GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

przepis na lazanię..sprawdzony poproszę..

29.04.2005
09:47
[1]

EwUnIa_kR [ Legend ]

przepis na lazanię..sprawdzony poproszę..

jak w temacie..muszę jutro zrobić super extra zajebistą lazanię;D w prezencie na urodzinki.
nie macie czasem jakiegoś sprawdzonego przepisu?..tylko nie wklejajcie mi przepisów z google.tyle to sama potrafię..

z góry dzięki..

29.04.2005
10:47
[2]

tygrysek [ behemot ]

na kuchni online wszystkie przepisy są sprawdzone i działają

powaga:

29.04.2005
10:48
[3]

tygrysek [ behemot ]

29.04.2005
10:55
[4]

EwUnIa_kR [ Legend ]

tigre--> póbowałeś?musze mieć 100% pewności.

29.04.2005
10:57
smile
[5]

ronn [ moralizator ]

EwUnIa_kR --> Garfield przyjezdza? :-)

Na kuchnionline warto czytac komentarze. Jesli cos jest do dupy, to ludzie to napisza.

29.04.2005
10:58
smile
[6]

KoKoT2003 [ Generaďż˝ ]

hehe w obydwu przepisach jeden gosc fajnie komentuje :) ja bym go tam nie sluchal, pewnie sobie zartuje :D

29.04.2005
10:59
smile
[7]

EwUnIa_kR [ Legend ]

ronn--->właśnie czytam..

komentarz do przepisu od tigre-->:D-

Nie wiem jakie są Państwa wrażenia i doznania kulinarne po wykorzystaniu tego przepisu lecz ja osobiście odradzam ten przepis. Zrobiłem to Lasagne jak należy ściśle według przepisu lecz po jej wykonaniu okazało się że rzeczywistość zaskakuje nas elementem nie opisanym w przepisie! Wygląd przypomina mi trochę .... nie mowiąc już o przeraźliwym fetorze. Jednak dręczący mnie głód skłonił mnie do skosztowania z zatkanym nosem małej porcji. Zjadłem i poszedłem się przespać. Obudziłem się po około trzydziestominutowej drzemce i okazało się że cała pościel jest obesrana. Wyczyściło mnie nie wybudzając ze snu. Dodatkowo żygałem. Ta sytuacja powtarzała się przed kilka dni

29.04.2005
11:00
smile
[8]

Sir klesk [ Sazillon ]

ronn -->

Nie wiem jakie są Państwa wrażenia i doznania kulinarne po wykorzystaniu tego przepisu lecz ja osobiście odradzam ten przepis. Zrobiłem to Lasagne jak należy ściśle według przepisu lecz po jej wykonaniu okazało się że rzeczywistość zaskakuje nas elementem nie opisanym w przepisie! Wygląd przypomina mi trochę .... nie mowiąc już o przeraźliwym fetorze. Jednak dręczący mnie głód skłonił mnie do skosztowania z zatkanym nosem małej porcji. Zjadłem i poszedłem się przespać. Obudziłem się po około trzydziestominutowej drzemce i okazało się że cała pościel jest obesrana. Wyczyściło mnie nie wybudzając ze snu. Dodatkowo żygałem. Ta sytuacja powtarzała się przed kilka dni.

Hehehe :)

29.04.2005
11:03
[9]

tygrysek [ behemot ]

tak jak pisał ronn
przepisy są sprawdzone i warto czytać komentarze

29.04.2005
11:04
smile
[10]

EwUnIa_kR [ Legend ]

dobra..a teraz serio..ja naprawdę potrzebuję pomocy....

29.04.2005
11:05
smile
[11]

oksza [ Senator ]

1. Lasagne.
2. Mikrofala.
3. 10 minut.


* czeka na oklaski.

