Shadowmage [ Master of Ghouls ]
Co by tu ugotować?
Lato, upały, sezon ogórkowy, sprzyja głupim wątkom :P W każdym razie mam ochotę dziś poszaleć w kuchni, zrobić kolację dla siebie i dziewczyny, tylko brak pomysłów. Czekam na propozycje :)
Aha - to nie ma być żadna romantyczna kolacja we dwoje, tylko chodzi o smaczny i treściwy posiłek. Może być na zimno lub na ciepło :)
Golem6 [ Gorilla The Sixth ]
Zamów pizze i kup chipsy oraz kolę. I miły wieczór przed telewizorem zapewniony :]
xmajorx [ Gladiator ]
------------> do wyboru do koloru, a najlepiej będzie jak zrobicie coś do jedzenia razem z dziewczyną, pogadasz trochę jak Pascal i będzie wesoło ;)
Lechiander [ Wardancer ]
Spaghetti lub chińszczyznę. Proste i dobre. A makaroni ma jeszcze dodatkową zalete. ;-) :-]
Albo rosół!!! Rosól zawsze i wszędzie dobry będzie!!!
<tak, wiem, wiem :-P >
Curierek [ Legionista ]
naleśniki z lodami , bitą śmietaną i polewą owocową ! niebo w gembie
UltRafaga [ Dragon Offspring ]
Ja bym proponował:
1. Smażony ryż z czerwoną, zieloną, i żółtą papryką na ostro, na ciepło
2. Gotowany ryż z cukrem cynamonem i śmietaną (lub joghurtem naturalnym) na zimno.
3. Makaron ze śmietaną (lub joghurtem naturalnym) i zmiarzdżonymi truskawkami, na zimno.
Shadowmage [ Master of Ghouls ]
Chińszczyzna ble, a makaron w 100 wariacjach to my zwykle robimy, bo to szybkie, sam raz na przerwę miedzy zajęciami :)
Na razie najbardziej intersująco wygląda ten ryż z papryką na ostro, ale czekam na dalsze porpozycje :)
ciemek [ Senator ]
przepis by ciemek® :-)
bierzesz piersi z kurczaka. Rozbijasz je tak jak kotlety schabowe (dosc mocno, mocniej i bardziej plasko niz schaboszczaki). Trzesz zolty ser na tarce. Kroisz jedna czerwona (czy tam czesc, zaleznie od tego ile potrzebujesz) papryke w paseczki. Rozbite piersi z kurczaka obsupujesz pieprzem z kazdej strony (mozna tez sola). Zawijasz ser z jednym paseczkiem papryki w kurczaka (mozna papryke troszke skrocic jesli jest za dluga). Staraj sie to zrobic dosc dokladnie, tak zeby potem nic sie ze srodka nie wydostalo . Dlatego musisz wczesniej dosc mocno rozbic te piersiatka :D . Ja w tym momencie stosuje ziolowe ziarenka smaku (poprostu nacieram jakby te roladki z zewnatrz tymi ziarenkami). Dlatego wczesniej nie sole miesa, bo ta przyprawa sama w sobie jest juz slona wiec mozna latwo przesadzic. Potem na malutki ogien na patelni. Reszte sera wykozystujesz do posypania calosci (juz na patelni). Robi sie jakies 15-30 minut w zaleznosci od tego jak sie przypiecze. Jak za bardzo i jesli uwazasz, ze mieso sie jeszcze nie zrobilo - zmniejsz ogien.
Acha i obracaj je co jakis czas jakas lopatka :-)
Brzmi skomplikowanie ale przyrzadzenie zajmuje moze z5 minut, potem tylko patelnia i za chwile masz b.dobry obiadek. Do tego polecam jakas mizerie, albo wymyslna salatke - mocno daje rade i chyba jest zdrowe :-)
just@ [ Centurion ]
albo kup piersi kurczaczka, cukinie, pieczarki, cebule, pomidory w puszcze (cale, bez skorki), moze jakas papryke dla kolorku. kurczaka pokroj w kawalki jak do gulaszu, no i podsmaz wszystko (oprocz tych pomidorow) oddzielnie na patelni (mieso oddzielnie, pieczarki mozesz z cebula, z cukinia wlasciwie tez - jak chcesz zaoszczedzic czas). nastepnie wrzucasz wszystko do gara, dodajesz pomidory i niech sie podusi. no i oczywiscie przypraw czyms. do tego ryz albo ziemniaki. ech zjadlabym ale mi sie nie chce robic ;)
Flyby [ Outsider ]
..jak najszybciej a zdrowo ..ryż długi "w torebce" ..mrożonka orientalna na patelnię z Hortex-u..wzbogacić mrożonkę na patelni w pomidory, pieczarki lub (wersja mięsna) boczek lub inne wędliny ..jarzynę serwować na ugotowany ryż ..względnie tanio, szybko i smacznie..
