draczeek [ Konsul ]
Na upalne dni... LODY !!! Które najbardziej lubicie.
Wyszedłem przed chwilką do sklepu po fajki. Dżizizz!!! JAK GORĄCO!!! Zamiast fajek kupiłem 0,5 litra lodów i wsuwam. ;-)
Są to lody (moje ulubione zresztą) śmietanowo-kawowe z kawałkami toffi. Dobrze zmrożone i z dolewką własnoręcznie parzonej kawy. Mmmm... Pycha!
Tak się zastanawiam (mam syndrom "Zosi-Samosi"), czy trudno się takie lody robi samemu? Zna ktoś przepis?
No i wpisujcie tutaj swoje typy na najlepsze "zmarzliny"? (to po czasku, albo po rusku - lód)
Smacznego !!!
diablotic [ Chor��y ]
Ja najbardziej lubie te z pokretlem :)
draczeek [ Konsul ]
A co to takiego to "pokr€ętło" ?
diablotic [ Chor��y ]
A zebym ja to jeszcze wiedzial..... :)
Thomolus [ Generaďż˝ ]
Ja zasadniczo lubię większość smaków, a najbardziej to chyba cytrynowe i orzechowe.
wolkov [ |Drummer| ]
Po prostu zajebiste, ostatnio jadlem: cytrynowe "Zielona Budka", zadne lody mnie tak nie orzezwily jak wlasnie te :)
Coy2K [ Veteran ]
Ja uwielbiam lody z automatu (chyba włoskie się nazywają)
verda [ Legionista ]
diablotic====> co to znaczy "z pokretlem"?
diablotic [ Chor��y ]
A juz na powaznie to ja kocham Magnum DOUBLE, najlepsze lody na rynku....
diablotic [ Chor��y ]
A zebym ja to jeszcze wiedzial co znaczy z pokretlem... to bym ci powiedzial, tak mi sie powiedzialo zupelnie bez sensu
verda [ Legionista ]
ja tam lubę śmietankowe i waniliowe ale musza byc naprawde dobre, dodatkiem moga być owoce różnego rodzaju...
draczeek [ Konsul ]
To te o smaku "gumki" ? :))))) Sorry, ale po tej reklamie z facetem, który wybiera Magnuma zamiast mile sp€ędzonej chwili z rozgrzaną dziewczyną, nie kupuje już Magnumów. Źle bym si€ę sobie kojarzył. Bleee..
matchaus [ Legend ]
Ja lubię najbardziej "kulkę", albo "z automatu" :o)
paściak [ z domu Do'Urden ]
ja lubie calippo i inne lody wodne :)
draczeek [ Konsul ]
Właśnie wszamałem całe wiaderko z filiżanką kawy i mam taaaki brzuch. Zlodowaciały zresztą. ;))) Ale taraz jest mi lepiej. Id€ę szukać rozgrzanej dziewczyny, hehe..
verda [ Legionista ]
piwko jest najlepsze na taka pogodę....
Raziel [ Action Boy ]
ostatnio preferuję rożki toffi za 1,10:) i lody w kubku "Szpan"(oczywiście o smaku toffi) za 1,20:) tanie, a jakie dobre:)))
draczeek [ Konsul ]
A zna ktoś jakieś przepisy na robienie lodów ???
diablotic [ Chor��y ]
Heh przepis na robienie lodow.... nie to zebym byl zboczony ale sam prowokujesz.......
matchaus [ Legend ]
draczeek --> Ty brzydalu! :o)))))
verda [ Legionista ]
draczeek========> pewnie stwierdzenie matchaus'a ma w sobie troche prawdy, najpierw wciągasz kubeł lodów potem szukasz rozgrzanej kobitki...(po kolejne porcje lodów?) :)))
Asmodean [ Konsul ]
ja tam noggery lubie, a jak jakiegos wiekszego to zielona budka toffi koniecznie
The Dragon [ Eternal ]
jak bym powiedzial, to bym dostal bana na druga juz xywke ;) a tak serio, to truskawkowe, czekoladowe, cytrynowe, jagodowe, i takie sa fajne z kawalkami toffi, ale nie wiem jak sie dokladnie nazywaja. a z takich malych, to magnum double
mikhell [ Master of Puppets ]
ostatnio jadłem orzechowe Carte d`or ( czy jak się to pisze ) kosztuje to dość dużo jak na lody, ale naprawdę warto!
