GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron www [cz.23]

25.01.2005
22:02
[1]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron www [cz.23]

Wstęp:

Kącik ten powstał w celu gromadzenia informacji, zapytań, porad, a także jako miejsce publikacji i oceny witryn stworzonych przez forumowiczow GOL'a. Wszystko powinno znajdować się w jednym miejscu, aby można było łatwiej i przyjemniej odnaleźć informacje związane z tworzeniem stron www. Liczymy na to, że kącik będzie bardzo często odwiedzany :)

---------------------------------------------------------

FAQ - Najczęściej zadawane pytania

Na razie pusto :)


NARZĘDZIA WEBMASTERSKIE:

Edytory graficzne - WYSIWYG

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Amaya - www.w3.org/amaya
- Adobe GoLive - www.adobe.com
- Microsoft FrontPage
- Microsoft FrontPage Express
- Pajaczek
- CoffeeCup Free
- Free HTML 6.0
- 1st page 2000

Edytory tekstowe

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Notatnik
- Webmajster
- Pajaczek pro
- Zajaczek
- HotDog Pro
- ezHTML
- NoteTab Light
- Website Pro

Programy do obróbki grafiki i animacji:

- Flash MX
- 3D Flash Animator
- Ulead GIF Animator
- Adobe PhotoShop
- Paint Shop Pro
- GIMP
- Corel Draw

Narzędzia do publikacji stron na serwerach:

- CuteFTp
- Total Commander
- WS_FTP

Spis darmowych serwerów

- https://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=1145

Najlepszy kurs HTML

- https://webmaster.helion.pl/kurshtml/

BŁĘDY W TWORZENIU STRON - koniecznie przeczytaj!

- https://pornel.ldreams.net/bledy/

Ciekawe strony dla webmasterów:

- https://www.me2.pl/
- https://ezhtml.bydnet.com.pl/
- https://www.webhelp.pl/
- https://www.siteql.net/
- https://www.javascript.kom.pl/
- https://www.kess.snug.pl/

Za darmo dla webmasterów

- https://www.4free.pl/
- https://www.ksiegi.emix.net.pl/
- https://www.free4web.pl/
- https://www.dhost.info/

Nasze strony:

wi3dzmin
- https://www.brokilon.aplus.pl

[HNTR]
- www.lump-attack.prv.pl/

hotDog
- https://www.lookas.prv.pl/

Quicky
- https://www.gamers-equipment.xt.pl/

SULIK
- https://www.nomaniekozoki.prv.pl/

Drak`kan
- https://strefa3d.gry-online.pl/




================================
Archwium Kącika:
================================

cz. 01: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=282993
cz. 01: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=1724087 REIKARNACJA
cz. 02: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=293434
cz. 03: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=561138
cz. 04: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=681039
cz. 05: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=709817
cz. 06: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=778829
cz. 07: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=860865
cz. 08: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=987171
cz. 09: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=1348213
cz. 10: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=1966148
cz. 11: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=2031618
cz. 12: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=2059468
cz. 13: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=2160961
cz. 14: https://gracz.info/s043.asp?ID=2219048
cz. 15: https://gracz.info/s043.asp?ID=2305650
cz. 16: https://gracz.info/s043.asp?ID=2374934
cz. 17: https://gracz.info/s043.asp?ID=2404162
cz. 18: https://gracz.info/s043.asp?ID=2479809
cz. 19: https://gracz.info/s043.asp?ID=2531725
cz. 20: https://gracz.info/s043.asp?ID=2661899
cz. 21: https://gracz.info/s043.asp?ID=2739264
cz. 22: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2940573&N=1
(proszę dopisywać kolejne części)

25.01.2005
22:18
[2]

Cainoor [ Mów mi wuju ]

Drak'kan ---> Z tym dynamicznym dodawaniem to już sobie poradziłem. I uwierz mi, że naprawdę jest coś takiego jak:
<select name=cat[] multiple>
<option value 1>
<option value 2>
itd. To jest tworzona tablica na podstawie tej listy. Mam to u siebie zaimplementowane i już prawie działa :)
Jedyne co jeszcze nie jest zrobione, to przepisywanie odpowiednich wartości do tej tabeli cat[] gdy na liście jeszcze nic nie zaznaczyłem.

Pamiętaj, że ja piszę w PHP, a nie czystym HTML.

[edit]

Ok, w końcu sobie poradziłem. Trochę czasu mi to jednak zajeło :/

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-01-25 23:59:00]

26.01.2005
10:48
smile
[3]

M'q [ Schattenjager ]

Witam. Jak umieścić ten obrazek na górze tabeli (żeby go nie centrował w pionie)?

<html>
<head>
</head>
<body bgcolor=black>
<center>
<table bgcolor=red cellspacing=0 cellpadding=0>
<tr><td colspan=2><img src="gfx/ramka_gora.jpg"></td></tr>
<tr><td rowspan=2 width=150 background="gfx/tlo3.jpg">
<table bgcolor=white cellspacing=0 cellpadding=0>
<tr><td><img src="gfx/ramka_lewo.jpg"></td></tr></table>
<br></td><td><img src="gfx/tlo1.jpg"></td></tr><tr><td background="gfx/tlo2.jpg">
a<br>a<br>a<br>a<br>a<br>a<br>
a<br>a<br>a<br>a<br>a<br>a<br>
a<br>a<br>a<br>a<br>a<br>a<br>
a<br>a<br>a<br>a<br>a<br>a<br>
a<br>a<br>a<br>a<br>
</td></tr><tr><td><img src="gfx/tlo5.jpg"></td><td><img src="gfx/tlo4.jpg"></td></tr>
</table>
</body>
</html>

26.01.2005
10:54
[4]

lo0ol [ Jónior ]

top

26.01.2005
10:56
[5]

M'q [ Schattenjager ]


A może coś konkretniej?

align=top? Coś mi to nie chce śmigać:/

26.01.2005
11:08
[6]

Regis [ ]

VALIGN=TOP

26.01.2005
11:12
smile
[7]

M'q [ Schattenjager ]


Nic sie nie zmienia....

26.01.2005
11:16
[8]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

A valign="top" dodajesz w tagu <td>, prawda ?

26.01.2005
11:18
[9]

M'q [ Schattenjager ]


próbowałem przy td, tr oraz img :>

26.01.2005
11:27
[10]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Masz zdecydowanie za duzo tabel w tym kodzie :) Dzoszedlem do tego ze musisz dodac ten parametr w komorce nadzednej dla tej o ktorej mowa, czyli do tej gdzie masz background="gfx/tlo3.jpg"

26.01.2005
11:31
smile
[11]

M'q [ Schattenjager ]


Dzięki bardzo! :) A jakbyś miał chwilkę jeszcze, to możesz mi wytłumaczyć jak do tego doszedłeś? :D

26.01.2005
16:52
smile
[12]

M'q [ Schattenjager ]


Tak by to narazie wyglądało. Co o tym myślicie?

26.01.2005
20:54
smile
[13]

stary1970 [ Generał ]

Witam
Chciałbym Was poprosić o pomoc. Mianowicie stworzyłem strone (link obok ksywki) i chciałbym do niej podczepić kilka następnych stronek (które dopiero co przed chwilą zrobiłem). Czy mam jakiś kod html dodać do tych stron ?
Czy pozostałe strony mogą się różnie nazywać (główna nazywa się index.html) ?
Będe wdzięczny za pomoc.

27.01.2005
15:59
[14]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

stary1970 => Hmm, wiesz, strony mozesz nazywac jak chcesz. To naprawde nie ma znaczenia. A co do "podczepiania" to chyba nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi. Strona to strona. Dajesz do niej link w miejscu gdzie chcesz zeby byl i tyle.

27.01.2005
16:02
[15]

bartek [ ]

Stary1970, kolejno:

1. Wymyślasz dział np. Samochody.
2. W pliku index.html na przycisku tworzysz link: "<a href="samochody.html">Samochody</a>".
3. Kopiujesz plik index.html i zamieniasz jego nazwę na samochody.html.
4. W miejscu, w którym masz teraz tekst czyli "Witamy!" itd. wklejasz tekst o samochodach.

Tak pi razy drzwi :)

27.01.2005
16:13
smile
[16]

stary1970 [ Generał ]

To jak ,nikt nie jest w stanie mi pomóc...?

27.01.2005
16:14
[17]

bartek [ ]

A to wyżej?

BTW macie błąd na stronie "morze".

Swoją drogą to kijowy pomysł, polski gang receptą na postrzeganie Polski na świecie? Nie sądzę :)

27.01.2005
16:15
smile
[18]

stary1970 [ Generał ]

Dzięki Bartek, swojego 2-go posta napisałem nie widząc twojego. Jeszcze raz wielkie dzięki...

27.01.2005
16:16
smile
[19]

stary1970 [ Generał ]

EDIT: Dzięki Bartek, swojego 2-go posta napisałem przed przeładowaniem strony i nie wiedziałem o twoim poście.. Jeszcze raz wielkie dzięki...

28.01.2005
15:02
[20]

Kijano [ Konsul ]

Mam pytanie.
Mianowicie czy jest jakas inna mozliwosc wyslania emaila niz poprzez procedure mail albo poprzez PEAR ?