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-04-29 11:05:57]

29.04.2005
11:08
smile
[12]

EwUnIa_kR [ Legend ]

*klaszcze*

29.04.2005
11:08
smile
[13]

SebNET [ Konsul ]

Ewunia, a co chcesz nam zrobić niespodziankę na meeting z tą lazanią :D

29.04.2005
11:10
[14]

EwUnIa_kR [ Legend ]

tak seba...i robię ją tydzień wcześniej:D

29.04.2005
11:12
smile
[15]

Kanon [ Mag Dyżurny ]

EwUnIa_kR , oba przepisy są wykonalne i nie mam im nic do zarzucenia. Jeżeli nie chce ci się bawić w beszamel, (osobiście polecam) to alternatywą jest dodanie na ostatniej warstwie sosu pomidorowego, granulowanego serka wiejskiego, świetnie harmonizuje z kwaskowo pikatnym sosem. W takim wypadku należy jednak zatrzymać sobie większą ilość sera na wierzchnią warstwę, która zabiezpiecza całość przed zbytnim wypieczeniem.

Pzdr

29.04.2005
11:18
smile
[16]

tygrysek [ behemot ]

ewunia, ale co w tych przepisach jest nie tak?

29.04.2005
11:20
[17]

EwUnIa_kR [ Legend ]

nie mam zaufania do przepisów z internetu..tym bardziej że nigdy jeszcze sama nie robiłam lazani..a tak w ogóle to boję się że coś mi nie wyjdzie i się ośmieszę :|

chcę zrobić z beszamelem..

porównałam dwa przepisy na tą samą potrawę..w każdym jest napisane co innego:|

29.04.2005
11:20
[18]

Father Michael [ Padre ]

NADZIENIE
80 dkg wolowiny
1.5 sloiczka koncentratu pomidorowego
srednia cebula
2 zabki czosnku
40 dkg sera zoltego
1 lyzka bazylii
1 lyzka tymianku
1 lyzka oregano
sol + pieprz

Zeszklic cebule, dodac czosnek, po chwili mieso. Pod koniec smazenia dodac przyprawy + koncentrat.


BESZAMEL
10 dkg masla
1 litr mleka
3.5 lyzki maki
1 lyzka galki muszkatolowej
0.5 - 1 lyzki pieprzu bialego

Roztopic maslo, dodac maki i wymieszac. Wlac mleko i zagotowac wciaz mieszajac. Dodac przypraw. Podgrzewac az stanie sie geste.

Ulozyc na wysmarowanej maslem blasze:

ciasto + nadzienie + beszamel + ser + ciasto + nadzienie + beszamel + ser + ciasto + beszamel + ser.

Ostrzegam, ze jest to spora porcja.

Makaron przed polozeniem na blache mozna lekko podgotowac.

Aha: wyprobowane, kazdemu smakowalo, ale przyznaje sie, ze "oryginalnej" lasagne nie jadlem ani na oczy nie widzialem :)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-04-29 11:21:17]

29.04.2005
11:22
[19]

EwUnIa_kR [ Legend ]

dobra...robię tą z przepisu od tigre..Lasagna biało-czerwona..

trzymajcie kciuki:|

dzięki wszystkim za pomoc..

29.04.2005
11:23
[20]

EwUnIa_kR [ Legend ]

ooo padre...właśnie o takie coś mi chodziło!

29.04.2005
11:24
smile
[21]

Father Michael [ Padre ]

EwUnIa_kR -> Padre zawsze do uslug :)

29.04.2005
11:25
[22]

EwUnIa_kR [ Legend ]

padre--> powiedz mi jeszcze ile makaronu do tego potrzebuję.

29.04.2005
11:26
[23]

Father Michael [ Padre ]

Ja zuzywam do tego okolo 18... "prostokatow" :) makaronu. Tak czy siak musisz kupic cale pudelko, a jego zawartosc spokojnie wystarczy.

29.04.2005
11:27
[24]

EwUnIa_kR [ Legend ]

ok...*drukuje*

jak się uda to wkleję wam zdjęcia;)

jeszcze raz wielkie dzięki ojcze;*

29.04.2005
11:29
smile
[25]

Father Michael [ Padre ]

Tylko uwazaj z bialym pieprzem, bo mozna sobie krzywde zrobic zbyt duza iloscia :)

29.04.2005
11:32
[26]

EwUnIa_kR [ Legend ]

oka oka..jakbyś miał jeszcze jakieś ważne wskazówki to daj;)

29.04.2005
11:33
[27]

tygrysek [ behemot ]

najwyżej urwiesz mi głowę ewunia
tak czy siak nie naciąłem nigdy się na kuchniaonline na przepis żaden

29.04.2005
11:34
[28]

Father Michael [ Padre ]

Gdyby Ci beszamel za rzadki wyszedl to warto go nieco dogescic zeby nie wylewal sie w czasie jedzenia. Powinien byc w konsystencji smietany 18% (takiej z kubeczka plastikowego a nie tego czegos w kartonikach). Oczywiscie gestosc bedzie uzyskiwal w czasie stygniecia.

