GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.24]

09.05.2005
22:57
[1]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kącik Webmasterski (HTML, JavaScript, PHP) [cz.24]

Wstęp:

Kącik ten powstał w celu gromadzenia informacji, zapytań, porad, a także jako miejsce publikacji i oceny witryn stworzonych przez forumowiczow GOL'a. Wszystko powinno znajdować się w jednym miejscu, aby można było łatwiej i przyjemniej odnaleźć informacje związane z tworzeniem stron www. Liczymy na to, że kącik będzie bardzo często odwiedzany :)

---------------------------------------------------------

FAQ - Najczęściej zadawane pytania

Na razie pusto :)


NARZĘDZIA WEBMASTERSKIE:

Edytory graficzne - WYSIWYG:

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Amaya - www.w3.org/amaya
- Adobe GoLive - www.adobe.com
- Microsoft FrontPage
- Microsoft FrontPage Express
- Pajaczek
- CoffeeCup Free
- Free HTML 6.0
- 1st page 2000

Edytory tekstowe:

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Notatnik
- Webmajster
- Pajaczek pro
- Zajaczek
- HotDog Pro
- ezHTML
- NoteTab Light
- Website Pro

Programy do obróbki grafiki i animacji:

- Flash MX
- 3D Flash Animator
- Ulead GIF Animator
- Adobe PhotoShop
- Paint Shop Pro
- GIMP
- Corel Draw

Narzędzia do publikacji stron na serwerach:

- CuteFTp
- Total Commander
- WS_FTP

Spis darmowych serwerów

- https://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=1145

Najlepszy kurs HTML

- https://webmaster.helion.pl/kurshtml/

BŁĘDY W TWORZENIU STRON - koniecznie przeczytaj!

- https://pornel.ldreams.net/bledy/

Ciekawe strony dla webmasterów:

- https://www.me2.pl/
- https://ezhtml.bydnet.com.pl/
- https://www.webhelp.pl/
- https://www.siteql.net/
- https://www.javascript.kom.pl/
- https://www.kess.snug.pl/

Za darmo dla webmasterów

- https://www.4free.pl/
- https://www.ksiegi.emix.net.pl/
- https://www.free4web.pl/
- https://www.dhost.info/

Nasze strony:

wi3dzmin
- https://www.brokilon.aplus.pl

[HNTR]
- www.lump-attack.prv.pl/

hotDog
- https://www.lookas.prv.pl/

Quicky
- https://www.gamers-equipment.xt.pl/

SULIK
- https://www.nomaniekozoki.prv.pl/

Drak`kan
- https://strefa3d.gry-online.pl/



================================
Archwium Kącika:
================================

cz. 01: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=282993
cz. 01: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=1724087 REIKARNACJA
cz. 02: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=293434
cz. 03: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=561138
cz. 04: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=681039
cz. 05: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=709817
cz. 06: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=778829
cz. 07: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=860865
cz. 08: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=987171
cz. 09: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=1348213
cz. 10: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=1966148
cz. 11: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=2031618
cz. 12: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=2059468
cz. 13: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=2160961
cz. 14: https://gracz.info/s043.asp?ID=2219048
cz. 15: https://gracz.info/s043.asp?ID=2305650
cz. 16: https://gracz.info/s043.asp?ID=2374934
cz. 17: https://gracz.info/s043.asp?ID=2404162
cz. 18: https://gracz.info/s043.asp?ID=2479809
cz. 19: https://gracz.info/s043.asp?ID=2531725
cz. 20: https://gracz.info/s043.asp?ID=2661899
cz. 21: https://gracz.info/s043.asp?ID=2739264
cz. 22: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2940573
cz. 23: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=3283908
(proszę dopisywać kolejne części)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-05-10 10:09:07]

10.05.2005
11:01
[2]

wi3dzmin [ Konsul ]

return powiadasz :) jak tylko bede w domu to to wyprobuje :) kuurde a ja sie meczyłem z tymi wszystkimi klamrami ;) dzieki wielkie :)

10.05.2005
12:01
smile
[3]

legrooch [ Legend ]

Czy ktoś tu zajmuje się może XSLT?

13.05.2005
13:22
smile
[4]

PalooH [ mag i ster ]

Pytanie pewnie lamerskie, ale nie wiem jak to zrobić. Jak zrobić, żeby strona wyświetlała się dobrze i w 800X600 i w większych rodziałkach??

13.05.2005
13:27
[5]

Romanujan [ Konstruktor Katapult ]

Nie dawaj zbyt dużych obrazków (jeśli już, to niech to będą linki do obrazków), staraj się w miarę możliwości używać jednostek procentowych zamiast bezwzględnych.

13.05.2005
13:31
[6]

Regis [ ]

PalooH --> Jaki chcesz zeby strona zawsze wygladal tak samo, to ustaw jej na sztywno szerokosc (np. 800%) i wycentruj. Tak jak np. jest na onecie. Natomiast jak dasz procentowo, to bedzie sie rozjezdzac na wyzszych rozdzielczosciach.

13.05.2005
13:41
smile
[7]

PalooH [ mag i ster ]

czyli najlepiej robić stronę w rozdziałce niższej np. 800x600 a jak ktoś będzie przeglądał w wyższej to najwyżej odstępy mu się powiększą ?? :)

13.05.2005
13:47
[8]

Regis [ ]

Palooh --> Zobacz strone kolo mojego nicka - tam wlasnie tak zrobilem. Jak masz 800x600 to masz wpasowane na wymiar, a jak masz wieksza, to masz pasy po bokach - nie przeszkadzaja one, a przynajmniej mam pewnoesc ze strona zawsze wyglada jak trzeba

13.05.2005
13:50
[9]

Regis [ ]

Kurczse, wlasnie zauwazylem jakiego byka dalem we wczesniejszym poscie! Oczywiscie nie 800% tylko 800 pikseli :P

13.05.2005
13:53
smile
[10]

PalooH [ mag i ster ]

no tak mnie lekko zastanowiło to 800% ale co tam :P
stronka ładna i przejrzysta, ja bym podał moją która robię ale jestem jeszcze na etapie wstydu :P
(zwłaszcza, że robię ją we frontpage :P)

13.05.2005
13:55
[11]

PalooH [ mag i ster ]

a paski po bokach da się jakoś "pokolorować" :P ?

13.05.2005
13:56
[12]

Regis [ ]

Mozesz ustawic kolr tla na calej stronie na taki jaki chcesz, ale wtedy pokoloruja sie nie tylko paski, ale wszsytko co jest tlem

13.05.2005
21:51
smile
[13]

o^scar^^ [ GRWD ]

Witam.

Mam problem ponieważ chciał bym stworzyć menu:
link a obok linka by był obrazek(obrazek tez jest linkiem:]) i załóżmy, że obrazek jest normalnie niebieski a po najechaniu kursorem harmonijnie zmieniłby się na zielony lub jakiś inny kolor (chodzi mi na takie dłuższe zmienianie, aby nietrwało to 0,5 sek tylko 1,5 sek :])

Prosze o pomoc :]

tak btw. jak mnie dawno na tym forum niebyło :D

13.05.2005
22:00
smile
[14]

o^scar^^ [ GRWD ]

Przy okazji dam tutaj, że chodzi mi o coś podobnego do tego skryptu ale, żeby zmienialo się monotonnie(czyt. wolniej):

<a href="link.html"><img src="1obrazek.gif" onmouseover="src='2obrazek.gif'" onmouseout="src='1obrazek.gif'"></a>

13.05.2005
23:03
[15]

wi3dzmin [ Konsul ]

hmm to chyba bedzie javascript... nie wiem nie znam sie na tym :) a tak btw zna ktos dobre kursy Java Scriptu internetowe :) bo chyba sie tego poucze :)

14.05.2005
08:15
smile
[16]

Grzybiarz [ Badacz Ściółek ]

Witam mam pytanie. Kto mi poleci jakiś TANI dobry serwer pod www. Musi mieć
1. Obsługę PHP i NIE zablokowaną fukncje zapisywania do .txt
2. Dobrze by było, żeby można było wszystko wrzucać total commanderem.
3. Żeby było chociaż z 100 Mb

Z góry dzieki.

14.05.2005
08:33
smile
[17]

Regis [ ]

Korzystam juz 2 lata i jestem bardzo zadowolony - po poczatkowych problemach (kiedy jeszcze firma "raczkowala"), teraz wszystko jest wrecz wysmienicie:

14.05.2005
08:53
[18]

wi3dzmin [ Konsul ]

Ja korzystam z tego i cóż... zero zastrzeżeń po prostu, szybko gładko i profesjonalnie. Właściwie masz wszystko czego dusza zapragnie. Korzystam już ponad rok i z czystym sumieniem polecam

14.05.2005
10:14
smile
[19]

o^scar^^ [ GRWD ]

Wydaje mi sie, że wasze oferty są lekko drogie :]. Zaraz poszukam cos w necie i wkleje Ci tutaj kilka linków. Niestety o nich nic powiedziec niemoge, ale warto obejrzeć...

14.05.2005
10:19
smile
[20]

o^scar^^ [ GRWD ]

https://www.ehosting.blo.pl/
https://hosting.servis.pl/

Mysle, że to sa owiele tańsze serwery, choć moge się mylić jeszcze mam stronki z tanimi domenami.:
https://lh.pl/index.php?partner=stachu
https://www.domena.cc/domeny-cennik.html
https://www.avertis.pl/cennik_dom.html


Pozdrawiam, :]

14.05.2005
10:49
[21]

Regis [ ]

o^scar^^^ --> Ale my mowimy o jakosci... W tej chwili kazdy moze sobie zalozyc firme hostingowa - tyle ze jakos takiego "wynalazku" pozostawia wiele do zyczenia. Tak jak niedawno bylo z firma www.webd.pl:

14.05.2005
10:54
[22]

wi3dzmin [ Konsul ]

hmm z serwerów to tylko ten drugi link jest tańszy od netlooka.

I kurde 500 mega za 99 zł rocznie... no musze przyznać żę bardzo dobra oferta, masz mozę jakieś onienie użytkoników o tym?

A domeny cenowo są średnie, ale ostatni link jest 2x droższy niż konkurencja :)

14.05.2005
11:02
[23]

Regis [ ]

a poza tym tak na prawde nie pojemnosc sie liczy, tylko transfer... koszt zakupienia jakiegos dysku (czy kilku dyskow) o pojemnosci 200-250 (starczy na ~400-500 kont 500 Mb) Gb to grosze w stosunku do oplat za limity przesylu danych. A po kiego miec serwer ktory ma 500 Mb, ale nedzne 3,5 , czy nawet 10 Gb transferu miesiecznie? Przeciez jesli wiekszosc z tych 500Mb bedzie wykorzystana, a strona bedzie w miare czesto odwiedzana, to limit skonczy sie szybciej niz w polowie miesiaca... I dlatego ja polecam linuxpl.com, bo u nich przy koncie 200 mb limit jest 20 giga /mies, a przy koncie 500 mb jest 40 giga... Oczywiscie jak ktos robi strona tylko dla "sztuki", to mu nawet 3 giga starczy (szczegolnie przy koncie 100Mb) - bedzie mial 500-1000 odwiedzin miesiecznie, to starczy spokojdzie, chyba ze jakies filmy bedzie udostepnial na stronie... Natomiast jak ktos chce zalozyc porzadna strone, ktora ma byc czesto odwiedzana, to sorry, ale trzeba nieco wiecej zainw4estowac, zeby transfer miec wiekszy...

14.05.2005
11:13
smile
[24]

o^scar^^ [ GRWD ]

Napisałem, że nic o nich niemoge powiedzieć...

To ja prosze o jakiś dobry serwer z dobrym transferem poniewaz z kolegami planujemy założyć pożądny serwis gier (tzn 3 gry :]) opisane itd.. jakieś pliki pewnie też będą. Myślimy, że będzie często odwiedzany,a więc ile gb transferu by pasowało zakupić ?;] I jeśli ktoś mi może pomóc z tym problemem z menu...

Chciałbym zrobić menu aby koło linka był obrazek który po najechaniu na obrazek lub link zmienil by kolornp. z niebieskiego by po najechaniu zmienił harmonijnie(czyt. monotonnie) kolor na zielony :]

14.05.2005
11:25
[25]

Regis [ ]

o^scar^^ --> Java Script-u nie znam, wiec z menu nie pomoge.

