GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Dziwne potrawy - zaby, malze, kraby, osmiornice - warto robic w domu?

22.02.2006
12:59
[1]

Azzie [ bonobo ]

Dziwne potrawy - zaby, malze, kraby, osmiornice - warto robic w domu?

Wczoraj w markecie widzialem zabie udka, osmiornice, homary, malze itp ciekawe rzeczy, ktorych nigdy nie jadlem a ktore chetnie bym sprobowal.

Ostatnio jakies lekie zaciecie kucharskie sie we mnie odezwalo i chetnie podjalbym wyzwanie zrobic to samemu.

Tylko nasuwa mi sie watpliwosc czy warto?
Osmiornica kosztuje 40 zl/kg, malze jakiegos swietego 100 zl/kg.
Czy jest szansa zrobic to w domu tak jak powinno? Troche glupio schrzanic potrawe za kilkadziesiat zl...
Moze lepiej po prostu przejsc sie do restauracji i na probe skosztowac male porcje, zeby potem nie bylo ze zostane z kilogramem gotowych malz zle zrobionych lub nie smakujacych mi?

22.02.2006
13:14
smile
[2]

MemoLucero [ Centurion ]

Kraby i malze odpowiednio zrobione sa podobno smaczne-ale osmiornice:)

22.02.2006
13:16
smile
[3]

Kompoholik [ Forever United ! ]

Lepiej wybierz się do jakiejś restauracji, żeby potem nie było tak, jak mówisz. Polecam ośmiornice, jak dla mnie są przepyszne. :)

22.02.2006
13:22
[4]

Cavca [ Konsul ]

też najpierw wybrałbym się na Twoim miejscu do restauracji - tylko pamiętaj żeby iść w piatek, w czwartek do Polski zawsze przyjeżdża świeża dostawa (lepiej nie doświadczeć zatrucia frutti di mare...)

22.02.2006
13:22
smile
[5]

karola-a [ Konsul ]

Co do małży,krewetek i krabów to ogólnie nie da sie nie umiec ich przygotować. Wystarczy ,ze je opluczesz i jeśli chodzi o małże to musisz sobie kupić ostry najlepeiej specjalny do muszli nóż ,bo jak je nieodpowiedno otworzysz to ci wapno spłynie do gradła [fuuuuj]. Krevetki z majonezem i musztarda dobrze smakują. Wystarczy je wymyc i obskubać. Na ośmiornicach trzeba sie znać jasli chodzi o przygotowanie bo niezłe świństaw wychodzą-kilka razy sie już sparzyłam na takich amatorskich obróbkach. Polecam mule. w czarnych skorupkach ,wyglądaja jak zwykłe muszle. Gotujesz z białymm winem ,żeby się otworzyły i potem poprostu jesz:)

22.02.2006
13:28
smile
[6]

pao13(grecja) [ Malezanomacaroni ]

Polecam osmiornice naprawde pyszna!

22.02.2006
13:55
smile
[7]

siwCa [ siwA klAcz ]

ja niedawno jadłem krewetki przypieczone na grilu i co chwile były smarowane masłem czasnkowym. też całkiem smaczne :]

22.02.2006
13:56
[8]

Książę_25 [ Predator ]

zgadzam się z pao13(grecja), wyśmienita

22.02.2006
13:59
[9]

Dayton [ Generaďż˝ ]

ja lubie te morskie badziewka, ale zazwyczaj robie to na grilu :)

22.02.2006
14:00
smile
[10]

Arcy Hp [ Legend ]

Ja tam kupuje sobie takie paczki zamrożonych owoców morza , które sobie przyrządzam na rozgrzanej oliwie, polewam małą ilością cytrynki do tego i jest miodzio ;)

22.02.2006
14:14
smile
[11]

Flyby [ Outsider ]

..nie warto robić w domu..są to rzeczy jadalne najczęściej do "oswojenia kulinarnego", nie zawsze wychodzi nam na zdrowie sam ich "surowy widok"..w tym wypadku wszelkie nasze "niedoróbki" odczuwamy podwójnie i możemy się "zrazić" do potrawy na dłużej ;)
..w lokalu oprócz odpowiedniego podania i oprawy jesteśmy już z góry ustawieni na miłą konsumcję - przecież wiemy ile kosztuje paskudstwo które prawie rusza się na naszym półmisku a wystrojone jest jak modna panna młoda ..oczy podających i towarzystwa wiszą na naszych ustach..zje to to czy nie ? ..uśmiechamy się jak bywały światowiec i jemy

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.