GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Zna ktos (choc troche) Visual Basica??

25.09.2005
21:08
[1]

CrazyMan [ Ur-Shak ]

Zna ktos (choc troche) Visual Basica??

potrafi ktos napisac w visual basicu (wordowym) kalkulator ktory po wpisaniu litery zamiast cyfry wyswietlalby blad o wprowadzonej blednej wartosc?? trzeba tutaj uzyc tablicy znakow ASCII i dopuscic do kalkulatora tylko wartosci binarne odpowiadajace liczba arabskim...

spytacie po co mi to?? ano mam nowego "wspanialego" informatyka ktory chociaz wie ze nie mielismy visual basica (tylko najbardziej podstawowe podstawy) kazal nam zrobic takiego progsa...my (tzn moja klasa) potrafimy co najwyzej zrobic kalkulator ktory mnozy 2 liczby i wstawia je na kartke Worda...

daje linka do tablicy ASCII, ale moze da sie to jakos inaczej zrobic..czekam na jakiekolwiek propozycje, wskazowki...wszystko mile widziane bo ja z basica akurat jestem ciemny...

25.09.2005
21:24
[2]

pecet007 [ ]

ten informatyk jest trochę porąbany, wybacz nie pomogę ci, być może w excelu bym ci pomógł, ale w wordzie robić rzeczy typowo excelowskie.., without eggs

25.09.2005
21:32
[3]

CrazyMan [ Ur-Shak ]

no wlasnie...wszystko niby potrafie co potrzeba ale nie wiem jak zapisac te znaki ASCII...

no bo tam sie wpisuje jak w pascalu np

if cos tam
then cos tam

no ale nie wiem jak zalozyc ten warunek odnosnie liter

25.09.2005
21:35
[4]

pecet007 [ ]

w zwykłym vb6 kod literki sprawdzisz za pomocą instrukcji chr$ (lub bez dolara), więc w vba też powinno działać np.:
asc("e") zwróci 101

25.09.2005
21:38
smile
[5]

b166er [ schroet kommando ]

ja wlasnie tez jestem z tej poszkodowanej klasy i coz moge powiedzic?

ten kolo wymiata stary wyga podrywa wszystko co sie rusza i ma wlosy dluze niz 5cm <lol>

ale visual "bejzik" w wordzie to dupa jakich malo ale podobno fajne rzeczy mozna robic...

25.09.2005
21:40
smile
[6]

CrazyMan [ Ur-Shak ]

no tak ale jak to teraz przelozyc?

Private Sub lol1_Change()
If lol1 ???? Then
MsgBox "zle"
End If
End Sub

25.09.2005
21:44
[7]

CrazyMan [ Ur-Shak ]

probuje to ale cos mi nie przyjmuje:

Private Sub lol1_Change()
If Chr$(lol1) < 48 and Chr$(lol1) > 57 Then
MsgBox "zle"
End If
End Sub

25.09.2005
21:58
[8]

pecet007 [ ]

Asc() a nie Chr$(), po#ie#rzyło mi się ale w przykładzie jest ok, chr$() działa odwrotnie (np chr$(100) zwróci znak 'e')

25.09.2005
21:58
[9]

pecet007 [ ]

gwoli jasności chr$(100) zwróci d

25.09.2005
22:51
smile
[10]

Watzap [ Pretorianin ]

Na kiedy to potrzebujesz bo jesli za tydzien to popytam babki z programowania to powinna mi to powiedziec wiec dalbym ci znac co i jak zrobic, gorzej jednak jak w tym tygodniu bedziesz musial to miec.Gooood luck

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.