oooololo [ d0b3rmAn!? ]
Gotuj razem z nami czyli Gol'asy gotują
Postanowiłem założyć karczmę o gotowani bendziemy tutaj sie wymieniać przepisami na różen ciasta ciasteczka, napoje i różne inne dania. Tutaj możesz zapytać co jka zrobić oraz podawać swojue własne przepisy.pozdrawiam
pare linków do stron Kuchnią Polską
1. https://kuchnia.kisa.pl/
2. https://www.dobrakuchnia.com/
3. https://www.kuchnia.com.pl/DiD/spispotraw.html
elemeledudek [ Generaďż˝ ]
Ja nie bENde.
Piotrasq [ Seledynowy Słonik ]
A ja się zastanowiem.
EwUnIa_kR [ Legend ]
jak już jest taka karczma to ja mam pytanko.taką młodą kapustę się tylko gotuje czy zasmaża?
robię dziś na obiadek młode ziemniaczki(polskie:P) kapustę i kotlecika:)
*..::Michael::..* [ Lost ]
Ewunia --> Można tak i tak :P. Ja tam wolę zasmażaną :).
sajlentbob [ Generaďż˝ ]
Ja wolę niezasmażaną - mniam, mniam
jackowsky [ JVC ]
A moim zdaniem najpierw trzeba ją ugotować, a dopiero później zasmażyć
Lechiander [ Wardancer ]
Zasmażka jest do bani! :-) Nie używam.
Stranger [Gry-OnLine] [ CTU Operative ]
kuchnia.o2.pl jest najlepsza :]
elemeledudek [ Generaďż˝ ]
jackowsky, ale najpieerw trzeba sprzedawczyni przynieść skrzynkę z domu w której jest salceson którtym trzeba jakiś zwabić psa który jesy uciekł. Dopiero wtedy sprzeda kapuste ;)
Guderianka [ Konsul ]
lubię gotowac i umiem:)
Ewunia- ja młodą kapustkę zawsze bez zasmażki:)
jackowsky [ JVC ]
elemeledudek-->tak, ale sprzeda tylko wtedy kiedy się wcześniej porozmawia ze sprzedawca butów...
EwUnIa_kR [ Legend ]
guderianka--> oki..bez zasmażki:) a śmietankę dać?:>
Guderianka [ Konsul ]
rózne szkoły są w róznych rejonach kraju. Moja młoda kapustka z warzywami nie była nigdy ze śmietanką(sic!). Ja zawsze dodawałam odrobine koncentratu pomidorowego
sajlentbob [ Generaďż˝ ]
Młoda to tylko koperek bez żadnych zasmażek, koncentratów (do bigosiku owszem, owszem) czy śmietany (śmietana to do wigilijnej zamiast oleju może być). Ale cóż każdy ma swój smak i przyzwyczajenia.
Lechiander [ Wardancer ]
Koperek tez jest do bani!
Meghan (mph) [ Tarzana przez Tarzana ]
Lechu, do bani to się mleko leje :) A świeży koperek jest do młodych ziemniaków :)
Guderianka [ Konsul ]
młoda kapusta KONIECZNIE z koperkiem a ja dzis ide na łatwizne i robie spaghetii z sosem bolońskim;p
EwUnIa_kR [ Legend ]
straszna łatwizna;D ja robię sos boloński ze dwie godziny;D
jackowsky [ JVC ]
sos boloński koniecznie z czerwonym winem
sajlentbob [ Generaďż˝ ]
Guderianka----> sosik ze słoiczka? Nieeeeeeeee. Jak możesz
Kargulena [ ryba piła ]
Jeny ale się głodna zdrobiłam.
Jak dla mnie młoda kapustka musi być zasmażana a młode ziemniaczki z koperkiem ;)
A spagetti bolońskie mogę jeś na okrągło właściwie :)
*w myślach odlicza godziny do obiadu*
;-)
Guderianka [ Konsul ]
a nie ze słoiczka:p mieszany- amino bo dobre przyprawy ma i mój pomidorowy -na wywarze z mięska zrobiony wczoraj. pyyychotka;)
Meghan (mph) [ Tarzana przez Tarzana ]
Guderianka ---> Polecam sosy w słoikach Pudliszek, zwłaszcza oryginalny do spaghetti. Dobry, szybko się robi, a biorąc pod uwagę jakość pomidorów w sklepach nie jestem pewna czy więcej w nim chemii niż we własnej roboty, czy wręcz przeciwnie ;)
A tak á propos gotowców - ciekawe ile osób własnoręcznie robi frytki ze świeżych ziemniaków...