I w sumie to tyle porad :)

29.04.2005
11:36
[29]

EwUnIa_kR [ Legend ]

tigre nic się nie martw;)

to idę na zakupki:]

29.04.2005
11:37
[30]

Garbizaur [ CLS ]

Ewunia jak zrobisz, to powiedz jak wyszło i zarzuć jakieś zdjątko... Jak będzie ok, to sam też taką zrobię bo od dłuższego czasu lasagna za mną chodzi. Ostatnio jadłem ją we Włoszech 2 miesiące temu i tam była super. :)

29.04.2005
11:38
[31]

Lewy Krawiec(łoś) [ I can change ]

na www.garfield.prv.pl były chba przepisy...

ale nie wiem czy strona działa

29.04.2005
11:41
smile
[32]

Arczens [ Legend ]

Ja robie taka :

Składniki: 0,5 kg łopatki zmielonej, przecier pomidorowy 0,5 l, 0,3 kg mozzarelli, 0,2 kg tłustego sera (jakis dobry do zapiekania spory wybor jest), makaron ktorego nie trzeba gotowac, rzpyprawy, oliwa.

Mieso podsmazyc na oliwie, jak sie przyrumieni dodac przecier pomidorowy, czosnek granulowany, oregano , bazylie, majeranek, sol i pieprz. ( po pol łyzeczki) Trzeba podusic to mieso jeszcze z 10 minut.

Sos beszamelowy:

dwie łyzki masła + 1,5 łyzki maki wymieszac na gazie dodawac mleko (0,5l) cały czas mieszac + pieprz, gałka muszkatułowa i sol.

I na zmiane makaroni, mieso i na to beszamel posypac serem (startym i wymieszanym) tak ze trzy warstwy, a na sam wierzch pokropic jeszcze oliwa :)

Mam nadzieje ze moj poranny kacowy bełko jest zrozumiały :)

29.04.2005
11:43
[33]

EwUnIa_kR [ Legend ]

garbi--> ok

mam jeszcze takie małe pytanko..badziewia typu bazylia kupić żywe yyy..takie w doniczkach czy w torebce?

29.04.2005
11:43
smile
[34]

Arczens [ Legend ]

Cebula do miesa ! <za duzo było wczoraj, kreci glowa>

29.04.2005
11:45
[35]

Arczens [ Legend ]

Badziewia ... Zywe w doniczce da niesamowicie swiezy smak, ale ostatecznie moze byc suszone :)

29.04.2005
11:47
[36]

Garbizaur [ CLS ]

EwUnIa_kR ---> mi lepiej smakuje bazylia taka żywa, prosto z doniczki. :)

29.04.2005
11:47
[37]

EwUnIa_kR [ Legend ]

to jednak kupię te żyjące..

jakie wino najbardziej pasuje do takiej włoskiej kolacji?

29.04.2005
12:23
smile
[38]

Arczens [ Legend ]

Tylko czerwone, najlepiej cabernet sauvignon osobiscie polecam cos z Ameryki pd :)

29.04.2005
12:41
[39]

Garbizaur [ CLS ]

Czerwone tylko i wyłącznie.

A co do marki, to zależy za ile. Z takich niższych półek dobry jest na przykład Ernst & Julio Gallo albo Carlo Rossi. :)

29.04.2005
13:23
[40]

EwUnIa_kR [ Legend ]

zakupiłam coś takiego:)

co się z tym robi? sieka? mieli? i ile tego się daje?:D

29.04.2005
13:25
[41]

EwUnIa_kR [ Legend ]

p.s. ta bazylia cuchnie jak bukszpan:|
arczens--> sprecyzuj "coś" proszę:)

mam nadzieję że dzięki wam uda mi się zrobić świetną kolację:)

29.04.2005
13:31
smile
[42]

WolverineX [ Senator ]

co ewunia american Pie ogladalas :)

29.04.2005
13:33
[43]

EwUnIa_kR [ Legend ]

oglądałam nie raz;D
na deser mam zamiar zrobić szarlotkę:D

29.04.2005
14:38
[44]

EwUnIa_kR [ Legend ]

kazaliście mi kupić żywą bazylię i ja nie wiem co mam z nią robić;>

29.04.2005
15:06
[45]

Ptosio [ Legionista ]

Kup po porstu troche mięsa mielonego, jakiś sos do spaghetti (może być gotowy (jakiś akul benc czy cos) albo np. knor fix napoli), usmaz to, zetrzyj sera zoltego i kup makaron płatowy. Układaj na plaszcze na przemian -makaron, mięsow z sosem, ser. I tak 3 razy.

