GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Nie wykrywa mi USB ( modem neostrady) :( Co moze byc nie tak?

03.11.2005
17:37
smile
[1]

snopek9 [ Legia mistrz! ]

Nie wykrywa mi USB ( modem neostrady) :( Co moze byc nie tak?

Nie chce mi wykrym modemu USB od Neo, modem to Thopson speedtouch

Płyta głowna: IGABYTE GA-7VAXFS posiada: - 6 USB2.0/1.1 ports (2 x Rear, 4 x Front by cable)

Co moze byc nie tak?

Jesli pojde z tym modemem do kogos zeby sprawdzic czy dziala, to bez sterownikow powinna dioda sie zaswiecic? Bo u mnie wogole sie nie swieci :( I ze sterownikami i bez :(


Neo mam pierwszy raz od kilku minut i juz lipa...co robic?

03.11.2005
17:45
[2]

chaber van dall [ Konsul ]

przede wszystkim sprawdzales czy w ogole dziala ci usb? ;P

i czy nie swieca ci sie obydwie diody czy dioda adsl? jezeli tylko ta to musisz poczekac na aktywacje - teoretycznie 1, 2 dni. ja czekalem ok. 10, dzwonilem, pytalem ale spece z tp twierdzily, ze wszystko u nich jest w porzadku. po kilku dniach modem zaczal po prostu ni z tego ni z owego dzialac.

03.11.2005
17:46
[3]

chaber van dall [ Konsul ]

i jak w takim razie jestes w necie? jezeli masz podlaczany caly czas modem to musisz go niestety jak najszybciej odlaczyc

03.11.2005
17:47
[4]

Stranger [Gry-OnLine] [ CTU Operative ]

Zielona (chyba, juz nie pamietam ;)) dioda powinna sie swiecic, druga moze migac. Jesli nie czujesz sie zbyt pewnie, to moze sprobuj instalowac zgodnie z ich wskazowkami (z kartki).

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-11-03 17:46:09]

03.11.2005
17:47
[5]

snopek9 [ Legia mistrz! ]

Nie swieci sie wogole...

jak sprawdzic czy dziala USB? oprocz podlaczenia innego urzadzenia? bo i nad tym myslalem, ale nie wiem jak to sprawdzic...
Moze cos w biosie mam przestawione?


chaber van dall --> mam net poki co od innego dostawcy :) a nie podlacze innego urzadzenia USB bo nie posiadam innego urzadzenia USB...

Stranger --> robie dokladnie to co jest napisane w instrukji...zadna diota sie niestety nie swieci co oznacza ze jest jest pewnei jakis problem z USB...tylko nie wiem jak to sprawdzic...

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-11-03 17:48:35]

03.11.2005
17:49
[6]

chaber van dall [ Konsul ]

a dlaczego po prostu nie podlaczysz innego urzadzenia?

03.11.2005
17:50
[7]

Stranger [Gry-OnLine] [ CTU Operative ]

chaber van dall --> Moze nie ma innych urzadzen na USB.

Edit: Najlepiej wlasnie byloby sprawdzic USB... np. na jakiejs myszce.

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-11-03 17:49:19]

03.11.2005
17:52
[8]

Ezrael [ Very Impotent Person ]

Odłącz modem, zainstaluj sterowniki i dopiero po restarcie podłącz go ponownie. Zdecydowanie nie jest to sprzęt plug&play. I nie, bez sterów XP go nie wykryje (a ściślej - nie rozpozna).

03.11.2005
18:05
smile
[9]

snopek9 [ Legia mistrz! ]

Stranger --> tak by bylo pewnie najlepiej :(


Ezrael --> instalator prosi mnie o podlaczenie urzadzenia w trakcie instalacji...probowalem i opcje z restartem, ale to rowniez nic nie dalo...