EwUnIa_kR [ Legend ]
młode ziemniaki nie nadają się na frytki:|
Kargulena [ ryba piła ]
Ja jadam tylko frytki ze świeżych ziemniaków, te sklepowe mi nie smakują :)
sajlentbob [ Generaďż˝ ]
Przecież sos do spaghetti robi się bardzo prosto (więcej jest duszenia niż samej roboty) to po co słoiczki (ble).
Guderianka [ Konsul ]
będąc nastolatka robiłam ze słoika ale wersja moja-amino lepiej mi jakos smakuje. a jest to danie awaryjne jak trzeb aszybko obiad upichcic. jak mam czas-to lubie eksperymentowac w kuchni
frytki niebzyt czesto bo sa niezdrowe-ale jak juz to zywych ziemniaków;)
Meghan (mph) [ Tarzana przez Tarzana ]
Ewa - świeże nie jest jednoznaczne z młodymi.
sajlentbob - mnie smakują słoiczkowe pudliszkowe, a gotować nie lubię i ograniczam bytność w kuchni do minimum :)
ganek [ Pyrlandia Reprezentant ]
A ja polecam mlode pyry z gzikiem :)
wielebny_666 [ Pretorianin ]
A ja z innej beczki, które programy kulinarne w TV podobają się wam???
Lechiander [ Wardancer ]
Młode ziemniaczki z koperkiem sa zupełnie do bani!!! :-))
Koniecznie, to koperek do ogórków kiszonych się daje.
I młode zimniaki nadają się na frytki. :-)
Lechiander [ Wardancer ]
Sosy ze słoików do spaghetti są do bani! Się robi ze świeżych pomidorów. :-)
Guderianka [ Konsul ]
wielebny-dla mnie rządzi Makłowicz;)
wielebny_666 [ Pretorianin ]
np. ostatnoo oglądałem kuchnie z Okrasą i ten program jakoś mi nie podpadł do gustu, koleś wszystko za szybko robi, zero tłumaczenia co po co na co i dlaczego, zero kontaktu z widzem, a podoba mi się np. domowa kawiarenka, w ostatnim odcinku zrobił mi smaka na tort ze śmietany z dodatkami, mam coraz większą ochotę coby go zrobić a jest banalnie prosty
Kargulena [ ryba piła ]
Aaaa tam mlode ziemniaczki i sos koperkowy-mniam !
A sosy lepsze są robione ale zblaku laku i ochoty do pichcebnia wciagne podrasowany sloikowy :P
Teraz to bym zjadla nawet sam makaraon -tak zglodniałam ! ;)
Piotrasq [ Seledynowy Słonik ]
Lechu jest ogólnie do bani.
jackowsky [ JVC ]
racja, Makłowicz jest świetny
EwUnIa_kR [ Legend ]
kargulena--> zapraszam na obiadek..jeszcze chwilka i będzie gotowy:)
Lechiander [ Wardancer ]
Makłowicz rządzi! :-)
Sos koperkowy i Piotrasq to lipa! ;-)) :-D
sajlentbob [ Generaďż˝ ]
Dobra lenie jak napisałem powyżej to jest banalne a więc:
Spaghetti ala sajlentbob:
Składniki na ok.4 porcje
mięso mielone 0,5kg
pomidory 5-6 średnich sztuk, albo puszka całych bez skórki
cebula 2 średnie sztuki
czosnek 3-5 ząbków
oliwa z oliwek
przyprawy:
bazylia,oregano,majeranek,tymianek,pieprz biały,czarny,sól
Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek - dodajemy zmiażdzony czosnek. Odsączamy tłuszcz.
