GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.30]

20.04.2006
19:29
smile
[1]

Adam9870 [ ]

Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.30]

Wstęp:

Kącik ten powstał w celu gromadzenia informacji, zapytań, porad, a także jako miejsce publikacji i oceny witryn stworzonych przez forumowiczow GOL'a. Wszystko powinno znajdować się w jednym miejscu, aby można było łatwiej i przyjemniej odnaleźć informacje związane z tworzeniem stron www. Liczymy na to, że kącik będzie bardzo często odwiedzany :)

---------------------------------------------------------

FAQ - Najczęściej zadawane pytania

Na razie pusto :)


NARZĘDZIA WEBMASTERSKIE:

Edytory graficzne - WYSIWYG:

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Amaya - www.w3.org/amaya
- Adobe GoLive - www.adobe.com
- Microsoft FrontPage
- Microsoft FrontPage Express
- Pajaczek
- CoffeeCup Free
- Free HTML 6.0
- 1st page 2000

Edytory tekstowe:

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Notatnik
- Webmajster
- Pajaczek pro
- Zajaczek
- HotDog Pro
- ezHTML
- NoteTab Light
- Website Pro

Programy do obróbki grafiki i animacji:

- Flash MX
- 3D Flash Animator
- Ulead GIF Animator
- Adobe PhotoShop
- Paint Shop Pro
- GIMP
- Corel Draw

Narzędzia do publikacji stron na serwerach:

- CuteFTp
- Total Commander
- WS_FTP

Spis darmowych serwerów

-

Najlepszy kurs HTML

-

BŁĘDY W TWORZENIU STRON - koniecznie przeczytaj!

-

Ciekawe strony dla webmasterów:

-
-
-
-
-
-

Za darmo dla webmasterów

-
-
-
-

Nasze strony:

wi3dzmin
-

[HNTR]
-

hotDog
-

Quicky
-

SULIK
-

Drak`kan
-

Bri (hmtlowa podstawówka :)
-

================================
Archwium Kącika:
================================

cz. 01: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=282993
cz. 01: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=1724087 REIKARNACJA
cz. 02: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=293434
cz. 03: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=561138
cz. 04: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=681039
cz. 05: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=709817
cz. 06: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=778829
cz. 07: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=860865
cz. 08: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=987171
cz. 09: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=1348213
cz. 10: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=1966148
cz. 11: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2031618
cz. 12: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2059468
cz. 13: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2160961
cz. 14: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2219048
cz. 15: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2305650
cz. 16: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2374934
cz. 17: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2404162
cz. 18: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2479809
cz. 19: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2531725
cz. 20: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2661899
cz. 21: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2739264
cz. 22: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2940573
cz. 23: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=3283908
cz. 24: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=3713891
cz. 25: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4000035
cz. 26: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4101026
cz. 27: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4177593
cz. 28: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4379688
cz. 29: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4722727
(proszę dopisywać kolejne części)

20.04.2006
19:42
[2]

wi3dzmin [ Konsul ]


ewunia - to zależy, ja zauważył adam JavaScript działa po stronie usera, a Php po stronie serwera, przez to nie mogą działa razem, bo w sumie kiedy JavaScript zaczyna pracę, php już dawno ją skończyło :)

Ale napewno można przekazac zmienną z php do JAvaScript po prostu wykorzystując proste echo
np tak:

---
var zmienna_javascript = "<? echo $zmienna_php; ?>";
---

i wtedy w zmiennej javascriptu mamy tresc zmiennej php :) Ale w drugą stronę się chyba nie da :)


PS. no w końcu nowa częśc ;)

20.04.2006
19:47
[3]

Adam9870 [ ]

no w końcu nowa częśc ;)
Zawsze jest po 200 postach więc nie zakładałem wcześniej ;)
A propo nowej częsci to dodałem do strony HNTR-a chociaż i tak nie działa ale żeby był działający link. A jak jesteśmy już przy dziale "Nasze strony" to może by ją trochę zaaktualizować bo dużo osób od kilkunastu części nie wypowiada się :(

20.04.2006
19:58
smile
[4]

@[email protected] [ Generał ]

szukam programiku do robienia miniatur zdjec, najlepiej jak bym mogl recznie ustawic rozmiary zdjec :) macie cos ? aha chodzi o hurtowe ilosci zdjec wiec paint odpada ;)


---------------------------
BŁĘDY W TWORZENIU STRON - koniecznie przeczytaj!

-

nie dziala :P

20.04.2006
20:02
[5]

Adam9870 [ ]

@[email protected] => W poprzedniej części kącika zobacz post 194 oraz odpowiedzi na jego ;-)

To, że stronka nie działa to nie jest już Moja wina :P
edit: Ale jeżeli chcesz zobaczyć jakie masz błędy to wstaw kod do validatora W3C i będziesz wiedział czy kod ma błędy czy nie (a jak ma to jakie).

20.04.2006
20:21
[6]

@[email protected] [ Generał ]

zobacze te posty

a co do bledow - jedyne bledy jakie znalazl to bledy w indexie ramk - podobno ich nie toleruje :P

20.04.2006
20:25
[7]

Adam9870 [ ]

@[email protected] => Niektórych rzeczy nie toleruje. Może być tak, ze kiedyś tolerował a teraz W3C wywalono to ze specyfikacji. Np ten kawałek z css-a:
Property scrollbar-highlight-color doesn't exist : #ffffff
innych kolorów też nie klalfikuje.

20.04.2006
20:30
[8]

@[email protected] [ Generał ]

ACDSee ma minimalna 100x100 :( a ja potrzebuje mniejsze, polec cos - darmowego :)

20.04.2006
20:32
[9]

Adam9870 [ ]

Nie wiem czy można Irfan View-em ale może sprubój. Surox w poprzedniej części (post 196) podał sposób jak to zrobić ;-)

20.04.2006
21:18
[10]

PrzemQ 09 [ Konsul ]

Ja jeszcze odnośnie tych stylów...
Zewnętrzyny arkusz to chyba najwygodniejszy sposób - prawda?

I mam pytanie: na stronie zastosuje kilka wariantów (rodzaj, wielkość, kolor czcionki) - w zależności czy to nagłówek, "tekst właściwy" czy np przypisy na dole...
W takim razie muszę dołączyć kilka osobnych arkuszy zewnętrzynych? Po drugie: na jednej stronie (w jednym dokumencie html) chcę zastosować kilka wariantów, a w tym kursie pisze, że informacje o stylu dołączam do <head>. W takim razie bedę miał jeden wariant dla całej strony...

Wybaczcie moją ciemnotę...

20.04.2006
23:37
[11]

wi3dzmin [ Konsul ]

Przemq - arkusz zewnętrzny jest generalnie wygodny, ale najbardziej przydaje się, gdy chcesz na kilku stronach wykorzystać ten sam arkusz stylów, to zamiast pisać na każdej to samo, piszesz wszystko w jednym pliku a potem dołaczasz, no i w razie jkiejś poprawki, masz do edycji tylko 1 plik a nie wszystkie strony...

A co do drugiej częście, to nie zabardzo ciebie rozumiem :)

Jeżeli chodzi ci o to, że chciałbyś mieć możliwość np. różnego definiowania znaczników <p></p> w zależności od ich miejsca to można to zrobić za pomocą klas (chyba tak to się zwało)

bierzesz:

p.akapit1 ‹
tutaj definiujesz styl akapitu jeden


p.naglowek ‹
tutaj definiujesz style naglowka


p.stopka ‹
styl stopki


a potem jeżeli np. chcesz aby dany akapit był np. nagłówkiem to piszesz
<p class='naglowek'>Tekst w naglowku</p>

hmm a co do tych wariantów to ... chodzi ci o możliwość całkowitej zmiany dołączanego arkuszu stylów na stronie? np. przy zmianie skórki?

Wtedy musisz wykorzystać np. php, i do adresu arkusza stylów wstawić odpowiednią zmienną

A z tego co wiem nie można dołączyć kilku arkuszów stylów do jednej strony (no bo w sumie jak? ;))

20.04.2006
23:39
[12]

wi3dzmin [ Konsul ]

i przeczytaj dokladnieten kurs html i css z linka który otrzymałeś wczesniej



Ja z tej strony nauszyłem się CSS, bardzo fajna :)

20.04.2006
23:41
[13]

wi3dzmin [ Konsul ]

aha i sorry za spam :)

Ale co do zmniejszania obrazków to ACDSee (o tym ograniczeniu do 100 na 100 to raczej nieprawda, bo ja zmniejszałem bardziej) Infra View też ma taką funkcję i też spełni swoje zadanie (Szukaj w Plik/Przetwarzanie wsadowe)

Obydwa mogą automatycznie nazywać pliki, a Infra potrafi nawet dodać do nich tekst i je przyciąć :)

20.04.2006
23:53
[14]

slowik [ NightInGale ]

ewunia_m===>sposob na dane do java z php w druga strone masz POST'a

@[email protected]===>adres strony sie zmienil ostatnio odwiedzalem ja pod innym adresem

PrzemQ===> www.w3schools.com i kurs css z czasem zalapiesz ;-) zawsze mozesz wybrac dokumentacje (w3c.org)

21.04.2006
09:24
[15]

Adam9870 [ ]

slowik => A pamiętasz może ten nowy adres, jeżeli tak to podaj to wstawie go do wstępniaka zamiast starego ;-)

PrzemQ 09 => Na następny raz pisz bardziej po Polsku, wtedy szybciej dostaniesz odpowiedź a nie ktoś ma się domyślac o co Ci chodziło...

21.04.2006
17:16
[16]

PrzemQ 09 [ Konsul ]

Dzięki za odpowiedz - już wiem chyba w miarę...
Sorr, że pisałem tak niejasno, ale nie umiałem za bardzo napisac, wypowiedziec tego o co mi chodzi :)

Pozdrawiam

21.04.2006
20:02
smile
[17]

slowik [ NightInGale ]

Adam===>

21.04.2006
20:12
smile
[18]

Adam9870 [ ]

slowik => Dzięki :)
Link zmieniłem już we wstępniaku...

21.04.2006
22:31
smile
[19]

@[email protected] [ Generał ]

po 1 - hugo dal mi skrypt przez ktorym ktos mogl sie wlamac na serwer na ktorym mam stronke, a ja glupi go tam wsadzilem i jeszcze sie cieszylem z tego, na szczescie admin okazal sie monrzdzejszy odemnie i przewidzial taka sytuacje, ale ktos cos juz kombinowal

po 2 - nie wiem dlaczego nie mam polskich znakow na stronie :/


22.04.2006
01:01
smile
[20]

slowik [ NightInGale ]

@[email protected]===>ad 2. nie przeksztalciles kodowania
ad 1. sam sie prosiles :-)

22.04.2006
09:18
smile
[21]

@[email protected] [ Generał ]

ad 1 - mam nauczke na przyszlos, dobrze ze admin jest zorientowany co i jak :)

ad 2 - tzn ? sprecyzuj :) bo ja nie wiem co sie dzieje ;)
pisze w notatniku

22.04.2006
09:41
[22]

slowik [ NightInGale ]

musisz podmienic te krzaczki ktorych ci nie wyswietla na specjalne sympole np ś na |P (tak ten symbol wyglada w przyblizeniu ... ) gdzies na necie sa do tego talice albo otworz kogos strone i poszukaj ...

ps context jest lepszy od notatnika ;-) (

22.04.2006
09:44
smile
[23]

Adam9870 [ ]

@[email protected] => ad 2: W poprzedniej części pisałem o problemach z kodowaniem znaków w iso-8859-2. Post 158. W tamtym poścoe podałem link do tablicy. Przeczytaj ;-)

PS. Jeżeli lubisz pisać strony a nie w trybie graficznym to ściągnij sobie EditPlus 2.