Co do serwera natomiast: wszystko zalezy od tego jak duzy bardzie serwis i pliki do downloadu - jesli nie bedziecie miec kilkunasto/kilkudziesiecio (15 i wiecej) megowych plikow i calosc serwisu zmiesci sie wam w 200 mb (razem z tymi plikami), to konto w200 na linuxpl.com wam spokojnie starczy - 20Gb/ miesiecznie powinno wystarczyc. W razie czego mozecie spytac adminow ile kosztuja dodatkowe gigabajty, ale mowie - na poczatek 20 powinno starczyc na luzie, a cena - 122 zł rocznie - to dosc malo jak za takie dobre konto (sam mam [tzn. firma mojego taty konkretnie] i jestem zadowolony) Natomiast jesli macie duzy serwis, z duza iloscia plikow, lub z duzymi plikami, to latwo policzyc, ze przy takim np. pliku 20 Mb 50 Downloadow zapycha wam 5% przesylu. A 50 Downloadow to nie duzo. Dlatego w takiej sytuacji polecam konto w500, ktore ma dwukrotnie wiekszy limit transferu, ale jest tez sporo drozsze. Zbierajac wszystkie moje pomysly w calosc - proponuje wam na probe wziac w200 (bo jak sie okaze za male, to admini nie powinni miec nic przeciwko zamianie tego konta na wieksze, za odpowiednia doplata naturalnie, natomiast w druga strone zamienic konta [w500 na w200] nie mozecie) i zobaczyc czy styknie. Jak nie, to musicie zrobic rachunek - co sie bardziej oplaca - dolozyc drugie tyle (tak czy inaczej to wciaz swietna oferta, bo wychodzi 20zl/mies) na konto w500, czy wykupywac dodatkowe limity transferu.

14.05.2005
18:14
[26]

Regis [ ]

Teraz sam mam pytanie - po kilku latach radosnego uzywania HTML-a tak jak mi sie podobalo (powiedzmy ze moje strony byly w ~70% zgodne z HTML 4.0), postanowilem dla wlasnej satysfakcji zabrac sie za "dazenie" do standartow. Ze wzgledu na mozliwosci tego jezyka wybralem XHTML (i zeby nie isc na latwizne, to w wersji STRICT ;) ). O ile rezygnacje z niektorych tagow (np. <CENTER>, <FONT>) czy parametrow (np. bgcolor, size) moge zrozumiec i zastapienie ich odpowiednimi arkuszami CSS nie wydaje mi sie trudne, o tyle jest pare tagow do ktorych sie przyzwyczailem i nie bardzo wiem czym je zastapic. Oto moje bolaczki:

1. Przede wszytkim nie mozna korzystac z <DIV ALIGN=costam> - oczywiscie, moge to zastapic stylem, ale jak? Zalozmy ze mam 6 roznych krojow pisma (od H1 do H6) - nie moge przeciez "na sztywno" okreslic ktore z nich beda dorownane do lewej, ktore do srodka, a ktore do prawej...

2. Czym zastapic <TD width=ilestam> ? <TD> uzywac mozna, ale width juz nie - o ile szerokosc tabelki moge ustalic "na sztywno" w CSS, o tyle jak to zrobic z poszczegolnymi komorkami - nie wiem

3. Co z colspan i rowspan? zupelnie nie wiem jak to zastapic...

Mysle ze jesli piszecie w XML-u to te problemy macie juz dawno rozwiazane i znacie jakies sprytne "tricki" jak sobie radzic ze starymi HTML-owymi nawykami ;)

Poprosze tez o wszelkiego rodzaju linki do kursow XHTML i CSS oraz CSS2 (musze sie dowiedziec jak z tym CSS2 jest..)

14.05.2005
18:54
[27]

Regis [ ]

I jeszcze jedno - rzucila mi sie w oczy metoda budowania strony za pomoca <DIV>-ow zamiast tabelek - ma ktos jakis dobry tekst o tym? Bo poki co znalazlem jakis jeden, ale nienajlepszy...

14.05.2005
21:59
[28]

Regis [ ]

No nie mowcie ze wszyscy olewacie standardy ustalane przez W3 ;)

14.05.2005
22:40
smile
[29]

o^scar^^ [ GRWD ]

A tak przy okazji są jakies standardy?:D Może mi ktoś pomoże z tym problemem z menu... :/

14.05.2005
22:43
[30]

Regis [ ]

o^scar --> www.w3.org

A standardy sa takie ze glowa boli. Jak korzystasz jeszcze z tych lagodniejszych (Transitional) to jeszcze pol biedy - ale jak zabierasz sie za te najostrzejsze (Strict) to po prostu masakra - ja przed chwila, po jakichs 2 godzinach zabawy doszedlem do tego jak wycentrowac calosc strony... Jak nie interesuja Cie standardy, to zamykasz strone w tagach <CENTER></CENTER> i wsio... A tu trzeba kombinowac tak ze glowa mala...

14.05.2005
22:45
smile
[31]

o^scar^^ [ GRWD ]

Ja tak robie właśnie całą stronke <center> i jest wycentrowana, a przy okazji co te standardy dają? Chyba nic?;]

14.05.2005
23:00
[32]

Regis [ ]

Poki co nic, procz gwarancji ze strona wszedzie bedzie wygladac tak samo. Wyjatkiem jest naturalnie IE, ktory uzywa chyba swojej wlasnej wersji XHTML-a i CSS2 i to co jest zgodne ze standardami i dziala tak samo w Mozilli, Operze i Konquerorze w IE wyglada ZUPELNIE inaczej...

No i jest satysfakcja ;)

14.05.2005
23:04
smile
[33]

wi3dzmin [ Konsul ]

w teorii dają to że masz pewność że strona będzie działać pod wszystkimi przegladarkami, ale z tym jak to w życiu bywa bardzo różnie, strony niezgodne ze standardami działają wszędzie, a zgodne nie, tak też bywa :)

Teoretycznie standardy zapewniają szybsze ładowanie strony... teoretycznie i to raczej zyski żędu ułamków sekundy :D

Można by się rozwodzić że lepsze, bardziej profesjonalne itp itd ale tak naprawdę to dają tylko to że są :) no i możesz sobie wkleić znaczek "Zgodne ze standardami" :)

14.05.2005
23:04
smile
[34]

o^scar^^ [ GRWD ]

Satysfakcja? :D Dobry żąrt :P

Jak ja bym miał wszystko zmieniac w jakimś portaliku ;] typu GOL to by mnie chyba Pan Bóg strzelił :]

14.05.2005
23:05
[35]

wi3dzmin [ Konsul ]

"rzędu" oczywiście :)

14.05.2005
23:08
[36]

Regis [ ]

o^scar --> Dlatego ja chce od teraz robic wszystko od razu zgodnie ze standardami. Ale jak ktos sprytnie zrobi strone (np. w php przy uzyciu jakichs szablonow typu smarty), to wystarczy ze zmieni jeden plik i calutki portal ma zgodnie ze wszsytkimi standardami :)

15.05.2005
09:28
smile
[37]

o^scar^^ [ GRWD ]

Regis fakt faktem, że jeśli ktoś niema żadnej automatyki typu php tylko wszystko napisane w html i do tego ręcznie to taki portalik to jest "kupa" roboty:D ale dobry pomysł, że teraz zaczynasz a potem będziesz miał spokój. Masz jakas polską strone z wypisanymi regułami?;]

15.05.2005
09:37
smile
[38]

KfIu [ Konsul ]

Panowie otż mam pytanie :)

Jak zrobić żeby przez stronke (bez PHP'a) przychodziło podanie na mejla?
I NIE przez mejla... :) tzn nie żeby outlooka włączało....
Poprostu klikasz "WYŚLIJ" i już samo idzie... da sie jakoś tak?? :)

15.05.2005
10:43
[39]

Regis [ ]

Bez PHP? Nie wydaje mi sie

15.05.2005
10:51
[40]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

o^scar^^ => Robienie portaliku w czystym HTMLu to juz jest masohizm :) Standardy tak jak i PHP to juz wyzsza szkola jazdy - teoretycznie niepotrzebna, ale gdy sie potrafi z niej korzystac to mozna naprawde fajne efekty osiagnac :D Nauka np. XHTMLa prowadzi takze do nauki operowania na warstwach co mozna pozniej wykorzystac do zbudowania efektownej i dynamicznej strony bez uzycia jakis badziewi typu flash :) Ludzie ktorzy korzystaja np. z gmaila przez WWW moga poznac zalety operowania na warstwach i mozliwosci tego (musze przyznac ze calkiem niezle panowie to tam zrobili i uzytkuje sie to calkiem milo :P).

15.05.2005
10:58
[41]

Regis [ ]

Drak'kan --> Jak znasz XHTML-a to odpowiedz w wolnej chwili na moje pytania zamieszczone wyzej ;) Szczegolnie interesuje mnie to jak zbudowac "szkielet" strony bez tabel, a tyljko DIV-ami. Udalo mi sie cos wstepnie zrobic, ale nie do konca tak jak chce - zaraz zrobie screena i powiem z czym konkretnie mam klopot...

15.05.2005
11:10
smile
[42]

boom_11 [ Konsul ]

Co mam teraz zrobić jak moja strona ma około 120 podstron i na każdej chce zmienić menu i wygląd?

Oczywiście nie chciałbym wchodzić do każdego pliku osobno :P i zmieniać.



Robiłem już kiedyś taki wątek ale niezabardzo się dowiedziałem co trzeba zrobić.

15.05.2005
11:15
[43]

Regis [ ]

boom --> Olac ta strone i przepisac wszsytko od nowa w php tak zeby bylo dynamicznie generowane - to na prawde wyjdzie mniej roboty - uwierz.

15.05.2005
11:15
[44]

DeLordeyan [ The Edge ]

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Frameset//EN">
<HTML>
<HEAD>
<META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">
<META NAME="Description" CONTENT="Opis zawartości strony">
<META NAME="Keywords" CONTENT="Wyrazy kluczowe">
<META NAME="Author" CONTENT="Autor strony">
<META HTTP-EQUIV="Content-Language" CONTENT="pl">
<TITLE>Tytuł strony</TITLE>
</HEAD>
<FRAMESET COLS="180,*" BORDER="0" FRAMEBORDER="0" FRAMESPACING="0">
<FRAME NAME="menu" NORESIZE FRAMEBORDER="0" SRC="nowy1.html">
<FRAME NAME="strona" NORESIZE FRAMEBORDER="0" SRC="index.html">
<NOFRAMES><A HREF="spis.html">Spis treści</A></NOFRAMES>
</FRAMESET>
</HTML>

To jest kod mojej strony. Jak zrobić, żeby linki ładowały się do innej ramki? Teraz pojawiają się w ramce "menu", a nie w "strona"

15.05.2005
11:16
[45]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Regis => Hmm, nie znam XHTMLa za bardzo ale napisac w czym problem zawsze mozesz, moze cos sie wymysli :P Ja sam raczej jeszcze jestem przy HTML 4.01 i to Transitional :P W sumie juz jakis czas temu zrezygnowalem z zabawy standardami, bo przy duzych projektach pilnowanie standardu jest cholernie trudne i czasochlonne a ja czasu bardzo duzo to raczej nie mam niestety... Moze kiedys sie pobawie :) Co do stron robionych na DIVach to juz mialem z tym stycznosc i zabawa z tym jest fajna, choc czasami trudno jest osiagnac zamierzony efekt niestety. Tabelki pomimo ze archaiczne sa duzo prostsze :)

boom_11 => Hmm, znajdz jakis program, i uzyj funkcji znadz i zamien :) Tylko tak mozesz to zrobic. Lub przepisz strone z wykorzystaniem PHP, zeby w przyszlosci nie musiec sie juz z tym bawic :P

[EDIT]
DeLordeyan => Dodajesz parametr target="nazwa_ramki" do taga <a> :)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-05-15 11:16:46]

15.05.2005
11:19
smile
[46]

o^scar^^ [ GRWD ]

