GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Gotuj razem z nami czyli Gol'asy gotują

20.05.2005
10:28
[1]

oooololo [ d0b3rmAn!? ]

Gotuj razem z nami czyli Gol'asy gotują

Postanowiłem założyć karczmę o gotowani bendziemy tutaj sie wymieniać przepisami na różen ciasta ciasteczka, napoje i różne inne dania. Tutaj możesz zapytać co jka zrobić oraz podawać swojue własne przepisy.pozdrawiam

pare linków do stron Kuchnią Polską

1. https://kuchnia.kisa.pl/
2. https://www.dobrakuchnia.com/
3. https://www.kuchnia.com.pl/DiD/spispotraw.html

20.05.2005
10:43
smile
[2]

elemeledudek [ Generaďż˝ ]

Ja nie bENde.

20.05.2005
10:45
smile
[3]

Piotrasq [ Seledynowy Słonik ]

A ja się zastanowiem.

20.05.2005
11:00
[4]

EwUnIa_kR [ Legend ]

jak już jest taka karczma to ja mam pytanko.taką młodą kapustę się tylko gotuje czy zasmaża?
robię dziś na obiadek młode ziemniaczki(polskie:P) kapustę i kotlecika:)

20.05.2005
11:05
[5]

*..::Michael::..* [ Lost ]

Ewunia --> Można tak i tak :P. Ja tam wolę zasmażaną :).

20.05.2005
11:08
[6]

sajlentbob [ Generaďż˝ ]

Ja wolę niezasmażaną - mniam, mniam

20.05.2005
11:08
[7]

jackowsky [ JVC ]

A moim zdaniem najpierw trzeba ją ugotować, a dopiero później zasmażyć

20.05.2005
11:15
smile
[8]

Lechiander [ Wardancer ]

Zasmażka jest do bani! :-) Nie używam.

20.05.2005
11:16
[9]

Stranger [Gry-OnLine] [ CTU Operative ]

kuchnia.o2.pl jest najlepsza :]

20.05.2005
11:17
[10]

elemeledudek [ Generaďż˝ ]

jackowsky, ale najpieerw trzeba sprzedawczyni przynieść skrzynkę z domu w której jest salceson którtym trzeba jakiś zwabić psa który jesy uciekł. Dopiero wtedy sprzeda kapuste ;)

20.05.2005
11:21
[11]

Guderianka [ Konsul ]

lubię gotowac i umiem:)
Ewunia- ja młodą kapustkę zawsze bez zasmażki:)

20.05.2005
11:24
smile
[12]

jackowsky [ JVC ]

elemeledudek-->tak, ale sprzeda tylko wtedy kiedy się wcześniej porozmawia ze sprzedawca butów...

20.05.2005
11:27
[13]

EwUnIa_kR [ Legend ]

guderianka--> oki..bez zasmażki:) a śmietankę dać?:>

20.05.2005
11:28
[14]

Guderianka [ Konsul ]

rózne szkoły są w róznych rejonach kraju. Moja młoda kapustka z warzywami nie była nigdy ze śmietanką(sic!). Ja zawsze dodawałam odrobine koncentratu pomidorowego

20.05.2005
11:34
smile
[15]

sajlentbob [ Generaďż˝ ]

Młoda to tylko koperek bez żadnych zasmażek, koncentratów (do bigosiku owszem, owszem) czy śmietany (śmietana to do wigilijnej zamiast oleju może być). Ale cóż każdy ma swój smak i przyzwyczajenia.

20.05.2005
11:41
smile
[16]

Lechiander [ Wardancer ]

Koperek tez jest do bani!