CooN [ Generaďż˝ ]
Ludzie, niedlugo kazde slowo bedzie Wam sie kojarzyc tylko z jednym....;) Ja lody robie (choc raczej robilem bo juz sie tym nie zajmuje ;> tak: kupuje tzw. loda w proszku dolewam don mleka mieszam mixerem (niczym porzadny DJ ;) wstawiam do lodowki jem :P
Asmodean [ Konsul ]
kiedys sie chyba oranzade zamrazalo. Nie jest to chyba zbyt trudne
ELWIS14 [ Konsul ]
właśnie wcinam mojego ulubionego loda czyli lotosa mniam ;-)
matchaus [ Legend ]
Asmodean --> No tak... A najlepiej zamrozić ją w szklanej flaszce i poczekać na małe sruuuuu! :)))
CooN [ Generaďż˝ ]
Lol przypomialem sobie, ze przeciez mozna danonki zamrozic :))) w sam raz jako kara dla dziecka :)
Asmodean [ Konsul ]
a co by bylo jak by tak browara zamrozic???
verda [ Legionista ]
jestem za
draczeek [ Konsul ]
Chodziło mi oczywiście o przepisy kulinarne, a nie "łóżkowe" (chociaż lody można jeść i na stojąco i na siedząco, ...eee. No nic mi już do głowy nie przychodzi.) Chodzi mi o takie przepisy jak podał Coon, aczkolwiek lody w proszku mnie nie zachwycają... Tak wi€ęc ponawiam pytanie: Zna ktoś jakieś takie tradycyjne, kulinarne przepisy na przyrządzanie lodów?
cioruss [ oko cyklopa ]
kiedys byly takie magnum, ktore pod polewa czekoladowa mialy tofi, a pozniej znow polewe czekoladowa i waniliowe nadziene. niestety teraz nie moge ich nigdzie dostac dostac - byly THE BEST! a swoja droga dane mi bylo kosztowac lody za granica i powiem tak - to jest zupelnie inny smak. nie wiem dlaczego w naszm kochanym kraju nie mozna zrobic tak dobrych lodow :(
Mysza [ ]
Najlepsze są włoskie... w chrupiącym wafelku... z truskawkową polewą...
verda [ Legionista ]
draczeek -----> dlaczego nie wejdziesz np. na Google i nie rzucisz hasła? ja często korzystam z internetu jak z książki kucharskiej.:)
draczeek [ Konsul ]
Bo lubi€ę czytać wypowiedzi żywych GOLasów. :)))
Korgan [ łoś ]
Najlepze są lody włoskie, lub Cornetto z automatu.........pycha:)))))))
verda [ Legionista ]
są marne szanse by któryś z GOLasów udzielił Ci fachowej porady dotyczacej produkcji lodów...
draczeek [ Konsul ]
Szczerze..? Jak na razie chyba żaden z problemów, które "postawiłem" na tym forum nie został porządnier rozwiązany. Sprawdź założone przeze mnie wątki "hardware & soft". Ale i tak _lubi€ę_ to forum. A jak wiadomo składają si€ę na nie nie kto inny tylko "LUDZIE" (czytaj: GOLasy - hehe:).
verda [ Legionista ]
no cóż ja też lubie ludzi ale jeżeli chodzi o informację to szukam konkretnych i zadawalajacych odpowiedzi, ale na forum mimo wszystko znalazłam rozwiazania kilku problemów które mnie trapiły...
Mysza [ ]
draczeek --> chcesz i masz... :)))) Lody kawowe Składniki: 4 łyżki kawy rozpuszczalnej, 375 ml mleka, 375 ml kremowki (30-36%), 15 dkg cukru, 9 zoltek, laska wanilii. Żółtka ubić z cukrem, następnie dodać mleko i ubijać masę ponownie. Gdy jest jednolita przelać ją do garnka i podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając. Nie dopuścić do zagotowania. Ostudzić, dodać 4 łyżki kawy rozpuszczalnej, ubić dobrze ze szklanką śmietany. Wstawić do zamrażalnika na 1 - 1,5 godz. Dobrze zamrożoną masę ponownie zmiksować i wstawić do zamrażalnika. Podawać z bitą śmietaną, można także dodać do każdej porcji po łyżeczce ajerkoniaku lub likieru, przybrać migdałami, orzechami, czekoladą.