06.02.2005
12:09
[21]

sabdajm [ Pretorianin ]

Mam taki problem.
Znowu sięwziąłem za tworzenie stron, jednak sporo na ten temat zapomniałem. Więc, mam warstwę, co zrobić żeby była ona wyśrodkowana? Zamiast wpisanego position:absolute jaka pozycja powinna być? Jednocześnie żeby strona mi się nie rozjeżdżała.
Wiem że to proste i głupie pytanie, ale naprawdę miałem baardzo długą przerwę w robieniu stron i teraz jestem zuełnym początkującym...

15.02.2005
11:12
smile
[22]

stary1970 [ Generał ]

bartek--> Zrobiłem tak jak mówiłeś i główna strona nie łączy się z podstroną....
Dla tych co niezrozumieli: Mam główną strone i chce zrobić link do podstrony, i teraz pytanie jak to zrobić ???

15.02.2005
11:16
smile
[23]

maxix [ Centurion ]

przyda mi się

19.02.2005
11:09
[24]

peanut [ kriegsmaschine ]

czesc, jest to moj pierwszy post tutaj, a najprawdopodobniej nie ostatni, wiec chcialbym zrobic dobre peirwsze wrazenie i sie kurtuazyjnie przywitac;)
przechodzac jednak do sedna, chcialem prosic o pomoc. jestem swiezo upieczonym webmasterem, ale od samego poczatku staram sie tworzyc stronki profesjonalne na tyle, na ile potrafie. nurtuje mnie jednak pewna rzecz: czy istnieje mozliwosc przy zastosowaniu html'a wspieranego przez php napisac szkielet strony oparty o tabelke, ktorej komorki dzialalyby na zasadzie ramek? zalozmy, ze jest tabelka podzielona na dwie kolumny, z ktorej jedna pelni role menu nawigacyjnego, a druga "wyswietlacza" zawartosc. zrobilem to przy uzyciu iframe, ale jest to raczej polsrodek...

19.02.2005
11:33
[25]

Rewolucjonista [ Konsul ]

penaut > No jasne ze sie da, wiekszasc stron tak dziala. Nalezy sie pobawic z funkcja include... Zobacz link, tam masz kilka przykladow. To często poruszany problem, rozejrzyj się po stronach www dla webmasterów.

19.02.2005
11:35
[26]

Rewolucjonista [ Konsul ]

Sorry, przekrecilem ci ksywke peanut, wybacz :)

20.02.2005
15:36
[27]

gregol [ Junior ]

zapewne pojawilo sie to pytanie ale za duza watkow aby przegladac :P

co zrobic aby po wstawieniu
<A HREF="czlonki.html">CZLONKI</A>

nie zmienial mi sie kolor ani nie dodawalo podkreslenia, znaczy z tego co pamietam ustawialo sie jakos wlasciowosci linkow ale se przypomniec nie moge

z gory dzieki

20.02.2005
18:52
[28]

Qbaa [ Generał ]

<A style="text-decoration:none;color:KOLOR;" HREF="czlonki.html">CZLONKI</A>

21.02.2005
10:15
[29]

peanut [ kriegsmaschine ]

dzieki rewolucjonisto, tego mi bylo wlasnie potrzeba;) na wlasna reke kombinowalem z includem, ale nie moglem zaprzac tego do pracy, a teraz wszystko pieknie smiga.
ps. kto by tam zwracal uwage na literowki w nickach?;)

28.02.2005
20:36
[30]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

Witam, mam problem z zapisaniem do pliku w php! Wszystko jest dobrze, gdy skrypt wyglada tak:
$ilosc = 1;
$file=("test/test.txt");
$su=fopen("$file", "a");
flock($su, LOCK_EX);
fwrite($su, $ilosc);
flock($su, LOCK_UN);
fclose($su);

Natomiast w tym przypadku nie dziala poprawnie:

$DOCUMENT_ROOT = $HTTP_POST_VARS['DOCUMENT_ROOT'];
$ilosc = 1;
$file=("$DOCUMENT_ROOT/../test/test.txt");
$su=fopen("$file", "a");
flock($su, LOCK_EX);
fwrite($su, $ilosc);
flock($su, LOCK_UN);
fclose($su);

Wychodzi na to, ze zle jest $file=("$DOCUMENT_ROOT/../test/test.txt"); - tylko nie mam pojecia dlaczego, powinno dzialac poprawnie, a tu blad :/
Moglby mi ktos pomoc?
Moze cos z serwerem u mnie? Z php pracuje na linuksie...

28.02.2005
20:51
[31]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

Jakims cudem wpadlem na dobre wykonczenie tego :P

po pierwsze zmiana w pierwszej linijce:
$DOCUMENT_ROOT = $HTTP_POST_VARS['DOCUMENT_ROOT'];
to akurat malo istotne, bo od ustawien serwera zalezy...

natomiast blad poprawilo usuniecie $ z przed DOCUMENT_ROOT w:
$file=("$DOCUMENT_ROOT/../test/test.txt");
czyli:
$file=("DOCUMENT_ROOT/../test/test.txt");

Teraz juz skrypt dziala poprawnie, jednak czy spelnia on juz zalozenia by zapisanie odbywalo sie w bezpieczny sposob?

28.02.2005
20:53
[32]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

male sprostowanie:

zmiania w pierwszej linijce z:
$DOCUMENT_ROOT = $HTTP_POST_VARS['DOCUMENT_ROOT'];
na:
$DOCUMENT_ROOT = $HTTP_SERVER_VARS['DOCUMENT_ROOT'];

sorx, ze tak pisze ciagle, ale ze zmeczenia zapominam juz co chcialem powiedziec i z tad poprawki :P

28.02.2005
20:55
smile
[33]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

Pamiętam, że już kiedyś ktoś o to pytał, ale przeszukałem kilka wątków i nie znalezłem wiec pytam jeszcze raz. :) Jak zrobić takie myko, żeby po najechaniu kursorem na link (do innej podstrony) na stronie zmieniał się obrazek (po samym najechaniem kursorem, bez klikania)?

28.02.2005
22:05
smile
[34]

hotDog [ Outsider ]

Bodajże ja na to pytanie odpowiedziałem ;-) Ale teraz nie pamiętam dokładnie całej składni, ale to było związane z JS ;-) Jak znajdę na kompie to napiszę, ale postaraj się przejrzeć starsze wątki, bo na pewno gdzieś to jest ;-)

28.02.2005
22:23
smile
[35]

hotDog [ Outsider ]

mam coś


nie jest to dokładnie to co samo co wtedy, ale bardzo podobne ;-) Liczę na Twój spryt.




<HTML>
<TITLE>Przykład użycia DOM</TITLE>
<STYLE>
body ‹background:white;color:black;font-family:Helvetica;font-size:10pt›
.outline ‹ cursor: hand; color:blue; text-decoration: underline ›
.outlinecontent ‹margin-left: 0.5cm; margin-right: 1.5cm ›
</STYLE>

<BODY onclick="clickHandler()">
<SCRIPT language=JavaScript>
function clickHandler()

var srcElement, targetElement;
srcElement = window.event.srcElement;
if (srcElement.className == "Outline")

targetElement = document.all(srcElement.id + "details");
if (targetElement.style.display=="none")targetElement.style.display=""
else targetElement.style.display="none";


</SCRIPT>

<table border="1" bordercolor="white">
<tr><td bgcolor="silver">

<SPAN ID=Text_ CLASS=Outline>Kliknij tutaj aby rozwinąć tekst</SPAN>
<DIV ID=Text_details STYLE="display:None" CLASS=outlinecontent>
<table border="0">
<tr><td bgcolor="#FFFF23"><> Strona główna</td></tr>
<tr><td bgcolor="#2312DE"><> Podtrona</td></tr>
<tr><td bgcolor="#EECC21"><>Podstrona2</td></tr>
</table>
</DIV>
</td></tr>
<tr><td bgcolor="silver">
Dalszy tekst na stronie
</td></tr>
</table>
</BODY>
</HTML>





nio i mówię Ci żebyś dokładnie przeszukał poprzednie wątki, bo bankowo jest tam odpowiedź ;-)

28.02.2005
22:26
[36]

reds23 [ redsov ]

witam,
zna ktos jakies www z tutorialami
do programu discreet Plasma ?!? :] blagam ... :)

28.02.2005
22:31
[37]

hotDog [ Outsider ]

reds23 --> pierwsze słyszę o takim programie ;-) Co to?

01.03.2005
08:05
[38]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Click-Tom => Bez specjalnego utrudniania sobie zycia:

<a href="blablabla.html" onMouseOver="obrazek.src='obrazek2.jpg'" onMouseOut="obrazek.src='obrazek1.jpg'">...</a>

I oczywiscie deklaracja obrazka:
<img src="obrazek1.jpg" name="obrazek">

Ostatecznie gdyby nie dzialalo, to mozna sprobowac zamiast obazek.src napisac document.all['obrazek'].src, ale to moze spowodowac niedzialanie pod jakimis przegladarkami.

