GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.25]

20.07.2005
14:03
smile
[1]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.25]

Wstęp:

Kącik ten powstał w celu gromadzenia informacji, zapytań, porad, a także jako miejsce publikacji i oceny witryn stworzonych przez forumowiczow GOL'a. Wszystko powinno znajdować się w jednym miejscu, aby można było łatwiej i przyjemniej odnaleźć informacje związane z tworzeniem stron www. Liczymy na to, że kącik będzie bardzo często odwiedzany :)

---------------------------------------------------------

FAQ - Najczęściej zadawane pytania

Na razie pusto :)


NARZĘDZIA WEBMASTERSKIE:

Edytory graficzne - WYSIWYG:

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Amaya - www.w3.org/amaya
- Adobe GoLive - www.adobe.com
- Microsoft FrontPage
- Microsoft FrontPage Express
- Pajaczek
- CoffeeCup Free
- Free HTML 6.0
- 1st page 2000

Edytory tekstowe:

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Notatnik
- Webmajster
- Pajaczek pro
- Zajaczek
- HotDog Pro
- ezHTML
- NoteTab Light
- Website Pro

Programy do obróbki grafiki i animacji:

- Flash MX
- 3D Flash Animator
- Ulead GIF Animator
- Adobe PhotoShop
- Paint Shop Pro
- GIMP
- Corel Draw

Narzędzia do publikacji stron na serwerach:

- CuteFTp
- Total Commander
- WS_FTP

Spis darmowych serwerów

- https://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=1145

Najlepszy kurs HTML

- https://webmaster.helion.pl/kurshtml/

BŁĘDY W TWORZENIU STRON - koniecznie przeczytaj!

- https://pornel.ldreams.net/bledy/

Ciekawe strony dla webmasterów:

- https://www.me2.pl/
- https://ezhtml.bydnet.com.pl/
- https://www.webhelp.pl/
- https://www.siteql.net/
- https://www.javascript.kom.pl/
- https://www.kess.snug.pl/

Za darmo dla webmasterów

- https://www.4free.pl/
- https://www.ksiegi.emix.net.pl/
- https://www.free4web.pl/
- https://www.dhost.info/

Nasze strony:

wi3dzmin
- https://www.brokilon.aplus.pl

[HNTR]
- www.lump-attack.prv.pl/

hotDog
- https://www.lookas.prv.pl/

Quicky
- https://www.gamers-equipment.xt.pl/

SULIK
- https://www.nomaniekozoki.prv.pl/

Drak`kan
- https://strefa3d.gry-online.pl/



================================
Archwium Kącika:
================================

cz. 01: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=282993
cz. 01: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=1724087 REIKARNACJA
cz. 02: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=293434
cz. 03: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=561138
cz. 04: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=681039
cz. 05: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=709817
cz. 06: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=778829
cz. 07: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=860865
cz. 08: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=987171
cz. 09: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=1348213
cz. 10: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=1966148
cz. 11: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=2031618
cz. 12: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=2059468
cz. 13: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=2160961
cz. 14: https://gracz.info/s043.asp?ID=2219048
cz. 15: https://gracz.info/s043.asp?ID=2305650
cz. 16: https://gracz.info/s043.asp?ID=2374934
cz. 17: https://gracz.info/s043.asp?ID=2404162
cz. 18: https://gracz.info/s043.asp?ID=2479809
cz. 19: https://gracz.info/s043.asp?ID=2531725
cz. 20: https://gracz.info/s043.asp?ID=2661899
cz. 21: https://gracz.info/s043.asp?ID=2739264
cz. 22: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2940573
cz. 23: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=3283908
cz. 24: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=3713891
(proszę dopisywać kolejne części)

20.07.2005
14:04
smile
[2]

Yisrael [ Pod Mocnym Aniołem ]

20.07.2005
14:48
[3]

tomekcz [ Polska ]

Jak zrobić żeby nie było widać ramek na stronie?? próbowałem komendą <FRAMEBOREDER=NO> ale nie działa i wogule w którym pliku musze napisać ta komendę?

Prosze o szybką odp.

Z góry dzieki.

20.07.2005
14:51
[4]

tomekcz [ Polska ]

I jeszcze jak zrobić żeby nie można było przesuwać tej ramki ??

20.07.2005
14:56
[5]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, frameborder to parametr tagow <frame> i <iframe> i to w nich nalezy to napisac. A co do zmiany wielkosci ramek to wystarczy dodac parametr: noresize="noresize" (wedlug w3schools.com)

20.07.2005
20:03
smile
[6]

slowik [ NightInGale ]

Drak'kan===>short tag's sa dopuszczalne w html'u w xhtml'u short tag nie sa dopuszczalne tak wiec noresize zadziala

20.07.2005
23:06
[7]

wi3dzmin [ Konsul ]

Drakkan <- pobawiłem się tym kodem co go tutaj dałeś na wyświetlanie jednocześnie nazwy i wartości kolumny w mysql i cosik nie idzie... wyświetla się błąd

Warning: Variable passed to each() is not an array or object in c:\usr\krasnal\www\brokilon\konto.php on line 98

z tego co rozumuję to zmienna $row nie jest tablicą.. co w sumie mnie dziwi bo tablicą być powinna :)

co może być źle? reszta kodu jest tak jak wkleiłeś

21.07.2005
08:49
[8]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

wi3dzmin => Hmm, nie wiem co moze byc zle. Zmienna row w tamtym przypadku powinna zawsze byc tablica, chyba ze wynik zapytania nic nie zwrocil.

21.07.2005
21:17
[9]

Katane [ Useful Idiot ]

Witam :) Pamieta mnie tu ktos jeszcze? ;)

Wypadlem troche z webmasterstwa przez zamieszanie spowodowane maturami i dostaniem sie na studia, wiec prosze moja prosbe potraktowac lagodnie :)

Czy ktos z Was ma jakies ciekawe linki do offline'owych kursow PHP i MySQL? Najlepiej z takimi od podstaw i przykladami "jak zrobic wyszukiwarke" itd.

Dzieki z gory :)

21.07.2005
21:24
[10]

Regis [ ]

sciagnij manual php i mysql i wio ;)

A tak serio - poszukaj na php.pl

21.07.2005
22:37
[11]

wi3dzmin [ Konsul ]

Drakkan <- no właśnie kurde nic z tego nie rozumiem... twój kod działa... po "przesunięciu" go do innej części skryptu wszystko pięknie działa... nie chce działać tylko w tym miejscu co powinien :) coś musi być źle z pobieraniem danych... cóż główkuję dalej :)

21.07.2005
22:41
[12]

Rewolucjonista [ ]

Katane > Wiem, ze nie chodzi ci o to, ale naprawde warto wyciagnac troche $$$ i poleciec do ksiegarni. Bardzo dobra na poczatek pozycja, gdzie wszystko masz opisane na przykladach jest "PHP i MySQL Szybki Start". Jezeli nie masz $$$, to rozejrzyj sie za ebookiem :)

22.07.2005
14:35
[13]

tomekcz [ Polska ]

Jak zrobić takie coś? I czy to jest bardzo skąplikowane ?--->

Z lewej ma być menu, na górze baner i jakiś napis, a po prawej jakaś sonda, kalendarz i jakiś napis. No i oczywiście jak będe klikał na menu po lewej to strona ma się pokazywac w sierodku.

22.07.2005
15:05
[14]

tomekcz [ Polska ]

Up

22.07.2005
15:17
[15]

bartek [ ]

tomekcz, w Twoim przypadku to trzy komórki tabeli:

<table><tr><td>lewe menu</td><td>środek</td><td>prawe menu</td></tr></table>

W środku możesz wkleić banner (będzie akurat jeśli dasz valign=top), a niżej: pływającą ramkę (<iframe>), bądź, co polecam (będzie wymagało serwera z obsługą PHP np. members.lycos.co.uk) - skorzystać z funkcji include w PHP. Jak to zrobić znajdziesz tutaj: https://forum.webhelp.pl/faqforum.php?f=1 w tekście BTMa z 00:20:01 dnia 24-02-2004.

22.07.2005
15:33
[16]

tomekcz [ Polska ]

Czyli co mam wstawić w miejsca

"lewe menu" "srodek" "praw menu"


<table><tr><td>lewe menu</td><td>środek</td><td>prawe menu</td></tr></table>


//Sory za może głupie pytanie al wcześniej jak dzieliłem strone na 2 cześci to używałem ramek i myślałem że tutaj też tak trzeba.

22.07.2005
16:13
[17]

tomekcz [ Polska ]

up.


A może zna ktoś inne rozwiązanie jak takie coś zrobić??

22.07.2005
16:25
[18]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

tomekcz => Przeciez dostales odpowiedz wraz z kodem. Wklej go na strone i bedzie dzialac. OCzywiscie wymagac to bedzie dostosowania parametrow ale tutaj to juz odsylamy do kursu. Jako przyszly webmaster powinienes umiec znalezc potrzebne ci informacje w Internecie :)

22.07.2005
16:53
smile
[19]

Yisrael [ Pod Mocnym Aniołem ]

Drak'kan> Nie szpanuj tak :) .

22.07.2005
17:07
smile
[20]

tomekcz [ Polska ]

Dzięki już mi sie udało zrobić :)

22.07.2005
19:28
[21]

tomekcz [ Polska ]

Jak zrobić jakieś fajne menu na stronie? Bo takie jak ja mam to troche brzydkie i sie zastanawiam jak zrobić takie jakieś fajniejsze.