Shadowmage [ Master of Ghouls ]
ciemek-->to brzmi dobrze! i smacznie!
just@-->a to brzmi jak jeden z moich własnych przepisów :D Ja dodaję tylko jeszcze fasolę czerwoną albo kukurydzę i zagęszczam śmietaną. Z ryżem, albo do naleśnika. I rzecz jasna na ostro :)
Flyby-->kiedys sobie tak patrzyłem... i wiesz co się okazało? Bardziej się opłaca kupić surowe warzywa niż taką mrożonkę-mieszankę (szczególnie latem). A i smak nieporównanie lepszy. Jedyny minus to, że znacznie dłużej się to robi, ale jak się ma czas to nie ma przeszkód.
Shilka the Red [ Ponury Grzybiarz ]
bita smietana, wisienki, dziewczyna a dalej to juz chyba sam sobie poradzisz ;]]
Mizferac [ Pretorianin ]
Może Leczo? Albo Makaron Napoli? Ostatecznie może być ryż parboiled z polędwiczką i tajskim sosem.. Zależy ile czasu chcesz na to przeznaczyć i jaką kuchnię preferujecie z dziewczyną :)
Gaara [ Senator ]
Ugotuj sobie nogę:)
Theocraft [ Pretorianin ]
MAŁE KOTKI SĄ TAKIE SŁODKIE... I PALCE LIZAĆ ! :)
wrzucaj od razu do wrzątku, bo w zimnej to ci ucieknie, a jak wrzucisz do wrzątku to chwile tylko pokrywke przytrzymaj mocno...
a tak poważniej to kisiel ugotuj :P
ciemek [ Senator ]
Theocraft- a z kota to lobimy kisiel i siastka ... "Klient nasz pan" Ani Mru Mru :-D
Flyby [ Outsider ]
..otóż Shadowmage czas rządzi chęcią a chęć smakiem - kupowanie osobno i przygotowywanie składników których nie chce mi się tutaj wyliczać, działa "destrukcyjnie" - sprawdzałem ;)
..można dodać świeże składniki tak jak proponuję - też sprawdzałem - w ostatecznej, wzbogaconej wersji mamy też świeżość ..
KarolRadom [ Konsul ]
zrob burito :) bardzo dobre i dos szybko sie zrobi :D
gofer [ ]
mój ostatni hit na na "przekąskę" na ciepło
Chleb, najlepiej dwudniowy kroimy w kromeczki. Ścieramy żółty ser na grubej tarce do głębokiego talerza. Wbijamy jajeczko (w zależności od ilości chleba - 1 jajko na ok. 6 kromek) i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy smalczyk. Nakładamy ser z jajkiem na chleb i kładziemy na rozgrzany tłuszcz najpierw od strony "chlebowej" a potem "serowej" - żeby się zarumieniło. Gdy już się zarumienią, podajemy na talerzu + salaterka tzatziki (jogurt nat. + świeży, starty ogórek + posiekany czosnek + sól, pieprz) którym smarujemy/polewamy grzaneczki. Jeżeli ktoś gustuje w smaku czosnku (czego nie polecam na wieczory "sam na sam" :) to można jeden ząbek dodać do utartego sera z jajkiem. Nie wiem czy ktoś jeszcze na to wpadł, bo w sumie to pomysł autorski, ale naprawdę, palce lizać :D
Mizferac [ Pretorianin ]
Oprócz tego można jeszcze grzanki zrobić.. Bułka paryska + Masło czosnkowe, na to w plasterki krojona kiełbasa pepperoni i ser.. Podgrzewamy w piekarniku.
