GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

przepis na chipsy

30.04.2005
14:56
[1]

MGS_Saladin [ ]

przepis na chipsy

ma ktoś jakiś przepis na chipsy typu lays paprykowe :)))

30.04.2005
15:06
[2]

hola' [ koniczynka ]

2.3 zl i do sklepu

30.04.2005
15:07
smile
[3]

InsicT [ Pretorianin ]

hola' --> lol :D

30.04.2005
15:09
[4]

SamFisher [ Mistrz Ścinania Riposty ]

Wiem, że niektórzy robią w domu chipsy, więc jak ktoś ma przepis, niech się pochwali...

30.04.2005
15:09
[5]

Saluteer [ Generaďż˝ ]

Nie ma czegos takiego jak przepis na frytki...

30.04.2005
15:09
[6]

_zielak_ [ Łowca Predatorów ]

Ja mam przepis na chipsy paprykowe. Mam dzisiaj dobry dzień to go nawet napiszę :P

Składniki:
- czypieńdziesiąt
- spożywniak
- buty
- jakaś papierowa torba
- odrobinę dobrych chęci

Sposób przygotowania:
- Bierzemy czypieńdziesiąt, odnajdujemy w sobie trochę dobrych chęci aby ruszyć (_!_), zakładamy buty, bierzemy torbę i 'kopsamy' się do spożywczaka. Tam kupujemy Laysy paprykowe płacimy kasjerce czypieńdziesiąt i już mamy piękne chipsy.

O dziwo chipsy przyrządzone w ten sposób smakują dokładnie tak samo jak orginalne laysy paprykowe !!! Przepis idealny, nie prawdaż :)

Buenna Apetite !!

30.04.2005
15:10
[7]

QrKo [ Enslaved One ]

ciezko bedzie Ci uzyskac efekt conajmniej podobny do tych sklepowych... oni pakuja do tego takie rzeczy o ktorych nawet najstarsi gorale nie slyszeli ^^

30.04.2005
15:13
smile
[8]

Nevermind [ Pretorianin ]

Duze ziemniaki krajemy w cieniutkie plasterki, nastepnie oplukujemy je zimna woda przez 10 min., ocierajac je pod woda dlonmi zdrobin skrobii. Odcedzamy i suszymy recznikiem. Wkladamy je do sita i zanurzamy w dosc goracej fryturze. (Na fryture nadaje sie np. Planta). Frytury musi byc duzo, aby calkiem je przykryla i aby nie spadla zbytnio jej temperatura po wlozeniu ziemniakow. Wyjac kiedy zaczna byc biale i polprzejrzyste, odcedzic. Fryture rozgrzac maksymalnie (wg. dawnych przepisow az zacznie dymic), ponownie wlozyc do niej ziemniaki i smazyc, az beda zlociste. Wyjac, odcedzic, osuszyc na popierze, posolic. Sukces zalezy od gatunku ziemniakow, pokrojenia na odpowiedniej grubosci plastry i odpowiedniego dobrania temperatury frytury.

Tekst skopiowany, proszę nie składać do mnie pretensji :)

30.04.2005
16:26
smile
[9]

MGS_Saladin [ ]

Nevermind ---> w poszukiwaniach też to znalazłem :P

żebym tylko wiedział co to jest Planta albo Frytura hmm może autrowi chodziło o Frytkownice :>

30.04.2005
16:30
[10]

Maximus1 [ Konsul ]

3,50 pisze się inaczej co nie?

30.04.2005
16:44
smile
[11]

hctkko [ Firestarter ]

Kiedyś robiłem z braćmi ciotecznymi u dziadka na piecu. Dziadek poszedł na grzyby, my nudziliśmy się. Jeden powiedział: "a może zrobimy sobie laysy?" To noże w ruch, ziemniaki pokrojone i proosto na rozgrzany piec. Waliło w całym domu. Lepiej nie pytajcie co było potem :)

30.04.2005
16:49
[12]

EwUnIa_kR [ Legend ]

robiłam czipsy ale syf wyszedł..nie polecam..