22.04.2006
12:50
[24]

wi3dzmin [ Konsul ]

słowik - nie jestem pewien ale gdzies kiedys słyszałem, że sam notatnik nie koduje polskich znaków, że trzeba mieć jakiś specjalny programik konwertujący... i coś w tym chyba jest bo gdy korzystam z notatnika to mam z polskimi znakami problemy (np podczas ręcznej edycji plików do skryptów) Generalnie polecam ci jakiś inny program do pisania htmla, będziesz miał kolorowanie składni, numerowanie wierszy itp. i wbrew temu co mówią niektórzy "ortodoksyjni" webmasterzy nie będzie to oznaczać, że nie umiesz html i jesteś cienias :P

Ciekawym programem jest np. notatnik 2 albo notepad 2 (jakoś tak) prosty, szybki a ma kilka fajnych funkcji :) no i kolorowanie różnych języków (także php) itp.

22.04.2006
14:48
smile
[25]

slowik [ NightInGale ]

wi3dzmin===>jam jest stary wyjadacz z duzym doswiadczeniem ;-)
notatnik jest dla szalencow albo poczatkujacych ktorzy niewiedza jeszcze ze mozna inaczej
context nie konwertuje za mnie znakow ale jest swietnym edytorem (polecam kazdemu) ale jesli chce podmienic znaki to zbyt wiele tego niema

22.04.2006
15:00
[26]

wi3dzmin [ Konsul ]

heh, tak generalnie to mój pos był do tego @[email protected], ale sie machnęłem ;)

22.04.2006
15:07
smile
[27]

Adam9870 [ ]

wi3dzmin => Ja słyszałem, i miałem okazję kilka razy osobiście się przekonać, że notatnik źle koduje w iso8859-2. Lepiej pisać w jakimś innym edytorze i tam ustawić kodowanie znaków na iso 8859-2 a jak mimo to będzie źle kodować to wg. tej tablicy co linka do niej podałem w poprzedniej części zapisywać polskie znaki. Osobiście polecam Macromedia Dreamweavera MX 2004, korzystam z niego gdzieś rok i nie narzekam. I tak głównie pisze w trybie tekstowym a z trybu graficznego nie korzystam więc język porgramu nawet Mi nie przeszkadza ;-)

22.04.2006
19:47
[28]

wi3dzmin [ Konsul ]

Hehe no ja też używam Dreamweavera :) także w trybie tekstowym, prawde mówiąc do graficznego jeszcze nie zagladałem ;) i osobiście uważam, że jest to najlepszy edytor jaki dotej pory przetestowałem ;)

No ale ma swoje wady :) Po pierwsze jest to niezły kombajn, jeszcze na słabszym kompie to używanie Dreamwevera i photoshopa na raz było bardzo uciążliwe :) o słuchaniu muzy z winampa mogłem wtedy zapomniec :)

No ale na lepszych maszynach nie ma tego problemu

Drugą wadą jest to, że hmmm ten program jest płatny.... znaczy się , nie to żeby była to.. jakaś no ten tego.... przeszkoda... no ale wiecie ;)....

22.04.2006
19:55
smile
[29]

Adam9870 [ ]

wi3dzmin => Ja nie mam jakiegoś tam "full wypas" kompa tylko trochę słabszego (sempron 2200, 256 ram, radeon9200) i ja zazwyczaj mam go otwartego i w nim tworze i forefoxa otwartego, (czasami coś jeszcze) i muszę stwierdzić, że tak mocno nie zamula :) No czasami gdy często zmieniam program to zamula ale tak to raczej nie ;-)

Ja korzystałem tylko z trybu graficznego tylko gdy robiłem swoją pierwszą, (i chyba trochę drugą) stronę a tak to cały czas tekstowy :)

Edytor mogę polecić dla każdego Webmastera, zarówno dla początkującego jak i zaawansowanego.

22.04.2006
21:18
[30]

wi3dzmin [ Konsul ]

hehe ja pierwszą strone też robiłem W dreamveawerze, ale w starszej wersji i wizualnie :)

A tak poza tematem...

Znacie jakiś fajny sposób kodowanie danych w php? nie mówię o szyfrowaniu jak np. w bankach ale o takim zakodowaniu, tylko z możliwością odkodowania, więc funkcja md5() odpada :)

23.04.2006
12:06
smile
[31]

@[email protected] [ Generał ]

Dreamweaver w taki razie to nie dla mnie :P na codzien siedze na 233 MMX ktory chodzi bezproblemowo, na wekendach mam mocnejszego tylko a w tedy to jakos nie ma czasu ;)

szukam skryptu ktory dziala podobnie do tego ktory dal hugo, tzn zeby strona mi dziala na tabelach a nie na ramkach, w miare mozliwosci prosze o link :) ew mozecie zamiescic tutaj jesli macie, ale i tak skonsultuje z kims kto sie zna ;)
szukalem na google i nie moge znalesc :(

szukam tez skryptu do menu - najezdza sie myszka i sie rozwija kilka opcji, lub po kliknieciu, potem sie chowa (samo lub po kliknieciu) szukalem, czytalem ale nie znalazlem takiego :(

ja wyczailem ze wystarczy wkleic tekst do front page'a, zapisac, edytowac i skopiowac ten sam tekst ale przekonwertowany :)

ja i tak wole notepad :) moze i zdazaja sie mi wpadki mniej lub bardziej powazne, ale i tak wole :) bo wiem co pisze, jak bym miale np 100 linkow robic w graficznym to chyba bym zwariowal ;)

sciagnijcie to

i powiedzce co myslice :)
opcje programu
1 -wpisujesz nazwe pliku z rozszezeniem z lista plikow (zdjecie, miniatura,zdjecie,miniatura.... tak jak w pliku pokazowym)
2 - folder w ktorym znajduja sie zdjecia (miniatry i zdjecia razem) np "gry/slowik/galeria/"

testujcie i powiedzcie co myslicie :) i co zmienic :)
moze i sa programy do robienia galerii, ale dodaja duzo syfu do kodu, i nie ma samego kodera ;)

23.04.2006
12:26
[32]

Adam9870 [ ]

@[email protected] => O takim skrypcie nie słyszałem. Ale jeżeli chcesz zmienić stronę która jest zbudowana na ramkach żeby była na tabelkach to najlepiej napisz stronę od nowa wykorzystując tabelki a nie ramki. I wątpię aby takie skrypty były. Jakbyś pisał od nowa to polecam budować stronę na DIV-ach ;-)

Co do rozwijanego menu to może to Ci się spodoba to:

widziałem jeszcze różne skrypty menu w JS na kurshtml.boo.pl tam chyba było rozwijane.

Co do tego programu to sam go pisałeś? I to raczej wątek dla Webmasterów a nie dla Programistów i może w wątku o programowaniu poproś o ocenę...

23.04.2006
12:40
smile
[33]

@[email protected] [ Generał ]

sam :) ale on koduje htmla, a mi nie chodzi o skladnie czy komendy, tylko o plik wynikowy, co mozna by zmienic w kodzie lub do niego dodac (chodzi o kod html)


co do tablel:

napisane w php, nie dam na serwer bo nie chce stracic serwera ;)
chodzi o to ze
np. sa 2 komorki (index)
z lewej jest menu i hipeerlacza do podstron, klikasz na link i otwiera sie strona w 2 komorce (komorka wczesniej odowednio opisana w php)


zaraz zobacze to menu :)

23.04.2006
12:47
[34]

Adam9870 [ ]

Ten skrypt trochę badziwny jest. Przeglądałem go chwileczkę i nawet miniatur nie wyświetla :|

Słyszałem, że w PHP można zrobić podobnie jak w ramkach. Przeczytaj w części 27 kącika pytanie Marbiego w poście 4 i odpowiedzi. Może Ci się przyda :-) Ale i tak jak chcesz zmienić z ramek na tabelki to sporo pracy Cię czeka. Większość chyba od nowa będziesz musiał robić :P

23.04.2006
12:58
[35]

@[email protected] [ Generał ]

to menu to lipa :P bo pod IE nie dziala


z ta praca to chyba nie jest tak zle :) bo jak robilem na ten dziurawy skrypt to nie bylo tak zle, tylko kilka rzeczy usunolem i kilka dodalem do kodu, ale popatrze

23.04.2006
12:59
smile
[36]

slowik [ NightInGale ]

@[email protected]===>bym ci pokazal to co teraz tworze ale jeszcze niegotowe jest ... z zalorzenia ma zawierac element galeri (automat w php ktory za to odpowiada)
nie lepiej po prostu zainstalowac jakiegos cms'a na serwerze i do niego napisac theme ??
ramki na tabele nic trudnego :-) zamiast ramek robisz jedna tabele z takim samym rozstawem komorek

23.04.2006
13:11
smile
[37]

@[email protected] [ Generał ]

mow mi tak jeszcze :P
co to jest cms ?
element galerii tzn ?

23.04.2006
13:12
[38]

Adam9870 [ ]

@[email protected] => IE to stara, wybrakowana przeglądarka i nic dziwnego, że na niej nie działa :P Poza tym autor w tutku napisał, że nie działa zadobrze w IE. Jeszcze chyba jest jakaś metoda żeby to zrobić w JavaScript i ona chyba działa w ie (pisze chyba bo osobiście nie sprawdzałem), ale w niej sam tekst jest a nie efekt w tym menu co wczesniej podalem zmienia się kolor itp... Ten skrypcik z JS jest na www.kurshtml.boo.pl/ => Skrypty => Menu otwierane.

slowik => Jak skończysz pisać to zaprezentuj w tym wątku. Pewnie ciekawy,dobry skrypt ;-) Moze bym przetestował i używał :)

edit:
Pisałem tego posta i nie zauważyłem posta @[email protected] Więc CMS to jest gotowiec (najprościej mówiąc). Instalujesz na serwerze i wszytsko masz prawie gotowe. Treścią i ustawieniami zarządzasz poprzez panel Admina. Zazwyczaj prawie nic w kodzie nie musisz modyfikować. CMS-ów w internecie jest sporo, od najprostrzych po bardziej zaawansowane (np.mambo). W internecie jest sporo styli do CMSów. Gdybyś nie wiedział co to theme to jest skórka (skin).
slowik pisząc "element galerii" podejrzewam, że miał na myśli, że robi skrypt który ma element galerii. (coś w nim będzie z galerii np. dodawanie zdjęć, ogądanie zdjęć... itp).

