GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.29]

07.02.2006
19:52
[1]

Adam9870 [ ]

Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.29]

Wstęp:

Kącik ten powstał w celu gromadzenia informacji, zapytań, porad, a także jako miejsce publikacji i oceny witryn stworzonych przez forumowiczow GOL'a. Wszystko powinno znajdować się w jednym miejscu, aby można było łatwiej i przyjemniej odnaleźć informacje związane z tworzeniem stron www. Liczymy na to, że kącik będzie bardzo często odwiedzany :)

---------------------------------------------------------

FAQ - Najczęściej zadawane pytania

Na razie pusto :)


NARZĘDZIA WEBMASTERSKIE:

Edytory graficzne - WYSIWYG:

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Amaya - www.w3.org/amaya
- Adobe GoLive - www.adobe.com
- Microsoft FrontPage
- Microsoft FrontPage Express
- Pajaczek
- CoffeeCup Free
- Free HTML 6.0
- 1st page 2000

Edytory tekstowe:

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Notatnik
- Webmajster
- Pajaczek pro
- Zajaczek
- HotDog Pro
- ezHTML
- NoteTab Light
- Website Pro

Programy do obróbki grafiki i animacji:

- Flash MX
- 3D Flash Animator
- Ulead GIF Animator
- Adobe PhotoShop
- Paint Shop Pro
- GIMP
- Corel Draw

Narzędzia do publikacji stron na serwerach:

- CuteFTp
- Total Commander
- WS_FTP

Spis darmowych serwerów

-

Najlepszy kurs HTML

-

BŁĘDY W TWORZENIU STRON - koniecznie przeczytaj!

-

Ciekawe strony dla webmasterów:

-
-
-
-
-
-

Za darmo dla webmasterów

-
-
-
-

Nasze strony:

wi3dzmin
-

[HNTR]
- www.lump-attack.prv.pl/

hotDog
-

Quicky
-

SULIK
-

Drak`kan
-

Bri (hmtlowa podstawówka :)
-

================================
Archwium Kącika:
================================

cz. 01: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=282993
cz. 01: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=1724087 REIKARNACJA
cz. 02: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=293434
cz. 03: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=561138
cz. 04: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=681039
cz. 05: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=709817
cz. 06: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=778829
cz. 07: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=860865
cz. 08: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=987171
cz. 09: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=1348213
cz. 10: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=1966148
cz. 11: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2031618
cz. 12: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2059468
cz. 13: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2160961
cz. 14: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2219048
cz. 15: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2305650
cz. 16: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2374934
cz. 17: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2404162
cz. 18: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2479809
cz. 19: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2531725
cz. 20: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2661899
cz. 21: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2739264
cz. 22: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2940573
cz. 23: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=3283908
cz. 24: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=3713891
cz. 25: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4000035
cz. 26: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4101026
cz. 27: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4177593
cz. 28: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4379688
(proszę dopisywać kolejne części)

08.02.2006
23:04
smile
[2]

Daark [ Konsul ]

Ponawiam moje pytanko z poprzedniej części jak zrobić przycisk w php odpowiedzialny za drukowanie tabelki z mysql'a ? Może ktoś da mi jakąś podpowiedź ? Przejrzałem kursy php w sieci ale nic o drukowaniu nie znalazłem.

09.02.2006
17:21
smile
[3]

!!Paw!! [ Legionista ]

Co myślicie o stronie www.epen.pl
?? (proszę o uwagi)

09.02.2006
21:52
[4]

wi3dzmin [ Konsul ]

bardzo ladna stronke, ladna stonowana szata graficzna :)

A ja mam takie dość proste pytanko

Jak się robi taki zaokraglone nagłówki tabel, że dwa górne rogi tabeli nie sa kanciaste, ale zaokrąglone :)

09.02.2006
21:56
[5]

Katane [ Useful Idiot ]

A o tak :)

09.02.2006
21:58
[6]

Adam9870 [ ]

Mi także stronka się podoba :)

wi3dzmin => Chyba chodzi Ci o takie coś o czym mowa na stronie do ktorej link ponizej.
https://www.kurshtml.boo.pl/html/tabele.html
Poczytaj pod koniec "STRUKTURA TABELI"

12.02.2006
00:53
smile
[7]

hotDog [ Outsider ]

Witam,

czy wie ktoś z was czy istnieje w PHP funkcja sortująca pliki na serwerze?

A jeśli nie ma takiej funkcji wbudowanej to czy może da się to jakoś np. poprzez system() itd?

Nie chodzi mi o wyświetlenie posortowanych plików, bo to się da zrobić bez problemu, ale chodzi mi o faktycznie posortowanie plików we folderze na serwerze.

sort, ksort, asort itd działają tylko na tablicach :-/

12.02.2006
11:44
[8]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => ciekawy problem, jednak nie rozwiazywalny :) Nie da sie "faktycznie posortowac plikow w folderze", gdyz na samym dysku (jako urzadzeniu) nie istnieje nic takiego jak struktura katalogow. To jest pojecie abstrakcyjne zwiazane z interpretacja przez system tego co znajduje sie na dysku. Jedyne co mozna zrobic to posortowac wynik listowania tych plikow i wlasnie to jest robione przez system operacyjny. Krotko mowiac mozesz co najwyzej posortowac pliki podczas wyswietlania. Nota bene ciekawi mnie skad ten ciekawy pomysl i do czego niby mialoby to byc potrzebne ? :)

Daark => Nie lacz PHP z drukowaniem, gdyz operacja drukowania wykonywana jest u klienta, a nie na serwerze :/ A jak wiadomo nie ma mozliwosci komunikacji miedzy tymi dwiema rzeczami (interpreter PHP i komputer klienta) :) Jedyne co mozesz zrobic to wyswietlic zawartosc tabeli na stronie i wywolac funkcje JS: print() dla obiektu window i tyle.

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2006-02-12 11:47:32]

12.02.2006
12:33
[9]

Daark [ Konsul ]

Drak'kan -> Robiłem zaliczenie dla kumpla na informatyke i miał za zadanie zrobić tabelke z ocenami studentów a potem jej wydruk. Miało to być z wykorzystaniem php i mysql. Miał tam być przycisk drukujący tą tabelke. Zrobiłem mu wysztko oprócz wydruku co prawda wykładowca się czepiał ale zdał :)

12.02.2006
20:40
smile
[10]

hotDog [ Outsider ]

Drak'kan --> dzięki, spodziewałem się takiej odpowiedzi, ale dla pewności zapytałem :-) No cóż, chciałem po prostu posortować te pliki tylko raz np. tuż po dodaniu nowego pliku tekstowego, po to aby przy każdym wywoływaniu skryptu nie wykonywać tej samej operacji (czyli tworzenia tablicy, sortowania przed wyświetleniem wyniku itd).


A tak przy okazji zapytam jeszcze o jedną rzecz. Tablica superglobalna przesłanych plików przez formularze html nazywa się $_FILE[] czy $_FILES[] ?

A może coś się zmieniło razem z wersją PHP, bo w mojej książce sprzed ok. 2 lat jest $_FILE[] i pamiętam, że to działało. Teraz natomiast wracam do PHP, mam najnowszego krasnala i działa tylko $_FILES[].

12.02.2006
22:07
[11]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Ja sobie nie przypominam zmiennej globalnej $_FILE :) Zawsze bylo $_FILES, przynajmniej odkad ja z tego korzystam, bo wczesniej korzystalem z tej dlugiej zmiennej, ktorej juz nawet nie pamietam :P

13.02.2006
10:24
smile
[12]

hotDog [ Outsider ]

Dziwna sprawa ;-)

13.02.2006
13:52
[13]

Kubx [ Centurion ]

Mógłby ktoś podać prosty skrypt (gdyż jestem słaby z PHP) pokazujący czy dany serwer jest ONLINE lub OFFLINE

13.02.2006
14:03
[14]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

A moglbys troche rozwinac swoj problem :) Bo latwo mozna sprawdzic czy dany serwer odpowiada na podanym porcie, ale np. zeby sprawdzic czy na podanym porcie dziala jakas konkretna usluga to juz troche trudniej, bo trzeba znac specyfikacje danej uslugi :)

13.02.2006
14:08
[15]

Kubx [ Centurion ]

no poprostu. Chcę żeby pokazywał czy serwer do takiej gry jest aktualnie włączony. Nic więcej :)

13.02.2006
20:11
[16]

Arxel [ Speedcuber ]

oto scren ->
oraz kod

<html>
<HEAD>
<META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">
<META NAME="Description" CONTENT="Prywatna strona">
<META NAME="Keywords" CONTENT="Tu wpisz wyrazy kluczowe rozdzielone przecinkami">
<META NAME="Author" CONTENT="Arxel">
<META HTTP-EQUIV="Content-Language" CONTENT="pl">
<TITLE>Samotni Strzelcy</TITLE>
</HEAD>
<BODY BGCOLOR="black" TEXT="white">
<CENTER><table width="360" height="70" border="2" HSPACE="0" VSPACE="250">
<tr>
<td>LOGIN:<INPUT TYPE="text" NAME="..."><BR>
PASSWORD:<INPUT TYPE="password" NAME="...">
</td>
</tr>
</table></CENTER>
</BODY>
</html>

oczywiscie dopiero zaczynam towrzyc stornke.. zaczalem od storny logowania:D bo to ma byc z poczatku zamkniety serwis..
oczywiscie na poczatku nie bedzie w PHP wiec latow sie bedzie dostac do srodka:D hehe
powiedzcie mi co zorbic zeby byla lekka przerwa miedzy napisami LOGIN i PASSWORD oraz zeby okienka do wpisywania byly miej wiecej rowno i zeby nie byly zaraz przy napisach.. :)



sprawdzam linki czy dziala kilka :D hehe
edit: dziala wszystko :]

13.02.2006
20:12
[17]

hopkins [ Zycie jest piekne ]

znacie jakis ciekawy skrypt do zrobienia galerii?
Chodzi mi o to, zebym sie nie musial pieprzyc ze zmniejszaniem a href itp.
Szukalem na hot scripts ale tam jest tego pelno, a te co mi sie podobaly sa platne.

13.02.2006
20:21
smile
[18]

Arxel [ Speedcuber ]

popatrz tutaj jeszcze:

i oczywiscie tutaj:
- i w to okienko wpisz skrypt galerii

13.02.2006
20:26
[19]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Arxel => Hmm, podziel moze po prostu ta tabelke na 4 komorki, a nie wstawiaj wszystko do jednej, bo w obecnej chwili ta tableka w ogole mija sie z celem :)

hopkins => Ja moge co najwyzej zaproponowac bardzo prosty skrypt galerii dostepny na mojej stronie :) Ale od razu mowie, jest on cholernie prosty, choc obsluguje podzial na strony oraz generowanie miniaturek :)

13.02.2006
20:32
[20]

hopkins [ Zycie jest piekne ]

Drak'kan mi wystarczy, zaraz go sprawdze tylko apache musze zainstalowac

13.02.2006
20:37
[21]

Adam9870 [ ]

"Chodzi mi o to, zebym sie nie musial pieprzyc ze zmniejszaniem a href itp. "

W a herf to nie będziesz musiał nic robić.
Testowałem ten skrypcik i o ile dobrze pamiętam to musisz do jednego katalogu wrzucić miniaturki obrazków a do drugiego cale obrazki i po kliknięciu na miniaturkę wyświetli się cały obrazek.