Coś takiego jak na tej stronie, nie takie same ale coś takiego kolorowego.
VVV

Mam nadzieję że mnie zrozumieliście :)

22.07.2005
19:30
smile
[22]

toaster [ ]

Grafika do d*pupy :]

22.07.2005
20:11
[23]

tomekcz [ Polska ]

Up

22.07.2005
20:28
[24]

peanut [ kriegsmaschine ]

tomekcz, po pierwsze to watek seryjny wiec daruj sobie statsowanie/upowanie bez celu. ktos to kiedys przeczyta. natomiast jesli chodzi o flasha na tej stronce, to zanim bedziesz w stanie cos takiego zrobic, potrzebujesz przejsc jakis kurs inetowy tudziez ksiazkowy.
pewnie nic z tego nie bedzie, wiec zawsze mozesz pokombinowac na poziomie html'a i zmodyfikwoac wyglad strony za pomoca css'ow.
[link: https://flashfreaks.org | https://webhelp.pl ]

23.07.2005
14:12
smile
[25]

tomekcz [ Polska ]

Mam podzieloną stronę na 2 ramki. Po lewej są odnośniki i jak klikam na nie to pojawiają sie po prawej stronie ( taki kod: <A HREF="glowna.html" TARGET="prawa" > Strona główna </A> ). Tylko jak teraz zrobić żeby zamiast zwykłego odnośnika (napisu) był obrazek ??

23.07.2005
14:39
[26]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Tak jak sie to robi standardowo :/ Umieszczasz w ramach taga <a> taga <img>

<a href="strona.html"><img src="obarzek.jpg" alt="obrazek" /></a>

23.07.2005
14:46
[27]

tomekcz [ Polska ]

Tyle to ja wiem tylko wtedy otwiera sie w ramce po lewej a ma po prawej

23.07.2005
15:01
[28]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

No sorry ale myslalem ze sam wpadniesz na to iz argumenty taga <a> nalezaloby przepisac... Ja podalem ogolny przyklad tylko, ale widze ze trzeba byc dokladniejszym :) Prosze bardzo:

<a href="glowna.html" target="prawa"><img src="obrazek.jpg" alt="obrazek" /></a>

23.07.2005
15:11
smile
[29]

tomekcz [ Polska ]

Dzięki teraz działa.

23.07.2005
19:27
[30]

Regis [ ]

Czy znacie jakas strone, z ktorej moglbym sie dowiedziec jakie kodowanie znakow obsluguja rozne przegladarki? Chodzi o to, ze dane w bazie danych mam kodowane inaczej niz w iso, a mianowicie utf-8 i chcialbym to samo kodowanie wykorzystac na stronie www. Ew. czy mozna jakims czybkim sposobem zmienic kodowanie znakow w bazie mysql (i jesli tak, to jak?) tak, zeby wszystkie zapisane w niej teksty tez zostaly skonwertowane?

23.07.2005
21:21
smile
[31]

slowik [ NightInGale ]

Regis===>UTF-8 nie jest przypadkiem podstawowym kodowaniem znakow w html'u ??

23.07.2005
22:40
[32]

wi3dzmin [ Konsul ]

tomekcz <- te przyciski które są na tej stronie o koszykówce, są o ile pamiętam po prostu dołączane do programu Dreamweaver, czyli koleś skorzystał z gotowych przycisków wklejając je na stronę, żeby takie coś samemu zrobić to trzeba mieć szyptę talentu i umieć flasha...

Drakka <-- co do tego kodu z nazwami kolumn :) wszystko działa, tradycyjnie walnąłem literówkę w nazwie zmiennej ;) chyba zacznę nosić okulary :)

24.07.2005
09:32
[33]

Katane [ Useful Idiot ]

Regis --> Masowe konwertowanie znakow maja takie programy jak chocby Notatnik+ czy EditPad Lite. Nie jestem tylko pewny, czy maja konwersje z ISO.

Rewolucjonista --> Ksiazka bylaby swietna, jak najbardziej, ale te krowy kosztuja 70zl++ ;)

W kazdym razie znalazlem kilka kursow php, chociaz wieksza ich czesc to zaznajamianie sie z operatorami i wprowadzaniem zmiennych. Przynajmniej napisalem swoja pierwsza funkcje z include, a co najlepsze, to dziala ;)

W zwiazku z tym - czy na necie istnieja jakies darmowe serwery z oblsuga PHP? Moga byc male, nawet 5 (czy 3) MB.

24.07.2005
09:37
[34]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Katane => Regisowi chodzilo o konwersje danych w bazie MySQL :)

Regis => Hmm, w Internecie mozna spotkac sporo skryptow do konwersji. Wymagaja one jednak dopisania skryptu, ktory przelecialby po wszystkich danych w abzie i je po kolei za pomoca danego skryptu przekonwertowal i zapisal spowrotem w bazie :) Skrypt jakis bardzo trudny nie jest. Niedawno podawalem jak latwo i przyjemnie wypisac wszystkie dane z bazy nieznajac ilosci kolumn. Mozna go przerobic tak, by podawalo mu sie tylko nazwe tablicy a on by juz sobie sam wszystko pobieral, konwertowal i zapisywal :) (tylko trzeba znalezc skrypt konwertujacy :P)

24.07.2005
09:58
[35]

Rewolucjonista [ ]

Regis > To ze strony zrob utf-8 :) Wystarczy dodac w prologu xml: <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> i w meta: <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> :) Sprawdz tylko czy wszystko smiga, niewiedziec czemu czasem sa jakies niewyjasnione problemy :/

24.07.2005
10:05
[36]

Rewolucjonista [ ]

Katane > 6 dyszek :] Za taka zawartosc na prawde warto... niby to wszystko masz w kursach, ale kursy ze tak powiem g**** mnie nauczyly. Ksiazka jest naprawde dobrym razwiazaniem, w 580 stronach masz opisane co to wogole php jest, programowanie w php (petle etc.) i korzystanie z mysql oraz sesje i ciasteczko. To wszystko jest pokazane na przykladach (logowanie na stronie, zarzadzanie trescia i wiele innych) wiec bez problemu w oparciu o ksiazke bedziesz mogl zrobic prostego cms'a :)

24.07.2005
10:09
smile
[37]

slowik [ NightInGale ]

Rewolucjonista===>ksiazka nauczyla ciebie czegos bo za nia zaplaciles i szkoda bylo ci kasy zeby sie marnowala ;-)

24.07.2005
19:48
[38]

Regis [ ]

jakie kodowanie w mysql-u jest odpowiednikiem iso-8859-2? Bo na pewno nie latin1-polish-ci... Moze usc2_polish_ci? Pytam, bo ciagle cos nie tak mam z tymi znakami w bazie... Zmienilem wszsytko na utf-8, ale tez byly problemy... Do tej pory jak robilem strony www pod linuxem (teraz nie moge, bo nie mam go aktualnie zainstalowanego), to nie mialem takich klopotow, bo tam wszystkie edytory, konsola itp sa zgodne pod wzgledem standardow i jest ok, a pod winda kazdy program inaczej koduje i jest syf :\

24.07.2005
19:59
smile
[39]

slowik [ NightInGale ]

Regis===>Context zobacz wybierasz jaki chcesz kodowanie i w takim zapisujesz :-) (sam go urzywam :-))

24.07.2005
20:09
[40]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Regis => Z tym kodowaniem jest w sumie przerabane. Nie wiem czemu w nowych wersjach phpMyAdmin wywalili standardowe kodowania ISO... Jest tam kodowanie Windows-1250, ale ISO juz nie dali - dziwni ludzie... Zmusza to niestety do wprowadzania danych nie przez phpMyAdmin ale przez wlasne skrypty :/ Miedzy innymi teraz jak pisze strony, to najpierw pisze panel administracyjny, zeby pozniej moc bezproblemu wprowadzac sobie dane testowe podczas pisania glownej czesci strony.

24.07.2005
21:11
[41]

Regis [ ]

Drak'kan --> No właśnie zauważyłem... Zazwyczaj robiłem testową stronkę na danych wprowadzanych "normalnie" do bazy, a potem bawiłem się w panel administracyjny, a teraz mi to nie wyszło i zacząłem, tak jak piszesz, "od tylca"... Trochę to niewygodne, ale cóż... Jutro skończe panel, zacznę robić stronkę i zobaczę, czy działa jak powinno. Oby tak, bo mnie skręci, jak coś nie będzie "banglać" :P

slowik --> Obacze, obacze ;)

25.07.2005
08:36
[42]

Katane [ Useful Idiot ]

Pytanie: co wpisac w action, zeby formularz listy wyboru zmienial wartosc zmiennej PHP?

25.07.2005
09:30
[43]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Eee, parametr action okresla adres na jaki zostana przekierowane zmienne (i strona) :/ On nic nie ma do zmiany wartosci PHP :/ Przynajmniej tak mi sie wydaje, albo nie zrozumialem o co ci chodzi :P

25.07.2005
09:54
[44]

Regis [ ]

Katane --> Action nie zmienia wartości zmiennych, chyba ze adres docelowy podasz w formie: adres.php?zmienna1=XXX&&zmienna2=YYY. Wtedy na stronie "docelowej" możesz "odebrać" dwie zmienne - $_GET['zmienna1'] = XXX oraz $_GET['zmienna2'] = YYY. Ale nie wiem czy dobrze zrozumialem Twoje pytanie...

25.07.2005
10:25
[45]

Katane [ Useful Idiot ]

Mam taka liste z platgormami: PC, PSX, PS2, N64, XBOX itd. Chce, zeby po wybraniu jednego z jej elementow otwierala sie strona o tej platformie, i chce ja wyswietlic za pomoca funkcji include(). Zalozmy, ze mam zmienna start, i gdy tak przyjmuje wartosc "PC" otwiera sie strona z PC wlasnie. W linku pisze zwyczajnie "index.php?start=pc" a w formularzu?

Juz jasniej chyba nie potrafie :)

25.07.2005
10:32
[46]

peanut [ kriegsmaschine ]

katane:

25.07.2005
10:43
[47]

Katane [ Useful Idiot ]

Peanut --> Nie widze tam nic o formularzach :) Napisac funkcje potrafie, nie wiem tylko jak ja wywolac z formularza.