29.04.2005
15:07
[46]

EwUnIa_kR [ Legend ]

ptosio --> ja już to wszystko kupiłam i padre powiedział mi jak zrobić..tylko nie wiem jak potraktować bazylię;>

29.04.2005
17:11
[47]

Garbizaur [ CLS ]

Bazylia??? Prosta sprawa. Pokrój i dorzuć do lasagni (tak to się pisze??? :P). Pod warunkiem oczywiście, że lubisz smak bazylii. ja na przykład uwielbiam... :)

Możesz jesze zrobić przystawkę... :)
pomidory+mozarella+bazylia+przyprawy+trochę oliwy = caprese, bodajże :P
Rozłożyć na talerzu pomidory i mozarellę, posypać badziewiem i zalać oliwą. :) Mniam

29.04.2005
17:30
[48]

ssaq [ Konsul ]

Taaa widac doswiadczona osoba sie wziela za robienie jedzenia...

29.04.2005
17:42
smile
[49]

Arczens [ Legend ]

Dodaj do miesa ta bazylie :) Kilka listkow powinno starczyc, musisz poprobowac :)

Co do win to z Chile sa swietne i nie drogie 20-30 zł. Maja czesto ostry smak i idealnie pasuja do włoskiego zarcia :)

29.04.2005
17:45
[50]

EwUnIa_kR [ Legend ]

ssaq--> no i co?

arczens--> dzięki:*

29.04.2005
17:50
[51]

X-Cody [ Zabójca z Liberty City ]

Arczens --> Uwielbaim wina z Chile :) To tak btw ;)
Ewunia --> Powodzenia i smacznego :)

29.04.2005
17:52
[52]

EwUnIa_kR [ Legend ]

kodi;)

jak wrócisz to zrobię specjalnie dla cię;)

i zrobimy sobie włoski wieczór w sporcie;)

29.04.2005
18:20
smile
[53]

^_^czacha^_^ [ skateboarding is my life ]

Ewunia------------------->
idź do restauracji :P najbardziej sprawdzone :P

30.04.2005
16:37
[54]

EwUnIa_kR [ Legend ]

to znowu ja..mięsko już jest zrobione wg przepisu padre..pyszne mniem mniam..

teraz idę robić beszamel..ale mam jeszcze jedno pytanie..

czy mam czymś wyłożyć blachę na której będę to układać??

30.04.2005
16:38
[55]

EwUnIa_kR [ Legend ]

ed: czy tylko wysmarować masełkiem

30.04.2005
16:39
[56]

Father Michael [ Padre ]

EwUnIa_kR -> ja tylko smaruje, ale dosyc grubo.

30.04.2005
16:39
smile
[57]

Mazio [ Mr.Offtopic ]

jako, że wyjeżdżam do Szkocji niedługo to masz tu Ewuniu narodowe szkockie danie jako ciekawostkę:

Haggis:

oto przepis z 1856 r. (proporcje na 12 osób):
Kilogram mąki owsianej należy podsmażyć na tłuszczu, aż do osiągnięcia złotego koloru. Następnie wymieszać z następującymi składnikami: pół kilograma tłuszczu baraniego, pół kilograma ugotowanej a następnie posiekanej owczej wątróbki i pół kilograma owczych serc, także ugotowanych i posiekanych, posiekana duża cebula, po pół łyżeczki ostrej papryki, pieprzu i soli. Wszystko to, po wymieszaniu należy włożyć do baraniej kiszki i dokładnie zaszyć a następnie włożyć do garnka wrzącej wody i gotować przez 4 do 5 godzin. Haggis to znakomita, prawdziwie pasterska potrawa.