Widziałem Twój temat dziś (podobny) i chyba nie o to Ci chodzi.

13.02.2006
20:43
[22]

Arxel [ Speedcuber ]

dobra jeszcze pytanie bo w FF to jak mam
<table width="360" height="70" border="2" HSPACE="0" VSPACE="250">
to okienko jest na sordku.. ale w oeprze juz to nie dziala:/

13.02.2006
20:53
[23]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Arxel => Ale wiesz, ze to co zaznaczyles bogrubionym bynajmniej do pozycji tabelki nic nie ma ? :) To tylko okresla podajze odstepy miedzy komorkami :) FF wyswietla na srodku, gdyz dla niego standardowo obiekty typu block sa wysrodkowywanie, chyba ze kaze sie mu inaczej. Natomiast opera wyrownouje je do lewej :) Jesli chcesz miec na srodku to dodaj parametr style="margin: auto;". Powinno pomoc :)

Adam8970 => Jesli mowisz o moim skrypcie to tam zadnych miniaturek sie nie tworzy :) Skrypt je generuje automatycznie.

13.02.2006
20:56
[24]

Arxel [ Speedcuber ]

dobra bo ja lewy jestem.. gdzie mam te
style="margin: auto;"
wrzucic? :D

13.02.2006
21:04
[25]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Arxel => Jako parametr tabeli ? :)

13.02.2006
21:07
smile
[26]

Arxel [ Speedcuber ]

hihi dobra jest.. ino to sie wycentorwalo.. ale w taki sposob ze mozna bylo walnac <center>...</center> czyli ytlko w poziomie.. a jeszcze w pionie;] by sie przydalo

edit:
kurde.. a tak mi zalezalo zeby to bylo praktycznie na samym srodku.. fajnie by wtedy wygladalo..

13.02.2006
21:09
[27]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

W pionie nie wycentrujesz tak latwo. Sa do tego rozne skrypty JS, wiec poszukaj sobie :) Ja sam nie korzystam z takich rzeczy, bo uwazam to za zbedne (no i nie umiem tego zrobic :P) :D

13.02.2006
21:14
[28]

Arxel [ Speedcuber ]

arr spoznilem sie z kolejnym edtem..
narazie to bedzie:
<BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR>

hehhehe:D:D:D:D
i jest ladnie na sordku:)

13.02.2006
22:24
smile
[29]

hotDog [ Outsider ]

Arxel --> a teraz zmień sobie rozdzielczość i już nie będzie na środku :P :P :P

spróbuj wstawić to w

<table>
<tr><td
<!-- tutaj wstaw kod -->
</td></tr>
</table>

i chyba pomoże. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba wstawiłem to wszystko w tabelkę i wtedy mi wychodził wycentrowane w pionie.


EDIT:

tzn ta tabelka powinna być na całej szerokości strony. Nie pamiętam już dokładnie. Jak mi się przypomni to napiszę :-)

14.02.2006
09:36
[30]

Kubx [ Centurion ]

No może ktoś pomóc?? "Mógłby ktoś podać prosty skrypt (gdyż jestem słaby z PHP) pokazujący czy dany serwer jest ONLINE lub OFFLINE, Chcę żeby pokazywał czy serwer do takiej gry jest aktualnie włączony. Nic więcej :)"?

15.02.2006
11:06
smile
[31]

!!Paw!! [ Legionista ]

Siema
Mam problem.
Wiecie może jak zrobić, aby na tronie internetowej najpierw baner się wczytał a dopiero później cała reszta, iii jak, czy może z jakiego scryptu skorzystać, aby zamiast powolnego wczytywania ię elementów, wczytały się odrazu lecz po jakimś czasie.

Z gó y wileki dzięki!!!!


spoiler start
www.epen.pl
spoiler stop

15.02.2006
21:56
[32]

Qbaa [ Senator ]

Kubx może łatwiej się coś znajdzie jeśli podasz o jaką grę ci chodzi. np. do gier opartych na HL1 i 2:

15.02.2006
22:13
[33]

DarkStar [ magister inzynier ]

maly problem, moze ktos wie jak go rozwiazac.

mam stronke opisana divami. jeden kontener, a w nim trzy divy (dwa po bokach, srodek).

co zrobic, zeby przy zwiekszaniu wysokosci srodkowego diva rozszerzal sie kontener?

15.02.2006
22:31
[34]

Requiem [ has aides ]

Kubx: a tu masz stronkę z monitrem serwerów Q3/Q4.



To nie dziala na zasadzie skryptow, bedziesz musial podawac adres.

15.02.2006
22:35
[35]

hotDog [ Outsider ]

Witam, czy ktoś z Was wie, czy konta na webd.pl posiadą PHP ze skompilowaną biblioteką gd lub gd2?

Szczególnie mi zalezy na takich funkcjach jak:
ImageCreate();
ImageCreateFromJPEG();
ImageCreateTrueColor();
ImageCreateFromPNG();
ImageColorAllocate();
ImageCopyResized();
ImageString();
ImageJPEG();

napisałbym do nich maila, ale muszę mieć odpowiedź na jutro. Z góry dzięki.

16.02.2006
08:41
[36]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => Tak, posiadaja obsluge GD:
gd
GD Support enabled
GD Version bundled (2.0.28 compatible)
FreeType Support enabled
FreeType Linkage with freetype
GIF Read Support enabled
GIF Create Support enabled
JPG Support enabled
PNG Support enabled
WBMP Support enabled
XBM Support enabled

16.02.2006
09:15
smile
[37]

slowik [ NightInGale ]

Dark===>podrzuc mi ten kod zobaczy sie co moznaz tym zrobic :-)

16.02.2006
11:08
smile
[38]

hotDog [ Outsider ]

Dzięki Drak'kan.

16.02.2006
11:19
smile
[39]

leontheproffesional [ Pretorianin ]

Oki - skoro nie moge dobic sie nowym tematem do dopisze sie do was - otóz szukam skryptu który określa ile dni zostało do jakiejsc daty ( w tym wypadku wakacji) bynamjmniej mój problem polega na tym ze wszystkie mają chamskie okienko formularza a ja chce wolno stojący czas www.choomanisci.za.pl/strona.html - tak jak w owej tabelce tyle ze tu jest to konfigurowane ręcznie co za wszelka cene chce zmienic na skrypt którego szukam - jakby ktos z was miał jakis na oku to zapodajcie prosze

16.02.2006
19:37
[40]

Kubx [ Centurion ]

ja znowu z tym serwerem. Napisze tak: chcę skrypr w PHP który bedzie pokazywał czy komputer o IP takim i takim jest aktualnie włączony. NIE CHODZI MI O SERWERY DO HF LUB COŚ TAKIEGO!!! Poprostu czy komputer jest online

16.02.2006
19:54
smile
[41]

Regis [ ]

Pisane z palca, wiec moga byc bledy (i nie dam glowy ze zadziala pod windowsem. Pod linuksem - a n nim oparta jest wiekszosc serwerow pod www - powinno):

<?

$ip = tu_wstaw_ip_serwera_lub_host;
$command = "ping -c 1 -t 100 " . $ip;

$retvat = system($command);

if ( eregi( 'unknown host' , strtolower( $retval ) ) || eregi( 'host unreachable' , strtolower( $retval ) ) ) ‹
echo "Host nie istnieje";
› else ‹
echo "Host istnieje";


?>

Naturalnie zamiast < > maja byc nawiasy klamrowe, ktorych to forum nie wyswietla...

W teorii dziala to tak ze pinguje wybrany serwer (podane ip albo host) i jesli w tym co zwroci ping pojawi sie ze host jest nieosiagalny, lub nie istnieje, to znaczy ze komp jest odlaczony od netu (albo nie odpowiada na pingi - a ma takie prawo - tu jest 'dziura' w moim pomysle ;) ). Natomaist jesli nie bedzie tych rzeczy to znaczy ze ping zadzialal i komp jest w sieci.

16.02.2006
19:59
[42]

Adam9870 [ ]

leontheproffesional => Zobacz ten skrypt:

<SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">
<!-- // (c) Henryk Gajewski
var urodz = new Date("june 24, 2006");
var now = new Date();
var ile = urodz.getTime() - now.getTime();
var dni = Math.floor(ile / (1000 * 60 * 60 * 24));
if (dni > 1)
document.write("Do konca roku szkolnego zostalo " + dni +" dni!")
else if (dni == 1)
document.write("Pozostalo tylko dwa dni do konca roku szkolneho !")
else if (dni == 0)
document.write("Już jutro koniec roku szkolneggo!")
else
document.write("Wreście wakacje");
// -->
</SCRIPT>


Skrypt znalazłem ten na webmaster.helion.pl

16.02.2006
20:04
[43]

Kubx [ Centurion ]

Regis -> Wielkie dzięki, właśnie o to mi chodziło!

17.02.2006
17:07
[44]

Kubx [ Centurion ]

A czy można sprawdzić czy osoba o ip takim ma aktualnie włączoną taką aplikację?

17.02.2006
17:55
[45]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kubx => To juz raczej podchodzi pod szpiegostwo i wymaga takich ustrojstw co sie nazywaja Trojany :)

17.02.2006
17:59
[46]

Arxel [ Speedcuber ]

a czy idzie sie jakos dowiedziec na jakim serwerze lezy dana stornka? np. na jakim serwerze lezy GOL? bo np. chcialbym sobie wykupic serwer :) no chyab wiecie o co mi chodzi

17.02.2006
19:53
[47]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Arxel => Polecenie "ping www.gry-online.pl" zdradzi ci adres IP, a na stronkach z whois (lub pod linuxem wprogramem "whois") mozesz sobie sprawdzic do jakiej firmy ono (IP) nalezy :)

[EDIT]
A sprawdzilem sobie i moge ci powiedziec iz serwery GOLa naleza do firmy: ThePlanet.com Internet Services, Inc.

18.02.2006
01:11
smile
[48]

leontheproffesional [ Pretorianin ]

Adam9870 ---> wielkie, większe, najwieksze dzieki - rozwiązałes problem który spędzał mi sen z powiek ;] tylko zastanawia mnie jeszcze kwestia dlaczego wstawionego skryptu nie widac na progrmach typu mozilla, front page itp tylko dopiero w podglądzie czy na stronie

18.02.2006
09:33
smile
[49]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

leontheproffesional -->> Skrypty PHP widać dopiero po wniesieniu na serwer a JS dopiero w podglądzie. Tak już jest.

19.02.2006
00:43
[50]

leontheproffesional [ Pretorianin ]

Skryptów problemu ciąg dalszy - czy może mi ktos powiedziec dlaczego skrypt (ten ile zostało do wakacji) uaktualnia się na podglądzie a nie na stronie - dopiero jak sie zrzuci uaktualnioną podglądzie strone z dysku to na serwerze pojawia sie włąsciwa liczba dni do wakacji. Moze mi ktos wyjasnic dlczego tak sie dzieje, i jak to naprawic bo zrzucani coddziennie kilku działów na serwer niczym sie nie rózni od wpisywania recznie tych liczb i zrzucania działu na serwer - w koncu skrypt powinien byc automatyczny takze na stronie

19.02.2006
00:46
[51]

hotDog [ Outsider ]

Co rozumiesz przez "podgląd"?

Kliknij dwa razy po prostu na plik html i Ci się uruchomi normalnie w przeglądarce.

19.02.2006
09:42
[52]

Kubx [ Centurion ]

Co do tego mojego skryptu.
<?

