EwUnIa_kR [ Legend ]
przepis na lazanię..sprawdzony poproszę..
jak w temacie..muszę jutro zrobić super extra zajebistą lazanię;D w prezencie na urodzinki.
nie macie czasem jakiegoś sprawdzonego przepisu?..tylko nie wklejajcie mi przepisów z google.tyle to sama potrafię..
z góry dzięki..
tygrysek [ behemot ]
na kuchni online wszystkie przepisy są sprawdzone i działają
powaga:
tygrysek [ behemot ]
EwUnIa_kR [ Legend ]
tigre--> póbowałeś?musze mieć 100% pewności.
ronn [ moralizator ]
EwUnIa_kR --> Garfield przyjezdza? :-)
Na kuchnionline warto czytac komentarze. Jesli cos jest do dupy, to ludzie to napisza.
KoKoT2003 [ Generaďż˝ ]
hehe w obydwu przepisach jeden gosc fajnie komentuje :) ja bym go tam nie sluchal, pewnie sobie zartuje :D
EwUnIa_kR [ Legend ]
ronn--->właśnie czytam..
komentarz do przepisu od tigre-->:D-
Nie wiem jakie są Państwa wrażenia i doznania kulinarne po wykorzystaniu tego przepisu lecz ja osobiście odradzam ten przepis. Zrobiłem to Lasagne jak należy ściśle według przepisu lecz po jej wykonaniu okazało się że rzeczywistość zaskakuje nas elementem nie opisanym w przepisie! Wygląd przypomina mi trochę .... nie mowiąc już o przeraźliwym fetorze. Jednak dręczący mnie głód skłonił mnie do skosztowania z zatkanym nosem małej porcji. Zjadłem i poszedłem się przespać. Obudziłem się po około trzydziestominutowej drzemce i okazało się że cała pościel jest obesrana. Wyczyściło mnie nie wybudzając ze snu. Dodatkowo żygałem. Ta sytuacja powtarzała się przed kilka dni
Sir klesk [ Sazillon ]
ronn -->
Nie wiem jakie są Państwa wrażenia i doznania kulinarne po wykorzystaniu tego przepisu lecz ja osobiście odradzam ten przepis. Zrobiłem to Lasagne jak należy ściśle według przepisu lecz po jej wykonaniu okazało się że rzeczywistość zaskakuje nas elementem nie opisanym w przepisie! Wygląd przypomina mi trochę .... nie mowiąc już o przeraźliwym fetorze. Jednak dręczący mnie głód skłonił mnie do skosztowania z zatkanym nosem małej porcji. Zjadłem i poszedłem się przespać. Obudziłem się po około trzydziestominutowej drzemce i okazało się że cała pościel jest obesrana. Wyczyściło mnie nie wybudzając ze snu. Dodatkowo żygałem. Ta sytuacja powtarzała się przed kilka dni.
Hehehe :)
tygrysek [ behemot ]
tak jak pisał ronn
przepisy są sprawdzone i warto czytać komentarze
EwUnIa_kR [ Legend ]
dobra..a teraz serio..ja naprawdę potrzebuję pomocy....
oksza [ Senator ]
1. Lasagne.
2. Mikrofala.
3. 10 minut.
* czeka na oklaski.
Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-04-29 11:05:57]
EwUnIa_kR [ Legend ]
*klaszcze*
SebNET [ Konsul ]
Ewunia, a co chcesz nam zrobić niespodziankę na meeting z tą lazanią :D
EwUnIa_kR [ Legend ]
tak seba...i robię ją tydzień wcześniej:D
Kanon [ Mag Dyżurny ]
EwUnIa_kR , oba przepisy są wykonalne i nie mam im nic do zarzucenia. Jeżeli nie chce ci się bawić w beszamel, (osobiście polecam) to alternatywą jest dodanie na ostatniej warstwie sosu pomidorowego, granulowanego serka wiejskiego, świetnie harmonizuje z kwaskowo pikatnym sosem. W takim wypadku należy jednak zatrzymać sobie większą ilość sera na wierzchnią warstwę, która zabiezpiecza całość przed zbytnim wypieczeniem.
Pzdr
tygrysek [ behemot ]
ewunia, ale co w tych przepisach jest nie tak?
