GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Programowanie w C

20.11.2005
12:32
smile
[1]

milo112 [ Legionista ]

Programowanie w C

Witam, jestem pocztukjącym, dopiero uczę sie programowania w tym języku i mam taki problem, mam napisać program w C który w podanym ciągu znaków ma podać ile jest w tym ciągu liczb, czyli cyfr nieprzerwanych (np. 123 a23 2 ab ) tutaj powinien wypisać w tym ciągu sa 2 liczby, wiem jak napisać program który zliczy wszystkie znaki w tym ciągu ale nie wiem jak zrobić żeby liczył same liczby :( Prosiłbym o pomoc !!! Będę naprawde wdzięczny jeżeli ktoś pomoże !!

20.11.2005
12:54
[2]

beo314 [ Konsul ]

mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem...

Wszystko możesz dosyć łatwo załatwić, korzystając z paru dodatkowych zmiennych, tzw flag. Flagi włączasz bądź wyłączasz, jeżeli spełniony zostanie określony warunek (znaczy boolean wystarczy)

152 13j 2 jjk3 33 3j
sprawdzasz string od lewej (zakładam, że masz napisany kod przeszukujący, sprawdzający rodzaj znaku itd)
liczba, liczba, liczba, spacja (jeżeli trafiasz na spację, sprawdzasz flagę czy_była_litera, jeżeli =0, ilość_liczb=ilość_liczb+1 no i reset flagi), liczba, liczba, litera (czy_była_litera=1), spacja (sprawdzasz flagę czy_była_litera, jeżeli =1, ilość_liczb pozostaje bez zmian) no i tak do końca

20.11.2005
13:03
smile
[3]

milo112 [ Legionista ]

wielkie dzieki za pomoc :) ale wlasnie ma problem z kodem weryfikującym rodzja znaku nie wiem jak napisać ten kod żeby rozróżniał czy dany znak to litera czy liczba ??

20.11.2005
13:22
[4]

surox [ Centurion ]

Trzymaj:

string ciag = "123 b1 av 3"; //przykładowy ciąg
int liczb = 0; //ilosc liczb w ciągu
int cyfra = 0; //0- to nie jest cyfra(liczba), 1 - to jest cyfra(liczba)

int dlugosc = ciag.length();

for (int i=0; i<dlugosc; i++)

if (ciag >= '0' && ciag <= '9' && cyfra != -1)
cyfra = 1;
else
if (ciag != ' ')
cyfra = -1;

if (ciag == ' ' || i == dlugosc - 1)

if (cyfra == 1)
liczb++;

cyfra = 0;



cout << "Ilość liczb: " << liczb;

20.11.2005
13:42
[5]

GSi [ Pretorianin ]

A ja mógłbym poprosić o pomoc w napisaniu programu który wypisuje wyrazy ciągu Fibbonaciego rekurencyjnie i nierekurencyjnie?. Też jestem początkujący.
Wiem, że ten ciąg to taki w którym 2 pierwsze wyrazy są rowne 1 a następne są sumą dwóch poprzednich. Mam problemy z napisaniem kodu:/ Używam kompilatora Borlanda.

20.11.2005
13:59
[6]

surox [ Centurion ]

GSi -> algorytm rekurencyjny ściągnij ze strony algorytm.cad.pl (link poniżej). Wypisuje on konkretny wyraz ciągu, więc łatwo można go przerobić, jeśli potrzebujesz wypisać wszystkie wyrazy.

20.11.2005
14:04
[7]

GSi [ Pretorianin ]

surox -> dzieki! zaraz poprobuje.

20.11.2005
14:06
smile
[8]

milo112 [ Legionista ]

surox -> Wielkie dzieki !!! :)

20.11.2005
15:03
[9]

GSi [ Pretorianin ]

Przerobiłem to tak:


#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <conio.h>

int fib(n)‹
if ((n==1)||(n==2))
return 1;
else
return fib(n-1)+fib(n-2);

void main(void)‹
int n,i;
printf("n= ");
scanf("%d",&i);
for (n=1;n<i+1;n++)‹
printf("\n %d-ty wyraz ciagu Fibonacciego: %d\n",n,fib(n));›
getch();
return;


Program działa tylko, że od 24 wyrazu sie psuje, wypisuje liczbe ujemna. Gdzieś trzeba zmienić na typ long int? W którym miejscu?

Jak można wypisać ten ciąg nierekurencyjnie?