23.04.2006
13:42
smile
[39]

@[email protected] [ Generał ]

ciasny ale wlasny :P
biorac gotowca gdzie nic nie musze robic trace cala zabawe :P wole stosowac ojedyncze skrypty a le na stronie ktora sam napisalem, chociaz nie ma tyle bajerow co gotowe strony zrobione przez zawodowcow

a te tabele mi sa potrzebne :) jest znacznie mniej roboty przy stornie bo nie musze sie martwic o rozmiar tabeli glownej, bo wszystko jest w jednym pliku :) zmiany na stronie sa łatwiejsze, a sama stroka mnije zajmuje, bede szukal az znajde :)

23.04.2006
14:09
[40]

slowik [ NightInGale ]

Adam===>oj napewno zobaczysz .... :D

@[email protected]===>pl.wikipedia.org/wiki/cms
urzywajac cms'a tracisz cala zabawe ? blah ... nie taka prosta sprawa napisac wlasny system zarzadzania witryna (cms wlasnie) sam wlasnie pisze wlasnego i za jakis czas interface user'a bedzie gotowe na panel administracyjny przyjdzie jeszcz zaczekac :-)
kozystajac z cms'a nie jest takie proste fakt sa funkcje ktore odwalaja za ciebie cala robote tylko ze czasami trzeba mocno tego cms'a zmodyfikowac ... i w ten sposob dla swoich potrzeb mocno zmodyfikowalem mambo napisalem kilka modulow do niego ... (prostych modulow) tak wiec na brak zajecia narzekac nie bedziesz

23.04.2006
22:08
smile
[41]

@[email protected] [ Generał ]

no to chyba ze tak :P

ja sie postanowilem podszkolic z php :) na razie tylko wypisuje sam tekst, ale tak jakos nie ma teraz czasu, mialem problem z wyswietlaniem zmiennych bo w kursie nie bylo :/ wszedlem na forum i tak jakos .... :)

26.04.2006
22:55
[42]

Kijano [ Generał ]

ok juz nic :P

29.04.2006
22:41
[43]

wi3dzmin [ Konsul ]

no webmasterzy trochę życia bo nasz wątek w niebyt popadł :)

a tak wogóle to mam pytanko...

Jak pobrać listę wszystkich plików z danego folderu?
ale tak z plikami ze wszystkich podfolderów, niezależnie od głębokości ich zagnieżdżenia... tzn nawet z podfolderów podfolderów danego folderu ;)

29.04.2006
23:32
smile
[44]

slowik [ NightInGale ]

wi3dzmin===>o php chodzi ? jesli tak to rekurencyjnie mozna to ladnie odczytac :-) odczytujesz zapisujesz gdzies sprawdzasz elementy jesli katalog listujesz dopisujesz do juz wczesniej zebranych itd

chyba lapiesz o co chodzi ;-)

30.04.2006
10:18
[45]

wi3dzmin [ Konsul ]

no generalnie łapie, ale prosiłbym o przykład bo mi się pojawiają pewne problemy :) tzn no można to robić ręcznie, ale to wtedy będzie tylko do pewnej głębokości zagnieżdżenia... A ja chciałbym jakoś to zautomatyzować, żeby skrypt automatycznie czytał kolejne katalogii i dodawał ich pliki do listy...

30.04.2006
20:26
smile
[46]

slowik [ NightInGale ]

dlatego napisalem zebys urzyl rekurencji ;-)

30.04.2006
20:44
[47]

wi3dzmin [ Konsul ]

hmmm no popróbuję ale już próbowałem w ten sposób i średnio mi wychodziło ;P

A tak przy okazji to swego czasu szukałem dobrego preloadera na stronę
no i znalazłem, więc dla potomnych go wrzucę tutaj, bardzo fajny skrypcik.... no i działa ;)

30.04.2006
20:54
[48]

slowik [ NightInGale ]

nie no poczatki z rekurencja sa trudne :-) mozesz tez sprobowac interacyjnie ale wtedy bedzie jeszcze wiecej kombinowania

30.04.2006
21:23
[49]

wi3dzmin [ Konsul ]

jakbyś tak jeszcze mówił po polsku to by było fajnie :P
Jakby ci się jeszcze chciało mi pomóc o daj tutaj przykład takiej rekurencji w czyaniu folderów ;)

30.04.2006
21:33
[50]

Adam9870 [ ]

wi3dzmin => Chcesz napisać skrypt który wyświetlałby pliki i katalogi znajdujące się na serwerze ? Na stronie peceta007 z tego forum jest chyba taki skrypcik:

może zobacz jak jest zbudowany (masz przykład), a potem będziesz wiedział jak jest napisany i będziesz wiedział jak samemu napisać ;-) Albo skorzystaj z niego jeżeli pasuje Ci :)

30.04.2006
23:14
[51]

wi3dzmin [ Konsul ]

hmm mi chodzi o skrypt spisujący pliki z podfolderów konkretnego folderu, no do preloadera tego potrzebuję :) Nie jest to coś trudnego ale mam jakieś zaćmienie umysłowe i coś mi nie wychodzi ;)

02.05.2006
17:48
[52]

Mc-Muza [ Dark Magic Adept ]

jeszcze raz zapytam bo nie chce mi sie szukać. Jak usunąć cieniowanie ramki od tabelki? Z jednego rogu mam białe a z drugiego juz taki odcień szarości. Jak zrobic by cała była biała. :)

02.05.2006
18:22
smile
[53]

slowik [ NightInGale ]

style="border:0" ;-)

02.05.2006
19:10
[54]

goldenSo [ LorD ]

To ja mam takie pytanie : Czy da sie zrobić preloadera? Tzn. coś tam o tym czytałem, zrobiłem coś takiego, tzn skorzystałem z gotowego przykładu. I dajmy na to jest witryna : i na niej obrazki zmieniają się po najechaniu kursorem, sęk w tym że aby się to stało to musi zmienić się obrazek, a bez uprzedniego załadowania trwa to długo i efekt znika, może ktoś mi dać przykład takiego preloadera? Albo sprawdzić czy działa on na ww witrynie? Bo u mnie coś losowo z podanych obrazków wybiera kilka i ładuje.

02.05.2006
19:19
[55]

Adam9870 [ ]

goldenSo ===> Efekt zmieniających się po najechaniu obrazków można zrobić funkcją OnMouseOver. Przykład:
<a href="podstrona.html"><img src="1.png" onmouseover="this.src='2.png'"
onmouseout="this.src='1.png'"/>
Widziałem preloader w którym pisze się nazwy obrazków które sa na stronie do której ma być preloader i zanim one się załadują (pobiorą) to jest pasek postępu (preloader).
Tutaj jest kreatorek aby zrobić ten preloader:

A na tej stronie wydaje Mi się, że jest on zastosowany:

02.05.2006
21:08
[56]

wi3dzmin [ Konsul ]

goldenSo -> poczytaj troche wątek zanim się zapytasz... pare postów wyżej dałem linka do preloadera! wystarczy tylko w jego tresći wpisać nazwy obrazków do załadowania

03.05.2006
15:01
[57]

Przewodnik Syriusza [ Magazyn Grafik ]

Potrzebuję, żeby ktoś zrobił coś na ten deseń:



To jest mało roboty dla kogoś kto się zna na PHP, a mi na tym bardzo zależy...Jak ktoś zrobi to ma moją ogromną wdzieczność!

Podjąłby się ktoś?

03.05.2006
17:40
[58]

Mc-Muza [ Dark Magic Adept ]

Kurde no nie moge. Jak usunac to blupie ciewnowanie tabelki?

03.05.2006
17:47
[59]

Regis [ ]

cellspacing=0 cellpadding=0 ?

07.05.2006
15:49
smile
[60]

Boos3r [ Centurion ]

Mógł by mi ktoś napisać jaki jest dobry program do pisania skryptów PhP ale nie ma to być notatnik tylko cos lepszego np żeby kolorowal tekst.

07.05.2006
16:03
[61]

surox [ Centurion ]

EdHTML

albo Zend, jak Cię stać :)

07.05.2006
16:03
[62]

goldenSo [ LorD ]

Macromedia Dreamweaver 8

07.05.2006
16:04
[63]

Adam9870 [ ]

Boos3r => Dyskusja o edytorach była kilka tygodni temu w tym wątku więc możesz tamto poczytać :) Pisząc "żeby kolorował tekst" podejrzewam, że chodziło Ci o to aby miał kolorowanie składni. Wiele edytorów ma. Ja ze swojej strony polecam Dreamweavera MX 2004. Nie zamula systemu (a jak już to trochę :P), ma kolorowanie składni, pozwala tworzyć w wielu językach ;-) Ceniony jest zarówno przez początkujących Webmasterów jak i zaawansowanych.
Na wielu forach polecany jest PSPad do PHP więc jak nie chcesz Dreamweaver to może zobacz go. Może Ci się spodoba bardziej :)

Zajrzyj także tutaj:

07.05.2006
16:05
smile
[64]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

Też polecam Dreamweavera

07.05.2006
21:22
smile
[65]

hotDog [ Outsider ]

No ja też polecam Notatnik ;-))

07.05.2006
21:28
smile
[66]

Adam9870 [ ]

hotDog => Tylko, że on napisał:

ale nie ma to być notatnik

07.05.2006
22:25
[67]

DarkStar [ magister inzynier ]

mam maly problem. napisalem stronke w php, kiedy wyslalem ja na serwer to zjadlo wszystkie polskie znaki:/ uzywam contexta. prosze o pomoc

07.05.2006
22:43
[68]

Adam9870 [ ]

DarkStar => Nie wiem co miałes na myśli pisząc "zjadło" ale jeżeli kodujesz w iso-8859-2 to może zapisuj polskie znaki takie jak ś czy ć wg tej tablicy

i oczywiście nie zapomnij o:
<META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">

Jeżeli nie pomoże to podaj kod pliku w którym "zjadło" i opisz dokładniej co miałeś na myśli pisząc "zjadło"...

07.05.2006
22:52
[69]

DarkStar [ magister inzynier ]

dzieki za odpowiedz:)

zjadlo czyli nie wyswietla poprawnie np. ś ł itp.

kodowanie mam wlasnie 8859-2. mam wszystkie polskie znaki zamienic na te znaczki z linku?

07.05.2006
22:57
[70]

Adam9870 [ ]

Tak myślałem, że o to właśnie chodzi ;-)

Wszystkich takich jak ś, ć, ó, ż, ź to może od razu nie ale sprubój najpierw jeden czy dwa które źle się wyświetlają i sprawdź czy dobrze będzie wyświetlać. Jak tak to resztę zmień :)

07.05.2006
23:06
smile
[71]

DarkStar [ magister inzynier ]

nie wyswietla mi ąĄ śŚ i Źź... coz bede musial podmienic:) wielkie dzieki Adam:)

nie wiesz moze czemu tak sie dzieje?

07.05.2006
23:18
smile
[72]

hotDog [ Outsider ]

hotDog => Tylko, że on napisał:

ale nie ma to być notatnik



nie szkodzi :-) Warto ludziom wpajać za wszelką cenę DOBRE nawyki.