To byla wersjja taka najprostsza, ale mogaca nie dzialac wszedzie. Poprawnie powinno sie zbudowac funkcje do tego z implementacja wszystkich przegladarek:

<script type='text/javascript'>
function Change(co, img) ‹
Obj = (document.getElementById) ? document.getElementById(co) : document.all[co];
if(Obj != null) ‹
Obj.src = img;


</script>

i deklaracja obrazka:
<img src='obrazek1.jpg' id='obrazek'>

oraz linku:
<a href='blablabla.html' onMouseOver='Change("obrazek", "obrazek2.jpg");' onMouseOut='Change("obrazek", "obrazek1.jpg");'>...</a>

05.03.2005
22:50
[39]

wi3dzmin [ Konsul ]

witajcie ponownie webmasterzy :) mam pytanko:

Otóż sprawa jest prosta, za pomocą formularza user przesyła na serwer obrazek.jpg
Teraz tylko jak zrobić:
1 - aby skrypt sprawdził długość obrazka, i jeżeli jest większa niż 420 px to go zmniejszył do tej szerokości... jeżeli mniejsza to ma go nie ruszać
2- skrypt wziął obrazek, zrobił z niego miniaturkę o określonych wymiarach i zapisał w innym folderze

I jeszcze podobny problem ale bardziej htmlowy? Mam obrazek, wstawiam go na stronę, i znowu co zrobić aby w razie gdy jest szerszy niż 420px został ściśnięty do tej objętości, a jeżeli węższy to pozostał nieruchomy...
Z góry dzięki :)

06.03.2005
01:30
[40]

Qbaa [ Generał ]

wi3dzmin --->
1. od tego jest chyba biblioteka gd, ale nigdy jej nie używałem więc nie pomogę
2. j.w. ;)

do problemu htmlowego dobrze by było gdyby IE obsługiwał css 2 - https://web.reporter.pl/html/?id=3079 - ale niestety o tym rozwiązaniu można na razie zapomnieć :/

pozostaje więc JS. podziękowania dla Drak'kana za część kodu :D
<html>
<head>
<script language="javascript" type="text/javascript">
function rozmiar(y)

Obj=(document.getElementById) ? document.getElementById('obrazek') : document.all['obrazek'];
if((Obj != null)&&(Obj.width > y))

Obj.width=y;
Obj.height=Obj.height/(Obj.width/y);


</script>
</head>
<body onload="rozmiar(420);">
<img src="jakisobrazek.jpg" id="obrazek">
</body>
</html>
ps. pamiętaj o "ptaszkach" :D
ps2. jak mówisz o szerokości to mów o szerokości a nie o objętości lub długości :P

06.03.2005
11:10
[41]

wi3dzmin [ Konsul ]

hmmm dzieki :) A można to jakoś dostosować aby hmm działało na dwa rozmiary ? :) tzn że jeden z obrazków na stronie dopasowało do szerokości 420 a drugi do powiedzmy 80 ? :)

06.03.2005
11:12
[42]

-=]o[=- [ Generał ]

a ja mam małe pytanko. jaką 'komendą' określić kolor czcionki w stylach.

06.03.2005
11:13
[43]

Regis [ ]

jak mnie pamiec nie myli, to albo samo color, albo font-color

06.03.2005
14:29
[44]

wi3dzmin [ Konsul ]

a najlepiej tak aby przy obrazku podawać do jakiej szerokości ma być dopasowany

06.03.2005
14:49
smile
[45]

***Half-Life*** [ Generał ]

Mam pytanie chcę opisać wszystkie tytuły stron mojego serwisu w DREAMWEAWER MX (ver. 6.00) w pasku przeglądarki internetowej np.; Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron www[cz.23] - Forum Dyskusyjne Gry-Online - Microsoft Internet Explorer.

Ale nie mogę wpisać liter: ą, ć

A da się: ó, ś

Czego to wina?

06.03.2005
15:15
[46]

authority [ Legionista ]

Half-Life > Ten program nie był robiony z mysla o polakach i zamiast alt+s odpowiadajacego "ś" masz jakis skrot, np. do edycji stylow css. Poszukaj w opcjach programu, powinno dac sie to wylaczyc, w przeciwnym wypadku wyedytuj sobie strone w notatniku.

06.03.2005
15:44
[47]

wi3dzmin [ Konsul ]

Half Life - jeżeli wyskakują ci jakieś okienka po naciśnięciu np. alt + a to jest wina skrótów klawiszowych, musisz poszukać w programie ustawień skrótów klawiszowych i skasować wszystkie przypisane do klawisza alt + coś :) A jeżeli zamiast ąś itp pojawiają się krzaczki to wina kodowania

06.03.2005
16:40
smile
[48]

***Half-Life*** [ Generał ]

authority, wi3dzmin ---> Wielkie dzięki za rady :)

Ale... znalazłem to i powyłączałem skróty z alt+c, alt+a i inne z alt

Nic nie dało dalej gdy przyciskam alt+a zaznacza tekst w polu gdzie chcę wpisać to nieszczęsliwe ą ....

Co dalej?

06.03.2005
16:44
[49]

Qbaa [ Generał ]

wi3dzmin ---><html>
<head>
<script language="javascript" type="text/javascript">
function rozmiar(y,k)

Obj=(document.getElementById)?document.getElementById(k):document.all[k];
if((Obj!=null)&&(Obj.width>y))

Obj.width=y;
Obj.height=Obj.height/(Obj.width/y);


</script>
</head>
<body>
<img src="c:\obrazek1.jpg" id="obr1" onload="rozmiar(420,'obr1');"><br>
<img src="c:\obrazek2.jpg" id="obr2" onload="rozmiar(100,'obr2');">
</body>
</html>

takie coś może być?

06.03.2005
17:05
[50]

CooN [ Generał ]

Half Life -> a nie mozesz po prostu wpisac tekst miedzy znacznikami <title> </title>?

06.03.2005
17:25
smile
[51]

***Half-Life*** [ Generał ]

CooN ---> Wielkie Ci dzięki!!!

Widziałem to (jestem bardzo początkujący) ale nie przyszło mi na myśl, że tak się da :))

Działa! :DDD

06.03.2005
18:40
smile
[52]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

Drak'kan --> WIELKIE DZIĘKI! Wlaśnie o coś takiego mi chodziło :) Jak szkończe moje nowe 'dzieło' to zaprezentuje!

06.03.2005
23:52
[53]

wi3dzmin [ Konsul ]

Qbaa dokładnie :) wielkie dzięki :) Działa bez zarzutu
Teraz żeby mi ktoś jeszcze pomógł z tym php :)

06.03.2005
23:58
[54]

Qbaa [ Generał ]

wi3dzmin ---> z tego co pamiętam to potrafisz pisać w php, może wystarczy Ci poniższy link żeby coś samemu sklecić.
a jak nie, to chyba nic innego Ci nie pozostało jak tylko czekać na Drak'kana ;)

07.03.2005
00:01
[55]

wi3dzmin [ Konsul ]

hehe no potrafie :) ale też nigdy nie pracowałem z obrazkami :) No nic lukne na linka i sie pobawie :)

07.03.2005
11:06
[56]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Zbudowalem mala klase pozwalajaca zmieniac rozmiar obrazka i zapisywac go w miejscu przez nas wybranym :)

Klase mozna pobrac z adresu: https://strefa3d.gry-online.pl/drakkan/download/image.zip

Uzywa sie tego prosto:
1) rozpakowywujemy sobie archiwum i otrzymany plik (image.php) umieszcamy na stronie.
2) W skrypcie gdzie bedziemy uzywac naszych funkcji include'ujemy ten plik:
include("image.php");
3) Aby uzywac tych funkcji plik nalezy zuploadowac juz na serwer i utworzyc nowy obiekt poleceniem:
$img = new Image("obrazek.jpg");
4) Dostepne funkcje:
[nazwa_obiektu]->Resize(width, height); - Zmienia wymiary pliku na podane jesli oryginal byl wiekszy (zmienia rozmiary proporcjonalnie oczywiscie). Funkcja zwraca obiekt image.
[nazwa_obiektu]->SaveToFile(obiekt_img, miejsce_docelowe); - Zapisuje obiekt image we wskazanym miejscu.

