hilander [ ]
Czeski przepis na knedle, knedliczki ?
No tak po stronach z koncówka CZ nie poruszam sie dość sprawnie dlatego prośba do Was (co do potrawy to myslę, że znaczna wiekszość bedąc w Czechach miała okazję próbować), no ale ja potrzebuję przepis w "oryginale"
Dzieki
Pozdrawiam
s_i [ Pretorianin ]
Przepis Makłowicza z książki 'CK Kuchnia'
- 400g mąki
- 2 czerstwe bułeczki
- 25g masła
- jajko
- szklanka wody sodowej
- szczypta proszku do pieczenia
- sól
- masło z bułką tartą do polania
Bułeczki ocieramy ze skórki, kroimy w kostkę i rumienimy na maśle. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy wodę sodową i roztrzepane jajko, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Mieszamy drewnianą łyżką, aż otrzymamy w miarę gęste ciasto. odchodzące od łyżki (jeśli ciasto jest rzadkie dosypujemy mąki w trakcie mieszania). Dodajemy zrumienione kawałki bułki i jeszcze raz mieszamy. Ciasto oprószamy lekko mąką, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut. Następnie na stolnicy posypaną mąką formujemy z ciasta wałek (dość grubu) i wkładamy go do największego posiadanego garnka, pełnego wrzącej wody. Knedel gotujemy na małym ogniu 30-35 minut (w połowie gotowania delikatnie przewracamy go drewnianią łyżką), wyjmujemy z wody, kroimy w plastry i polewamy masłem z tartą bułką. Odsmażone na maśle następnego dnia smakują jeszcze bardziej. Idealny dodatek do gulaszu szegedyńskiego.
Mniam!
Isam [ Senator ]
s_i ---> mniam indeed :D
Arc [ Centurion ]
Swoją drogą Makłowicz wogóle robi takie *mniamy* .. Jak mam okazję to zawsze oglądam jego program.. Skrzyżowanie kuchni i histori okazało się być bardzo dobrym pomysłem :-)