Drak'kan jakto nieumiesz XHTML ?:D Przecież ty wszystko umiesz :P

Tak. BTW sorki za moja natarczywość na GG :] (setki(może 3 :])wysłanych wiadomości bez odpowiedzi :])

15.05.2005
11:21
[47]

KfIu [ Konsul ]

a jak to można z PHP'em zrobić?? :)

15.05.2005
11:24
[48]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

KfIu => W PHP Jest to dosc proste. Opisywac problemu nie bede, bow tym watku byl juz z setke razy poruszany. Odsylam cie do manuala PHP do funkcji mail() [link ponizej], gdzie znajdziesz wszystko wraz z przykladami i wogole :)

15.05.2005
11:24
[49]

DeLordeyan [ The Edge ]

Drak'kan--> do tej linijki?
<FRAME NAME="menu" NORESIZE FRAMEBORDER="0" SRC="nowy1.html">

15.05.2005
11:26
[50]

Regis [ ]

Moj problem -->

Mam robione wszystko TYLKO stylami (zgodne z XHTML 1.0 Strict i CSS2) i tak: mam jedna, SZARA ramke (kolory na potrzeby wyjasniania problemu :) ) ktora decyduje o wycentrowaniu strony i w niej zajmuja sie wszsytkie inne DIV-y. Pierwszy DIV to naglowek - jest tam gdzie trzeba - problemu z nim nie ma. Teraz pora na menu po lewej. Bedzie ono mialo stala wysokosc (aktualnie 300px) i (wbrew temu co pokazuje rysunek) NIGDY nie bedzie dluzsze nic czerwona ramka z trescia (najwyzej moze byc rowno). Po prawej jest ramka z trescia, ktorej wysokosci nie znam, a pod nia zolta ramka ze stopka - ma miec szerokosc czerwonej ramki i byc tuz pod nia. Wszsytko do tego momentu jest idealnie, ALE - szara ramka jest za dluga. Poniewaz uzywam pozycjonowania wzglednego ("position: relative") szara ramka przybiera taka wysokosc, jaka LACZNIE maja wszsytkie ramki w niej zamieszczone - tzn. pomimo ze ramki z menu i trescia sa OBOK siebie, to przy rozciaganiu szarej ramki ma ona wysokosc, jakby wszystkie ramki byly POD soba (w sumie logiczne - w koncu w szablonie strony sa one pod soba, a ja je "bezczelnie" stylami przesuwam...). I moje pytanie jest - jak zrobic to tak, zeby szara ramka konczyla sie ZARAZ za zolta ramka ze stopka. Zaznaczam ze nie znam wysokosci calej strony, a nawet jesli bym znal, to korzystanie z parametru height nic nie daje, bo przegladarka mysli, ze wszytkie ramki sa POD soba i robi na nie miejsce...

15.05.2005
11:36
[51]

Regis [ ]

Troszke namieszalem z kolorami: menu jest w ramce czerwonej (tej po lewej), a tekst w zielonej (nad zolta). Sorki za blad :)

15.05.2005
11:37
[52]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

DeLordeyan => O ile dobrze czytam wlasne posty to napisalem, zebys wpisal to do taga <A>, a tag <FRAME> bynajmniej nim nie jest :) to chyba logiczne, ze w link podajemy gdzie ma zaladowac strone...

Regis => Hmm, chyba nie do konca potrafie ci pomoc :/ Zawsze mozna sprobowac pozycjonowac DIVy wewnatrz tego szarego przy pomocy position: absolute; (lewy-gorny rog powinien zostac wtedy ustawiony na lewy-gorny rog szarego DIVa). Tylko nie wiem czy to z kolei nie spowoduje ze szary DIV bedzie krotszy, gdyz nie zostanie uwzgledniona wtedy wysokosc DIVow z position: absolute; :/ Niestety jeszcze nie udalo mi sie rozgryzc warstw jesli maja one zminne wymiary. Dla stalych wymiarow jakos sobie radze ale przy tych wszystko sie rozjerzdza :/

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-05-15 11:40:21]

15.05.2005
11:44
[53]

Regis [ ]

No wlasnie to jest ten bol - co bym nie wstawil do szarej ramki, to ona sie rozciagnie na wysokosc tego czegos. To prowadzi do tego, ze zawsze strona bedzie dlusza o jeszcze jedna wysokosc czerwonej ramki niz powinna... No nic - w ostatecznosci zrobie tak ze beda tylko 3 div-y (gora, srodek, stopka), a w srodkwej czesci zrobie zwykla tabelke... Innego wyjscia poki co nie widze...

15.05.2005
12:14
[54]

Regis [ ]

Jak w CSS2 uzyskac odpowiednik parametru valign=top?

15.05.2005
15:09
[55]

hotDog [ Outsider ]

Nie wiem czy to się uda w Twoim kodzie, ale ja po prostu górny margin i padding ustawiałem na 0

15.05.2005
15:12
smile
[56]

Regis [ ]

Dobra, znalazlem sam:

vertical-align: top;

w sumie logiczne :)

15.05.2005
15:15
[57]

hotDog [ Outsider ]

Tak :-)

Tego się używa jedynie w odnoszeniu do tabel, tzn do komórek tabel :-)

vertical-align jest chyba nie wskazany do np. DIV-ów, tak przynamniej mi się wydaje jak czytałem dokumentację W3

15.05.2005
15:17
smile
[58]

Regis [ ]

No i ja wlasnie do tabeli tego uzywam :)

15.05.2005
15:37
smile
[59]

hotDog [ Outsider ]

Ok. Rozgrzeszenie masz :-))))

17.05.2005
22:01
smile
[60]

gotenssj4 [ Pretorianin ]

no dobra nie śmiac sie ; )

Jak zrobic ze jak otwiera mi sie w nowym oknie zdjeie to mam taka "łapke" zdjecie jest cale bez suwakow i klikam w nie i sie samo zamyka??

Zaznaczam ze znalazlem do tego skrypt JAVA ale w szkole kazali mi to w hmtl zrobic a nigdzie nie moge znalezc jak ;/

Z góry dziekuje za pomoc ; )

17.05.2005
22:11
[61]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

gotenssj4 => Hmm, taka rzecz mozna zrobic tylko i wylacznie w JS. No chyba ze sie ma stronke z tym zdjeciem i zdjecie umiesci sie w ramach taga <a>. Inaczej raczej sie tego zrobic nie da :)

19.05.2005
15:16
[62]

tomekcz [ Polska ]

Jak zrobić w języku html takie coś jak na obrazku obok. Chodzi mi o to żeby tam po bokach sie nie zmieniały strony tylko tam w środku.

Z góry THX.

19.05.2005
15:33
[63]

MGS_Saladin [ ]

<a href="nazwapodstrony" target="center" font class=link><font class=A:hover>nazwa działu<br></a>

o to ci chodzi ?

19.05.2005
15:36
[64]

MGS_Saladin [ ]

oczywiście będzie to działało jeśli w głównym indexie masz wpisane center

<frame src="nazwa podstrony" name="center">

19.05.2005
16:15
[65]

tomekcz [ Polska ]

zrobiłem tak(z kursu html)
<HTML>

<HEAD>

<TITLE>Edytory HTML</TITLE>

</HEAD>

<FRAMESET COLS="25%,*%">

<FRAME SCROLLING="auto" NAME="lista edytorów" SRC="lewa2.html" </A>">


<FRAME SCROLLING="yes" NAME="edytory" SRC="stglowna.html" </A>"

<NOFRAMES>

<BODY>


</BODY>

</NOFRAMES>

</FRAMESET>

</HTML>
i teraz mam jedną ramkę bo zmieniłem zdanie.Wygląda to tak---->

Tylko problem w tym że jak klikam na odsyłacz po lewej to pokazuje mi sie ta strona po lewej a powinna po prawej. Jak to zrobić żeby to dobrze działało.

19.05.2005
16:29
[66]

Trollf [ ]

musisz w kazdym odnosniku wstawic parametr target z nazwa ramki, do ktorej ma zostac zaladowana dana stronka, czyli u Ciebie bedzie mniej wiecej tak:

<a href ="jakis_plik.html" target="edytory">jakas stronka</a>

19.05.2005
16:41
smile
[67]

tomekcz [ Polska ]

Dzięki teraz działa.

19.05.2005
17:50
[68]

tomekcz [ Polska ]

Mam jeszcze 1 sprawę.

Jak zrobić takie coś jak na obrazku obok--->

Czyli żeby były 3 obrazki pomiejszone a jak na nie klikne to one się powiększą

19.05.2005
18:39
[69]

tomekcz [ Polska ]

UP

19.05.2005
20:24
smile
[70]

piechu1988 [ Pretorianin ]

Facet kazał nam w domu zrobić strone internetową, ja nie byłam na żadnej lekcji z htmla, a w książce jest kiepsko wyjaśnione. Mamy ją zrobić w htmlu, z łaski możemy urzywać zajączka. Błagam podajcie mi adres jakiejś tronki, gdzie jest opisane krok po kroku, prostym językiem, jak stworzyć strone internetową. Google mnie nie satysfakcjonuje. Juz patrzyłam, ale wszytsko na co trafiam jest skomplikowane. Potrzebuje czegoś prostego, na miare 1 LO. Prosze pomóżcie.

19.05.2005
20:46
[71]

Regis [ ]

A wstepniaka to przeczytac nie laska?

21.05.2005
23:00
[72]

hugo [ v4 ]

heh, jak wstawić TAB w htmlu... czyli po prostu akapit, wcięcie tekstu... za chiny nie mogę se przypomnieć jak to się robiło... :|

21.05.2005
23:36
[73]

wi3dzmin [ Konsul ]

chyba sie nie da... poniewaz w angli nie ma takich akapitów
akapity robisz <p></p> i to jest ENTER a nie TAB, taki angielski akapit :)

22.05.2005
00:24
[74]

bartek [ ]

hugo, oprócz <p> możesz wstawić spację x razy (np. &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;), do standardów i innych pierdół ma się to chyba nijak, ale zamierzony efekt osiągniesz...

22.05.2005
09:39
[75]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hugo => Poczytaj sobie o stylu text-indent, ktory odpowiada wlasnie za wciecia w pierwszej lini danego bloku.

24.05.2005
18:36
[76]

tomekcz [ Polska ]

powtażam swoje pytanie

Jak zrobić takie coś jak na obrazku obok--->

Czyli żeby były 3 obrazki pomiejszone a jak na nie klikne to one się powiększą

prosze o odp.

24.05.2005
19:23
smile
[77]

tomekcz [ Polska ]

No pomoże mi ktoś czy nie?

24.05.2005
19:50
smile
[78]

tomekcz [ Polska ]

Napewno wiecie. Troche chęci. Naprawdę bardzo mi sie to przyda.

24.05.2005
20:14
[79]

wi3dzmin [ Konsul ]

tomeczku jezeli ci nikt nie odpowiada w watku cyklicznym to nie trzeba byc upierdliwym tylko cierpliwie czekac, a pytanie które zadajesz rozwiązałby najprostszy kurs html
No ale mam dobry humor :P

Więc tak: musisz przygotować dwie wersje zdjęcia, miniaturke i duże, małe wklejasz na stronę tak jak to zrobiłeś i podlinkowujesz je do dużej wersji zdjęcia.

np.

<a href="duze.jpg"><img src="male.jpg"></a>

24.05.2005
20:18
[80]

tomekcz [ Polska ]

wi3dzmin-->dzięki bardzo.

Sory za to że byłem upierdliwy ale zrozumcie mnie naprawdę było to mi potrzebne.

24.05.2005
23:32
[81]

wi3dzmin [ Konsul ]

to korzystaj z kursów html stary, to jest w każdym z nich bo to absolutna podstawa.