Za [nazwa_obiektu] nalezy wstawic zmienna, ktora utworzylismy przy pomocy polecenie new.
Przyklad tworzenia miniaturki:

<?php
include("image.php");
$img = new Image("obraz.jpg");
$th_img = $img->Resize(115, 100);
$img->SaveToFile($th_img, "th_obraz.jpg");
?>


Klasa obsluguje tylko pliki typu jpg i png. Dostepne zmienne w klasie do wykorzystania:
[nazwa_obiektu]->img_dir - katalog z plikiem
[nazwa_obiektu]->img_name - nazwa pliku
[nazwa_obiektu]->img_full - pelna sciezka dojscia
[nazwa_obiektu]->img_type - typ obrazka (2 - JPG, 3 - PNG)
[nazwa_obiektu]->img_width - serokosc obrazka
[nazwa_obiektu]->img_height - wysokosc obrazka
[nazwa_obiektu]->img - obiekt image

To chyba wszystko co ta klasa potrafi, moze kiedys jeszcze ja uzupelnie o kilka funkcji operujacych na obrazkach :) No i troche ja przerobie, zeby nie trzeba sie bylo meczyc z zapisywaniem i pilnowaniem zwracanych obiektow :)

Czyli dla wi3dzmina:

Ad.1:

<?php
include("image.php");
$img = new Image("obraz.jpg");
$n_img = $img->Resize(420, 99999);
$img->SaveToFile($n_img, $img->img_full);
?>


Ad.2:

<?php
include("image.php");
$img = new Image("obraz.jpg");
$th_img = $img->Resize(115, 100);
$img->SaveToFile($th_img, "th_obraz.jpg");
?>

07.03.2005
11:55
[57]

wi3dzmin [ Konsul ]

wow :) wielkie dzięki :)Zaraz sprawdze czy potrafie to obsłużyć :)

08.03.2005
09:08
smile
[58]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

Ehm... problem... czy ktoś wie dlaczego pojawia mi sie ten pasek (zaznaczony na screen'ie) skoro szerokośc tabeli jest mniejsza?

ps. pomiżej link do wersji roboczej, jeszcze grafika w bmp zapisana :)

08.03.2005
09:09
[59]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

ups... zapomniałem czegoś

08.03.2005
13:20
[60]

wi3dzmin [ Konsul ]

Jak się domyślam jest tam ramka :) pojawia się bo na stronie pod spodem jest coś co wystaje poza ramke...
Aby to usunąć musisz albo poszerzyć ramkę albo lepiej wpisać odpowiedzni parametr do taga ramki, tylko żę nie pamiętam jaki :) ale coś tam było :) Poszukaj w jakimś kursie

08.03.2005
20:01
[61]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

wi3dzmin ---> nie bardzo wiem o czym mówisz(piszesz) :)

08.03.2005
20:30
[62]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

up :(

08.03.2005
22:48
[63]

Qbaa [ Generał ]

jak mówi (pisze) wi3dzmin, poszerz ramkę.
nie wiem jak Ci dokładniej pomóc, bo bez kodu się nie obejdzie, a stronka wyskakuje taka: BŁĄD Żądany URL nie może zostać pobrany...

08.03.2005
22:57
[64]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

Qbaa --> spróbuj ten link \/

08.03.2005
23:45
[65]

Qbaa [ Generał ]

no, ja niestety nie potrafię wykombinować dlaczego tak się dzieje

09.03.2005
12:12
[66]

wi3dzmin [ Konsul ]

Click-Tom... naprawiłeś to już? bo u mnie jest wsio ok :) może to zależy od rozdzielczości :) bo na tym kompie mam bardzo dużą :) NO najprostsze wydaje sie poszerzenie ramki

11.03.2005
21:55
[67]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

wi3dzmin --> nie 'naprawiłem' bo szczeże mówiąc to nie mam pojęcie, co jest nie tak :/ już kilka stron napisałem z wykorzystaniem tak zwanej 'pływającej ramki' i pierwszy raz nie moge sobie dac rady :|

11.03.2005
23:47
[68]

robert2k4 [ Pretorianin ]

Mam problem w php. Mam skrypt ktory odczytuje z pliku wartosc zmiennej. Czy da sie zrobiec by skrybt odczytal wartacs zmiennej a pozniej zmienil ja na inna liczbe?

12.03.2005
09:49
[69]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

robert2k4 => Hmm, chodzi ci mam rozumiec o zmiane tej wartosci w tym pliku (na stale) ?? Jesli tak to po prostu musisz wygenerowac ten plik od nowa z nowa wartoscia zmiennej i tyle :)

13.03.2005
14:20
[70]

CooN [ Generał ]

Witam

Czy sa tu eksperci od Flasha i ActionScript?

Mam do zrobienia dosc prosta aplikacje graficzna, ktora pozwoli m.in. na wczytanie pliku graficznego, wyswietlenie informacji na jego temat (rozmiar w pikselach, ilosc bitow na piksel), a takze wyswietlenie poszczegolnych skladowych RGB.

Potrafi ktos oszacowac, czy daloby sie takie cos zrobic (bez potencjalnych palpitacji serca) jako film flasha?

13.03.2005
14:28
smile
[71]

slowik [ Legend ]

moze tutaj mi ktos powie dlaczemu ta stronka zaczyna dziwnie migac z firex mozilli netscape ...

13.03.2005
14:50
smile
[72]

volvo95 [ Legend ]

Mam prośbe ... Na mojej stronce [ https://volvo95.w.interia.pl ] jest filmik avi. Wszystko jest ok pod IE, natomiast w Firefoxie filmik jest wyświetlony raz, a potem jak sie go włączy to nie ma obrazu. Jak zrobić żeby filmik możnabyło obejrzeć kilka razy bez przeładowywania strony? Może to u mnie jest coś nie tak?

13.03.2005
17:13
[73]

hotDog [ Outsider ]

CooN --> wątpię żeby AS mógł odczytywać tak szczegółowe dane mając do dyspozycji jedynie sam plik *.jpg. Jeśli natomiast byś te dane o pliku graficznym zapisał w jakimś pliku tekstowym to jak najbardziej dałoby radę zrobić takie coś.

13.03.2005
18:23
[74]

CooN [ Generał ]

hotDog --> a nie wiesz czy istnieje mozliwosc wczytania zewnetrznego pliku w odpowiednie miejsce filmu flasha? Raczej i tak odpuszcze sobie uzycie flasha do tego, ale chociaz z ciekawosci pytam. Chcialbym, by przykladowo naciskajac na odpowiedni przycisk, pojawilo sie okno z mozliwosci wyboru pliku graficznego (cos takiego jak popularny przycisk "przegladaj" w windowsie), a nastepnie wyswietlenia tego pliku.

14.03.2005
09:09
smile
[75]

volvo95 [ Legend ]

<UP>

16.03.2005
11:45
[76]

Romanujan [ Konstruktor Katapult ]

Mam małe pytanko: nie wie ktoś, czy w pliku css można określić standard kodowania znaków dla sekcji typu <div ...> ... </div>?

16.03.2005
12:12
[77]

WorldWideWeb [ Konsul ]

A bezpośrenio się nie da?
znaczy
div ‹element: wartość›

Możesz spróbować przez <div class=""> w kodie strony i potem odwołanie w CSS-ie

16.03.2005
12:12
smile
[78]

hctkko [ Firestarter ]

Dlaczego podczas edycji strony w notatniku i po jej zapisaniu ukazują się w przeglądarce jakieś dziwne "krzaki"?

16.03.2005
14:24
[79]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hctkko => Bo notatnik koduje w windows-1250, a na stronie pewnie maz kodowanie iso-8859-2 (czyli to poprawne). Czyli nie edytuj w notatiku, albo konwertuje sobie pzniej strone do iso :)

Romanujan => Ja sie nigdy nie spotkalem z mozliwoscia ustalania kdowania przy pomocy styli CSS, wiec zapewne i dla konkretnego taga nie da sie tego ustawc, bo CSS tego nie potrafi :)

16.03.2005
14:26
[80]

WorldWideWeb [ Konsul ]

Ku***, znowu jestem ślepy. K-O-D-O-W-A-N-I-E.
No, teraz widzę :P

A tak BTW, po co zmieniać kodowanie w jednym konkretnym tagu? Nie lepiej w notatniku "Replace all"?

16.03.2005
16:53
[81]

SZySZeC [ Legionista ]

Siem! Jestem tu nowy. Ale ogólnie zaciekawiła mnie treść ;) Click-Tom -> u mnie też nie chce otworzyć się Twoja strona ale z tego co widać na screenie to użyłes tabeli w pływającej ramce. Kiedyś też miałem podobny problem i wydaje mi się, że jeśli masz wszystkie szerokości dobrze podane to jedynym rozwiązaniem jest ustawienie cellpadding=0 i cellspacing=0. (odległości pomiędzy komórkami i zawartością komórki od jej krawędzi) :D I wtedy powinno działać. A moglibyście mi podać odnośnik do poprzednich wątków - może znajdę jakieś przydatne rzeczy, a jak wpisuje w tej wyszukiwarce webmaster to tylko ten wątek znajduje. Z góry dzięki

16.03.2005
16:58
[82]

Regis [ ]

sa we wstepniaku

16.03.2005
16:58
[83]

Trollf [ ]

szyszec -> skasuj z linkow do poprzednich watkow koncowke &N=1 i bedzie ok...

16.03.2005
17:05
[84]

SZySZeC [ Legionista ]

heh... dzięki bardzo ;)

16.03.2005
17:41
[85]

SZySZeC [ Legionista ]

Ale w sumie działa tylko link do poprzedniej części - to chwilowo czy tamten serwis już nie chodzi? A jeszcze do Click-Tom'a - jak robisz tabelki i masz właśnie problemy z szerokością to pamiętaj, abyś zawsze definiował szerokość, bo inaczej np.: IE sam sobie zinterpretuje i potem to prowadzi też do takich błędów :( Ja najczęściej jak mam tylko jedno <td> w <tr> to w <table> definiuje szerokość, a potem w poszczególnych td width=100% i wtedy wszystko ładnie chodzi :) A tr z tego co pamiętam nie obsługuje width... (heighta też)

16.03.2005
17:55
[86]

Trollf [ ]

szyszec -> pozamieniaj we wszystkich adresach gracz.info na www.gry-online.pl i bedzie dobrze...