Przyznam, że też kiedyś korzystałem z Dreamweavera - z ciekawości. Pomógł mi stworzyć sobie takie WYGWIG w głowie i zaraz potem go usunąłem i przeniosłem się na Notatnik - z dwóch powodów:
1) pełna kontrola nad kodem - przy rozbudowanych projektach to się ceni
2) mimo wszystko nie było mnie stać na Dreamweavera...


więc, tak czy siak - polecam Notatnik ;-))

07.05.2006
23:27
smile
[73]

slowik [ NightInGale ]

Dark===>odezwij sie ;-)


co do edytor'a polecam context'a :-)

07.05.2006
23:36
[74]

DarkStar [ magister inzynier ]

slowik --->
zapomnialem hasla do gg i nie instaluje badzieiwa:) uzywam contexta wlasnie

07.05.2006
23:43
smile
[75]

slowik [ NightInGale ]

Dark===>
:-)
co do context'a wiem :P wiem nawet kto go ci polecil ;-) (tak dla ogolu podali)

07.05.2006
23:51
[76]

DarkStar [ magister inzynier ]

przypomnialo mi sie haslo ale nie chce sie zalogowac zasraniec

07.05.2006
23:55
[77]

slowik [ NightInGale ]

przypomnij sobie haslo na maila moze :P (dzawno ciebie na gadu nie widzialem to moze ci konto usuneli ...)

07.05.2006
23:58
[78]

DarkStar [ magister inzynier ]

przyslali ale nie chce sie zalogowac

10.05.2006
14:16
smile
[79]

Boos3r [ Centurion ]

Pomozcie co powinienem zrobić !!! Help me !!!!!
Mam taki bład.
Nr błędu: 2
Tekst: dl() [function.dl]: Not supported in multithreaded Web servers - use extension=php_mysql.dll in your php.ini
Miejsce: C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\libs\PEAR\PEAR.php, wiersz 753, godzina May 10, 2006, 2:11 pm
Informacje o wywołaniach funkcji:
dl("php_mysql.dll") # wiersz 753, plik: C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\libs\PEAR\PEAR.php
PEAR.loadExtension("mysql") # wiersz 195, plik: C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\libs\PEAR\DB\mysql.php

10.05.2006
15:52
[80]

Boos3r [ Centurion ]

Up ^^

10.05.2006
15:59
[81]

Adam9870 [ ]

Kiedy Ci się ten komunikat pojawia?

Skoro nie możesz sobie poradzić z Apachem to może jakiś łatwiejszy, o podobnych możliwościach ;-) Ze swojej strony polecam Krasnala, dosyć łatwa konfiguracja, obsługa PHP, baza danych MySQL.

10.05.2006
17:09
[82]

Daro2k [ Pretorianin ]

Boos3r -> W pliku php.ini odszukaj linię extension=php_mysql.dll i usuń z początku średnik.

10.05.2006
17:39
smile
[83]

Boos3r [ Centurion ]

wtym problem ze mam odznaczone tzn nie mam przy nim srednika a on twierdzi w tym bledzie ze nie jest uzywany :(

Ma ktos jakis ciekawy opis instalacji php i mysql + pear bo niby zrobilem co trzeba a jednak nie dziala cos.

12.05.2006
18:36
[84]

Arxel [ Speedcuber ]

heh.. mam smieszny problem...
zaczalem se robic stronke na infe.. wszystko by bylo oki jakby nie glupi blad juz na koncu..

<center><table border="0" width="70%">
<tr>
<td bgcolor="red">asd</td>
</tr>
</table></center>

i chodzi mi o to by tabelka byla do konca strony... :)
czy moze najpierw zorbic ramki i dopiero tabele?..
help;]

12.05.2006
18:57
[85]

Arxel [ Speedcuber ]

wyczarowalem troche wiecej:)

<center><table border="0" width="70%">
<tr>
<td bgcolor="red" COLSPAN="3" ALIGN="center" VALIGN="middle">asd</td>
</tr>
<tr>
<td bgcolor="blue" width="150" align="left" VALIGN="top">asd</td>
<td bgcolor="white" width="50" align"left" VALIGN="top">ble</td>
<td bgcolor="white" align"left" VALIGN="top">bleble</td>
</tr>
</table></center>

troche minelo zanim doszedlem zaco jest odpowiedzialne COLSPAN="x" :D hehe
kolejny problem to odstepy miedzy komorkami.. da sie je jakos zniwelowac? :)
dolaczam rysunek..
chdozi aby te komorki co sa na dole co w przyszlosci bedzie po lewej menu a po parej tresc zeby siegaly do konca tzn nie do konca ale np. do 80% storny.. chodzi mi zeby zrobic takie pole bo storna niebedzie za duza ;] a ladnie to bedzie wygladac.. ;]
czyli taki jkaby kwadrat na srodku storny.. ;]
chyba wiecie o co mi chodzi..:P
i jak usunac te przerwy miedzy komorkami?:)

12.05.2006
19:06
[86]

Daro2k [ Pretorianin ]

Odstępy usuwasz wpisując do znacznika <table> cellpadding="0" cellspacing="0"

"chdozi aby te komorki co sa na dole co w przyszlosci bedzie po lewej menu a po parej tresc zeby siegaly do konca tzn nie do konca ale np. do 80% storny.. chodzi mi zeby zrobic takie pole bo storna niebedzie za duza ;] a ladnie to bedzie wygladac.. ;]
czyli taki jkaby kwadrat na srodku storny.. ;]"

Nie rozumiem.


I taka uwaga. Nie stosuj <center>
Jak strone budujesz na tabelkach, to wpisz align="center"
Czyli całość powinna wyglądać tak:
<table align="center" cellpadding="0" cellspacing="0">
...

12.05.2006
19:48
smile
[87]

Adam9870 [ ]

Daro2k => Chodzi Mu chyba o to aby dana komórka była określonego rozmiaru. Nie pamiętam dokładnie jak to można zrobić ale chyba dać parametr width np
<td BGCOLOR="#EAA725" width="79%" valign="top">

Arxel => Popatrz na kod Mojej strony

ja tam zrobiłem, tylko ostatnio nie siedzę w tworzeniu stron to nie pamiętam zabardzo :( Jak chcesz to skorzystaj z kawałka kodu ;-)

12.05.2006
19:54
[88]

Arxel [ Speedcuber ]

no chodzi mi o cos takiego zeby strona byla tak jakby w srodku przegladarki.. czyli takie okienko:) --> :)
bo juz mam wycentrowane ale kurde chcialbym zeby te 2 komorki rozciagnely sie w dol do pewnego momentu.. czy moze to trzeba na ramkach zorbic? :)
czy moze to trza jedna tabele i pozniej w ta tabele wpisywac kolejne? :)

12.05.2006
20:04
[89]

Arxel [ Speedcuber ]

widac ze szybko na programiste htmla nie wyjde:P hehe

doszeldem.. niewiem czy tak jest poprawie ale dziala..

<table align="center" border="0" width="70%" height="100%" cellpadding="2" cellspacing="2">
<tr>
<td bgcolor="red" COLSPAN="2" height="20%" ALIGN="center" VALIGN="middle">asd</td>
</tr>
<tr>
<td bgcolor="blue" width="25%" align="left" valign="top">asd</td>
<td bgcolor="white" align"left" VALIGN="top">bleble</td>
</tr>
</table>

trza bylo najpierw okreslic 100% wysokosc calej tabelki.. a nastepnie okreslic wysykosc tam gdzie bedzie domyslnie logo :)
chyba dobrze zorbilem:P hehe

13.05.2006
09:49
[90]

@[email protected] [ Generał ]

zobaczcie moja stronke :)

co poprawic/ zmienic ?

edit
chdzi Ci o takie cos jak u mnie ? bo jak co to mozesz pozyczyc moj kod ;)

13.05.2006
10:43
smile
[91]

Adam9870 [ ]

@[email protected] => Trochę lepiej jest niż poprzednio ;-)
Zrób jakiegoś top'a i daj na stronę. Strona trochę źle wygląda w 800x600, tzn menu widać do napisu Opisy Gatunków. I proponowałbym do obrazków dodać border="0" wtedy usunie to małą rameczkę bo teraz z nią nie podoba się zabardzo :P Poprawiłeś trochę stronę na której są newsy, i całkiem dobrze :)

PS. Lepiej rób strony na tabelkach lub na DIV-ach niż na ramkach ;-)

13.05.2006
11:10
smile
[92]

@[email protected] [ Generał ]

border 1 jest i tak ma byc :P widac co bylo ogladane a co nie :P
800x600 - hmmm, robilem pod wieksze rozdzielczosci bo wiekrzosc jest na ilosc pikseli a nie na %, ale zobacze ;)

chcialem na tabele ale nie znalazlem includa dobrego, a kod takie stonki na include jest znacznie ładniejszy i bardziej przejzysty

polecisz cos ? a divy - nie zdaze sie do piatku nauczyc i zrobic ;)

ps. łapa gekona wymiata :D

13.05.2006
11:37
smile
[93]

Adam9870 [ ]

Mi się tam nie podobają strony na których są ramki wokół obrazków :P Ale skoro tak już chcesz to może chociaż zrobisz aby był ustalony kolor obramowania :)

Trzeba robić aby w każdej było dobrze :) Słyszałem, że to można zrobić podając szerokość i wysokość w procentach i wtedy jak ktoś będzie miał większą to poprostu będzie wolnie miejsce do okoła :) Wiem, że da się tak w przypadku tabelek ale nie wiem czy z ramkami tak można, ale myślę, że nie :P

Jakbyś poświęcił trochę czasu to myślę, że wyrobiłbyś się ;-) A robienie stron na DIVach nie jest takie trudne jak sie wydaje :) Jakbyś się zdecydował zrobić to zajrzyj tu:



PS. Czemu do piątku. To jakaś strona na zaliczenie do szkoły czy coś ?

13.05.2006
11:41
[94]

@[email protected] [ Generał ]

piatek - wyjazd i brak kompa

ramki sie da w %, zobacz zrodlo, wiedze ze masz FF wiec nie powinno byc problemu :P

a z tymi % w tabelach to zobacze :) musze opracowac wieczorem po ile % wsadzic aby bylo ok :)

13.05.2006
20:52
[95]

@[email protected] [ Generał ]

tak patrze na te divy i czytam, i nie bardzo mi sie to widzi ;) szczegolnie jesli gosc pisze ze sie rozjezdza, a jesli ma sie nie rozjezdzac to bedzie miec stala rozdzielczosc
2 link gosc napisal jak ma byc i tyle, nawet nie wytlumaczyl, a nie chce mi sie szukac info :P divy mi sie nie podobaja ;)
jak na razie zostawie tak jak jest i bede naal szukal include ;)

14.05.2006
15:44
[96]

Mc-Muza [ Dark Magic Adept ]

Siemka. Mam takie zapytanie. Zrobiłem 20 róznych logo na strone i chciałbym aby za kazdym razem gdy ktoś będzie odwiedział/odswieżał stronke ładowane było inny obraze. Ochwiscie stronke robiłem od podstaw w notatniku więc nie jestem jakims masterem w htmlu. Prosze o pomoc

14.05.2006
15:57
[97]

Regis [ ]

Znajdz w necie skrypt zajmujacy sie wyswietlaniem bannerow ;) Zastosowanie inne, ale idea ta sama. Albo siegnij po php.