20.05.2005
11:51
smile
[17]

Meghan (mph) [ Tarzana przez Tarzana ]

Lechu, do bani to się mleko leje :) A świeży koperek jest do młodych ziemniaków :)

20.05.2005
12:08
[18]

Guderianka [ Konsul ]

młoda kapusta KONIECZNIE z koperkiem a ja dzis ide na łatwizne i robie spaghetii z sosem bolońskim;p

20.05.2005
12:10
[19]

EwUnIa_kR [ Legend ]

straszna łatwizna;D ja robię sos boloński ze dwie godziny;D

20.05.2005
12:12
[20]

jackowsky [ JVC ]

sos boloński koniecznie z czerwonym winem

20.05.2005
12:14
smile
[21]

sajlentbob [ Generaďż˝ ]

Guderianka----> sosik ze słoiczka? Nieeeeeeeee. Jak możesz

20.05.2005
12:16
smile
[22]

Kargulena [ ryba piła ]

Jeny ale się głodna zdrobiłam.
Jak dla mnie młoda kapustka musi być zasmażana a młode ziemniaczki z koperkiem ;)
A spagetti bolońskie mogę jeś na okrągło właściwie :)

*w myślach odlicza godziny do obiadu*

;-)

20.05.2005
12:17
[23]

Guderianka [ Konsul ]

a nie ze słoiczka:p mieszany- amino bo dobre przyprawy ma i mój pomidorowy -na wywarze z mięska zrobiony wczoraj. pyyychotka;)

20.05.2005
12:21
smile
[24]

Meghan (mph) [ Tarzana przez Tarzana ]

Guderianka ---> Polecam sosy w słoikach Pudliszek, zwłaszcza oryginalny do spaghetti. Dobry, szybko się robi, a biorąc pod uwagę jakość pomidorów w sklepach nie jestem pewna czy więcej w nim chemii niż we własnej roboty, czy wręcz przeciwnie ;)
A tak á propos gotowców - ciekawe ile osób własnoręcznie robi frytki ze świeżych ziemniaków...

20.05.2005
12:23
[25]

EwUnIa_kR [ Legend ]

młode ziemniaki nie nadają się na frytki:|

20.05.2005
12:25
smile
[26]

Kargulena [ ryba piła ]

Ja jadam tylko frytki ze świeżych ziemniaków, te sklepowe mi nie smakują :)

20.05.2005
12:27
smile
[27]

sajlentbob [ Generaďż˝ ]

Przecież sos do spaghetti robi się bardzo prosto (więcej jest duszenia niż samej roboty) to po co słoiczki (ble).

20.05.2005
12:39
[28]

Guderianka [ Konsul ]

będąc nastolatka robiłam ze słoika ale wersja moja-amino lepiej mi jakos smakuje. a jest to danie awaryjne jak trzeb aszybko obiad upichcic. jak mam czas-to lubie eksperymentowac w kuchni

frytki niebzyt czesto bo sa niezdrowe-ale jak juz to zywych ziemniaków;)

20.05.2005
12:42
[29]

Meghan (mph) [ Tarzana przez Tarzana ]

Ewa - świeże nie jest jednoznaczne z młodymi.

sajlentbob - mnie smakują słoiczkowe pudliszkowe, a gotować nie lubię i ograniczam bytność w kuchni do minimum :)

20.05.2005
12:46
smile
[30]

ganek [ Pyrlandia Reprezentant ]

A ja polecam mlode pyry z gzikiem :)

20.05.2005
12:47
[31]

wielebny_666 [ Pretorianin ]

A ja z innej beczki, które programy kulinarne w TV podobają się wam???

20.05.2005
12:48
smile
[32]

Lechiander [ Wardancer ]

Młode ziemniaczki z koperkiem sa zupełnie do bani!!! :-))
Koniecznie, to koperek do ogórków kiszonych się daje.
I młode zimniaki nadają się na frytki. :-)

20.05.2005
12:49
smile
[33]

Lechiander [ Wardancer ]

Sosy ze słoików do spaghetti są do bani! Się robi ze świeżych pomidorów. :-)

20.05.2005
12:49
[34]

Guderianka [ Konsul ]

wielebny-dla mnie rządzi Makłowicz;)

20.05.2005
12:51
[35]

wielebny_666 [ Pretorianin ]

np. ostatnoo oglądałem kuchnie z Okrasą i ten program jakoś mi nie podpadł do gustu, koleś wszystko za szybko robi, zero tłumaczenia co po co na co i dlaczego, zero kontaktu z widzem, a podoba mi się np. domowa kawiarenka, w ostatnim odcinku zrobił mi smaka na tort ze śmietany z dodatkami, mam coraz większą ochotę coby go zrobić a jest banalnie prosty

20.05.2005
12:52
[36]

Kargulena [ ryba piła ]

Aaaa tam mlode ziemniaczki i sos koperkowy-mniam !

