zimi [ Pretorianin ]
Kurczak z rożna:]
hmm.. dostalem bojowe zadanie na przyrządzenie kurczaka z rożna przy pomocy specjalistycznego sprzetu czyli piekarnika..tylko brak mi planów misji..zna ktoś jakiś dobry przepis na kurczaka z rożna..znaczy chodzi mi o czas pieczenia , jak marynata(tak bardzo fachowe slownictwo:]) itp. szukalem juz na necie ale tam to jakies wogule maxx hardcorowe wersje tego cuda..z jabłkami, na piwe:]]] ale narazie ja nie jestem na poziomie profesional aby tego dokonać.. moze potem:] też chcialem tego dokonać ale niestety funduszy brak skaldnikow masa oraz presja rodziny heheh musisz wkoncu cos sam przyrzadzić:]
rothon [ Malleus Maleficarum ]
Kup w budzie z kurczakami i masz pol dnia wolnego. Taniej niz kupowac wszystkie skladniki i robic. W dodatku lepszy, bo tobie wyjdzie z wierzchu spalony, a w srodku surowy :-)
Regis [ ]
Kup gotowego. Ale w zaufanym miejscu - w marketach i innych tego typu sklepach kurczak z rozna to tzw. 3 wcielenie kurczaka. Pierwsze to swiezy kurczak, drugie to siny kurczak umyty ludwikiem, zeby wygladal na swiezszego, trzecie to wlasnie stary kurczak z rozna (zeby nie bylo widac, ze stary), a czwarte to salatka z kurczakiem (tam juz nic nie widac :P ).
Lechiander [ Wardancer ]
Dokładnie. Na bank się coś nie uda. I naprawdę szkoda na to zachodu.
Arczens [ Legend ]
Trzeba sobie ulatwiac zycie, taki gotowy kurczak z rozna to pewnie z 15 zł. Robiac samemu wydasz dwa razy tyle i tak jak juz napisali poprzednicy, pewnie cos spieprzysz ;)
pani_jola [ Generaďż˝ ]
A ja powiem, ze kurczaka z piekarnika robi sie bardzo latwo.
1) Kupujesz te czesci, ktore lubisz najbardziej(nogi, skrzydla, calosc)
2) Przyprawiasz przyprawami z "Kamisa" do indyka albo do kurczaka-tam masz juz miks wszystkich przypraw
3)Zostawiasz na ok 1h, zeby przyprawy przeszly
4) Kładziesz maslo albo smarujesz nim kuraka, zalezy czy zostawiacz ptaka w brytwance czy robisz na roznie.
5) Ja nastawiam kurek do polwy nie wiem jaka to jest temp pieczenie. Sam zobaczysz czy bedzie sie cos dzialo z potrawa czy nie.
5) Oblewasz co jakis czas kurczaka tym sosem co powstanie z masla, przypraw i tluszczyku.
Dla smaku mozesz oblewacz winem, piwem czy co tam lubisz.
6) Po jakiejs godzinie bierzesz dluga wykalaczke albo jakis drut i klujesz kuraka. Jesli drut wchodzi gladko to trzymasz jeszcze chwile i koniec.
Jest duzo lepszy niz z bud, swiezy i nie tak tlusty.
Lechiander [ Wardancer ]
Jolka ---> A ile zmarnowałas drobiu, zanim to stało się proste? ;-)
pani_jola [ Generaďż˝ ]
Lechiander--> ptasia grypa to byla moja przykrywka.
Arczens [ Legend ]
I to klucie drutem jakies takie nieludzkie ;)
Lechiander [ Wardancer ]
To może zadbajmy o populację drobiu w tym kraju i niech zimi lepiej kupi gotowca. :-)
pani_jola [ Generaďż˝ ]
Arczens-->Zalezy w co sie kluje. Niektorzy wiele by dali by byc uklutym.
Lechiander [ Wardancer ]
Ale nie drutem, na bogów!!!
Arczens [ Legend ]
Zalezy jeszcze czyj to drut :)
BukE [ Płetwonurek ]
Kurde u mnie caly kurczak w zaufanej budce na dworcu kosztuje 8zl i jest gitara. Kupie takiego jednego barbarzynce i jedzenia na caly dzien. :-)
pani_jola [ Generaďż˝ ]
Lechu-->
sajlentbob [ Generaďż˝ ]
do tego co napisała pani_Jola dodam tylko, że piekąc, na początku można ustawić dużą temperaturę na jakieś 10-15 min i podobnie robimy w końcówce pieczenia.
Jeśli korzystamy z zakrywanego naczynia żaroodpornego to na te pierwsze i ostatnie minuty pieczenia dobrze jest zostawić je odkryte.
Dzięki zwiększeniu temp. na początku mięso tak nie wyschnie bo się lekko zapiecze, a końcowe zwiększenie temp spowoduje że skórka będzie bardziej chrupiąca.
Wbrew przesądom taki kurczak to banał.