14.05.2006
16:11
[98]

Adam9870 [ ]

Mc-Muza => Nie wiem czy to można zrobić w jakimś rotatorze bannerów ale możesz spróbować :) Tu masz jeden:


Widziałem jeszcze skrypcik w JavaScript który wyświetla losowy obrazek.

zamiast tekstu daj tam obrazki i wstaw ile chcesz obrazków :) Powinno być ok.

Może Ci się przyda:) Jeżeli nie to poszukaj czegoś w PHP bo czytałem, że w PHP są lepsze metody...

14.05.2006
18:54
[99]

Qbaa [ Senator ]

ja nikomu nie pomogę, ale za to polecę kilka linków do wstępniaka :)






15.05.2006
13:37
smile
[100]

Mierosisko [ Pretorianin ]

jaka jest komenda na to żeby muzyka grała w tle??

jakby ktoś mogł mi dać gotową komende to tu jest link do piosenki która ma grać

15.05.2006
13:45
smile
[101]

Mierosisko [ Pretorianin ]

up

prosze to pilne

15.05.2006
14:50
smile
[102]

Adam9870 [ ]

Mierosisko => Przecież w Twoim temacie dałem Ci link z skryptem. Wystarczy wstawić, nie umiesz wstawić ?

16.05.2006
17:07
[103]

Arxel [ Speedcuber ]

potrzebuje szybkiej odpowiedzi.. :)

jak zorbic zeby linia ktora zorbilem w paincie:D zaczynala sie od pewnego momentu? znaczy sie wytlumacze to na przykladzie tabeli bo tez chce z nia to zorbic :)

mam tabele.. standardowo ona mi sie wyrownuje do lewej.. chodzi o to zeby byla rowno z logiem na gorze:) bo chce zamiast
L O G O
menu | tresc

to chce zrobic osobno menu i tresc.. bo aktualnie mma tabele podzielona na 2 czesci w sio jest rowno z logiem.. ale jak juz chcialbym zorbic osobno to sie wali..

reasumujac - czy da sie manualnie ustawic tabele ? czyli iles tam pixeli od brzegu :) etc

16.05.2006
17:34
smile
[104]

Adam9870 [ ]

"czy da sie manualnie ustawic tabele ? czyli iles tam pixeli od brzegu"

Tabele to nie wiem, bo teraz CSS to przyszłość :P I w CSS chyba możesz to zrobić tak dla DIV-a:
margin-top:20px; /* Na około DIVa dla którego dasz takie parametry zostanie dany margines z góry 20px */
margin-right:10px; /* Na około DIVa dla którego dasz takie parametry zostanie dany margines z prawej strony 10px */
margin-left:1px; /* Na około DIVa dla którego dasz takie parametry zostanie dany margines z lewej strony 1px */
margin-bottom:5px; /* Na około DIVa dla którego dasz takie parametry zostanie dany margines z dołu 5px */

Oczywiście to przykładowe wartości. I polecałbym robienie stron na DIV-ach ;-) Do poczytania


Myślę, że dla tabelek da się coś podobnego zrobić tylko nie wiem zabardzo jak, ale pokombinuj to może Ci się uda :)

16.05.2006
17:39
[105]

Arxel [ Speedcuber ]

nieno :) jak bede robil lasna strone to nie bede robil na tabelach.. :)
ale to jest do szkoly.. i ja narazie to bralismy tylko tabele i ramki :D

16.05.2006
17:47
[106]

Arxel [ Speedcuber ]

noto inne pytanie..
jak zrobic zeby jedna tabela byla obok drugiej?
bo wychodzi mi ze jest jedna pod druga..
a mi chodzi zeby ta druga wrzucila sie po prawej:) bo zauwazylem ze wtedy samo wyjdzie i nie bede musial kombinowac z tymi odleglosciami.. ;]

oraz czy da sie ustawic zeby w calym dokumencie byl 1 rodzaj textu? :)
wiem ze gdzies jakos sie dalo.. ale juz niepamietam;]
dora do drugiego doszedlem..
tera tylko to pierwsze:)

16.05.2006
18:35
[107]

hotDog [ Outsider ]

Ad.1 najprościej jest stworzyć jeszcze jedną, główną tabelę i w jej lewej kolumnie umieścić pierwszą tabelę, a w drugiej kolumnie drugą tabelę.

Ale ja bym polecał użycie warstw (<div>).

Ad. 2

np.

body

text-align: center;
font-size: 5;
font-family: Verdana, Tahoma, sans-serif;
color: #000000;



to wszystko wsadzasz do pliku *.css np. style.css

a w pliku *.html umieszczasz taki kod z nazwą swojego pliku *.css

<style type="text/css">
<!-- @import "style.css"; -->
</style>

18.05.2006
22:05
smile
[108]

Mierosisko [ Pretorianin ]

adam9870 ---> ale mi nie chodzi żeby mi pop-up wyskakiwał bo np moja mozilla ma pop-up blockera i jak ta osoba (czyli nauczycielka) bedzie miała zablokowane wyskakujące okienka to dupa :/ a chodzsi mi o to aby przy starcie automatycznie sie muzyka wlaczala a nie jakies jej sciaganie albo inne duperele typu hiperłącze "włącz podkład muzyczny" tyle to i ja znalazłem więc prosze o bardziej wyrozumiałą odpowiedź

18.05.2006
23:07
smile
[109]

slowik [ NightInGale ]

mozesz w podanym linku znalezc przyklad z <embbed> ktory powinien dzialac bez wiekszych klopotow

18.05.2006
23:09
smile
[110]

_KoMaNdOr_ [ Are you crazy? ]

Jak by ktoś umiał zrobić prostą petycje(zwkly tekst noi podpis :/ ) [chodzi mi glownie o skrypt podpisu i rzeczy z nim zwiazane] to bym prosił o kontakt. [możliwe sposoby komunikacji znajdziecie https://www.gry-online.pl/forum_user_info.asp?ID=332033 ]

19.05.2006
14:08
[111]

Adam9870 [ ]

KoMaNdOr => Skoro to ma być zwykły tekst i podpis i formulrz żeby można to było dodać to myślę, że jakiś prosty skrypt księgi gości powinien wystarczyć ;-)

Tu masz napisane jak zrobić prosty skrypcik. Usuniesz kilka pół lub zmienisz je do swoich potrzeb i powinno być ok :)

19.05.2006
22:22
smile
[112]

slowik [ NightInGale ]

tak jak wczesniej wspominalem https://fotografia.gry-online.pl/ jest juz zdatna do urzytku (niema wszystkiego co bym jeszcze chcial ale to roboty jeszcze na 2-3 miechy :P)

19.05.2006
22:27
smile
[113]

Regis [ ]

bede upierdliwy:

uŻytku

19.05.2006
22:33
smile
[114]

slowik [ NightInGale ]

oj :P jest jedna szansa na milion ze poprawnie napisze uzytkowac :P zdarzenie to zachodzi ostatnio 4 x na 10 ;-) tak wiec jest lepiej :P
lepiej napisz co myslisz ;-)

19.05.2006
22:44
[115]

Arxel [ Speedcuber ]

czas sie pochwilaic tym co wybazgralem :D



ps. strona dziala tak jak trzeba w operze.. w FF i IE sie rozjezdza - tzn menu sie rozciaga.. wie ktos jak to naprawic? :)

jak co to wszelkie uwagi mile widziane:)

20.05.2006
08:33
[116]

Adam9870 [ ]

slowik => Całkiem fajna stronka ;-) Na niej będzie niedługo ten skrypt rodzaju galerii o którym wspominałeś kilka tygodni temu ??
Popracujcie na stronie nad polską pisownią bo jest trochę byków :P Np:
Na codzien mozesz nas spotkać na
a powinno być raczej:
Na co dzień możesz nas spotkać na
Poza tym trochę te reklamy na górze są uciążliwe...

Arxel => Nie podoba Mi się, że przy każdej kategorii w menu tłem jest kostka. Wspomniałeś ,że stronę najlepiej oglądać w Operze bo w innych przeglądarkach się rozjeżdża. Robiąc strony trzeba robić tak aby pod każdą przeglądarką było dobrze. Bo myślę, że nikt nie zmieni przeglądarki po to aby obejrzeć jedną czy dwie strony :P A dziś z IE korzysta coraz mniej internautów...

20.05.2006
12:21
smile
[117]

slowik [ NightInGale ]

Adam===>no niestety reklamy to cena jaka sie placi za serwer na gol'u :P
ok leterowki poprawione :-)
[edit]a tak galeria :P za jakis czas sie pojawi cos w tym stylu ale jak narazie sesja sie zbliza :P

20.05.2006
12:38
smile
[118]

Adam9870 [ ]

To może poszukaj jakiegoś bez reklam. Np. ovh. ale zrobisz jak chcesz :P
Chyba nie poprawione. Nadal jest "Na codzień możesz nas spotkać na forum :-)"
Błędzik chyba masz na niej: Dział Słownik i pod logiem pojawia się:
Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/fotografia/www/modul/mod_main.php on line 42
A takie pytanko co do tej galerii: każdy będzie mógł wrzucać swoje prace (a jak tak to jakie. Tylko fotki czy coś dla większej grupy osób i np. grafiki 3D itp).
Powodzenia na sesji :)

20.05.2006
12:57
[119]

Arxel [ Speedcuber ]

Adam - to co niby mialo by byc tlem:P
puste to raczej brzydko bedzie wygladac..
a co do zlego dzialania pod innymi przegladarkami to juz mowilem ze osobiscie jak sprawdzalem to na operze.. a pozneij kumepl powiedzil ze troche sie rozjedza wiec sprawdzilem i faktycznie.. i chcialbym to jakos naprawic ale niewiem jak;p

to co niby proponujesz na tlo w menu?

20.05.2006
13:06
smile
[120]

Adam9870 [ ]

Arxel ==> Może tam w menu (całym) zrobić tłem jakąś ładną grafikę. Powiedzmy jakby szaro-białą, tak żeby pasowała do menu i do reszty strony :) A jeżeli nie to może chociaż zrob przezroczyste tło w tych kostkach, żeby nie było białego. Pokombinuj z tłem w tym menu :P

20.05.2006
13:09
smile
[121]

Arxel [ Speedcuber ]

no wlasnie chcialbym zeby bylo przezroczyste.. ale sie na photoshopie nieznam..
choc.. kumepl ktory robil mi logo zorbi mi ze bedzie przezroczyste..
jak dobrze pojdzie to za kilkanascie min powinno byc przezroczyste..
a co do 1 dlugiego obrazka to nieda rady :) bo niema co w kleic w taki sposob :)
no ale zaraz zobacze czy bedzie lepiej jak bedzie przezroczyste..

20.05.2006
15:24
[122]

slowik [ NightInGale ]

Adam===>a to jest pozostalosc po starych dziejach przerobic trzeba ....

22.05.2006
22:15
[123]

Mehisto [ Konsul ]

Czy wiecie jak zrobic wyszukiwarke na swojej stronie? moze znacie jakies gotowe, dobre skrypty do tego?