A sosy lepsze są robione ale zblaku laku i ochoty do pichcebnia wciagne podrasowany sloikowy :P
Teraz to bym zjadla nawet sam makaraon -tak zglodniałam ! ;)

20.05.2005
12:52
smile
[37]

Piotrasq [ Seledynowy Słonik ]

Lechu jest ogólnie do bani.

20.05.2005
12:53
[38]

jackowsky [ JVC ]

racja, Makłowicz jest świetny

20.05.2005
12:54
[39]

EwUnIa_kR [ Legend ]

kargulena--> zapraszam na obiadek..jeszcze chwilka i będzie gotowy:)

20.05.2005
12:56
smile
[40]

Lechiander [ Wardancer ]

Makłowicz rządzi! :-)

Sos koperkowy i Piotrasq to lipa! ;-)) :-D

20.05.2005
13:01
smile
[41]

sajlentbob [ Generaďż˝ ]

Dobra lenie jak napisałem powyżej to jest banalne a więc:

Spaghetti ala sajlentbob:
Składniki na ok.4 porcje

mięso mielone 0,5kg
pomidory 5-6 średnich sztuk, albo puszka całych bez skórki
cebula 2 średnie sztuki
czosnek 3-5 ząbków
oliwa z oliwek

przyprawy:
bazylia,oregano,majeranek,tymianek,pieprz biały,czarny,sól

Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek - dodajemy zmiażdzony czosnek. Odsączamy tłuszcz.
Pomidory obieramy ze skórki (nacinamy i na chwilę do wrzątku). Jeśli macie mikser to do miksera i mamy sok pomidorowy (można ew. przetrzeć przez sitko żeby pestki zostały). Jeśli nie macie miksera to kroimy i dusimy na maśle lub oliwie a potem przecieramy przez sitko. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory (całość nie powinna być b.gęsta - bo dłużej będzie się dusić więc w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody). Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę cebule (można je wcześniej poddusić - ale to dodatkowy tłuszcz, ja dodaję surową). Całość dusimy z przyprawami (najwięcej bazylii i oregano, odrobina majeranku i tymianku nie zaszkodzi, biały pieprz dla aromatu - jest łagodny więc krzywdy nam nie zrobi, sól i pieprz czarny wedle uznania).
Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas. Po ok. 0,5 - 1h zdejmujemy pokrywę i odparowujemy wodę - do gęstości jaka nam odpowiada. Można oczywiście dodać też wino, ale ja osobiście wolę oddzielnie.

Sos świetnie się przechowuje, a wręcz jest lepszy jak trochę postoi, więc można go zrobić np. wieczorem na następny dzień.
A nawet zamrozić na później

20.05.2005
13:02
smile
[42]

Kargulena [ ryba piła ]

Piotrasq--> Bo dawno nie kupował taboretów :P

Pomidorowa po rosole to dopiero jest do bani ! -P

20.05.2005
13:03
smile
[43]

Guderianka [ Konsul ]

sajlentbob-jak bede miała czas to spoko

20.05.2005
13:03
smile
[44]

Piotrasq [ Seledynowy Słonik ]

Ja robię identycznie jak sajlentbob, tylko czosnek dodaję później, bo smażony nadaje goryczki potrawie. I gotowe danie posypuję drobno startym serem żółtym.

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-05-20 13:03:34]

20.05.2005
13:03
smile
[45]

anen [ Clone Gaming Studios ]

Ja tez umiem gotowac :)
Przepis : 0,75 litra wody :) ( nie wódy :P)
Wlac wode do czajnika , wlaczyc czajnik , gdy woda zaczyna wrzec , wylaczyc i mamy nasz przepis
WODA GOTOWANA :P

20.05.2005
13:10
smile
[46]

sajlentbob [ Generaďż˝ ]

No oczywiście żółty,starty serek na koniec na makaron i zalewamy sosem.
Sos ten jest też jednym ze składników Lasagne - mniam

20.05.2005
13:52
[47]

oooololo [ d0b3rmAn!? ]

ja tyam przepadam za Schabowymi i żurkirm mniam mniam :)

20.05.2005
15:28
[48]

oooololo [ d0b3rmAn!? ]

zna ktosa dobry pzrepis na pizze ????? a szczegulnie na same ciast jak je rozrabiać itp ?>?

