erazm111 [ Chor��y ]
Technolog żywności
Czym się zajmuje technolog żywności ???? Właśnie wybieram się do technikum na taki oddział tylko wogóle niewem czego będe się uczył :) podobno jest to połączenie kucharza z kelnerem ale nie jestem pewien czy to prawda
arek_pl [ Pretorianin ]
Mi sie zdaje że to jest związane z tworzeniem receptur (naprzykład w kiełbasach) ale moge być w błędzie
bartek [ ]
Stary, wybrałeś pewien kierunek kształcenia, za dwa miesiące odwiedzisz szkołę do której będziesz chodził przez przynajmniej 4 następne lata, i jeszcze nie wiesz czego się będziesz uczył?!
Paaaanie, daj pan spokój.
.:Jj:. [ The Force ]
Paaaanie, daj pan spokój.
Nie no faktycznie trochę to takie, heh..
el f [ RONIN-SARMATA ]
Po technikum, jak nabierzesz nieco doświadczenia to możesz być brygadzistą a potem mistrzem w zakładzie przetwórstwa spożywczego. Na kierownika produkcji lub technologa to niestety musisz mieć studia.
erazm111 [ Chor��y ]
Może trochę dziwne moje pytanie no ale cóż :P
Ogólnie wiem co to jest technolog żywności tylko chciałem wiedzieć jakie pracę mogę potem podjąć :) Przepraszam że źle napisałem w pierwszym poście :)
ksips [ Generaďż˝ ]
Wystarczy że spojrzysz gdzie będą praktyki
Debczak_Lebork [ Konsul ]
Mam kumpla który kształci sie na tym kierunku, praktyki odbył w zakładachy produkujących frytki. Potocznie na tyen kierunek mówimy w szkole "budowa kotleta"Bedziesz sie panie uczył obsługi maszyn, składu chemicznego różnych bzdetów, mikrobiologii. Jak skonczysz szkole to bedziesz mogl pracowac gdzies w kuchni, jako jakiś śmiechowy laborant np. w fabryce frytek...
zgrywus23 [ Junior ]
witaj. jeśli jeszcze nie wiesz czym zajmuje sie technolog żywności a chcesz wybrac sie do takiej szkoły to chyba minołes sie z powołaniem. ja skończyłem takie technikum cztery lata temu. ogólnie uczysz się tam o wszystkim co związane jest z gastronomią, poczynając od budowy obieraczki do warzyw, młynka koloidalnego czy bemara chłodniczego przez budowe i skład chemiczny postrzególnycy grup produktów żywnościowych, ich działania na organizm, a także ustalanie prawidłowo zbilansowanych posiłków dla postrzególnych grup wiekowych, kończąc na mikrobiologii organizmu człowieka, obsłudze kelnerskiej, towaroznawstwie, technologii produkcji, historii żywienia i ustalaniu diet. generalnie bardzo ciekawe kilka lat życia spędzone w szkole, jesli ktoś to lubi to polecam. po skończeniu szkoły masz kilka możliwości podjęcia pracy zawodowej. ludzie jeść będą zawsze :p
AMDD [ Dwory Unia ]
pracownike sanepidu mozesz być :P
erazm111 [ Chor��y ]
Dzięki za odpowiedzi !!! Ja wiedziałem na co chcę iśc bo bardzo lubię chemię i biologię więc się za bardzo nie pominołem z powołaniem ;)