Czy na dodanie strony do "Nasze strony:" trzeba sobie jakos zasluzyc? Bo jak nie to dodajcie moja www.e-pliki.yoyo.pl ( musze podawac ja na roznych forach, bo google nie chce mi zaindexowac ) , z gory dzieki

23.05.2006
14:03
[124]

Adam9870 [ ]

Mehisto => Co do wyszukiwarki to zajrzyj:


Co do listy "Nasze strony" to tam chyba tylko mogą zamieszczać linki osoby które najczęściej udzielają się, pomagają w wątku a Ty z tego co widzę to nie zbyt często zaglądasz...

23.05.2006
14:16
[125]

Arxel [ Speedcuber ]

dobra.. chcialbym zrobic cos takiego ze:
mam <fieldset><legend>Cos tam</legend>text text text text...<br><br>Więcej
</fieldset>
i chodzi o to zeby po nacisnieciu Wiecej rozwinelo sie reszta fieldseta :)
da cos takiego zrobic?:)

23.05.2006
15:05
[126]

hotDog [ Outsider ]

Arxel --> Skryptem w JavaScripcie.


tak ogólnie coś mniej więcej takiego:

if(element.style.display=="")
element.style.display="none";
else
element.style.display="";


element - znacznik w html'u, np fieldset.


Napisany już skrypt umieszczać musisz w linku poprzez <a href="javascript:nazwa_funkcji();">Wiecej</a>

Podałem Ci przepis, resztę ugotować musisz sam.

23.05.2006
16:13
[127]

Arxel [ Speedcuber ]

heh.. dzieki..
ale czekaj.. wystarczy ze teraz zrobie plik z tym
if(element.style.display=="fieldset")
element.style.display="none";
else
element.style.display="fieldset";

i pozenij dorzuce <a href="javascript:nazwa_funkcji();">Wiecej</a>
?
czy cos trza jeszcze kombinowac.. bo kurde aktualnie jestem na poziomie onli html pozenij zamierzam (po udoskonaleniu htmla) przejsc do php pozniej moze java.. choc raczej tego nigdy nie zalapie ;] ani php ani javy :) choc podobne to to do C++:P

23.05.2006
16:28
[128]

Adam9870 [ ]

Nie znam się na JS więc nie patrzałem na poprawnośc Twojego kodu :P
Ale ten kod JS co podał hotDog wstawisz pomiędzy:
<SCRIPT Language="JavaScript">
</SCRIPT>
Albo tworzysz plik nazwa.js i umieszczasz w nim to co napisał hotDog (bez tego script..) i w dokumencie w ktorym chcesz go wykorzystać wstawiasz
<SCRIPT TYPE="text/javascript" LANGUAGE="JavaScript" SRC="tree.js"></SCRIPT>

Poptóbuj sam jak będzie źle ...:)
Czy pisząc "java" miałeś na myśli JavaScript bo Java a JavaScript to są dwa różne języki...

23.05.2006
16:37
[129]

peanut [ kriegsmaschine ]

fieldset to element czyli nazwa znacznika, style.display to sposob wyswietlania tego elementu. element.style.display="fieldset" raczej nic nie da;)

23.05.2006
18:34
smile
[130]

Arxel [ Speedcuber ]

ee.. to w koncu jak to ma wygladac?
gdzie mam zaczac <fieldset> i gdzie go skonczyc...?
najpierw dac skrypt czy najpierw fieldseta?

niewazne.. doszedlem ;]
tzn juz wiem co mam zrobic.. :)

23.05.2006
18:47
[131]

Arxel [ Speedcuber ]

dobra.. jednak nie dalem rady.. znalazlem cos takiego:

Efekt ten przydaje się bardzo przy konstruowaniu rozbudowanych menusów dla np. panelu administracyjnego. Domyślnie widoczne są tylko tytuły działów i dopiero po kliknięciu na któryś z nich ukazuje się okienko z menu. Zaczynamy od stworzenia DIV'a, któremu ustawiamy za pomocą CSS parametr <i>display</i> na <i>none</i> (nie pokazuj). Musimy nadać mu jakiś charakterystyczny ID:


<div id="menus" style="display: none;">To jest moje znikające okienko.</div>


Teraz sporządzamy w JavaScript funkcję, która zajmie się jego pokazywaniem i ukrywaniem:


function openClose(id)

if(document.getElementById) ‹
element = document.getElementById(id);
› else if(document.all) ‹
element = document.all[id];
› else return;

if(element.style) ‹
if(element.style.display == 'block' )‹
element.style.display = 'none';
› else ‹
element.style.display = 'block';




Za parametr przyjmuje ona ID elementu, na którym ma operować (zauważ, że dzięki temu może ona służyć nie tylko do DIV'ów).

Ostatnim krokiem jest utworzenie linka, który da dostęp do naszej operacji internaucie:


<a href="javascript:void(0); openClose('menus');">Pokaż</a>

I to wszystko.

ale to dla mnie za dlugie.. chcialem to jakos przerobic na to co podal hotDog ale sie nie udalo ;]

23.05.2006
19:26
[132]

peanut [ kriegsmaschine ]

hm, predzej musialbys eksperymentowac z value fieldseta niz z displayem i raz pokazywac te tresc, a raz nie. ewentualnie fieldseta umiesc na wartswie i pobaw sie z clipingiem.

23.05.2006
20:26
[133]

Kijano [ Generał ]

Sorry nie ten temat :)

23.05.2006
22:25
smile
[134]

slowik [ NightInGale ]

ja sie chyba lapie na strone do wstepniaka :P

23.05.2006
23:48
[135]

hotDog [ Outsider ]

Arxel --> Jakbyś dostał gotowy kod to byś nic nie zrobił i byś się nie nauczył czegokolwiek, a tak przynajmiej szukałeś i czytałeś coś :-)) A tak w ogóle to mało czasu mam i nie mogę wszystkiego tłumaczyć od podstaw. Google Ci wszystko powie :-)


Tak na szybko. To co wkleiłeś to jest właśnie to. Tylko musisz zrozumieć co jest co.

cytat:

<div id="menus" style="display: none;">To jest moje znikające okienko.</div>


Teraz sporządzamy w JavaScript funkcję, która zajmie się jego pokazywaniem i ukrywaniem:


function openClose(id)

if(document.getElementById) ‹
element = document.getElementById(id);
› else if(document.all) ‹
element = document.all[id];
› else return;

if(element.style) ‹
if(element.style.display == 'block' )‹
element.style.display = 'none';
› else ‹
element.style.display = 'block';





jedziemy z tym koksem:

<div id="menus" style="display: none;">To jest moje znikające okienko.</div>

Dokument html składa się ze znaczników (tagów) html'a, Tobie chodzi konkretnie o znacznik fieldset. Ale pomyśl co będzie jak będziesz miał np. 20 fieldsetów w dokumencie... skąd funkcja w JS ma wiedzieć o który Ci chodzi? Komputery to głupie maszyny i musisz mu wskazać konkretny znacznik do ukrycia/pokazania. Więc właśnie po to się stosuje ID - identyfikator. W tym kodzie z przykładu ten znacznik <div> od tej pory nazywa się "menus" i można na nim działać w ten czy inny sposób (poprzez JS, CSS itd itd). Ustawiasz mu domyślnie na początek żeby był niewidoczny: style="display: none;".

potem piszesz funkcję, umieszczasz ją miedzy <script....></script> w sekcji <head> lub w pliku *.js i go dołączasz podobnie jak arkusze *.css.

Co do samego JS:

element = document.getElementById(id);


już sama nazwa metody wskazuje na to co ona robi: "z dokumentu html pobierz element (znacznik) poprzez ID" i w nawiasie podajesz ID znacznika. Pamietaj, że każde ID musi być niepowtarzalne w zakresie całego dokumentu! I od tej pory zmienna "element" we funkcji "wskazuje" na znacznik <div> w dokumencie. Teraz mozesz robić na nim co Ci się podoba (no i na co pozwala JS :-P). Wystarczy wkleić potem ten mój wcześniejszy kod i powinno działać.

funkcja przyjmuje parametr - function openClose(id). Więc przy jej wywołaniu trzeba go jej przekazać, np.

<fieldset id="test"></fieldset>
<a href="javascript:funkcja(test);">Wiecej</a>

Jeśli nie dasz rady odrazu to poczytaj na google jakiś kursik JS i spis metod - chyba na webhelpie widziałem taki.

Moze zrobiłem jakieś błędy, więc mnie poprawcie :-)


ps.

peanut --> to z tym style="display:none" spokojnie działa, testowane dermatologicznie :-))

23.05.2006
23:51
[136]

Arxel [ Speedcuber ]

ehh.. JS to narazie nie dla mnie:P przynajmiej nie na tym etapie co ja teraz jestem..

btw.
moze moja stronka tez pojdzie na glowna:P


;]
ale dzieki hotDog - jak bede rozbudowywal strone to napewno to wykorzystam;]

25.05.2006
09:09
[137]

ashia [ Konsul ]

Witam,
Proszę o pomocy w takim problemie. Potrzebuję żeby wraz ze stroną główną pojawiało się osobne okno o rozmiarach grafiki które będzie w niej umieszczone.

25.05.2006
18:37
smile
[138]

slowik [ NightInGale ]

zwykly popup :-) w js

27.05.2006
19:55
[139]

Arxel [ Speedcuber ]

szybkie pytanie i potrzebna blyskawiczna odp:
mam fotki ktore sa bardzo duzej rozdzielczosci a co za tym idzie troche waza:) kazdy nieco mniej niz 1MB
i tu problem...
jak klikam w podstrone ze zdjeciami to sie troche dlugo wczytuje..
juz zem dal ze sa miniaturki 50/67 ale wciaz sie dlugo wczytuje:)
czy idzie zeby skompresowalo sie to jakos? a po kliknieciu otwieralo sie normlane zdj

bo kiedys kumpel w szkole mial cos takiego cos tam pisalo ...="50KB"
jest w ogole cos takiego?
potrzebuje blyskawicznej odp.

27.05.2006
20:00
[140]

Regis [ ]

jak robisz te miniaturki?

bo czegos takiego jak ="50KB" nie ma.