20.11.2005
15:36
[10]

GSi [ Pretorianin ]

Ok już sobie poradziłem tak jest dobrze:


#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <conio.h>

long int fib(n)‹
if ((n==1)||(n==2))
return 1;
else
return fib(n-1)+fib(n-2);

void main(void)‹
int n,i;
printf("n= ");
scanf("%d",&i);
for (n=1;n<i+1;n++)‹
printf("\n %d-ty wyraz ciagu Fibonacciego: %ld\n",n,fib(n));›
getch();
return;


Prosze o pomoc w napisaniu tego programu iteracyjnie.

20.11.2005
15:58
[11]

surox [ Centurion ]

Najłatwiej będzie zapamiętywać ostatni i przed ostatni wyraz ciągu i na ich podstawie obliczać bieżący:

int w1 = 0; //w1 - wyraz ostatni
int w2 = 1; //w2 - wyraz przed ostatni
int w, n;
printf("n= ");
scanf("%d",&n);

if (n >= 2)
for (int i=1; i<=n; i++)

w = w1 + w2;
printf("\n %d-ty wyraz ciagu Fibonacciego: %d\n",i,w);
w2 = w1;
w1 = w;

getch();

20.11.2005
16:45
[12]

GSi [ Pretorianin ]

surox --> wielkie dzieki:)
Mam tylko pytanie: dlaczego przyjąłeś na początku ostatni wyraz 0 a przedostatni 1?

20.11.2005
17:05
[13]

surox [ Centurion ]

sorry, źle napisałem komentarze. Miało być:
int w1 = 0; //w1 - wyraz przedostatni
int w2 = 1; //w2 - wyraz ostatni

czyli:
Liczymy od trzeciego wyrazu, więc wyraz ostatni (w2) na samym początku obliczeń jest wyrazem drugim, więc z definicji ciągu Fib. wynosi 1.
Podobnie jest z wyrazem przedostatnim (w1), skoro liczymy od trzeciego wyrazu, to wyraz przed ostatni na początku obliczeń jest wyrazem pierwszym, a z definicji ciągu F. wynosi 0 :)

20.11.2005
17:21
[14]

surox [ Centurion ]

Eh, jednak było dobrze, tylko powinny być odwrotne wartości:
int w1 = 1; //w1 - wyraz ostatni
int w2 = 0; //w2 - wyraz przedostatni

wyraz ostatni - w rozumieniu wyraz ostatnio obliczony,
wyraz przedostatni - w rozumieniu wyraz obliczony przed ostatnim obliczeniem :))

20.11.2005
17:53
[15]

GSi [ Pretorianin ]

Ok wielkie dzieki za pomoc:)

20.11.2005
22:08
[16]

surox [ Centurion ]

Eh, sorry, dobrze było, tylko źle podałem wartości. Ma być:
int w1 = 1; //w1 - wyraz ostatni
int w2 = 0; //w2 - wyraz przedostatni

w1 - wyraz ostatni, więc na początku wyraz drugi (liczymy od wyrazu trzeciego)
w2 - wyraz przedostatni, więc na początku wyraz pierwszy

ostatni - w rozumieniu ostatnio obliczony
przedostatni - w rozumieniu obliczony przed ostatnim obliczeniem :))

21.11.2005
18:38
smile
[17]

milo112 [ Legionista ]

surox -> Usiłowałem to dzisiaj napisać wszystko byłoby dobrze gdyby nie wywalał błedu dotyczącego int dlugosc = ciag.length(); i wywala błąd :
" request for member `length' in `ciag', which is of non-aggregate type `char' "
Nie wiem dlaczego wywala taki błąd :(
Program wygląda tak :
#include <stdio.h>
#include <conio.h>

int licz ( char ciag )

int liczb = 0; //ilosc liczb w ciągu
int cyfra = 0; //0- to nie jest cyfra(liczba), 1 - to jest cyfra(liczba)

int dlugosc = ciag.length();

for (int i=0; i<dlugosc; i++)

if (ciag >= '0' && ciag <= '9' && cyfra != -1)
cyfra = 1;
else
if (ciag != ' ')
cyfra = -1;

if (ciag == ' ' || i == dlugosc - 1)

if (cyfra == 1)
liczb++;

cyfra = 0;






int main()

char string[256];

printf( "Podaj lancuch: " );
scanf( "%[^\n]", string );
printf( "W tym ciągu jest %d liczb\n", licz ( string ));
getch();
return 0;



Czy mógłbyś żucić na to okiem i powiedziec w czym tkwi mój błąd ??
Byłbym wdzieczny i zobowiązany !!!

21.11.2005
20:17
[18]

surox [ Centurion ]

Na początku dodaj dyrektywę #include <string>

Parametr "ciag" w funkcji "licz" powinien być typu string, a nie char. Typ char przechowuje tylko jeden znak.

