GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

DO ZAAWANSOWANYCH PROGRAMISTÓW

06.06.2002
08:48
[1]

DUBROLES [ Animator ]

DO ZAAWANSOWANYCH PROGRAMISTÓW

CZE!! Chcielibyście jakoś zapisać się w kwrty historii??
Jeżeli znacie troche język delphi to piszcie!!
Im więcej tym lepiej!!

06.06.2002
08:52
[2]

Eliash [ Generał ]

To mam być zaawansowanym czy znać 'trochę' Delphi ?

06.06.2002
08:54
smile
[3]

Adamos7 [ Generał ]

ELiash--> dobre pytanie

06.06.2002
09:11
[4]

kastore [ Troll Slayer ]

Dubroles --> a o co chodzi

06.06.2002
10:14
smile
[5]

YogiYogi [ Pretorianin ]

Heh, no właśnie... Albo jest się zaawansowanym albo "programistą" Delphi. Jako ciekawostke podam przykład znajomego, który program ilustrujący zagadnienie pracy magisterskiej napisał w Delphi. Kolega przedstawił prezentację a potem odpowiadał na pytania komisji. Pierwsze pytanie: Po co pisał Pan to w Delphi ??? Po czym padł komentarz od drugiego członka komisji : żeby było wolniej... Generalnie: Delphi było fajne kilka lat temu, gdy rzeczywiście nie było nic innego, ciekaweg a studentom zależało na szybki wygenerowaniu prostackiej aplikacji...

06.06.2002
10:32
smile
[6]

Eliash [ Generał ]

YogiYogi ---> Nie zgodzę się z Tobą. Pracuje jako programista, w pracy pisze w Delphi, oprócz tego jestem, fanatykiem języków C i C++. Myślę że w miarę obiektywnie mogę ocenić wady i zalety tych języków (właściwie to nie ma języka Delphi tylko Object Pascal). Głównym przeznaczeniem Delphi są aplikacje biurowe, żeden rozsądny programista nie będzie pisał np. gry lub silnika 3D w Delphi. Od tego jest język C który jest szybki ale znacznie trudniejszy od Delphi, wiele osób gdy widzi składnie C to dostaje drgawek :). Delphi jest bardzeij przyjazne pod tym względem. Delphi ma ogromną zaletę: czas poświęcony na stworzenie aplikacji biurowej jest znacznie mniejszy niż np. w Visual C++ Microsoftu, i to się liczy dla firm bo czas to pieniądz :). Z takiego samego powodu sukcesy odnosi Visual Basic od którego wielu programistów (w tym i ja :) ) odnosi się z pogardą, bo co to za język który pozwala na stworzenie aplikacji osobom które nie wiedzą co to jest konstruktor, dziedziczenie itp. IMHO Delphi teraz święci trumfy. C/C++ odchodzi powoli do lamusa ( niestety ) i niedługo będzie używane do specjalistycznych projektów w których szybkość działania jest podstawową kwestią.

06.06.2002
11:30
[7]

kastore [ Troll Slayer ]

Yogi --> jeżeli Delphi bylo fajne kilka lat temu , to co dla ciebie jest fajne teraz, może Builder, jeżelie chodzi o generacje kodu to te dwa ompilatory nie różnią sie niczym miedzy sobą , jeżelich cesz wiedzieć to Builder został napisany za pomocą mechanizmów Delfina. A jeżeli delfin nie jest fajny to pokaż mi inne wizualne środowisko dla Linuxa. Chyba że uważasz , że Visual jest najlepszy , troche racji masz bo na pewno można nim głębiej sięgnąć w system , ale kto sie teraz tak grzebie. Na czasie są aplikacje korporacyjne a zrobienie czegoś takiego w Visualu zabrałoby ci wieki

06.06.2002
11:33
[8]

kastore [ Troll Slayer ]

Zresztą Borland ma ogromną przewagę nad Visualem , jest nią rynek i środowisko właściwie twórców komponentów, większość programów które teraz pisze bazuje na komponentach zewnętrznych. Nawet taki Oracle wypuścił własnąserię komponentów dla Borlanda

06.06.2002
13:32
[9]

DUBROLES [ Animator ]

Robótka jest różna... będą różnre rozdzielenia zadań...

06.06.2002
13:34
[10]

Eliash [ Generał ]

DUBROLES ---> he he a może się boisz że jak powiesz co to za robota to się wszyscy na pięcie odwrócą ??? Czymże moglby zapisac sie na kartach historii powiedz prosze :))

06.06.2002
13:37
smile
[11]

reik [ Pretorianin ]

Dlaczego zapominacie o javie i .NET? To są fajne rzeczy 'na teraz'. A poza tym zaawansowanie nie ma nic wspolnego ze znanym jezykiem programowania.

06.06.2002
13:38
[12]

Eliash [ Generał ]

Reik ---> Co z tego że jestem super zaawansowanym programistą, jak nie znam danego języka ?

06.06.2002
13:43
[13]

DUBROLES [ Animator ]

Dobra jak chcecie - COFAM TEN WĄTEK - poszukam gdzie indziej...

06.06.2002
14:07
[14]

reik [ Pretorianin ]

Eliash: zaawansowanie nie jest skorelowane ze znanym jezykiem. IMHO uważam, że jestem zaawansowanym progamistą ale nie znam Delphi nawet słabo. DUBROLES: jak nie chcesz powiedzieć w czym rzecz to nie dziw się, że nikt nie chce w to wchodzić. Każdy ma przecież prawo sobie pomyśleć, że może chcesz zrobić coś co go w ogole nie interesuje.