Pomidory obieramy ze skórki (nacinamy i na chwilę do wrzątku). Jeśli macie mikser to do miksera i mamy sok pomidorowy (można ew. przetrzeć przez sitko żeby pestki zostały). Jeśli nie macie miksera to kroimy i dusimy na maśle lub oliwie a potem przecieramy przez sitko. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory (całość nie powinna być b.gęsta - bo dłużej będzie się dusić więc w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody). Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę cebule (można je wcześniej poddusić - ale to dodatkowy tłuszcz, ja dodaję surową). Całość dusimy z przyprawami (najwięcej bazylii i oregano, odrobina majeranku i tymianku nie zaszkodzi, biały pieprz dla aromatu - jest łagodny więc krzywdy nam nie zrobi, sól i pieprz czarny wedle uznania).
Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas. Po ok. 0,5 - 1h zdejmujemy pokrywę i odparowujemy wodę - do gęstości jaka nam odpowiada. Można oczywiście dodać też wino, ale ja osobiście wolę oddzielnie.
Sos świetnie się przechowuje, a wręcz jest lepszy jak trochę postoi, więc można go zrobić np. wieczorem na następny dzień.
A nawet zamrozić na później
Kargulena [ ryba piła ]
Piotrasq--> Bo dawno nie kupował taboretów :P
Pomidorowa po rosole to dopiero jest do bani ! -P
Guderianka [ Konsul ]
sajlentbob-jak bede miała czas to spoko
Piotrasq [ Seledynowy Słonik ]
Ja robię identycznie jak sajlentbob, tylko czosnek dodaję później, bo smażony nadaje goryczki potrawie. I gotowe danie posypuję drobno startym serem żółtym.
Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-05-20 13:03:34]
anen [ Clone Gaming Studios ]
Ja tez umiem gotowac :)
Przepis : 0,75 litra wody :) ( nie wódy :P)
Wlac wode do czajnika , wlaczyc czajnik , gdy woda zaczyna wrzec , wylaczyc i mamy nasz przepis
WODA GOTOWANA :P
sajlentbob [ Generaďż˝ ]
No oczywiście żółty,starty serek na koniec na makaron i zalewamy sosem.
Sos ten jest też jednym ze składników Lasagne - mniam
oooololo [ d0b3rmAn!? ]
ja tyam przepadam za Schabowymi i żurkirm mniam mniam :)
oooololo [ d0b3rmAn!? ]
zna ktosa dobry pzrepis na pizze ????? a szczegulnie na same ciast jak je rozrabiać itp ?>?
Zymek_1 [ Oficer ]
oooololo --> ja znam. samemu robię pizze co jakiś czas. ale poidam potem, bo teraz czasu za bardzo nie mam
Lechiander [ Wardancer ]
Zaraz sobie kapuśniak wciągnę z ziemniaczkami na boczku! :-))
EwUnIa_kR [ Legend ]
schabowy bleeeee
Guderianka [ Konsul ]
po obiedzie- Maja zjadła po mamie i po tacie i umywszy uwaloną sosem gębę poszła na dwór, tata Mai z wypchanym brzuchem legł po obiedzie o 15.30 i nadal drzemie. a ja spalam to co zjedzone i pracuje na kompie. ciekawe kto gary pozmywa
EwUnIa_kR [ Legend ]
guderianka--> nie masz zmywarki?:O
GeForce [ Konsul ]
oooololo -----> Ja przepis na ciasto do pizzy mam od mamy mojego kolegi za co jestem mu bardzo wdzieczny i przepis brzmi tak:
3 szklanki mąki
Paczka drożdzy
3/4 szklanki wody
3-4 łyżki oleju
Szczypta soli
Przygotowanie:
Wsypac 3 szklanki maki do jakiejs duzej miski i rozdrobnic w niej paczke drożdzy (rozetrzeć rękoma najlepiej jak sie da) następnie wlać do tego co juz mamy 3/4 szklanki wody i 4 łyzki oleju i dobrze ale to dobrze wygnieść tak żeby ciasto nie trzymało nam sie spodu miski. Przygotowane ciasto przykryc ścierką i odstawic na 10 minut aby nam pięknie urosło. The end.
