GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

pizza

05.07.2005
20:02
smile
[1]

reginka [ Centurion ]

pizza

czy ma ktoś jakiś dobry przepis na dobre ciasto na pizze?? :)

05.07.2005
20:04
[2]

CeZaReK [ Chor��y ]

Zapytam się mamy o domowe, ale jak chcesz możesz kupić to nowe knorra- jest bardzo dobre, ładnie się piecze i masz do tego pyszny sos pomidorowy( cena u mnie w carrefourze niecałe 4 pln)

05.07.2005
20:04
[3]

Garbizaur [ CLS ]

Poszukaj tu:

05.07.2005
20:05
[4]

Arczens [ Legend ]

Ktos kiedys podawał na pizze taka jak w Pizza Hut (jak ktos lubi), jak znajde na kompie to wkleje.

05.07.2005
20:06
[5]

Father Michael [ Padre ]

4 spore lyzki mleka wlewasz do garnka i wsypujesz pol lyzeczki cukru. Podgrzewasz i dodajesz pol kostki drozdzy (jesli zagotujesz mleko to zabijesz drozdze). Wymieszac zeby powstala jednolita ciecz, nakryc talerzem i pozostawic do wyrosniecia.
1.5 szklanki maki mieszasz z wyrosnietymi drozdzami, jednym jajkiem, lyzka roztopionego masla i szczypta soli. Zagniatasz i pozostawiasz do wyrosniecia, najlepiej w cieplym miejscu.
Im brutalniej bedziesz zagniatac tym lepsze ciasto :)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-07-05 20:05:19]

05.07.2005
20:07
smile
[6]

reginka [ Centurion ]

Garbizaur => dzięki nie wiedziałam że takie smaczne strony istnieja :D

05.07.2005
20:09
smile
[7]

Arczens [ Legend ]

Father Michael => Chyba nie ma tego pierwszego "rosniecia" tylko pobudzenie drozdzy :)

05.07.2005
20:09
smile
[8]

reginka [ Centurion ]

Father Michael => napewno posłucham rady i bede brutalna dla tego ciasta :D

05.07.2005
20:09
smile
[9]

Father Michael [ Padre ]

Aha. Jesli po zagnieceniu ciasto bedzie twarde to mozesz dolac nieco mleka i znow zagniesc. Jesli wyjdzie Ci takie zeby sie przelewalo miedzy palcami (ale tez nie bylo za mokre) to bedzie zajebisty efekt koncowy :)

Arczens -> zwal jak zwal. Wazne zeby drozdze "urosly" w garnku.

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-07-05 20:08:38]

05.07.2005
20:10
[10]

CeZaReK [ Chor��y ]

Jeśli chodzi o strony z przepisami to wejdź www.kuchnia.gazeta.pl dużo przepisów + te z wysokich obcasów i można coś powykompinowywywać.

05.07.2005
20:20
smile
[11]

reginka [ Centurion ]

chce wam podziękowac :D nareszcie poeksperymentuje w domu (mam nadzieje że nikogo nie zatruje ;)

05.07.2005
20:26
smile
[12]

DKAY [ Generaďż˝ ]

Jeżeli to coś pomoże to osobą która dawała kedyś przepis był Azzie!

05.07.2005
20:30
[13]

DarkStar [ PowerUser ]

ciasto do pizzy robi sie bez jajek, jedynie maka, drozdze, woda, sol i odrobina cukru. z drozdzami rowniez nie nalezy przesadzac, bo ciasto bedzie nimi smierdzialo. pol kostki na jedna pizze to o 3/4 za duzo:)

05.07.2005
20:32
[14]

CeZaReK [ Chor��y ]

Z drożdżami lepiej nie przesadzać bo moja mama kiedyś dała o dużo za dużo i ciasto miało grugość 11 cm. Naprawdę.

05.07.2005
20:34
smile
[15]

reginka [ Centurion ]

a może jakis przepisik macie na dobre sosiki jeszcze do pizzy?? :D

05.07.2005
20:51
[16]

Victor Sopot [ Konsul ]

Udał się zrobić komuś z was taką pizze jak w Pizza Hut lub,przynajmniej podobną ?.Bo nie wiem czy warto się trudzić.