06.06.2002
14:09
[15]

Eliash [ Generał ]

Reik --> I dlatego sądze że dla DUBROLESA byłbyś niezbyt przydatny, bo mimo że jesteś zaawansowany to nie znasz Delphi :))

06.06.2002
14:37
[16]

Bobekk [ Legionista ]

to dobry zart "zaawansoani programisci" chlopcze nie bawia sie w delphi. Nie mam nic do tego jezyka ale.......... Jak chcesz sie poduczyc to wstap na link podany ponizej. Tam sie dowiesz jaki poziom twojego zaawansowania jest niski. c++ RULEZ!!!!!!!!!!!!!!!

06.06.2002
14:39
[17]

Bobekk [ Legionista ]

Aha jeszcze jedno. Ten kto napisze ze skladnia c++ jest trudniejesza od delphi to ma moje blogoslawienstwo. Tylko lamer moze tak powiedziec, albo nieziemski fanatyk delphi

06.06.2002
14:45
[18]

Eliash [ Generał ]

Bobekk --> Czy mógł byś i wyjaśnić dlaczego programista Delphi nie może siebie nazwać zaawansowanym ??? Z Twojej "znajomości" języka Object Pascal wnosze że Ty do tych zawansowanych nie należysz ...

06.06.2002
14:51
[19]

Bobekk [ Legionista ]

Moze zle to ujolem. Chodzilo mi o to ze kolo pewnie napisal program dodawania liczb do siebie i wyskakuje z propozycja wymiany zdan. Proponuje Eliash abys wstapil na linka ktorego podalem wczesniej. Jezeli ten koles chce wymieniac zdanie na temat programowania to niech to robi tam gdzie sie inni znaja. Moim (krytycznym) zdaniem chcial zaszpanowac ze z niego jest bos bo on umie delphi. Osobiscie ucze sie c++ ale jakos nie wylatuje do ludzi na forum o grach i sprzecie ze jestem disaster bo umiem c++. O to ki chodzilo

06.06.2002
15:01
[20]

Eliash [ Generał ]

Bobekk ---> Byłem pod tamtym linkiem, trzech z czterech kolesi którzy stworzyli stronke przyznaje się do pisania w Delphi :)) (czwarty nic nie napisał :)) ) Co do nauki C++ to radził bym Ci zacząć od C a dopiero poźniej przejść do C++, po opanowaniu programowania strukturalnego, obiektowe jest łatwiejsze ... Jest wiele prawdy w tym, że jezeli programista pisze w Delphi to jest kiepski. U mnie w pracy był nabór na programistę ostatnio i widziałem jakie oryginały przychodziły :)) W Delphi większość rzeczy można zrobić małym nakładem pracy, bez jakiejś specjalnej wiedzy. (Tak jak C++ Builderze ), napisanie odpowiedniej aplikacji w Visual C++ będzie wymagało znacznie większej wiedzy o programowaniu obiektowym. Ale ja znam programistów którzy są znakomici mimo że programują tylko w Delphi.

06.06.2002
17:17
[21]

Regis [ ]

Moim zdaniem nie ma sensu uczyc sie C, a potem C++ . To tak jakby uczyc sie najpierw geografii ze Ziemia jest plaska, a potem jak sie to opanuje, to przejsc do "dzisiejszych" danych... Szkoda czasu, a C++ wcale taki trudny nie jest :) No. moze troche :)

06.06.2002
19:14
[22]

Bobekk [ Legionista ]

A wiec. Delphi jest dobre, ale nie do gier. Do malych gierek tak, ale duzy projekt to problem. Z reszta to kwestia gustu ;) (kazdy robi to co lubi) To prawda ze latwiej uczyc sie "c++" znajac "c" ktore jest nieco latwiejsze. Jakos tak wyszlo ze zamowilem se ksiazke "symfonia c++" i jestem z niej bardzo zadowolony, bo objasnie wszystko po koleji. ;) Wracajac do tematu: Jak myslicie czy pan o ksywce "DUBROLES" chcial zaszpanowac, czy co??

06.06.2002
20:46
[23]

Regis [ ]

Moze chce zrobic super hiper gre Mario 9876876, albo pac-man 5D, ew. pong 353 for 5 players :))))))

06.06.2002
22:28
[24]

DUBROLES [ Animator ]

Jak to zaszpanować?? Ja się nawet na delphi nie znam (pascal rulez)... :) Znalazłem kumpla w necie co mi pomoże PS. Projekt JEST mały więc jak to się wypowiedzieliście delphi może być :)

06.06.2002
22:44
smile
[25]

Quetzalcoatl [ Konsul ]

Regis -> Pong mógłby być na 5-ciu ale tylko 3D!!! :> Ogółem -> C++ rulez i nie wierze aby az takie jełopstwo, nieuctwo i nie-myślactwo się szerzyło na tym świecie, aby C++ przchodził do lamusa tylko dlatego, że się ludziom uczyć-myśleć-kombinować nie chce!!!!!!!!!! (chociaż to już miało pare razy miejsce w historii:)) I powiem wam szczerze ze jak znam Basic(Atari), Assembler(Atari), Pascal(troch, dawno), - a sa to jezyki uznawane popularnie za (bardzo)proste - to poiem wam szczerze ze C++ wcale nie jest takie trudne jak to sie rozpowiada wokolo... poprostu wymaga Wyobraźni+Pomysłu+Wizji_Algorytmu+Wiedzy_o_C+Chęci, a nie tylko gotowych klocków-tutoriali z inetu!

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.