Ja robię to tak :)
Smacznego :)
Guderianka [ Konsul ]
ewunia- nie mam a ty masz? Ja zawsze uwazałam ze to zbedny wydatek. energia ludzkich rąk nic nie kosztuje tylko te rece musza sie jeszcze na ochotnika znaleźć
EwUnIa_kR [ Legend ]
z tym ochotnikiem różnie bywa;D
Souldriver [ Drożdżak ]
Dobry pomysł na karczmę! Moim ulubionym daniem są zasmażane ziemniaki i schab w sosie beszamelowym.MNIAM! albo chińszczyzna w sezamie:) głodny się zrobiłem
Lechiander [ Wardancer ]
Zmywanie jest cholernie do bani!
Blink! [ Konsul ]
czy tylko ja jestem inny czy komuś jeszcze nie smakuje młoda kapusta?
Lechiander [ Wardancer ]
Własnie popełniłem ciężki grzech... ooojjj... :-)
Kapusta, jak kapusta, ale bigos z młodej kapusty jest do bani! :-)
oooololo [ d0b3rmAn!? ]
o talk młoda kapusta to coś smacznegon ja tam najbardziej lubie młodą kapuste z kiebłbaska z grilla z bułeczkami mniam, mniam :)
Babiczka [ Generaďż˝ ]
chcecie przepisy na dania z Mcdonalda ?:Pi KFC ?:> ja tam robie soibie codziennie shaki z donalda i sa takie same :D mniam jak ktos chce to napiscie :P
Conroy [ Dwie Szopy ]
A ja, jeśli można poprosić, chciałbym prosty przepis na omlet. Ale żeby był dobry :).
Zymek_1 [ Oficer ]
GeForce--> w moim przepisie nalezy odstawić ciasto na 1 godzinę
...NathaN... [ The Godfather ]
Ja potrafie robic dostyc dobra puszysta pizze :D (przepisu nie dam bo mi sie pisac nie chce :P)
Babiczka -> Dawaj !
Babiczka [ Generaďż˝ ]
troche tego jest powiedz co cie interesuje a postaram sie podac :D big mac? :P mowice co to podam oczywiscie sa to przepisy po angielsku ale wystarczy skopiowac do translatora i juz :D
...NathaN... [ The Godfather ]
To moze na poczatek shake, bo lato sie zbliża :)
Babiczka [ Generaďż˝ ]
McDonald's® Shakes
All right, it's the middle of summer and it's dang hot out.
Wouldn't it be nice if we could whip up a little something
to help keep those beads of sweat from rollin'? Check out
how simple it is to recreate any of the three flavors of
McDonald's thick shakes from scratch. Just three ingredients
to each clone. And the secret ingredient for the chocolate
and strawberry flavors is Nesquik mix. How McEasy is that?
Throw everything in a blender and press a button -- the one
on the right. And if you want your shake thicker, just put
it in the freezer for a while. That's it!
Vanilla Shake
2 cups vanilla ice cream
1 1/4 cups low fat milk
3 tablespoons sugar
Chocolate Shake
2 cups vanilla ice cream
1 1/4 cups low fat milk
2 tablespoons chocolate flavor Nesquik mix
Strawberry Shake
2 cups vanilla ice cream
1 1/4 cups low fat milk
3 tablespoons strawberry flavor Nesquik mix
1. Combine all ingredients for the shake flavor of your choice
in a blender and mix on high speed until smooth. Stop blender,
stir and blend again, if necessary to combine ingredients.
2. Pour into two 12-ounce cups.
Serves 2.
*robisz na wlasna odpowiedzialnosc :P ^^
...NathaN... [ The Godfather ]
blender to mixer, tak ? Jesli tak to klapa - nie mam :)
...NathaN... [ The Godfather ]
btw ten przepis to z kuchnia o2 ??
Babiczka [ Generaďż˝ ]
1 da :D
2 nie przepisy mam na dysku :D i to nie tylko z z fastfoodow ale i zajebiste potrawy :D
...NathaN... [ The Godfather ]
A na maila mozna prosic ?? m-kus[małpa]tlen.pl
oooololo [ d0b3rmAn!? ]
a moze ktos to spolszczyć bo ja niezabardzi anglika znam ;]
Babiczka [ Generaďż˝ ]
lece na pitmana wracam za 3 i pol godziny pozniej wysle i przetlumacze jak cos :D elo !:P
Sandro [ Grafoman ]
Ja moglbym sie pochwalic przepisem na bimber, ale chyba administratorzy by sie na to nie zgodzili :)
oooololo [ d0b3rmAn!? ]
dawaj dawaj
Lechiander [ Wardancer ]
Proste jak drut!