30.04.2005
16:47
[58]

EwUnIa_kR [ Legend ]

zdjęcie z placu boju-->

padre--> tyle wystarczy?

30.04.2005
16:48
[59]

EwUnIa_kR [ Legend ]

mazio--> a skąd ja kur** wezmę owcę?

30.04.2005
16:48
[60]

Father Michael [ Padre ]

EwUnIa_kR -> mozesz dodac jeszcze troche. Chodzi o to zeby Ci sie makaron nie przypalil do dna blachy bo wtedy strasznie ciezko bedzie go oderwac.

30.04.2005
16:50
[61]

EwUnIa_kR [ Legend ]

ok..to idę jeszcze raz wysmarowac i ten nieszczęsny beszamel:|

p.s. boję się go:|

ale nie bardziej niż gotowania tego makaronu..a jak wyciągne kluchę/:|

30.04.2005
16:54
smile
[62]

Father Michael [ Padre ]

EwUnIa_kR -> beszamelu nalezy sie bac :)
Makaronu nie nalezy, ja wyciagam widelcem, potem biore w rece i na blache. Ostro sie przy tym mozna poparzyc wiec mozesz sprobowac jakiejs innej metody :). Wazne zeby nie gotowac wszystkego na raz (ja gotuje po jednej warstwie czyli zazwyczaj 5-6) i co jakis czas to przemieszac tak zeby makarony nie skleily sie ze soba.

30.04.2005
16:55
[63]

EwUnIa_kR [ Legend ]

ok..dzięki padre..zobaczymy co z tego wyjdzie..

30.04.2005
17:04
[64]

EwUnIa_kR [ Legend ]

no to prosze..kto zgadnie co to jest..albo co to miało być..albo czego nie bedzie;>

30.04.2005
17:05
[65]

EwUnIa_kR [ Legend ]

a tu wersja z mlekiem;>

30.04.2005
17:10
[66]

The Dragon [ Eternal ]

Na kazdym opakowaniu platow sa dzialajace przepisy. Jak na szybko to jako sos bierzesz taki knorra do spaghetti i gotowe. Beszamel to zadna filozofia. Wazne, zeby ostatni platek caly dobrze zaslonic, bo inaczej bedzie twarde. No i zeby dac troche masla na wierzch.

30.04.2005
17:13
[67]

EwUnIa_kR [ Legend ]

dragon--> czym mam zasłonić? tym co jest na zdjęciu wyżej?

aż sobie zapalę;D

30.04.2005
17:24
[68]

The Dragon [ Eternal ]

hm, a to nie jest aby tak, ze na poczatku mleko, pozniej maka, a pozniej ser?... chyba, ze cos popierniczylem... ale sens to jakis ma... jak mleko cieple, to ser sie latwo rozpuszcza. Oczywiscie calosc nie musi byc super jednolita (troche mieszania i nieco wiecej mleka do tego co na drugim rysunku i bedzie ok), bo i tak w piekarniku sie rozpusci do konca.

I ogolnie smarujemy forme. Nie gotowane w niczym platki rozkladamy pojedyncza warstwa (w dziury dajemy okruszki ktore na bank pojawily sie w calej kuchni po lamaniu platow). Na to warstwa sosu naszego wyrobu. Tj nie beszamelu. Np czegos z pomidorami, miesem (jesli nie chcemy weget.) itd. na to troche beszamelu (jak nie jest jednolity to takie male kleksy mniej wiecej rownomiernie). I procedure powtarzamy do czasu, gdy beszamelu robi sie malo. Wtedy dajemy platek na to najczesciej juz sam sos beszamelowy i scieramy na to troche masla (ew skrawamy drobne platki). Po kilku minutach pieczenia mozna jeszcze uzupelnic ew braki sosu, lub masla na platkach, gdyby takie mialy miejsce)... Jak platek wystaje to pozniej jest twardy jak skala i jedzenie go jest srednia przyjemnoscia. Ogolnie jest to prosta w przygotowaniu potrawa (jesli ja ja umiem przygotowac, to musi taka byc) - jak cos nie jest idealne, to nie przeszkadza. Wazne zeby smak byl. Bo w piekarniku i tak sie wszystko ladnie wymiesza i nikt nie bedzie wiedzial, ze tu ser sie nie do konca roztopil, a tam dalas wiecej pomidorowego, a tu za duzo masla. Wygladac bedzie zawsze tak samo. Ew mozna przygotowac troche sosu pomidorowego na gotowa potrawe :)

30.04.2005
17:25
[69]

The Dragon [ Eternal ]

Ewunia - beszamel - ok 0.5 l mleka, mala garsc maki, miska startego sera - typ tak naprawde dowolny. To co na Twoim obrazku mnie martwi, to mala ilosc tego sosu...

