GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Problem z komputerem - co jest nie tak?

29.01.2006
22:51
[1]

Loczek [ El Loco Boracho ]

Problem z komputerem - co jest nie tak?

No wiec skladalismy z kumplem kompa taniego i mamy nast czesci:

Procek: AMD Sempron 2500+ (|nowy)
Płyta gł: Asus N-Force 2 (jesli to bardzo istotne to sie dowiem dokladie jaka - uzywana)
Ram: 512 DDR 400 Mhz (nowy)
Dysk: samsung 80 GB (nówka)
Grafika: Radeon 9550 128 Mb
Zasiłka: 350W nie wiem jaka firma :/

Problem wyglada nastepująco: komputer startuje, na poczatku wszystko jest bez zarzutu. Wkładamy plytke z win xp, ładuje sie instalator... Ładuje sterowniki itd. i w pewnym momencie zatrzymuje sie na ładowaniu czegoś. Czasem zdarza mu sie zawiesić w innym miejscu

co moze byc przyczyną?

29.01.2006
22:53
[2]

Cainoor [ Mów mi wuju ]

stary bios na plycie glownej ?
wadliwa plyta glowna (port grafiki np)
wadliwe pamieci ram?

Sporo może być przyczyn.
Spróbujcie przetestować pamięci (czy ta plyta na pewno je obsluguje) itp itd.

29.01.2006
22:54
[3]

Kharman [ ]

Drivery SATA? Zgaduję, nie podałeś co za dysk, ani co za płyta głowna.

29.01.2006
22:57
[4]

Loczek [ El Loco Boracho ]

Kharman: dysk jest na Ata 133.

29.01.2006
22:59
[5]

Loczek [ El Loco Boracho ]

a płyta gł to Asus K8N8X NFORCE3

To jest jakaś płyta OEM, chyba seryjnie montowana przez jakąś większą firme składającą kompy (nie pamietam jaka)

29.01.2006
23:04
[6]

Guru Fenix [ Patriarcha MAXIMUS ]

Czasami to sprawa CD i napedu

29.01.2006
23:07
[7]

Loczek [ El Loco Boracho ]

napęd jest też nowy (nagrywarka DVD neca) i probowalismy z różnymi płytami :/

29.01.2006
23:07
[8]

Kharman [ ]

Jak na razie znalazłem K8N8X LA, tyle że to płyta montawana w HP i ze jest pod A64, z resztą masz tu odnośnik do specyfikacji.

29.01.2006
23:08
[9]

Loczek [ El Loco Boracho ]

Kharman: no wlasnie o HP mi chodzilo to ta płyta...

To jest s754 i takiego semprona wlasnie mamy :)

29.01.2006
23:36
[10]

Dowodca_Pawel [ ETCS Clan ]

Być może zasilacz jest tak walnięty, że w losowej sytuacji po prostu komp się wiesza, choć to mało prawdopodobne. Spróbuj podpiąć inny zasilacz. Ile zasilacz obecny ma lat?

29.01.2006
23:48
[11]

Loczek [ El Loco Boracho ]

zasilacz nowy :)

30.01.2006
00:34
[12]

Kharman [ ]

Z tego co znalazłem wynika ze może być to kwestia pamięci. Przynajmniej z tym ludzie maja problem, w zasadzie ludzie mają problem z tą mobo, głównie dlatego że to oem robiony pod specyfikację HP/Compaq i nie każde podzespoły lubi. Może aktualizacja biosu od HP pomoże?

30.01.2006
00:38
[13]

peeyack [ Weekend Warrior ]

Ja bym stawial na BIOS.Kiedys tez nie moglem zainstalowac zadnego systemu, bo sie instalacja zwieszala. Reset BIOSu pomogl

30.01.2006
01:23
[14]

Loczek [ El Loco Boracho ]

oka dzieki, bete probowal w przyszly weekend bios nowy wgrać

pozdrawiam

30.01.2006
03:03
[15]

Dalamar [ Konsul ]

przeloz pamiec do innego slotu, pobaw sie z timingami etc.

30.01.2006
07:53
[16]

minius [ Senator ]

Słuchaj, jeśli zwisy są w różnych miejscach, to wskazuje, że zwisy nie są spowodowane złym złożeniem komputera lecz wadliwym jego jednym elementem.
Tutaj wskazywałbym w pierwszym rzędzie na pamięć RAM.

Proponuję ściągnąć iu kogoś kto ma dostęp do internetu program Memtest86+ i za jego pomocą (z dyskietki bootującej lub CD-ROM bootującego) sprawdzić dokładnie pamięć. Jeśli jest walnięta, to przekłądanie pomiędzy skotami guzik daje.

Link do programu znajdziesz w wątku
NAJCIEKAWSZE PROGRAMY JAKICH UŻYWAMY"(link poniżej):

30.01.2006
07:54
[17]

minius [ Senator ]

Rety, zapomniałem napisać, że przyczyna może być najbardziej prozaiczna - brudna/porysowana płyta CD lub źle czytający CD-ROM.

30.01.2006
12:17
[18]

MarcinRegin [ Generał ]

Miałem kiedyś podobnie, tylko u mnie wadliwy był nowy, kurde bele, dysk twardy. Nie chciał się na nim instalować system. W serwisie instalowali system i było ok. Potem przyjeżdżałem do domu, chciałem zainstalować swój i du... I tak ze trzy razy, serwis dokładnie na drugim końcu miasta. Oni twierdzili, że wszystko ok. Co się okazało, cwaniaki stawiali system z ghosta. Natomiast w normalny sposób poprzez instalację nie działał. Po sporej awanturze wymienili mi na nowy. Morał z tej bajki jest taki, że właściwie to nie wiadomo, co ci nie działa. Równie dobrze może to być każda część i bez sprawdzania każdej z osobna i w róznych kofiguracjach nie dojdziesz:)))

30.01.2006
12:44
[19]

minius [ Senator ]

Wątpię by przyczyną był dysk twardy, ale nic nie szkodzi by i jego przetestować.
Właśnie test pamięci i test dysku to 2 podstawowe testy, które powinno się wykonywać gdy są problemy z zawieszaniem się komputera (oczywiście po wizualnym sprawdzeniu, czy w coolerze nie ma przypadkiem kurzu zfilcowanego tak, że procesor nie ma chłodzenia).

a co do programów, Memtest86+ wymieniłem powyżej, drugim jest Seatools firmy Sygate, którym mozesz sprawdzić nie tylko sam HDD, ale również jego pamięć podręczną.

30.01.2006
12:45
[20]

minius [ Senator ]

errata:
oczywiście Seatools jest firny Seagate, nie zaś jak błędnie napisałem Sygate.
Za błąd przepraszam.

30.01.2006
15:56
[21]

Loczek [ El Loco Boracho ]

co do dysku to był kupiony na allegro i faktycznie cos bylo z nim nie tak bo na innych kompach też działał tylko jako drugi wiec podejrzewałem, że boot sector walnięty. Pojechaliśmy zawieźć na gwarancje i faktycznie - uwzględnili i teraz mamy nowy dysk.

Czy mozliwe ze z nowym tez cos jest nie tak?


PS
wiesza sie zawsze w jednym albo w drugim miejscu - nie zupełnie dowolnie :P

31.01.2006
20:12
[22]

Kharman [ ]

Loczek --> to może jeszcze napisz w których miejscach się wiesza, może komus coś zaświta?

31.01.2006
21:04
[23]

Loczek [ El Loco Boracho ]

Kharman: prawde mowiac nie pamietam :)

napisze w weekend

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.