MGS_Saladin [ ]
przepis na chipsy
ma ktoś jakiś przepis na chipsy typu lays paprykowe :)))
hola' [ koniczynka ]
2.3 zl i do sklepu
InsicT [ Pretorianin ]
hola' --> lol :D
SamFisher [ Mistrz Ścinania Riposty ]
Wiem, że niektórzy robią w domu chipsy, więc jak ktoś ma przepis, niech się pochwali...
Saluteer [ Generaďż˝ ]
Nie ma czegos takiego jak przepis na frytki...
_zielak_ [ Łowca Predatorów ]
Ja mam przepis na chipsy paprykowe. Mam dzisiaj dobry dzień to go nawet napiszę :P
Składniki:
- czypieńdziesiąt
- spożywniak
- buty
- jakaś papierowa torba
- odrobinę dobrych chęci
Sposób przygotowania:
- Bierzemy czypieńdziesiąt, odnajdujemy w sobie trochę dobrych chęci aby ruszyć (_!_), zakładamy buty, bierzemy torbę i 'kopsamy' się do spożywczaka. Tam kupujemy Laysy paprykowe płacimy kasjerce czypieńdziesiąt i już mamy piękne chipsy.
O dziwo chipsy przyrządzone w ten sposób smakują dokładnie tak samo jak orginalne laysy paprykowe !!! Przepis idealny, nie prawdaż :)
Buenna Apetite !!
QrKo [ Enslaved One ]
ciezko bedzie Ci uzyskac efekt conajmniej podobny do tych sklepowych... oni pakuja do tego takie rzeczy o ktorych nawet najstarsi gorale nie slyszeli ^^
Nevermind [ Pretorianin ]
Duze ziemniaki krajemy w cieniutkie plasterki, nastepnie oplukujemy je zimna woda przez 10 min., ocierajac je pod woda dlonmi zdrobin skrobii. Odcedzamy i suszymy recznikiem. Wkladamy je do sita i zanurzamy w dosc goracej fryturze. (Na fryture nadaje sie np. Planta). Frytury musi byc duzo, aby calkiem je przykryla i aby nie spadla zbytnio jej temperatura po wlozeniu ziemniakow. Wyjac kiedy zaczna byc biale i polprzejrzyste, odcedzic. Fryture rozgrzac maksymalnie (wg. dawnych przepisow az zacznie dymic), ponownie wlozyc do niej ziemniaki i smazyc, az beda zlociste. Wyjac, odcedzic, osuszyc na popierze, posolic. Sukces zalezy od gatunku ziemniakow, pokrojenia na odpowiedniej grubosci plastry i odpowiedniego dobrania temperatury frytury.
Tekst skopiowany, proszę nie składać do mnie pretensji :)
MGS_Saladin [ ]
Nevermind ---> w poszukiwaniach też to znalazłem :P
żebym tylko wiedział co to jest Planta albo Frytura hmm może autrowi chodziło o Frytkownice :>
Maximus1 [ Konsul ]
3,50 pisze się inaczej co nie?
hctkko [ Firestarter ]
Kiedyś robiłem z braćmi ciotecznymi u dziadka na piecu. Dziadek poszedł na grzyby, my nudziliśmy się. Jeden powiedział: "a może zrobimy sobie laysy?" To noże w ruch, ziemniaki pokrojone i proosto na rozgrzany piec. Waliło w całym domu. Lepiej nie pytajcie co było potem :)
EwUnIa_kR [ Legend ]
robiłam czipsy ale syf wyszedł..nie polecam..
