GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Trzy zadania z fizyki. Błagam pomóżcie rozwiązać

11.11.2006
20:26
[1]

Apocaliptiq [ Parapsychic Man ]

Trzy zadania z fizyki. Błagam pomóżcie rozwiązać

Zadanie nr 1

Ziemia porusza sie wokół Slońca ze średnia prędkością około 30 km/s. Jaką odległość przebywa ziemia w ciągu jednej doby?

Zadanie nr 2

Uczeń idąc ze szkoły do domu w czaie 6 minut naliczył 750 kroków. Długość jednego kroku wynosiła przeciętnie 60 cm. Z jaką średnią prędkością szedł ten uczeń i jaka jest odległość między domem a szkołą?

Zadanie nr 3

Kombajn zbożowy ścina zboże na szerokości 4 m. W jakim czasie zbiera on zboże z działki równej 2 ha, jeżeli średnia predkość jego ruchu wynosi 5km/h.


Z góry thx za odpowiedzi.

Ps: Jezeli ktos sie nudzi to prosze o rozwiązanie, jezeli komuś sie nie chce zrobić proszę o nie dawanie zbędnych komentarzy. Pozdro

11.11.2006
20:28
[2]

Mortan [ ]

Ziemia porusza sie wokół Slońca ze średnia prędkością około 30 km/s. Jaką odległość przebywa ziemia w ciągu jednej doby?

60 sekund =minuta -> 60 minut =godzina -> 24 godziny = doba

Zadanie zrobione.

11.11.2006
20:36
smile
[3]

Mipari1002 [ OOBE Master ]

zadanie 1
t= 86400 - liczba sekund w dobie
v=30km/s - prędkość słońca

s= ? - droga przebyta przez słońce

s=v*t
s=30km/s * 86400 = 2592000 km

11.11.2006
20:42
smile
[4]

Mipari1002 [ OOBE Master ]

zadanie 2

odległość między domem a szkołą:
750* 60 cm = 45000 cm = 450 m

średnia prędkość ucznia:
6min=360 sek
v=s/t
v=450m/360sek=1,25m/s=4.5km/h

11.11.2006
20:44
[5]

Apocaliptiq [ Parapsychic Man ]

mipari --> jezeli chodzi o drugie zadanie - obliczyles predkość a chodzi o predkość średnią czyli "a" a nie "v" ale ok. Teraz 3 zostało:)

11.11.2006
20:56
[6]

alpha_omega [ Senator ]

Jak dla mnie to jest właśnie prędkość średnia, bo bazuje na średniej długości kroku.

Zresztą co Ty tutaj z jakimś a wyjeżdzasz, o ile pamiętam to było przyspieszenie. A jak:




W ogóle taki wzór jak V=s/t musi być uśrednieniem w moim odczuciu.

11.11.2006
21:02
smile
[7]

Golem6 [ Gorilla The Sixth ]

Zadanie 3.

Dla ułatwienia ja bym przyjął, że to pole ma szerokość 4 metrów i się tak dłuuugo ciagnie.

1 ha = 100m * 100m = 10000m
2 ha = 20000m

Jeżeli ma szerokość 4 metrów do długość będzie powierzchnią tego pola podzielona na szerokość, czyli...
20000:4=5000m = 5km

Średnia prędkość kombajnu to 5km/h a trasa jaką musi pokonać to 5km.
t = s/v czyli t = 5/5 = 1 [km/(km/h)=km*(h/km)=h]
W tym wypadku godziny bo taką mamy jednostkę przy prędkości.

© 2000-2022 GRY-OnLine S.A.