GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Otoczenie sieciowe w Win98

26.04.2002
13:06
[1]

abu [ Senator ]

Otoczenie sieciowe w Win98

Czy jest jakis sposób, aby Win98 wyswietlal komputery w sieci? Mam karte 3COM i za nic w swiecie nie chce pokazac uzytkowników (wyswietla sie lampka, która chyba "nigdy" nic nie znajdzie :P). Dla porównania w WinXP wszystko smigalo niesamowicie szybko :-|

26.04.2002
13:12
[2]

Joanna [ Kerowyn ]

Cóż, masz masz po prostu źle skonfigurowaną kartę sieciową (np protokoły nie te) - porozum sie z kims z Twojej sieci kto sie na tym zna.

26.04.2002
13:23
[3]

LooKAS [ Konsul ]

jest metoda troche wnerwiajaca ale dzialajace (ale sie zrymowalo)... start->znajdz->komputer - podajesz nazwe... pozniej tylko skrot do tego kompa i po klopocie... wiem, ze rozwiazanie glupie ale dziala.

26.04.2002
13:29
smile
[4]

zarith [ ]

lookas ma rację. Albo start/uruchom i //ip komputera/c$

26.04.2002
13:34
[5]

Subby [ Konsul ]

Hmmm, a może masz firewalla włączonego?

26.04.2002
13:37
smile
[6]

Peleque [ Generał ]

abu--->jezeli pozwolisz podlacze sie do Twojego watku: Po udostepnieniu polaczenia internetowego dla drugiego blaszaka w domu przestalem widziec jakiekolwiek inne komputery w sieci osiedlowej. Normalnie byly tam ze trzy grupy robocze teraz nie widze zadnej jedynie drugi komp w sieci domowej. Udostepnienia dziala prawidlowo mam net na obu kompach. Nie zebym ubolewal z tego powodu ze nie widze innych ale tak chyba nie powinno byc

26.04.2002
13:37
[7]

PanSmok [ Konsul ]

Zobacz czy ci w ogole dziala sieciowka. wpisz w start/uruchom ping 127.0.0.1 jezeli nie odpowie to masz problem sprzetowy z karta.

26.04.2002
14:35
[8]

lehou [ Centurion ]

a siebie widzisz abu?

26.04.2002
14:42
[9]

Orybazy [ Pretorianin ]

Najczesciej problem niewidzenia jest spowodowany wpisaniem blednej grupy roboczej. Przynajmniej w sytuacjach z ktorymi ja sie spotkalem. Czasami pomaga reczne znalezinie kompa, ktos to u gory juz opisal.

26.04.2002
16:32
[10]

abu [ Senator ]

A wiec tak: * znam sie na tym i nikt z mojej sieci mi nie powie jak to zrobic, wiec pytam tutaj; * mam tak samo skonfigurowaną karte jak wczesniej pod WinXP (tylko ze tam działało normalnie); * nie mam żadengo firewalla; * działa mi karta sieciowa; * nie widze siebie; * oraz wpisałem prawidłową grupę roboczą. Czy o czymś zapomniałem??? P.S. Ręczne wyszukiwanie nie działa :-(

26.04.2002
18:00
[11]

Orybazy [ Pretorianin ]

No to moze jeszcze: czy masz dobrze skojarzony prtokol IPX/SPX do lokalki?

26.04.2002
18:39
[12]

abu [ Senator ]

to znaczy..???

26.04.2002
18:52
[13]

_ARTi_ [ Maximus ]

Zainstaluj protokol netbeui, czasami pomaga.

26.04.2002
19:53
[14]

Orybazy [ Pretorianin ]

w ustawieniach sieci: protokol IPX/SPX -> (tu nazwa twojej sieciowki) moze to cos da...

30.04.2002
00:12
[15]

abu [ Senator ]

Nie dziala :(((((((

30.04.2002
00:21
smile
[16]

Iceman_87th [ Generał ]

abu, nie masz firewalla, masz staly IP i tylko win98? podziel sie numerkiem IP, chetnie poogladam co masz na dysku ;-))

30.04.2002
07:53
[17]

JackSmith [ ]