21.11.2005
20:57
smile
[19]

milo112 [ Legionista ]

surox -> A mógłbyś spojżeć na to zrobiłęm to zupełnie inaczej troche uprościłem bo teraz ma w ciągu rozpoznawać liczby na tej zasadzie np. 12fs3ss333 -> wypisuje że są 3 liczby, działa na takiej zasadzie że gdy następny znak jest literą to zwieksza liczbę a jeżeli nie to przesuwa się do następnego znaku ,moim zdaniem powinni działać kompiluje sie ale nie podaje prwidłowego wyniku ??
Oto program :
#include <stdio.h>
#include <conio.h>

int licz ( char *ciag )

int liczb = 0;


while (*ciag != 0 )

if (*ciag >= '0' && *ciag <= '9')

if (*ciag+1 >= '0' && *ciag+1 <= '9')
++ciag;
else
liczb += 1;
++ciag;

else
++ciag;

return liczb;



int main()

char string[256];

printf( "Podaj lancuch: " );
scanf( "%[^\n]", string );
printf( "W tym ciagu jest %d liczb\n", licz ( string ));
getch();
return 0;


A tak wogle to wielkie dzieki za pomoc, troche mi glupio ze tak cie ciagle męcze !!

21.11.2005
21:23
[20]

surox [ Centurion ]

while (*ciag != 0 )

...

Nie za bardzo rozumiem. Jesli wystapi 0, to ma przerwac sprawdzanie reszty ciagu?

21.11.2005
21:29
[21]

milo112 [ Legionista ]

surox -> napisz do mnie na gg moj nr 960896 to napisze ci o co chodzi

21.11.2005
21:31
[22]

surox [ Centurion ]

Nie mam gg.
Ale pewnie chodzi Ci o znak konca ciagu? to jest '\0'

21.11.2005
21:35
[23]

milo112 [ Legionista ]

noo o to bo na koncu kazdego ciagu jest 0 i wtedy ma zkończyć to działanie

21.11.2005
21:52
[24]

surox [ Centurion ]

Ten algorytm jest strasznie niedopracowany.
Po pierwsze, gdy bieżący i następny znak jest cyfrą, przeskakuje o dwa pola. Musisz uzyc klamer dla
liczb += 1;
++ciag;

Po drugie, napisałeś, że "gdy następny znak jest literą to zwieksza liczbę a jeżeli nie to przesuwa się do następnego znaku". A co, jeśli całe wyrażenie zakończy się cyfrą (np. 45f3)? Algorytm go nie policzy, bo po "trójce" nie ma litery.

21.11.2005
21:52
[25]

surox [ Centurion ]

Ten algorytm jest strasznie niedopracowany.
Po pierwsze, gdy bieżący i następny znak jest cyfrą, przeskakuje o dwa pola. Musisz uzyc klamer dla
liczb += 1;
++ciag;

Po drugie, napisałeś, że "gdy następny znak jest literą to zwieksza liczbę a jeżeli nie to przesuwa się do następnego znaku". A co, jeśli całe wyrażenie zakończy się cyfrą (np. 45f3)? Algorytm go nie policzy, bo po "trójce" nie ma litery.

21.11.2005
21:57
[26]

milo112 [ Legionista ]

Hmmm no w sumie masz racje, a co byś w tym wypadku proponował ?

21.11.2005
22:00
[27]

milo112 [ Legionista ]

Myśle że możnaby było w takim razie porównywać z liczbą poprzednia a nie z nastepną i jeżeli zank jest literą a poprzedni cyfrą to zwiekszamy liczb o jeden. Co o tym sądzisz

21.11.2005
22:12
[28]

surox [ Centurion ]

Nie, w sumie dobrze jest. Bo jesli nastepny znak nie jest cyfrą, to zwieksza "liczbe", a przeciez znak konca ciagu (\0) cyfrą nie jest , więc wszystko gra :)
Musisz zmienic *ciag+1 na *(ciag+1)

21.11.2005
22:13
[29]

surox [ Centurion ]

Czyli pętla while powinna wyglądać tak:
while (*ciag != '\0')


if (*ciag >= '0' && *ciag <= '9')

if (*(ciag+1) >= '0' && *(ciag+1) <= '9')
++ciag;
else

liczb += 1;
++ciag;


else
++ciag;

21.11.2005
22:20
smile
[30]

milo112 [ Legionista ]

No wkoncu działa :))) tylko jeszcze zastanawiam sie dlaczego włąnie zlicza ostatnią liczbę ?? Może wiesz dlaczego ?

21.11.2005
22:27
smile
[31]

milo112 [ Legionista ]

A znalazłem twojego posta odnośnie tego że ostatni znak rzeczywiście nie jest liczba, czyli już wszystko rozumiem :)) Wielkie Dzieki !!! Jesteś cool gościem ;)

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.