25.07.2005
12:17
[48]

peanut [ kriegsmaschine ]

um, czyli tworzysz <form action="$_SERVER[php_self]" method="get"><select name="start"><option>pc</option><option>ps2</option>...etc</select> <input type="submit" name="go" value="przejdz"/></form>, a potem if (isset($_GET['go']))‹ case, ktory includuje rozne strony w zaleznosci od $_GET['start']›

25.07.2005
12:25
smile
[49]

Katane [ Useful Idiot ]

Peanut --> Wielkie dzieki, o to mi chodzilo :)

26.07.2005
12:27
[50]

Cacek [ Konsul ]

Witam wszystkich serdecznie,

sluchajcie, jest jakis edytorek, ktory by mi podawal w jakiej stronie kodowej jest zapisany plik? Wiem, ze moge go zapisac w jakiej chce, ale jak sprawdzic w jakiej zostal zapisany? Wydaje mi sie, ze kiedys w jakims edytorze byla taka opcja, ale cos nie moge sobie przypomniec.

26.07.2005
20:21
[51]

DeXX. [ oO ]

Cacek > powinieneś Dreamweaverem dać rade to sprawdzić

Teraz mój problem :D Robie tabele w Dreaweaver a nastepnie umieszczam w niej element flash o takiej samej szerokości, i mam problem gdyż po bokach jest ok, pasuje on idealnie ale na górze jest przerwa ponad pólcentymetrowa [ od krawędzi tabeli ]. Mam jeszcze jeden el.flasha na samym dole tabeli i jest to samo tylko ze ta przerwa jest od dołu. Wie ktoś może jak to usunąć? Jest to naprawde denerwujące xD
Z gory dzięki

26.07.2005
20:22
[52]

Regis [ ]

a wszystkie paddingi i marginy masz ustawione na 0?

26.07.2005
20:41
[53]

DeXX. [ oO ]

Regis > TAK

27.07.2005
09:57
smile
[54]

Katane [ Useful Idiot ]

Kolejny problem:

Napisalem sobie skrypt:

<script language="javascript">
function naj(wartosc) ‹
document.ilosc.elements[0].defaultValue=wartosc ;›
function zje() ‹
document.ilosc.elements[0].defaultValue=0 ;›
</SCRIPT>


pierwszy element w formularzu ilosc to <input type="text">. Chce, zeby po najechaniu na jakis link zmieniala sie wartosc w tym polu. No i wszystko dziala, ale nie pod IE! Do tej pory myslalem, ze ten syf radzi sobie ze wszystkim co mu podsuniemy, tymczasem ten skrypt nie dziala na nim wcale, a na firefoxie smiga az milo.

Jakies sugestie?

27.07.2005
10:11
[55]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, osobiscie wole sie odwolywac do obiektow po ich nazwie a nie wyszukujac ich po indexach w jakis tablicach :)

Ja bym to zrobil w ten sposob, ze po pierwsze inputowi nadalbym atrybut id='nazwa' i za pomoca takiego skryptu, dzialajacego pod kazda przegladarka:

<script type="text/javascript">
function setVal(name, val) ‹
var Obj = (document.getElementById) ? document.getElementById(name) : document.all[name];
if(Obj != null) ‹
Obj.value = val;


</script>


PS. Czemu defaultValue zamiast po prostu value ??

27.07.2005
16:47
[56]

Katane [ Useful Idiot ]

Dzieki, ale dalo rade bez tego. Wystarczylo zrobic link do skryptu w oddzielnym pliku. No i badz tu, czlowieku, madry ;)

30.07.2005
15:15
[57]

Adam9870 [ Powerd by NVIDIA ]

Witam!
Zaczołem robić stronkę WWW. Chciałbym zrobić menu Tak jak jest np: u użytkownika tomekcz.
Czy mógłby jakiś Webmaster napisać jak zrobić takie menu oraz jak je wstawić na strone?
Z góry dzięki

30.07.2005
20:06
[58]

hotDog [ Outsider ]

Skontaktuj się z nim i poproś o kod i zgodę na jego używanie :-)

Możesz podejrzeć kod tego menu jak i całej stronki klikając prawym przyciskiem myszy na stronie i wybierając z menu Pokaż źródło - pamiętaj jednak, że wolno Ci jedynie wzorować się na jego kodzie/pomyśle - kopiowanie żywcem bez zgody nazywa się plagiatem.

30.07.2005
21:48
[59]

Adam9870 [ Powerd by NVIDIA ]

Zrobiłem tak jak pisaliście pozyżej.
Tylko jak tak zrobiłem to nie wiem czemu mi w nowym oknie wyswietla strone do ktorej byl link.
Sami zobaczcie:
https://members.lycos.co.uk/adam92/UntitledFrameset-1.htm

30.07.2005
21:54
[60]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Otwiera sie tam gdzie mu kazales. Wskazales ramke o nazwie "prawa", a ze jej nie ma to ja sobie tworzy (otwiera nowe okno).

30.07.2005
22:16
[61]

Adam9870 [ Powerd by NVIDIA ]

Zrobiłem już ramkę i nie otwier w niej

31.07.2005
15:22
[62]

Adam9870 [ Powerd by NVIDIA ]

Zrobiłem ramkę już tylko jak zrobić żeby wyświetlało mi po prawej a nie po lewej stronie???

31.07.2005
15:42
[63]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Adam9870 => Zobacz sobie w poprzednim watku. Post tomekcza: 19.05.2005 | 16:15 oraz odpowiedz Trollfa: 19.05.2005 | 16:29.

31.07.2005
15:53
[64]

Adam9870 [ Powerd by NVIDIA ]

U mnie jest tak:
a href="opisy.htm" target="prawa"><img src="obrazek2.JPG" alt="obrazek" /></a>
Czy mam zmienić na:
<a href ="opisy.htm" target="edytory">jakas stronka</a>

31.07.2005
16:29
[65]

Adam9870 [ Powerd by NVIDIA ]

Ja mam obrazek jako link to trzeba by było przerobić tak kod żeby linkiem był obrazkiem

31.07.2005
16:41
[66]

DeXX. [ oO ]

ma ktoś moze jakis prosty javascript, w ktorym po kliknieciu w napis np Janek wyswietlaja sie dodatkowe informacje - po prostu pojawia sie ponizej dodatkowa partia tekstu. Mam nadzieje ze wiecie o co chodzi ...

31.07.2005
19:32
[67]

Adam9870 [ Powerd by NVIDIA ]

Czy ktoś mi pomoże

31.07.2005
20:00
[68]

Adam9870 [ Powerd by NVIDIA ]

Zrobiłem wg. kodu:
<a href ="jakis_plik.html" target="edytory">jakas stronka</a>
Stronka nie otwiera się w ramce tylko w nowym oknie!
Czy ktoś wie jak zrobić żeby otwierała się w ramce?
Tu zobaczccie:

31.07.2005
20:33
[69]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Adam9870 => Hmm, ciekawi mnie skad zes wytrzasnal ta nazwe "edytory" :/ Twoja jedyna nazwana ramka to "bottomFrame"...

DeXX. => Nie wiem czy o cos podobnego ci chodzilo czy nie. Niestety malo precyzyjnie sie wyraziles :)

HEAD
<script type="text/javascript">
<!--

var texts = new Array();

texts[0] = "Jakis opis numer 1";
texts[1] = "Jakis opis numer 2";
texts[2] = "Jakis opis numer 3";
texts[3] = "Jakis opis numer 4";
texts[4] = "Jakis opis numer 5";

function changeText(objName, textNo) ‹
var Obj = (document.getElementById) ? document.getElementById(objName) : document.all[objName];
if(Obj != null) ‹
Obj.innerHTML = texts[textNo];



function clearText(objName) ‹
var Obj = (document.getElementById) ? document.getElementById(objName) : document.all[objName];
if(Obj != null) ‹
Obj.innerHTML = "";



//-->
</script>


I przyklad uzycia w BODY:
<a href="#" onClick="changeText('text', 0); return false;">Poakz napis 1</a><br>
<a href="#" onClick="changeText('text', 1); return false;">Poakz napis 2</a><br>
<a href="#" onClick="changeText('text', 2); return false;">Poakz napis 3</a><br>
<br>

<a href="#" onClick="clearText('text'); return false;">Czysc</a><br>
<br>

<div id="text"></div>


Jesli nie jest to do konca to co chciales to moze uda ci sie uzyc powyzszy kod do swoich celow przerabiajac go lekko :) Poza tym w poprzednich watkach podobne skrypty byly juz publikowane :)

31.07.2005
20:47
[70]

Adam9870 [ Powerd by NVIDIA ]

Ja chce wstawić tylko menu!
Jak zrobie tak
<A HREF="glowna.htm" target="prawa" > <img src="nazwa_obrazka.JPG" alt="strona główna" /></A>
<A HREF="opisy.htm" target="prawa" > <img src="nazwa_obrazka.JPG" alt="opisy" /></A>
<A HREF="linki.htm" target="prawa" > <img src="nazwa_obrazka.JPG" alt="linki" /></A>
<A HREF="/forum/index.php" target="prawa" > <img src="nazwa_obrazka.JPG alt="forum" /></A>
<A HREF="chat.htm" target="prawa" > <img src="nazwa_obrazka.JPG" alt="chat" /></A>
<A HREF="sonda.htm" target="prawa" > <img src="nazwa_obrazka.JPG" alt="sonda" /></A>
<A HREF="kontakt.htm" target="prawa" > <img src="nazwa_obrazka.PG" alt="kontakt" /></A>
I jak tak zrobie to wyświetla mi stronkę w nowym oknie w nie w ramce na tej samej i chce wiedzieć co mam zrobić żeby stronka wyświlała się w race na tej samej!