05.07.2005
20:53
[17]

.:VeGo:. [ Dragon ]

ja do pizzy lubie sos czosnkowy: mleko, keczup, majonez, i swiezy czosnek, czosnek przpuszcasz przez taka amaszybke reczna wycikarke, a mleko majonez i keczup dodajesz wedlug samego siebie, czy chcesz miec zadkie, geste

05.07.2005
20:58
[18]

CeZaReK [ Chor��y ]

zmiksuj pomidory z odrobiną oliwy, octu balsamicznego i świeże: bazylie, rozmaryn, oregano, cząber i inne zioła jakie lubisz. Możesz nim smarować ciasto, albo używać jak keczup.

05.07.2005
21:00
smile
[19]

reginka [ Centurion ]

Victor Sopot=> "przpuszcasz przez taka amaszybke reczna wycikarke " czy chodzi Ci o praskę do czosnku :) bo tylko to mi przychodzi do głowy, a czy masz wogóle może jakiś inny przepis na sos tylko nie czosnkowy??

05.07.2005
21:07
[20]

CeZaReK [ Chor��y ]

do niektórych pizz( szczególnie takich z kiełbasą, zółtym serem og. nie-włoskich) pasuje sos tatarski( ogórki kiszone w kosteczkach ze szczypiorkiem, majonezem i ewn. marynowanymi grzybami) albo sos śmietanowy: kwaśną śmietanę solisz i podgrzewasz powoli dodając 2 zółtka, pieprz i dużo tartego sera. Jak ser się roztopi sos jest gotowy.

05.07.2005
22:08
smile
[21]

Cangoor_K [ Legionista ]

Przepis na pizzę z "Pizza Hut"

Składniki:

· * 1 i 1/3 szklanki cieplej wody (ok 40 st. - ale moze byc cieplejsza - po prostu moze
byc za goraca zeby ciasto ugniatac)
· * 1/4 szklanki odtluszczonego mleka w proszku (moze byc granulowane, whatever)
· * 1/2 lyzeczki od herbaty soli
· * 4 szklanki maki
· * 1 lyzka stolowa cukru
· * 1 opakowanie suchych drozdzy (moze byc np drozdze Instant Dr. Oetkera)
· * 2 lyzki stolowe oleju roslinnego (do ciasta)

Przepis:
Wrzuc drozdze, cukier, sól i mleko w proszku do duzej miski. Dodaj wode i wymieszaj dobrze. Pozwol osiasc przez 2 minuty. Dodaj olej i znow wymieszaj. (tak naprawde to mozesz to zrobic od razu - trzeba sobie zycie upraszczac) Dodaj make i mieszaj dopoki nie wytworzy sie ciasto i maka jest zabsorbowana (wywal lyzke i mieszaj lapkami. jak za lepkie dosyp maki, tak abys mogl spokojnie ugniatac i walkowac). Ugniataj przez 10 minut. Podziel ciasto na iles czesci i uformuj z nich placki odpowiedniej grubosci i wielkosci (zalezne od preferencji i mozliwosci technicznych). Po zrobieniu placka przykryj go i zostaw na 1 – 1,5 godziny ,aby urósł. Nie zapomnij podsypac mąki lub oleju polac na powierzchnie , na ktora kladziesz placek, bo po godzinie go nie odlepisz. Jesli masz formy do pizzy to mozesz od razu wlozyc tam placek.

Sos:
· 250 g sosu pomidorowego (nie koncentratu - choc moze byc, ani tez soku pomidorowego. musi byc odpowiedniej gestosci, najlepszy jest zageszczany przecier pomidorowy - jesli jest za rzadki zagesc maka)
· * 1 lyzeczka od herbaty suchego oregano
· * 1/2 lyzeczki od herbaty majeranku
· * 1/2 lyzeczki od herbaty bazylii
· * 1/2 lyzeczki od herbaty soli czosnkowej

Zmieszaj i postaw na godzine.

Wracamy do pizzy:
Rozgrzej piekarnik do 250 st. C Wylej odpowiednia czesc sosu na pizze i rozprowadz tak aby byl okolo 2 cm od krawedzi (w srodku tez ) Posmaruj krawedzie olejem. Posyp serem mozarella (moze byc inny bo mozarella choc dobra to droga...) Poloz inne dodatki jak mieso, peperonni (po polsku salami :) ), warzywa itp Piecz az brzegi zaczna sie zarumieniac, a wtedy posyp reszta sera ktora chcesz miec na pizzy. Gdy caly ser juz sie stopi, wyjmij i zjedz

Pi eS. Tekst (prawie) w całości skopiowany z oryginału, więc wybaczcie, lecz teraz mi już się nie chce go poprawiać i uzupełniać o znaki interpunkcyjne itp. :)

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.