Ja najpierw sprawdziłbym czy działa mi ping na localhosta oraz na jakikolwiek inny komputer w sieci, następnie uruchomiłbym program testujący czy z kabelkiem jest w porządku ( standardowo ze sterownikami 3Com ), następnie zobacz na routerze / switchu lub hubie czy jakiekolwiek pakiety od Ciebie doń dochodzą ... ... a jeżeli to wszystko też nie pomożę to zostaje ci od instalować wszystko z komputerka, wyłączyc go ( a nawet przełożyć kartę w inny slot ), następnie włączyć, zainstalować ze sterowników które dostałeś od producenta z kartą, a następnie doinstalować odpowiednie protokoły. nie zapomnij o kliencie sieci ms networks ( chyba tak to się nazywa ) oraz o tcp/ip. skonfiguruj dobrze tcp/ip ( szczególnie zwróć uwagę na maskę podsieci ) ustaw dnsy i winsy ( jeżeli masz ) ... i powinno działać ... aha - o ile dobrze pamiętam 3Com domyślnie chodził na jakimś przerwaniu które windows też lubi wykorzystywać ... sprawdź zatem czy coś się nie pogryzło we właściwościach urządzenia ..... pozdrawiam

30.04.2002
08:39
smile
[18]

Yogi_B [ Konsul ]

Protokół tcp-ip nie ma nic do sieci lokalnej, więc daruj sobie grzebanie w wins i dns, a tym bardziej bramkach:))) Zwróć uwagę, czy jesteś połączony fizycznie z komputerami kumpli:) W sieci mojej, domowej operator tak skonstruowł sieć, że w sieci lokalnej są po dwa bloki, czasami tylko jeden(jedyna rozsądne zabezpieczenia przed zatykaniem sieci w wyniku kopiowania filmów, tudzież gier). No a na koniec, jeśli wszystko nie zadziałało: sprawdź przerwanie karty - zgodne z NE2000 wymagają 5.

30.04.2002
08:55
[19]

abu [ Senator ]

Jestem fizycznie podlączony do sieci, ping dochodzi do wszystkich komputerów, można grać, ale nie mozna przeglądać zawartości sieci w Otoczeniu sieciowym... !!!podkreslam!!! tylko w Win98, bo w innych windowsach (Win2000 i XP) wszystko smiga jak szalone!!!

30.04.2002
09:05
smile
[20]

Yogi_B [ Konsul ]

"...krasnoludki kurwa jego mać...":) Wiesz my rad mamy dużo, ale czy komputer Twój to wytrzyma:) Na poważnie - zdarzało mi się, choć to nie jest zasada, że w przypadku nieudostępnienia plików w sieci działało to w obie strony, tzn. inni nie widzieli Ciebie(normalne) i Ty nie widziałeś innych(nienormalne). Sprawdź.

30.04.2002
09:09
[21]

zarith [ ]

abu --> tu kwestią mogą byc drivery. Jeśli Twój 3com to 905b lub 905c/TX, pokombinuj - na płytce masz 2 rodzaje driverów, z programem monitorującym lub nie. Zamień.

30.04.2002
09:45
[22]

abu [ Senator ]

Mam 905C ale kupiłem OEM, wiec nie mam zadnych driverów :(

30.04.2002
09:53
[23]

zarith [ ]

czyli drivery domyślne? Jeśli tak, zainstaluj te które Ci posłałem pocztą. Jeśli nie pomoże - przypomnij mi się, mam gdzieś jeszcze inne ale muszę poszukać.

08.05.2002
07:02
[24]

Smooth [ Pretorianin ]

....

08.05.2002
07:02
[25]

Smooth [ Pretorianin ]

..........

08.05.2002
07:02
[26]

Smooth [ Pretorianin ]

.................

08.05.2002
07:02
[27]

Smooth [ Pretorianin ]

...........................

08.05.2002
11:36
[28]

abu [ Senator ]

Niestety nie pomogło :-(

08.05.2002
11:42
[29]

Karl_o [ APOCALYPSE ]

Zmień huby na jakieś lepsze...może to pomoże

08.05.2002
11:54
smile
[30]

davis [ ]

Na 100 % winą tego nie jest IPX (to właściwie jest potrzebne tylko do gier). Prawdopodobnie masz źle ustawioną maskę podsieci. Napisz co tam masz. Powinno być 255.255.0.0 Nie instaluj netBeui (po co zaśmiecać kompa).