BukE [ Płetwonurek ]
gofer:
Skad znasz ten przepis? :)
Moj ojciec kiedys mi robil takie cos i do dzis pamietam ten smak. Czesto przypalonego sera i smrod w calej kuchni... :))))
Arczens [ Legend ]
Ja proponuje musake, swietne danie na obiado-kolacje i mozna sie dobrego winka napic :)
Dibbler [ Gardło Sobie Podrzynam ]
Goffer==> "Nie wiem czy ktoś jeszcze na to wpadł, bo w sumie to pomysł autorski"
Na stary chleb smażony z jakiem i serem? 3/4 mieszkańców akademików:p
Arczens [ Legend ]
Dibbler => Tylko Ty nic nie proponuj ;)
Jeszcze co do musaki to przepis jest troche czasochlonny, ale teraz jak sa swieze warzywa naprawde polecam, jesli bedzie ktos blizej zainteresowanym moim konkretnym wykonaniem to nasmaruje przepis :)
Yoghurt [ Legend ]
Naczo zawsze w cenie i prostackie do przygotowania jak jajecznica.
Jak spotkanie z dziewczyną, to jajecznice planujesz na poranek dnia nastepnego. Albo płatki z jogurtem (jak laska fajna, to mozesz i mnie zaprosić)
Poza tym inne proste rzeczy, a smaczne- spageteria, wypasione kanapeczki, chińszczyzna, jakieś grzaneczki... Prostych, smacznych i sycących posiłków jest tyle, że wystarczy zajrzeć do lodówki połaczyć jedno z drugim w 45 konfiguracjach i już masz.
Korgan [ smutno ]
a mógłby ktoś napisać jakieś przepisy kuchni chińskiej?
Mizferac [ Pretorianin ]
Korgan -- Z kuchni chińskiej to polecam przyrządenie polędwicy wieprzowej pokrojonej w paski z papryką, kiełkami soi i pędami bambusa, grzyby mun. Ja zazwyczaj dodaje do tego jeszcze to co mam w lodówce. Cukinię, mini kolby kukurdzy.. Wszystko dobrze jest przyprawić sosem sojowym czy rybnym. Polecam jedzenie z chińskim makaronem.. Łatwy w przygotowaniu bo wystarczy zalać wrzątkiem.. Nie musi się gotować tak długo jak makaron tradycyjny.
Rzecz jasna najlepiej przygotowywać wszystko w Woku..
milys [ r000g000b000 ]
krewetki z grzybami, melisa, czosnkiem, podsmazane na oliwie + mule w bialym winie :D
Yoghurt [ Legend ]
Korgan-> Mizferac podał zajebistą rzecz, jeno troche, że tak rzekne, składniki nie dostepne w kazdym warzywniaku (ale pójdzie sobie człowiek do jakiegoś marketu i być powinno).
Z innych bajerów- kutak w tietie na otro tez prosty do zrobienia, wystarczy że potrafisz obtoczyć kuraka w jajcu, mące i przyprawach, dorzucić sos ostry (może być ze słoika) a do tego ryż czy inny bambus i jest zajebiste.
Do tego niezastapiony kurczak z ryzem- ryż gotujesz, ile ci trzeba, w tym czasie wrzucasz kure na patelnie rozgrzaną, po zarumienieniu dorzucasz sosu (tez niech będzie słoik, smaków od groma), na małym ogniu jeszcze z 5-7 minut, ryz na talerz, potem kurak i tadam- zajebiste i sycące.
Mizferac [ Pretorianin ]
No druga sprawa to składniki.. Grzyby Mun nie są tak popularne jak włoszczyzna ale jak się postarać to kupić da radę.. Ubolewam trochę nad tym bo ostatnio coraz częściej zajadam się takimi orientalnymi daniami..
Ostatecznie można iść na łatwiznę, kupić polędwiczkę wieprzową, pokroić w paski podobnie jak powyej, podsmażyć, dodać gotowy sos tajski. W miedzy czasie ugotować nieco ryżu. Najlepiej w tej roli sprawuje się parboiled..
Korgan [ smutno ]
1. To co napisał Mizferac to jak dokładnie sie to robi?:)
2. Kurczak w cieście. Mógłbyś mi napisać swój sprawdzony przepis? Przegladalem rozne w necie ale tam kazdy jest inny.
3. To wydaje sie bardzo szybkie wiec na pewno kiedys zrobie, a na jutro planowałem coś z pkt. 1 lub 2. Dzięki.
Mizferac [ Pretorianin ]
Korgan -- Większość składników można bez problemu kupić w supermarkecie, na specjalnych stoiskach.
Druga sprawa. Zależy jakie warzywa preferujesz.. Kombinacji jest wiele pozatym niektórzy wolą gotować ( smażyć ) je do miękkości, inni wręcz przeciwnie.. Krótko aby były chrupiące i soczyste.