27.05.2006
20:07
[141]

Arxel [ Speedcuber ]

no ja sam sie zdziwilem..
tzn daje
<img src="1.jpg" width="50" height="67">
no ale sie strasznie dlugo tez wczytuje:P
a recznie mi sie takich prawdziwych miniaturek robic niechce.. bo to jest 24 zdj i mi sie niechce:P
a normlanie to zdj. maja jakies 2280x1700 czy jakos tak.. ;]

czyli nie pozostaje mi nic innego jak zrobic te miniatury recznie :D

27.05.2006
20:07
smile
[142]

slowik [ NightInGale ]

Arxel===>ustaw wieksza kompresje dla jpg lub rob miniatury jako gif :-)

[edit]
wah to co robisz to zmniejszenie wyswietlania rozmiaru obrazka a nie tworzenie miniatury urzyj jakiegos edytora graficznego do zmiany rozmiaru zdjecia ... :] dopiero wtedy miniaturki beda

albo urzyj jakiegos programu ktory robi gotowe galerie jesli ci sie niechce

27.05.2006
20:12
[143]

Regis [ ]

To ze zmienisz wymiary obrazka przy wyswietlaniu nic nie zmienia - uzytkownik i tak sciaga calosc. Takze Twoj zabieg jest absolutnie bez sensu. A czy minimalizowanie to taka fatyga? Bodaj Irfan View robi to na dowolnie duzych zbiorach. Klikasz dwa albo trzy razy razy i masz 24 miniaturki. Nie widze problemu.


slowik --> uŻyj :P

27.05.2006
20:17
smile
[144]

slowik [ NightInGale ]

oj edit sie skonczyl :P

27.05.2006
20:17
[145]

Arxel [ Speedcuber ]

dobra zorbilem to recznie :P hehe
juz wsio jest oki

31.05.2006
13:10
[146]

peanut [ kriegsmaschine ]

mam pytanie typowo teoretyczne do kogos, kto zna sie na bazach. mianowicie, ostatnio myslalem sobie jakby tutaj zoptymalizowac dzialanie takiej bazy, wspierajacej forum. wiadomo, ze mozna wszystko napisac na pale i bedzie dzialac, ale to jest jak gra polskiej reprezentacji;) wiem, ze baza dziala szybko kiedy klucze sa ustalone na sztywno, tabele konkretne, relacje sensowne, etc.
jednak jak to jest, kiedy pojawia sie koniecznosc trzymania postow z forum o dosc sporej ilosci userow/postow? z tego co sie orientuje phpbb trzyma posty w jednej tabeli, a pozniej wybiera je po id (jesli jest inaczej, oswieccie mnie). czy takie sprawdzanie 10^8 postow jest 'optymalne'? a moze lepsze byloby tworzenie oddzielnych tabel dla topikow (a moze ilosc tabel obniza sprawnosc bazy?). jak to jest?

04.06.2006
14:33
[147]

Toolism [ GameDev ]

Witajcie, przepraszam ale przeoczyłem ten wątek, jakos później mnie oświeciło żeby zamiast w szukaj wpisywać ASP , ASP 2.0 wpisać webmaster.. ;)

Czy ktoś mógłby spróbować udzielić mi odpowiedzi na pytanie postawione przeze mnie w wątku z linku?

https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=5130086&N=1

04.06.2006
14:45
[148]

maczu [ Konsul ]

hello webmasterzy:) mam taki problem. stronke mam w html-u, na tlo wrzucam obraz ktory jest wiekszy od mojej rozdzielczosci (chyba 1600 na 1200). chcialbym go zmniejszyc i dopasowac tak, zeby miescil sie na stronie.moge to jakos sprytnie zrobic? :) uzywam stylow css.

kawalek pliku stylow:

body

background: url(wbk.jpg);
text-align: center;
font-family: sans-serif;


aha, a nie wiecie jak moge pisac czcionką Comic Sans MS na stronie? pozdro600

04.06.2006
14:50
[149]

Regis [ ]

sugeruje po prostu go zmniejszyc w jakims programie graficznym..

04.06.2006
16:51
[150]

maczu [ Konsul ]

wlasnie jak zmniejszam to on robi sie zamazany i mniej wyrazny, niestrey...

05.06.2006
20:34
[151]

hopkins [ Zycie jest piekne ]

banalne pytanie :) mam tabele i chce zeby elementy z menu wczytywaly sie w srodkowej komorce. Myslalem, ze zadziala nadanie komorce id="main" i pozniej odsylaczom target="main", ale nie dziala.

05.06.2006
20:41
[152]

peanut [ kriegsmaschine ]

bo tam musi byc jakas ramka, w tej srodkowej komorce;)

05.06.2006
20:46
[153]

hopkins [ Zycie jest piekne ]

dalem <frame name="main"> </frame> i nie dziala :) ja ciemniak jestem :)

05.06.2006
20:55
[154]

peanut [ kriegsmaschine ]



jak nie dziala tak, jak jest opisane powyzej to tez nie rozumiem;) wklej kod to moze do czegos sie dojdzie;)

jak masz php to mozesz sie pobawic include(strona.htm) w zaleznosci od jakiegos tam parametru $link

05.06.2006
20:56
[155]

hopkins [ Zycie jest piekne ]

peanut wiem, wiem, wiem :) jednak nic mi nie wychodzi. Na mojej stronie mam php, a teraz kolezanka chce w html'u takie odnosniki. Przeczytalem te ramki dawno temu, dzisiaj jeszcze raz, ale nie mam sily myslec. Probowalem i nic :)

Swoja droga nie da sie tego bez ramek zrobic? Bo z tego co widze to bym jej musial cala strone przebudowywac
peanut w tym sek, ze ona to musi miec w html :)

05.06.2006
21:06
[156]

peanut [ kriegsmaschine ]

dylematy;) wklej kod bo moje zdolnosci telepatyczne maja jeszcze zbyt maly zasieg.
ps. edit mi sie skonczyl, qrw;)

05.06.2006
21:12
[157]

hopkins [ Zycie jest piekne ]

<A HREF="Auschwitz.html" target="main">Auschwitz</A> <-- tak wyglada odnosnik
<TD VALIGN="top" ALIGN="left" STYLE="padding-left: 20px; padding-right: 45px; padding-top: 15px; padding-bottom: 0px;">

<frame name="main'> <--? :)
</P>

</TD>
tak wyglada ta felerna komorka :) teraz nie rozumiem co mam z ta ramka zrobic? :)

05.06.2006
21:17
[158]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hopkins => Proponuje zaczac od przeczytania czego na temat <iframe>, a nie <frame> bo to jednak dwie zupelnie inne rzeczy i inaczej sie je definiuje (i pozniej uzywa).

Np. polecam strone:

05.06.2006
21:19
[159]

hopkins [ Zycie jest piekne ]

panowie, czy wy nie rozumiecie, ze ja chcialbym gotowca? :) jak ktos ma czas to niech mi napisze ladnie, a ja tymczasem biore sie za czytanie tego co dal mi Drak'kan :)
Dobra, mam :) Dziekuje.

10.06.2006
18:21
[160]

grompablo [ Ocaleniec ]

PYTANKO
czy na serwerze dhost.info na jednej bazie danych mogę mieć 2 fora ? i jak to zrobic
z góry dziekuje

10.06.2006
18:26
[161]

Adam9870 [ ]

grompablo => Jakie fora ??
Jeżeli oba mają korzystać z tej samej bazy danych MySQL to myślę, że się da.
Tylko żeby z innych prefixów korzystały w bazie ;]

10.06.2006
19:18
[162]

grompablo [ Ocaleniec ]

fora phpbb2 :)
dzięki

16.06.2006
20:02
smile
[163]

marcin94 [ Piesiec ]

Mam pytanie jeszcze nie robiłem stron internetowych więc:
1.Znacie jakiś prosty i fajny program do robienia stron WWW?
2.Gdzie zhostować swoją stronę ? Moje wymagania to:
1.Przynajmiej 50 MB wolnego miejsca.
2.Duży transfer plików
3.PL
4.Bez reklam

Z góry dziękss!

16.06.2006
20:09
[164]

General_Lee [ Chorąży ]

@UP
1a.
1b.
2-4. www.yoyo.pl

16.06.2006
20:11
[165]

slowik [ NightInGale ]

prosty i fajny ? edytor moze byc fajny !?
prosty w jakim zakresie edytor graficzny i zeby najlepiej sam skladal do kupy super strony ?
niema takich zainstaluj se cms'a jakiegos (jportal mambo) i zadoptuj na niego jakas skorke
albo
naucz sie html'a + css i napisz cos wlasnego

te warunki na yoyo.pl dostaniesz tylko niewiem czy akurat nie zawiesili zakladania kont

16.06.2006
20:11
smile
[166]

robert461 [ Konsul ]

jak by ktos potzrebowal pomocy w html php mysql java script sql phtml xml pisac

16.06.2006
20:25
smile
[167]

Adam9870 [ ]

1. Jesteś początkujący czy zaawansowany ?? Chcesz tworzyć stronę w trybie graficznym czy orientujesz się mniej/więcej w tworzeniu ? Jeżeli szukasz edytora typu WYSIWYG czyli można tworzyć stronę w trybie graficznym oraz móc modyfikować jej kod to darmowych tego typu edytorów całkiem dobry jest EdHTML. Posiada sporo funkcji :) Natomiast z płatnych polecam Dreamweavera. Program ma bardzo dużo funkcji, jest ceniony zarówno przez początkujących jak i zaawansowanych Webmasterów. Natomiast jeżeli chcesz mieć tylko edytor żeby pisać stronę (tzn. bez trybu graficznego) to polecam Notepad'a lub PSPad'a :))

2. Taki hosting to raczej trudno z darmowych znaleźć. Może zobacz hosting ma sporą pojemność, obsługę PHP 4/5, bazę danych (tylko trochę małą :P ), brak reklam, tylko chyba pliki mają jakieś ograniczenie. Osobiście nie sprawdzałem jakie można przesyłać, ale słyszałem, że jakieś 5 MB. Tylko jest Safe Mode (obsługa skryptów PHP i MySQL) jest włączone i niektóre skypty trochę źle działają. Ale te popularniejsze (np. jPortal, phpBB oraz pewnie wiele innych) to dobrze działają :))

Możesz zajrzeć tutaj:

16.06.2006
20:27
[168]

Regis [ ]

robert --> Taki z Ciebie spec a nie wiesz ze php i phtml to to samo? :P

* A PHTML (or its sometimes called a PHP) page is a Web page that includes a script written in PHP, a language comparable to JavaScript or Microsofts VBScript. Like Microsofts Active Server Page (ASP) page, a PHTML page contains programming that is executed at the Web server rather than at the Web client (which is usually your Web browser). You may sometimes see a Web site whose address or URL ends with a file with a suffix of ".phtml"" or ".php3". ...
www.planetech.co.uk/glossary.htm

16.06.2006
20:33
[169]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

marcin94 --->
1. Proponowałabym nauczyć się HTML'a i ewentualnie styli CSS (w zależności od Twoich potrzeb) i pisać stronę bo domyślam się, że chodzi Ci o edytor graficzny :P
Na tej stronie są dobre kursy:

oczywiście możesz jeszcze poszukać kursów na stronie w3c :)
Pisz stronę w notatniku albo PSPadzie.
Ale jeżeli jednak chcesz graficzny to może EdHTML.

2. Hasełko darmowy serwer w google albo na jakimś forum o tworzeniu stron :P

16.06.2006
20:37
[170]

marcin94 [ Piesiec ]

Jestem początkujący nie znam się na robieniu stron. Chcę zrobić stronkę kolorową :D
Zajączka to ja mam.....

Może jakiś kreator robienia stron WWW?....

Dobra zassam EdHTML

Nie chciałem Zajączka bo on jest trochę "trudny".

