FoXXXMagda [ Pellamerethiel ]
BSE-Pierwsza chora krowa w Polsce
Eh, wiadomo bylo iz kiedys to sie stanie...ja i tak od dawna wolowiny nie jadam i nie zrobilo mi to wiekszej roznicy czy wykryto te jedna krowe czy nie...
ale w kilku krajach juz zamknieto granice przed naszą wolowina, a Unia Europejska bacznie obserwuje nasze kroki...
co o tym myslicie? I czy bedziecie spozwac wolowine jak dawniej?
U-boot [ Karl Dönitz ]
FoXXXMagda --> mysląc, że to co jesz obecnie jest bardziej zdrowe od BSE oszukujesz się tylko, wszystko jest szkodliwe co widać po dzieciach prawie wszystkie są na coś uczulone, czy kiedys ktoś słyszał o tym w takim wymiarze? A tą krowę poprostu ktoś nam podrzucił, dzięki temu inne kraje zarobią sprzedając swoją wołowinę a my będziemy musieli ją palić
NoFuck [ Centurion ]
BSE to tylko dla podpuchy, zeby unia myslala, ze tyz idziemy do europy :)
Deser [ neurodeser ]
To ja może nie na temat ale.... Przychodzi krowa do mięsnego i mówi - kostkę mączki wołowej proszę Sprzedawca idzie i przynosi, a krowa na to - Aaaa, może dwie kostki. Jak szaleć to szaleć
Fuzzy [ Pretorianin ]
no i wchodzimy do unii
H3ZEKI4H [ Homo Homini Lupus ]
rany, naprawdę sie tym przejmujecie? bo ja nie niezmienie zwyczajów żywieniowych i tak. Jadałem w angli hamburgry gdy szalało BSE i nic, nieprzesadzajmy aż tak łatwo to sie człowiek niezarazi
Hebron [ _)V(_CaRboN ]
mnie to jakoś nie rusza - zresztą na cos umrzeć trzeba :)
tramer [ ]
problem w tym że choroba u człowieka na rozwija się w tydzień, może się kisić kilkanaście bądź nawet więcej lat... może zeżarłeś hamburgera i jest spoko, ale za 10 lat będziesz warzywkiem.
Lipton [ 101st Airborne ]
--> U-boot Nie zgadzam się z Tobą w kwesti podrzucenia tej krowy. Jak Ci na pewno dobrze wiadomo Polska nie jest zbyt rozwiniętym panśtwem. Na zachodzie zbadanie krowy nie jest wielkim problemem, natomiast u nas jest z tym zwiazana cala procedura. Trwa to dosc dlugo i jak zapewne wiesz, jest dosc kosztowne. Co za tym idzie? Hodowcom nie oplaca sie badac krow, co z kolei prowadzi do sytuacji, ze to czy zjemy mieso zdrowe, lub chore zalezy tylko i wylacznie od firm je przerabiajacych. Czy zawsze atest dostaje po przebadaniu? A moze czasami nie jest w ogole badane, bo to przeciez duzy wydatek i nie bedzie wielkich zyskow?
Dessloch [ Senator ]
ta krowa jedna nam bardzo zaszkodzila tak naprawde... akurat teraz nasz eksport krów rósł... a teraz to bedzie spadek i to ostry.. a juz tak dobrze bylo .
_mixer [ Konsul ]
Tam zaraz "pierwsza" krowa z BSE.... Pierwsze kilkadziesiąt to już dawno zjedlismy..:-))
tramer [ ]
a przy okazji wyszło że 30% mięsa wołowego trafiało do sklepów bez żadnych atestów... yeah. więc nie ma się co przejmować, kto ma mieć gąbkę z mózgu ten będzie miał.
Przemodar [ Konsul ]
Przede wszystkim trochę wiedzy - można się zarazić chorobą C-J, jesli człowiek zje ze trzy kilo rdzenia kręgowego lub pół mózgu chorej krowy. A jakoś nie widzę nigdzie smakoszy tych delicji... Po drugie objawy choroby ujawniają się średnio po dwudziestu latach. Po trzecie nikt, powtarzam NIKT na świecie nie udowodnił, że ludzka choroba C-J pochodzi bezpośrednio od zjedzenia mózgu, rdzenia lub tym bardziej mięsa chorego zwierzęcia. Ostatnio odkryto w Anglii, że naukowcy kosztem milionów funtów badali mięso ...owiec. Przez pomyłkę... Oczywiście nikt z roboty nie wyleciał, wszystko rozeszło się po (wołowych) kościach ;-) A więc bez paniki, nie dajmy się zwariować pieniackim mediom, które dla "newsa" chętnie utopiłyby wszystkie krowy i pół Polski razem we krwi. A co do tej nieszczęsnej krówki - sam spokojnie zjadłbym z niej befsztyka, to już słynna politycznie krowa!
lara [ Chor��y ]
to bylo jasne ze kiedys tak sie stanie....nie mozna sie bylo przed tym uchronic widocznie i coz..bywa..ja jadam moze 1 na 2 lata wiec tak jak Magdzie mi to wisi:-)
Skater [ Pretorianin ]
Teraz, w dobie wąglika, nic nie jest bezpieczne... :-(
mikhell [ Master of Puppets ]
A ja tam czytałem że owa krowa nie była jakoś klasycznie szalona, tylko inaczej, więc się nie martwię.
Requiem [ has aides ]
ja tam wole koty:P