25.05.2005
12:33
[82]

Trollf [ ]

jakie znacie sposoby zabezpieczania stron w php przed dostepem bezposrednim, ktore to maja byc jedynie 'includowane'? :>
ja korzystam z funkcji eregi, np:
if (eregi(jakis-tam-plik.php', $_SERVER['PHP_SELF'])) ‹ die ("<!--You can't access this file directly...-->"); ›
dobrze sie to spradza ale... jak mam kilkanascie czy kilkadziesiat stron, w ktorych mam to umiescic na poczatku to mi sie odechciewa za kazdym razem wpisywac dokladna nazwe pliku strony - jestem minimalista i jestem leniwy... ;-P czy istnieje jakis bardziej uniwersalny sposob, zeby nie napracowac sie tyle i ew. skorzystac tylko z copy&paste i copy&paste... ? :>

25.05.2005
13:10
smile
[83]

Regis [ ]

Trollf --> Tak mi przychodi do glowy na szybko - chyba zadnej glupoty nie walnalem :P

1. Nie nazywaj plikow includowanych *.php tylko *.inc - ich zawartosc nie bedzie wyswietlona (metoda skuteczna, ale zalezy od ustawien serwera - nie na wszystkich dziala).

2. Nie uzywaj "ficznie" plikow, tylko trzymaj ich zawartosc w bazie danych (plikiem beda wtedy ewentualne biblioteki itp., a tego chyba nie ma tak wiele) i te "pliki" z bazy.

3. Mozna jeszcze to zrobic inaczej, ale to tez wymaga edytowania plikow - ja kiedus tak zrobilem jak nie mialem innego pomyslu (podaje to bardziej jako ciekawostke i to jak mozna pewne rzeczy robic "dookola" jak sie nie umie inaczej :) ) - zadeklaruj w index.php (tzn. tam gdzie includujesz wszystko) jakas funckje - dowolna - moze nie miec argumentow, niz nie robic i nic nie zwracac. Nastepnie w kazdym pliku uzyj tej funkcji - jesli nie zostanie on wywolany przez index.php to serwer wywali blad "Unknown Function" i nie procz tego sie nie wyswietli :)

25.05.2005
13:12
[84]

Regis [ ]

teraz przeczytalem ostatnie zdanie Twojego postu - metoda nr 3 ktora podalem powinna Ci odpowiadac, bo robisz tylko copy&paste :) Choc nie jest to rozwiazanie estetyczne :P

25.05.2005
13:15
[85]

fanlegii79 [ Konsul ]

Znaczy pliki ktore includujesz nie powinny byc w katalogu htdocs, czy Documents, tylko cgi-bin. Wtedy nie sa zupelnie widziane z zewnatrz. A w pliku kotrym je inkludujesz zmieniasz tylko sicezke do nich.

25.05.2005
14:44
[86]

Trollf [ ]

Regis ->
ad1. kiedys tak robilem, ale jak wrzucilem pliki na pewien serwer, to te inc byly wyswietlane jak zwykle tekstowe ;-P zreszta teraz wlasnie tworze wlasnego cms-a i wole takich rzeczy nie robic, bo nie potrafie przewidziec na jakim serwerze docelowo on sie znajdzie, a nie bede pozniej tego zmienial...

ad2. cala zawartosc danych na stronie bedzie w bazie, ale te kilkanascie plikow 'sterujacych' strona jednak musi pozostac na dysku... ;-]

ad3. ciekawe rozwiazanie, nie powiem... =] wlasciwie to troche przed chwila je udoskonalilem... ;-]
tak sie sklada, ze mam w glownym pliku zdefinowana klase do polaczen z baza danych, wiec wystarczy gdy na poczatku kazdej includowanej strony umieszcze po prostu:
if (!class_exists('db')) ‹ die ('You fooker!'); ›
;-]
w sumie to mozna takie cos zrobic rowniez bez klas, ale z jakas wczesniej zdefinowana zmienna, np. w pliku glownym na poczatku dajemy:
define('_ACCESS', 'granted');
a pozniej w kazdym naglowku dokumentu includowanego:
if (!defined("_ACCESS")) ‹ die("Fooker!"); ›
do tego jeszcze jesli funkcje die() zastapimy funkcja, ktora generuje dokladnie taki sam kod bledu 404 jaki ma serwer, to juz wogole potrafi to zdezorientowac uzytkownika =]
coz... dzieki za pomysl... ;-]

25.05.2005
16:52
[87]

tomekcz [ Polska ]

Można zrobić w HTML takie coś żeby mały gif przechodził z lewej strony na prawą i tak w kółko?

prosze o odp.

25.05.2005
17:30
[88]

Trollf [ ]

tomekcz ->
w html sie tak nie da, potrzebny pewnie java script...
chociaz jest komenda marquee, ktora moze to zrobic, jednak dziala ona tylko w internet explorerze i nie jest poleceniem html'a...

<marquee behavior=scroll direction=right width="100%" height="25">
<img src="moose.gif" alt="" width="64" height="88" border="0">
</marquee>

25.05.2005
17:50
smile
[89]

tomekcz [ Polska ]

Dzięki

25.05.2005
20:12
[90]

reds23 [ redsov ]

jest ktos DOBRY z flasha .... ? :)))

mam maly problem z AC :]

chce zrobic w prezentacji cos w stylu windowsowych okienek ... i jak zdefiniowac obiekty aby mozna bylo je przesuwac na pulpicie .... ? :)))

25.05.2005
20:34
[91]

peanut [ kriegsmaschine ]

problem, jak zawsze zreszta;) czy istnieje mozliwosc jakiegos polaczenia php z js w celu odczytywania rozdzielczosci ekranu i przypisywaniu go zmiennej w php, ktora moglbym dalej wykorzystac? chcialbym napisac skrypt, ktory w momencie uruchomienia strony odczyta rozdzielczosc ekranu, przekaze w jakis sposob te wartosc do php, ktory obrobi podana zmienna i w zaleznosci od niej, wyswietli pozostale elementy strony. czy to jest w ogole mozliwe? jezeli jest, bede wdzieczny za porade;)

25.05.2005
21:41
[92]

peanut [ kriegsmaschine ]

sorry za drugi post pod rzad, ale zastanawia mnie jeszcze jedna ewentualnosc. byc moze cala sytuacje mozna rozwiazac przy pomocy samego js? tzn. w czasie zaladowania stronki odczytac rozdzielczosc ekranu (i poddac ja pewnej obrobce), a potem w daleszej czesci skryptu przekazac wartosci do jego czesci zamieszczonej w body?

25.05.2005
21:49
smile
[93]

Bzyk [ Offensive ]

Koledzy,

Wśród edytorów txt które tu proponujecie zabrakło jednego, niepowtarzalnego: PSPAD-a

25.05.2005
21:51
[94]

Bzyk [ Offensive ]

peanut >> jasne ze to do wykonania. na pierwszej stronie odczytujesz normalnie js window.height itp. , dajesz to do formularza ktory po zaladowaniu strony jest wysylany (document.form.submit()) przy czym w action formularza masz kolejny plik, najlepiej wlasnie php, ktory z POST'a zczytuje te dane z formularza.

29.05.2005
12:26
[95]

peanut [ kriegsmaschine ]

dzieki bzyk, ale poradzilem sobie jakos troche mniejszym nakladem sil i kombinacji;)

natomist przegladalem sobie ostatnio rozne witryny i zachodzilem w glowe jak mozna wygenerowac tak zacne efekty graficzne, wykorzystujac w tym celu jedynie jezyk programowania, bez uzycia toolsow graficznych. no wlasnie, jakiz to jezyk pozwala na tak zgrabne rzezbienie w layoutach? xml, dhtml, javascript?

29.05.2005
13:59
[96]

wi3dzmin [ Konsul ]

eee a co rozumiesz przez rzeźbienie w layoutach? mozę podaj przykład, bo ja tu wietrze po prostu Photoshopa :)

29.05.2005
14:40
[97]

peanut [ kriegsmaschine ]


29.05.2005
15:01
[98]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

wi3dzmin => Hehe, bo to jest po prostu Photoshop :)

peanut => Tworzenie layouta w wiekszosci przypadkow nie ma nic wspolnego z samym tworzeniem kodu pod strone. Layout zazwyczaj przygotowywany jest najpierw w programie graficznym (eg. Photoshop, Gimp), a pozniej dopiero oplata sie go kodem HTML :)

29.05.2005
16:54
[99]

peanut [ kriegsmaschine ]

szkoda bo myslalem, ze daloby sie osiagnac jakis ciekawy efekt z poziomu kodu, bez ingerencji ps, gimow, corelow. w kazdym badz razie, ponawiam pytanie: warto rozgryzac x/dhtml'a? ma to jakies istotne korzysci, tzn. czy podnosi kulture tworzonych witryn?;) czy jest to li sztuka dla sztuki?;)

29.05.2005
17:41
[100]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

peanut => Oczywiscie ze warto sie rozwijac... DHTML ma np wielkie mozliwosci co do dynamizacji strony WWW. Wystarczy spojrzec na takiego GMaila. Tam wykorzystano miedzy innymi wlasnie DHTML i mi bardzo strona sie podoba (jej mozliwosci). W wielu dziedzinach przewyzsza najpopularniejsze programy pocztowe :D

31.05.2005
19:01
[101]

SZySZeC [ Legionista ]

Trollf -> sorx, że dopiero teraz, ale kompa miałem zepsutego. Jak wejdziesz na linka to kliknij skrypt 104. To może Ci się spodobać ;)

31.05.2005
19:54
[102]

Rewolucjonista [ Konsul ]

Witam.
Przygotowalem sobie 2 skrypty obslugi menu w php/mysql. Czy moglibyscie je przetestowac i pokazac ewentualne bledy w kodzie ? Skrypt dziala, ale ze jestem poczatkujacy, to zanim zaczne tego uzywac na swojej stronie, wole zapytac :) Pliki do pobrania:

31.05.2005
20:36
[103]

Trollf [ ]

peanut ->
do php sa dostepne biblioteki poozwalajace na manimulacje obrazem - m.in. tworzenie gifow czy jpegow z tekstu, dodawanie 'podpisow' do obrazkow, , czy nawet okreslanie konkretnego koloru kazdego pixela w majacym wyswietlic sie gifie...
jedyna niedogodnosc to taka, ze na serwerze muasz te biblioteki zostac dodatkowo zainstalowane...
https://pl.php.net/manual/pl/ref.image.php


SZySZeC ->
idea skryptu swietna, efekt tez oczekiwany, ale zabezpieczen to cos to nie ma... ale coz mozna oczekiwac od java scriptow? ;-] narzedzia -> opcje internetowe -> poziom uzytkownika -> active scripting -> disable -> odswiezenie strony i... voila! ;-P
pozwolisz, ze jednak pozostane przy zabezpieczeniach w php po stronie serwera... ;>

31.05.2005
20:37
smile
[104]

Strateg [ Junior ]

Mam pytanko? Zrobiłem stronę w HTML. Dodałem skrypt unomożliwiający kliknięcie prawym przyciskiem myszy i blokadę tekstu. Włączam stronę w Explorerze, ppatrzę, a zamiast S jest +. Co mam robić?

31.05.2005
20:40
[105]

wi3dzmin [ Konsul ]

rewolucjonista... ten link nie działa... przynajmniej mi, a tak wogole jak działa skrypt obsługujący menu? możesz wyjaśnić mi samą ideę tego skryptu?

31.05.2005
20:41
[106]

Trollf [ ]

Rewolucjonista ->
2 skrypty do obslugi menu? rozumiem, ze jeden do aktualizowania danych w bazie, a drugi te menu wyswietlajacy...
tak czy inaczej php jest jezykiem wykonywanym po stronie serwera i nie przesyla swego kodu do przegladarki, wiec nikt z nas tutaj nie jest w stanie ocenic, czy ten kod jest poprawny... zreszta nie wiem jak innym, ale mnie podana przez Ciebie stronka po prostu nie dziala, tak jakby jej tam w ogole nie bylo... :>
mysle, ze pozostaje Ci jedynie wklejenie skryptow tutaj, by mozna bylo zobaczyc co i jak... ;-]

31.05.2005
20:54
[107]

Trollf [ ]

w3dzmin ->
ja Ci moge to wyjasnic na pewnym przykladzie... ;-]
po prostu do bazy wpisujesz kolejne rekordy zawierajace dane poszczegolnych pozycji menu ($nazwa, $url, $opis, $waga, $typ, $dzial)
pierwsze 3 zmienne mowia chyba za siebie ;-] natomiast $waga zawiera liczby wg ktorych sortowane jest menu (kolejnosc wyswietlania pozycji na stronie), $typ to tez liczba okreslajaca rodzaj pozycji menu (np. 0 - tytul, 1 - link normalny, 2 - link zewnetrzny (osobne okno przegladraki) itp.), $dzial - numer dzialu, do ktorego 'nalezy' dana pozycja w menu
dwa skrypty (jeden z formularzem dodajcy pozycje do bazy - kilkadziesiat linii) i ok. 10 linijkowy skrypt formatujacy menu sprawiaja, ze edycja menu w takim np. cms-ie nie byla nigdy prostsza... szczegolnie dla uzytkownikow nie znajacych jezykow... ;-]

31.05.2005
21:37
[108]

peanut [ kriegsmaschine ]

trollf, tak wiem, ze php obsluguje generowanie obrazkow na poczekaniu, ale tworzenie calego layoutu mija sie raczej z celem. efekt tego bylby raczej malo estetyczny, pewnie dosc pamieciozerny. myslalem po prostu, ze xhtml tudziez dhtml w polaczeniu z cssami/java pozwolilby na tworzenie efektownych layoutow bez koniecznosci dlubania w ps/gimp. zostalem juz jednak uswiadomiony, ze to niemozliwe;)
ps. czy moglby ktos polecic jakas dobra ksiazke do javascript?