$ip = tu_wstaw_ip_serwera_lub_host;
$command = "ping -c 1 -t 100 " . $ip;

$retvat = system($command);

if ( eregi( 'unknown host' , strtolower( $retval ) ) || eregi( 'host unreachable' , strtolower( $retval ) ) ) ‹
echo "Host nie istnieje";
› else ‹
echo "Host istnieje";


?>

Czy jak do ip doda sie jeszcze prot (w moim wypadku 7171) zrobi to jakąś różnice?

19.02.2006
09:49
[53]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kubx => Tak, przestanie dzialac :) Polecenie ping dziala na okreslonynm przez specyfikacje porcie i nie ma mozliwosci zmiany tego.

19.02.2006
13:57
[54]

leontheproffesional [ Pretorianin ]

hotDog - pod pojeciem "podgląd" rozumiem strone zrobioną ale nie umieszczona na serwerze - otwarty dokument przeglądarki internet explorer ktry zanjduje sie na dysku

19.02.2006
14:04
[55]

Adam9870 [ ]

leontheproffesional => U Mnie na kompie w IE nie działały skrypty JS. Dopiero po wniesieniu na serwer lub po otwarciu dokumentu w którym jest skrypt w Firefoxie było ok.
Podejrzewam, że jakiś program antywirusowy/antyspyware lub jakiś podobny zablokował obsługę JS (ale nie jestem pewny).

To nie wina skryptu.

19.02.2006
14:34
[56]

hotDog [ Outsider ]

leontheproffesional --> Skrypty JS działają jednakowo na stronach odpalanych z dysku jak i ze serwera. JS wykonuje się przecież po stronie klienta, tak więc może Adam9870 ma rację z tym antyspywarem.

Z tym podglądem myślałem, że masz na myśli coś w stylu podglądu np. w Dreamweaver :-)

19.02.2006
16:23
smile
[57]

leontheproffesional [ Pretorianin ]

Adam,hotDog--->cóz mam nadzieje ze to przez mój program antyvirusowy avast! - trzeba bedzie poszperac i odblokowac obsługe, najważniejsze jest to aby skrypt działał na komputerach innych osób niz ja bo przeciez nie po to robie strone klasową zeby sam ja oglądac ;] - aczkolwiek dzięki za pomoc

19.02.2006
16:28
smile
[58]

Adam9870 [ ]

leontheproffesional => Jeżeli inni będą widzieć strone dopiero po wniesieniu na serwer (w internecie) to nie powinno być problemów :)

20.02.2006
18:56
[59]

milo112 [ Legionista ]

Witam mam taka sprawe, zaczynam programować w javie. Zaproponujcie mi jakiś dobry kopilator pod windowsa. Z góry wielkie dzieki :)

20.02.2006
19:11
[60]

milo112 [ Legionista ]

spoiler start
up
spoiler stop

20.02.2006
19:14
[61]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

milo112 => Dwie sprawy: to jest watek seryjny, UPow sie tu nie robi, jak ktos przyjdzie to ci odpowie... A po drugie to Java jest jezykiem programowania i raczej w tego typu watkach powinienes pytac - chyba jakies na forum sa. Tam napewno szybciej otrzymasz odpowiedz :) Ja ci niestety nie pomoge, bo jesli juz to korzystam z Linuxa do pisania jakichkolwiek programow :)

20.02.2006
19:27
smile
[62]

Regis [ ]

milo112 --> Sciagnij sobie NetBeans. Bardzo fajny kombajn - cale srodowisko. Bardzo bogate, choc troche zamula. Ale jak masz cos szybszego niz ja (Duron 650MHz, 256 ram) to nie powinienes narzekac ;)

Drak'kan --> A co ma do tego linux? ;)

20.02.2006
19:40
[63]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Regis => Znaczy nie orientuje sie w kompilatorach Javy pod Windowsa i tyle :)

22.02.2006
00:25
smile
[64]

leontheproffesional [ Pretorianin ]

Mam kolejne do was pytanie drodzy webmasterowie :]:

Sprawa tyczy sie tym razem galerii grafik aczkolwiek teraz nie szukam juz skryptu tylko chce go z lekka przerobic. Oto skrypt:

<html>
<head>
<SCRIPT TYPE="text/javascript" LANGUAGE="JavaScript">
<!--
// Autorem skryptu jest: SŁAWOMIR KOKŁOWSKI
// www.kurshtml.boo.pl
// Jeśli chcesz wykorzystać ten skrypt na swojej stronie, nie usuwaj tego komentarza!


function wyswietl(plik, szerokosc, wysokosc, tytul, opis)

// Parametry domyślne:
var domyslna_szerokosc = 0; // w pikselach
var domyslna_wysokosc = 0;
var domyslny_tytul = "";
var domyslny_opis = "";

// Pozostałe parametry:
var obramowanie = 1; // w pikselach
var kolor_obramowania = "black"; // np.: "#000000" albo "black" itd.
var kolor_tla = ""; // np.: "#FFFFFF" albo "white" itd.
var kolor_tekstu = ""; // np.: "#000000" albo "black" itd.
var rozmiar_czcionki = 9; // w punktach [pt]
var czcionka = "Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif";
var wyswietlaj_zamknij = false; // true lub false


if (!szerokosc && domyslna_szerokosc) var szerokosc = domyslna_szerokosc;
if (!wysokosc && domyslna_wysokosc) var wysokosc = domyslna_wysokosc;
if (!tytul && domyslny_tytul) var tytul = domyslny_tytul;
if (!tytul)

var start = plik.lastIndexOf('/');
var stop = plik.lastIndexOf('.');
if (stop < start) stop = plik.length;
var tytul = plik.substring(start+1, stop);

if (!opis && domyslny_opis) var opis = domyslny_opis;

szerokosc = Math.abs(isNaN(parseInt(szerokosc)) ? 0 : parseInt(szerokosc));
wysokosc = Math.abs(isNaN(parseInt(wysokosc)) ? 0 : parseInt(wysokosc));
obramowanie = Math.abs(isNaN(parseInt(obramowanie)) ? 0 : parseInt(obramowanie));
rozmiar_czcionki = Math.abs(isNaN(parseInt(rozmiar_czcionki)) ? 0 : parseInt(rozmiar_czcionki));

var okno = window.open("", "", "menubar=no,toolbar=no,location=no,directories=no,status=no,resizable=yes,scrollbars=yes" + (szerokosc ? ",width=" + szerokosc : "") + (wysokosc ? ",height=" + wysokosc : ""));

if (!okno) return true;

okno.document.open();

okno.document.write('<!DOC'+'TYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">\n' +
'<HT'+'ML>\n' +
'<HE'+'AD>\n' +
'<ME'+'TA HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; char'+'set=iso-8859-2">\n' +
'<TI'+'TLE>' + tytul + '<'+'/TI'+'TLE>\n' +
'<'+'/HE'+'AD>\n' +
'<BO'+'DY' + (kolor_tla ? ' BGCOLOR="' + kolor_tla + '"' : '') + ' style="margin: 0; padding: 0">\n' +
'<TABLE BORDER="0" WIDTH="100%" HEIGHT="100%" CELLPADDING="0" CELLSPACING="0">\n' +
'<TR><TD ALIGN="center" VALIGN="middle"' + (kolor_tekstu || rozmiar_czcionki || czcionka ? ' style="' + (kolor_tekstu ? 'color: ' + kolor_tekstu + ';' : '') + (rozmiar_czcionki ? 'font-size: ' + rozmiar_czcionki + 'pt;' : '') + (czcionka ? 'font-family: ' + czcionka + ';' : '') + '"' : '') + '>' +
'<IMG SRC="' + plik + '"' + (obramowanie ? ' BORDER="' + obramowanie + '"' : '') + (obramowanie && kolor_obramowania ? ' style="border: solid ' + obramowanie + 'px ' + kolor_obramowania + '"' : '') + '>' +
(opis ? '<BR><BR>' + opis : '') +
(wyswietlaj_zamknij ? '<BR><BR><A HREF="javascript:window.close()"><B>Zamknij<'+'/B><'+'/A>' : '') +
'<'+'/TD><'+'/TR>\n' +
'<'+'/TABLE>\n' +
'<'+'/BO'+'DY>\n' +
'<'+'/HT'+'ML>');

okno.document.close();

return false;

//-->
</SCRIPT>

</head>
<body>
<A TARGET="_blank" HREF="ścieżka do dużego obrazka" onclick="return wyswietl('ścieżka do dużego obrazka', szerokość,wysokość, 'Tytuł', 'Opis')">...</A>
</body>
</html>

Chciałbym sie dowiedziec cóz trzeba zrobic aby w skrypcie mozna było umiescic 4 buttony przełączające do kolejnych i poprzednich obrazków a takze do 1 i ostatniego - buttony oczywiscie posiadam w wersji graficznej. Co prawda moje wiadomosci z tej dziedziny pozwalaja mi na zbudowanie galerii z grafiką aczkowiek nie wykorzystując skryptu tylko bawiac sie w niewiadomo ile stron

23.02.2006
11:10
smile
[65]

hctkko [ Their Law ]

Mam taki kod VV, jak za pomocą funkcji if sprawdzić wartość cookie'sa?

<?
$a=7;
setcookie("ciastko", $a);
?>
<html>
<body>
<?
if (xxxxx)
echo ("dziala");
else
echo ("nie dziala");
?>
<br />
<br />
inny tekst
</body>
</html>

23.02.2006
11:18
[66]

peanut [ kriegsmaschine ]

if $_COOKIE["ciastko"]=$jakas_wartosc;

23.02.2006
11:27
[67]

peanut [ kriegsmaschine ]

== ;)

23.02.2006
12:36
smile
[68]

hctkko [ Their Law ]

peanut ----> mój wybawco!

25.02.2006
15:55
smile
[69]

Kubx [ Centurion ]

No znowu mam pytanie ;/ :)
Korzystam z Jportala i chciałbym dodać system aukcji (nie chodzi mi o allegro ;p): Admin daje licytacje na cos, użytownik loguje sie, licytuje, ktoś go przebija i za 1 dzien o godzinie (w moim przypadku) 17:00 jest koniec aukcji, niemożna juz licytować i podaje komunikat kto wygrał i wysyła (opcjonalne ;p) maila do niego że wygrał.
Dziękuje :)

25.02.2006
19:42
[70]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

@Kubx
Wydaje Mi się, że domyślnie to systemu aukcji w jportalu nie można dodać.
Moda który to umożliwia też nie znam, i wątpię aby taki był.
Jeżeli znasz PHP i chyba bazy danych to możesz sam taki napisać :-)

25.02.2006
20:36
[71]

Kubx [ Centurion ]

taa zawsze jest w tym problem że sie nieznam na PHP i MYSQL i niezrobie sobie takiego moda :) P.S. Chętnie bym sie pouczył z PHP&MYSQL :P

25.02.2006
20:48
[72]

Adam9870 [ ]

Instalowałem jportala i troche się nim "bawiłęm" i potwierdzam, ze nie ma opcji aukcji.
Co do moda to nie wiem, ale chyba nie ma.