16.06.2006
20:40
[171]

Adam9870 [ ]

kolorową ?? To jak skorzystasz z graficznego edytora to taka będzie.
A nawet jeżeli nauczyłbyś się HTML'a to zazwyczaj pierwsze strony są kolorowe więc pewnie Ty też taką zrobiłbyś :P

A może jednak zainteresujesz się robieniem stron. Na stronach do których sa linki poniżej sa bardzo dobre kursy dla początkujących ;-))



edit:
To co nie pasuje Ci zajączek ?? Jeżeli nie pasuje to może Dreamweaver (wersję testową w internecie znajdziesz) albo darmowy EdHTML :)



kolejny edit
Dodam, że możesz zrobić w troszkę inny sposób stronę. Robisz layout w photoshopie (albo innym programie graficznym) a potem tniesz go w tym programie i zostanie wygenerowany przez program plik .html z kodem oraz pocięte kawałki. Potem robisz drobne modyfikacje w kodzie i strona gotowa :)

16.06.2006
20:53
smile
[172]

robert461 [ Konsul ]

jeżeli chodzi o edytor graficzny to nawet taki sobie jest program QWWW

16.06.2006
23:53
[173]

marcin94 [ Piesiec ]

Mam problem otóż mam taki kod:
<!--HEADER-->
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 3.2//EN">
<HTML>
<HEAD>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<META HTTP-EQUIV="Creation-date" CONTENT="2002.03.16">
<META HTTP-EQUIV="Reply-to" CONTENT="">
<META NAME="Description" CONTENT="">
<META NAME="Author" CONTENT="Marcin K.">
<META NAME="Generator" CONTENT="Zajączek 3.0">
<TITLE>marcin94 site!</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
<BODY BGCOLOR="black"
<!--/HEADER-->
<!-- Początek opisu ramek -->

<FRAMESET ROWS="10%,*" BORDER="1">
<FRAME NAME="gora" SRC="index2top.html" FRAMEBORDER="0">
<FRAMESET ROWS="90%,*" BORDER="1">
<FRAMESET COLS="20%,*" BORDER="1">
<FRAME NAME="lewo" SRC="" FRAMEBORDER="1">
<FRAME NAME="prawo" SRC="" FRAMEBORDER="1">
</FRAMESET>
<FRAME NAME="dol" SRC="" FRAMEBORDER="1">
</FRAMESET>
</FRAMESET>
<!-- Koniec opisu ramek -->



<!--FOOTER-->
</BODY>
</HTML>
<!--/FOOTER-->

I zrobiłem ramki i dałem stronę do której ramki ma ona należeć. Ale nie mam żadnej ramki mam tylko czarny ekran który ustawiłem nie mam tej strony której dodałem. Wiecie o co chodzi??

Adam9870---> Mógłbyś dokładniej wyjaśnić o co chodzi z tą stroną w Photoshopie?

17.06.2006
00:02
smile
[174]

slowik [ NightInGale ]

Adam===>zapomniales dodac ze taka strone ciezko sie rozbudowuje w nowe elementy i wrazie jakiejs wpadki z kodem jest kicha

marcin===>zajrzyj tutaj

17.06.2006
00:08
[175]

marcin94 [ Piesiec ]

dziękss

17.06.2006
09:28
smile
[176]

marcin94 [ Piesiec ]

Kurna nie bardzo kapuję jak się robi te ramki.....:/

17.06.2006
09:39
[177]

Regis [ ]

Zostaw ramki w spokoju - to przezytek

17.06.2006
09:45
[178]

Adam9870 [ ]

marcin94 ---> Co do ramek to zobacz sobie tutaj:

całkiem dobrze wytłumaczone o co chodzi i myślę, że skapujesz :)
Jednak ja nie radziłbym korzystać z ramek ponieważ już więkzość Webmasterów z nich nie korzysta. Tylko dopiero gdy nie ma innego wyjścia to korzysta :P

Co do strony w photoshopie to robi się layout, czyli jak strona ma wyglądać. Gdy już wszystko zrobisz to w ImageReady tniesz ten layuot i program wygeneruje Ci plik .html oraz pocięte części layoutu. Jednak jeżeli wstawiłbyś jakiś tekst tuż po pocięciu to strona by się rozjeżdżała, dlatego trzeba pozmieniać tam gdzie jest obrazek od tak sobie wstawiony to żeby on był tłem. I wtedy można po tym spokojnie pisać i np. dodawać własne style, skrypty itp. Jednak jak już wspomniał wcześniej slowik to taką stronę jest trochę ciężko później rozbudowywać w przyszłości, dlatego wiele osób radzi zrobić layout w photoshopie (lub innym programie graficznym ;-)) i pisać własny styl na strone żeby był taki efekt jak w tym z photoshopa lay'u. Ale oczywiście takie rzeczy jak np. top to z layoutu można wziąć :)
Słyszałem, że w photoshopie też można pociąć ale ImageReady jest stworzony głównie do tworzenia itp. grafiki na potrzeby stron WWW. i ja jakoś wolę w nim ciąć :)) Image Ready instaluje się przy instalacji photoshopa. Jeżeli jednak zdecydowałbyś robić stronę w photoshopie to proponuję zajrzeć do mojego tutka :D :))

17.06.2006
09:45
[179]

Taikun44 [ Michael Scofield ]

Polećcie jakiś dobry, darmowy edytor htmla :)

17.06.2006
09:50
smile
[180]

Adam9870 [ ]

Taikun44 => Wczoraj temat był poruszany, więc przeglądnij posty 163 - 169

17.06.2006
10:16
smile
[181]

marcin94 [ Piesiec ]

Napiszcie co powinna mieć dobra stronka WWW. Proszę!

17.06.2006
10:22
[182]

Adam9870 [ ]

marcin94 ---> Poczytaj może tą stronę:


może jeszcze tutaj:

17.06.2006
10:37
[183]

marcin94 [ Piesiec ]

Chyba sobie przejdę ten kurs HTML......

17.06.2006
10:38
[184]

peanut [ kriegsmaschine ]

dobra strona jest wtedy, kiedy jest o czyms konkretnym, a jednoczesnie jej tresc nie jest skopiowana z pierwszej strony jaka wypluwa google po wpisaniu slowa kluczowego, zgodnego z twoja strona. reszta to szczegoly.

17.06.2006
11:41
smile
[185]

slowik [ NightInGale ]

Adam===>czasami ciezko zaimplementowac rozne wymysly tego co ludzie robia w ps ...

marcin===>poczytaj o typografi (stron ang wiecej jak dotad znalazlem ...) pomaga sklecic przyzwoicie tekst na stronie :-)

17.06.2006
12:11
[186]

marcin94 [ Piesiec ]

Hmmm chciałem sobie zhostować stronkę ale na yoyo.pl zawiesili tymczasowo rejestrowanie nowych użytkowników.Co polecacie?

17.06.2006
12:18
[187]

Adam9870 [ ]

marcin94 => A czy czytałeś co wczoraj napisałem ?? Bo wydaje mi się ,że nie :P

2. Taki hosting to raczej trudno z darmowych znaleźć. Może zobacz hosting ma sporą pojemność, obsługę PHP 4/5, bazę danych (tylko trochę małą :P ), brak reklam, tylko chyba pliki mają jakieś ograniczenie. Osobiście nie sprawdzałem jakie można przesyłać, ale słyszałem, że jakieś 5 MB. Tylko jest Safe Mode (obsługa skryptów PHP i MySQL) jest włączone i niektóre skypty trochę źle działają. Ale te popularniejsze (np. jPortal, phpBB oraz pewnie wiele innych) to dobrze działają :))

Tylko z tego co wiem to ostatnio rejestracja przez telefon jest czy coś.

Albo może tylko że tam chyba jakaś mała reklama jest...

17.06.2006
12:18
[188]

hotDog [ Outsider ]

Taikun44 --> Context

17.06.2006
12:35
smile
[189]

marcin94 [ Piesiec ]

- narazie jest skromna bardzo!

17.06.2006
14:32
[190]

Adam9870 [ ]

marcin94 ---> Tak, strona skromna. Czeka Cię jeszcze sporo pracy. Masz na niej kilka błędów:
- Tag BODY nie jest zakończony, znaczy brakuje znaczka >
- W linkach przy jednym z adresów napisałeś htp a powinno być http :)

Taka mała rada na przyszłość ;-)
Nie pisz we wszystkim żeby było np. koloru #066000 albo #F0000F tylko lepiej korzystaj ze styli np:
<style type="text/css">
<!--
BODY ‹
color:#066000;
background-color:black;


*.specjalna ‹
#F0000F;

-->
</style>

I na stronie kolor domyślnie będzie #066000 a kolor tła black. A tam gdzie chcesz żeby był kolor inny to np. robisz klasę (tak jak wyżej zrobiłem) i piszesz <span class="specjalna">Tekst</span>

Ogólnie mówiąc to ze styli CSS korzystaj ;-)) Poczytaj sobie o nich - na kurshtml.boo.pl masz dobrze opisane :-)

17.06.2006
16:00
smile
[191]

slowik [ NightInGale ]

i zapamietaj tag'i (czy po polsku znaczniki) wielkimi literami sa be ;-)

17.06.2006
17:44
smile
[192]

marcin94 [ Piesiec ]

Dzięki za rady!

19.06.2006
18:44
[193]

Qbaa [ Senator ]

slowik podałem w poście 99 kilka linków, ostatni z nich prowadzi do niezłego opracowania na temat typografii w internecie :)

19.06.2006
18:47
[194]

EasyInternetCafe [ Konsul ]

Poszukuje osoby znajacej PHP i MySQL, ktora jest w stanie stworzyc wyszukiwarke polaczen komunikacyjnych do wstawienia na strone www. Jezeli ktos jest zainteresowany takim zleceniem(oczywiscie zaplace) to prosze o kontakt na nr gg 2732198 w celu omowienia szczegolow.

19.06.2006
20:14
smile
[195]

slowik [ NightInGale ]

Qbaa===>juz zakupilem w sieci emule stosowna ksiazeczke ;-)

EasyInternetCafe===>sama znajomosc jezyka niewiele da tutaj liczy sie algorytmika do kiedy chcialbys to miec ?

19.06.2006
20:29
[196]

EasyInternetCafe [ Konsul ]

slowik ===> ile zajeloby Ci stworzenie takiej wyszukiwarki?
Przyklad o jaka mi chodzi:

19.06.2006
20:44
smile
[197]

slowik [ NightInGale ]

ten i nastepny tydzien mam sesje dopiero po takiej rozrywce moglbym zaczac i tez szybko tego bym nie zrobil moze ktos ma juz cos takiego zrobione ;-)

Qbaa===>czytalem ten artykul

19.06.2006
20:53
[198]

EasyInternetCafe [ Konsul ]

slowik ===> mam czas, nie spieszy mi sie, tylko pytanie brzmi, czy potrafilbys cos takiego zrobic i za ile?

19.06.2006
21:17
[199]

slowik [ NightInGale ]

mam pomysl jak to zrobic tak wiec pewnie bym zrobil
za ile no nie wiem jeszcze ....

19.06.2006
21:24
[200]

EasyInternetCafe [ Konsul ]

slowik ===> zastanow sie nad cena i daj mi znac, najlepiej na gg: 2732198, ustalimy szczegoly, nie bedziemy dyskutowac na forum na ten temat.

19.06.2006
21:44
smile
[201]

Adam9870 [ ]

Następna część:
https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=5179288&N=1

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.