GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Problem z routerem i jego konfiguracją.

24.09.2005
12:45
[1]

SirGoldi [ Gladiator ]

Problem z routerem i jego konfiguracją.

Zakupiłem router D-Link DI-514, by cieszyć się internetem w konsolce PSP. Jednak problem w tym, że jestem w ów temacie kompletnie zielony i nie mogę sobie poradzić z konfiguracją. Żadne manuale nie pomagają, wszystko robię zgodnie z instrukcją, a i tak jest kicha. Niby jakieś połączenie bezprzewodowe istnieje, ale cóż z tego skoro PSP coś pluje się o IP, a na kompie w ogóle nie ma neta?
Jeśli ktoś ma chwilkę czasu (niekoniecznie teraz) to bardzo prosiłbym o pomoc i kontakt na GG - 4001972.

24.09.2005
12:53
[2]

wysiu [ ]

Ustawiales jakies IP albo wlaczyles DHCP na routerze?

24.09.2005
14:50
[3]

SirGoldi [ Gladiator ]

wysiu ---> Ktoś mi doradził bym z IP się nie bawił, więc tak też uczyniłem - wszystko jest na automacie. DHCP o ile pamiętam, włączyłem.

Pewnie to ważne. Posiadam łącze o prędkości 256/256, sieć LAN.
I jeszcze jedno, ten router ma taki dziwny konfigurator, który działa w przeglądarce. Jak już mówiłem, robię wszystko wg. instrukcji, więc nie wiem co jest nie tak.

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-09-24 14:52:05]

24.09.2005
17:05
[4]

SirGoldi [ Gladiator ]

UP?

24.09.2005
17:10
[5]

Robvet [ Pretorianin ]

zrób kila screenów a może będe w stanie ci pomóc

24.09.2005
17:33
[6]

SirGoldi [ Gladiator ]

Wspomniany konfigurator --->

24.09.2005
17:34
[7]

SirGoldi [ Gladiator ]

Wireless --->

Zrestartowałem router przed zrobieniem screenów, dlatego wszystko "puste". :)

24.09.2005
17:35
[8]

SirGoldi [ Gladiator ]

WAN --->

24.09.2005
17:35
[9]

SirGoldi [ Gladiator ]

LAN --->

24.09.2005
17:35
[10]

SirGoldi [ Gladiator ]

Nie wkleiło obrazka.

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-09-24 17:37:31]

24.09.2005
17:36
[11]

SirGoldi [ Gladiator ]

DHCP --->

24.09.2005
17:37
[12]

SirGoldi [ Gladiator ]

Device Info --->

Czy coś jeszcze jest Ci potrzebne?

Moderatorów proszę o wyrozumiałość.

24.09.2005
17:44
[13]

Robvet [ Pretorianin ]

masz stały numer ip ???czy dynamiczny ??

24.09.2005
17:47
smile
[14]

Robvet [ Pretorianin ]

kiedyś miałem przez kilka dni taki sam router ale wtedy też niewiedziałem jak sie go ustawia wiec kupiłem kablowy

24.09.2005
17:47
[15]

SirGoldi [ Gladiator ]

Robvet ---> Wydaje mi się, że stały, ale do końca nie jestem pewny działań mojego dostawcy. Chyba od 2-3 miesięcy mam ten sam. Jak podłączam neta do routera to wtedy zmienia mi się na 192.168.0.100, w innym wypadku mam coś koło 192.168.1.54.

24.09.2005
17:51
[16]

Robvet [ Pretorianin ]

hmmmm tyle ze to jest IP wewnętrzne a do rutera jest potrzebny numer IP zewnętrznego np 80.49.222.141 lub coś w tym stylu

24.09.2005
17:54
[17]

SirGoldi [ Gladiator ]

Robvet ---> W manualu widnieje standartowy IP routera 192.168.0.1 (ten w adresie, co się łącze z konfiguratorem). Tylko cóż z tego?

To mówisz, że nie wiesz co robić?

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-09-24 17:54:27]

24.09.2005
17:57
[18]

Robvet [ Pretorianin ]

192.168.0.1 to jest IP rutera dlatego sie z nim łączysz przez www, i ten numer IP jest też numerem bramy , po prostu musisz wpisać numer ip od twojego dostawcy , ustawić brame , maske podsieci oraz DNS

24.09.2005
18:02
[19]

SirGoldi [ Gladiator ]

Robvet ---> Tzn. ten IP, który mam teraz z sieciówki, tak? Bo jak już mówiłem, kiedy przełączam się na router to mi się zmienia, podobnie jak brama i chyba także DNS.

Parametry z sieciówki:
IP - 192.168.4.51
Maska podsieci - 255.255.255.0
Brama domyślna - 192.168.4.1
DNS - 192.168.4.1

Routera:
IP - 192.168.0.100
Maska podsieci - 255.255.255.0
Brama domyślna - 192.168.0.1
DNS - 192.168.0.1

Co wpisać?

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-09-24 18:04:56]

24.09.2005
18:16
[20]

Robvet [ Pretorianin ]

Ip rutera musi byś inne tzn wpisz te od swojego dostawcy no i dns wpisz np 194.204.159.1

No i sieciówka zmień ip na np 192.168.0.5 Dns na ten co podałem wyżej oraz brame domyślną na 192.168.0.1

24.09.2005
18:27
[21]

SirGoldi [ Gladiator ]

Dobra, trzeba próbować wszystkiego. Oby się udało... jak coś jeszcze przyjdzie Ci do głowy to daj znać, a ja się odezwę, mam nadzieję, już z PSP. :)

24.09.2005
19:15
smile
[22]

Chupacabra [ Senator ]

wow, jaki fajny router, z wizardem konfiguratorem :) A ja sie tyle meczylem z tymi cisco :)

24.09.2005
19:47
[23]

SirGoldi [ Gladiator ]

Cholera, teraz to jest już naprawdę blisko Robvet! Nic nie ruszyło się w sprawie neta na PC, ale na PSP widać światełko nadzieji. Nie ma już żadnego błędu z IP, tylko, że jak chcę się połączyć z jakąś stroną to tylko mruga ikonka, aż w końcu Connection Timeout. Może to coś w ustawieniach PSP...

PS. DNS ustawiłem taki sam jak bramę domyślną, czyli 192.168.4.1, zamiast tego przykładowego co mi napisałeś, to może być powodem? I nie zmieniałem ustawień sieciówki, zostawiłem automat.

30.09.2005
17:25
[24]

SirGoldi [ Gladiator ]

Wciąż borykam się z problemem uruchomienia internetu na PC.

Zauważyłem w międzyczasie dziwną zależność, tj. komenda ping działa! Już naprawdę nic z tego nie rozumiem...

Liczę, że ktoś wpadł na jakiś pomysł? :)

03.11.2005
20:00
[25]

SirGoldi [ Gladiator ]

Oj, ciągne ten temat i ciągne, ale w końcu muszę rozwiązać problem. :)

Wspomniałem już o następujących rzeczach: komenda ping odpowiada, natomiast wszystkie usługi poza tymi z sieci lokalnej nie chcą się otwierać/działać. Nie mam także problemów z używaniem lokalnego huba DC++.

Tymczasem, zauważyłem dziwną zależność - u wszystkich użytkowników sieci TTL ma wartość 57 (taka jak u mnie), lecz kiedy podepnę router, zmienia się ona na 56. Czy to nie dziwne? Szczerze mówiąc nawet nie wiem co to jest, ale może jednak w tym tkwi problem? Jeżeli tak, jak go rozwikłać?

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.