Mysza [ ]
...i jeszcze... :)) Lody domowe Składniki: 2 szklanki słodkiej kremówki, jajo, 2 żółtka, pół szklanki cukru. Dodatki: po łyżeczce posiekanych orzechów i migdałów, po pół łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej i rodzynków, łyżeczka kakao lub startej czekolady, łyżeczka kawy rozpuszczalnej, kilka łyżek zmiksowanych owoców lub przecieru owocowego Sposób przyrządzania: Jajo i żółtka ubić do białości na parze. W osobnym naczyniu ubić na krem schłodzoną śmietankę, delikatnie wymieszać z jajami. Podzielić masę na cztery części. Jedną wymieszać z posiekanymi orzechami, migdałami, rodzynkami i skórką pomarańczową. Drugą porcję połączyć z kakao. Trzecią - z kawą rozpuszczalną, a ostatnią z owocami lub przecierem owocowym. (Kawę i kakao najpierw rozpuścić w odrobinie wrzątku i wystudzić). Lody włożyć do osobnych pojemników i zamrozić. Podawać w pucharkach. 100 g - 280 kcal.
draczeek [ Konsul ]
Mysza ---> Wieeelkie dzi€ęki !!! O to mi chodziło. Oczywiście można dopisywać dalej...
Kasha [ Pretorianin ]
Ja najbardziej lubię lody włoskie, ale nie te nasze w Polsce z automatu, tylko we Włoszech:) I przynajmniej nie są takimi sknerusami jak nasi polscy lodziarze, co nakładają niby gałkę, ale i tak to jest pół gałki, bo ją ;ścierają' po ściankach pojemnika. We Włoszech nakładają taką drewnianą łopatką i ich jedna gałka, to jak nasze 3...
Queen_Arwen [ Evenstar ]
A ja słyszałem że pewne dwie blondyneczki z Warszawy zrobią ponoć więcej lodów niż Algida. :)
massca [ ]
biale magnum. carte dor (czy jakos tak) z orzechami wloskimi romero i na duzy upal jakies cytrynowe mrozone batony w kartonowych rozkach chociaz to w sumie nie sa klasyczne "lody"
Kasha [ Pretorianin ]
A tak wogóle to najczęściej jadam te z zamrożonego soku i sorbety:) mniej tuczące i lepiej smakują jak chce mi się pić:) A grejfrutowy sorbet rulezzzzzz!:)
FoXXXMagda [ Pellamerethiel ]
hm uwielbiam krakowskie truskawkowe, czekoladowe i bakaliowe:) firmowych jak np. Algida juz dawno nie jadlam, ale lubilam Magnum i Solero, a takze Big Trio:)
xywex [ mlask mlask! ]
Lody z mango: Lody z mango Kuchnia indyjska Przepis oryginalny 1 i 1/2 szklanki mleka skondensowanego, niesłodzonego 1 i 1/4 szklanki świeżej śmietanki - kremówki 1/2 szklanki cukru 1 łyżka drobno posiekanych migdałów 1 łyżka drobno posiekanych orzechów pistacjowych 1 i 1/2 szklanki pulpy mangowej lub puszkowe owoce, odcedzone 1 łyżka zapachu różanego (KEWRA) 1. Wysoką blachę do ciasta wstawić do zamrażalnika, nastawić termostat na maksimum. 2. Mleko, śmietankę z cukrem podgrzać do wrzenia, mieszając gotować na małym ogniu przez 30 min. 3. Dodać orzechy, dokładnie wymieszać, odstawić do całkowitego wystygnięcia. 4. Dodać pulpę lub roztarte plastry owocu mango z zapachem różanym, wymieszać. 5. Wlać do wyziębionej blachy, przykryć folią aluminiową, wstawić do zamrażalnika, mrozić przez 3-4 godz. 6. Na 10 min. przed podaniem wyjąć z zamrażalnika, postawić na dolną półkę lodówki. 7. Podawać przybrane kawałkami srebrnej folii. Proporcje dla 3-4 osób Garnek w którym będzie się gotowało mleko i śmietanka wyparzyć wrzątkiem. Przepis w naszej kuchni 1 puszka mleka skondensowanego, niesłodkiego 1 i 112 szklanki świeżej śmietanki - kremówki ; 1/2 szklanki cukru ' 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (dowolnie) 1 i 1/2 szklanki roztartych bananów lub świeżych brzoskwiń (mogą byę też owoce z kompotu; osączone i roztarte) 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 1. Wysoką blachę do ciasta wstawić do zamrażalnika, nastawić termostat na maksimum. 