30.04.2005
17:27
[70]

EwUnIa_kR [ Legend ]

to jest to co zostało jak przecedziłam kluchy:|

ser też mam dodać do tego sosu?:|

30.04.2005
17:31
[71]

Father Michael [ Padre ]

EwUnIa_kR -> ser mozna, choc nie trzeba. Cos mi tu nie gra, cos musialas przekombinowac przy robieniu. Po roztopieniu masla dodajesz make i rozcierasz to, nie ma szans zeby na taka ilosc masla wyszlo cos w takiej konsystencji.

30.04.2005
17:31
[72]

The Dragon [ Eternal ]

Ser w idealnym przypadku powinien sie caly rozpuscic. Ale jesli skubaniec postanowil tego nie zrobic, to na 100% zmieknie podczas 40 minut w piekarniku. Odpowiedz brzmi zatem - oczywiscie, ze ser powinien pozostac w sosie. Ogolnie sosowi robi tez dobrze, jak po podgrzaniu odstawi sie go na chwile do ochlodzenia - wtedy bardziej jednoliceje... o ile jest w ogole takie slowo :)

Zmykam na obiad, a Tobie zycze powodzenia :)

30.04.2005
17:35
[73]

EwUnIa_kR [ Legend ]

dragon--> smacznego..

ja jak będe miała szczęście to tez dzisiaj zjem kolację;D


padre--> no robiłam tak jak mówiłes..ale odzyskałam trochę tego sosu..

30.04.2005
17:36
[74]

EwUnIa_kR [ Legend ]

no..to znaczy..10 dk masła dawałam na oko..:)

30.04.2005
17:39
[75]

Father Michael [ Padre ]

EwUnIa_kR -> akurat maslo to sie da na oko, bo to pol kostki :). A sos wyszedl czy nie?

edit: a mieszalas sos w czasie gotowania?

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-04-30 17:41:22]

30.04.2005
17:42
[76]

EwUnIa_kR [ Legend ]

no dodałam mleka dużo ..zagotowało się..odcedziłam kluchy i został sos..przyprawiłam go tak jak w twoim przepisie i jest git chyba..

30.04.2005
17:48
smile
[77]

Father Michael [ Padre ]

EwUnIa_kR -> to jak wyszlo to spoko :). Byc moze za malo mieszalas dlatego zrobily sie kluchy. Beszamel w czasie gotowania ma sklonnosci do osadzania kluchow na dnie, dlatego ja mieszam go non stop drewniana lyzka i staram sie oderwac od dna wszystko co ma zamiar sie tam osadzic.
Zrobisz pare razy to sie nauczysz :). Tu trzeba nieco praktyki i wyczucia - za duzo maki: bedzie jak galaretka, za malo: bedzie lejacy, co przy lasagne nie jest dobre, bo w czasie jedzenia sos bedzie wylewal sie na talerz.

30.04.2005
17:50
[78]

EwUnIa_kR [ Legend ]

ok..ruszam do makaronowego boju..

trzymaj kciuki padre..

30.04.2005
17:52
[79]

Father Michael [ Padre ]

EwUnIa_kR -> trzymam, trzymam. Ale poczekaj nieco z nakladaniem wszystkiego, daj beszamelowi troche ostygnac = zgestniec.

30.04.2005
18:08
[80]

EwUnIa_kR [ Legend ]

makaron ma być al dente?

30.04.2005
18:13
smile
[81]

Kanon [ Mag Dyżurny ]

zdecydowanie al dente

30.04.2005
18:14
[82]

EwUnIa_kR [ Legend ]

padre..prosze cię jeszcze napisz mi w jakiej kolejności mam to wszystko układac..

przepraszam że cię tak wykorzystuję..