31.07.2005
20:56
[71]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Adam9870 => Wlasciwie Ci to napisalem, ale widze ze tobie bardziej by sie przydal kurs HTML z wyjasnieniem podstawowych pojec takich jak ramka i jej nazwa...

Krotka instrukcja obslugi:

Zakladajac ramki trzeba pamietac o ich nazwaniu (jesli chcemy sie jakos do nich odwolywac w przyszlosci). Ramke nazzywamy poprzez parametr name w tagu <frame>. Np. <frame src="..." name="ramka1"></frame>. Teraz jak chcemy przekierowac do niej adres z linka wystarczy dodac do taga <a> parametr target, ktory jak latwo sie domyslec wskazuje "cel", gdzie strona ma sie zaladowac. Wpisujemy w tym parametrze nazwe naszej ramki i po sprawie, np. <a href="strona.html" target="ramka1">LINK</a>.

Analize twojego kodu pozostawiam tobie. Jesli nie ptrafisz czegos tak prostego zrobic jak zmienic parametr target w tagach <a>, badz name w <frame> to lepiej odpusc sobie robienie stron :)

31.07.2005
21:09
[72]

Adam9870 [ Powerd by NVIDIA ]

Dzięki za rady!
Ja dopiero zaczynam robić stronki!
Tylko jeszcze jedno pytanko jak chce zeby linkiem byl obrazek to jak zrobić?

31.07.2005
21:23
[73]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Adam9870 => W twoim poscie z 31.07.2005 | 15:53 oraz w moim z chociazby 23.07.2005 | 15:01 jest odpowiedz na to pytanie....

31.07.2005
23:22
smile
[74]

hotDog [ Outsider ]

Drak`kan --> respect za wytrwałość :-)

Adam9870 --> Zasada jest prosta - to co chcesz żeby było linkiem obejmujesz tagami <a href="">COŚ</a>, gdzie COŚ, to może być np. obrazek, paragraf, pojedynczy znak itd. HTML jest naprawdę łopatologicznym językiem :-)

02.08.2005
23:06
[75]

wi3dzmin [ Konsul ]

Adam poczytaj dokłądnie porządnu kurs html, bo zadajesz pytania no na poziomie mniej niz podstawowy... masz poniżej lina do niezłego kursu

03.08.2005
11:54
[76]

wi3dzmin [ Konsul ]

hej mam pytanko, jak przesłać identyfikator sesji w linku? bo czytam tego manuala i nic nie rozumiem...

jakoś tak na przykłądzie mi objaśnijcie :)

Bo tak wogóle to mam problem... ponieważ dane identyfikator sesji jest przechowywany w ciasteczku, to skrypty znajdujące się w innym katalogu niż ustalony, nie mogą pobrać zmiennych sesyjnych (przynajmniej tak mi się wydaje, bo mi wedy coś nie działa :)) jak zrobić żęby jednak mogłby pobrać?

04.08.2005
01:47
[77]

DeXX. [ oO ]

Co do java scriptu to chodziło mi o takie coś jak na tej stronie

https://www.pirotechniks.com/index.php

Kliknijcie w Grupy pod newsem - coś takiego bym potrzebował

04.08.2005
06:26
[78]

Bri [ Konsul ]

no to jest ukrywana i pokazywana warstwa
np u mnie
<a href="javascript:pokazukryj('1')">do klikniecia</a>
<div id=rej1 style="display: none;">
"none" bo jest wstepnie ukryta, "block" gdyby miala byc wstepnie pokazana
zawartosc warstwy
</div>

no i funkcja do tego w osobnym plku albo wewnatrz heada
function pokazukryj(id) ‹
var el = document.getElementById("rej"+id).style;
if(el.display == "none") ‹
el.display = "block";

else

el.display = "none";


działa w IE i firefoxie

04.08.2005
21:51
[79]

DeXX. [ oO ]

mozesz mi to jakos dokladniej wytlumaczyc? :/
1 czesc to wrzucam tam gdzie chce, ale co zrobic z druga to nie lapie :/
czy przed function nie powinno byc jakiegos znaczku albo coś? :P

04.08.2005
23:14
[80]

Bri [ Konsul ]

>dexx
jak masz <head>....</head>
albo dowolnie wewnątrz <body>....</body>
oczywiscie z uwzględnieniem <script language="javascript">.....</script>
albo z zewnetrznego pliku <script src="skrypt.js" language="javascript"></script>
ja wlasnie zrobilem w ten ostatni sposob, a umiescilem go zaraz po <body>

06.08.2005
18:33
[81]

Mike102 [ Chorąży ]

czesc, uzywam pajaczka 2000 ver 4.8.1 i mam sporo problemow ze stylami, nie kontrolowane zwiechy itp. byc moze dlatego ze to stara juz wersja. jak to uwas wyglada i jakich wersji pajaczka uzywacie??

06.08.2005
19:09
smile
[82]

Regis [ ]

Nie używamy pajączka.

06.08.2005
19:20
[83]

wi3dzmin [ Konsul ]

ano już nie używam pajączka :) teraz lece Dreamweaver ale używałem tego Pajączka 5 NXG i problemów nie było.. tylko zostawiał te cholerne śmiecące pliki bak i add

07.08.2005
14:51
smile
[84]

Bri [ Konsul ]

do styli jest fajny programik - Top style lite, daje on od razu pogląd spisanego stylu, uzupełnianie kodu, kontrole które polecenia przez jaka przegladarke sa uwzgledniane itp. ja sie nim zawsze wpsieram, a co do pajaczka to jest spoko ale nie ma to jak notatnik :)

07.08.2005
23:26
[85]

balllicker [ Konsul ]

tak się zacząłem bawić... (późno, ale zawsze coś) i mam dwa proste pytania...
1. Jak chcę wstawić styl dla całego body (np. żeby ustawić kolor tła) to robić to w znaczniku body (np. <body style="background: kolor">) czy jakoś w head (<style...> <!--... itd.)? A jak w head to jak to ustawić?
2. Jeśli chcę ustawić żeby div był na górze i wyśrodkowany to moge to zrobić jakoś za pomocą styli? Bo mi wychodziło tylko w tagu div jak dawałem align=center.
Mam nadzieję że się wyraziłem dość jasno (i nie narobiłem błędów, bo z głowy wymyślałem;P) i sory za takie proste (głupie [?]) pytania, może kiedyś będę zadawał trudniejsze ;)

08.08.2005
10:08
[86]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

balllicker => W obecnych czasach na stylach robi sie praktycznie wszystko (chociazby XHTML to jest tyle kody samych styli ze szkoda gadac :P), wiec dobrym pomyslem jest robienie osobnych plikow .css i dolaczanie ich do dokumentu w czesci <head> poleceniem:
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" />

A w plikach CSS piszesz juz w standardowy sposob.

Dla tagow:
TAG ‹
style;


Dla klas:
.klasa ‹
style;


Dla warstw:
#warstwa ‹
style;


Style CSS posiadaja jeszcze wiele innych sposobow zapisu, ktore sluza do wiekszego wyszczegolniania elementow, ale to juz wyzsza szkola jazdy :)

Tak wiec zeby na przyklad ustawic kolor tla dla <body> wystarczy w takim pliku CSS np. dopisac:
BODY ‹
background: #000000;

i kolor sie ustawi :D

A zeby wyposrodkowac tekst w divie wystarczy uzyc stylu: text-align: center; :)

09.08.2005
17:38
[87]

Arxel [ SperMan ]

mam pytanko :)
ktory serwer polecicie?
dobrze jakby byl PL
i zeby nie byl tylko ftp(bo z tego co wyczytalem to np. www.cba.pl ma tylko przez ftp mozna sciagac pliki.. :))
no i im wiecej miejsca tym lepiej
aa i powiem ze serwer bedzie mi potrzebny do radia :)
teraz lece moze bede pozniej :) ale i tak ktos chyba odpisze

10.08.2005
12:48
[88]

Arxel [ SperMan ]

te strzaleczki ->
musza byc ulozone rowno w jednej lini
dawalem juz ALIGN="left" ale strasznie do dupy wyglada...
bo wtedy jest max do lewej a ja chcialbym zeby bylo rowno ale nie calkiem po lewej :)
ale zem to napisal :)
mam nadzieje ze ktos mi pomoze...

10.08.2005
13:25
smile
[89]

Regis [ ]

Arxel --> zrob w stylach text-align: left;, a potem margin-left: XXpx; gdzie XX to wartosc jaka Ci bedzie pasowac. Powinno dzialac. Co do serwera - ja mam konto na linuxpl.com i nie narzekam. Korzystam juz dwa lata i o ile na poczatku zdarzaly sie parudniowe problemy, to od ponad roku serwer dziala non-stop, bardzo szybko, a - przynajmniej w moim przypadku - obsluga techniczna jest niemal natychmiastowa. Nie wiem jak ten serwer sie nadaje dla radia, wiec polecam sprawdzenie go - co i jak mozna, a czego nie. Poza tym serwer jest tani jak barszcz.

Ponizszy link prowadzi do programu partnerskiego i jesli zarejestrujesz sie z tego linka, to zrobisz to z korzyscia dla mnie. Uprzedzam, zeby nie bylo ze po tajniacku wciskam komus jakis dziwne linki - jesli bedziesz zakladal tam byc moze konto, a NIE chcesz mi dac zarobic paru groszy, to wejdz przez odsylacz bez tego co nastepuje po / na koncu :)

10.08.2005
13:30
[90]

Arxel [ SperMan ]

regis - skorzystalbym ale wlasnie narazie chodzi mi o jakies darmowy :)
a co do tych stylow to poproboje ocs :)
to moja z kumplem pierwsza strona :)
wiec narazie sie uczymy

10.08.2005
13:33
[91]

Arxel [ SperMan ]

i od razu jeszcze cosik :)
chce zorbic odnosnik do strony i niby pisze

<img src="more.gif" width="10" height="10"> <A HREF="www.energy2000.pl">www.energy2000.pl</a><br>

ale caly czas wyskakuje mi jak klikne
file:///d:/Artur/WWW/Www%20domowa/www.energy2000.pl
i niechce wejsc :)

10.08.2005
13:35
[92]

Regis [ ]

Jesli robisz odnosnik do innej strony www, to musisz podac adres wraz z https://

A darmowych serwerow bez dziwnych ograniczen, gdzie mozna odtwarzac radio (ktore mocno obciaza lacze) jest skrajnie malo, albo nie ma wcale...