1410! Ot cały przepis na bimberek. :-D
oooololo [ d0b3rmAn!? ]
a cha i jeszcze jedno pytanie jak zrobic zeby ciasto do pizzy po upieczeniu było takie mniekie jak to robia w pizzeri ?? Moja mama jak robi to jej wychodzi cienkie i i nie zabardzo mniekie ;/ ??
oooololo [ d0b3rmAn!? ]
Co robicie na kolacje ?? ja tam zrobiłem pyszną pizze mniam :D
.:::*BRYLO*:::. [ Chor��y ]
Chciałem sie pochwalić moim sniadankem mniam jajecznica ze wszystkimi dodatkiami żucałem co mi sie pod reke nawineło pycha :)
PS: a właśnei pzretłumaczy ktoś ten przepiis na Shakesa??
Blond_Alex [ Nożowniczka ]
Babiczka --> a masz może przepis na Zingera z KFC?
EwUnIa_kR [ Legend ]
aja dziś nic nie gotuję:)
mam grillka na obiad.
oooololo [ d0b3rmAn!? ]
mniam mniam grill :D
Lechiander [ Wardancer ]
MacD i inne ff rządzą wśród wszystkiego co jest do bani!
Karkóweczka z grilla - oojjjjjj. :-))
Kargulena [ ryba piła ]
A ja wczoraj po pracy byłam na griliku i szaszłyczki jadłam z indyczka ..mniam ..plus brokułki ..no i piwko ..ojjj
Lechu--> Szaszłyczki też są do bani ? ;-)
No a na śniadanie niestety płatki z mlekiem bo nic w chacie nie mam innego , czas na zakupki ;-)
Kargulena [ ryba piła ]
A dzisiaj na obiad bolońskie, Ta potrawa najczęściej gości na naszym stole. Dzisiaj robię według podanego tutaj przepisu ;-)
Lechiander [ Wardancer ]
Ryba ---> Szaszłyki ujdą. :-)
BTW czyli sos z puszki, proszku, tak? Do bani! :-P ;-)
oooololo [ d0b3rmAn!? ]
NO to niech ktos pozretłumaczy tenp[rzepis !!!
Kargulena [ ryba piła ]
Ja karkówki z grila niezbyt, ciężka jest, wolę kurczaczka albo szaszłyczki drobiowe ;-)
I żaden sos z puszki, robię taki jaki robi Piotrasq ;-)
oooololo [ d0b3rmAn!? ]
Co jest z wami nie ma cie pzrepisów nowychalbo cos pzrecierz komunie idą moze cos robicie??
Khe [ terrorysta lodówkowy ]
macie tu fajny darmowy programik, sa bazy z przepisami na stronie ...no i mozna dopisywac wlasne :) -> moze komus sie bedzie chcialo pobawic i udostepni nam potem swoja baze? mi cierpliwosci starczylo tylko na pare przepisow ;) ale kiedys sie za to wezme ;)
cytat:
"Co tak właściwie potrafi ten program?
Na pewno nie potrafi przyrządzić potrawy, ale poza tym to umożliwia:
-wpisywanie własnych przepisów;
-gromadzenie przepisów z podziałem na kategorie;
-wyszukiwanie przepisów wg nazwy, składników, kategorii i innych;
-drukowanie przepisów;
-przeliczanie porcji;
-tworzenie listy zakupów z przepisów wzuconych do koszyka;
-dodawanie zdjęć do przepisów;
-wysyłanie przepisów mailem;
-importowanie i eksportowanie przepisów."
oooololo [ d0b3rmAn!? ]
dzieki pobawię sie ;)
oooololo [ d0b3rmAn!? ]
UP^UP^
oooololo [ d0b3rmAn!? ]
Wielkipowrót kuchaża z tasakiem :P UP ^^
Garbizaur [ Legend ]
Siema!
Skoro to wątek o gotowaniu, to może ktoś ma jakiś dobry przepis na lasagnę. Muszę jutro zrobić i nie mam jeszcze pomysłu co i jak... Póki co znalzałem jakieś mięso w lodówce i parmezan... :)