boskijaroo [ Książę Czarnych Sal ]
Pytanie o ciasto
Czy zna ktoś przepis na ciasto "jeż" ? Mi sie gdzieś zapodział a chciałbym dzisiaj zrobić ... jest to ciasto o smaku kakaowym , którego sie nie piecze tylko wkłada do lodówki - może to komuś coś podpowie.Będe bardzo wdzięczny za pomoc.
imperator00 [ Pretorianin ]
trzeba znależdż jeża i go osmalić polać kakao i gotowe!
boskijaroo [ Książę Czarnych Sal ]
imperator00 -> wez mlot walnij sie w leb i dopiero zacznij pisać dobra?
Volter_xD [ Pretorianin ]
Ja znam na kopiec kreta.
hopkins [ Zaczarowany ]
imperator00 co ty pieprzysz? :| Osmalic jeza? Go sie do zamrazalnika wklada i po tym jak takie sopelki sie na nosku pojawia to polac go ka-kal-em
Zielik [ Pretorianin ]
może tu coś znajdziesz....
Flet [ Fletomen ]
boskijaroo [ Książę Czarnych Sal ]
Zielik -> niestety tu nie ma
Flet -> blisko ale to nie to :)
boskijaroo [ Książę Czarnych Sal ]
^
boskijaroo [ Książę Czarnych Sal ]
kolejny upik
Flet [ Fletomen ]
Wiec zmodyfikuj cos, moze wyjdzie ci cos ciekawego i dostaniesz kulinarnego nobla ;)
Arczens [ Legend ]
Moze macie jakis dobry sprawdzony przepis na pudding, taki najprostszy, tylko z mleka jajek i maki ?
Ziomuś15 [ Konsul ]
A może macie przepis na to jak ugotować wode na cherbate na 100sposobów???
Arczens [ Legend ]
A co Ziomuś15 ? Masz z tym problem ?
Foks!k [ Medyk ]
A google potrafisz uzywac ?? www.google.pl
Struckt [ Pretorianin ]
albo kup sobie w cukierni.. albo złóz zamówienie opisz jak wygląda i juz
Gaara [ Senator ]
Ziomuś
Jak ekonomiczniej gotować wodę na herbatę? Należy podgrzewać tylko taką ilość wody, jaka jest nam w danej chwili potrzebna. Częste odkamienianie również ogranicza zużycie prądu. Mniej energii zużywa się podczas przygotowania kawy czy herbaty w ekspresie.
arthemide [ Prawdziwa kobieta ]
boski ---> pamietasz jakie byly podstawowe skladniki? Bylo to ciasto na bazie twarogu, masy maslanej, a moze budyniu?
Jezeli to jest ciasto mrozone, to pewnie potrzebujesz gotowych ciastek np: herbatnikow, biszkoptow albo krakersow, tudziez innych gotowych wypiekow. Moge sobie wyobrazic, ze do tego ciasta trzeba samemu upiec placek biszkoptowy. Przepis na biszkopt moge Ci podac.
Jezeli chodzi o mase wypelniajaca, to nie wiem z czego ona ma byc.
Ziomus --> po napisaniu posta wklej tekst do worda i sprawdz na bledy ortograficzne *_*
Arczens ---> najszybciej z gotowej mieszanki ze sklepu. Moge sobie wyobrazic, ze trzeba te 3 skladniki plus cukier razem wymieszac do konsystencji rzadkiej zawiesiny i gotowac na srednim ogniu ciagle mieszajac.
Proporcje:
1 jajko
pol litra mleka
lyzka cukru
1 do dwoch lyzek maki
zamiast maki lepsza jest skrobia kukurydziana, ma delikatniejszy smak i jest drobniej mielona.
[edit]
Foks!k - a czytales wszystkie watki Soula? Nie? To poczytaj na temat polecania Googli.
Arczens --> pudding to taki budyn i sie go gotuje, pewnie miales cos innego na mysli. Albo ja sie nie znam, albo Ty cos pomyliles :)
Arczens [ Legend ]
arthemide => Ekm, ale ja to chcialem piec :D
Arczens [ Legend ]
arthemide => Widzialem w tv cos takiego, tylko proporcje były inne :
jajka - 4 szt
masło roślinne - 1 łyżka
mąka - 250 g
mleko - 300 ml
Jaja miksujemy z mlekiem i odstawiamy na 15 minut. Dodajemy mąkę, najlepiej łyżka po łyżce. Mieszamy. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy w piekarniku w temperaturze 250 st.. Przygotowana wcześniej masę wlewamy do już rozgrzanej formy i pieczemy przez ok. 20 minut.
Podajemy ze śmietaną, sosem owocowym lub czekoladowy. Doskonale smakuje również z miodem.
Generalnie pudding to chyba dosc szerokie pojecie :)
arthemide [ Prawdziwa kobieta ]
Ziomuś15 --> tak, jestem kobieta. Fajnie, ze umiesz sie jednak kontrolowac :). Respekt jednak trzeba miec nie tylko przed kobietami.
Arczens --> no to ja sie nie znam :)
Wedlug tego przepisu co podales to jest placek, rodzaj nalesnika, ale ze jest grubszy niz normalny nalesnik i na patelni zle sie go smazy, to lepiej i logiczniej jest upiec go w piekarniku.
Polecam na wierzch wrzucic pocwiartowane sliwki lub cale jagody :)
Ciasto nalesnikowe umiesz robic? Do pieczenia w piekarniku lepiej zrobic troche gestsze, to mniejsza szansa na zakalec :)
Boskijaroo ---> znalazles juz ten przepis?
A moze macie smaka na Karpatke?
Karpatka
CIASTO
0,5 kostki margaryny
1 szklanka maki
4 jajka
1 szklanka wody
1 lyzeczkaa proszku do pieczenia
Zagotowac wode z margaryna. Wysypac make z proszkiem.
Gotowac do sztywnosci. Ostudzic. Wbic jajka i ugniesc.
Podzielic na 2 czesci. Ciasto rozlozyc rowno na blaszce.
Piec pojedynczo w nagrzanym do 220°C piekarniku.
MASA
0,5 litra mleka
1 lyzeczka maki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
0,5 - 1 kostki margaryny
budyn
wanilia lub cukier waniliowy
jesli ktos lubi cacao
Czesc mleka zagotowac z wanilia i cukrem.
Reszte zmieszac z budyniem i maka, wlewac powoli
i mieszajac do gotujacego sie mleka.
Wystudzic i ubic z margaryna.
Jesli ktos lubi, mozna zrobic budyn kakaowy.
Placki przelozyc masa i odstawic do lodowki.
Arczens [ Legend ]
arthemide => Ale to wyrasta na kilkadziesiat centymetrow i zupelnie nie przypomina nalesnika :)
boskijaroo [ Książę Czarnych Sal ]
arthemide -> skladniki to bylo: margaryna , kakao , herbatniki :) + paluszki i czekoladowe cukierki n na ozdobe :)
Arczens [ Legend ]
Ja zrobilem wlasnie moj pudding ;)
Mała porcja, jajko zmiksowane z mlekiem i maka do pikła i teraz szamie z syropem kloonowym i smietana :D
Wyszło pycha !
Oczywiscie poparzylem sobie paluchy :/