"Chętnie bym sie pouczył z PHP&MYSQL"
Na wielu forach internetowych (i nie tylko) czytałem, że tych języków najlepiej uczyć się z książek. Wiele osób poleca tą książkę do nauki:

książka jest bestsellerem więc chyba jest dobra :)

26.02.2006
17:37
smile
[73]

milo112 [ Legionista ]

Witam mam taki problem z uruchomieniem eclipse pod windowsem, na początku jak zainstalowałem to wyskoczy bład że wersja javy jest nie odpowiednia ale wted sciagnołem jdk-1_5_0_06-nb-5_0-win, ale po tym wyskoczył inny komuniat " An error has occured. See the log file D:\.eclipse\configuration\1140971272426.log "
Jest to plik txt zawierający następujące komunikaty :


!SESSION Sun Feb 26 17:27:52 CET 2006 ------------------------------------------
!ENTRY org.eclipse.core.launcher 4 0 2006-02-26 17:27:52.466
!MESSAGE Exception launching the Eclipse Platform:
!STACK
java.lang.RuntimeException: Could not find framework
at org.eclipse.core.launcher.Main.getBootPath(Main.java:635)
at org.eclipse.core.launcher.Main.basicRun(Main.java:272)
at org.eclipse.core.launcher.Main.run(Main.java:973)
at org.eclipse.core.launcher.Main.main(Main.java:948)


Ja niestety nie wiem o co w tym chodzi, dlaczego nie chodzi :((

26.02.2006
18:19
[74]

Daro2k [ Pretorianin ]

milo112 ->
Sprawdź, czy w folderze configuration masz podfolder org.eclipse.core.runtime, oraz w folderze plugins podfoldery org.eclipse.* oraz pliki org.eclipse.core.*.jar

gwiazdka oznacza różne końcówki folderów i plików.

26.02.2006
19:07
smile
[75]

milo112 [ Legionista ]

Niestety nie mam ani w folderze configuration podfolderu żadnego, ani folderu plugin, jest tylko plik plugin typu XML ...

Daro2k--> Jakbyś wiedział co powiniennem zrobić, to byłbym bardzo wdzięczny

26.02.2006
19:56
[76]

Daro2k [ Pretorianin ]

Sory, teraz patrzę, folder org.eclipse.core.runtime jest tworzony automatycznie podczas uruchamiania eclipse.
Natomiast foldery i pliki z folderu plugins, możesz ręcznie skopiować ze ściągniętego archiwum.

27.02.2006
17:58
[77]

SULIK [ olewam zasady ]

Co myslicie o drobnych zmianach na moim sajcie ?

wersja OLD:
Wersja NEW:

wersja new jeszcze nie posiada kilku rzeczy - ale z wygladu na 99% sie nic nie zmieni - co myslicie ?

27.02.2006
20:32
smile
[78]

hotDog [ Outsider ]

Ucywilizowałeś trochę layout. Schludnie i elegancko, mnie się tam podoba, może tylko zmniejsz czcionkę ;-)

27.02.2006
23:09
[79]

SULIK [ olewam zasady ]

hotDog - no z fontami jest taki klopot, ze mi inaczejw idzi wielkosc fotnow w IE, a inaczej w operze musze jeszcze nad tym popracowac :]

btw. jak bys mogl dac screena jak to u Ciebie wyglada :]

01.03.2006
21:28
smile
[80]

COBRA-COBRETTI [ Generał ]

Mam proste pytanie (nie dla mnie). Myślę że dla was starych wyjadaczy serwerów nie będzie trudne znalezienie na nie odpowiedzi.
Co zrobić żeby się wyświetlało na stronie tło w komórce tabeli? Jest to zdjęcie, które ma być powtarzane na całej powierzchni komórki.
Jak należy zapisać ścieżkę dostępu do pliku jeśli jest ono na serwerze w tym samym katalogu co pozostałe pliki. A może to coś innego jeszcze? Bo na komputerze w edytorze jest wszystko dobrze.

01.03.2006
21:33
[81]

SULIK [ olewam zasady ]

sprawdz czy w edtorze nie amsz bezposredniego odowolania do pliku na dysku

np: "c:/costamcostam/plikczek.jpg"

musisz robic odwolania posrednie :)

01.03.2006
21:38
[82]

COBRA-COBRETTI [ Generał ]

No właśnie nie. Tak to wygląda: <td STYLE="background: url('image6.png') repeat center">

edit: No kurde rozszerzenia się nie zmieniają.

01.03.2006
21:38
[83]

Adam9870 [ ]

COBRA-COBRETTI => Co do drugiego pytania to załórzmy, że mowa o pliku strona.html. Na kompie masz folder z plikami (elementami) strony np. forlder WWW na dysku C w którym masz pliki:
index.html
strona.html
plik.html
strona_kolejna.html
W pliku index.html chcesz umieścić odsyłacz do pliku strona.html to wpisujesz w sciezce poprstu strona.html np:
<a href="strona.html">strona</a>
Na serwerze tak samo o ile nie zmienisz sciezki do pliku (nie wrzucasz do innych katalogów).
W przypadku obrazków to tak samo, tylko niektóre klienci FTP zmieniają rozszerzenie (a raczej wielkość jego) i obrazków nie widać. Np. w index.html masz:
<img src="obrazek.png">
a po wniesieniu na serwer nie widac i wtedy musisz zmienic rozszerzenie.
<img src="obrazek.PNG">

Edit:
Patrz ostatnią cześć Mojego posta (o rozszerzniach po wniesieniu na serwer)

01.03.2006
22:02
smile
[84]

COBRA-COBRETTI [ Generał ]

Bo na przykład inne zdjęcia się wyświetlają. To zdjęcie jest widoczne normalnie <img src="piec.gif" width="127" height="200" border="0">
Może coś z tymi stylami jest nie tak.

01.03.2006
22:31
[85]

Daro2k [ Pretorianin ]

Prawidlowo powinno byc tak:
background-image:url(image6.png)

02.03.2006
11:12
[86]

slowik [ NightInGale ]

background-image: ulr();
background-repeat: repeat-xy;
powinno dzialac podanie zbyt wielu argumentow do repeat potrafi unieozliwic wyswietlenie tego ...

05.03.2006
20:12
[87]

Vethi [ Junior ]

Cześć. Potrzebuje licznik, ktory bedzie odliczał ile dni zostało do wakacji ale tych, ktore spedzimy w szkole czyli bez weekendow i świąt. Da sie cos takiego zrobić?

07.03.2006
16:25
smile
[88]

Mierosisko [ Pretorianin ]

Cześć. szukam porad co do strony internetowej, wujek mnie poprosił zebym mu zrobił strone (jego warsztatu ślusarskiego) ale niewiem jak zrobić tabele typu zdjecie kontakt itp itd może ktoś podpowiedzieć??

07.03.2006
16:28
smile
[89]

chickenom [ Dżunior kĄkretny ]

Mierosisko, tyle jest w necie poradników do htmla...

Swoją drogą co masz na myśli mówiąc: tabele typu zdjecie kontakt ? :|

07.03.2006
16:34
[90]

Adam9870 [ ]

Zapewno chodzi Mu o button i jak go wstawić na strone. Button najlepiej zrobić w programie graficznym i potem go umieścić na strone w formie odsylacza. Odsyłacz obrazkowy można zrobić przy pomocy tego:
<A HREF="adres_dokumentu_do_ktorego_jest_odsylacz.html"><IMG SRC="sciezka_dosteu_do_buttona.jpg"></A>
(oczywiscie obrazek moze byc w innym formacie niz jpg)

Radziłbym poczytac kurs HTML.


tam jest wiele porad itp ktore sądzę, że zaoszczędziłyby Twoich lamerskich pytan (oczywiscie bez obrazy).

07.03.2006
16:36
smile
[91]

Mierosisko [ Pretorianin ]

dokładnie chodziło mi o button tylko wypadła mi z głowy nazwa

ale Adam9870 --------->> te kursy niezawsze są naljepsze ale zajrze

dzieki wielkie ;)

07.03.2006
16:41
smile
[92]

Adam9870 [ ]

Mierosisko => W kursach jest opisanych wiele funkcji dokładnie. Dla początkującego webmastera moge je zdecydowanie polecić :) Sam na wakacjach (2005) męczyłem się ze zrobieniem strony opartej na ramkach...a teraz dzieki kursowi na umiem calego HTMLa i wiem o nazwach ramek, jak je wstawic, jak wstawic obrazek, jak wstawic odsylacz i wiele innych funkcji.
Tobie też polecam, oczywiście nie musisz sie całego uczyć ale zawsze przejrzec mozesz przed zadaniem pytania, bo może w kursie jest odpowiedz na pytanie ktore chcesz zadac... :)

07.03.2006
17:31
smile
[93]

slowik [ NightInGale ]

have fun (znaczniki w elements masz wszystkie)

07.03.2006
19:00
smile
[94]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

@slowik
Znaczniki są, ale do czego służą to pisze po angielsku. A wydaje mi sie, ze dla początkującego to lepiej bedzie sie uczyc z polskimi "objasnieniami"

07.03.2006
19:37
smile
[95]

slowik [ NightInGale ]

ewuniaw_===>najlepije zaczynac u zrodla ;-) a jezyk dla niektorych nie jest problemem .., i na to licze ;-)

08.03.2006
17:49
[96]

Vethi [ Junior ]

A co z moim problemem?? Znajdzie się ktoś co by potrafił i chciał zrobić takie odliczanie ??

08.03.2006
18:36
[97]

surox [ Centurion ]

Vethi -> w jakim języku miałby być ten skrypt? W sumie najlepiej napisac w PHP.

08.03.2006
22:16
[98]

Vethi [ Junior ]

Niech bedzie PHP.

09.03.2006
03:57
smile
[99]

slowik [ NightInGale ]

Vethi===>o ile opiszesz ta zalerznosc wzorem powinienes sobie poradzic z zapisaniem tego w kazdym jezyku

09.03.2006
19:24
[100]

Vethi [ Junior ]

slowik===> Ta tylko ja znam tylko html i bardzo ogulnie css

09.03.2006
19:30
[101]

Adam9870 [ ]

Vethi => To chyba tylko pozostaje Ci:
- Poprosić kogoś kto zna PHP lub JavaScript aby Ci taki napisał za darmo (np. zeby na forum ktoś Ci taki napisał)
- Wynająć kogoś do napisania jego.
- Nauczyć się PHP lub JS i samemu sobie napisać. Ale słyszałem, że nauka PHP zajmuje troche czasu więc obawiam się, że dopóki napisałbyś taki skrypt to ten rok szkolny by się skończył :P

09.03.2006
19:48
[102]

peanut [ kriegsmaschine ]

jak na moj gust, wystarczyloby pobawic sie funkcja date, nie trzeba wcale znac calego php. na dodatek dwa sposoby:
1. nieladny: wprowadzic na stale liczbe dni od momentu uruchomienia skyrptu i potem tylko przy wywolaniu sprawdzac sobie wartosci uzyskiwane z date(); np. w jakiejs tablicy asocjacyjnej z dniami tyhodnia (gdyby byly to soboty i niedziele, nie odejmowalby tych dni). do tego pliczek z przechowywaniem liczby dni + jakies ciasteczka, zeby nie swirowal. ogolnie marny sposob, ale nie trzeba pisac algorytmow do sprawdzania ilosci weekendow pomiedzy dwiema datami.
2. ladniejszy: uzyskac na starcie date, obadac skrajne dni (teraz + zakonczenie szkoly), odjac odpowiednio ilosci dni, tak aby obejmowaly pelne tygodnie, dzieki czemu mozna wywalic
2*ilosctygodni dni; dalej zgodnie z w/w sposobem.

w sumie nie wiem po grzyba wyrzucac te weekendy jak i tak sa, tym bardziej ze swiat wcale nie omijasz.