10.08.2005
13:40
[93]

Arxel [ SperMan ]

ok wchodzi :)
czyli moga byc problemy... ups.. :) spodziewalem sie tego :)
ale zawsze chyba istnieje moliwosc zrobienia na swoim kompie serwa :)

10.08.2005
13:43
[94]

Regis [ ]

Pewnie ze mozna, ale jesli nie masz bardzo szybkiego lacza (i stalego IP), to wiele nie zdzialasz... Kilku sluchaczy zapcha Ci lacze w 10 minut i tyle bedziesz mial radia. Poza tym bedziesz latwiutkim celem dla wszelkiego rodzaju hakerow i wlamywaczy.

10.08.2005
13:51
[95]

Arxel [ SperMan ]

:) to zamowie i po 7 dniach testow zrezygnuje :)
potem kupmel wezmie 7 dni testow.. itd..
hehehhe
dobre by to bylo co nie?:P:P
oczywiscie powaznie sie pytam :)

10.08.2005
13:58
[96]

Arxel [ SperMan ]

a co do tych strzalek to mi niehcce wyjsc ...
gdzie w koncu ot mam wpisac?
bo wpisywalem na poczatku - nic..
dopisywalem text-align="left" na poczatku i przye margin-left= dopisywalem np. 50px
i nic

<STYLE TYPE="text/css">
<!--

BODY ‹
font-family: Verdana;
font-weight: normal;
font-style: normal;
font-size: 12;
font-variant: normal;
font-stretch: normal;
color: #FFFFFF;
margin-top: 0;
margin-bottom: 0;
margin-left: 0;
margin-right: 0;
scrollbar-arrow-color: #4E4E4E;
scrollbar-face-color: #838383;
scrollbar-track-color: #838383;
scrollbar-darkshadow-color: #838383;
scrollbar-highlight-color: #4E4E4E;
scrollbar-3dlight-color: #838383;
scrollbar-shadow-color: #4E4E4E;


.ramka ‹ font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 2px›
.menu ‹ font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 2px ; color: #FFFFFF›
a:link ‹ color: #CACACA; text-decoration: none›
a:visited ‹ color: #cacaca; text-decoration: none›
a:hover ‹ color: #FFFFFF; height:0; color: black; font-weight: bold; text-decoration: none; ›


style=cursor:crosshair
-->
</STYLE>

10.08.2005
14:11
[97]

Arxel [ SperMan ]

hmm... ale na serio to co myslicie o tym zeby zrobic 14 dni testow (www.nazwa.pl)
? bo koncu trzeba zobaczyc czy to pojdzie i jak bedzie :)

10.08.2005
15:11
[98]

wi3dzmin [ Konsul ]

przetestowac zawsze warto :) ale zobaczy czy nie jest tak ze jak przetestujeszi nie kupisz to nei bedziesz juz mogl wiecej testowac... a serwer polacam jakiś płatny, bo radia na darmowych raczej nie pozwolą trzymać...

sprawdz link niżej, ja jesem bardzo zadowolony... no tyle ze ja nie mam radia :)

10.08.2005
15:17
[99]

Caleb [ The Evil That Men Do ]

W związku z nadawaniem, warto sie zapoznac z oferta:

10.08.2005
15:18
[100]

Arxel [ SperMan ]

sorki ale cos nie zrozumialem
"ale zobaczy czy nie jest tak ze jak przetestujeszi nie kupisz to nei bedziesz juz mogl wiecej testowac"
domyslalm sie ze jak przetestuje to JA jzu nie bede mogl testowac TEGO serwer
bo chyba nie chodzi ze juz zadnego :)
a jak np. moj kumple potem wezmie kolejne 14 dni? :)

10.08.2005
15:47
[101]

Regis [ ]

Arxel --> Malo praktyczne (trzeba wszystko zbackupowac nba dzien przed wygasnieciem konta a potem przeniesc na nowe konto), a poza tym moga sie zorientowac.

10.08.2005
15:56
[102]

Arxel [ SperMan ]

:)
ale jak wezme testy to ja knie zaplace to samo mi skasuja? czy bede recznie cos musial?
i porsilbym cos z tymi strzalkami bo niewiem gdzie to wpisac
<STYLE TYPE="text/css">
<!--

BODY ‹
font-family: Verdana;
font-weight: normal;
font-style: normal;
font-size: 12;
font-variant: normal;
font-stretch: normal;
color: #FFFFFF;
margin-top: 0;
margin-bottom: 0;
margin-left: 0;
margin-right: 0;
scrollbar-arrow-color: #4E4E4E;
scrollbar-face-color: #838383;
scrollbar-track-color: #838383;
scrollbar-darkshadow-color: #838383;
scrollbar-highlight-color: #4E4E4E;
scrollbar-3dlight-color: #838383;
scrollbar-shadow-color: #4E4E4E;


.ramka ‹ font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 2px›
.menu ‹ font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 2px ; color: #FFFFFF›
a:link ‹ color: #CACACA; text-decoration: none›
a:visited ‹ color: #cacaca; text-decoration: none›
a:hover ‹ color: #FFFFFF; height:0; color: black; font-weight: bold; text-decoration: none; ›


style=cursor:crosshair
-->
</STYLE>

10.08.2005
17:16
[103]

Arxel [ SperMan ]

jak zorbic zeby po kliknieciu otieralo mi sie nie jakos podstrona tylko w pop-upie? (w okienku:P nie pamietam czy to sie tam pisze)

10.08.2005
17:42
[104]

Arxel [ SperMan ]

noto kolejny post.. :)
(moze siedoczekamy edycji dla wszsytkich:P)

potrzebuje troche przesunac obrazek bo po wyrownaniu do lewej wychodzi mi poza kreske wg. ktorej chcialbym zeby byl... czyli troche go przesunac w prawo
czyli cos podobnego jak z tymi strzakami... :)
a moze jak jest
<IMG SRC="xxx.jpg" align="left"> da sie cos dopisac zeby byl nie calkiem do lewej ytlko troche przesuniety ?::P

10.08.2005
18:00
smile
[105]

Arxel [ SperMan ]

uff uporalem sie z obrazkiem...
ale te strzalki.. blagam help

10.08.2005
18:45
smile
[106]

Regis [ ]

<a href(...) TARGET="_blank"> jesli mnie pamiec nie myli.

A wyrownywanie obrazkow mozesz zrobic tylko stylami - align=left wyrowna go zupelnie do lewej, a "odsunac" od krawedzi mozesz go tylko stylami (margin-left i padding-left)

I jeszcze odnosnie konta na linuxpl.com - male zamieszanie z kontami programu partnerskiego mialem :P Jakbys sie rejestrowal, to z tego linka, a nie poprzedniego ;)

10.08.2005
18:45
[107]

Bri [ Konsul ]

jak chcesz strzałeczki w jednym pionowym rządku a tekscik-odsylacz wysrodkowany to zrob dwie kolumny tabelki :) wtedy wszystko bedzie gralo - najwyzej przy samej strzaleczce powtorzysz kod odsylacza <a></a>

11.08.2005
13:58
[108]

legrooch [ Legend ]

Hmmm...
Pomoże mi ktoś z ostatnim problemem?

11.08.2005
15:32
[109]

Arxel [ SperMan ]

dodalem ksiege gosci ale chcialem zeby nie otwierala sie w nowym oknie tylko na mojej stronie.
zorbilem tak ze jest na mojej stronie ale nie jest wklejona dokladnie tylko pojawily sie suwaki... wie ktos jak wstawic?
cos ok. 340px szerokosc :)
z sondą sobie poradzilem wszystko ladnie dopasowane... :)
i jesli ktos wiedzialby jak dodac pozdrownienia (takie ja maja inne radia (np. www.radioparty.pl))
pomoze ktos?
PS. to jest moja pierwsza stronka wiec jestem calkowitym noobem :)
jesli ktos mialby troche wiecej czasu na pomoc to porsilbym o kontakt gg2453092

11.08.2005
17:17
[110]

Regis [ ]

legrooch --> a z jakiej przegladarki korzystasz?

11.08.2005
20:06
[111]

Bri [ Konsul ]

legrooch >> zobacz do swojego wątku może to jest sposób

11.08.2005
20:56
smile
[112]

PrzemQ 09 [ Pretorianin ]

Mam problem bardzo prosty:

Problem bardzo prosty: Zrobiłem stronę za pomocą tabel (własciwie portal) jak zrobić zeby po kliknięciu na odnośnik z boku tekst ładował sie w środkowej tabeli (kolumnie ?, komórce ?)
Czy da sie to zrobić tak jak w przypadku ramek ze ładuje sie tylko środkowa tabela (kolumna ?, komórka ?) Czy musi sie ładować cały dokument razem z bocznym menu itd itd.... Prosze o szybką odpowiedź. Pewnie i tak nie otrrzymam odpowiedzi.....

11.08.2005
21:05
[113]

slowik [ NightInGale ]

tag <iframe> i w <a> target=""

znajdziesz na w3c ...

