GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Dobry przepis na pizze...??

28.10.2006
22:59
smile
[1]

Grabb [ Centurion ]

Dobry przepis na pizze...??

Ostatnio wziela mnie ochota na pizze elasnej roboty... tylko mialem problem co na nia polozyc... wszystko?? to taki smietnik... wiec pytam sie was... moze wy macie jakies dobre pomysly??:):):)

28.10.2006
23:01
smile
[2]

peterkarel [ KochamDzaste ]

ciasto ser sos i przyprawy :D:D:D hehehe :D


edit: pierwszy :D

28.10.2006
23:02
smile
[3]

wysiu [ ]

No ja preferuje PRAWIE wszystko, wiekszosc jadalnych rzeczy z lodowki ujdzie, byle nie naraz. Rzeczy ze smietnika nigdy nie probowalem dawac, niezly hardkor.

28.10.2006
23:02
[4]

Genzo Wakabayashi [ Juventus Forever ]

Bekon - salami - cebula!! Moja ulubiona !!!

28.10.2006
23:03
smile
[5]

Grabb [ Centurion ]

no sprobuj!!! obok tego nie da sie przejsc obojetnie...


<== wysiu

28.10.2006
23:03
[6]

Rybha [ Konsul ]

Wrzuć do niej to, co masz jadalnego w kuchni. Zdaj się na finezję. :P

28.10.2006
23:03
smile
[7]

tazik [ Konsul ]

Składniki:
- 1,5 szkl mąki,
- 3 dkg drożdży,
- 3 łyżeczki oleju,
- 0,5 szkl wody przegotowanej i lekko ciepłej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki cukru.

Jak przyrządzić?
Jeżeli ciasto na drożdżach to wiadomo,że składniki muszą mieć temperaturę pokojową-tak tylko przypominam.
Na początk włączamy piekarnik ponieważ w czasie przygotowywania ciasta równomiernie się nagrzeje to też ma swoje znaczenie. Temperatura jakiej potrzebujemy to 225 stopni.
Do miski wsypujemy mąkę,kruszymy drożdże, wlewamy olej, wsypujemy sól i cukier (ewentualnie jakieś zioła, jeśli chcemy mieć ciasto ziołowe). I włączamy mikser :) Tak tak. Ciasto wyrabiamy mikserem dolewając wodę w miare uznania, aż wszystko się połączy w jednolitą masę. Teraz ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy podsypując mąką aż będzie mieciutkie i gładkie. Zostawiamy w misce pod ściereczką aż wyrośnie w jakimś ciepłym miejscu.
Gdy wyrośnie jeszcze kilkakrotnie zagniatamy ( łatwiej zwiększy swą objętośc i będzie pulchniejsze ).
Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto nadając mu kształt blaszki na której będzie pieczona pizza.
I tyle.
A zanim położycie na nim wszystkie wybrane składniki polecam posmarowac je specjalnym sosem: W kubku mieszamy :koncentrat pomidorowy,mnóstwo ziół, zwłaszcza bazylii,roztary czosnek-3 ząbki ale wielbiciele czosnku powinni wziąć więcej. No i sól.Zresztą jak zwykle przyprawy wg uznania. Pieczemy to cudo zaledwie 15-20 minut.Wychodzą fajne górki na brzegach jeśli sie je ominie przy smarowaniu tym sosikiem :)
Ciasta wystarcza na blaszkę o wymiarach 30/40 cm.


Uwagi:
Podane proporcje dobrałam sobie sama w miare prób. W oryginalnym przepisie jaki dostałam było: - 3 szkl mąki,
- 4 dag drożdży,
- 6 łyżek oleju,
- szkl wody.
Ale okazało się ze ciasta jest zbyt dużo no i coś w ogóle nie pasowało. Od kilku lat robię wg przepisu poprawionego i jest niezawodny.


poszukaj watkow, juz bylo od sialala takich:]

28.10.2006
23:07
[8]

Behemoth [ Kocham Marysię ]

Zawsze żyłem w przekonaniu, że nie dam rady zrobić sam pizzy, która by mi smakowala. Takie jednak życie jest przewrotne, że zamawiajac w barze pizzę o wdzięcznej nazwie "Napoli" zdołalem zmienić pewne przekonania. Samo Napoli wcale nie zapowiadało się źle, ale jak zobaczyłem, że w każdym kawałku jest ten śmierdzący tuńczyk czy inne diabelstwo (już sam nie wiem co to była za ryba) podziękowałem. Nie dało się tego smrodu i okroponego zapachu zneutralizować nawet ketchupem i innymi dodatkami.

Od tej pory sam próbuję coś tam robić. Ciasto to nie problem, a wkładam podstawowe składniki typu: pomidory, ser, sos bardzo pikantny, szyneczkę i inne takie. Zwykle wypada niezła.

Na samą myśl o tym syfie Napoli mój żołądek chce oddawać do góry pewne elementy pokarmu.

28.10.2006
23:18
[9]

mikmac [ Senator ]

https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=5594003&N=1

raptem 2 dni temu...