09.03.2006
20:08
[103]

surox [ Centurion ]

Vethi -> powiedz mi jeszcze, kiedy konczy sie rok szkolny i jakie sa dni wolne od nauki (1 i 3 maja, soboty i niedziele to wiem, ale jakie jeszcze). Pytam, bo szkole mam dawno za soba i nie orientuje sie zbytnio :)

peanut -> akurat w tym przypadku lepiej stworzyc tablice z danymi raz i pozniej tylko z niej korzystac. W Twoim przykladzie obliczenia wykonywaly by sie za kazdym razem przy przeladowaniu strony. To sa przeciez dane statyczne, ilosc dni do konca roku nie zmieni sie.

10.03.2006
16:55
smile
[104]

Cainoor [ Mów mi wuju ]

Cześć.

Czy można w PHP otrzymać info o loginie używkonika?
User łączy się przez IE z serverem, a ja chce mieć w zmiennej jego login.

Da się?

10.03.2006
18:31
[105]

Vethi [ Junior ]

To tak
Świeta:
17.04
1.05
2.05
3.05
15.06
A weekendy:
marzec(4,5,11,12,18,19,2,26)
kwiecień(1,2,8,9,15,16,22,23,29,30)
maj(6,7,13,14,20,21,27,28)
czarwiec(3,4,10,11,17,18,24,25)

10.03.2006
19:23
[106]

peanut [ kriegsmaschine ]

trzymanie tego wszystkiego w pamieci, a pozniej sprawdzanie, wydajniejsze pewnie nie bedzie;)

10.03.2006
20:48
smile
[107]

slowik [ NightInGale ]

Cainoor===>polaczenie bezposrednio przez http czy formularz ??

11.03.2006
12:17
[108]

surox [ Centurion ]

Vethi -> nie podales, kiedy konczy sie nauka, przyjalem 23.06. Jak zle, to mnie popraw.
Link:
Plik szkola.php to skrypt obliczajacy ilosc dni. Jak nie jest Ci potrzebny, to go usun.
Jak masz wlasna strone, to z pliku index.php skopiuj tekst miedzy znacznikami <? ?> i wrzuc do swojego pliku.


peanut -> Tablica zajmuje w pamieci niecale 2KB. Domyslnie skrypt moze zaalokowac 8MB, jest wiec duza roznica. A przeciez tablica nie jest trzymana w pamieci non-stop, tylko w momencie wywolania skryptu; potem jest usuwana.

11.03.2006
15:55
[109]

Vethi [ Junior ]

surox==>tak mam to wstawić?? bo ja sie na tym nie znam
<HTML><HEAD></HEAD>
<body>
<BR>tekst<BR>tekst<BR>tekst<BR>tekst<BR>tekst<BR>tekst
<?php
....
?>
</BODY>
</HTML>

11.03.2006
16:53
[110]

surox [ Centurion ]

Wstawiasz to w miejscu, w którym chcesz wypisac ilość dni. W Twoim przykladzie, wyswietli sie na dole strony, jesli Ci to pasuje, to jest Ok.

Pamietaj, ze plik musi miec rozszerzenie *.php, a nie *html.

11.03.2006
17:00
smile
[111]

Adam9870 [ ]

surox => W pliku z rozszerzeniem HTML też można usadzac skrypty, kod PHP. To czy będzie to odczytywał serwer to zależy tylko od ustawien serwera :P

12.03.2006
17:33
[112]

Vethi [ Junior ]

THX wszystko działa i jest dobrze, ale to się przyda tylko do tych wakacji, można bo zrobić coś uniwersalnego. Żeby liczyło i co szósty i siódmy dzień opuszczało + święta nie ruchome

12.03.2006
19:16
[113]

Adam9870 [ ]

"ale to się przyda tylko do tych wakacji"
Vethi => Jak chcesz także na następne wakacje to sobie weź troche zmodyfikuj ten skrypt (dodaj kolejne dni) i będzie chyba wtedy ok.

12.03.2006
19:57
[114]

surox [ Centurion ]

Vethi -> tak jak powiedział Adam, wystarczy zmodyfikować kod, a konkretnie w zmiennej $koniec wpisujesz datę zakończenia szkoły (w formacie miesiąc, dzień, rok) i w zmiennej $dni_wolne wpisujesz daty wolnych dni (w "normalnym" formacie, czyli dzień-miesiąc-rok). Soboty i niedziele skrypt wykrywa sam. Na koniec wywołujesz funkcję.

13.03.2006
09:31
smile
[115]

draczeek [ Kjerofca Bąbofca ]

Cześć!
Mam następujący problem:
na stronie jest standardowy formularz logowania. Coś takiego:

<form name="loginform" action="zaloguj.htm" method="POST">

<tr>
<td>LOGIN:</td>
<td><input type="text" size="20" alt="Login" name="login" value="guest"></td>
</tr>

<tr>
<td>PASSWORD:</td>
<td><input type="password" size="20" alt="Password" name="pass" value="guest"></td>
</tr>

<tr>
<td>Po 60 sek. zostaniesz zalogowany jako "guest"</td>
<td><input type="submit" size="20" name="zaloguj" value="Zaloguj"></td>
</tr>

</form>


Znacie może jakiś sposób (coś jak <meta refresh=url> ), który umożliwi to autologowanie po 60 sekundach? Pewnie bez JS się nie obędzie, a w tym jestem niestety kiepski. A może widzieliście gdzieś w necie takie autologowanie z countdownem? Rzućcie linkiem, to jakoś sobie sam poradzę (pogrzebię w źródłach - może się przy okazji czegoś nauczę)

Za wszelką pomoc - Wielkie dzięki!

13.03.2006
16:39
[116]

Boroova [ Lazy Bastard ]

Podczepie sie pod watek - znacie stronki z DOBRYMI tutorialami do MACROMEDIA CONTRIBUTE? I prosze mnie nie odsylac do googli, bo zalezy mi na czyms sprawdzonym.

Pozdrawiam

13.03.2006
17:07
[117]

Daro2k [ Pretorianin ]

draczeek ==> kod do odliczenia tych 60 sekund znajdziesz praktycznie na każdej stronie ze skryptami dot. JS-a. Po odliczeniu tych 60 sek. wywolujesz funkcję submit().


Boroova ==> nie wiem, jak w wersji Contribute, ale w Dreamweaver tutorial jest dołączany razem z programem (z menu wybierasz Help -> Getting Started...). Oczywiście po angielsku.

13.03.2006
17:12
[118]

Arxel [ Speedcuber ]

Dobra zaczelismy w koncu html'a w szkole (wow :D) i mamy tam do kiedys nawet nieiwem do kiedy zrobic jakas stornke.. i tu sie nasuwa pytanie:
tzn maja byc conajmiej 2 podstorny etc..
i tak sie zastanawiam czy robic ja samemu czy np. sciagnac gotowy szablon - oczywiscie jakis zwykly ;) i go zmodyfikowac? bedzie przynajmiej mniej roboty.. ale zato mniej sie naucze - troche juz umie ale nie wystarczajaco;)

13.03.2006
17:43
smile
[119]

draczeek [ Kjerofca Bąbofca ]

Daro2k -> Poszukam i popracuję nad tym. Dzięki.

> Po odliczeniu tych 60 sek. wywolujesz funkcję submit().
Czy wystarczy, że w tym skrypcie, który będzie odliczał 60 sekund wpiszę na końcu submit() ? To wystarczy?

13.03.2006
18:21
[120]

Daro2k [ Pretorianin ]

mniej wiecej tak to bedzie wygladac:

(...) //kod liczacy ilosc sekund
if (ilosc_sekund == 60) //jak minie 60 sekuna
document.loginform.submit();

13.03.2006
19:33
[121]

Adam9870 [ ]

Arxel => Ja na Twoim miejscu to chyba napisałbym stronke samodzielnie bez żadnych gotowych szablonów. Przecież jak ściągniesz gotowy szablon to może nauczyciel Cię spytac o jakąś funkcje której nie będziesz znał a będzie ona wykorzystana w tym ściągniętym szablonie. I praca do poprawy i później będziesz musisal i tak się tego nauczyc i samemu napisać. Jak tylko dwie podstrony to podejrzewam, że dużo do roboty nie będziesz miał :)
Pewnie będziesz musiał napisać strone na tabelkach bądź na ramkach, te dwa sposoby nie są zabardzo trudne więc nie powinienneś mieć z nimi problemów. Zrób jeszcze troche grafiki i zamieść ją na stronie i będzie git. Ja osobiście wybrałbym strone opartą na tabelkach.

Tu jest całkiem dobrze napisane o tabelkach:

więc zasiadaj do czytania kursu i do roboty :)

Możesz jeszcze troszeczke wykorzystać style CSS. Jeżeli tak zrobisz to myślę, że dostaniesz 5 lub nawet 6 :-)

14.03.2006
14:09
[122]

Cainoor [ Mów mi wuju ]

slowik:
"Cainoor===>polaczenie bezposrednio przez http czy formularz ??"

Jesli sie da, to bezposrednio.
User laczy sie z moja stronka, a ja juz w tym momencie moge miec jego %username% by uzywac w zmiennych (by np juz bylo wypelnione pole jakiegos formularza)

14.03.2006
14:19
[123]

Arxel [ Speedcuber ]

co do samego htmla to conieco umie ;) ale niechce mi sie siedziec nad storna:P ;]ale chyba sam zorbie

14.03.2006
14:29
[124]

slowik [ NightInGale ]

Cainoor===>jesli user tworzy sesje na serwerze to mozna urzyc 'w'(na linux'ie wypisuje aktualnie zalogowanych + ip tak wiec mozna byloby polaczyc obie informacje)

(to drugie to mi o metode post chodzilo czyli wklepujesz login i haslo wysylasz na serwer ....)
do tego zastosowania wydaje mi sie ze lepszym rozwiazaniem bedzie ciasteczko z zapisanym loginem ktorego mozesz pozniej wyciagnac w razie potrzeby

14.03.2006
14:36
[125]

Cainoor [ Mów mi wuju ]

slowik

to jest siec intranet i wlasnie chce zrobic tak, by nie bylo okienka logowawnia. skoro zalogowal sie juz do systemu (Windows 2000, XP), to zeby juz nie musial sie logowac raz jeszcze do serwera.

Chce poznac jego username. Da sie to zrobic? (html, php, javascript)

14.03.2006
15:42
[126]

surox [ Centurion ]

Chcesz sprawdzic, kto zalogowal sie w systemie? Imho sie nie da (wzgledy bezpieczenstwa).