16.03.2005
20:39
[87]

hotDog [ Outsider ]

CooN --> Plik graficzny można ładować do.... pola tekstowego ;-) Może nie jest to jakaś "zgoda ze standardem" metoda, ale tak działa moja przeglądarka w moim Portfolio (www.lookas.prv.pl). Chodzi Ci o tego typu przeglądarkę? Jest ona bardzo wygodna, bo wszelkie zmiany w niej dokonuję bez modyfikacji flasha tylko zmieniam parametry w pliku *.txt :-) To oczywiście można wsadzić do PHP i można edytować przeglądarkę z poziomu strony www, ale moje konto www nie obsługuje php ;-P

18.03.2005
12:42
[88]

wi3dzmin [ Konsul ]

Hej a ja mam takie chyba praoste pytanko
Otóż mam skrypcik logujący który umieszcza u użytkownika ciasteczko. I wszystko ok ale gdy odwołuję się do tego ciasteczka w skrypcie z innego folderu to nie widzi tego ciasteczka... dlaczego i co można z tym zrobić? i czy zrozumieliście co właściwie napisalem? :)

PS. Drak'kan twój skrypt "obrazkowy" działa pięknie :) dzięki wielkie :)

18.03.2005
14:48
[89]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

wi3dzmin => Bardzo sie ciesze, ze moj skrypt dziala pieknie :) A co do twojego problemu, to jest on spowodowany tym, iz ciasteczka ustawiane sa dla konkretnej domeny i sciezki dojsca do skryptu ustawiajacego ciasteczko. Czy jest jakas metoda na obejscie tego nie wiem. Zazwyczaj u mnie na stronach wszystkie skrypty wykonywane sa z katalogu glownego strony, dzieki czemu nie mam takich problemow :)

19.03.2005
10:21
[90]

wi3dzmin [ Konsul ]

heh no ja tez przenioslem skrypt i jest ok :)

19.03.2005
13:52
[91]

wi3dzmin [ Konsul ]

A tak wogole to zapraszam do obejrzenia mojego właśnie stworzonego skryptu.
Jest to skrypt do działu Fan Art który wyświetla prace lduzi :) takie tam proste rzeczy, ale jego główny trzon to to że każdy zarejestrowany użytkownik może dodać swoją pracę, skrypt pobiera plik, robi z niego miniaturki itp i oddaje do poczekalni gdzie czeka az go zaakceptuję i dopiero wtedy pojawia isę w galerii :)

Całość oparte o MySQL :)

19.03.2005
13:54
[92]

tomekcz [ Polska ]

Ja mam takie pytanie.
Czy można wstawić jakiś obrazek jako tło na stronie (w html)

19.03.2005
13:56
[93]

bartek [ ]

Może <body background="obraz.rozszerzenie">?

19.03.2005
14:15
[94]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

bartek & tomekcz => Proponowalbym juz raczej trzymac sie styli niz starych tagow. Tak wiec lepiej bedzie: <body style="background: url('adres_do_obrazka');">

19.03.2005
16:55
[95]

robert2k4 [ Pretorianin ]

Mam pytania dotyczace operacji na plikach w php. Chodzi mi dokladnie czy da sie kasowac i tworzyc plik o podanej nazwie i podanej zawartosci. Jesli tak to prosze o wypisanie jakie polecenia to robią

19.03.2005
17:06
[96]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, po kolei:

1) Kasowanie plikow: unlink(string nazwa_pliku) (https://pl.php.net/unlink)

2) Tworzenie nowego pliku:
Tutaj wykorzystuje sie kilka funkcji, a wszystko sprowadza sie po prostu do otwarcia pliku w trybie do zapisu, wpisania zawartosci i zamkniecia pliku :)
Wykorzystywane sa tu funkcje fopen() (https://pl.php.net/fopen), fwrite() (https://pl.php.net/fwrite) oraz fclose() (https://pl.php.net/fclose). Skryptow pisac mi sie nie chce, a w Manualu PHP (linki w nawiasach) masz wszystko czego chcesz :)

19.03.2005
19:51
[97]

robert2k4 [ Pretorianin ]

dzieki Drak'kan. w poniedzialek sprawdze sobie czy eszystko bedzie chodzic tak jak chcialem

25.03.2005
10:21
smile
[98]

KAJMAN [ Legionista ]

Potrzebuje natychmiastowej pomocy.
Moja siostra musi na dzis zrobic cos w rodzaju prezentacji w postaci strony www. Wszystko jej pieknie chodzi, ale jak nagra folder ze stroną na płytke to wszystko strony podrzedne maja sciezki z komputera a nie z plytki. Co trzeba zrobic zeby wszystko sprawnie dzialalo? Prosze o pomoc.

25.03.2005
10:28
[99]

Regis [ ]

Trzeba zmienic wszystkie adresy plikow na stronie z C:/.../katalog_ze_strona/plik.htm (czy tam .jpg) na plik.htm (z uwzglednieniem zagniezdzenia katalogow)

25.03.2005
11:38
[100]

CooN [ Generał ]

hotDog -> chodzilo mi o cos innego, ale aktualnie jest to juz nieaktualne ;)

Aktualne jest natomiast pytanie:

czy formularz zawierajacy rozwijane listy takie, ze wybor pewnego pola w jednej wplywa na wyswietlanie zawartosci pol w drugiej mozna stworzyc tylko przy pomocy javascriptu?

Nie mam tu na mysli robienia czegos na sile, ale chetnie wykorzystalbym cos innego do tej roboty (a juz drugi dzien mysle jak to rozwiazac w php z baza danych).

25.03.2005
11:58
[101]

hotDog [ Outsider ]

CooN --> Ok :-) A na to 2 pytanie to moim zdaniem chyba tak, może sam IF wystarczy? :-)

25.03.2005
12:07
[102]

CooN [ Generał ]

Przypuszczam, ze same if nie wystarcza.

Na dole jest niemal dokladnie taki skrypt, o ktory mi chodzi, dodatkowo musze jeszcze druga liste wypelnic wartosciami z bazy danych.

25.03.2005
15:20
[103]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

CooN => Hmm, oczywiscie ze mozna to zrobic zupelnie bez JS, ale jest to niewygodne, bo wymagaloby przeladowywania strony za kazda zmiana w pierszej liscie. Wykorzystanie tutaj JS jest bardzo przyjemnym rozwiazaniem, a i polaczenie tego z PHP (geneowanie list z bazy)problemem nie jest :)

25.03.2005
15:41
[104]

CooN [ Generał ]

Ok, powiedzmy tak -- nie znam sie na js. Moze jakies propozycje dobrych ksiazek o tej tematyce? Przypuszczam, ze i tak nie ominia mnie zakupy...

Jak zauwazylem, w znaczniku <select> mozna wstawic wlasnosc (?) onChange=" *** "
Czy w miejscu *** koniecznie musi byc jakas funkcja z js?

25.03.2005
15:51
[105]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

CooN => Zamiast *** musi sie znalezc skrypt JS. Mozesz wpisac tam polecenie JS lub funkcje, ktora wykona kilka polecen :) Czy mozna tam wkleic skrypt w innym jezyku - nie wiem, ale raczej watpie.

25.03.2005
19:36
smile
[106]

SZySZeC [ Legionista ]

CooN - niestety można wstawić tylko polecenie lub funkcje z js. Drak'kan - też mi się wydawało, że nie jest problemem załadowanie czegoś z bazy, ale jeśli da się używać poleceń js-a to już raczej ciężko... A ogólnie do formularzy i rozwijanych list - najlepiej i najszybciej w js-ie i w dhtml-u ;)

25.03.2005
19:45
[107]

SZySZeC [ Legionista ]

Aha, a samym php to raczej na pewno nie, zgadzam się z Drak'kan'em, bo bez sensu byłoby ładowanie strony przy każdej zmianie... CooN - raczej na js-ie się znam, to możesz śmiało z problemami ;D Te onChange, onBlur, onFocus, itd, itp to są polecenia co ma wykonać js w określonej sytuacji - w select'cie onChange to po prostu przy zmianie option'a w select ;)

25.03.2005
20:15
[108]

Kubx [ Chorąży ]

Witam! Znalazłem taki skrypt, który może zabezpieczyć wybraną strone.
Oto ten skrypt:

<?

if (!isset($PHP_AUTH_USER)) ‹
header('WWW-Authenticate: Basic realm="jakas strona"');
header('HTTP/1.0 401 Unauthorized');
exit;
› else if (isset($PHP_AUTH_USER)) ‹
$plik = "/sciezka/do/hasla.txt";
$fp = fopen($plik, "r");
$zawartosc = fread($fp, filesize($plik));
fclose($fp);

$linia = explode("\n", $zawartosc);

$i = 0;

while($i <= sizeof($linia)) ‹
$dane = explode(":", $linia[$i]);
if (($dane[0] == "$PHP_AUTH_USER") && ($dane[1] == "$PHP_AUTH_PW")) ‹
$auth = 1;
break;
› else ‹
$auth = 0;

$i++;


if ($auth == "1") ‹
echo "<p>Zalogowałeś się!</p>";
exit;
› else ‹

header('WWW-Authenticate: Basic realm="jakas strona.htm"');
header('HTTP/1.0 401 Unauthorized');
echo 'Brak dostępu';
exit;


?>

hasła w pliku txt:

jan:ai890d
adam:29hj0jk
ania:fsSS92
kasia:2NNg8ed
rysiu:a76zF

Chcę zrobic żeby skrypt brał użytkowników i hasła z bazy danych (mySQL).
Proszę o "przerobienie" tego skryptu.