graf_0 [ Nożownik ]
bierzemy ziemniaki, myjemy, wstępnie przetważamy pozbawiając je właściwości odżywczych, mielimy, dodajemy składniki spajające i forumjemy duże płaskie chipsy(mogą byc na karbowane,z ależy od formy). Teraz następuje końcowe obrabianie - smażenie, solenie etc. acha na koniec bierzemy pustą paczkę po wczorajszyh chipsach i przesypujemy, możemy zakleić taśmą :)
SnT [ MokumManiac ]
MGS_Saladin >>> ja nie wiem jak. Ale wiem co to Planta...to margaryna :). Taka jak murzynek...kasia...palma....itd:P. A frytura to o ile sie nie myle (Sądząc z opisu_ to po prostu "głęboki olej" :) tzn ...duzo oleju...chyba :P
Edziaa [ Generaďż˝ ]
Tak naprawde nigdy nie wyjdą tobie takie chipsy jak ze sklepu, bo oni do tego dodają tyle sztucznych przypraw, że zwykły śmiertelnik nawet nie ma pojęcia o ich istnienie:/
Van Gray [ Qu!kdeV ]
<--
MGS_Saladin [ ]
SnT ---> dzięki wiem juz od czego zacząć :P
Edziaa ---> a rodzaj stosowanych przypraw jest jakimiś tajemnicami objęty niema przepisu i składników jakie spożywamy? chyba to powinno być podane
The Dragon [ Eternal ]
Kroisz ziemniaki w plastry o grubosci max ~ .3 cm i wrzucasz na goracy olej. Wyjmujesz dosc szybko. Przyprawiasz mieszanina papryki, soli, ew jakies mieszanki chinskiej, etc... Nie wyjda takie jak ze sklepu, tylko lepsze :) Aby pozniej uzyskac efekt jak z paczki nalezy je wykladac na jakis papier, aby skapal z nich tluszcz. Aha... wychodzi oczywiscie drozej niz za chipsy z paczki jesli uzywasz dobrego oleju :)
VVilk [ Centurion ]
MGS_Saladin - Chcesz zrobić te czipsy dla smaku czy dla przetestowania umi. kulinarskich? Bo jak dla smaku to się nie opłaca, a jak dla testu to kopsnij się do sklepu, kuk laysy i przeczytaj czego dodają. Potem zrób tak jak pisze z tą fryturą (BAAARDZo głęboki olej, no nie wiem, cały garnek:). Tak jak się frytki robi) i już, spróbuj, potem coś zmień, znowu spróbuj...
Edziaa [ Generaďż˝ ]
skladniki nie są jakąś tajemnicą, ale najzwyczajniej nie znajdziez tyle konserwantów w zwykłym sklepie
MGS_Saladin [ ]
VVilk ---> za drogie są by jadać je hurtem za 200gram aż 4zł a kilo ziemniaków kosztuje 1zł :) + 4zł olej który starczy na długo
kupcia77 [ Jestem FACET ]
Przepis na chipsy solone>>>>ziemniaki bieramy ze skóry solimy je wkładamy je do mikrofali lub kto woli to do pieca pieczemy je 30 minut wyciągamy je i i posypujemy je psiemi odchodami i jemy pychotk(nie jadam tego bo za dobre dal mnie:p)
kupcia77 [ Jestem FACET ]
MGS_Saladin>>>>ziemniaki kosztują 0,60 zł olej kosztuje 2 zł więc koles nie klep głupot jak się nie znasz!!
MGS_Saladin [ ]
kupcia77 ---> o to jeszcze lepiej :D :P chipsy aż 4zł :( niestać mnie na wywalania tyle kasy za troszeńke chipsów :P
kupcia77 [ Jestem FACET ]
MGS_Saladin>>mówisz że nie stać cię na chipsy,ale na internet masz:P dziwne waxniejsze jeddzenie niż net!!
Azzie [ Senator ]
Z tego co wiem to chipsy ze sklepow nie sa smazone w glebokim oleju ale przechodza przez chmure rozgrzanych drobinek oleju rozpylanych w powietrzu... Inna sprawa ze ta metoda powoduje ze w oleju powstaja bardzo niezdrowe zwiazki chemiczne...
Tak slyszalem. :)
MGS_Saladin [ ]
kupcia77 ---> a jak :D :P
hola' [ koniczynka ]
no to jak nie masz to musisz zrezygnowac z tej ataakcyjnej rozrywki jaka jest wlasnie zjedzenie chipsow. hehehe, fajny topic