11.08.2005
21:07
[114]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

Witam
Jakie mozecie polecic dobre ksiazki do nauki PHP?? =]

11.08.2005
21:58
[115]

Bri [ Konsul ]

przemq >> slowik pisze na temat ale nie wyczerpujaco :)

w interesujacej sie komorce tabeli (przenaczonej na tresc wybierana z menu) wrzucasz pływajacą ramke - <iframe> dajesz jej widht taki sam jak ma komórka a height to juz inna para kaloszy - jak tresc sie wladuje do ramki to bedzie sie w pionie tylko ta ramka skrolowala nie cala strona - mozna uzyskac ciekawe efekty - usatw height tak zeby miescila sie cala strona z naglowkiem i stopka w normalnym oknie (czyli z paskami narzedzi na swoi miejscu itp) przegladrki np. explorera w rozdzielczosci 1024x768, zeby nie trzeba bylo przewijac dodatkowo strony poza przewijaniem ramki.
ramce daj nazwe jakas wiadomą np. name=glowna i wtedy każdy odsyłacz w menu uzupełnij o target="glowna", nie musisz tego robic z odsylaczami wewnetrznymi ktore pojawia sie w stronach w ramce.
no i na dzien dobry w tej ramce tez musi byc juz wczytana jakas strona src="tresc.htm"
no mam nadzeje ze teraz gra

12.08.2005
10:08
smile
[116]

Dziadzia [ Pretorianin ]

Cześć,

Robię prostą stronkę w FrontPage2000.
Mam pytanie:
Jak zakodować skryptem zdjęcia na mojej stronie, żeby nikt ich nie kopiował?
Jak ktoś wie to bardzo prosze o pomoc.

gg 5017914

12.08.2005
10:30
[117]

Regis [ ]

Tzn. chcesz uniemozliwic ludziom kopiowanie zdjec? Niewykonalne - nie da sie tego zrobic. Mozna takie cos znacznie utrudnic, ale nie mozna tego zupelnie uniemozliwic. Szczegolow szukaj na forum.php.pl

12.08.2005
10:34
smile
[118]

hctkko [ Firestarter ]

Dziadzia ---> ściągnij program, może się przydać:

12.08.2005
10:56
smile
[119]

sehhs [ Soul Master ]

Robię stronę internetową i poszukuję kilku osób do pomocy. 20 sierpnia strona ruszy i do tego czasu muszę znaleźć kilka osób. Nie mogę dokładniej powiedzieć o co chodzi, bo chyba zabrania tego regulamin gier-online (lepiej nie ryzykować :P).

Wszystkich zainteresowanych proszę o kontakt na maila ---> [email protected] lub ew. gg--> 4066555.
Każdy kto zechce się przyłaczyć teraz zajmie jakieś wyzsze stanowisko. Strona jest już prawie gotowa, serwer mamy i brakuje nam tylko kilku osób do pomocy.

12.08.2005
10:58
[120]

Regis [ ]

Juz widze jak tlumy osob wala w ciemno ;) No i pozwol, ze tradycyjnie spytam - ile placisz?

12.08.2005
10:59
[121]

Dziadzia [ Pretorianin ]

Regis, hctkko --> dzięki za pomoc :)

12.08.2005
11:02
[122]

sehhs [ Soul Master ]

Regis -----> Ty materialisto. Nie mam z czego płacić, bo stronka zostanie dopiero otwarta. Kiedyś była na serwerze gorsza wersja i odwiedzalo ja ok. 200 osób dziennie. Teraz mamy 10 razy większy serwer z bazami danych i duuuużo lepszą wersje stronki. Jak już wejdzie to po paru reklamach moge cos zaplacic.

12.08.2005
18:13
[123]

Arxel [ SperMan ]

jak zrobic zeby po kliknieciu w link ,odnosnik, otwieralo mi sie w nowym oknie a nie tym samym?

12.08.2005
22:57
smile
[124]

Arxel [ SperMan ]

dobra UPne...

12.08.2005
23:38
[125]

hotDog [ Outsider ]

dopisujesz takie coś:

target="_blank"


przykład:

<a href="strona.html" target="_blank">link</a>


Dodam, że nie jest to zalecane przez W3 w XHTML Strict.

12.08.2005
23:47
[126]

Regis [ ]

Arxel --> Juz o to pytales i odpowiedzialem Ci :P

13.08.2005
16:15
[127]

Arxel [ SperMan ]

:) dobre je... :) jakos mi idzie...
niemoge znalezc zadnego czata:/
i mam tez porblem z pozdrowieniami.. tez niewiem jak z nimi zrobic...
szukalem jakchs skryptow ale znajduje mi same php - i wogole niewiem jak sie z nimi obchodzic:/
wiem ze jestem laik ale czy sa jakies skrypty html?:P
znalazlem jakas strone z kodami html i cos sie przydalo ale malo tego bylo...

13.08.2005
16:29
[128]

Regis [ ]

Nie zrobisz ksiegi gosci bez php.

13.08.2005
17:14
[129]

Arxel [ SperMan ]

no tzn mam jakas z https://www.ksiega.4free.pl/
i jest dobre.. ja tam niewiem.. powpisywalem i wkleilem kod;p

13.08.2005
17:21
[130]

Regis [ ]

a tak to mozna, ale wtedy jestes skazany na reklamy (ktore pewnie gdzies sa), po drugie dane z ksiegi sa na serwerze 4free.pl i jestes zdany na ich laske lub nielaske - ja jak robilem pierwsza strone i nie znalem php, to zalozylem sobie w podobnej firmie forum i po pol roku calosc przepadla, a oni powiedzieli, ze nie wiedza dlaczego i tyle...

13.08.2005
17:36
[131]

Arxel [ SperMan ]

aa czyli istnieje mozliwosc zrobienia forum,ksiegi,czata bez reklam? samemu?
jest wiesz jak i umialbys pomoc to odezwij sie na gg plis :)

13.08.2005
17:41
[132]

Regis [ ]

Oczywiscie ze istnieje, ale przede wszystkim trzeba znac np. PHP (i przyda sie MySQL) i miec konto na serwerze, ktory to obsluguje. Mozna tez sciagnac gotowe skrypty php ktore instaluje sie dosc prosto, ale i tam zwykle sa rozne reklamy, albo informacje o tworcy - poszukac zawsze mozna (wpisz w google "księga gości skrypt php" to pewnie coś znajdziesz). Natomiast jesli nie znasz php i mysql'a, to zanim sie nauczysz na tyle, by zrobic ksiege gosci, troszke czasu minie, a ja na gg nie jestem w stanie Ci pomoc. Jesli bys chcial poznac PHP (jesli znasz C lub jakikolwiek inny jezyk programowania, to bedzie Ci nieco lzej) to sugeruje zaczac poszukiwania od php.pl

13.08.2005
18:19
[133]

Arxel [ SperMan ]

no ale jak to instalowac? bo np. tera sciaglem ksiege gosci i jest sobie plik
3_9.php

i co z nim mam zrobic?:/

13.08.2005
19:27
[134]

Regis [ ]

Jesli chcesz to uruchomic u siebie, to musisz miec zainstalowany serwer Apache, php i mysql'a. Sciagnij sobie WAMP Server i zainstaluj. Co do instalacji skryptu - jak go sciagniesz, to znajdz plik readme czy cos takiego i tam wszystko bedzie wyjasnione

14.08.2005
17:47
[135]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

ucze sie od podstaw php i mam problem. W jednym kursie jest taki przyklad:
<?

= 10.3;

echo " <br>"; // Wyświetlona wartość to "10.3"

settype(, "integer");

echo " <br>"; // Wyświetlona wartość to "10"

?>


gdy wkleje go do pliku .php to nie dziala. Nie mialem zielonego pojecia co to moze byc, ale kombinowalem. 10.3 nie ma zmiennej. Dodalem tam $b wyrzucilem
settype(, "integer");
echo " <br>"; // Wyświetlona wartość to "10"
i w echo dodalem "$b <br>". Pokazal sie wartosc 10.3 tak jak mialo byc. To <br> jaka pelni funkcje?? Taka jak w html?? =< Bo jak tak to nie wiem po co tam jest.
Pozniej dodalem settype(, "integer"; i reszte z juz dodana zmienna $b i nie dziala. pojawia sie taki komunikat: Parse error: syntax error, unexpected ',', expecting ')' in C:\PHP\Apache2\htdocs\test.php on line 6
W szostym wierszu wlasnie jst polecenie settype(, "integer");
usuwalem cudzyslow i dawalem ', kombinowalem, ale nie umiem wymyslic niczego.

14.08.2005
18:02
[136]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

no panowie, zajrzyjcie tutaj, bo nie lubie isc dalej z kursem jak nie umiem czegos na poczatku =]

14.08.2005
18:05
[137]

Daro2k [ Pretorianin ]

hopkins -> wywala blad, bo jest zla skladnia funkcji. Przed przecinkiem musisz podac o jaka zmienna chodzi, wiec bedzie to wygladac tak: settype($b, "integer");
Poza tym sciagnij sobie dokumentacje ze strony https://www.php.net/download-docs.php bo to podstawa w nauce php.

14.08.2005
19:06
[138]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

Daro2k dziekiuje, dokumentacja jak narazie bardzo sie przydaje

15.08.2005
12:33
[139]

Arxel [ SperMan ]

posaida z was ktos gotowe, sprawdzone i bez reklam:
forum
czat
ksiege gosci
?:)
i ewentualnie ale to jzu nie jest tak wazne:
sonde:)
oczywiscie w php bo chyba inaczej niema;p :)
jak co to prosilbym kontakt gg2453092

15.08.2005
12:34
[140]

Regis [ ]

JEsli chodzi o forum, to najprosciej bedzie phpBB

15.08.2005
14:06
[141]

Arxel [ SperMan ]

Regis - a posiadasz takowe?:)
i mialmyb prosbe..
to wydaje mi sie porsta rzecz wiec nie powinno byc porblemu..
chodzi mi o pozdrownienia
np. takie jka sa na www.radioparty.pl
takie okienko zeby dalo sie wyslac i gicik... :)
to chyba prosta rzecz jest co nie? moze moglby ktos zrobic?)

