GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Cos na zimno, na kolacje... co podac?

21.05.2006
22:32
[1]

Moby7777 [ Generaďż˝ ]

Cos na zimno, na kolacje... co podac?

Hej! Mam maly problem od jakiegos czasu. Otoz zamierzam przywitac "kolezanke" u siebie w najblizszy weekend. No i zwienczeniem calego dnia spedzonego na miescie powinna byc mila kolacja (swiece + wino + jedzonko + oczywiscie gotowe lozko :P)... problem polega jednak na tym, ze nie wiem co na ta kolacje podac - a ograniczenia sa dosc spore: powinno to pasowac do czerwonego bulgarskiego wina (Old Kadarka konkretnie mowiac), musi byc na podawane na chlodno (to ma byc niespodziewanka po calym dniu spedzonym na zwiedzaniu Wroclawia wiec nie bedzie czasu nawet na odgrzanie) no i dobrze by bylo gdyby bylo wegeterianskie (niektorzy maja dziwne zwyczaje... :P). Gdybyscie mogli mi doradzic jakas potrawe spelniajaca pte wymagania to bede niezmiernie wdzieczny :)

21.05.2006
22:37
[2]

Łysack [ Mr. Loverman ]

moim zdaniem jakaś sałatka dobra, a na koniec lody, ale jakieś gustowne, ładnie przystrojone;]
sam jestem wegetarianem i naprawde sałatek jest mnóstwo, ale do wina to koniecznie sałata włoska, ocet balsamiczny, jakieś pomidory, feta, bazylia i ewentualnie oliwki. o czosnku nie zapomnij, chociaż... ale nie, bez czosnku sie nie obedzie;]

21.05.2006
22:47
[3]

Walrus [ Pretorianin ]

Sałatka może być, np. nicejska - przepis znajdziesz w necie.
Ale o Kadarce zapomnij, słodkiego i półsłodkiego wina nie polecam do kolacji. Ewentualnie jako aperitif. Do kolacji najlepsze będzie czerwone wytrawne Cabernet Sauvignon, może być bułgarskie jeżeli masz ograniczone fundusze.

21.05.2006
22:57
[4]

Moby7777 [ Generaďż˝ ]

Zasadniczo Kadarka to nie jest to, co lubie. Niestety wiem co lubi "towarzystwo" wiec jestem ograniczony. Co do czosnku to sie troche 'stracham' z oczywistych, jak mysle, wzgledow :P. A co do salatek to spoko ale:

1. mozna konkretny przepis? :)
2. Czy same salatki wystarcza? A jesli nie to co do nich? ;)

21.05.2006
23:00
[5]

Samaobora [ Pretorianin ]

takie proste zeby sie nie napracowal:

deska serow:
kilka rodzoajow sera plesniowego (parmezan, gorgonzolla, bleu, camembert, etc), miod, zurawiny, orzechy, swieze oregano winogorona i dobry czerwony, wytrawny cabernet (np. chilijski, lub poludniowo-afryklancki. zmieszcisz sie do 30 PLN).

carpacio z lososia
surowy losos, zamrozic przez 24h, pociac na cieniusienkie plastry, polac dobra oliwa z oliwek, skropic cytryna, posypac koprem, podawac z grzankami. biale, wytrawne wino do tego.

salatka z lososiem i cykoria
cykoria w paseczki, skropic obficie cytryna, posoalac wedzonego lososia na czastki, obrac i pokroic pomaraczne na kawaleczki, dodac oliwe, koper, podawac z grzankami z maslem czosnkowym i bialym winem.

to takie pierwsze co mi przyszlo na mysl...

co do czosnku... nie ma sie czego bac, pod warunkiem, ze zjedza go wszyscy - a w salatce beda musieli to zrobic :)

21.05.2006
23:02
smile
[6]

Kurdt [ The Larch ]

Moze Carpaccio? Można zrobić na wołowinie, albo łososiu (polecam!). Smaczne, proste, gustowne i estetyczne.

Ale nie wiem jak to sie ma do danego wina.

21.05.2006
23:07
[7]

Moby7777 [ Generaďż˝ ]

Ja naprawde sie roboty nie boje. Kuchnia to przyjemnosc (niemal jak pozniejsze "bombienie" :P) wiec luz. Chodzi mi raczej o dopasowanie potrawy podawanej na chlodno do CZERWONEGO wina... i tu sie zaczynja schody :(

21.05.2006
23:10
smile
[8]

Soldamn [ krówka!! z wymionami ]

nie powinienes sie lepiej nad sniadaniem zastanawiac :D?

21.05.2006
23:26
[9]

Zielona Żabka [ Konsul ]

Do słodkiego wina to raczej desery...

Popatrz w necie, jest sporo przepisów:)

21.05.2006
23:34
smile
[10]

Arczens [ Legend ]

Narobiliscie mi smaku na carpaccio z łososia, juz dawno nie jadlem i zapomnialem jakie to dobre. Ja lubie jeszcze jak jest posypane startym parmezanem :D

21.05.2006
23:37
[11]

Walrus [ Pretorianin ]

Sałatka nicejska to dość solidny posiłek, zwłaszcza na kolację. Ja nie miałbym oporów. Oczywiście możesz dodać deskę serów, jeżeli zauważysz po sałatce jeszcze chęci na „małe conieco”. Odradzam tylko parmezan, bo szkoda pieniędzy, raczej nie jada się go w czystej postaci. Natomiast dobrym zestawem jest: camembert, brie, lazur, mozzarella+pomidor+bazylia, wszystko udekorowane czarnymi oliwkami. Jeszcze nigdy nie spaliłem się na takim zestawie więc możesz zaufać. Oczywiście do tego wszystkiego czerwone wytrawne lub półwytrawne wino, najlepiej tak jak napisałem Cabernet Sauvignon. Wino delikatne, można by rzec neutralne. Smakuje większości osób. Nie podejmę się doboru kolacji do Kadarki, tu musiałobybyć coś na słodko i byłby to raczej podwieczorek.
W linku masz przepis na sałatkę.

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.