25.03.2005
21:15
[109]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SZySZeC => Chyba nie rozumiem problemu. Co za problem generowac skrypt JS przy pomocy PHP ?? Robilem to juz nie raz i nie widze w tym zadnego problemu. Laczenie JS i PHP daje bardzo duze mozliwosci przy budowaniu stron dynamicznych :)

Kubx => A samemu nie umiesz ? W koncu to tylko kwestia pobrania danych z bazy i odpowiednia zmiana ifa :/

25.03.2005
21:18
[110]

SZySZeC [ Legionista ]

Sorx, ale niestety nie mam czasu, ale w każdym kursie MySQL jest to opisane zaraz na początku ;) Spróbuj sam - wtedy będziesz miał na dodatek satysfakcję. A co do samego autoryzowania... ja polecam raczej logowanie niż autoryzowanie. A poza tym to działa tylko na jedną stronkę, a np jakbyś miał sesje, to bez problemu wtedy kilka stron można zabezpieczyć.

25.03.2005
21:22
[111]

SZySZeC [ Legionista ]

Drak'kan - racja ;) ja sprawdziłem tylko czy za pomocą js-a da się php i chyba nie? Bo jeśli to ma się dziać przy onChange to jak wtedy wstawić php?

25.03.2005
21:30
[112]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SZySZeC => Tu tylko chodzi o pobranie danych do list z bazy. Reszta pozostaje bez zmian. Oczywistym faktem jest ze PHP wykonywany jest przed JS, bo PHP wykonaywany jest na serwerze a JS u klienta, totez nie ma mozliwosci wplywac JS na PHP. Ale w odwrotna strone mozna wszystko :) Po prostu generujesz tablice (jesli mowa o tym konkretnym skrypcie) z JS za pomoca PHP i tyle ;)

25.03.2005
21:37
[113]

CooN [ Generał ]

Drak'kan --> "Oczywistym faktem jest ze PHP wykonywany jest przed JS"
Sugerujesz, ze najpierw trzeba wczytac z bazy wszystkie dane, a dopiero po tym selekcjonowac je w listach za pomoca js?

25.03.2005
21:46
[114]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

CooN => No, nie ma innej mozliwosci. PHP i JS sa jezykami wykonywanymi w zupelnie innych miejscach i komunikacja miedzy nimi jest dosc ograniczona (wlasciwie to wystepuje tylko w jedna strone, jak juz pisalem :)).

26.03.2005
14:16
[115]

CooN [ Generał ]

Dzien drugi zmagan z javas.

Probuje dostac sie do elementow z formularza->select->option w taki sposob:

document.form1.list1.options

gdzie form1 i list1 to odpowiednio nazwy formularza i listy select.

Powinienem dostac nazwe jaka zawiera znacznik <option>. Dostaje tylko cos takiego: [Object].
Jak mam zatem otrzymac to, co chce?

26.03.2005
14:18
[116]

CooN [ Generał ]

cos nie tak sie wyswietlilo.

powinno byc: document.form1.list1.options[indeks];

26.03.2005
14:49
[117]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Rozumiem ze chcesz otrzymac wartosc danej opcji. Dopisz sobie na koncu: .value to otrzymasz wrtosc. Kolejne opcje na liscie sa obiektami, wiec do argumentow musisz sie odwolywac przez odpowiednie nazwy tych argumentow.

document.form1.list1.options[indeks].value;

26.03.2005
17:07
[118]

CooN [ Generał ]

Dzieki, o to chodzilo, byc moze teraz juz sobie ze wszystkim poradze.

27.03.2005
16:10
[119]

Kubx [ Chorąży ]

Jedno małe pytanko:
Z kżd moge ściągnąć dobry skrypt do logowania (najlepiej, żeby był on napisany w php, korzystał z bazy danych i posiadał funkcjestworzenie nowego użytkownika (rejerstracja))

Z góry dzięki!!

27.03.2005
22:26
[120]

robert2k4 [ Pretorianin ]

Mam taki skrypt (nie napisany przezemnie) ale nie korzysta on z mysql tylko z pliku. Jesli macie to zamiesccie taki, w ktorym jest opcja wyciagania hasel (chodzi o system jaki jest min w phpBB) w uproszczonej i najlepiej opisanej wersji

28.03.2005
18:29
[121]

KAJMAN [ Legionista ]

Mam taki problem.
Mam strone www na plycie, wszystko dobrze chodzi, tylko galerie nie chodza(to znaczy zdjecia się nie chcą otworzyc). Robie w pajaczku . Mozecie mi pomoc?

28.03.2005
19:45
[122]

Regis [ ]

KAJMAN --> patrz pare posotw wyzej - musisz po prostu zmienic sciezki dostepu do obrazkow

31.03.2005
15:00
[123]

tygrysek [ behemot ]

czy ktoś umie iframe się posługiwać?

jak zrobić stronę w PeHaPie, żeby posiadała frejma o szerokości 800 pikseli ustawiona 300 pikseli od wieżchołka strony i żeby w tego frejma można było wrzucać podstrony jako parametr w PHP?

help

31.03.2005
15:36
[124]

Trollf [ ]

tygrys ->
iframe to nic innego jak 'plywajaca ramka' czyli obszar na stronie www, ktory posiada konkretna nazwe i moze zostac wypelniony dowolna trescia np. po kliknieciu odnosnika z odpowiednim parametrem target takim jak nazwa tej ramki...

przykladowy kod:
<html>
<body>
<iframe width=800px height=300px name="ramka1" src="strona.html">przegldarka nie obsluguje ramek!</iframe>
</body>
</html>

na stronie masz teraz ramke o szerokosci 800 pixeli i wys 300 px jesli chcesz by tam sie ukazalo cokolwiek innego po kliknieciu w jakikolwiek odnosnik na Twojej stronie, to taki odnosnik musisz uzupelnic parametrem target="nazwa ramki", czyli np.:
<a href="jakas_strona.htm" target="ramka1">kliknij tutaj</a>
jesli kliknie sie teraz w ten odnosnik to do tej ramki zostanie wczytana strona podana w tym linku (oczywiscie zamiast jakas_strona.htm moze byc cokolwiek innego np. dowolny dokument z kodem php - index.php?id=info itd.)...

iframe to czysty html, php nie ma tu nic do gadania... mozesz napisac stronke w php, ale zasada dzialania iframe sie przez to nie zmieni...

31.03.2005
15:52
[125]

wi3dzmin [ Konsul ]

tygrysek <- jezeli uzywasz php to znacznie lepiej uzyc funkcji include zamiast ramek

w miejscu gdzie ma sie znaleźć wstawiana strona wpisujesz
<? include("strona.html");?> i po klopocie, to jest o wiele przyjemniejsze :)

Mżesz też zmieniać wstawianą stronę za pomocą zmiennych

np
include($_GET['adres']);

i wtedy adres to strony z include wyglada tak:
strona.php?adres=glowna.php

I potem tylko zmieniasz parametr adres

strona.php?adres=glowna.php
strona.php?adres=drugastrona.php
strona.php?adres=trzeciastrona.php

i tak dalej :)
zakumales?

31.03.2005
16:08
[126]

Trollf [ ]

wi3dzmin ->
nie wiemy co chce osiagnac tygrys :> owszem w wielu przypadkach zastapienie ramek poleceniem include jest znacznie lepsze, ale wiaze sie to z przeladowaniem _calej_ strony, a w niektorych 'projektach' nie zawsze jest to najlepsze rozwiazanie... ;-]

31.03.2005
17:22
[127]

wi3dzmin [ Konsul ]

Trollf <-- no wydawalo mi sie ze chodzi mniej wiecej o cos takiego :)

A co do przeładowania to owszem troche to pamięci zabierze, ale ma chyba jednak wiecej wad... nie pojawia się dodatkowy pasek przeiwjania i wygodniej sie to oglada, no i jest to bardziej niezawodne :) ramki lubią się sypać :) ale oczywiście co kto woli :)

31.03.2005
17:56
[128]

Trollf [ ]

wi3dzmin -> wszystko zalezy od tego jaki jest projekt graficzny strony i jaka ma byc jej funkcjonalnosc ;-]
przykladowo: niedawno znajomemu stworzylem stronke, ktorej tlem jest stara mapa swiata, sek w tym, ze takie tlo nie jest tlem 'elastycznym' i musi pozostac niezmienione nawet wtedy gdy ma zostac wyswietlona wieksza ilosc tekstu niz mogla by sie na nim normalnie pomiescic... w tym przypadku przychodzi z ratunkiem wlasnie ramka plywajaca ;-]
co do sypania sie ramek... coz, jesli dobrze sie to wszystko zaprojektuje to nic nie powinno sie wlasciwie sypac... a paski przewijania mozna w ramkach wylaczyc jesli tresc sie w nich miesci... ;-]

31.03.2005
18:24
[129]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Trollf => Tyle ze z ramek sie juz od dawna rezygnuje. Sa duzo lepsze metody budowy strony (nawet ze statycznym tlem). W rezultacie strony budowane przy pomocy funkcji include wcale nie powoduja wolniejszego ladowania sie strony czy czegos podobnego, gdyz elementy statyczne strony wczytywane sa zazwyczaj z cache'a, a nie bezposrednio z serwera.