20.05.2005
15:38
[49]

Zymek_1 [ Oficer ]

oooololo --> ja znam. samemu robię pizze co jakiś czas. ale poidam potem, bo teraz czasu za bardzo nie mam

20.05.2005
16:12
smile
[50]

Lechiander [ Wardancer ]

Zaraz sobie kapuśniak wciągnę z ziemniaczkami na boczku! :-))

20.05.2005
16:15
smile
[51]

EwUnIa_kR [ Legend ]

schabowy bleeeee

20.05.2005
16:24
[52]

Guderianka [ Konsul ]

po obiedzie- Maja zjadła po mamie i po tacie i umywszy uwaloną sosem gębę poszła na dwór, tata Mai z wypchanym brzuchem legł po obiedzie o 15.30 i nadal drzemie. a ja spalam to co zjedzone i pracuje na kompie. ciekawe kto gary pozmywa

20.05.2005
16:26
smile
[53]

EwUnIa_kR [ Legend ]

guderianka--> nie masz zmywarki?:O

20.05.2005
16:35
smile
[54]

GeForce [ Konsul ]

oooololo -----> Ja przepis na ciasto do pizzy mam od mamy mojego kolegi za co jestem mu bardzo wdzieczny i przepis brzmi tak:
3 szklanki mąki
Paczka drożdzy
3/4 szklanki wody
3-4 łyżki oleju
Szczypta soli

Przygotowanie:
Wsypac 3 szklanki maki do jakiejs duzej miski i rozdrobnic w niej paczke drożdzy (rozetrzeć rękoma najlepiej jak sie da) następnie wlać do tego co juz mamy 3/4 szklanki wody i 4 łyzki oleju i dobrze ale to dobrze wygnieść tak żeby ciasto nie trzymało nam sie spodu miski. Przygotowane ciasto przykryc ścierką i odstawic na 10 minut aby nam pięknie urosło. The end.
Ja robię to tak :)
Smacznego :)

20.05.2005
16:40
smile
[55]

Guderianka [ Konsul ]

ewunia- nie mam a ty masz? Ja zawsze uwazałam ze to zbedny wydatek. energia ludzkich rąk nic nie kosztuje tylko te rece musza sie jeszcze na ochotnika znaleźć

20.05.2005
16:41
[56]

EwUnIa_kR [ Legend ]

z tym ochotnikiem różnie bywa;D

20.05.2005
16:44
smile
[57]

Souldriver [ Drożdżak ]

Dobry pomysł na karczmę! Moim ulubionym daniem są zasmażane ziemniaki i schab w sosie beszamelowym.MNIAM! albo chińszczyzna w sezamie:) głodny się zrobiłem

20.05.2005
16:45
smile
[58]

Lechiander [ Wardancer ]

Zmywanie jest cholernie do bani!

20.05.2005
16:46
smile
[59]

Blink! [ Konsul ]

czy tylko ja jestem inny czy komuś jeszcze nie smakuje młoda kapusta?

20.05.2005
16:58
smile
[60]

Lechiander [ Wardancer ]

Własnie popełniłem ciężki grzech... ooojjj... :-)

Kapusta, jak kapusta, ale bigos z młodej kapusty jest do bani! :-)

20.05.2005
16:58
[61]

oooololo [ d0b3rmAn!? ]

o talk młoda kapusta to coś smacznegon ja tam najbardziej lubie młodą kapuste z kiebłbaska z grilla z bułeczkami mniam, mniam :)

20.05.2005
16:58
smile
[62]

Babiczka [ Generaďż˝ ]

chcecie przepisy na dania z Mcdonalda ?:Pi KFC ?:> ja tam robie soibie codziennie shaki z donalda i sa takie same :D mniam jak ktos chce to napiscie :P

20.05.2005
17:00
smile
[63]

Conroy [ Dwie Szopy ]

A ja, jeśli można poprosić, chciałbym prosty przepis na omlet. Ale żeby był dobry :).

