GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Ciasto na pizzę.

17.08.2006
12:45
[1]

Dzideek [ Konsul ]

Ciasto na pizzę.

Szykuję małą imprezkę z przyjaciółmi i potrzebuję SPRAWDZONEGO przepisu na ciasto, zawsze robiłem pizzę z siostrą i nie pamiętam przepisu na ciasto - a jej się chciało wyjechać do UK :-)

Ale potrzeba mi tylko sprawdzonych przepisów, a nie wynalazków z google.

17.08.2006
12:49
smile
[2]

pasta007 [ Pretorianin ]

Tu mam taki bajer . Są tutaj podobno przepisy z Pizzy Hut oraz z KFC jeszcze żadnego przepisu nie próbowałem ale ponoć działa :)

17.08.2006
12:52
smile
[3]

OzOr [ Generaďż˝ ]

Kup sobie Ciasto z sosem Knorra naprawde dobre!

17.08.2006
12:53
smile
[4]

Father Michael [ Martyr ]

SKLADNIKI na jedna blache:
pol paczki drozdzy
4 lyzki mleka
1.5 szklanki maki
jajko
lyzka masla
szczypta soli
pol lyzeczki cukru

Wlej mleko do garnuszka i wsyp cukier. Podgrzej do temp. okolo 40, 50* i dodaj drozdze. Rozpusc je w mleku i przykryj czyms garnuszek.
W czasie gdy drozdze rosna, rozpusc maslo, wlej do miski. Dodaj make, sol, jajko, a potem wlej wyrosniete drozdze i dokladnie wymieszaj. Jesli bedzie zbyt "mokre" to dodaj maki, jesli zbyt suche to nieco mleka. Powinno byc takie fajne miekkie, zlewac sie z reki :)
Wygniec porzadnie ciasto, zbij w kulke i rzucaj nim o stol. Ogolnie wymolestuj je jak sie da :D (tylko bez przesady, bo ludzie moga miec opory przed jedzeniem tego :P)
Odloz na chwile do wyrosniecia, no a potem na blache.

Przepis wyprobowany przeze mnie setki razy, przekazywany w rodzinie z pokolenia na pokolenie od 6 lat :D.

Wazne jest abys dobrze wyczul moment wyjecia z pieca. Jesli bedziesz trzymal za krotko to bedzie lekko surowe, jesli za dlugo to sie spiecze. Ogolnie przed wyjeciem unies je lekko w gore, powinno byc leciutko zolte od spodu, ale naprawde niewiele.

17.08.2006
12:55
[5]

Dzideek [ Konsul ]

Father Michael --> Dzięki, tak to mniej więcej robiła moja siostra

edit: "przekazywany w rodzinie z pokolenia na pokolenie od 6 lat" - hehe

17.08.2006
12:57
smile
[6]

Coolfon [ Zaleś ]

No to se dziś robie pizze xD

17.08.2006
12:58
[7]

Sonny Silooy [ Elegant Gypsy ]

Ja zawsze korzystałem z takiego przepisu:

-pół kilo mąki,
-półtorej szklanki wody
-pół kostki drożdży
-dwie płaskie łyżeczki soli
-4 łyżki oleju

17.08.2006
13:01
smile
[8]

Coolfon [ Zaleś ]

Sonny Silooy---> Lubisz dużo jeśc?

17.08.2006
13:02
[9]

halski88 [ Pan Prezes ]

jutro robie pizze :)

17.08.2006
13:03
[10]

Dzideek [ Konsul ]

Widzę że tylko smaka narobiliśmy innym

17.08.2006
13:05
smile
[11]

Tomas1987 [ Konsul ]

Dziwne przepisy ja zawsze
3 kg mąki
16 łyzek mleka
1 całą drożdze;)
5 jaj
3 łyżki masła
itp

Rosła duza;) ^^

17.08.2006
13:06
[12]

Dzideek [ Konsul ]

Tomas1987

Ja będę robił dla czterech osób nie dla plutonu piechoty

17.08.2006
13:07
[13]

Tomas1987 [ Konsul ]

;)

17.08.2006
13:12
[14]

boskijaroo [ Książę Czarnych Sal ]

pasta007 -> mozesz na RS to wrzucic ? z tego badziewnego serwera nie idzie sciagac 0,1kb/s transer ;/

17.08.2006
13:13
smile
[15]

legrooch [ MPO Squad Member ]

1 całą drożdze
xD

Jak wrzucisz w całości, to będzie ubaw xD

17.08.2006
13:13
[16]

...NathaN... [ The Godfather ]

Ja robie:
1/4 kostki drożdży
1/3 łyżki cukru
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
szklanka mleka
40 dg mąki

17.08.2006
13:17
[17]

Tomas1987 [ Konsul ]

Joke;) a tak wogóle to tych przepisów nei da sięzgrać mam 0.1 kb ;)

17.08.2006
13:22
[18]

Ptosio [ Legionista ]

Ciasto na pizze z jajkami i masłem? Toć to herezja jakkaś!:) Drożdże(mnije wiecej 1/10 masy mąki) zastawiasz do wyrośnięcia w ciepłej wodzie(może być mleko, jak sie ktos uprze) z łyżeczką cukru. Potem mąka(tyle, ile potrzeba)+oliwa z oliwek(ze dwie łyżki na przeciętną pizze dla 2 osób)+troszkę soli(oczywiąście wodę drożdżową wlewasz do mąki). Później na kilkadziesiąt minut do wyrośnięcia i gotowe.
A co z sosem?

17.08.2006
13:31
smile
[19]

szalony mapio [ Legionista ]

no mam przepis 2 szklanki danonkuw wkladaMY DO PIEKARNIKA A WCZASIE JAK SIE ROBI NASYPAC OREBANO

17.08.2006
13:36
[20]

Dzideek [ Konsul ]

szalony napio --> ciągle bełkoczesz na tym forum i szpecisz język polski

13.12.2006
15:38
[21]

HopkinZ [ Senator ]

Hmm, robiłem według przepisu Ojca Michała.

Ale generlanie coś drożdże nie zechciały wyrosnąć za bardzo. No i podstawowa różnica - nie mam piekarnika, zatem kombinuję z mikrowelą :). Wiele mąki się w mojej kuchni przesypie nim to dobre wyjdzie :o.

13.12.2006
15:42
[22]

erton F [ Konsul ]

Czlowieku dostaniesz nobla jak zrobisz jadalna pizze w mikrofali, chyba, ze masz w niej jakiegos dobrego grilla

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.