14.03.2006
16:13
smile
[127]

slowik [ NightInGale ]

Cainoor===>tak wiec musisz poznac gdzie sa trzymane informacje o zalogowanych user'ach (ctr+alt+del i 3 zakladka) i je stamtad wyciagnac i polaczyc z ip jako ze to intranet to wiecej nizeli jedna osoba z konta kozystac nie bedzie :-)

15.03.2006
13:56
smile
[128]

Adam9870 [ ]

Zaaktualizowałem dziś linki do starszych części wątku. Linki chyba od 11 części do 26 nie chodziły. Linki do nich zaaktualizowałem, ale po tym jak wyedytowałem tresc posta to te linki z gracz.info (do pierwszych 10 części) po kliknieciu nie chodzily tylko po wpisaniu adresu w przeglądarke chodzily i przekierowywalo na strone:
http://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=XXXXXXX
To zaaktualizowałem :)
Teraz wszystko powinno chodzić :-)
Jak zauważycie jakiś błąd to piszcie to poprawię...:-))

23.03.2006
19:13
smile
[129]

tsunami [ Made in USA ]

Wtam. Robie sobie prywatna strone www i kolega podal mi skrypt (albo przynajmniej czesc skryptu) do systemu logowania. Jak zrobic zeby to dzialalo ? Niestety on zniknal i nie wiem kiedy wroci. Moglby mi ktos to przetlumaczyc ? :



<?php

include"loginaction";

if($passwd2!=$passwd||$login!=$login2) ‹ include"loginform"; ›
else ‹

?>
<a href="index.php?logout=tak">wyloguj</a>
<center>
<big><b>Wybierz kategorie:</b></big><br><br>
bleblelblellblelbe

<? › ?>
</BODY>
</HTML>



Thank you from the mountains. :-)

23.03.2006
19:19
[130]

peanut [ kriegsmaschine ]

zeby dzialalo, to trzeba najpierw napisac bo to co jest, to jakis ochlap;) byc moze funkcje sa poukrywane w loginaction, ale pewnie nie, skoro nawet nie wiadomo co ma zrobic po zalogowaniu ani sesji nie trzyma ten kawalek kodu;)

23.03.2006
19:23
[131]

tsunami [ Made in USA ]

peanut --> No to kumpel pewnie zle uploadowal pliki dla mnie. Powiedzial ze sa w formacie .txt zebym sciagnal a pokazuje mi sie tylko to co wklejilem.

Moze macie jakas strone z skryptem do systemu logowania ?

23.03.2006
19:41
[132]

Adam9870 [ ]

"Moze macie jakas strone z skryptem do systemu logowania ?"
tsunami => Chodzi Ci o skrypt systemu rejestracji i logowania. Tak? Jeżeli tak to popatrz:



Jest jeszcze wiele gotowych skryptów dostępnych w internecie ale jak chcesz to poszukaj sobie w google :P

23.03.2006
19:45
smile
[133]

tsunami [ Made in USA ]

Adam --> Wlasnie nie musi byc systemu logowania :-) Chodzi oto zebym tylko ja mial dostep do strony. Zadnych bajerow. Ewentualnie zeby byly 2 loginy o roznych prawach dostepu ( ja moge ogladac wszystko, inni tylko np. galerie.) :-) Jestem bardzo wybredny wiem. Google zwrocilo mi troche trafien ktore wlasnie testuje i przegryzam. Dzieki za stronki ktore podales, zaraz poczytam

Thx !

23.03.2006
21:24
[134]

tsunami [ Made in USA ]

Jeszcze jedno pytanie. Czy macie jakies godne polecenia serwisy z domenami pod dynamic dns. Mam akurat Neo, i stronka bedzie na mojim serwerze, ale oprocz tego potrzebuje jakas domene dzieki ktorej bede mogl sie laczyc z serwerem.

Dzieki za pomoc.

24.03.2006
12:00
smile
[135]

hctkko [ Their Law ]

ma małe pytanko :) czemu to nie działa? :D gdy jest spełniony warunek 1 lub 2 to skrypt powinien się zakończyć, a gdy nie, wtedy ma wykonać to co jest po else.
aha, próbowałem kombinować z nawiasami, ale ciągle wywalało że są "unexcepted" :)

<?
if ($_GET["str"]==false)
echo ("Błąd :)");
return
elseif ($_GET["str"]>11)
echo ("Błąd :)");
return
else
echo ("ok");
?>

24.03.2006
13:51
[136]

surox [ Centurion ]

Uzycie return jest tutaj calkowicie bez sensu.
Funkcji nie wywolujesz z parametrem, a jesli parser natrafi na return, to zakańcza wykonywanie skryptu i zwraca wartość, równą podanemu argumentowi. Stąd ten błąd. Wywal return i bedzie OK.

BTW
czy w linii
if ($_GET["str"]==false)

chodzilo Ci o sprawdzenie, czy istnieje str? Jesli tak, to uzyj isset.

Poza tym, oba warunki mozesz wpisac lacznie:
<?
if (!isset($_GET["str"]) || $_GET["str"]>11)
echo ("Błąd :)");
else
echo ("ok");
?>

24.03.2006
15:11
smile
[137]

hctkko [ Their Law ]

chodzilo Ci o sprawdzenie, czy istnieje str? Jesli tak, to uzyj isset.
tak, o to chodziło :) dzięki za pomoc :)

24.03.2006
18:42
[138]

Qbaa [ Senator ]

Cainoor zaintrygował mnie ten problem i poskładałem korzystając z takie coś:
plik .js
var oNet = new ActiveXObject("WScript.Network");
var WshShell = new ActiveXObject("WScript.Shell");
WshShell.Run("

plik .html
<script language="jscript">
var oNet = new ActiveXObject("WScript.Network");
location.href="
</script>

w html niby powinien być wygodniejszy, ale przy uruchomieniu wyskakuje komunikat z obrazka, przynajmniej u mnie.

26.03.2006
18:08
smile
[139]

KULL [ Gladiator ]

pytanie do znajacych sie na flshu :)

jak zrobic aby majac button z akcja:

on (release) ‹
getURL(" "_blank");



nowe okienko mialo okreslony rozmiar ?? albi lepiej, aby zawartosc wyswielila sie w jakims pop-upie ??

28.03.2006
23:59
[140]

Orrin [ Najemnik ]

Witam
Tworze strone z ramka plywajaca. i mam pytanie czy da sie zrobic tak aby strony w ramce mialy tlo przezroczyste? pojrzcie jak to teraz wyglada (otwierac w IE) ma ktos jakis pomysl?

29.03.2006
01:02
[141]

slowik [ NightInGale ]

Orrin===>zlituj sie i wrzuc ta strone na cos w rodzaju yoyo.pl ;-) bo na repeblike sie dobic niemoge :/

29.03.2006
01:13
[142]

Mobii [ Seicento 1.1 Killer ]

Orrin --> na na IE i na FF nie widze przezroczysteej ramki plywajacaej :) tekst ma zielone tlo :)

29.03.2006
10:34
[143]

Orrin [ Najemnik ]

Mobii -- Ja sie wlasnie pytam jak zrobic taka ramke przezroczysta :D bo tego mi brakuje

29.03.2006
12:39
[144]

Orrin [ Najemnik ]

zaladowalem strone na yoyo
Wiec ktos wie jak zrobic ta ramke zeby byla przezroczysta?

29.03.2006
12:58
[145]

slowik [ NightInGale ]

Orrin===>
sprobuj style="background: inherit" w iframe (niepamietam czy ie obsluguje ten argument ...)
jak dla mnie przegieles z javascriptem na tak prostej stronie ....

29.03.2006
13:35
[146]

Orrin [ Najemnik ]

slowik -- niestety nie dziala dalej jest zielone tlo :(

A co do javaskrypt to mam tam zaledwie 2 skrypty
-rozwijane menu z cennikiem
-po najechaniu na button wyskakuje napis np hotel

to wszystko

Za wszelkie uwagi jestem wdzieczny jak cos sie nie podoba to mowic

29.03.2006
15:09
[147]

slowik [ NightInGale ]

Orrin===>no to po kolei
1.te mega super wielkie tlo 0.5 mb nawet jesli ladne jest to juz jest przegiecie
2.java script rozwijane menu mozna zrobic bez tego sa specjalne znaczniki do tego
3.jesli chcesz koniecznie te iframe (dobre jesli z innego zrodla cos wwalasz do strony) grafika na kawaleczki i nieruchliwa ustaw do ramki :-)
4. a tak ie inherit nie obsluguje ...
5. troche smieci masz na stronie chcesz czy nie ... i to nie sa jedynie 2 skrypty

29.03.2006
20:41
smile
[148]

KULL [ Gladiator ]

hi, problem z php:

mam stronke index.php, w ktorej laduja sie: menu.php i zawartosc.php.
W menu mam przycisk:
<a href="index.php?pokaz=pomoc">Pomoc</a>.
Po jego klikniecuy zostanie zaladowana od nowa cala strona z nowa zawartoscia w zawartoc.php.

Jak zrobic, co wpisac w <a href="...> aby nie wczytywalo mi od poczatku calego index.php, ale odswiezylo tylko zawartosc.php??

Obrazowo wyglada to tak:

index.php:

-----------------
<html>
<?php include('menu.php') ?>

<?php include('zawartosc.php') ?>
</html>
-----------------


I chce aby klikajac na <a href="..> odswiezylo mi TYLKO <?php include('zawartosc.php') ?>, bez ponownego wczytywani index.php.

29.03.2006
20:49
[149]

slowik [ NightInGale ]

Kull===>iframe ?

29.03.2006
21:05
[150]

KULL [ Gladiator ]

slowik --> wlasnie tego chcialem uniknac :)

29.03.2006
21:16
[151]

slowik [ NightInGale ]

no to moze javascript i document.write() ??

30.03.2006
01:13
smile
[152]

Cainoor [ Mów mi wuju ]

Qbaa ---> Dzięki za nakierowanie. Spróbuje coś zrobić w tym temacie.

10.04.2006
15:13
smile
[153]

Foks!k [ Medyk ]

witam
chciałbym na moja strone wgrac skórke wraz z moim logiem ale nei wiem jak to zrobic i z kad mam wziaść taka skórke (strona jest robiona w PhP) , ja nei robiłem tej strony a ten kto mi to robił nei ma teraz zcasu wiec musze sam prosze pomocy !!

10.04.2006
15:41
[154]

Adam9870 [ ]

Foks!k => Strona była robiona od początku (pisana przez tą osobę co Ci robiła) czy to jest jakiś CMS np. jportal, PHP Fusion, PHP Nuke, Mambo itp. ?? Jażeli do jakiegoś CMS-a to powiedz jakiś mniej/ więcej skórek szukasz. Proponowałbym na google poszukać a potem w wątku do danej skórki dać link ;-) Nie wiem co miałeś na myśli pisząć "z moim loginem" ale podejrzewam, że chodzi Ci o to, że na innej skórce masz założone konto i nie chciałbyś go stracić (przy każdej skórce chcesz je mieć). I tak jak napisałem wyżej w CMS-ach chyba takie konta pozostają. Bo jak to sobie wyobrażasz? Na każdej skórce trzeba sobie nowe konto zakładać i inni użytkownicy serwisu też ?
Natomiast jeżeli strona była pisana od początku (nie żaden CMS) to musisz zapewne plik ze stylem CSS zmienić do Twoich potrzeb. Najlepiej najpierw napisz co masz a potem dokładniej będziemy myśleć :-)
PS.Na przyszłość pisz bardziej szczegółowo bo myślę, że nikomu nie chcę się domyślać co miałeś na myśli.

10.04.2006
16:40
[155]

Foks!k [ Medyk ]

strona jest robiona w jPortalu :)


Adam >> mzoe bys sie chciał tym pobawic bo ja jednak nic z tego nei rozumiem:) :D

10.04.2006
17:11
smile
[156]

Adam9870 [ ]

Foks!k => Trzeba było od razu pisać, że w jportalu. Znajdź jakąś skrókę do niego którą chciałbyś wgrać do niego i najlepiej daj do niej link na forum to (pewnie) napisze Ci jak ją wgrać. Widziałem Twój temat i moge napisać jak logo w niej zmienić.

Ja nie znam się zabardzo na CSS-ie i niechciałbym nic zepsuć więc nie zrobię. Poza tym nie mam zbytnio czasu.

