GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Problem z twardym dyskiem. Proszę o pomoc !

02.05.2006
17:28
smile
[1]

blood [ Killing Is My Business ]

Problem z twardym dyskiem. Proszę o pomoc !

Witam. Mojemu wujowi po zmianie czasu na letni (moze to przypadek) zaczal sie dziwnie zachowywac komp, az wkoncu nie chcial mu odpalic. Przyszedlem, sformatowalem, nagralem windowsa xp. Wszystko bylo ok. Dzis poszedlem nagrac sterowniki do plyty glw. bo musialem wygrzebac na necie. Zrestartowalem komputer i przy wlaczaniu windowsa (po ekranie biosu) byl tylko czarny ekran. Dysk czytal, ale nic sie nie dzialo. Bylo tak za kazdym razem. Za ktoryms z kolei zostawilem komputer na dluzszy czas i pojawil sie po 15-20 min pasek ladowania windows ... Zaczalem instalacje systemu od nowa, podczas ktorej zrobilem pelne formatowanie. Po instalce plikow instalator mial przejsc do konfiguracji systemu, co poprzedzic mial restartem. I tu jest pies pogrzebany ... nawet podczas restartu w ciagu instalacji windowsa dysk tak samo wolno czytal. Jest to conajmniej dziwne. Normalnie go wykrywa w biosie, prawidlowa wielkosc. Wszystko jest ok. Mam ten dysk u siebie, moge wrzucac na niego pliki, zgrywa wszystko szybko, wszystko gra. Ale czemu tak sie dzieje przy odpalaniu systemu na nim ? Da sie to naprawic ? Jak ? Prosze o szybka pomoc !

Pozdrawiam.

edit : system plikow fat32

02.05.2006
17:36
[2]

Narmo [ nikt ]

Włącz pełnego scandiska i sprawdź, czy nei ma bad sectorów. Może się okazać, ze dysk się sypie. Albo płyta główna.

04.05.2006
01:44
[3]

blood [ Killing Is My Business ]

plyta glowna jest ok, sprawdzalem inne dyski, na pewno temu cos dolega :( nie bootuje sie z niego windows poprostu ( tak jak mowilem, po 15-20 min dopiero wlacza sie pasek ladowania windowsa )

UP ! HELP !

04.05.2006
06:57
[4]

MartiniBianco [ Konsul ]

albo ma wirusa który był zaprogramowany żeby się uaktywnić tego danego dnia

04.05.2006
08:14
[5]

beo314 [ Konsul ]

" Mam ten dysk u siebie, moge wrzucac na niego pliki, zgrywa wszystko szybko, wszystko gra"
Rozumiem to tak - jeżeli dysk jest ustawiony jako master, to ma problemy. Jeżeli jest ustawiony jako slave, działa. Dzieje się u Ciebie coś takiego?

04.05.2006
15:24
[6]

blood [ Killing Is My Business ]

beo - dokladnie, dysk dziala normalnie, tylko ze nie chce z niego bootowac windows, nie odpala sie poprostu. A na dysk i z dysku normalnie pliki moge kopiowac jak jest jako slave podpiety.

04.05.2006
16:38
[7]

Goozys[DEA] [ Solid Security ]

Proponuję eMule, wyszukać HDD Regenerator 1.41, pobrać, stworzyć za pomocą tego programu dyskietkę bootowalną, zbootować komputer i przeskanować powyższym dysk w poszukiwaniu i w celu wyeliminowania bad sectorów, jeśli takowe w ogóle powstały. Sam kilka dni temu odzyskałem 40gb dysk, na którym aż roiło się od bad sectorów.

04.05.2006
20:52
[8]

beo314 [ Konsul ]

blood <--- miałem kiedyś coś takiego, padł wtedy kontroler na dysku. Gdzieś wyczytałem, że ustawienie master włącza ten kontroler, natomiast slave pozwala drugiemu urządzeniu na kontrolę nad IDE. Jeżeli to jest to, to nie da się tego naprawić.

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.