31.03.2005
18:46
[130]

wi3dzmin [ Konsul ]

no i jest problem gdy sie w tej ramce nie miesci, ja mialem kiedys strone z raka plywajaca i strasznie mnie to denerwowalo ze trzeba dwokrotnie przeiwjac okna :) no i wejdz sobie na stronę koło moje nicka, tak jest funkcja include i sporo grafiki, i sama grafika nie opoznia za bardzo doswierzania strony :)

02.04.2005
13:57
[131]

SZySZeC [ Legionista ]

i co CooN, poradziłeś sobie?? po prostu musisz przy ładowaniu stronki z bazy do np tablicy w js-ie wrzucać dane

06.04.2005
10:29
[132]

tygrysek [ behemot ]

dziękuję bardzo
i include i iframe działa tak jak chciałem

a padło pytanie co chciałem uzyskać tym. w sumie zastanawiam się którą funkcję mam wykorzystać do zbudowania strony WWW. strona, którą chcę zbudować ma prezentować profil mojej firmy, czyli ogólnie ma się zawierać w niej treść w przystępny sposób zaprezentowana odwiedzającemu, strona ma wyglądać conajmniej półprofesjonalnie i ma działać na wszystkich przeglądarkach jednakowo. ważnym elementem jest waga strony, więc rezygnuję z flasha, bo nie wszyscy moi klienci wyrośli jeszcze z modemu. strona też ma być zbudowana w PeHaPie aby móc ją sukcesywnie rozwijać.

może pomożecie mi w projekcie strony, żeby nie wyglądała tak badziewnie jak wygląda teraz ...

dziękuję wszystkim za pomoc z góry i zapraszam do dyskusji, gdzie może znajdziemy złoty środek na przyzwoitą firmową stronę WWW

07.04.2005
19:55
[133]

Qbaa [ Generał ]

tygrysek ---> niestety stronka mi się nie ładuje, ale imho najlepszą metodą na firmową stronkę są tabelki i includowanie w php. iframe mogą się czasem psuć/nie być obsługiwane przez jakieś przeglądarki/wyglądać inaczej na różnych przeglądarkachy

08.04.2005
21:55
[134]

SZySZeC [ Legionista ]

Mi też strona nie ładuje się... To zależy od gustu i co chce się przedstawić na stronie, ale chyba jednak bardziej uniwersalnym wyjściem jest include

08.04.2005
22:29
smile
[135]

fanlegii79 [ Konsul ]

wi3dzmin -> kiedys na stonach sld dzialalo podobnie. mozna bylo zrobic strona.php?adres=/etc/passwd :)

09.04.2005
10:05
[136]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

fanlegii79 => Coz, bo programowac trzeba umiec :)

W ogole to polecam czytanie roznych srtykulow na temat bezpieczenstwa w PHPbo to zawsze poplaca :)

10.04.2005
11:23
[137]

Trollf [ ]

Drak'kan ->
"Tyle ze z ramek sie juz od dawna rezygnuje. Sa duzo lepsze metody budowy strony (nawet ze statycznym tlem)."
- tak jak napisalem wczesniej wszystko zalezy od projektu strony, wplyw na to ma rowniez sposob w jakim jezyku opisuje sie strone (wiadomo, ze we flashu to mozna cuda na kiju robic itp.)

na obrazku obok jest jeden z moich projektow, w obecnej formie uzywa 2 ramek plywajacych, jedna na menu boczne, a druga na tekst - gdybym skorzystal tu z funkcji include to co wg Ciebie mialbym tam umiescic by efekt byl identyczny jak tutaj a nie bylo ramek, hm? niestety odpada wszelki flash czy java... niewykluczone, ze da sie osiagnac taki efekt za pomoca javascriptu jednak tez za bardzo nie chcialbym go uzywac - ale jak masz jakis ciekawy skrypt, ktory mozna tu wykorzystac, to wklej go tutaj jesli mozesz...

10.04.2005
13:39
[138]

Qbaa [ Generał ]

Trollf ---> jeśli koniecznie zależy Ci na pozbyciu się iframe, możesz includować do divów ze stylem overflow:auto

<div style="overflow:auto;height:90px;width:150px;">
dlugi tekst<br>dlugi tekst<br>dlugi tekst<br>dlugi tekst<br>dlugi tekst<br>dlugi tekst<br>dlugi tekst
</div>

11.04.2005
09:57
[139]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Trollf => Qbaa ci juz odpowiedzial na pytanie ale bedziesz jeszcze musial sie zmierzyc z paskami przewijania :)

11.04.2005
11:12
[140]

Trollf [ ]

Qbaa, Drak'kan ->
no wlasnie jeszcze paski przewijania zostaja, zapewne bedzie to cos w stylu: inlude "where_is_my_fookin_scrollbars.php" ;-]

tak czy inaczej przemyslalem to sobie i chyba jednak zostane przy ramkach wlasciwie z 1 powodu... zalozmy, ze uzytkownik chce sobie po kolei przegladac hasla z listy, czyli najpierw afryka, pozniej afryka poludniowa, nastepnie afryka pld-zach itd. - obecnie po prostu klika na haslo z listy i mu sie wyswietla na srodku jego opis - natomiast jesli bysmy skorzystali z include, divow czy innych takich wynalazkow to wyswietlenie zawartosci hasla wiazalo by sie z przeladowaniem _calej_ strony, a o to nam przeciez wcale nie chodzi... gdyz w tym wypadku 'wyzerowala' by sie lista hasel i zawsze ustawiala na literce A, wiec uzytkownik znow musial by przewijac te liste od poczatku by dostac sie do kolejnego hasla...

11.04.2005
11:34
[141]

tygrysek [ behemot ]

w ten przedłużony i zasmucony weekend sobie posiedziałem nad PeHaPem i stworzyłem swój mały firmowy portal

zerknijcie na niego i oceńcie w świetle taniego rozwiązania i estetyki

zacznę od indexu i małego wytłumaczenia jak zbudowałem stronkę

<html>
<head>
<title>SYNCRO</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<meta name="description" content="SYNCRO GSMpoint">
<meta name="keywords" content="syncro gsm hardware software">
<meta name="author" content="tygrysek">
</head>
<body bgcolor="#000066" leftmargin="0" marginwidth="0" topmargin="0" marginheight="0">
</body>
</html>
<center>
<?
include($_GET['l']);
print("<br>");
include($_GET['mn']);
print("<br>");
include($_GET['dn']);
?>
</center>


stronę uruchamiam z trzema parametrami. pierwszy parametr określa stronę z odpowiednim wyglądem logo strony (l). drugi parametr określa wygląd menu (mn) a trzeci (dn) zawartość strony. proste rozwiązanie, ale musiałem stworzyć dość sporo plików z kodem i zastanawia mnie to czy takie rozwiązanie jest poprawne czy stosuje się zupełnie inną zasadę tworzenia stron w PHP.

mam też pytania do ciasteczek, bo nie byłem w stanie zrozumieć kursów internetowych siedząc w domu off-line. czy istnieje możliwość aby pierwsze uruchamianie strony prowadziło do innej strony niż kolejne? fajnie byłoby gdyby pierwsze uruchamianie prowadziło do profilu firmy a ponowne do NEWS'ów.

następne pytanie dotyczy systemu NEWS'ów. czy znacie jakiś bardzo prosty oparty na plikach tekstowych albo na bazie mysql/postgresql? chodzi o prosty aby zrozumieć kod stronki i móc ją samemu odpowiednio modyfikować.

i ostatnie pytanie dotyczy MENU .... troszkę mi się nie podoba i zupełnie inaczej wygląda pod firefoxem i inaczej pod ie. czy macie jakieś propozycje ciekawe aby zamienić istniejące menu?


jeżeli ktoś chce zobaczyć cały kod strony to proszę podać maila, wyślę



dziękuję za odpowiedzi

11.04.2005
11:43
smile
[142]

Regis [ ]

tygrysek --> Fatalny blad! Wpisz adres https://62.21.23.222/index.php?l=/etc/passwd/&mn=mnno.php&dn=dn_no.php i zobacz co sie stanie...

Podpowiem - za pomoca modyfikacji adresu otworzylem plik z haslami roota i innych userow - droga na serwer jest juz prawie wolna - wystarczy tylko potraktowac te hasla jakims algorytmem brute-force i po ptokach.

Koniecznie musisz sprawdzac CO dostajesz w GET-cie - za pomoca wyrazen regularnych (chyba funkcje z cyku "eregi" itp.) MUSISZ sprawdzic czy dostajesz odpowiedni plik (np. z rozszerzeniem php lub .jpg)

11.04.2005
11:48
[143]

tygrysek [ behemot ]

masakra :(
nie bardzo rozumiem co mam zrobić ... jakaś głębsza podpowiedź? wolałbym jakiś kod, żeby go zrozumieć, bo książku i kursy są pisane w taki sposób wulgarnie zaawansowany, że samemu ciężko jest cokolwiek zrozumieć

11.04.2005
11:50
smile
[144]

Regis [ ]

Co do innych pytan:

Sama idea tworzenia strony jest sluszna - kazdej stronie odpowiada inny plik php, a w nim zawarte sa informacje o podstronach - troche plikow wtedy wychodzi, ale chyba tak sie to robi. Pisze chyba, bo ja sam zawartosc stron przechowuje w bazie MySQL zazwyczaj - tylko index jest php i w nim znajduje sie prosty "parser" stron (nazwa brzmi "powaznie" albo to po prostu cykl instrukcji sprawdzajacych dane wejsciowe [cookie, sesje, GET-y, POST-y itp.] i pobierajacy odp. strone z bazy danych). Oplaca sie tak robic przy duzych stronach, bo otworzenie duzego pliku zazwyczaj trwa dluzej niz "wyrzucenie" duzego rekordu z bazy.