31.05.2005
21:40
[109]

SZySZeC [ Legionista ]

Trollf -> to była tylko propozycja jeśli już nie masz wyjścia :P

strateg -> chodzi Ci o to, żeby nie można było zaznaczyć tekstu i kliknąć prawym przyciskiem myszy, to raczej kumamy. Ale przynajmniej ja nie łapie o co biega z "zamiast S jest +"... Mógłbyś to wytłumaczyć?

31.05.2005
22:00
[110]

wi3dzmin [ Konsul ]

trolf anie uważasz że to troche przerost formy na0d treścią ?:) w końcu linkw menu to raptem jedna linijka :)

No chyba że robisz jakiś engineportalowy to wtedy ma to troche sensu :)

31.05.2005
22:04
[111]

Trollf [ ]

peanut ->
efekt moze nie byc ani malo estetyczny, ani pamieciozerny, a jedynie czasochlonny i nie najprostszy do wykonania... jesli mozesz miec poprzez php kontrole nad kolorem kazdego pixela obrazka, to przeciez mozesz przedstawic wszystko, prawda? ;-] jednak programy graficzne zdecydowanie sa szybsze i latwiejsze w obsludze...

31.05.2005
22:07
[112]

Trollf [ ]

wi3dzmin ->
tworze cms-a, ktorego kazdy dzial moze byc z rozna szata graficzna, a kod, ktory przedstawilem dotyczy bocznego menu, ktore moze miec od kilku do kilkudziesieciu pozycji w zaleznosci od dzialu... no i przede wszystkim zawartosc menu beda zmieniac osoby, ktore niekoniecznie znaja php czy html'a... ;-]

31.05.2005
22:09
[113]

Rewolucjonista [ Konsul ]

Nie ma tam dwóch plików menu1.zip i menu2.zip ? Nie wiem dlaczego, ale ja je widzę, w nich umieściłem kod i to co ma być w bazie. Idea jest taka, ze mam na stronie menu i jest zapisane w bazie. Na razie nie ma edycji/dodawania/usuwania, bo mogę to zrobić w phpmyadmin, a nikt poza mna tego uzywac nie bedzie, wiec zabawe z panelem administracyjnym zostawie sobie na pozniej ;) Glownie chodzi mi o sposob zapisania tego w bazie (który jest waszym zdaniem lepszy) i sposób wyświetlenia (czy nie ma tam błędów).

31.05.2005
22:12
[114]

Rewolucjonista [ Konsul ]

Ok, pliki sa juz poprawione. Wchodzicie w link, potem w katalog skrypty, sciagacie pliki z katalogow menu1 i menu2. Dalej to juz sobie poradzicie :)

31.05.2005
22:48
[115]

Rewolucjonista [ Konsul ]

Zamieszczam tresc plikow tutaj na wszelki wypadek ;]

-- menu1.php --
<?php

$sql = mysql_connect(localhost, login, haslo);
mysql_select_db("baza");

$query = "SELECT * FROM menu1";
$result = mysql_query ($query) or die ("Blad !");

while($r = mysql_fetch_array($result)) ‹

if ($r['typ'] == link) ‹
echo '<a href="';
echo $r['link'];
echo '">';
echo $r['nazwa'];
echo "</a><br>\n";


if ($r['typ'] == cat) ‹
echo "<b>";
echo $r['nazwa'];
echo "</b><br>\n";



mysql_close($sql);


?>

-- menu1.sql --
CREATE TABLE `menu1` (
`typ` text NOT NULL,
`nazwa` text NOT NULL,
`link` text NOT NULL
) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1;

INSERT INTO `menu1` VALUES ('cat', 'Kategoria1', '');
INSERT INTO `menu1` VALUES ('link', 'Link1', '');
INSERT INTO `menu1` VALUES ('link', 'Link2', '');
INSERT INTO `menu1` VALUES ('link', 'Link3', '');
INSERT INTO `menu1` VALUES ('cat', 'Kategoria2', '');
INSERT INTO `menu1` VALUES ('link', 'Link1', '');
INSERT INTO `menu1` VALUES ('link', 'Link2', '');
INSERT INTO `menu1` VALUES ('link', 'Link3', '');

-- menu2.php --
<?php

$sql = mysql_connect(localhost, login, haslo);
mysql_select_db("baza");

$query = "SELECT * FROM menu2";
$result = mysql_query ($query) or die ("Blad !");

while($r = mysql_fetch_array($result)) ‹

echo "<b>";
echo $r['nazwa'];
echo "</b><br>\n";
echo $r['linki'];
echo "<br>\n";



mysql_close($sql);

?>

-- menu2.sql --
CREATE TABLE `menu2` (
`nazwa` text NOT NULL,
`linki` text NOT NULL
) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1;

INSERT INTO `menu2` VALUES ('Kategoria1', '<a href="">Link1</a><br>\r\n<a href="">Link2</a><br>\r\n<a href="">Link3</a>');
INSERT INTO `menu2` VALUES ('Kategoria2', '<a href="">Link1</a><br>\r\n<a href="">Link2</a><br>\r\n<a href="">Link3</a>');

05.06.2005
16:20
[116]

Mayhem [ Henry Chinaski ]

Potrzebuję pomocy z pewną stronką, a kompletnie się na tym nie znam, więc może mi pomożecie :) Otóż sprawa wygląda tak, że facet od zarządzania obiecał nam opublikować dwa przykładowe testy przed kolosem i rzeczywiście zrobił to, z tym, że do jednego można się spokojnie dostać, a do drugiego potrzebny jest login i hasło. Napisane jest, że login to numer naszej legitymacji, tylko o haśle nie jest nic wspomniane :( Przyszło mi do głowy, że może login i hasło są zapisane gdzieś w źródle strony. Ja niestety nie potrafię tego znaleźć, więc może wy dacie radę :) Wklejam więc źródło i link do strony na dowód, że wcale nie ściemniam ;)



<!-- saved from url=(0022)https://internet.e-mail -->
<!-- saved from url=(0022)https://internet.e-mail -->
<!-- saved from url=(0022)https://internet.e-mail -->
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Language" content="pl">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">
<meta name="GENERATOR" content="Microsoft FrontPage 6.0">
<meta name="ProgId" content="FrontPage.Editor.Document">


<title>KRZYSZTOF WACH << Przykładowe Testy Zaliczeniowe >>
</title>

<Script Language="JavaScript">

var lab=0

function sedzia1()

var tmp=1
if (document.quiz1.a.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz1.b.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz1.c.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz1.d.checked) ‹tmp--›
if (tmp==2) ‹lab++›


function sedzia2()

var tmp=1
if (document.quiz2.a.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz2.b.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz2.c.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz2.d.checked) ‹tmp--›
if (tmp==2) ‹lab++›


function sedzia3()

var tmp=0
if (document.quiz3.a.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz3.b.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz3.c.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz3.d.checked) ‹tmp++›
if (tmp==4) ‹lab++›


function sedzia4()

var tmp=0
if (document.quiz4.a.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz4.b.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz4.c.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz4.d.checked) ‹tmp--›
if (tmp==3) ‹lab++›


function sedzia5()

var tmp=0
if (document.quiz5.a.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz5.b.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz5.c.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz5.d.checked) ‹tmp--›
if (tmp==1) ‹lab++›


function sedzia6()

var tmp=0
if (document.quiz6.a.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz6.b.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz6.c.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz6.d.checked) ‹tmp++›
if (tmp==2) ‹lab++›


function sedzia7()

var tmp=0
if (document.quiz7.a.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz7.b.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz7.c.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz7.d.checked) ‹tmp--›
if (tmp==2) ‹lab++›


function sedzia8()

var tmp=0
if (document.quiz8.a.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz8.b.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz8.c.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz8.d.checked) ‹tmp++›
if (tmp==1) ‹lab++›


function sedzia9()

var tmp=0
if (document.quiz9.a.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz9.b.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz9.c.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz9.d.checked) ‹tmp--›
if (tmp==2) ‹lab++›


function sedzia10()

var tmp=0
if (document.quiz10.a.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz10.b.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz10.c.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz10.d.checked) ‹tmp++›
if (tmp==4) ‹lab++›


function sedzia11()

var tmp=0
if (document.quiz11.a.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz11.b.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz11.c.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz11.d.checked) ‹tmp--›
if (tmp==1) ‹lab++›


function sedzia12()

var tmp=0
if (document.quiz12.a.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz12.b.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz12.c.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz12.d.checked) ‹tmp--›
if (tmp==1) ‹lab++›


function sedzia13()

var tmp=0
if (document.quiz13.a.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz13.b.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz13.c.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz13.d.checked) ‹tmp--›
if (tmp==3) ‹lab++›


function sedzia14()

var tmp=0
if (document.quiz14.a.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz14.b.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz14.c.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz14.d.checked) ‹tmp--›
if (tmp==3) ‹lab++›


function sedzia15()

var tmp=0
if (document.quiz15.a.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz15.b.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz15.c.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz15.d.checked) ‹tmp--›
if (tmp==2) ‹lab++›


function sedzia16()

var tmp=0
if (document.quiz16.a.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz16.b.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz16.c.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz16.d.checked) ‹tmp++›
if (tmp==4) ‹lab++›


function sedzia17()

var tmp=0
if (document.quiz17.a.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz17.b.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz17.c.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz17.d.checked) ‹tmp++›
if (tmp==2) ‹lab++›


function sedzia18()

var tmp=0
if (document.quiz18.a.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz18.b.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz18.c.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz18.d.checked) ‹tmp--›
if (tmp==1) ‹lab++›


function sedzia19()

var tmp=0
if (document.quiz19.a.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz19.b.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz19.c.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz19.d.checked) ‹tmp--›
if (tmp==2) ‹lab++›


function sedzia20()

var tmp=0
if (document.quiz20.a.checked) ‹tmp++›
if (document.quiz20.b.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz20.c.checked) ‹tmp--›
if (document.quiz20.d.checked) ‹tmp++›
if (tmp==2) ‹lab++›



function sedzia()

sedzia1()
sedzia2()
sedzia3()
sedzia4()
sedzia5()
sedzia6()
sedzia7()
sedzia8()
sedzia9()
sedzia10()
sedzia11()
sedzia12()
sedzia13()
sedzia14()
sedzia15()
sedzia16()
sedzia17()
sedzia18()
sedzia19()
sedzia20()


if ( lab=*)

alert("NIE POSIADASZ UPRAWNIEŃ DO ZALOGOWANIA SIĘ")

return true;




</script>
</head>
<body background="../../tlo.gif">


<form name="quiz1">
<p align="center"><font size="4"><b>PODSTAWY ORGANIZACJI I ZARZĄDZANIA </b>
</font></p>
<p align="center"><font size="4"><b>TEST 2</b></font></p>
<table border="0" width="100%" id="table1">
<tr>
<td width="754">
<i>Aby rozwiązać ten test musisz się zalogować: </i></td>
<td>
<table border="0" width="100%" id="table2">
<tr>
<td bgcolor="#0000FF">
<p align="center"><font color="#FFFFFF"><b>T E S T O W N I K</b></font></td>
</tr>
<tr>
<td>
<p align="center">
<img border="0" src="face.jpg" width="175" height="122"></td>
</tr>
</table>
</td>
</tr>
</table>
<p>
<b>Nr Albumu:&nbsp; <input type="text" name="T1" size="20"> <br>
<br>
Hasło:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;
<input type="text" name="T2" size="20">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;
</b>
<font size="3">
<input type="submit" value="Zaluguj mnie" name="Logowanie" onClick="sedzia()" style="font-weight: 700" ></font></p>
</form>


<form name="quiz20">
<p>
<b>
&nbsp;</b></form>


</body>

<!-- stat.4u.pl NiE KaSoWaC -->
<a target=_top href="https://stat.4u.pl/?wachk">
<img
src="https://adstat.4u.pl/s4u.gif" border="0" align="left"></a> <script language="javascript">
<!--
function s4upl() ‹ return "&amp;r=er";› //--> </script> <script language="JavaScript"
src="https://adstat.4u.pl/s.js?wachk"></script>
<script language="JavaScript">
<!--
s4uext=s4upl();
document.write("<img src=\"https://stat.4u.pl/cgi-bin/s.cgi?i=wachk"+s4uext+"\"\
width=1 height=1>")
//-->
</script>
<noscript><img src="https://stat.4u.pl/cgi-bin/s.cgi?i=wachk&amp;r=ns"
width="1" height="1"></noscript>
<!-- stat.4u.pl KoNiEc -->

</html>

12.06.2005
22:31
[117]

wi3dzmin [ Konsul ]

nie latwiej sie go po prostu zapytac co z haslem?