03.11.2005
18:07
[10]

Mobii [ Seicento 1.1 Killer ]

na poczatku przeczytaj instrukcje ktora dostales z neo..... ze najpierw sie instaluje sterowniki a potem podlacza modem :P

03.11.2005
18:08
[11]

Radaar [ Skazany na Shawshank ]

1. sprawdz w menedzeze urzadzen czy USB jest zainstalowane

2. sprawdz w biosie czy USB jest aktywne [ chyba w integrated peripherals, sorry, nie pamietam ]

03.11.2005
18:09
[12]

snopek9 [ Legia mistrz! ]

Mobii --> przeczytalem instukcje...zrobilem przeciez tak! W TRAKCIE INSTLACJI MAM PODLACZYC USB...moze sie myle? bo tak w instukcji jest...

Radaar --> nie wykrywa mi nic w menadzeze urzadzen, co do biosu, wszystko z USB mam na "enable" ustawione...tak powinno byc?

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-11-03 18:09:59]

03.11.2005
18:57
smile
[13]

QrKo [ ]

Sterowniki nie maja nic do tego bo jak nie sa zainstalowane to lampka swieci albo miga na czerwono. Jeżeli nie świeci rzadna to sa 2 opcje:
1. Trefny modem.
2. Zjechane gniazdo USB. - spróbuj w innym napewno nie masz tylko 1 :)

03.11.2005
18:59
[14]

QrKo [ ]

Oczwyiście ma być żadna a nie rzadna ;]

A jeżeli Ci nie wykrywa modemu, ani przy podłączaniu nie masz specyficznego odgłosu z WinXP to jedynie to co napisalem wyzej.

03.11.2005
19:03
[15]

Paudyn [ Kwisatz Haderach ]

Zdecydowanie nie jest to sprzęt plug&play

Oczywiście, że nie. Każdy pakiet sprzętowy modemu USB ma na wierzchu, widoczny po otworzeniu, wielki czerwony stop ze wskazówką, że najpier stery, potem modem. Nie przeszkadza to klientom robić dokładnie odwrotnie.

Snopek :::> Sprawdż wersję USB (przynajmniej 1.1) a potem inne urządzenia USB. Idż do znajomego, któremu te porty działają na pewno i sprawdż. Modem może być walnięty.

03.11.2005
20:00
smile
[16]

snopek9 [ Legia mistrz! ]

Dziala!! musialem podlaczyc do innego USB...spytacie dlaczego tego wczesniej nie robilem? Wczensiem mialem zakryte jedno wejscie przez ochronke na obudowie, musialem to odkrecic i sprobowalem podlaczyc do innego USB i dziala :p co prawda teraz moja obudowa to niezle sito, ale nie mialem wyjscia...

Dzieki za pomoc!

03.11.2005
21:59
[17]

Ezrael [ Very Impotent Person ]

Paudyn - Pisząc to miałem na myśli, że ni cholery nie mogłem zainstalować tego tatałajstwa bez restartu systemu. To, że stery nie są wbudowane w system jest zupełnie zrozumiałe, bo modem jest nowszy, niż XP.
Pomijam zresztą fakt, że na dołączonej płycie dostałem drivery od starszego modelu (pani z 0800 powiedziała miłym głosem, że powinny przecież działać), ale niestety po twardej wymuszonej instalacji (XP co chwila zgłaszał swoje złote uwagi) i po obowiązkowym restarcie wyskakiwał mi wiele mówiący komunikat: hardware error 1024 (w instrukcji opisane było dwadzieścia innych, ale ten akurat nie, domyślam się jednak, że po prostu to nie były odpowiednie sterowniki). Cóż mogłem zrobić - sytuacja klasyczna - do podłączenia się do internetu potrzebowałem podłączonego internetu w celu ściągnięcia driverów... :)

03.11.2005
22:04
[18]

Ezrael [ Very Impotent Person ]

hmmm... po zastanowieniu się dochodzę do wniosku, że żadnych stopów też nie widziałem.

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.