28.10.2006
23:20
[10]

mikmac [ Senator ]

Behemoth -->
to Napoli zapewne dostales z anchois a nie tunczynkiem - czyli sardela, taka mala sardynka. Rzeczywiscie posmiarduje i ma cierpki smak bo jest marynowane do pizzy. Wystarczylo przetrzec rece cytryna ;)

28.10.2006
23:21
[11]

hohner111 [ TransAm ]

składniki mojej ukochanej pizzy:

- ciasto ;)
- minimum 2 rodzaje sera
- parówka DROBIOWA pokrojona w plasterki
- szynka
- papryka czerwona + zielona
- pieczarki

i mozna wpieprzac ;D

28.10.2006
23:23
smile
[12]

Father Michael [ Martyr ]

Ciasto:
w garnuszko podgrzewamy 4 lyzki mleka z polowa lyzeczki cukru. Do tego dodajemy pol paczki drozdzy i rozpuszczamy je w mleku. Przykrywamy garnek i zostawiamy zeby drozdze wyrosly. Nastepnie do miski dajemy 1.5 szklanki maki, lyzke rozpuszczonego masla, 1 jajko, szczypte soli a nastepnie wlewamy wyrosniete drozdze. Wszystko dokladnie mieszami. Jesli ciasto wyjdzie za twarde to dodajemy troszke mleka. Wyrabiamy ciasto, warto sie nad nim powyzywac (mocne ugniatanie, pare razy uderzyc nim o stol :D). Zostawiamy do wyrosniecia.

Smarujemy blache maslem, osypujemy maka, rozwalkowujemy ciasto. Na nie sos pomidorowy z bazylia lub oregano, cebula, pieczarki, miesko, papryka, sol, ser zolty, ananas (tylko jesli z szynka, jesli z kielbasa to oliwki), kukurydza i posypac papryka.
Ew. jako mieso zastosowac podsmazany boczek lub kurczaka :).
Do piekarnika na okolo 30 minut :).

Przepis wyprobowany setki razy, przekazywany w rodzinie z pokolenia na pokolenie od 5 lat :P

28.10.2006
23:24
[13]

Behemoth [ Kocham Marysię ]

O tak anchois je*ane. Tragedia, a zważywszy na to, że jestem fanem ostrej pizzy meksykańskiej to tego typu specjały działają na mój organizm źle. To całe Napoli zamówiłem dosyć przypadkowo patrząc tylko pobieżnie z czego jest złożone. Okropność!

28.10.2006
23:34
[14]

Xaar [ Uzależniony od Marysi ]

Ojcze:
-jaka temp piekarnika?
-na jakim ogniu mam to piec (bo wszędzie widze żeby piec kilkanaście minut, a tutaj 30...)
-na jaką porcje to jest przepis? Tzn np średnica tacki czy coś...

29.10.2006
00:18
[15]

Father Michael [ Martyr ]

Xaar -> ja to pieke w 200*. No moze nieco krocej niz 30 minut, robilem to juz tyle razy, ze nauczylem sie bez zegarka juz dawno temu :). Ogolnie to musisz sprawdzac. Podwazasz ciasto od dolu i jak zacznie byc lekko zlociste to jest git. Wazne jest zeby nie trzymac za dlugo bo zrobi sie twarde. Trzeba wyczuc :). Zazwyczaj wlaczam obie grzalki, na gorze i na dole, zas sama pizze ustawiam prawie na srodkowej polce piekarnika (nieco bardziej ku dolowi niz ku gorze). Z termoobiegiem piecze sie krocej.
A blacha... hmm... Nie powiem Ci teraz dokladnie, ale tak na oko to robie to na blasze 35x50 cm.

29.10.2006
02:13
smile
[16]

Hitman14 [ Bad N Fluenz ]

Mam wizję... widzę Kliverta wpisującego się do tego wątku za 20 minut! <koncentruje się> Widzę banknot 20 zł... i pizzerię... WIDZĘ TREŚĆ POSTA!!!

o to przepis :
20zł do kieszeni
udajesz się do pizzeri
dajesz 20zł
daje ci wybraną pizze
gotowe
Moze nie twoja robota ale napewno leprze niż ci wyjdzie


29.10.2006
02:33
[17]

Klivert [ Konsul ]

o to przepis :
20zł do kieszeni
udajesz się do pizzeri
dajesz 20zł
daje ci wybraną pizze
gotowe
Moze nie twoja robota ale napewno leprze niż ci wyjdzie

29.10.2006
13:20
smile
[18]

$heyk [ Master Chief ]

5 dag drożdży + składniki do wyrośnięcia (trochę cukru, pół szklanki ciepłego mleka ir łyżka mąki)
3 szkl. mąki
kostka margaryny
żółtko
pół szklanki letniego mleka
szczypta soli

Jak drożdże wyrosną zmieszaj wszystkie składniki z roztopionym tłuszczem. Trzeba chwilkę pomieszać (ręcznie, ofkorz), aby nabrało jednolity kolor. Margaryna musi trochę ostygnąć, bo jak będzie za gorące, to zabije drożdże. Jak będzie za bardzo się kleić, dodać mąki, jeśli za mało - troszkę wody. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. A po rozwałkowaniu ciasta wyłożyć nań co kto lubi :) Jak będziesz robić grubsze ciasto, będzie miękkie, z cienkiego wyjdzie kruche. Żółty ser dodaje się na końcu. Jak pizza będzie niemal gotowa, wyjąć z piekarnika, wyłożyć ser i postawić z powrotem na 1-2 min (aby się roztopił).

Ja zawsze dodaję przed mięsem i tymi składnikami keczup domowej roboty, ale pasuje też koncentrat pomidorowy. Wylewasz na rozwałkowane ciasto tak, aby była na samym spodzie składników - wtedy pizza nie jest taka twarda i mięso lepiej przywiera.


Edit: Zapomniałem dodać - piec w piekarniku w temp. 200-220 st. C.

© 2000-2025 GRY-OnLine S.A.