BTW mam pytanko, nie tak dawno pytałem się o możliwość zatrzymania wykonywania tylko includowanego pliku bez zatrzymywania wykonywania reszty skryptu, doradziliście mi (nie pamietam juz kto :)) aby użyć return;, można jakoś to opisać bo

if(Jest problem)

return;


nie działa, pozdro ;)

12.06.2005
22:37
[118]

wi3dzmin [ Konsul ]

dobra, sorry moj blad, jestem slepy, zmeczony i otępiały, wszystko działa, chyba musze iść spac :)

13.06.2005
11:23
[119]

wi3dzmin [ Konsul ]

sorki za spam ale jeszcze jedno pytanie... w jakis sposób moge odczytać z bazy danych losowy wiersz?

Mam bazę z zapisanymi danymi

dane1 dane1
dane2 dane2
dane3 dane3

i jak mam wybrać jednen z tych wierszy z sposób losowy?

13.06.2005
11:36
[120]

fanlegii79 [ Konsul ]

"SELECT * FROM tablename
ORDER BY RAND() LIMIT 5";

13.06.2005
13:42
[121]

wi3dzmin [ Konsul ]

heh dzięki, co prawda zrobiłem to trochę inaczej ale dzięki :)

14.06.2005
14:27
[122]

wi3dzmin [ Konsul ]

i jeszcze jedno pytanie mnie dręczy... jak dodać do uploadowanego na serwer obrazka adres strony? po prostu użytnik wrzuca swój obrazek na serwer a skrypt dodaje do niego "odcisk palca" w postaci napisu www.brokilon.aplus.pl :) albo też ta sama sztuczka ale przy wyświetlaniu obrazka

14.06.2005
16:30
[123]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

wi3dzmin => Jesli juz to rob to przy uploadowaniu obrazka, gdyz operacje na duzych grafikach troche trwaja i lepiej jest robic je raz a nie za kazdym razem :)

No i sam napis na obrazku umieszcza sie przy pomocy funkcji ImageString(...); Ponizej masz link do manuala :)

14.06.2005
23:32
[124]

wi3dzmin [ Konsul ]

hehe a liczyłem na proste rozwiązanie :)

No to mam jeszcze pytanie natury fiozoficznej, właśnie piszę skrypt do subskrypcji i powiedzcie mi jak lepiej zrobić?

Wysyłaś pokolei do użytkowników maile za pomocą zapętlonej funkcji mail()
czy wysłać jednego maila do wszystkich użytkowników za pomocą jednej funkcji mail()

mówimy tutaj o grubo ponad setce użytkowników...
a może jakieś inne pomysłyna rozsyłanie dużej ilości maili?

15.06.2005
10:07
[125]

Regis [ ]

Skorzystaj z klasy, do ktorej adres podalem w linku pod postem - bardzo ulatia wysylanie maili.

Co do tego jak wysylac - jesli maili jest duzo, to wyslij jednego maila (do wielu adresatow), tylko koniecznie pamietaj o oproznieniu zmiennej CC (kopia jawna - chyba phpmailerem mozna to zrobic), zeby ktos wraz z mailem nie dostal adresow wszystkich osob, do ktorych wysylasz maile. Od biedy mzoesz wyslac te XYZ maili po kolei - zawsze to, moim zdaniem, lepsze, niz ujawnianie cudzych adresow e-mail, co jest nei w porzadku :P

15.06.2005
11:11
smile
[126]

PalooH [ mag i ster ]

Mam pytanko. Jak zrobić aby pokazywał mi się obrazek w pasku tytułu. Znalazłem animowany txt ale tego nie :/ Widocznie jest tak łatwo to zrobić, ze nikt o tym nie pisze :P

Z góry dzięki za pomoc

15.06.2005
11:34
smile
[127]

PalooH [ mag i ster ]

Już mam :)
<link rel="shortcut icon" href="https://www.twoja.domena.pl/grafika/ikonka.ico">

15.06.2005
12:05
[128]

wysiu [ ]

PalooH --> Rel? A nie chodzi o favicon?

15.06.2005
12:07
[129]

Regis [ ]

wysiu --> Ja tez tego uzywam:

<link rel="shortcut icon" href="/img/gamix.ico" />

15.06.2005
12:24
[130]

PalooH [ mag i ster ]

sprawdzałem obie opcje z <link rel="shortcut icon" href="https://www.twoja.domena.pl/grafika/ikonka.ico">
i
<link rel="shortcut icon" href="/img/gamix.ico" />
pisałem nad tytułem strony i pod nim i nic :/ nie udało mi się tego zrobić :/

15.06.2005
12:30
[131]

Regis [ ]

Mi kiedys tez nie chcialo zaskoczyc - dopiero zamkniecie i otworzenie przegladarki po wprowadzeniu tych zmian pomoglo - poki tylko odswiezalenm, nic sie nie dzialo.

15.06.2005
12:33
[132]

PalooH [ mag i ster ]

zamykałem i otwierałem kilka razy :/

15.06.2005
12:37
[133]

slowik [ NightInGale ]

mozliwe ze konieczna jest nazwa dla tego pliku - favicon.ico

<link rel="shortcut icon" href="</.../favicon.ico"/>

15.06.2005
12:38
[134]

Regis [ ]

No to niestety nie wiem czemu... Mi podany kod (takze z pelnym adresem, a nie tylko "/img/...") dziala - sprawdzalem w Firefoxie i Operze...

15.06.2005
12:41
[135]

wysiu [ ]

Moment. Chodzi teraz o co? O pokazanie obrazka w polu tytulowym okienka (tam, gdzie wyswietla sie <title>), czy w polu adresu (obok https://www.blablabla.com)? favicon sluzy do tego drugiego, chyba wczesniej zle zrozumialem.

15.06.2005
12:46
[136]

PalooH [ mag i ster ]

tak jak jest na forum w pasku adresu
<obrazek>https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=3713891&N=1
ja nie mogę dodać u siebie takiego obrazka
zrobiłem w photoshopie gifa 32x32 a poźniej przerobiłem na ico - nazwa favicon
wrzuciłem na serwer
w index.htm dopisałem co powyżej - kilka różnych kombinacji
ani razu mi się ikonka nie pokazała :/ Maxthorn

15.06.2005
12:48
[137]

PalooH [ mag i ster ]

aha :P
chodzi o pasek adresu, ale przy okazji to i przy tytule strony by się przydało :)

15.06.2005
12:49
smile
[138]

wysiu [ ]

Bo favicon.ico musi lezec w glownym katalogu strony, a nie w grafika/, czy gdzies indziej:) A reszta (z tym rel=) powinna byc ok:)

15.06.2005
12:51
[139]

wysiu [ ]

:)

15.06.2005
12:56
[140]

PalooH [ mag i ster ]

ależ u mnie jest w głównym katalogu :)
w pasku adresu jest ikonka standardowa a nie moja :/

15.06.2005
13:01
[141]

slowik [ NightInGale ]

moze to nie jest rasowa icona ?? tylko cos innego ...
z tego co pamietam plik .ico zawierac powinien kilka wersji danego obrazka (dla roznych rozpietosci kolorow i wielkosci ...)

15.06.2005
13:04
[142]

wysiu [ ]

https://www.chami.com/html-kit/services/favicon/
https://www.favicon.com/

Wyzej dales przyklad gdzie ikona byla w jakims katalogu... Musi byc widoczna gdy wpiszesz w przegladarke cos w tym stylu:

15.06.2005
13:04
[143]

PalooH [ mag i ster ]

to jest 2 kolorowy gif z elementami przeźroczystymi zrobiony w adobe. Otworzony w IrfanViev i zapisany jako ico

15.06.2005
13:07
smile
[144]

eJay [ Gladiator ]

Jak usunac podkreslenie linkow we Front page'u?? Mam chwilowe zacmienie i zapomnialem:)

15.06.2005
13:20
[145]

PalooH [ mag i ster ]

eJay ~~> jeżeli słowo jest hiperłączem to klikasz na nie prawym i wynierasz >czcionka i tam już masz opcje czcionki

15.06.2005
13:31
[146]

PalooH [ mag i ster ]

wysiu ~~> po wpisaniu adresu wyskakuje mi ikonka, tylko że jest cała czarna :/

15.06.2005
13:32
smile
[147]

DeLordeyan [ The Edge ]

Mam wielki problem. Otóż jak zoptymalizować kod strony pod przeglądarki? W IE jest OK, w Firefoksie menu się knoci, a w Operze nie wyświetla napis? Liczę na szybką pomoc

15.06.2005
13:34
[148]

PalooH [ mag i ster ]

teraz wyskakuje już zarys ikony, ale kolor niebieski jest czarny :/ oszaleję, chyba źle robię to ICO, ale na kompie normalnie działa :/

15.06.2005
13:37
smile
[149]

wysiu [ ]

Uzyj pierwszy z linkow z poprzedniego posta.

15.06.2005
13:45
[150]

PalooH [ mag i ster ]

wysiu ~~> przerobiłem, teraz wyglada pięknie po wpisaniu adresu/favicon.ico, ale i tak nie działa w pasku :/

15.06.2005
13:55
smile
[151]

eJay [ Gladiator ]

Kolejny problem. Chce, aby obramowanie tabeli nie bylo widoczne na stronie. Co zrobic?? Zaznaczam wszystkie bordery na czarno, na koncu zostaja mi takie zewnetrzne ramki koloru czerwonego:/

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-06-15 13:54:34]

15.06.2005
13:56
[152]

:Serafin: [ Neutralny Dobry ]

eJay>>>><table border="0"> ew samo <table> jak w htmlu a jak np. we FP to obramowanie na 0

Ja zasmam maly problem z phpBB by przemo:

1) wyskakuje blad:

Nie mozesz zainstalowac forum, poniewaz niektore pliki maja zla zawartosc (sa uszkodzone). Jezeli nie edytowales zadnych plikow, oznacza to, ze wystapily problemy z ich uploadem na serwer. Sprobuj ponownie wgrac pliki, ktore sa wyswietlone ponizej

Szczegoly:
includes/emailer.php - Zla zawartosc pliku ! Suma kontrolna: [ e93f8b75d78ec18b8776cdf24d205c18 ]
includes/functions.php - Zla zawartosc pliku ! Suma kontrolna: [ e31b1ce6a70ba77b3b711ebb5da21a2d ]

Jezeli zmieniales zawartosc plikow celowo, kliknij TUTAJ zeby zainstalowac forum. Ale TYLKO w tym przypadku! Jezeli sciagnales oryginalny pakiet ze strony https://przemo.org/phpBB2 i nie zmieniales zadnych plikow, wgraj je ponownie na serwer. W innym przypadku forum nie bedzie pracowalo prawidlowo!