30.04.2005
18:17
[83]

EwUnIa_kR [ Legend ]

aaa help pliiiz

30.04.2005
18:20
smile
[84]

Kanon [ Mag Dyżurny ]

w kwestii beszamelu

Tylko z pozoru to takie straszne, jezeli chodzi o ilosci to potraktujmy to na razie jako wtorne, istotniejsza jest technika sporzadzania, postaram sie wyjasnic to jak najprzystepniej.
najproscie rozpuscic sobie maslo na patelni i...(te wersje polecam amatorom) nie podgrzewajac dalej masla polaczyc ja z maka, tak oto mamy prawie zasmazke z ktorej mozna smialo zrobic wiele dobrego, kiedy polaczymy maslo z maka, (najlepiej robic to druciana rozga) dodajemy mleko (dobrze jezeli jest cieple) trzy ruchy i mamy na patelni plyn o konsystencji skondensowanego mleka, calos przenosimy na kuchenke i ostroznie podgrzewamy, podczas gdy maka zacznie zageszczac nasze dzielo do wlasciwej konsystencji beszamelu mozemy smialo dodac odrobine startej galki muszkatolowej i bialego pieprzu oraz soli

gotowe

30.04.2005
18:24
[85]

EwUnIa_kR [ Legend ]

kanon--> szkoda że nie wcześniej..ale i tak dzięki..wydrukuję sobie:>

zrobiłam tak--> makaron--> mięsko-->beszamel-->serek

pewnie coś poknociłam:|

30.04.2005
18:28
smile
[86]

Kanon [ Mag Dyżurny ]

niesmialo zaproponuje kolejnosc:

makaron na do
warstwa sosu
warstwa ser lub beszamelu cokolwiek
warstwa makaronu
warstwa sosu
warstwa sero lub cokolwiek makaron (ostatnia warstwa o ile nie ma ich wiecej)
na wierzch beszamel lub zolty ser cokolwiek

30.04.2005
18:30
[87]

Jogurt Truskawkowy [ bez owoców ]

Ewuniu czekam na zdjęcie z finishu :)

30.04.2005
18:33
[88]

EwUnIa_kR [ Legend ]

paluchy poparzone wrrr:>

4 warstwy ułożyłam..pytanie: co na sam wierzch? ser czy beszamel?

jogurcik--> jasne że dam..chociażby dla padre..bardzo dużo mi pomógł:)

30.04.2005
18:33
[89]

The Dragon [ Eternal ]

Ewunia - najwyzej nazwiesz to pozniej mianem "zapiekanki" a nie lazanii... co za roznica. W smaku bedzie super :) Wazne zeby makaron nie byl na wierzchu

30.04.2005
18:42
[90]

EwUnIa_kR [ Legend ]

ok..w takim stanie wkładam moje COŚ do piekarnika:]

30.04.2005
18:43
smile
[91]

Kanon [ Mag Dyżurny ]

Bedzie pyszna. Musi.

30.04.2005
18:44
[92]

Jogurt Truskawkowy [ bez owoców ]

Już teraz wygląda smakowicie ... uwielbiam lasagne:)

30.04.2005
18:49
[93]

EwUnIa_kR [ Legend ]

to wasze dzieło..moje tylko ręce..:)

30.04.2005
19:31
[94]

EwUnIa_kR [ Legend ]

T A D A M


nie zasługuje to napewno na miano lazani ale jest pyszne:)
dziękuje wszystkim za pomoc..padre:*

a teraz zmykam napić się wódki;D

miłej soboty:)

30.04.2005
19:33
smile
[95]

EwUnIa_kR [ Legend ]

p.s. jubilat mówi że zasługuje;)

30.04.2005
19:46
smile
[96]

Father Michael [ Padre ]

EwUnIa_kR -> zawsze do uslug :)

A niestety napisac nie moglem kolejnosci bo bylem w miescie. Inna sprawa, ze kolejnosc podalem wraz z przepisem :)

30.04.2005
19:49
smile
[97]

EwUnIa_kR [ Legend ]

padre--> wysłac ci na @ kawałek?;)

30.04.2005
19:53
smile
[98]

Father Michael [ Padre ]

EwUnIa_kR -> podeslij kurierem :). Tylko ma byc cieple! :D

edit: ale narazie ide grilla robic :). bbl8er

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-04-30 19:54:18]

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.