PatrykW [ Arbiter Elegantiae ]
Potrzebna pomoc z Chemii!!!!
Wiem, że to są rzeczy proste, ale jutro mam sprawdzian z całego poprzedniego roku szkolnego, a mniej wiecej wiem jakie są pytania (babka od chemii daje takie same spr całej szkole, a niemożliwe jest napisanie w jednym terminie - naszczęście). A więc chodzi o to: m.in. jak oddzielić wodę od cukru (chodziłoby mi o metode bo o metodzie to umie sam znaleźć)?? Reszty pisał nie będę, bo to sąrzeczy proste. Prosiłbym o pomoc i z góry dzięki.
Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]
Odparować wodę?
Mondragorn [ Lunar Dragon ]
Odparowywujesz wodę, a cukier zostaje.
W_O_D_Z_U [ Pawel or Pablo ]
Myliłem sie :)
PatrykW [ Arbiter Elegantiae ]
No jakoś tak, ale chodzi mi o nazwę tej reakcji (krystalizacja, destylacja itp).
W_O_D_Z_U --> :D:D:D
goldenSo --> Czyli mówisz o krystalizacji??
goldenSo [ Ciasteczkowy LorD ]
Cukier sie wkońcu skrystalizuje.
_bubba_ [ baseraper ]
Poprzez destylacje, lub krystalizacje
PatrykW [ Arbiter Elegantiae ]
Czyli jednak krystalizacja?? Niestety na sprawdzianie nie napiszę: "destylacja lub krystalizacja...." :(
Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]
Krystalizacja - roztwór nasycony. Bierzemy wodę i rozpuszcamy w niej cukier. W określonej temperaturze rozpuszcza się określona ilość gram cukru. Wraz z tepmeraturą rośnie ilość cukru którą można rozpuścić. Potem wkładamy wodę z cukrem do lodówy. Najlepiej dac tam na kredce jakąs nitkę. I w lodówie będzie temperatura spadać i roztwór zrobi się przesycony. Nadmiar cukru skrystalizuje się na niteczce.
Destylacja - tak samo jak się destyluję czystą
_bubba_ [ baseraper ]
Można oddzoielic wode od cukro i krystalizacja i destylacja. O to mi chodzilo. Krystalizacja - zostawiasz szklanke z woda i cukrem na pare dni, woda odparowywuje, zostaje Ci sam cukier. Destylacja - zagotowujesz wode, ta odparowywuje również zostaje sam cukier
PatrykW [ Arbiter Elegantiae ]
Aha, no to wielkie dzięki wszystkim, a Wam Milka^_^ i _bubba_ szczególnie. Może kiedyś będe miał okazje się odwdzięczyć....