15.08.2005
15:39
[142]

Regis [ ]

www.phpBB.com

A wszsytkie inne skrypty znajdziesz w necie.

15.08.2005
16:20
smile
[143]

Adam9870 [ Powerd by NVIDIA ]

Zamiast zwykłego phpBB weź phpBB modified v1.9 by Przemo.
Ma więcej funkcji niż zwykle phpBB

15.08.2005
16:20
[144]

Adam9870 [ Powerd by NVIDIA ]

Zamiast zwykłego phpBB weź phpBB modified v1.9 by Przemo.
Ma więcej funkcji niż zwykle phpBB

15.08.2005
18:23
[145]

Regis [ ]

I jest 10 razy bardziej kobylasty i 20 razy wolniejszy... odradzam.

16.08.2005
10:48
[146]

sehhs [ Soul Master ]

Regis ----> A jednak ktoś się zgłosił :P

Teraz potrzebuję jeszcze kogoś kto pomógłby przy tworzeniu systemu portalowego (kod). Współpraca jest na dłuższą metę.

Kontakt only gg - 3906232

16.08.2005
11:31
[147]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

Dwa pytania. Jedno HTML, drugie PHP.
1. Czy moge ustawic tak, zeby tlo pokazalo sie tylko raz, a dalej byl wybrany kolor?
<body background="obrazek.png" (to ma sie pokazac raz) bgcolor="#fds843" (to ma otaczac obrazek)>
2. Strona w Dreamweaver'ze wyglada tak jak ma wygladac. Zielone tlo wszedzie. Jak otworze ja z serwera to sie taki potworek robi--->

16.08.2005
12:01
[148]

slowik [ NightInGale ]

hopins===> sprobuj czegos takiego:
w css body‹bacground-color: ; background-image: url() norepeat;›

16.08.2005
12:01
[149]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

niesmialy up

16.08.2005
12:09
smile
[150]

Arxel [ SperMan ]

dobra co do forum to wzialem z www.fora.pl :)
znalazlem skrypty ktore mi sie przydazda... tera tylko niewiem jak to zainstalowac - jest niby instrukcja ale jestem zielone.. bo Regis cos wspominales zeby zainstalwal u siebie jakis serwer i wogule... jesli moglby ktos mi to wytlumaczyc bylbym wdzieczny...
gg2453092
bo ja jestem bezmozg i potrzebuje wszystko dokladnie :D

16.08.2005
12:26
[151]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

slowik dziala =]
dziekuje slicznie =]

16.08.2005
12:29
[152]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

ok inny problem =]
guziki mi sie przesuwaja jak wydluzam kolumne. Co zrobic, zeby staly w miejscu?

16.08.2005
12:49
[153]

Regis [ ]

valign=top i potem ew. skoryguj efekt za pomoca css'owego padding-top

16.08.2005
13:29
[154]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

chce umiescic na stronie system newsow, sciagnelem nphp i mam problemy =P.
uruchomilem nphp.php i zalogowalem sie. gdy chce wejsc do settings to znowu prosi o login i tak caly czas. nigdzie n ie moge sie dostac =<

16.08.2005
13:31
[155]

Regis [ ]

a nie dolaczyli do tego systemu newsow jakiegos pliku Readme? a jakiejs strony domowej nie ma? Systemow newsow jest w cholere i troche i jesli spodziewasz sie, ze akurat na tym forum znajdzie sie ktos kto korzystal z tego o ktorym piszesz i zna odpowiedz na Twoje pytanie, to marne Twoje szanse...

16.08.2005
18:19
[156]

Arxel [ SperMan ]

dobra zapuytam jeszcze raz...
czy moglby mi ktos pomoc w wprowadzeniu skryptow php do mojej strony? bo siw wogole na tym nie znam... niby instrukcje mam ale wogole tego nie rozumie:/ niewiem co mam wpisac w kodzie mojej strony... pls help..

16.08.2005
19:19
[157]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

Regis dolaczyli, ale nie bylo tam odpowiedzi. Znalazlem inny. btools. Polapalem sie juz w nim, ale nie potrafie za cholere znalezc kodu odpowiedzialnego za kodowanie znakow. Pokazuja mi sie krzaczki. Jaka tresc bedzie mial i co nalezy w nim wpisac?

16.08.2005
19:31
[158]

Regis [ ]

kodowanie znakow to kwestia HTML-a (choc w php mozno to zrobic za pomoca headera). Szukaj w sekcji META standardowego ustawienia kodowania (charset="iso-ilestam"). Jak nie pomoze, to przekonwertuj pliki do iso-8852-9 za pomoca np. Notatnika+

16.08.2005
19:32
[159]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

Regis wszedzie sa poprawnie wyswietlane Polskie znaki z wyjatkiem systemu newsow. Moze polecisz mi jakis latwy ?? =P

16.08.2005
19:33
[160]

Regis [ ]

Arxel --> A czego konkretnie nie rozumiesz? Jak instrukcja nie jest klarowna, to olej skrypt i szukaj innego - w necie jest tyle tego, ze glowa boli - na pewno znajdziesz cos dobrego, z dobra instrukcja. Ja niestety pomoc nie moge, bo mam teraz do zrobienia dwie stronki, za ktore mam juz zaliczki, wiec nie moge nawalic, a czasu malo :P

16.08.2005
20:03
[161]

Arxel [ SperMan ]

noto ja napsize dokladnie :) moze ktos mi tu pomoze :)

to jest instrukcja:
Wszystkie pliki wgrac na server i nadac im CHMOD 777.
Z folderu KONSOLA nalezy wybrac plik pozdrowienia.sql i importowac go do MYSQL
(utworzyc tabele).
Plik serwer.php edytowac np.Notatnikiem i w odpowiednie pola wpisac dane swojej bazy DB
oraz edytowac plik funkcje.inc i w miejsce $haslo= wpisac swoje haslo do Konsolety logowania
I to bylo by wszystko. Zycze milego czytania pozdrowien

moj admin napisal mi ze to chyba jakis przestazaly skrypt bo nie trzeba już do plików nadawać chmod 777
no ale tak wiec przechodzac do rzeczy:
niewiem jak zrobic MYSQL. w pliku funkcje.inc to banal wpisac hehe
Regis cos dawniej mowil ze mam jakis serwer sciagnac. i niewiem jak to wogole wrzucic zeby mi sie na stornie pokazalo (zeby na nacisnieciu przycisku Pozdrowienia otwierala sie konsolka :P)

zlokam tera cos o php... bede szukal w jezyku polskim bo jak jeszcze dodatkowo by ot bylo po ang. to bym jzu kompletnie nic nie skumal hehe
ale w dalszym razie czekam na pomoc!!

16.08.2005
20:23
[162]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

Regis ile Ci placa? 2zlote?? 3 zlote?? niech mi tam! Dam dwa razy wiecej! =]
Poszukam czegos. Mam pytanie co zrobic, zeby obrazek byl po prawej stronie, a tekst otaczal go z lewej =< robie align ale nic nie daje pierwszy wiersz jest obok a reszta pod

16.08.2005
21:11
[163]

Bri [ Konsul ]

hopkins > mowisz ze align=right dla obrazka nie daje rezultatow? - wsadź zatem obrazek (bez <br>ów) na końcu akapitu tekstu :)

16.08.2005
23:45
[164]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

kolejne pytania =]
<img src="jakies zdjecie" border="4"> jak zmienic kolor obramowania?
strona juz jest w sieci i mam pytanie o ankiete. jak umiescic ja na rowni ze zdjeciem?

17.08.2005
00:51
[165]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

up po polnocy

17.08.2005
00:51
smile
[166]

bartek [ ]

hopkins:

1. <a href="link"><a style="border-color: kolor;" href="adresobrazka"></a>
2. Leżysz z kodem, bo w Operze jest na równo... Na pewno jutro ktoś mądrzejszy poradzi Ci pozycjonowanie za pomocą CSS/cokolwiek, ale na szybkiego - rozbiłbym ramki w sposób jak na obrazku po prawej stronie (czerwone linie). Ostateczność (wymaga małej przebudowy menu, jednak to nie jest wielki problem, skoro nie korzystasz z pływających ramek), dlatego poczekaj na kogoś mądrzejszego :)

Ustaw w stylach/body kolor tła na #48D030, bo przy 1024x768 pod Operą jak i pod IE - wokół jest biała ramka. Nie wiem czy to było zamierzone, ale wygląda nieciekawie.

17.08.2005
00:51
smile
[167]

bartek [ ]

Aleśmy upnęli.