08.05.2002
11:59
smile
[31]

draczeek [ Konsul ]

Moze ja pomoge? Czy widac Twoj komputer z innych kompów w sieci? Pewne jest jedno: IPX włączac nie musisz, przydaje się gdy masz serwerek NetWare, albo jak chcesz si€ę bawi w bezpośrednie połączeni sieciowe (historia, acz czasem sie przydawalo). Natomiast TCP/IP i NetBEUI wskazane. I jeszcze jedno: jeśli jeszcze tego nie zrobiles, wlacz "Udostepnianie plików i drukarek" i udostepnij cokolwiek, chocby stacje dyskietek albo jakis pusty katalog. Magicznie zrestartuj kompsiuter. I chyba powinno dzialac. Acha. Udostepnianie ma byc powiazane z tą twoją kartą 3Com. Jesli masz oprócz niej "Karte DialUp" zlikwiduj powiązanie z "Udostępnianiem.." bo chackerzy, itp.

08.05.2002
12:05
[32]

draczeek [ Konsul ]

To jeszcze ja... Yogi_B --> Tak sobie jeszcze raz przejrzalem watek i ... kurcze. Opisalem to samo co ty. abu --> Sprawdz to "Udost€ępniani plików ..." Skoro pingi ci chodza, to sprzet (karta, kable, huby) masz raczej OK.

10.05.2002
12:59
[33]

draczeek [ Konsul ]

abu --> No i co? Działa? Miło by było dowiedzieć się że rozwiązało się czyjś problem. (albo nie :)

10.05.2002
15:38
[34]

abu [ Senator ]

Wiec tak... maska podzieci to 255.255.255.0 - czy to źle? Inna sprawa to huby i to chyba ich przyczyna :( Sa to bowiem najtansze jakie tylko były kiedys na rynku, firma to Planet. A ze w sieci jest juz "troche" osób to juz sobie nie radza :-| Mam protokoly TCP/IP i IPX.

10.05.2002
22:15
smile
[35]

draczeek [ Konsul ]

Maska 255.255.255.0 jest zupełnie prawidłową maską podsieci. Oznacza ona, że w Twoim segmencie sieci TCP/IP może być maksymalnie 255 komputerów. Adresy sieci zaczynają się pewnie od 192.168.x.y (gdzie x to adres podsieci, y to adres komputera w tejże podsieci). Ja się tu niepotrzebnie rozpisuję, bo Twój problem NA PEWNO nie jest spowodowany złym adresem IP, ani maską podsieci !!! Pytam jeszcze raz: czy włączyłeś już "Udostępnianie plików...". Jeśli nie masz włączonego "Udostępniania..." żaden inny komputer w sieci (ani ty sam) nie będzie mógł Cię zobaczyć w "Otoczeniu sieciowym" Dorzucam screena jak to powinno wyglądać... Aha, jest cóś takiego jak zakładka "Identyfikacja". Widać ją na screenie. Przejdź na nią i wypełnij pola: Nazwa komputera: abu Grupa robocza: cokolwiek Opis komputera: wpisz co chcesz Jeszcze jedno. Doinstaluj NetBEUI - to był i jest domyślny protokół sieci windowsowych. Jeśli nadal nic nie będzie działało, idz do kumpla ze swojej "grupy roboczej" i niech on też na próbę zainstaluje protokuł NetBEUI. Zawsze będzie mógł go później wywalić. Z lektury wątku "Quake =)" https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=362725 wnioskuję, że jakichśtam kumpli w sieci blokowej masz :)Może nie jesteście zbyt przyjaźnie nastawieni, ale spróbować warto. No, chyba że już ci nie zależy żeby cię widziano... :)))

26.07.2002
17:56
[36]

abu [ Senator ]

draczeek --> przepraszam, ze nie zajrzalem powtornie do tego watku i zszedl tak nisko... To o czym napisalem bylo i jest mi bardzo dobrze wiadome :)) Sam robilem sieci i te klocki sa mi znajome :P Nie wiem jeszcze jednak tej jednej rzeczy: dlaczego komputery w sieci sie nie widza... Macie jeszcze jakies pomysly?

26.07.2002
17:57
[37]

abu [ Senator ]

Aha, w tym wątku o Q3 to jeden z naszej sieci faktycznie zgrywal sie i specjalnie podsycal do kłótni... taki juz jest :/ Ogolnie wszystko u nas gra i zyjemy w przyjaznych stosunkach :)))))

26.07.2002
18:18
[38]

FalconTm [ Generał ]