Znajdź tą skórkę a ja powiniennem być dziś gdzieś o 19:10 to napisze jak ją wgrać i logo podmienić ;-)

10.04.2006
18:45
smile
[157]

Mc-Muza [ Dark Magic Adept ]

Witam. Mam problem z polską czcionką oraz z umieszczeniem w odpowiednim miejscu kilku grafik.
Jest to moja pierwsza strona budowana w notatniku od podstaw więc jest bardzo uboga. Zawsze przerabiałem jakies szablony a teraz chciałem zrobić własny projekt. Co do mojego problemy to chce uzyskac polskie znaki, kiedyś widzialem w jakimś szablonie taką komende w "przedziale" <STYLE></STYLE> która dawała nam polskie litery. Co do umieszczenia grafik to nie wiem jak zrobic aby były równo koło siebie, a chce uzyskac taki userbar. Mam nadzieje ze wiecie o co chodzi. Czekam na odpowiedz. Pozdrawiam.

link ->

P.S. 700 postów stukneło. :)

10.04.2006
19:05
smile
[158]

Adam9870 [ ]

Mc-Muza => Co do problemu z polskimi znakami (napisałem to na jednym forum, ale nie chce Mi się tutaj zmieniać tego :P mam nadzieję, że zrzumiesz coś z tego :):
Często źle są wyświetlane polskie znaki takie jak ł, ś, ć itp. Aby to naprawić trzeba mieć w dokumencie:
<META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">
a jak będzie źle wyświetlać to tekst można przekonwertować np. programem Ogonki97. Albo wpisywać polskie znaki wg. tej tablicy:

np. zamiast ł trzeba wpisać &#322. I powinno być ok.
Często też wielu Webmasterów pisze stronę tylko przy użyciu notatnika. On niestety nie koduje znaków w iso-8859-2 i najlepiej robić strony w jakimś edytorze tekstowym (np. EditPlus 2. W większości programów można ustawić aby kodowało w iso-8859-2).

11.04.2006
14:58
smile
[159]

Mc-Muza [ Dark Magic Adept ]

Dobra a jak zrobić aby te grafiki były koło siebie nie oddzielone niczym. Bo wstawiłęm je w tabelke i kazją w osobny wiersz. Ale daljej jest tak jak widać. ;/

11.04.2006
16:24
[160]

Daro2k [ Pretorianin ]

W znaczniku <table> wstaw border="0" cellpadding="0" cellspacing="0"

12.04.2006
21:11
[161]

Mc-Muza [ Dark Magic Adept ]

Nic nie pomogło. Looknij i zobacz co jest nuei tak. Strona przeniesiona na

12.04.2006
21:22
[162]

slowik [ NightInGale ]

wstaw kazda linke w oddzielnej komorce tabeli

12.04.2006
21:44
[163]

Daro2k [ Pretorianin ]

Dla tak prostej strony stworzyles 3 tabele. Po co? Wystarczy wszystko "wrzucic" do jednej.
No i kazdy button w osobnym <td>

Lepiej naucz sie HTML-a, bo korzystajac z generatorow strona zawsze bedzie wygladala tak, a nie inaczej.

13.04.2006
01:10
[164]

Mc-Muza [ Dark Magic Adept ]

To nie jest generator ... Tylko notatnik ...

13.04.2006
01:19
smile
[165]

hopkins [ Zycie jest piekne ]

Na notatniku sie najlepiej nauczysz i prosze mi go nie ganic, bo poczatki zawsze sa trudne.

13.04.2006
01:31
[166]

Mc-Muza [ Dark Magic Adept ]

Mam jeszcze jeden problem. Jak zmienić kolor ramki tej najwiekszej tabelki. Bo z jednej strony jest biały a z drugiej taki szary.

13.04.2006
16:02
[167]

Daro2k [ Pretorianin ]

Dobra, niech bedzie, ze notatnik.
EDIT
niewazne, to ten dziadowski IE to dodawal.

14.04.2006
14:11
smile
[168]

Mc-Muza [ Dark Magic Adept ]

Dobra tamtą stronkę zostawiłem i zabrałem się za nową. :) Oto adres jej -> Wiem, że za dużo grafiki i sie wolno ładuje ale chciałem spróbowac jak się przerabia projekt z PhotoShopa na stronke www. Obrazki pociełem w dość prosty sposób ale nie wiem jak ułożyc. Głównie chodzi mi o te z menu aby nie było takich odstępów między nimi. Zobaczcie sobie kod i jak macie czas to niech ktoś tu napsize jak to zrobić. Chciałem też zapytać jak wstawić niewidocną tabelke w miejscu tej "kartki" chce tak wstawić jakis tekst - news. Mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi. czekam na pomoc. Pozdrawiam.

14.04.2006
14:21
[169]

wi3dzmin [ Konsul ]

mc-muza jezeli nie chcesz zeby byly te odstepy to musisz obrazki poukładać w tabelce z parametrem cellspacing i cellpadding = 0, powinno dzialać.

A ja mam pytanie, jak zrobić taki "loader" do strony, że dopóki nie załaduje się np. zawartość danego folderu, to bedzi wyświetlany napis loading, a najlepiej pasek postępu :)

14.04.2006
15:10
[170]

Adam9870 [ ]

wi3dzmin => W PHP może coś takiego jest ale nie wiem ;-) Ja spotkałem się z tym jak zrobić loader do obrazków na stronie. Np. jak ma się dużo obrazków na stronie to widzisz napis "Loading..." dopóki obrazki nie zostaną pobrane i potem dopiero ujrzysz stronę. Jak chcesz to podrzucę link do takiego kreatorka w którym można to zrobić :-)

Mc-Muza => Pod FF z tym menu nie jest tak źle. Ale pod IE to są olbrzymie odstępy (te czarne). Ale na to to chyba już wi3dzmin podał sposób ;) Trochę te napisy na buttonach (linki) są do góry buttona ale o ile dobrze pamiętam to w Photoshopie jest opcja przenoszenia obiektów i możesz przenieść je na środek. Co do tej tabelki na kartę to nie wiem zabardzo, ale tak cicho myślę, że nie mógłbyś pociąć tej głównej kartki i zrobić tabelkę a jej tłem była by ta kartka (ale nie jestem pewien)...

14.04.2006
17:36
[171]

wi3dzmin [ Konsul ]

Adam, no podaj tego linka, coś pokombinuję, może uda mi się do rozwinąć:) a tak btw, od wczoraj męczę się z uaktualnianiem forum phpbb i mam problem :) jak to sie robi? tzn mam forum stare i jak je uaktualnić, żeby nie stracić postów?

14.04.2006
19:06
[172]

Adam9870 [ ]

wi3dzmin => Tutaj ten kreatorek:

dawno go używałem ale powinien jeszcze działać ;-) Może Ci się przyda.

Co do uaktualniania phpBB to szkoda, że nie podałeś jaką masz aktualnie wersje. Jeżeli masz 2.0.19 i chcesz zaaktualizować do 2.0.20 to zajrzyj tutaj:

Ale jeżeli chodzi Ci o starszą to pamiętam, że jak miałem 2.0.15 i chciałem do 2.0.16 to pobrałem pliki do update'u i usunołem z serwa pliki starego forum (oprócz pliku config.php który jest w głównym katalogu fourm) i wgrałem nowe (nie nadpisując config.php) i potem wpisałem:

tylko, że w formularzu tam gdzie Typ czy coś to nie wybierasz Instalacja tylko aktualizcja. Możesz tak spróbować. Na wszelki wypadek zrób kopie plików forum i bazy danych też możesz gdyby coś się nie udało. Ale postów nie powinienneś raczej stracić bo o ile dobrze pamiętam to są one w bazie danych a nie w plikach forum :)
ps. A i na koniec usunołem chyba katalogi install oraz contrib (tak jak po instalacji).

14.04.2006
19:33
[173]

wi3dzmin [ Konsul ]

mam wersję 2.0.6 bodajrze... i chyba troche nakombinowalem bo usunąłem wszystkie posty (oczywiście mamback up na dysku :)) ale kurde czegoś nie kumam, w backupie zrobionym przez Php my admina, co jakiś czas zamiast jakiejś litery albo cyfry występuje taki kwadracik... w zupełnie losowych miejscach... i kurde chyba powoduje błędy w składni i ne mogę przywrócić tej bazy... co to qwa jest?

14.04.2006
19:41
[174]

wi3dzmin [ Konsul ]

aha i sorki za orta ;)

18.04.2006
15:42
smile
[175]

Flet [ Fletomen ]

Jak zrobić żeby tekst był wyświetlany obok np zdjęcia, a nie tylko pod nim lub nad nim ?

Aha i cz jak dam stronke na serwer to moge ja dalej poprawiac i edytować ?

18.04.2006
15:57
[176]

Adam9870 [ ]

Flet => Ja osobiście nie wiem czy się da bo zawsze wolałem dawać tekst nad lub pod zdjęciem (wg mnie jest tak trochę przejżyściej :) Ale pewnie się da. Przykład:

(pierwszy obrazek jest odsłaczem a drugi normalnie wstawiony).
edit: Domyślnie (przynajmniej u mnie) jest na dole obrazka (widac na stronie) ale pewnie da się w innym miejscu koło obrazka wstawić ale nie wiem jak bo nie interesuje Mnie to i jakoś nigdy nie interesowało :P

Oczywiście, że możesz :) Na komputerze sobie w plikach strony będziesz zmieniał a jak już osiągniesz taki efekt jaki chcesz to wysyłasz pliki zyedytowane na serwer (nadpisując już istniejące) :-)

18.04.2006
16:28
[177]

Flet [ Fletomen ]

Jak wrzucic stronke na www.prv.pl ?? Zarejestrowale sie i zalozylem domene i hosting.

www.ppuhhu.prv.pl - jak cos dodac pod ten adres ?