17.08.2005
01:03
[168]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

bartek chce miec ramke dookola, ale szukam tla zeby ja wypelnic =P

17.08.2005
07:36
smile
[169]

Regis [ ]

Arxel --> Zainstalowales sobie jakis serwer z php i mysql'em i reszta narzedzi? Jak tak, to musisz utworzyc baze danych za pomoca np. phpMyAdmina. Powinien byc dolaczony standardowo do Wamp Servera. Do innych zreszta tez. Wiesz co, tak sobie mysle, ze bardziej na zdrowie Ci wyjdzie, jak zaczniesz sam sie uczyc PHP od podstaw, a potem mysql-a i z czasem sobie sam napiszesz taki skrypt pozdrowien, niz tak, bo z tego co widze masz o tym mgliste pojecie, a na odleglosc ciezko mi wyjasniac.

hopkins --> Moja waluta to piwa - za strone biore od 200, do 700 "Książy" :P

17.08.2005
10:23
smile
[170]

slowik [ NightInGale ]

hopkins===>zajrzyj sobie do jakiegos kursu css'a to bedziesz miedzial co i jak ... (helion albo dokumentacja na w3c)

17.08.2005
12:01
[171]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

slowik nie rozumiem o co Ci chodzi =P

17.08.2005
12:09
[172]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

a tak BTW co myslicie o mojej pierwszej stronie?? =]
narazie tylko strona glowna jest tak jak ma byc =]
mowcie co zmienic poprawic, zeby wygladala lepiej. Pamietajcie, ze odbiorcami beda dzieci w wieku od 6 - 10 lat

17.08.2005
12:15
smile
[173]

Adam9870 [ Powerd by NVIDIA ]

Stronka może być:)

17.08.2005
12:16
smile
[174]

Regis [ ]

To strona dla Twoich rowiesnikow? ;)

A tak na serio - jak dla takich dzieci, to niezla. No i przynajmniej ta strona ktora prezentujesz jako swoja pierwsza jakos wyglada - nic mnie tak nie wkurza, jak jakis typek przepisze 3/4 kursu HTML i prosi zeby ocenic jego pierwsza strone :P

17.08.2005
12:19
[175]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

Regis--> dalem ja w tym dziale do oceny, bo wiem, ze srednia wieku wasza nie przekracza 8 lat =]. cholera mowisz, niezla =] mow czemu nie super? =] podaj wady ja je postaram sie naprawic.
Adam--> co mam zmienic? =]

17.08.2005
12:25
smile
[176]

Regis [ ]

Chcesz konkretnie? Prosze:

1. Przyciski "wystaja" z tego pola przewidzianego na nie (sa za szerokie)
2. Niestandardowa czcionka - jesli ktos nie ma Comic Sans, to w najlepszym wypadku pokaze mu paskudny Times New Roman, w najgorszym nie pokaze nic.
3. Fotka brzydko styka sie z ankieta (brak jakichkolwiek marginesow itp.)
4. Na wszystkich podstronach procz strony glownej jest biale tlo.

A poza tym dla mnie nie ma stron "super" czy "swietnych" - takie sie nie zdarzaja - zawsze sa jakies wady :)

17.08.2005
12:25
[177]

Arxel [ SperMan ]

wg mnie moze byc :) jesli to dla 6-10 latkow to moze byc :)

a teraz co do mnie to:
strone chcialem skonczyc przed koncem wakacji...
no wlasnie niemam czasu na nauke :)
ide tera do liceum wiec jakies podstawy php chyba beda.. wiec bede sie ich uczyl.. i jak wtedy cos zrobie sam to zamienie na swoje tylko tera niema czasu na nauke wiec chcialem skorzystac z gotowych :)
tera poszukam tego serwera wamp czy jakiegos... poszukam na stronach i moze znajde... a jak co to zapoytam ponownie :)

17.08.2005
12:30
[178]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

Regis no i widzizsz podales konkrety, ktore zaraz poprawie.
Czcionka heh, no jej niestety nie zmienie, bo sily wyzsze na mnie dzialaja =] Jest moze cos takiego, ze jak nie ma sie Comic Sans to zmienia sie na inna wybrana?
Przyciski wystaja, w pierwszy projekcie nie wystawaly, jak przez przypadek przesunelem to sila wyzsza powiedziala, ze ladniejsze. Mi sie nie podoba =P.
3. Zmienie =]
4. wspomnialem, ze strona glowna jest zrobiona jak nalezy tylko =]

17.08.2005
12:53
[179]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

o jej ale sie strona wysypuje w IE =(
czemu?? =(

17.08.2005
12:56
[180]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

FF

17.08.2005
12:57
[181]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

IE

17.08.2005
12:58
[182]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

=/

17.08.2005
14:06
[183]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

up czemu smok w FF jest bez tla, a w IE jest z tlem? czemu kolor loga i menu rozni sie od koloru backgroundu w IE, a w FF nie? czemu na guziki nie dzialaja style??

17.08.2005
14:18
smile
[184]

legrooch [ Legend ]

Może ktoś zna odpowiedź na mój problem:

Zainstalowałem Krasnala (WAMP5 również próbowałem). Aplikacje instalują się, serwisy od apache'a i mysqla startują. Wybieram sobie phpmyadmin/localhost itp i strona się ładuje, ładuje, ładuje....

W dzienniku zdarzeń pustka.
Logi również puste.

17.08.2005
14:49
smile
[185]

slowik [ NightInGale ]

hopkins===>o to mi chodzilo :
https://webmaster.helion.pl/kurshtml/style/style.htm
https://www.w3.org/TR/CSS21/
powodem niedzialania styli moze byc nawet brak ; po kazdej definicji ... temu blizej trzeba byloby sie przyjrzec :-)

17.08.2005
14:58
[186]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

slowik!!!! style dzialaj w Operze i w FF, ale w IE mi sie s ypie to tak strasznie

17.08.2005
15:09
smile
[187]

slowik [ NightInGale ]

ie jest znany ze swojej ulomnosci wzgledem css'a :-)

17.08.2005
15:10
[188]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

slowik, wiec co ja biedny mam zrobic? i ten smok pod menu! cholera czemu on ma szare tlo? =]

17.08.2005
15:13
[189]

Regis [ ]

legrooch --> "phpmyadmin/localhost" ? Mozesz konkretnie? Jaki adres wpisujesz w pasku rpzegladarki?

17.08.2005
15:21
[190]

legrooch [ Legend ]

Regis ==> "https://localhost/", "https://localhost/phpmyadmin/". Zamieniałem również nazwę na IP.
W httpd.conf sprawdzałem ścieżki i wpisy i wszystko gra. To samo w HOSTS Windowsowym. :/

I ciekawostka - jak mam odpalonego IISa na 80 porcie, a Apache'a na 81, to Apache pomimo innych ścieżek ładuje mi strony IIS-owe. I chyba domyślam się czemu, ale po wyłączeniu IIS-a (i odinstalowaniu również) dalej nic się nie zmienia. WAMPy i Krasnala przeinstalowywałem już z 8 razy, restartowałem 3 razy więcej ...... :(

17.08.2005
15:25
[191]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

dobra zrobilem, tylko teraz sie te guziki nie mieszcza w okienku okreslonym dla nich. Czemu odleglosci pomiedzy nimi sa inne w IE, a inne w Fire Foxie i operze?
no i sprawa kolorow. Menu i logo ma ciemniejszy kolor od tla w IE, a w innych przegladarkach taki sam. Smok! Tlo za nim dalej jest szare w IE =(

17.08.2005
15:26
[192]

Regis [ ]

Dziwne... Ja WAMP-a instalowalem juz na circa 40 roznych maszynach (znajomi + szkoła) i pierwszy raz sie spotykam z tym żeby coś po instalacji nie działało... To faktycznie wina iis. Zreszta nie jestes jedyny:

17.08.2005
15:29
[193]

Regis [ ]

hopkins --> Niestety, ludzie z M$ nie pierwszy raz dali dupy z IE - ta przegladarka interpretuje strony jak jej sie podoba, a standardy css i html uwzglednia "na oko". Ja nie pamietam, zebym w ciagu ostatnich lat robil strone, ktora jednoczesnie wygladalaby tak samo na IE, Operze i Mozilli. O ile Opera, Mozilla, Firefox wspieraja standardy, o tyle IE ma to w dupie - teraz zazwyczaj robie tak, ze w kodzie strony umieszczam warnkowe instrukcje php w zaleznosci od przegladarki uzytkownika. Ale widze ze ty chyba w php tego nie piszesz...

17.08.2005
15:38
[194]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

Regis dobra zrobilem juz. Pytanie o to mam czy moge zmieniac odleglosci miedzy obrazkami jakos??

17.08.2005
15:44
[195]

legrooch [ Legend ]

Regis ==> Wiem że dziwne, bo wcześniej na tej maszynie stał zaróno Krasnal jak i Wamp. Wszystko działało poprawnie!
Miesiąc temu odinstalowałem jedno i drugie, a dziś chciałem zainstalować (IISa nie tykałem).

Miesiąc to dużo - różne rzeczy mogą zmienić konfig. Ale nie tykałem niczego phpo-sqlowego. Nic.
Tamte rady nic nie dały :/

17.08.2005
15:47
[196]

Regis [ ]

w <img /> dodaj :

style="padding-XXX: NNpx;"

Gdzie XXX to: top, bottom, left, albo right, zaleznie od ktorej strony chcesz ustawiac 'odstep'
A NN to rozmiar odstepu w pikselach.

17.08.2005
15:48
[197]

Regis [ ]

legrooch --> Niestety, nie mam pojecia jak Ci pomoc... Ale jak piszesz ze juz miales dzialajacego Krasnala, to sprawa jest juz kompletnie dziwna...

17.08.2005
16:35
[198]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

<img src="kontakt.png" alt="Informacje Jak Mozna Sie Z Nami Skontaktowac" id="Image8" width="170" height="37" border="0">


mam taki kod =P

i jak robie tak:

<img src="kontakt.png" alt="Informacje Jak Mozna Sie Z Nami Skontaktowac" id="Image8" width="170" height="37" border="0" style="padding-top: 20px;">

to nie dziala

17.08.2005
16:59
[199]

Bri [ Konsul ]

> hopkins > spoko strona ale do super to ho ho i jeszcze troche - bo zielona do bólu, nie cierpie prywatnie czcionki comic sans i braklo ci zawartości w menu a przygotowałeś jakies udawane wybrzuszenie (bevel)
w kazdym badz razie podziwiam ze zrobiles to w drimłiwerze, nie chcesz nzac moich pierwszych stron :D

17.08.2005
17:06
[200]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

Bri zielona bo smoki sa zielone =P
udawan brzuszki ? =< te guziczki mi sie najbardziej podobaja =P
comic sans kazala mi dac "zleceniodawczyni" <hahaha>

17.08.2005
17:32
[201]

Bri [ Konsul ]

>> Nowy wątek <<

https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=4101026&N=1

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.