30.04.2005
16:54
[13]

graf_0 [ Nożownik ]

bierzemy ziemniaki, myjemy, wstępnie przetważamy pozbawiając je właściwości odżywczych, mielimy, dodajemy składniki spajające i forumjemy duże płaskie chipsy(mogą byc na karbowane,z ależy od formy). Teraz następuje końcowe obrabianie - smażenie, solenie etc. acha na koniec bierzemy pustą paczkę po wczorajszyh chipsach i przesypujemy, możemy zakleić taśmą :)

30.04.2005
16:56
smile
[14]

SnT [ MokumManiac ]

MGS_Saladin >>> ja nie wiem jak. Ale wiem co to Planta...to margaryna :). Taka jak murzynek...kasia...palma....itd:P. A frytura to o ile sie nie myle (Sądząc z opisu_ to po prostu "głęboki olej" :) tzn ...duzo oleju...chyba :P

30.04.2005
17:12
[15]

Edziaa [ Generaďż˝ ]

Tak naprawde nigdy nie wyjdą tobie takie chipsy jak ze sklepu, bo oni do tego dodają tyle sztucznych przypraw, że zwykły śmiertelnik nawet nie ma pojęcia o ich istnienie:/

30.04.2005
17:12
smile
[16]

Van Gray [ Qu!kdeV ]

<--

30.04.2005
17:23
[17]

MGS_Saladin [ ]

SnT ---> dzięki wiem juz od czego zacząć :P

Edziaa ---> a rodzaj stosowanych przypraw jest jakimiś tajemnicami objęty niema przepisu i składników jakie spożywamy? chyba to powinno być podane

30.04.2005
17:28
[18]

The Dragon [ Eternal ]

Kroisz ziemniaki w plastry o grubosci max ~ .3 cm i wrzucasz na goracy olej. Wyjmujesz dosc szybko. Przyprawiasz mieszanina papryki, soli, ew jakies mieszanki chinskiej, etc... Nie wyjda takie jak ze sklepu, tylko lepsze :) Aby pozniej uzyskac efekt jak z paczki nalezy je wykladac na jakis papier, aby skapal z nich tluszcz. Aha... wychodzi oczywiscie drozej niz za chipsy z paczki jesli uzywasz dobrego oleju :)

30.04.2005
17:30
[19]

VVilk [ Centurion ]

MGS_Saladin - Chcesz zrobić te czipsy dla smaku czy dla przetestowania umi. kulinarskich? Bo jak dla smaku to się nie opłaca, a jak dla testu to kopsnij się do sklepu, kuk laysy i przeczytaj czego dodają. Potem zrób tak jak pisze z tą fryturą (BAAARDZo głęboki olej, no nie wiem, cały garnek:). Tak jak się frytki robi) i już, spróbuj, potem coś zmień, znowu spróbuj...

30.04.2005
17:40
[20]

Edziaa [ Generaďż˝ ]

skladniki nie są jakąś tajemnicą, ale najzwyczajniej nie znajdziez tyle konserwantów w zwykłym sklepie

30.04.2005
17:40
[21]

MGS_Saladin [ ]

VVilk ---> za drogie są by jadać je hurtem za 200gram aż 4zł a kilo ziemniaków kosztuje 1zł :) + 4zł olej który starczy na długo

30.04.2005
17:42
smile
[22]

kupcia77 [ Jestem FACET ]

Przepis na chipsy solone>>>>ziemniaki bieramy ze skóry solimy je wkładamy je do mikrofali lub kto woli to do pieca pieczemy je 30 minut wyciągamy je i i posypujemy je psiemi odchodami i jemy pychotk(nie jadam tego bo za dobre dal mnie:p)

30.04.2005
17:44
smile
[23]

kupcia77 [ Jestem FACET ]

MGS_Saladin>>>>ziemniaki kosztują 0,60 zł olej kosztuje 2 zł więc koles nie klep głupot jak się nie znasz!!

30.04.2005
17:47
smile
[24]

MGS_Saladin [ ]

kupcia77 ---> o to jeszcze lepiej :D :P chipsy aż 4zł :( niestać mnie na wywalania tyle kasy za troszeńke chipsów :P

30.04.2005
17:56
[25]

kupcia77 [ Jestem FACET ]

MGS_Saladin>>mówisz że nie stać cię na chipsy,ale na internet masz:P dziwne waxniejsze jeddzenie niż net!!

30.04.2005
20:55
[26]

Azzie [ Senator ]

Z tego co wiem to chipsy ze sklepow nie sa smazone w glebokim oleju ale przechodza przez chmure rozgrzanych drobinek oleju rozpylanych w powietrzu... Inna sprawa ze ta metoda powoduje ze w oleju powstaja bardzo niezdrowe zwiazki chemiczne...

Tak slyszalem. :)

01.05.2005
10:35
[27]

MGS_Saladin [ ]

kupcia77 ---> a jak :D :P

01.05.2005
10:37
[28]

hola' [ koniczynka ]

no to jak nie masz to musisz zrezygnowac z tej ataakcyjnej rozrywki jaka jest wlasnie zjedzenie chipsow. hehehe, fajny topic

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.