EwUnIa_kR [ Legend ]
nie mam zaufania do przepisów z internetu..tym bardziej że nigdy jeszcze sama nie robiłam lazani..a tak w ogóle to boję się że coś mi nie wyjdzie i się ośmieszę :|
chcę zrobić z beszamelem..
porównałam dwa przepisy na tą samą potrawę..w każdym jest napisane co innego:|
Father Michael [ Padre ]
NADZIENIE
80 dkg wolowiny
1.5 sloiczka koncentratu pomidorowego
srednia cebula
2 zabki czosnku
40 dkg sera zoltego
1 lyzka bazylii
1 lyzka tymianku
1 lyzka oregano
sol + pieprz
Zeszklic cebule, dodac czosnek, po chwili mieso. Pod koniec smazenia dodac przyprawy + koncentrat.
BESZAMEL
10 dkg masla
1 litr mleka
3.5 lyzki maki
1 lyzka galki muszkatolowej
0.5 - 1 lyzki pieprzu bialego
Roztopic maslo, dodac maki i wymieszac. Wlac mleko i zagotowac wciaz mieszajac. Dodac przypraw. Podgrzewac az stanie sie geste.
Ulozyc na wysmarowanej maslem blasze:
ciasto + nadzienie + beszamel + ser + ciasto + nadzienie + beszamel + ser + ciasto + beszamel + ser.
Ostrzegam, ze jest to spora porcja.
Makaron przed polozeniem na blache mozna lekko podgotowac.
Aha: wyprobowane, kazdemu smakowalo, ale przyznaje sie, ze "oryginalnej" lasagne nie jadlem ani na oczy nie widzialem :)
Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-04-29 11:21:17]
EwUnIa_kR [ Legend ]
dobra...robię tą z przepisu od tigre..Lasagna biało-czerwona..
trzymajcie kciuki:|
dzięki wszystkim za pomoc..
EwUnIa_kR [ Legend ]
ooo padre...właśnie o takie coś mi chodziło!
Father Michael [ Padre ]
EwUnIa_kR -> Padre zawsze do uslug :)
EwUnIa_kR [ Legend ]
padre--> powiedz mi jeszcze ile makaronu do tego potrzebuję.
Father Michael [ Padre ]
Ja zuzywam do tego okolo 18... "prostokatow" :) makaronu. Tak czy siak musisz kupic cale pudelko, a jego zawartosc spokojnie wystarczy.
EwUnIa_kR [ Legend ]
ok...*drukuje*
jak się uda to wkleję wam zdjęcia;)
jeszcze raz wielkie dzięki ojcze;*
Father Michael [ Padre ]
Tylko uwazaj z bialym pieprzem, bo mozna sobie krzywde zrobic zbyt duza iloscia :)
EwUnIa_kR [ Legend ]
oka oka..jakbyś miał jeszcze jakieś ważne wskazówki to daj;)
tygrysek [ behemot ]
najwyżej urwiesz mi głowę ewunia
tak czy siak nie naciąłem nigdy się na kuchniaonline na przepis żaden
Father Michael [ Padre ]
Gdyby Ci beszamel za rzadki wyszedl to warto go nieco dogescic zeby nie wylewal sie w czasie jedzenia. Powinien byc w konsystencji smietany 18% (takiej z kubeczka plastikowego a nie tego czegos w kartonikach). Oczywiscie gestosc bedzie uzyskiwal w czasie stygniecia.
I w sumie to tyle porad :)
EwUnIa_kR [ Legend ]
tigre nic się nie martw;)
to idę na zakupki:]
Garbizaur [ CLS ]
Ewunia jak zrobisz, to powiedz jak wyszło i zarzuć jakieś zdjątko... Jak będzie ok, to sam też taką zrobię bo od dłuższego czasu lasagna za mną chodzi. Ostatnio jadłem ją we Włoszech 2 miesiące temu i tam była super. :)
Lewy Krawiec(łoś) [ I can change ]
na www.garfield.prv.pl były chba przepisy...
ale nie wiem czy strona działa
Arczens [ Legend ]
Ja robie taka :
Składniki: 0,5 kg łopatki zmielonej, przecier pomidorowy 0,5 l, 0,3 kg mozzarelli, 0,2 kg tłustego sera (jakis dobry do zapiekania spory wybor jest), makaron ktorego nie trzeba gotowac, rzpyprawy, oliwa.
