GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Śmietana - czy wiecie z czego się składa?

01.09.2006
14:26
smile
[1]

zelka [ Strider ]

Śmietana - czy wiecie z czego się składa?

No właśnie, z czego składa się śmietana? Jakie było moje zdziwienie, gdy na opakowaniu przeczytałam takie coś: składniki dodatkowe - zagęstniki - guma guar, pektyna, skrobia, mączka chleba świętojańskiego. I nie ma co się dziwić, że śmietana smakuje jak maślanka skoro jest sztucznie zagęszczona. Ciekawe jak wygląda śmietana przed zagęszczeniem, czy konsystencją przypomina mleko?

01.09.2006
14:28
smile
[2]

boskijaroo [ Książę Czarnych Sal ]

mączka chleba świętojańskiego
nie wiedzialem ze takie cos istnieje

01.09.2006
14:31
[3]

Lookash [ Senator ]

Mleko? Nie sądzę, mleko ma konsystencję jak woda. Jest troszkę gęstsza, ale nie tak, jak te w pojemniczkach ze sklepu raczej.

01.09.2006
14:38
smile
[4]

Arcy Hp [ Legend ]

A może mleczarze jeszcze dodają coś od siebie ? ;P

01.09.2006
14:41
[5]

Lookash [ Senator ]

Niech dodają, i tak wypijesz ;]

01.09.2006
14:51
smile
[6]

Arcy Hp [ Legend ]

Ja tam wole bitą śmietanę . Z takim sexi dozownikiem ofkoz ;P

01.09.2006
15:19
[7]

settogo [ Nie zgadzam się ]

nigdy nie widziales jak na wiejskim mleku odklada sie smietana u gory?

01.09.2006
15:23
[8]

$ebs Master [ Konsul ]

smietana skalda z atomow =] to jasne jak slonce

01.09.2006
23:08
[9]

zelka [ Strider ]

boskijaroo --->
Mączkę otrzymymuje się z nasion suszonych owoców szarańczyna strąkowego (Ceratonia siliqua), rosnącego w regionie Morza Śródziemnego.

01.09.2006
23:33
[10]

riddickM5 [ BMW ]

settogo>> to nie jest śmietana tylko śmietanka. Bo to dwie różne rzeczy.

02.09.2006
01:11
smile
[11]

mycha921 [ Potępiony ]

riddickM5 ->Widzisz różnice ? Bo JA nie :P

02.09.2006
01:15
[12]

EG2006_14513858 [ Centurion ]

zelka --> Mączkę otrzymymuje się z nasion suszonych owoców szarańczyna strąkowego (Ceratonia siliqua), rosnącego w regionie Morza Śródziemnego.

Strach się bać jeść śmietanę, ale ludzie to prawie wszystko zjedzą. :P

02.09.2006
01:18
[13]

Dym14 [ _X_X_X_ ]

mycha921-->Gęsta do sera a żadka do kawy. Różni się składem i to jest co innego.

02.09.2006
01:51
smile
[14]

mycha921 [ Potępiony ]

Dym14 ->Aha to teraz już wiem :P A tak w ogóle to gadamy w dwóch wątkach :P

02.09.2006
02:13
[15]

Arczens [ Legend ]

zelka => Chyba nie wiesz jak wyglada maslanka, jest prawie bez tłuszczu i nijak nie przypomina smietany.

02.09.2006
12:40
[16]

zelka [ Strider ]

Wiem jak wygląda maślanka. Napisałam, że kupna śmietana smakuje jak maślanka, a skoro jest zagęszczana to jaką ma konsystencję w mleczarni.
Wiem też, jak wygląda i smakuje prawdziwa wiejska śmietana, zrobiona domowym sposobem.

02.09.2006
13:12
smile
[17]

Misiak [ Pluszak ]

Ehhh, laiki :D

Jest sobie świeżo dojone mleko :) Podam na przykładzie bańki jak to jest. Wlewa się to świeże mleko do bańki i spuszcza się mleko. Na górze tego mleka jest śmietana, jak się spuści mleko to zostaje właśnie śmietana. To jest tzn słodka śmietana (np do kawy), ona jest jeszcze rzadka. Jak nie włożysz jej do lodówki np na noc to się robi kwaśna i się zagęszcza naturalnie :) Proste :D W lodówce też może się zagęścić tylko wolniej to trwa :)

02.09.2006
13:25
[18]

kaban1 [ Generaďż˝ ]

byl kiedys fake na tibii.pl "Jak powstał kefir" ale go usuneli

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.