zelka [ Strider ]
Śmietana - czy wiecie z czego się składa?
No właśnie, z czego składa się śmietana? Jakie było moje zdziwienie, gdy na opakowaniu przeczytałam takie coś: składniki dodatkowe - zagęstniki - guma guar, pektyna, skrobia, mączka chleba świętojańskiego. I nie ma co się dziwić, że śmietana smakuje jak maślanka skoro jest sztucznie zagęszczona. Ciekawe jak wygląda śmietana przed zagęszczeniem, czy konsystencją przypomina mleko?
boskijaroo [ Książę Czarnych Sal ]
mączka chleba świętojańskiego
nie wiedzialem ze takie cos istnieje
Lookash [ Senator ]
Mleko? Nie sądzę, mleko ma konsystencję jak woda. Jest troszkę gęstsza, ale nie tak, jak te w pojemniczkach ze sklepu raczej.
Arcy Hp [ Legend ]
A może mleczarze jeszcze dodają coś od siebie ? ;P
Lookash [ Senator ]
Niech dodają, i tak wypijesz ;]
Arcy Hp [ Legend ]
Ja tam wole bitą śmietanę . Z takim sexi dozownikiem ofkoz ;P
settogo [ Nie zgadzam się ]
nigdy nie widziales jak na wiejskim mleku odklada sie smietana u gory?
$ebs Master [ Konsul ]
smietana skalda z atomow =] to jasne jak slonce
zelka [ Strider ]
boskijaroo --->
Mączkę otrzymymuje się z nasion suszonych owoców szarańczyna strąkowego (Ceratonia siliqua), rosnącego w regionie Morza Śródziemnego.
riddickM5 [ BMW ]
settogo>> to nie jest śmietana tylko śmietanka. Bo to dwie różne rzeczy.
mycha921 [ Potępiony ]
riddickM5 ->Widzisz różnice ? Bo JA nie :P
EG2006_14513858 [ Centurion ]
zelka --> Mączkę otrzymymuje się z nasion suszonych owoców szarańczyna strąkowego (Ceratonia siliqua), rosnącego w regionie Morza Śródziemnego.
Strach się bać jeść śmietanę, ale ludzie to prawie wszystko zjedzą. :P
Dym14 [ _X_X_X_ ]
mycha921-->Gęsta do sera a żadka do kawy. Różni się składem i to jest co innego.
mycha921 [ Potępiony ]
Dym14 ->Aha to teraz już wiem :P A tak w ogóle to gadamy w dwóch wątkach :P
Arczens [ Legend ]
zelka => Chyba nie wiesz jak wyglada maslanka, jest prawie bez tłuszczu i nijak nie przypomina smietany.
zelka [ Strider ]
Wiem jak wygląda maślanka. Napisałam, że kupna śmietana smakuje jak maślanka, a skoro jest zagęszczana to jaką ma konsystencję w mleczarni.
Wiem też, jak wygląda i smakuje prawdziwa wiejska śmietana, zrobiona domowym sposobem.
Misiak [ Pluszak ]
Ehhh, laiki :D
Jest sobie świeżo dojone mleko :) Podam na przykładzie bańki jak to jest. Wlewa się to świeże mleko do bańki i spuszcza się mleko. Na górze tego mleka jest śmietana, jak się spuści mleko to zostaje właśnie śmietana. To jest tzn słodka śmietana (np do kawy), ona jest jeszcze rzadka. Jak nie włożysz jej do lodówki np na noc to się robi kwaśna i się zagęszcza naturalnie :) Proste :D W lodówce też może się zagęścić tylko wolniej to trwa :)
kaban1 [ Generaďż˝ ]
byl kiedys fake na tibii.pl "Jak powstał kefir" ale go usuneli