Mieso podsmazyc na oliwie, jak sie przyrumieni dodac przecier pomidorowy, czosnek granulowany, oregano , bazylie, majeranek, sol i pieprz. ( po pol łyzeczki) Trzeba podusic to mieso jeszcze z 10 minut.
Sos beszamelowy:
dwie łyzki masła + 1,5 łyzki maki wymieszac na gazie dodawac mleko (0,5l) cały czas mieszac + pieprz, gałka muszkatułowa i sol.
I na zmiane makaroni, mieso i na to beszamel posypac serem (startym i wymieszanym) tak ze trzy warstwy, a na sam wierzch pokropic jeszcze oliwa :)
Mam nadzieje ze moj poranny kacowy bełko jest zrozumiały :)
EwUnIa_kR [ Legend ]
garbi--> ok
mam jeszcze takie małe pytanko..badziewia typu bazylia kupić żywe yyy..takie w doniczkach czy w torebce?
Arczens [ Legend ]
Cebula do miesa ! <za duzo było wczoraj, kreci glowa>
Arczens [ Legend ]
Badziewia ... Zywe w doniczce da niesamowicie swiezy smak, ale ostatecznie moze byc suszone :)
Garbizaur [ CLS ]
EwUnIa_kR ---> mi lepiej smakuje bazylia taka żywa, prosto z doniczki. :)
EwUnIa_kR [ Legend ]
to jednak kupię te żyjące..
jakie wino najbardziej pasuje do takiej włoskiej kolacji?
Arczens [ Legend ]
Tylko czerwone, najlepiej cabernet sauvignon osobiscie polecam cos z Ameryki pd :)
Garbizaur [ CLS ]
Czerwone tylko i wyłącznie.
A co do marki, to zależy za ile. Z takich niższych półek dobry jest na przykład Ernst & Julio Gallo albo Carlo Rossi. :)
EwUnIa_kR [ Legend ]
zakupiłam coś takiego:)
co się z tym robi? sieka? mieli? i ile tego się daje?:D
EwUnIa_kR [ Legend ]
p.s. ta bazylia cuchnie jak bukszpan:|
arczens--> sprecyzuj "coś" proszę:)
mam nadzieję że dzięki wam uda mi się zrobić świetną kolację:)
WolverineX [ Senator ]
co ewunia american Pie ogladalas :)
EwUnIa_kR [ Legend ]
oglądałam nie raz;D
na deser mam zamiar zrobić szarlotkę:D
EwUnIa_kR [ Legend ]
kazaliście mi kupić żywą bazylię i ja nie wiem co mam z nią robić;>
Ptosio [ Legionista ]
Kup po porstu troche mięsa mielonego, jakiś sos do spaghetti (może być gotowy (jakiś akul benc czy cos) albo np. knor fix napoli), usmaz to, zetrzyj sera zoltego i kup makaron płatowy. Układaj na plaszcze na przemian -makaron, mięsow z sosem, ser. I tak 3 razy.
EwUnIa_kR [ Legend ]
ptosio --> ja już to wszystko kupiłam i padre powiedział mi jak zrobić..tylko nie wiem jak potraktować bazylię;>
Garbizaur [ CLS ]
Bazylia??? Prosta sprawa. Pokrój i dorzuć do lasagni (tak to się pisze??? :P). Pod warunkiem oczywiście, że lubisz smak bazylii. ja na przykład uwielbiam... :)
Możesz jesze zrobić przystawkę... :)
pomidory+mozarella+bazylia+przyprawy+trochę oliwy = caprese, bodajże :P
Rozłożyć na talerzu pomidory i mozarellę, posypać badziewiem i zalać oliwą. :) Mniam
ssaq [ Konsul ]
Taaa widac doswiadczona osoba sie wziela za robienie jedzenia...
