GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Naleśnik

03.07.2006
20:20
smile
[1]

Ralion [ Konsul ]

Naleśnik

Jak się robi naleśniki?

Próbowałem robić kilkadziesiąt razy ale wyjda mi raz na 10 razy.

Mam mleko, wode, mąke, jajka. W jakich proporcjach to połączyć? (szklanka do mierzenia)
Chce to zrobić na jedna osobe (3-4 nalesniki)
Nie umiem tego robić na oko (jak moja mama) :P

Pytania po kolei:
1. Jakie mleko
2. jaka mąka
3. jaka woda
4. czy cukier?
5. czy sól?
6. proporcje, gdy daje pół szklanki mleka, to ile pozostałych składników?
7. ile jajek (może bez?)
8. jaki olej, jak gorący
9. jak nakładać, duża chochlą, czy małą, kilka razy
10. jak smażyć i jak podawać??

Mi sie przeważnie albo robią jakies bąble na cieście, albo smakuje mlekiem, albo sa za trwade, ale za miekkie, albo za mdłe.. noż po prostu rady se nie daje :P

A juz zrobic takie ktore sie daje zawijac to po prostu masakra.

03.07.2006
20:23
[2]

goldenSo [ LorD ]

1. Od Krowy
2. Z młyna
3. Hmm, mokra?
4. Jak lubisz
5. Jak lubisz
6. nie pamietam :P
7. tyle żeby stykneło
8. Roślinny, tak żeby sie usmażyły
9. Jaka wygodniej, tak aby pokrył całą patelnie zanim sie zetnie
10. Smażyć na patelni, podawać na tależu

03.07.2006
20:24
smile
[3]

Ralion [ Konsul ]

sie wogole nie znasz, stfu noob !

twoich bym nie zjadl nawet za doplatą!

03.07.2006
20:27
[4]

goldenSo [ LorD ]

Taka różnica że sie nieznam ale dobre wychodzą :D

03.07.2006
20:27
smile
[5]

kasztaneczuszek [ Kasztanowy RozbUjnik ]

1. Do ciasta naleśnikowego zawsze dodaje się mleko słodkie lub kwaśne na pół z wodą. Naleśniki przygotowane tylko na mleku kwaśnym przywierają do patelni.
2. Krupczatka
3. w proszku ( tzn. instant)
4 i 5
Dodaj szczypte soli i około 2 łyżeczki cukru
6,7.
tyle samo wody, 1-2 jaj
8. śliski.. taki jaki masz w domu...
9. średnia i równo rozprowadzić
10. na patelni teflonowej podawać na tależu :D

kapiszi?

03.07.2006
20:28
smile
[6]

Ralion [ Konsul ]

no jak ty nawet nie wiesz jakiego mleka używasz czy maki.
pewnie sam se je robisz i zjadasz, bo nawet pies nie spojrzy.

03.07.2006
20:30
[7]

goldenSo [ LorD ]

@Ralion
Ale jaka różnica jakie mleko i jaka mąka? O ile od krowy i z młyna będzie dobrze. A wode znam tylko mokrą. Masz racje, pies nie spojrzy. Nie mam psa -.-

03.07.2006
20:31
[8]

Akkai [ Konsul ]

Ja tam polecam naleśniki robić na wodzie gazowanej.. Nie na mleku. Smakują równie dobrze a nawet lepiej bo są bardziej puszyste.

03.07.2006
20:31
smile
[9]

DiabloManiak [ Karczemny Dymek ]

Ad 8 - proponuje zamiast oleju sloninke :) Przecierasz nia patelnie jak jest goraca :)
Wg mnie sa wtedy lepsze ;)

03.07.2006
20:32
[10]

kasztaneczuszek [ Kasztanowy RozbUjnik ]

Akkai --> też racja.. na gazowanej smakują lepiej :D

DiabloManiak --> nie próbowałem.. pewnie dlatego że nie mam słonia w domu

03.07.2006
20:33
[11]

Ralion [ Konsul ]

1. a jak tłuste ma byc mleko? 2%?
2. krupczatka czyli pszenna, ziemniaczana nie może być?
3. Woda instant?? eee?? to ile tej wody? (zimna ma być czy gorąca?)