Pliki wgrywałem po pare razy, nadal ten sam błąd.

2) przy instalce wyskakuje taki błąd:

phpBB by Przemo : Critical Error

Could not connect to the database.
Access denied for user '20597'@'localhost' (using password: YES)

ktos wie jak to naprawic??

15.06.2005
13:59
[153]

eJay [ Gladiator ]

Nic to nie daje:/ Dalej mam to samo----------->

15.06.2005
13:59
[154]

PalooH [ mag i ster ]

prawy na tabeli > właściwości > obramowanie (mniej więcej po środku planszy) > Rozmiar (standardowo jest na 1 zmień na 0)

15.06.2005
14:00
smile
[155]

eJay [ Gladiator ]

Ok, dziala:)

15.06.2005
14:00
[156]

:Serafin: [ Neutralny Dobry ]

W czym robiles tabele?

Jezeli w jakims programie to zapewne dales jakies udziwnienia, uwypuklenia, pogrubiony kontur itp. pozmeiniaj to nan najnormalniejsza w swiecie tabelkę

15.06.2005
14:02
[157]

PalooH [ mag i ster ]

aha, a to nie jest czasami hiperłącze ?

15.06.2005
14:17
[158]

slowik [ NightInGale ]

eJay===><table style="border: 0;">

Serafin===>moze zainstaluj wersje z oficjalnej stronki phpbb

Delordeyan===>najpierw pisz stronke pod opere/ff pozniej dostosowuj pod ie latwiejsza sprawa :D
jesli chodzi o linki proponuje zrobienie ich w div'ie (mozna i table ...) rozciagnie ci je na cala dlugosc w css dopisz: display:block;height: 30px (czy ile tam chcesz)
*zadna przegladarka nie przepada za ramkami ;-)
logo : <IMG SRC="C:\Documents and Settings\Piotr\Moje dokumenty\WWW\Galeria\www\logo.gif" ALT="Strona biblioteki w SP 53">

czlowieku to nigdy dzialac nie bedzie ... src musisz zmienic ...

15.06.2005
14:57
smile
[159]

eJay [ Gladiator ]

A co nalezy zrobic, aby przy podawaniu adresu mailowego wiadomosci szly na ten sam temat??

Np. Podam maila i i ten kto wysyla wiadomosc automatycznie wysyla z tematem np. "Dupa":)

15.06.2005
18:25
[160]

SZySZeC [ Legionista ]

W html-u nie możesz tylko podać temat, ale każdy może se zmienić. <a href="mailto:[email protected]?subject='dupa'">

15.06.2005
18:29
smile
[161]

slowik [ NightInGale ]

eJay===> zobacz sobie to ...

https://www.w3schools.com/tags/tryit.asp?filename=tryhtml_link_mailto2

jeszcze wiecej znajdziesz tutaj

15.06.2005
19:33
[162]

:Serafin: [ Neutralny Dobry ]

slowik>>>>w tym problem ze podstawowa wersja phpBB2 mi nie wystarcza, a gdy raz probowałem instalowac hacki musialem niejednokrotnie wgrywac jeszcze raz pliki na serwer :|

15.06.2005
21:51
smile
[163]

Yuri the Crusader [ Konsul ]

Pewnie mnie zaraz wybrechtacie ale jestem dopiero początkujacym w te klocki
A moja prośba to: jak wrzucić tekst do strony gdzie są już graficzne hiperłącza ?????
bo teks który wpisuje trafia mi pod tymi hiper.... a ja chciałbym zeby były one obok.

15.06.2005
22:14
[164]

slowik [ NightInGale ]

czlowiek musisz to zrobic w div'ach (albo tabelkach :P )

<div style="width: 30%">
linki
</div>
<div style="65%">
text
</div>

mozna jeszcze sie pobawic z odstepami pomiedzy wierszami ...

15.06.2005
22:27
smile
[165]

slowik [ NightInGale ]

ups tam za drugim razem <div style="width:65%">

15.06.2005
23:57
[166]

wi3dzmin [ Konsul ]

no to ja będę kontuował swój problem emailowy...

w skrypcie subskrypcji wysyłam jednak emaile okolei za pomocą zapętlonej mail(), ni w sumie wszystko pięknie działa ale cholernie długo to wysyła... można to jakoś przyspieszyć?

17.06.2005
17:31
[167]

wi3dzmin [ Konsul ]

hehe to bede was męczył dalej :) takie pytanko co do Sesji... ogólnie jak to działa, czytałem już troche o tym ale ciekawią mnie takie przyklady z życia... jak to działa, jak to wykorzystać do systemu logowania i czy można przedłużyć "ważność" sesji dłużej niż do zamknięcia przeglądarki...?

17.06.2005
18:02
[168]

Regis [ ]


https://pl.php.net/manual/pl/ref.session.php

Posrednio tematu dotyczy tez: https://php.pl/phppl/artykuly/aplikacje_internetowe/architektura/session_handler_czesc_i/dlaczego_warto_korzystac

18.06.2005
17:45
smile
[169]

hctkko [ Firestarter ]

Mam pytanie:
Dlaczego serwer na którym jest moja strona otwiera pliki, które już na nim nie istnieją?
Przykład:
Po wpisaniu podstawowego adresu powinno otwierać się to: www.watki-warte-wzmianki.prv.pl/index.html
A otwiera się to: www.watki-warte-wzmianki.prv.pl - praktycznie zostało z tego tylko logo.
Da się to jakoś zmienić?

18.06.2005
19:05
[170]

Regis [ ]

Nie rozumiem, w czym rzecz? Mi sie otwiera strona Watki Warte Wzmianki, wstep, jakas ankieta i menu po lewej, licznik gosci... To ma sie cos innego otwierac?

18.06.2005
19:07
[171]

wi3dzmin [ Konsul ]

nie rozumiem zabardzo o co ci chodzi, ale może twoja przeglądarka ładuje stronę z cache, spróbuj nacisnąć F5, albo usunąć cache preglądarki i jeszcze raz spróbować...

18.06.2005
19:56
[172]

hctkko [ Firestarter ]

Nie jest to wina cache'u - to samo mam opd ie i operą 8.
Jeszcze raz:
Po wpisaniu www.watki-warte-wzmianki.prv.pl powinno się wyświetlić TO:

18.06.2005
19:57
[173]

hctkko [ Firestarter ]

A wyświetla się TO:
Mimo że już wczoraj to na serwerze skasowałem.
Stronę z pierwszego screena można uzyskac t y l k o wpisując adres + /index.html

18.06.2005
21:34
[174]

wi3dzmin [ Konsul ]

ale mi wyswietla sie to co powinno :)

mowie wyczyść cache wszystkich przegladarek, usun historie, cookie, po prostu wszystko co sie da i wtedy wleź :) poszukaj tez jakiś opcji odnośnie trzymania plików cache i ładowania stron

24.06.2005
11:17
[175]

_boniu [ Junior ]

sluchajcie mam pytanko- jak mam zrobic link w adobe golive-ktory nie jest podkreślony???
istnieje w ogole taka mozliwosc??
thx

30.06.2005
15:39
smile
[176]

reds23 [ redsov ]

witam, jak zawsze problem ... ;)
a wiec zrobilem sobie taki oto formularz w ktorym chce umiescic taki oto obiekt

<INPUT TYPE="text" NAME="..." style="color: #000033; background-color: #EAE9E7; font-size: 10px; font-family: Verdana; font-weight: bold; height: 18px; border-style: solid; border-color: #000000; border-width: 1px">

jest to normalne pole do wpisania txt ... jaka komende dodac aby wraz z ladowaniem pojawial sie w niej tekst ktory wczesniej wymyslilem np.. login ;)

wiem ze da sie cos takiego zrobic, widzialem to na wielu stronach ....


prosze o pomoc ... :))
z gory dzieki :)

30.06.2005
15:43
[177]

peanut [ kriegsmaschine ]

value="jakis tekst poczatkowy" ;)

30.06.2005
15:52
[178]

wi3dzmin [ Konsul ]

boniu -> robisz to za pomocą stylów CSS, troche by zajęło wyjaśnianie więc masz linka do kursu, tam są ładnie style opisane

01.07.2005
00:39
smile
[179]

hotDog [ Outsider ]

Witam!

powracam z trochę pobocznym pytaniem... ale napewno jest ono bliskie każdemu webmasterowi :-)

Otóż:

czy istnieje jakiś darmowy odpowiednik Macromedia Flash?

No wiecie:

Microshit Office - OpenOffice

Adobe Photoshop - GIMP

itd...


tylko wszelkie Swish'e i inne tego typu zabawki odpadają :-)


po prostu darmowa (lub tańsza) wersja Flash'ki.

ActionScript przede wszystkim :-)


Może któraś z wcześnijeszych wersji Flasha ma już status freeware? Wie ktoś coś?


PS. może być to program wyłącznie pod Linuxa, nie robi mi różnicy.


Pozdrawiam.

02.07.2005
23:59
[180]

wi3dzmin [ Konsul ]

gdzieś, kiedyś, dawno o tym słyszałem więc chyba istnieje... tylko czy to było darmowe czy tylko alternatywne to nie wiem...

A to ja wpakuje swoje pytanie...
mam tabele danych w mysql...
wygląda ona mniej więcej tak:
wiersze to identyfikatory poszczególnych użytkowników
kolumny to punkty zebrane przez użytkowników za różne działania...

----|id|-------|klikanie|-----------|komntowanie|------|recenzje|
wi3dzmin 20 30 10
gucio 18 22 82


itp, i teraz wraz z przybywaniem możliwości zdobywania punktów.. bedzie przybywać kategorii w których można je zdobyć... bedze sie to sprowadzac do dodania następnej kolumny do tabeli...

teraz tylko jak wyglądał by skrypt który automatycznie sprawdzałby ile jest kolumn w tabeli, jak się one nazywają i wyświetlał ich wartość dla odpowiedniego id... tak aby z każdą zmianą tabeli nie trzeba było zmieniać skryptu...
i czy da sie zapisać dane do tabeli nie podając wartości oddzielnie dla każdej kolumny?
np.
nie INSERT INTO kasa VALUES('$id', '0', '0', '0')

tylko tak aby skrypt dodał wiersz $id a do reszty kolumn w wierszu sam dodał domyślnie 0...
Dobrze wytłumaczyłem? :)
to prosze o pomoc :)

03.07.2005
00:00
[181]

wi3dzmin [ Konsul ]

Jeszcze raz wrzuce ten moj schemat :)

----|id|-------|klikanie|-----------|komentowanie|------|recenzje|
wi3dzmin--------20---------------------- 30----------------- 10
gucio------------18------------------------22-----------------82

03.07.2005
09:58
[182]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

wi3dzmin => No wiec tak, zeby odczytac wszystkie kolumny robisz po prostu "SELECT * FROM tabela" i pozniej wynik funkcji mysql_fetch_array() przypisujesz do jakiejs zmiennej np. $row:
$row = mysql_fetch_array($wynik);
Dzieki temu $row zawiera wszystkie informacje w postaci tabeli i teraz wystarczy tylko odczytywac je po kolei :).