Arczens [ Legend ]
Dodaj do miesa ta bazylie :) Kilka listkow powinno starczyc, musisz poprobowac :)
Co do win to z Chile sa swietne i nie drogie 20-30 zł. Maja czesto ostry smak i idealnie pasuja do włoskiego zarcia :)
EwUnIa_kR [ Legend ]
ssaq--> no i co?
arczens--> dzięki:*
X-Cody [ Zabójca z Liberty City ]
Arczens --> Uwielbaim wina z Chile :) To tak btw ;)
Ewunia --> Powodzenia i smacznego :)
EwUnIa_kR [ Legend ]
kodi;)
jak wrócisz to zrobię specjalnie dla cię;)
i zrobimy sobie włoski wieczór w sporcie;)
^_^czacha^_^ [ skateboarding is my life ]
Ewunia------------------->
idź do restauracji :P najbardziej sprawdzone :P
EwUnIa_kR [ Legend ]
to znowu ja..mięsko już jest zrobione wg przepisu padre..pyszne mniem mniam..
teraz idę robić beszamel..ale mam jeszcze jedno pytanie..
czy mam czymś wyłożyć blachę na której będę to układać??
EwUnIa_kR [ Legend ]
ed: czy tylko wysmarować masełkiem
Father Michael [ Padre ]
EwUnIa_kR -> ja tylko smaruje, ale dosyc grubo.
Mazio [ Mr.Offtopic ]
jako, że wyjeżdżam do Szkocji niedługo to masz tu Ewuniu narodowe szkockie danie jako ciekawostkę:
Haggis:
oto przepis z 1856 r. (proporcje na 12 osób):
Kilogram mąki owsianej należy podsmażyć na tłuszczu, aż do osiągnięcia złotego koloru. Następnie wymieszać z następującymi składnikami: pół kilograma tłuszczu baraniego, pół kilograma ugotowanej a następnie posiekanej owczej wątróbki i pół kilograma owczych serc, także ugotowanych i posiekanych, posiekana duża cebula, po pół łyżeczki ostrej papryki, pieprzu i soli. Wszystko to, po wymieszaniu należy włożyć do baraniej kiszki i dokładnie zaszyć a następnie włożyć do garnka wrzącej wody i gotować przez 4 do 5 godzin. Haggis to znakomita, prawdziwie pasterska potrawa.
EwUnIa_kR [ Legend ]
zdjęcie z placu boju-->
padre--> tyle wystarczy?
EwUnIa_kR [ Legend ]
mazio--> a skąd ja kur** wezmę owcę?
Father Michael [ Padre ]
EwUnIa_kR -> mozesz dodac jeszcze troche. Chodzi o to zeby Ci sie makaron nie przypalil do dna blachy bo wtedy strasznie ciezko bedzie go oderwac.
EwUnIa_kR [ Legend ]
ok..to idę jeszcze raz wysmarowac i ten nieszczęsny beszamel:|
p.s. boję się go:|
ale nie bardziej niż gotowania tego makaronu..a jak wyciągne kluchę/:|
Father Michael [ Padre ]
EwUnIa_kR -> beszamelu nalezy sie bac :)
Makaronu nie nalezy, ja wyciagam widelcem, potem biore w rece i na blache. Ostro sie przy tym mozna poparzyc wiec mozesz sprobowac jakiejs innej metody :). Wazne zeby nie gotowac wszystkego na raz (ja gotuje po jednej warstwie czyli zazwyczaj 5-6) i co jakis czas to przemieszac tak zeby makarony nie skleily sie ze soba.
EwUnIa_kR [ Legend ]
ok..dzięki padre..zobaczymy co z tego wyjdzie..
EwUnIa_kR [ Legend ]
no to prosze..kto zgadnie co to jest..albo co to miało być..albo czego nie bedzie;>
EwUnIa_kR [ Legend ]
a tu wersja z mlekiem;>
The Dragon [ Eternal ]
Na kazdym opakowaniu platow sa dzialajace przepisy. Jak na szybko to jako sos bierzesz taki knorra do spaghetti i gotowe. Beszamel to zadna filozofia. Wazne, zeby ostatni platek caly dobrze zaslonic, bo inaczej bedzie twarde. No i zeby dac troche masla na wierzch.
EwUnIa_kR [ Legend ]
dragon--> czym mam zasłonić? tym co jest na zdjęciu wyżej?
aż sobie zapalę;D
The Dragon [ Eternal ]
hm, a to nie jest aby tak, ze na poczatku mleko, pozniej maka, a pozniej ser?... chyba, ze cos popierniczylem... ale sens to jakis ma... jak mleko cieple, to ser sie latwo rozpuszcza. Oczywiscie calosc nie musi byc super jednolita (troche mieszania i nieco wiecej mleka do tego co na drugim rysunku i bedzie ok), bo i tak w piekarniku sie rozpusci do konca.