6. nie kapuje tych proporcji.
7. 1 różni sie od dwoch, i to znacznie! (w smaku)
8. a duzo tego oleju?

nie kapiszi, nie umiesz robić nalesników! może twoja dziewczyna mi pomoże?

Zwykle robie tak:
1/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki wody, 1/2 szklanki mąki, 1 jajo. takie proporcje ok?
nie umiem rozprowadzić na patelni cieniutkiego ciasta, grube - nie ma sprawy, ale cienkie - zapomnij :(

03.07.2006
20:42
[12]

kasztaneczuszek [ Kasztanowy RozbUjnik ]

1. ja biore to co mam w lodówce:P
2. JAK TAM CHCESZ :) ja robie nawet nie pamiętam z jakiej robiłem ostatnio:P
3. no a jaka ma być woda.. zimna.. z kranu ( chociaż bezpieczniej przygotowana)
6. poł szkalnki mleka - pół szklanki wody - 1-2 jaj i tyle:D
7. zależy jakie wolisz:>
8. tak zeby pokryć powierzchnie patelni...

może twoja dziewczyna mi pomoże?
niestety to ja zazwyczaj gotuje :) chociaż teraz to tylko dla siebie :( :P:P

btw. wydaje sie że dobrze robisz :D moze zła technika??


EDIT:

Ralion --> hehehe :) tak mi sie powiedziało :P może źle mieszasz? albo coś :P

03.07.2006
20:43
[13]

Ralion [ Konsul ]

kasztaneczuszek: a jakie są techniki?? :P

03.07.2006
20:45
[14]

Akkai [ Konsul ]

Może lepiej jajecznice sobie zrób. Albo omlet, zamiast wydziwiać..

03.07.2006
20:46
[15]

kasztaneczuszek [ Kasztanowy RozbUjnik ]

Wiesz co? zaraz zajrze do "przepisów mamusi" i Ci dokladnie wszystko opisze:)

... ups.. nie moge znaleźć :P

imho. jajecznice łatwiej sie robi :) chyba każdy facet umie :)

03.07.2006
20:49
[16]

s_i [ Pretorianin ]

CRĚPES (naleśniki francuskie) - 2 porcje

25 g mąki, 70 ml mleka, 1 jajko, sól

Wymieszać mąkę, jajko, sól i połowę mleka, wstawić na pół godziny do lodówki. Dolać resztę mleka i wymieszać aby nie było grudek. Smażyć na oliwie.

Proste, smaczne i niezwykle chrupiące naleśniki.

03.07.2006
20:50
[17]

Ralion [ Konsul ]

e no zajrzyj, piwko ci postawie :P

Chcesz człowieka na smierć głodowa skazac?

Akkai, jajecznice? kiełbasy nie mam, bo bym dawno robił.
mam ino wode, mleko i make. mialbym kase to bym pizze zamowil ale zasponsorowalem żonce wyjazd i bez grosza jestem.

s_i, bez wody znaczy sie? eureka! moze tu tkwil mój bład

03.07.2006
20:52
smile
[18]

kasztaneczuszek [ Kasztanowy RozbUjnik ]

Ralion --> ale poświęcenie z Twojej strony :P kurcze.. poszukam jeszcze raz.. A ile jeszcze wytrzymasz bez jedzenia bo nie wiem ile mam czasu :P:P

Bo ja wiem czy chodzi o wode... ja zawsze daje i mi jakoś wychodza pyszniutkie naleśniczki:)

25g to 1/10 szklanki :P

03.07.2006
20:53
[19]

Ralion [ Konsul ]

s_i a ile to jest 25g maki? (w szklankach) :P

kaszt: zara te make na sucho zjem, wiec niewiele .. ;)

03.07.2006
21:02
smile
[20]

kasztaneczuszek [ Kasztanowy RozbUjnik ]

fuck! nie moge nigdzie znaleźć.. mam jakieś przepisy na kurczaka po chińsku ( wtf? ) ale na zwykłe naleśniki ni mam.. oczywiście chodzi mi o takie " ręczne pisane" od znajomych:) kurcze poszukam czego na necie.. bo jeszcze nam kolega padnie z głodu :)

A nie masz może ziemniaków albo chleba ?