Azeby jakikolwiek komp byl widoczny w otoczeniu sieciowym, protokol IPX lub TCP musi byc skojarzony z klientem sieci.We wlasciwosciach danego protokolu w zakladce powiazania jest ta opcja. Jezeli chodzi o udostepnianie plikow zaznacz tylko w protokole IPX.TCP sobie podaruj ze wzgledu na bezpieczenstwo.Ewetualnie sciagnij ze strony 3Com dwa pliki sterownikow.W jednym z nich bedzie programik dosowy do configu karty.Przyjrzyj sie ustawieniom swojej.Mam te sama karte i jak na razie problemu z nia nie mam. Raczej win98 cos zamotal z IRQ.Sprobuuj zmienic w tym programie.Jezeli masz wlaczone ACPI wylacz we wlasciwosciach karty w menedzeze urzadzen "zarzadzanie zasilaniem celem zaoszczedzenie energii". Pozdrawiam

26.07.2002
22:34
[39]

abu [ Senator ]

eh... zaopomnialem napisac chyba bardzo waznej rzeczy... w mojej sieci jest tak, ze raz otoczenie sieciowe dziala, a raz nie..... w tym tkwi problem :( np. gdy pisalem odpowiedz o godz. 17:57 to nie dzialalo, a teraz dziala :) chyba nie da rady tego rozwiazac, a przyczyna prawdopodobnie jest sprzet (tutaj huby)....

26.07.2002
23:30
[40]

ejacek [ Pretorianin ]

problemem jest sam windows 98. Przeinstaluj na 2000 a problem zniknie jak ręką odjął

27.07.2002
09:06
[41]

abu [ Senator ]

ejacek --> a dlugo masz Win2000?

27.07.2002
10:24
[42]

waldorf [ Pretorianin ]

U mnie też tak kiedyś było (na tanich kartach reatek czy jakoś tak), żeby było ciekawiej jeśli poszedłem do kumpla który miał bliżej do huba (mój kabel ma ok 50m) to działało bardzo dobrze i długo, u mnie wpros przeciwnie działało krótko albo wcale (udostępnianie i kopiowanie od innych), net chodził jak chciał czasem działął a czasem nie, myślałem że to padniety kabel ale inny komp np od kumpla za ścianą działał poprawnie, próbowałem kilka kart siecowych i w końcu dostałem (odpłatnie) kartę 3com jak twoja i od tamtej pory chodzi jak burza, nie bardzo wiem co Ci poradzić ale Ja problem rozwiązałem ...... Życzę powodzenia, Waldorf.

27.07.2002
11:19
[43]

abu [ Senator ]

jak juz pisalem, tu jest nieco inny problem... chodzi o to, ze nieraz chodzi normalnie, tak jak powinno, a czasami w ogole nie chodzi (ale tylko Otoczenie sieciowe), wszystko inne natomiast (GG, internet) dziala jak nalezy :/

27.07.2002
12:46
[44]

ejacek [ Pretorianin ]

abu --> Win 2000 mam około roku. Win 98 wczesniej mialem ze 2 lata (z twoimi problemami z otoczeniem sieciowym czasami). Wiec wiem. Od tego czasu kabla nie zmienialem na ktorym mam podpieta siec a wiec sam widzisz ze to wina wspanialego Win 98 SE

27.07.2002
13:44
smile
[45]

Minas Morgul [ Senator ]

Mi smiga bardzo dobrze siec. Mam karte Planet...costam. Mialem podobny problem, jak abu, tzn, ze jak wchodzilem do otoczenia sieciowego to nic nie bylo, albo trzeba bylo cholernie dlugo czekac, az sie cos pojawi. Ale to bylo, kiedy mialem windowsa millenium. Teraz mam w 98 i chodzi spox

28.07.2002
10:25
[46]

abu [ Senator ]

ejacek --> a jak ci sie udaje przeciwdzialac niekompatybilnosci z grami? niektorymi oczywiscie...

28.07.2002
10:27
[47]

_Virus [ Pretorianin ]

heh....ja tesz miałe taki problem i nigdy mi nie znalazł kompów.... do bani...

28.07.2002
12:02
[48]

abu [ Senator ]

czyli nie ma na to sposobu :( przesiadam sie na Win2000 :)

28.07.2002
12:26
[49]

Cainoor [ Mów mi wuju ]

Z tego co przeczytałem wnioskuje, że winą może być kabel. Ja ręcznie go robiłem i czasami jak coś poruszę to nie widzi nikogo w sieci. Jeżeli jednak masz kabel ze sklepu to nie wiem co jest grane. Aha, ja u siebie widzę "siebie".

28.07.2002
13:43
[50]

abu [ Senator ]

kabel jest dobry.... P.S. Ja nawet siebie nie widze :(

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.