I ogolnie smarujemy forme. Nie gotowane w niczym platki rozkladamy pojedyncza warstwa (w dziury dajemy okruszki ktore na bank pojawily sie w calej kuchni po lamaniu platow). Na to warstwa sosu naszego wyrobu. Tj nie beszamelu. Np czegos z pomidorami, miesem (jesli nie chcemy weget.) itd. na to troche beszamelu (jak nie jest jednolity to takie male kleksy mniej wiecej rownomiernie). I procedure powtarzamy do czasu, gdy beszamelu robi sie malo. Wtedy dajemy platek na to najczesciej juz sam sos beszamelowy i scieramy na to troche masla (ew skrawamy drobne platki). Po kilku minutach pieczenia mozna jeszcze uzupelnic ew braki sosu, lub masla na platkach, gdyby takie mialy miejsce)... Jak platek wystaje to pozniej jest twardy jak skala i jedzenie go jest srednia przyjemnoscia. Ogolnie jest to prosta w przygotowaniu potrawa (jesli ja ja umiem przygotowac, to musi taka byc) - jak cos nie jest idealne, to nie przeszkadza. Wazne zeby smak byl. Bo w piekarniku i tak sie wszystko ladnie wymiesza i nikt nie bedzie wiedzial, ze tu ser sie nie do konca roztopil, a tam dalas wiecej pomidorowego, a tu za duzo masla. Wygladac bedzie zawsze tak samo. Ew mozna przygotowac troche sosu pomidorowego na gotowa potrawe :)
The Dragon [ Eternal ]
Ewunia - beszamel - ok 0.5 l mleka, mala garsc maki, miska startego sera - typ tak naprawde dowolny. To co na Twoim obrazku mnie martwi, to mala ilosc tego sosu...
EwUnIa_kR [ Legend ]
to jest to co zostało jak przecedziłam kluchy:|
ser też mam dodać do tego sosu?:|
Father Michael [ Padre ]
EwUnIa_kR -> ser mozna, choc nie trzeba. Cos mi tu nie gra, cos musialas przekombinowac przy robieniu. Po roztopieniu masla dodajesz make i rozcierasz to, nie ma szans zeby na taka ilosc masla wyszlo cos w takiej konsystencji.
The Dragon [ Eternal ]
Ser w idealnym przypadku powinien sie caly rozpuscic. Ale jesli skubaniec postanowil tego nie zrobic, to na 100% zmieknie podczas 40 minut w piekarniku. Odpowiedz brzmi zatem - oczywiscie, ze ser powinien pozostac w sosie. Ogolnie sosowi robi tez dobrze, jak po podgrzaniu odstawi sie go na chwile do ochlodzenia - wtedy bardziej jednoliceje... o ile jest w ogole takie slowo :)
Zmykam na obiad, a Tobie zycze powodzenia :)
EwUnIa_kR [ Legend ]
dragon--> smacznego..
ja jak będe miała szczęście to tez dzisiaj zjem kolację;D
padre--> no robiłam tak jak mówiłes..ale odzyskałam trochę tego sosu..
EwUnIa_kR [ Legend ]
no..to znaczy..10 dk masła dawałam na oko..:)
Father Michael [ Padre ]
EwUnIa_kR -> akurat maslo to sie da na oko, bo to pol kostki :). A sos wyszedl czy nie?
edit: a mieszalas sos w czasie gotowania?
Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-04-30 17:41:22]
EwUnIa_kR [ Legend ]
no dodałam mleka dużo ..zagotowało się..odcedziłam kluchy i został sos..przyprawiłam go tak jak w twoim przepisie i jest git chyba..
Father Michael [ Padre ]
EwUnIa_kR -> to jak wyszlo to spoko :). Byc moze za malo mieszalas dlatego zrobily sie kluchy. Beszamel w czasie gotowania ma sklonnosci do osadzania kluchow na dnie, dlatego ja mieszam go non stop drewniana lyzka i staram sie oderwac od dna wszystko co ma zamiar sie tam osadzic.
Zrobisz pare razy to sie nauczysz :). Tu trzeba nieco praktyki i wyczucia - za duzo maki: bedzie jak galaretka, za malo: bedzie lejacy, co przy lasagne nie jest dobre, bo w czasie jedzenia sos bedzie wylewal sie na talerz.