18.04.2006
16:46
[178]

Adam9870 [ ]

Flet => Na prv.pl można założyć sobie alians. Ty go założyłeś :-) Można tam też chyba kupić hosting i Ty go rozumiem wykupiłeś. To jak tak to pewnie przyszedł do Ciebie mail lub gdzieś w panelu admina masz informacje do połączenia FTP (login, hasło itp). Jak skonfigurujesz połączenie FTP (np. w Total Commanderze) to po połączeniu się z serwerem będziesz mógł wrzucać na serwer pliki swojej strony.
Jak byś nie wiedział jak przesyłać pliki na FP to zajrzyj tu:

tam jest opisane na przykładzie konta na republice ale konfiguracja połączenia praktycznie się nie różnie i myślę, że sobie poradzisz ;-)

18.04.2006
17:08
[179]

wi3dzmin [ Konsul ]

Flet - ty pewnie założyłeś tylko domenę w prv.pl, jeszcze musisz mieć serwer na który będziesz wrzucał pliki :)

18.04.2006
17:14
smile
[180]

Adam9870 [ ]

Jeżeli jest tak jak pisze wi3dzmin to pewnie będziesz zaraz pytał o darmowy serwer :P ;-) Ja znam całkiem dobry:

Jest tam 60MB na stronkę, 4 MB na bazę danych MySQL, brak limitu transferu, brak reklam, obsługa skryptów php 4/5. Zauważyłem na nim tylko jedną jaby małą wadę. Jest włączone Safe Mode (obsługa skryptów php i MySQL przez serwer) dla bazy danych MySQL i skryptów php i przez to niektóre skrypty troche źle działają, ale wystarczy trochę zmienić skrypt i powinien działać na Safe Mode :)
Jeżeli wybierzesz właśnie go to mam małą radę co do rejestracji w nim, a mianowicie po zarejestrowaniu przyjdzie do Ciebie mail z serwisu. W mailu będzie link do strony na której możesz aktywować (założyć) baze danych MySQL ale nie klikaj w niego (nie zakładaj) bo może przyjść wtedy mial, że nie założyli Ci konta, ale jeżeli nie bedziesz klikal w ten link to po jakis 24 godzinach powinien przyjsc mail z informacją, że założyli Ci konto. Po tym mailu jak chcesz to załóż bazę danych. (nie wiem jak jest teraz u nich ale u Mnie tak było...) A ja tam rejestrowałem się gdzieś w październiku ubiegłego roku. Inne osoby też tak miały wtedy. Nie wiem jak jest teraz ale na wszelki wypadek napisałem....

edit:
wi3dzmin => Kilka dni temu dałem Ci link do kreatorka którym można zrobić ładowanie strony. Dziś znalazłem stronkę na której chyba jest wykorzystany taki skrypt. Może chciałbyś zobaczyć to zajrzyj tutaj:

18.04.2006
19:28
[181]

Taikun44 [ Michael Scofield ]

Zna ktoś z Was jakiś dobry kurs php, który pokazywałbym wszystko od początku. Html'a troche znam, ale muszę nauczyć się php

18.04.2006
19:46
[182]

Adam9870 [ ]

Taikun44 => Wiele osób uważa, że manual jest najlepszy do nauki php.

inni mówią, że najlepiej uczyć się z książek. Wiele osób poleca tą książkę, od razu tam jest o MySQL :-)

Przeczytaj sobie w tm wątku:
https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4245197
posty od 5 do włącznie z 8.
Ja proponowałbym uczyć się z manuala a gdy nie będzie Ci pasował to kupisz sobie jakąś książkę gdzie jest lepiej wytłumaczone ;-)

18.04.2006
20:43
[183]

Taikun44 [ Michael Scofield ]

Adam --> thx :]

18.04.2006
20:58
[184]

wi3dzmin [ Konsul ]

Taikun - ja próbowalem nauczyc sie php z różnych źródeł, także z manuala, ale nic nie zakumałem ;) Wydaje mi się, że manual jest dla takich o już kumają php (a może wystarczy już znać jakiś inny język programowania, zawsze to jakieś podstawy), aż w końcu kupiłem książkę "Po prostu php4" i z niej mi się bardzo fajnie uczyło :) Także ją polecam :) Jest tam php, mysql i jeszcze pare ciekawych rzeczy, tyko teraz to pewnie jest po prostu php5 ;)

PS. THX za linka do strony ;)

19.04.2006
22:18
[185]

Czarny Lord [ Centurion ]

to moze tutaj dam do rzetelnej ocenki ( i o taką proszę):



Co jest zle, jakie błedy, niedogodnosci?
Z wyjatkiem nie wyswietlania polskich znaków, juz to naprawiłem tylko w niktórych tekstach eszcze nie poprawiłem...

19.04.2006
22:30
[186]

Adam9870 [ ]

Czarny Lord => uuuu, stronka dosyć słaba.
Na stronie głównie (gdzie jest link do wejścia) proponowałbym dać do obrazka parametr border="0" wtedy zostanie usunięta obok obrazka taka mała rameczka. Jeszcze byś zrobił linki nie podkreślone bo teraz wygląda beznadziejnie. Link nie podkreślony wstawisz tym kodem:
<a style="text-decoration: none" href="link.html">tekst</a>
Link do forum proponowałbym zrobić aby wyświetlał się w nowym oknie bo w tej ramce to źle wygląda. Link aby otworzył się w nowym oknie dajesz parametr target="_blank"
Prawie żadnej grafiki.
Strona ma kilka błędów - najlepiej je popraw :)

Ogólna ocena gdzieś 2/10
PS. Zmień serwer bo ten wyświetla mase reklam :|
radzę zabrac się do nauki HTML-a oraz CSS-a i potem zabrać się za pisanie innej strony, napewno z tymi umiejętnościami wyjdzie dużo lepiej ;-)
I nie korzystaj z ramek. Wiele osób odradza z nich korzystanie (są przestarzałe), najlpiej korzystaj z tabelek (najelpiej w CSS-ie z div-ów)

19.04.2006
22:43
[187]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

Jeszcze zmień kolory linków na jakieś przerzyściejsze. W kursach CSS masz o tym jak to zrobić...
Moja ocena: 1/10

20.04.2006
11:18
[188]

Fafanqll [ Junior ]

Witam mam problem zrobilem stronke , ale nie moge jej znalzc w googlach.
O pozycjonowaniu wiem co nieco ,stronke zgłosilem i na tym sie skonczylo ,google jej nie znajduje.
Moze ktos jest w stanie mi pomóc ?
Oto adres stronki , w zródle bedzie widac w jaki sposob opisalem stronke .



Z góry dziękuje za wszelkie rady .
Pozdrawiam !

20.04.2006
11:28
[189]

Adam9870 [ ]

Fafanqll => Najławiejszy i chyba zarazem najprostrzy sposób na pozycjonowanie to wstawienie:
<meta name="Description" content="Tu wpisz opis zawartości strony" />
<meta name="Keywords" content="Tu wpisz wyrazy kluczowe rozdzielone przecinkami" />
Jednak jak tak zrobisz to nie spodziewaj się pozycji na pierwszym miejscu w google ;p

Słyszałem, że lepsze techniki pozycjonowania można osiągnąć w PHP.

20.04.2006
11:35
[190]

Fafanqll [ Junior ]

A wiec przedstawiam jak mam opisana stronke ;

<meta name="description" content="najlepsze darmowe ogloszenia" />

<meta name="keywords" content="ogłoszenia,ogloszenia,darmowe ogłoszenia,samochody,dom,nieruchomości,działki,drobne,praca,szukam pracy,reklama,sprzedam,kupie,wynajme,zamienie,
kupie,sprzedam,wynajme,zamienie." />

do tego dorzucilem

<META http-equiv="pragma" content="no-cache" >
<META name="distribution" content="global" >
<META name="classification" content="ogłoszenia" >
<META name="rating" content="general" >
<META name="page-topic" content="najlepsze darmowe ogłoszenia" >
<META name="Author" content="Piotr ..........">
<META name="Reply-to" content="[email protected]">
<META name="Date" content="2006/04/19" >
<META name="Robots" content="index,follow" >
<META name="revisit-after" content="2 Day

i lipa google nie znajduje stronki nawet po wpisaniu ogloszenia.yoyo.pl :/
moze musze poczekac .... ale strasznie niecierpliwy jestem :]

20.04.2006
11:48
[191]

Adam9870 [ ]

Fafanqll => Powinno być dobrze :) A na dalszych stronach też jej nie ma ?
Proponowałbym dodać Twoją wtrynę do katalogu google, wtedy może być lepiej ;-)
Zajrzyj:

20.04.2006
11:58
smile
[192]

Fafanqll [ Junior ]

dodalem strone ,tzn zglaszalem strone poprzez

moze ktos spotkal sie z takim problemem ?

20.04.2006
11:58
[193]

Daro2k [ Pretorianin ]

Google ignoruje keywords.
Od zgloszenia strony, do odwiedzenia przez robota, mozesz czekac i czekac.
Umieszczaj swoj link na wielu stronach, zwlaszcza tych z duzym pagerank.
Oczywiscie nie licz na wysoka pozycje.

Słyszałem, że lepsze techniki pozycjonowania można osiągnąć w PHP.

PHP nie ma nic wspolnego z pozycjonowaniem.

20.04.2006
17:05
[194]

wi3dzmin [ Konsul ]

czarny -- hmm powiem tak, strona baaaardzo początkująca, no i zupełnie bez sensu :P Jak będę chciał dowiedzieć się jaka jest pogoda albo wiadomości to se na wp.pl wejdę a nie na twoją stronę, najpierw wymyśl o czym ma być strona a potem ją rób, poza tym sam wygląd i konstrukcja strony... cóż powiem tak, od czegoś trzeba zacząć, ale szkol się szybko bo coś takiego nie nadaje się na porzadną stronę...

A teraz mój problem :)

Znacie jakiś programik do masowego kadrowania/przycinania obrazków? tak żebym mógł za pomocą jednego polecenia przyciąć dużo obrazków do określonych wymiarów.

A ACDSee 8 mam masowe konwertowanie i zmienianie rozmiaru, ale nie widze nigdzie kadrowania :)

Help!

20.04.2006
17:14
[195]

Adam9870 [ ]

wi3dzmin => Jeżeli chcesz je tylko po to zmiejszyć aby do jakiejś galerii internetowej dać i nie męczyć się w każdym ze zmiejszaniem w a href to może zobacz skrypt galerii Drak'kan-a. Zobacz post 17 oraz 19 w tym wątku :)
Poza tym to raczej wątek dla Webmasterów a nie dla Grafików, więc powinienneś raczej spytać w wąku o grafice :P

20.04.2006
17:34
[196]

surox [ Centurion ]

wi3dzmin -> Irfan View. Wybierasz Przetwarzanie wsadowe i w okienku przycisk Opcje zaawansowane. W nowym oknie zaznaczasz Przyciecie (kadrowanie).

20.04.2006
17:56
[197]

PrzemQ 09 [ Konsul ]

Czy może mi kltoś wytłumaczyć jak korzystać ze stylów? Mam dołączyć osobny plik czy jak? Może ktoś ma taki plik na wzór albo szablona takiego pliku? Proszę o pomoc..

20.04.2006
19:07
smile
[198]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

Mam krótkie pytanko:
Czy jest taka możliwość zeby PHP miał wspólne zmienne z JavaScript ?
Liczę na szybką odpowiedź :-)

20.04.2006
19:12
smile
[199]

Adam9870 [ ]

PrzemQ 09 => Style możesz stosować w kilka sposobów. Możesz np. stworzyć plik ze stylem np. pod nazwą styl.css i potem na stronie na której chcesz aby był ten styl wykorzystany dajesz:
<link rel="stylesheet" href="styl.css" type="text/css" />
Możesz też dawać styl w dokumencie pomiiędzy tagami:
<style type="text/css">
</style>
Ale długo by tu tłumaczyć więc proponowałbym zajrzeć do kursu CSS-a ;-)

(dział CSS ---> Wstawianie).

ewuniaw_ => Raczej nie ponieważ nie moją możliwości przekazać sobie je. JS to język po stronie przeglądarki a PHP to działający po sronie serwera...

20.04.2006
19:27
[200]

ewuniaw_ [ Pretorianin ]

Szkoda :(

20.04.2006
19:30
smile
[201]

Adam9870 [ ]

Następna część :)

https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4979111&N=1

20.04.2006
19:30
[202]

wi3dzmin [ Konsul ]

ewunia - to zależy, ja zauważył adam JavaScript działa po stronie usera, a Php po stronie serwera, przez to nie mogą działa razem, bo w sumie kiedy JavaScript zaczyna pracę, php już dawno ją skończyło :)

Ale napewno można przekazac zmienną z php do JAvaScript po prostu wykorzystując proste echo
np tak:

---
var zmienna_javascript = "<? echo $zmienna_php; ?>";
---

i wtedy w zmiennej javascriptu mamy tresc zmiennej php :) Ale w drugą stronę się chyba nie da :)

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.