie + beszamel + ser + ciasto + nadzienie + beszamel + ser + ciasto + beszamel + ser.
Makaron przed położeniem na blachę można lekko podgotować.
Sprawdzone wielokrotnie, zawsze sie udaje, jest pysznie ;-)
Przepis jest na "duza" blache. Jesli chcesz zrobic np w naczyniu zaroodpornym to chyba bedziesz musial podzielic wszystko na pol. Ale jesli robisz obiad dla 4< osob to radze jednak wieksza porcje bo mimo i z jest to sycace danie ludzie po czasie prosza o dokladke :].
Viroxis [ s.n.a.f.u ]
dzięki wielkie wszystkim! Lece do sklepu i zaraz zabieram się do roboty! Jeszcze raz dzięki. Prześle wam fotke jak mi wyszło:PP
Maccpol [ Śnieżny Bałwan ]
Smacznego. :D
Arczens [ Legend ]
Moj przepis :)
0,5 kg łopatki mielonej
przecier pomidorowy w kartoniku 0,5 L
cebula
oliwa z oliwek
tymianek, bazylia, oregano, papryka, pieprz po pol lyzeczki (czosnek opcjonalny i raczej granulowany niz swiezy, ale to dlatego ze nie przepadam)
dwa rodzaje sera mozarella i jakis drugi polecam svecja, ale drogi jak cholera, po 0,25 kg
platy makaronu do zapiekania (bez gotowania)
Beszamel jak u Sayyadina Av'Lee tylko ja robie z polowy skladnikow :) (W brew pozorom to najtrudniejsze jest i jedyne co sie moze spieprzyc, trzeba dobrze mieszac )
Na oliwie po kolei cebula, potem miecho z przyprawami na koniec zalewam koncentratem i dusze jeszcze 5-10 min.
Beszamel j.w.
oliwa z oliwek na blache potem na zmaine makaron miecho ser, wazne zeby mozarella byla potem na samej gorze(znaczy zeby tam bylo jej najwiecej) Troche oliwy jeszcze na wierzch i do piekla, az sie zapiecze :)