2. Mieszając zagotować mleko, kremówkę i cukier, zmniejszyć płomień, gotować na małym ogniu przez 30 min. 3. Zdjąć z ognia, dodać orzechy, wymieszać, wystudzić. 4. Dodać roztarte owoce, wanilię, sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. 5. Wlać do wyziębionej blachy, przykryć folią aluminiową, mrozie przez 3-4 godz. 6. Na 10 min. przed podaniem przełożyć na dolną półkę lodówki. Proporcje dla 3-4 osób
dinozaurzyca [ Pretorianin ]
Ja zjadam TYLKO i WYŁĄCZNIE nasze teresińskie lody od Łasicy. Są pyyyyyszne!! :) Moje ulubione smaki: 1. Jabłko 2. Grejfrut 3. Czekolada 4. Truskawka 5. Winogrono......... itd, itp..............................:)
dev15 [ Konsul ]
eh draczeek jak mozesz zakladac taki swinski watek :PPP powiniene za to bana dostac :) *joke* (byle wiecej takich watkow :PPP) ni to ze jestem zbnoczony ale jakos mi sie tak kojarzy :PPP (zreszta jak wszystko w moim wieku :P )
TAILEREKK [ Senator ]
najlepsze lody to chyba te od dziewczyny no nie? te co dziewczyna robi (chyba wiecie o co biega) a takie lody taki normalne to ja lubie wszystkie smaki.... i nie mam favoryta (nie lubie orzechowych) a najczęściej kupuje karmelowe i toffi.... :)
Zofia_K [ Pretorianin ]
Tailerek ---> Jakie to niby lody robi dziewczyna? Nie chwytam żartu. Trochę szacunku dla kobiet, synku!
Moniash [ Generaďż˝ ]
a ja lubie wszystkie lody, nawet te najdrozsze i najtańsze:P
Arczens [ Legend ]
1cytrynowe 2 winogronowe 3 wiśniowe dalej to już wszystko jedno oprucz czekoladowych i brzoskiniowych tych nie cierpie
Speed_ [ WRC DRIVER ]
Ja lubie lody na galki ze Starowislnej w Krakowie.
wojtess [ Generaďż˝ ]
Zimne
FeNoMeN [ Pretorianin ]
włoskie lodyb rullez
ShatteR [ Pretorianin ]
Pzepis na lody :) Składniki: 10 żółtek 1l śmietany 36% 1kg cukru Przelicznik wag Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem, powoli dodaać śmietanę. Pozostawić na małym ogniu stale mieszając aż masy zacznie przybywać. Starać się nie zagotować. Ostudzić. Nalać do kubków. Wstawić do zamrażarki. Do masy można dodać kakao. Danie na: 4 osoby Czas przygotowania: 30 min + czas mrożenia
abu [ Senator ]
dla mnie najlepsze pod sloncem są AMERYKAŃSKIE LODY KRĘCONE... jestem pewien ze kazdemu by posmakowaly..... nie mają sobie równych! To jest niesamowite, ze lody mogą się tak bardzo róznic smakiem od pozostalych na rynku.... a gdzie je mozna dostac? Na moim kochanym wybrzezu :-))))))) Mowa tu o Niechorzu, Rewalu oraz innych morskich miejscowosciach... naprawde polecam te lody!
Seboos [ BIKE-INEEDMIQ-CLIMB ]
najbardziej mi slina cieknie (oproocz tego ze jest goraco) na widok czekolodo-waniliowych lodoof szelera (tego.. no .. tego niemieckiego chyba :-) zalanych rumem STROH 80 mniamniam polecam kazdemoo
_mixer [ Konsul ]
NAJLEPSZE LODY : ---Solero - ale jeszcze w tym roku ich n ie widziałem :-(( -- Manhattany pomarańczowe w kubeczku , z taką fajną łopatką :-)) ---wszystkie Mowenpick , a szczególnie winogronowe.
TAILEREKK [ Senator ]
mixer zgadzam się z tobą Manhattany to jedne z lepszych lodów... ale ile kosztują! wole se kupić wiaderko litrowe lodów zielonej budki....
Hakerss [ Beeznon's Attack! ]
Ja lubie śmietankowy, cytrynowe i truskawkowe z ZIELONEJ NUDKI. P.S. - niewiem jak zrobic wlasne, dobre lody ;(((
Hakerss [ Beeznon's Attack! ]
Z ZIELONEJ BUDI a nie NUDKI - sorry ;)