Najpierw najlepiej podsmażać warzywa zaś na osobnej patelni mięso ( polędwica wieprzowa nie potrzebuje się długo smażyć - raptem kilka minut ) i dopiero pod koniec dodać je do siebie doprawić sosem sojowym i wymieszać.
Wszystkie składniki wygodnie jest kroić wzdłuż, w paski.
Ja osobiście podlewam to jeszcze odrobiną bulionu, wtedy makaron nie jest taki suchy.
Jeśli chodzi o przyprawianie solą i pieprzem to koniecznie pod koniec przyrządzania potrway.. Sos rybny i sojowy jest wystarczająco słony więc z solą radzę uważać :)
Korgan [ smutno ]
ok to wszystko rozumiem, zaraz moze do tesco skocze.
A sol to w ogole dodawac czy na poczatek nie?
Mizferac [ Pretorianin ]
Nigdy nie dodawaj soli na początku gotowania/przyrządzania dania. Zawsze pod koniec.. Najpierw spróbuj. Jak uznasz że czegoś brakuje to dopraw.
Yoghurt [ Legend ]
Korgan-> Mój kurczak w cieście? Kupujesz w markecie tyle piersi kurczaka, ile ci trza (jedna na osobe wystaczy na lekki posiłek, jak lubisz kurczaka, kupujesz wiecej), kroisz sprawnie nożem pierś na mniejsze kawałki (można zrobić 4 większe można i pokroić w paski, jak kto lubi). Walisz na tależ mąkę, do miseczki jajco, do jeszcze jednej jakąś panierke (dobre są pikantne knorra). Potem kolejność prosta- taczasz w mace lekko, potem walisz do jajec, stawiasz nad jajcami durszlak i tam walisz obtaczane kawałki do lekkiego obcieknięcia, potem tylko już dokładnie w paniereczke, na blache, do piekarnika na pół godziny na całkiem wysoką temperaturę, w razie potrzeby dac sie jeszcze temu pogrzać jakby sie ślicznie nie przyrumienilo jeszcze(obsługa piekarnika to do dziś dla mnie czarna magia, na czuja robie i wychodzi :)). Ty w miedzyczasie robisz jakowyś ryż z bambusem (po prostu gotujesz ryz, bambusa na patelnie na chwilę, dorzucasz do ryżu), zaleznie od chęci mozesz wraz z bambusem dosmazyć paprykę. Potem tylko kuraka wrzucasz na to, dorzucasz jakąś suróweczke wedle woli, i w cipe danie, zrobione góra w godzine.
Korgan [ smutno ]
Troszke sie pogubiłem.
Kurczaka w make ------->jajko ------->panierke ----------> do pieca?
starczy jakies 200 stopni? i czy jakis termoobieg czy poprostu normalnie?
To ciasto wychodzi mniej wiecej takie jak w budce u chinczyka?
Wczesniej jak czytałem te przepisy to we wszystkch były te kulki z patelni a tu widze ze zdrowiej:]
Yoghurt [ Legend ]
W mące jeno lekko, acz dokładnie, potem w jajco (dokładnie obtoczyć, tak żeby białej mąki nie zostało, tylko mąki wymieszanej z jajkiem na kuraku), paniera i do pieca. Termoobieg powinien wystaczyć, ale na wszelki wypadek jeden kawałek wyjmij po pół godziny i przekrój, sprawdź czy w środku nie surowy czasem. Ja to wrzucam na 180 i starczy po 30-35 minutach. A ciasto wychodzi nie tak dokładnie jak w budce, bardziej wygląda to na mieszankę kuraka kfc i ciasta. Na takei typowe ciasto u chińczyka trochę więcej zachodu :)
Korgan [ smutno ]
to jutro na obiad zrobie:D a potem napisze efekty:D Dzieki za przepisy.
Jeszcze jedno: Sos jakis sie do tego nadaje?
Shadowmage [ Master of Ghouls ]
W końcu dałem się porwać inwencji i zrobiłem papryki (zielone) faszerowane - wg własnej inwencji. Wyszło pyszne :)
Nadzienie było z miesa mielonego, ryżu, pomidorów i cebuli. Doprawione dużą iloscią czosnku, bazylią, oregano, szczypta majeranku, pieprzem i solą.
Korgan [ smutno ]
Wyszło genialne:] Wszystkim smakowało :]