03.07.2006
22:00
[21]

s_i [ Pretorianin ]

Jest mnóstwo przepisów na naleśniki, z wodą, mlekiem, piwem itp. i wszystko w różnych proporcjach. Ja osobiście lubię najbardziej te, na które podałam wyżej przepis.

Ralion --> 25 g to chyba 1/10 szklanki (chyba!)

Ciasto na naleśniki można przyrządzać z mąki pszennej lub kukurydzianej - ewentualnie z niewielką ilością mąki ziemniaczanej, gryczanej lub z amarantusa. Mąkę miesza się z jajami i rozprowadza mlekiem, wodą lub piwem i delikatnie soli. Do ciasta na naleśniki ze słodkimi ingrediencjami najlepiej wziąć mleko i ewentualnie odrobinę śmietany, z farszem mięsnym - samą wodę lub z dodatkiem niewielkiej ilości piwa, a z farszem warzywnym - piwo lekko rozcieńczone wodą. Do każdego rodzaju ciasta dobrze jest też wmieszać trochę tłuszczu - oliwy lub oleju, roztopionego sklarowanego masła albo smalcu. Co prawda naleśnik może się obejść bez tłuszczu, ale z nim jest smaczniejszy! A poza tym nie trzeba wtedy natłuszczać patelni, na której będą smażone cieniutkie placki naleśnikowe.


Film instruktażowy :)

03.07.2006
22:07
smile
[22]

Bajt [ O RLY?! ]

Ja Ci powiem jak ja robie na ok. 15 nalesnikow.
Biore miche, wrzucam 2 jajka, potem wsypuje make, wlewam mleka jakie jest, troche cukru i cukru pudru, szczypta soli. Make i mleko dozuje tak, zeby w efekcie koncowym masa byla troche gestsza od mleka. Nie dolewam w ogole wody!
To tyle. Smazyc chyba umiesz? :)

Nie wiem czy Ci to pomoze czy nie, ale nalesniki to jedna z niewielu potraw, ktore umiem przygotowac sam i w zasadzie robie to na oko. Zawsze wychodza pyszne :)

Powodzenia.

03.07.2006
22:09
smile
[23]

kasztaneczuszek [ Kasztanowy RozbUjnik ]

Ralion żyjesz?? :D

03.07.2006
22:19
[24]

k2o [ Grabisz se ziomus! ]

Polecam zamiast zwyklej wody dac wode gazowana, nalesniki robia sie wtedy puszyste

03.07.2006
22:47
smile
[25]

Cangoor_K [ Centurion ]

Ralion
Niezawodne i smaczne naleśniki (z przelicznikiem na szklanki;)) :

- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka (płynnego-nie w proszku)
- 1 szklanka wody mineralnej <gazowanej>
- szczypta soli, cukru
- kawałek słoniny lub olej-do smażenia

Jajka, mleko, wodę, sól(cukier) i mąkę rozmieszać razem np. mikserem (mąkę radzę przed zmieszaniem przesiać przez sito, aby uniknąć grudek w cieście). Odstawić na 20-30 minut. Rozgrzać patelnię i smarować kawałkiem słoniny lub odrobiną oleju. Wlewać ciasto łyżką wazową tak, aby rozlało się na patelni równomiernie cienką warstwą. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, lekko przyrumieniona-odwrócić na druga stronę.

Zaręczam-wyjdą Ci wyśmienite :)

Bon Appétit ;)


03.07.2006
22:49
[26]

Ralion [ Konsul ]

zrobiłem! zadzwonilem do siostry i ta troche mi pomogla.

nie dodawalem wody, dalem za to nieco prodszku do pieczenia. wyszly dobre :) (aczkolwiek do pysznych bylo daleko ;) )

03.07.2006
22:51
[27]

kasztaneczuszek [ Kasztanowy RozbUjnik ]

gratulacje! :) na przyszłośc polecam chleb z jajkiem ( rozbijasz jajeczko tak jak byś chciał robić jajecznice, kromki chleba maczasz w jajkach [ roztłuczonych już] i smazysz na patelni - szybko i smacznie )

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.