GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Gdzie jest napęd DVD?

27.11.2006
19:14
[1]

Rybha [ Konsul ]

Gdzie jest napęd DVD?

Mam problem. Wkładam płytkę DVD do napędu, wchodzę w "Mój komputer" i... nie mam napędu DVD. Pomyślałem, że restart komputera pomoże. Jednak nie pomógł. Kto wie co jest przyczyną problemu i jak go rozwiązać?

W BIOSie nic nie przestawiałem. W ustawieniach nie grzebałem.

Wysuwanie i wsuwanie tacki CD/DVD normalnie działa, kontrolka w napędzie też.

W menedżerze urządzeń tak jakby nie było napędu.

27.11.2006
19:14
[2]

Orlando [ Friends Will Be Friends ]

A w BIOSie przestawiales?

...ale w BIOSie jest ustawione DVD-ROM?

27.11.2006
19:17
[3]

K4B4N0$ [ Dlugi Kijaszek! ]

kiedys tak mialem i reset pomogl
moze otworz kompa i spojrz czy sie cos nie odlaczylo

27.11.2006
19:17
[4]

Maccpol [ Śnieżny Bałwan ]

Pierwszy raz coś takiego widzę. Spróbuj wymontować stację DVD i wmontować ją jeszcze raz. Ale nie wiem czy to pomoże. Jak coś to oddaj kompa do serwisu.

27.11.2006
19:17
[5]

Hitmanio [ Legend ]

K4B4N0$ ==> To jakim cudem włożył płytę?

27.11.2006
19:18
[6]

kabum [ Konsul ]

poszukaj w managerze urządzeń

27.11.2006
19:24
[7]

Strodus [ Couch Potato ]

Rybha --> Kiedyś miałem tak tylko, że to była zwykła nagrywarka CD-R/CD-RW. Czasami nawet jak system ją widział to po włożeniu płyty ikonka znikała i płyta nie startowała. Okazało się, że napęd się schrzanił i poszedł do piachu. Ale spróbuj przepiąć pod inną taśme ewentualnie jakaś zamiana zworek etc.

27.11.2006
19:29
[8]

Iceman_87th [ Senator ]

Hitmanio---> normalnie. Naped cd czy dvd podlaczony do samego molexa dziala tzn wsuwa i wysuwa tacke ale nigdy nic z niego nie odczytasz dopoki nie podepniesz go tasma. Mogly pasc: tasma, kontroler na mobo, naped ewentualnie zle ustawione zwory lub konflikt sprzetowy chociaz te 2 ostatnie sa bardzo nieprawdopodobne jezeli nic nie zmieniales lub nie dodawales sprzetu.

27.11.2006
19:30
[9]

N2 [ negroz ]

Najczęstyszym powodem jest źle wypalona płyta, która powoduje właśnie takie coś.
Inne powody to m.in. uszkodzona taśma, kurz. Uszkodzenie napędu bym tutaj z pewnością wykluczył.
Zobacz też w menadżerze czy jest wykrywany, spróbuj stery załadować mu.

Albo jeszcze:

27.11.2006
19:31
[10]

Rybha [ Konsul ]

Nie straszcie mnie. Czyżby padł mi napęd DVD ot tak sobie? Wcześniej wszystko w porządku działało.

Dodam, że w Nero nie mam możliwości wyboru rodzaju nośnika.

27.11.2006
19:39
[11]

PanSmok [ Konsul ]

wylacz kompa, odlacz i ponownie podlacz tasme laczaca naped z plyta glowna ( logike, nie zasilanie ). czasem jest to kwestia "niestyku". to ze tacka sie wysuwa oznacza tylko ze naped ma zasilanie.

27.11.2006
19:44
[12]

Rybha [ Konsul ]

Dzięki za rady. Spróbuję go otworzyć i zobaczyć od wnętrza co jest nie tak.

Jak ktoś miałby jeszcze jakiś pomysł, to niech pisze.

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.