EwUnIa_kR [ Legend ]
ok..ruszam do makaronowego boju..
trzymaj kciuki padre..
Father Michael [ Padre ]
EwUnIa_kR -> trzymam, trzymam. Ale poczekaj nieco z nakladaniem wszystkiego, daj beszamelowi troche ostygnac = zgestniec.
EwUnIa_kR [ Legend ]
makaron ma być al dente?
Kanon [ Mag Dyżurny ]
zdecydowanie al dente
EwUnIa_kR [ Legend ]
padre..prosze cię jeszcze napisz mi w jakiej kolejności mam to wszystko układac..
przepraszam że cię tak wykorzystuję..
EwUnIa_kR [ Legend ]
aaa help pliiiz
Kanon [ Mag Dyżurny ]
w kwestii beszamelu
Tylko z pozoru to takie straszne, jezeli chodzi o ilosci to potraktujmy to na razie jako wtorne, istotniejsza jest technika sporzadzania, postaram sie wyjasnic to jak najprzystepniej.
najproscie rozpuscic sobie maslo na patelni i...(te wersje polecam amatorom) nie podgrzewajac dalej masla polaczyc ja z maka, tak oto mamy prawie zasmazke z ktorej mozna smialo zrobic wiele dobrego, kiedy polaczymy maslo z maka, (najlepiej robic to druciana rozga) dodajemy mleko (dobrze jezeli jest cieple) trzy ruchy i mamy na patelni plyn o konsystencji skondensowanego mleka, calos przenosimy na kuchenke i ostroznie podgrzewamy, podczas gdy maka zacznie zageszczac nasze dzielo do wlasciwej konsystencji beszamelu mozemy smialo dodac odrobine startej galki muszkatolowej i bialego pieprzu oraz soli
gotowe
EwUnIa_kR [ Legend ]
kanon--> szkoda że nie wcześniej..ale i tak dzięki..wydrukuję sobie:>
zrobiłam tak--> makaron--> mięsko-->beszamel-->serek
pewnie coś poknociłam:|
Kanon [ Mag Dyżurny ]
niesmialo zaproponuje kolejnosc:
makaron na do
warstwa sosu
warstwa ser lub beszamelu cokolwiek
warstwa makaronu
warstwa sosu
warstwa sero lub cokolwiek makaron (ostatnia warstwa o ile nie ma ich wiecej)
na wierzch beszamel lub zolty ser cokolwiek
Jogurt Truskawkowy [ bez owoców ]
Ewuniu czekam na zdjęcie z finishu :)
EwUnIa_kR [ Legend ]
paluchy poparzone wrrr:>
4 warstwy ułożyłam..pytanie: co na sam wierzch? ser czy beszamel?
jogurcik--> jasne że dam..chociażby dla padre..bardzo dużo mi pomógł:)
The Dragon [ Eternal ]
Ewunia - najwyzej nazwiesz to pozniej mianem "zapiekanki" a nie lazanii... co za roznica. W smaku bedzie super :) Wazne zeby makaron nie byl na wierzchu
EwUnIa_kR [ Legend ]
ok..w takim stanie wkładam moje COŚ do piekarnika:]
Kanon [ Mag Dyżurny ]
Bedzie pyszna. Musi.
Jogurt Truskawkowy [ bez owoców ]
Już teraz wygląda smakowicie ... uwielbiam lasagne:)
EwUnIa_kR [ Legend ]
to wasze dzieło..moje tylko ręce..:)
EwUnIa_kR [ Legend ]
T A D A M
nie zasługuje to napewno na miano lazani ale jest pyszne:)
dziękuje wszystkim za pomoc..padre:*
a teraz zmykam napić się wódki;D
miłej soboty:)
EwUnIa_kR [ Legend ]
p.s. jubilat mówi że zasługuje;)
Father Michael [ Padre ]
EwUnIa_kR -> zawsze do uslug :)
A niestety napisac nie moglem kolejnosci bo bylem w miescie. Inna sprawa, ze kolejnosc podalem wraz z przepisem :)
EwUnIa_kR [ Legend ]
padre--> wysłac ci na @ kawałek?;)
Father Michael [ Padre ]
EwUnIa_kR -> podeslij kurierem :). Tylko ma byc cieple! :D
edit: ale narazie ide grilla robic :). bbl8er
Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-04-30 19:54:18]