20.05.2005
17:01
[64]

Zymek_1 [ Oficer ]

GeForce--> w moim przepisie nalezy odstawić ciasto na 1 godzinę

20.05.2005
17:02
[65]

...NathaN... [ The Godfather ]

Ja potrafie robic dostyc dobra puszysta pizze :D (przepisu nie dam bo mi sie pisac nie chce :P)

Babiczka -> Dawaj !

20.05.2005
17:03
smile
[66]

Babiczka [ Generaďż˝ ]

troche tego jest powiedz co cie interesuje a postaram sie podac :D big mac? :P mowice co to podam oczywiscie sa to przepisy po angielsku ale wystarczy skopiowac do translatora i juz :D

20.05.2005
17:04
smile
[67]

...NathaN... [ The Godfather ]

To moze na poczatek shake, bo lato sie zbliża :)

20.05.2005
17:07
smile
[68]

Babiczka [ Generaďż˝ ]

McDonald's® Shakes

All right, it's the middle of summer and it's dang hot out.
Wouldn't it be nice if we could whip up a little something
to help keep those beads of sweat from rollin'? Check out
how simple it is to recreate any of the three flavors of
McDonald's thick shakes from scratch. Just three ingredients
to each clone. And the secret ingredient for the chocolate
and strawberry flavors is Nesquik mix. How McEasy is that?
Throw everything in a blender and press a button -- the one
on the right. And if you want your shake thicker, just put
it in the freezer for a while. That's it!

Vanilla Shake
2 cups vanilla ice cream
1 1/4 cups low fat milk
3 tablespoons sugar

Chocolate Shake
2 cups vanilla ice cream
1 1/4 cups low fat milk
2 tablespoons chocolate flavor Nesquik mix

Strawberry Shake
2 cups vanilla ice cream
1 1/4 cups low fat milk
3 tablespoons strawberry flavor Nesquik mix

1. Combine all ingredients for the shake flavor of your choice
in a blender and mix on high speed until smooth. Stop blender,
stir and blend again, if necessary to combine ingredients.
2. Pour into two 12-ounce cups.
Serves 2.



*robisz na wlasna odpowiedzialnosc :P ^^

20.05.2005
17:08
[69]

...NathaN... [ The Godfather ]

blender to mixer, tak ? Jesli tak to klapa - nie mam :)

20.05.2005
17:12
smile
[70]

...NathaN... [ The Godfather ]

btw ten przepis to z kuchnia o2 ??

20.05.2005
17:14
smile
[71]

Babiczka [ Generaďż˝ ]

1 da :D
2 nie przepisy mam na dysku :D i to nie tylko z z fastfoodow ale i zajebiste potrawy :D

20.05.2005
17:16
[72]

...NathaN... [ The Godfather ]

A na maila mozna prosic ?? m-kus[małpa]tlen.pl

20.05.2005
17:25
[73]

oooololo [ d0b3rmAn!? ]

a moze ktos to spolszczyć bo ja niezabardzi anglika znam ;]

20.05.2005
17:26
[74]

Babiczka [ Generaďż˝ ]

lece na pitmana wracam za 3 i pol godziny pozniej wysle i przetlumacze jak cos :D elo !:P

20.05.2005
17:29
smile
[75]

Sandro [ Grafoman ]

Ja moglbym sie pochwalic przepisem na bimber, ale chyba administratorzy by sie na to nie zgodzili :)

20.05.2005
17:36
[76]

oooololo [ d0b3rmAn!? ]

dawaj dawaj

20.05.2005
17:44
[77]

Lechiander [ Wardancer ]

Proste jak drut!

1410! Ot cały przepis na bimberek. :-D

20.05.2005
17:48
[78]

oooololo [ d0b3rmAn!? ]

a cha i jeszcze jedno pytanie jak zrobic zeby ciasto do pizzy po upieczeniu było takie mniekie jak to robia w pizzeri ?? Moja mama jak robi to jej wychodzi cienkie i i nie zabardzo mniekie ;/ ??