A co do problemu wprowadzania mozesz po nazwie tabeli podac nazwy kolumn, ktorych informacje dodasz "recznie", a reszta zostanie wprowadzona wedlug danych defaultowych:

INSERT INTO tabela(kol1, kol3, kol10) VALUES ("1", "3", "10);

Teraz sie spieszylem wiec jakby bylo cos nie jasne, to wytlumacze pozniej :)

03.07.2005
12:39
[183]

wi3dzmin [ Konsul ]

hmm wpisywanie chyba rozumiem :) jeszcze je wypróbuje :) a z odczytywaniem to chodzi mi o to żeby skrypt zwrócił mi NAZWY poszczególnych kolumn, tak żeby w rezultacie otrzymał wynik

$zanwa kolumny = $wartosc kolumny, bez podawania $nazwa kolumny

03.07.2005
15:23
[184]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

wi3dzmin => OK, skoro mam chwilke czasu to moge to lepiej rozpisac :)

Otoz funkcja mysql_fetch_array(...) zwraca tablice z aktualnym rekordem z bazy. Jak wiadomo tablice oprocz wartosci maja takze indexy i klucze :) W tym przypadku kluczami sa nazwy kolumn, a wartosciami wartosci tych kolumn dla danego rekordu. Zeby sie lepiej zorientowac proponuje sobie pobrac dane z bazy tak jak wyzej pisalem SELECT * FROM tabela, a potem wyswietlic zawartosc zmiennej $row = mysql_fetch_array($wynik); :

$wynik = mysql_query("SELECT * FROM tablica");
$row = mysql_fetch_array($row, MYSQL_ASSOC);
echo var_dump($row);


Warto zwrocic uwage na dodatkowy drugi parametr funkcji mysql_fetch_array(), ktory okresla styl zwracanych danych. Gdy nic tam nie jest napisane, tablica $row zawierac bedzie kazda kolumne podwojnie: raz z nazwa kolumny, raz z kolejna liczba naturalna oznaczajaca index tejze kolumny. MYSQL_ASSOC, daje nam tylko nazwy kolumn, co pozniej bedzie pomocne przy wyswietlaniu. (Jak ktos nie rozumie, to niech sobie powyzszy kod odpali z tym drugim parametrem i bez niego :))

Jak latwo zobaczysz otrzymamy rozpiske naszej zmiennej tablicowej, gdzie kazda komorka bedzie opisana w taki sposob:

["kol1"] => string(255) "blablabla"

I teraz mozemy odwolywac sie do konkretnych kolumn poprzez ich nazwy:

echo $row["kol1"]; // Wyswietli wartosc kolumny "kol1"

Jesli chcemy zautomatyzowac zabawe, bo w koncu o to w tym biega, i chcemy wyswietlic kolejne kolumny (ich nazwy) wraz z wartosciami, mozemy zrobic to tak:

while (list($key, $value) = each($row)) ‹
echo "Key: $key; Value: $value<br>\n";


Mam nadzieje ze ladnie to wylumaczylem :)

03.07.2005
18:22
smile
[185]

reds23 [ redsov ]

peanut -> :)
chodzi mi o to, zeby przy jednym kliknieciu tekst zniknal ... ;)

03.07.2005
18:55
[186]

peanut [ kriegsmaschine ]

<input type=text name="nazwa" value=" jakas tam poczatkowa wartosc..." onfocus="javascript:if(this.value==' jakas tam poczatkowa wartosc...') ‹this.value='';›" />

jedna linijka w js, co smieszniejsze wzieta z source gola;) mozesz tez uzyc tak glupiej, ze az wstyd mi ja tutaj umieszczac, funkcji w javascript, ktora wlasnie wystrugalem (dopiero zaczynam z js, nie smiejcie sie;P):

<head><script language="javascript" type="text/javascript">
function czysc() ‹
document.forms[0].pole.value="";


</script>
</head><body>
<form><input type="text" name="pole" id="pole" value="jakistekst" onfocus="javascript:czysc()" /></form>
</body></html>

06.07.2005
19:51
[187]

Kijano [ Konsul ]

Witam :)

Jakbyście ocenili tą stronke. Chodzi mi głównie o czytleność i przejrzystość :) I jakie tło byście zaproponowali ;) Z góry thx

07.07.2005
00:05
[188]

hotDog [ Outsider ]

No przejrzysta to ona jest.. bo musi być skoro wygląda tak jak wygląda.

Ale menu powinno być bardziej wyróżnione - tzn. oddalone od treści i ew. inny kolor byś mógł dać, żeby je odróżnić od całej reszty - ułatwi to nawigację.

Lycos to wielki minus, no chyba, że się uczysz php to mogę to wybaczyć :->

Stronka do zrobienia w godzinę, więc nie ma za bardzo co oceniać.

Ale każdego trzeba docenić.

11.07.2005
21:38
[189]

Staniol89 [ LoDzIk ]

jak zrobic zeby ten napis KLAN który jest na screenie był na żółtym tle...ale tylko ten napis...

11.07.2005
22:00
[190]

peanut [ kriegsmaschine ]

jezeli jest w komorce tabeli dopisz w stylach klase dla takiej komorki lub bezposrednio do znacznika : <td style="background-color:yellow_hex;"></td>. to samo mozesz zrobic dodajac warstwe o odpowiednich parametrach (<div>)

11.07.2005
22:33
[191]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

A ja, widzac ostatnie watki pana Staniol89, zaproponuje mu tylko jedno (patrz link):

12.07.2005
23:16
smile
[192]

MGS_Saladin [ ]

czy jest możliwość zastąpienia tego znaku < jakimś innym znakiem?
dokładnie to chodzi mi o ogame tam jakoś niechce zatwierdzić tego znaku ale zamknąć się już da >

12.07.2005
23:21
smile
[193]

legrooch [ Legend ]

MGS ==> Sprawdź tu:
Podaj według kodu.

15.07.2005
15:36
smile
[194]

Regis [ ]

Jak "wymusić" za pomocą CSS i XHTML 1.0 Strict na IE wyrównywanie zawartości komórki tabeli (ta zawartość to lista <ul>) do lewej strony? Strona jest zrobiona zgodnie ze wszsytkimi standartami i w FF, Operze i Mozilli wyglada jak trzeba. Natomiast w IE 6.0 sie sypie, bo zawartość komórki (prócz <hr>) jest wyrównana do środka, zamiast do lewej... Jeśli nikomu nie przyjdzie nic do głowy ot tak, to później dam screeny

15.07.2005
15:45
[195]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, do wyrownywania masz w zasadzie tylko text-align: left|center|right;

Jesli chodzi o listy <ul> to ogolnie ich nie lubie, bo zawsze ukladaja mi sie nie tak jak trzeba :P Latwiej byloby pewnie cos powiedziec widzac kod :) Zawsze mozesz pobawic sie jeszcze marginesami przy liscie <ul>, bo to w sumie tez roznie bywa interpretowane pod IE i pod Opera...

15.07.2005
15:50
[196]

Regis [ ]

text-align jest przy ul, ol, li oraz w klasie opisujacej ta komorke tabeli na left. paddingi i marginy sa na 0 :\ A kodu z pewnych przyczyn pokazywac nie moge, a jesli juz to tylko we fragmentach. Ale tak czy inaczej - w FF dziala i jest XHTML Strict Valid, wiec na pewno bledu po mojej stronie nie ma, tylko IE zle wyswietla. Tyle ze chcialbym bez utraty XHTML Valid zmusic IE do poprawnego wyswietlania strony, co mi nie idzie :\ A jaki jest tak wogole najnowszy IE? 6.0 czy nowszy? Bo moze w nowszych by dzialalo...

15.07.2005
16:26
[197]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Niestety IE 6.0 jest najnowszy :) Bez kodu ja juz ci napewno nie pomoge, bo ot tak to niestety nie wiem w czym moze byc problem :)

15.07.2005
17:01
smile
[198]

Regis [ ]

Kurcze, nie wiem czemu, ale wywalenie padding-left: 5px; w UL (bo tak mialo byc, zeby ladnie wygladalo) sprawilo, ze w FF praktycznie nie widac roznicy, a w IE w koncu wyglada jak nalezy, choc tez nie do konca tak jak chce... Trudno - wole zeby i tu i tu wygladalo poprawnie, niz w jednym idealnie jak chce, a w drugim do dupy :P

15.07.2005
21:17
smile
[199]

slowik [ NightInGale ]

Regis===>znam ten bol ie kompletnie sie wysypyje przy urzyciu w znacznym stopniu css'a

podaj kod i zawartosc css'a to sie moze w czyms pomoze ...
(tutaj masz listy z zapakowane css'em kod zgodny z xhtml'em strict)

16.07.2005
08:35
smile
[200]

Regis [ ]

Juz znalazlem i zrozumialem blad. Otoz <ul> i <ol> "same z siebie" maja wciecie. Tzn. maja jakis tam (liczba przykładowa) padding-left: 20px; Dlatego zawsze są "wcięte" w stosunku do reszty tekstu. I problem pojawia się, gdy chcę rozmiar tego wcięcia narzucić odgórnie. Firefox i inne przeglądarki które interpretują XHTML poprawnie IGNORUJĄ domyślne wcięcie, więc jeśli napiszę padding-left: 25px na przykład, to lista będzie wcięta na 25 pikseli w prawo. I tak powinno być. Natomiast IE NIE IGNORUJE domyślnego wcięcia, więc pisząc padding-left: 25px tak na prawdę IE robi z tego (pomimo że wcale go o to nie proszę...) 20 + 25px, co oznacza wcięcie na 45 pikseli, co mi jest zupełnie nie na rękę... Dlatego rozwiązałem to trochę "naokoło" - po prostu sprawdzam za pomocą PHP (sprawdzam przy uźyciu eregi() czy w $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'] jest fraza "msie") czy uzytkownik korzysta z IE, czy nie (owszem, to nie rozwiązuje problemu w 100% bo to jak się "przedstawia" przeglądarka można zmienić, ale wydaje mi się że dla 90% ludzi to wystarczy) a potem zapisuję do zmiennej $padding "style=\"padding-left: 0px;\"" jeśli browser to IE, a "style=\"padding-left: 25px;\"" dla reszty przeglądarek. W CSS natomiast opisuję <ul> i <ol> wszystkimi paramerami procz padding właśnie. Teraz wystarczy w kodzie pisać nie <ul>, a <ul $padding> i już. A ponieważ korzystam z takich niby szablonów (mój, nie do końca jeszcze dopracowany ;), twór), to zmian było jak na lekarstwo - aż trzy :)

16.07.2005
08:42
smile
[201]

Regis [ ]

Mała poprawka - przy samym

if (eregi ('msie', $_SERVER['HTTP_USER_AGENT']))

w Operze znikały kropeczki przy liście, a samo menu się rozwalało. Okazało się, że Opera gdy przedstawia się serwerowi, to pisze że jest msie compatible (a jak widać nie zawsze jest, bo w IE już działało dobrze, a Opera się wysypała). Dlatego zmieniłem if'a na:

if (eregi ('msie', $_SERVER['HTTP_USER_AGENT']) && !eregi ('opera', $_SERVER['HTTP_USER_AGENT']))

To w ramach uzupełnienia :) Jakby ktoś miał kiedyś taki kłopot, to mam nadzieję, że mu się przyda to co spłodziłęm w dwóch powyższych postach ;)

17.07.2005
15:44
[202]

slowik [ NightInGale ]

Regis===> znalazlem :-)

<!--[if IE]><link rel="stylesheet" href="/iebugs.css" title="Plain" /><![endif]-->
to w html'u dla ie ...

w css'ie normalnym ukrywasz definijcje za pomoca "*>"


(wyciagniete z pornel.ldreams.net/ :P )

18.07.2005
22:20
smile
[203]

Eldorrado [ Pretorianin ]

Witam :)
Mam nastepujacy problem:
Posiadam mala prosta stronke www ktora od czasu do czasu uaktualniam. Niestety po uaktualnieniu pliku strony na serwerze, przegladarka uparcie wczytuje z pamieci podrecznej przegladarki stara wersje strony.
Czy istnieje mozliwosc zawarcia w kodzie strony kodu ktory kazdorazowo zmuszalby przegladarke do pobierania jej z serwera a nie z pamieci podrecznej? Troche mnie ta sytuacja denerwuje bo uniemozliwia odwiedzajacym moja witryne ogladania jej aktualnej wersji :(

18.07.2005
22:25
[204]

Regis [ ]

slowik --> O! Nie wiedzialem ze tak mozna. Gdyby nie to ze i tak robie stronke w PHP, to bym sie tym pobawil. Ale tak, to nie ma wiekszego znaczenia :) Mimo to dzieki - moze sie przydac :)

Eldorado --> <META HTTP-EQUIV="Pragma" CONTENT="no-cache">

19.07.2005
21:09
[205]

Eldorrado [ Pretorianin ]

thx ;)

20.07.2005
00:43
[206]

wi3dzmin [ Konsul ]

Eldorrado <- tylko uważaj gdzie umieszczasz tą komendę.. umieszczenie jej na stronie pełnej grafiki spowoduje lekką irytację użytkownika :)

BTW w sumie można by już nową część założyć :)

20.07.2005
14:04
smile
[207]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kolejna czesc:

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.