20.05.2005
20:14
[79]

oooololo [ d0b3rmAn!? ]

Co robicie na kolacje ?? ja tam zrobiłem pyszną pizze mniam :D

21.05.2005
09:16
[80]

.:::*BRYLO*:::. [ Chor��y ]

Chciałem sie pochwalić moim sniadankem mniam jajecznica ze wszystkimi dodatkiami żucałem co mi sie pod reke nawineło pycha :)



PS: a właśnei pzretłumaczy ktoś ten przepiis na Shakesa??

21.05.2005
09:42
smile
[81]

Blond_Alex [ Nożowniczka ]

Babiczka --> a masz może przepis na Zingera z KFC?

21.05.2005
10:00
[82]

EwUnIa_kR [ Legend ]

aja dziś nic nie gotuję:)
mam grillka na obiad.

21.05.2005
10:12
[83]

oooololo [ d0b3rmAn!? ]

mniam mniam grill :D

21.05.2005
10:17
[84]

Lechiander [ Wardancer ]

MacD i inne ff rządzą wśród wszystkiego co jest do bani!

Karkóweczka z grilla - oojjjjjj. :-))

21.05.2005
10:34
smile
[85]

Kargulena [ ryba piła ]

A ja wczoraj po pracy byłam na griliku i szaszłyczki jadłam z indyczka ..mniam ..plus brokułki ..no i piwko ..ojjj

Lechu--> Szaszłyczki też są do bani ? ;-)

No a na śniadanie niestety płatki z mlekiem bo nic w chacie nie mam innego , czas na zakupki ;-)

21.05.2005
10:45
smile
[86]

Kargulena [ ryba piła ]

A dzisiaj na obiad bolońskie, Ta potrawa najczęściej gości na naszym stole. Dzisiaj robię według podanego tutaj przepisu ;-)

21.05.2005
11:03
smile
[87]

Lechiander [ Wardancer ]

Ryba ---> Szaszłyki ujdą. :-)
BTW czyli sos z puszki, proszku, tak? Do bani! :-P ;-)

21.05.2005
11:06
[88]

oooololo [ d0b3rmAn!? ]

NO to niech ktos pozretłumaczy tenp[rzepis !!!

21.05.2005
11:24
smile
[89]

Kargulena [ ryba piła ]

Ja karkówki z grila niezbyt, ciężka jest, wolę kurczaczka albo szaszłyczki drobiowe ;-)
I żaden sos z puszki, robię taki jaki robi Piotrasq ;-)

21.05.2005
18:00
[90]

oooololo [ d0b3rmAn!? ]

Co jest z wami nie ma cie pzrepisów nowychalbo cos pzrecierz komunie idą moze cos robicie??

21.05.2005
18:17
[91]

Khe [ terrorysta lodówkowy ]

macie tu fajny darmowy programik, sa bazy z przepisami na stronie ...no i mozna dopisywac wlasne :) -> moze komus sie bedzie chcialo pobawic i udostepni nam potem swoja baze? mi cierpliwosci starczylo tylko na pare przepisow ;) ale kiedys sie za to wezme ;)

cytat:
"Co tak właściwie potrafi ten program?

Na pewno nie potrafi przyrządzić potrawy, ale poza tym to umożliwia:

-wpisywanie własnych przepisów;
-gromadzenie przepisów z podziałem na kategorie;
-wyszukiwanie przepisów wg nazwy, składników, kategorii i innych;
-drukowanie przepisów;
-przeliczanie porcji;
-tworzenie listy zakupów z przepisów wzuconych do koszyka;
-dodawanie zdjęć do przepisów;
-wysyłanie przepisów mailem;
-importowanie i eksportowanie przepisów."

21.05.2005
19:13
smile
[92]

oooololo [ d0b3rmAn!? ]

dzieki pobawię sie ;)

23.05.2005
19:52
smile
[93]

oooololo [ d0b3rmAn!? ]

UP^UP^

14.09.2005
19:21
smile
[94]

oooololo [ d0b3rmAn!? ]

Wielkipowrót kuchaża z tasakiem :P UP ^^

14.09.2005
19:39
[95]

Garbizaur [ Legend ]

Siema!

Skoro to wątek o gotowaniu, to może ktoś ma jakiś dobry przepis na lasagnę. Muszę jutro zrobić i nie mam jeszcze pomysłu co i jak... Póki co znalzałem jakieś mięso w lodówce i parmezan... :)

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.