Co do cookie - mozna tak zrobic, ale cookie mozna usuwac, wiec nie jest to cos co gwarantuje powodzenie. Po prostu ustalasz sobie jakies cookie ktore ma nazwe np. "pierwszy_raz" i jak ktos wchodzi na strone, to sprawdzasz czy ma takie cookie. Jak nie, to tworzysz je (setcookie) i dajesz wartosc 1. Jak cookie istnieje i ma wartosc 1, to zmieniasz wartosc na 0. A w dalszej czesci strony sprawdzasz jego wartosc ($_COOKIE['pierwszy_raz']) i jesli jest = 1 to wyswietlasz dzial o firmie, a jak 0, to newsy.

System newsow polecam napisac od podstaw - jest do rzecz stopsunkowo prosta, a daje naprawde bardzo duzo w kwestii zdobywania umiejetnosci programowania w php + mysql.

A menu... Zrob graficzne, to zawsdze bedzie wygladac prawie tak samo ;)

11.04.2005
11:52
[145]

Regis [ ]

tygrysek --> zaraz Ci napisze jak to poprawic. Ale napisze Ci "wersje minimum", bo dzisiaj mialem w planach powtorke matmy do matury, a nie powtorke z php ;)

11.04.2005
12:06
smile
[146]

tygrysek [ behemot ]

dziękuję serdecznie za każdy kawałek wiedzy :)

11.04.2005
13:54
[147]

Qbaa [ Generał ]

Drak'kan, Trollf ---> o jaki problem z paskami przewijania wam chodzi?
co do konieczności przeładowywania całej strony masz rację Trollf, ale nie jest to aż tak "ciężkie" obrazki są i tak wczytywane z cachu przeglądarki, style też można dać do jednego pliku wczytywanego na każdej stronie, użytkownik musiałby przy przechodzeniu z działu na dział ładować jedynie kilka-kilkanaście kb więcej niż to jest teraz

tygrysek ---> skoro w domu nie masz internetu, to jeśli na razie nie chwytasz się za mysql, to ściągnij sobie apache i php.
https://httpd.apache.org/
https://www.php.net/downloads.php

do nauki polecam php-manual, można go ściagnąć: https://www.php.net/download-docs.php

teraz poszukam innych linków i jeśli chcesz, to mogę przesłać Ci jakieś ebooki

11.04.2005
15:18
[148]

Trollf [ ]

Qbaa -> jak wczesniej napisalem, w tym konkretnym przypadku przy przeladowaniu calej strony nie chodzi akurat o to, ze wiecej danych uzytkownik pobiera, tak naprawde to kilka kilkobajtow w ta czy tamta nie robi tutaj zadnego znaczenia... sek w tym, ze to bardzo dlugie boczne menu sie 'wyzerowuje' i uzytkownik musi za kazdym razem sporo przewijac gdy np. chce sprawdzic kolejne hasla z konca listy... niewykluczone, ze dalo by sie wygenerowac taki kod, ktory kazdemu haslu przyporzadkowywal by np. parametr <a name="nr"> i jakos ta informacje przekazywac przez zmienne adresu, by po przeladowaniu strony zawartosc menu ustawila sie w okreslonym polozeniu... jednak mysle, ze to zbyt duzo 'nie az tak potrzebnego' kodu i gra nie warta swieczki... hmm...

11.04.2005
15:23
[149]

Regis [ ]

tygrysek --> Sorry ze dopiero teraz, ale pad mi net :

Zalozenie jest takie - musisz sprawdzic, czy plik ktory ma byc otworzony MA PRAWO byc otworzony. Przyjmuje, ze tak logo, jak i reszta streony sa wyswietlane przez pliki php. Dlatego proba wyswietlenia JAKIEGOKOLWIEK pliku nie bedacego plikiem php powinna zakonczyc sie niepowodzeniem. Jak sprawdzic czy plik jest plikiem php? Ano sprawdzic, czy ma koncowke php :) Wiec:

if ( eregi('.php', $_GET['l']) ) ‹ // Jelsli w GET-cie zostal przeslany plik PHP
include($_GET['l']); // To go pokaz
› else ‹ // Jesli zostal przeslany inny plik
echo "BLAD! BLEDNY PARAMETR GET" ; // To nie wyswietlaj go


I dla kazdego GET-a robisz tak samo - to co zrobisz ze zlym plikiem zalezy od Ciebie - mozesz zamiast niego pokazac napis "blad", a mozesz takze wyswietlic jakas inna, domyslna strone (np. jesli plik przeslany w $_GET['l'] nie jest php to pokaz domyslne logo).

Kapujesz?

11.04.2005
15:39
[150]

Qbaa [ Generał ]

Trollf ---> masz rację :)
do każdego typu strony i danych na niej zamieszczonych trzeba dobrać odpowiedni sposób ich pokazania.

11.04.2005
15:59
smile
[151]

SZySZeC [ Legionista ]

Tygrysek -> w sumie stronka jak na razie wystarczająca dla firmy ;) Ale jest problem z menu i logiem w centrum serwisowym, tzn logo nie ładuje się (przynajmniej mi), a po najechaniu w menu na pozycję 'centrum serwisowe' i zjechaniu wyskakuje błąd. Lukałem w kod źródłowy i przy OnMouseOut (centrum serwisowe) przy kolorze masz o jedno F za dużo ;D I w ogóle menu dziwnie działa, bo po załadowaniu stronki wszystkie odnośniki mają ten sam kolor i dopiero jak najedziesz na odnośnik do strony na której obecnie jesteś to zmienia się na pomarańczowy i zostaje... A co do merytorycznych spraw - na stronie głównej - "profilu firmy" zmieniłbym "otwarła" na otworzyła... :P

11.04.2005
16:03
smile
[152]

SZySZeC [ Legionista ]

aha, ktoś kiedyś pytał jak otworzyć nowe okno które nie ma menu (plik,edycja...) czy coś w tym stylu ;) przy window.open w parametrach podajemy toolbar=no i tyle... Nawet jak w źródle tego forum to jest :D

11.04.2005
16:07
[153]

SZySZeC [ Legionista ]

cóż - nie mam abonamentu na grach online, więc muszę w następnym poście poprawiać się...Mianowice - zamiast "jak" powinno być "tak" (po słowie nawet rozpoczynającym zdanie...:P)... chyba się nie skupiłem :D

11.04.2005
16:24
[154]

Qbaa [ Generał ]

SZySZeC ---> dobrze że zwróciłeś uwagę na ten skrypt :)

tygrysek ---> ten skrypt w JS jest zupełnie zbędny. zmiany kolorów odnośników po najechaniu spokojnie można zrobić stylami, a przy okazji przenieś sekcję <style> do sekcji <head>

11.04.2005
16:34
[155]

SZySZeC [ Legionista ]

Dzięki Qbaa, poczułem się wyróżniony :D A co do tego skryptu zgadzam się z Qbaą (Qbąą, nie wiem jak odmienić... ;]) jest zupełnie niepotrzebny skoro to samo możesz zrobić w zwykłych stylach. I wtedy od początku będziesz miał zaznaczony link do strony na której jesteś na pomarańczowo ;) Tak troszke na siłę jest wstawiony.

11.04.2005
16:55
[156]

Trollf [ ]

Regis -> tak sie zastanawiam i dochodze do wnioskow, ze sposob, ktory podales tez nie jest w 100% bezpieczny... ;-]
przeciez jako parametr w adresie i tak moge podac sciezke do dowolnego pliku php znajdujacego sie gdziekolwiek w sieci - w takim pliku php moga byc dowolne funcje i procedry destrukcyjne oraz wyciagajace informacje... sek w tym, ze taki plik php moze sie znajdowac na zwyklym serwerze html (bez obslugi php) i wtedy jest interpretowany jak zwykly plik tekstowy z zawartoscia napisana w php i z roszszerzeniem php, ktore to 'oszukuje' funkcje eregi... ;-]

ja osobiscie korzystam troche z innego sposobu...
<?
$katalog = 'stronki';
$plik = $_GET['l'];
$rozszerzenie = '.php';
$sciezka = $katalog.'/'.$plik.$rozszerzenie;
if (file_exists($sciezka)) ‹
include ($sciezka);
› else ‹
echo 'nie ma takiego pliku!';

?>

w takim przypadku cokolwiek bys nie wstawil w zmienne adresu, jesli nie zostanie to znalezione w miejscu, na ktorym jest stronka to sie po prostu nie wczyta...

11.04.2005
17:02
smile
[157]

Regis [ ]

Trollf --> Szczerze przyznam, ze o tym nie pomyslalem. Z prostego powodu - na zadnym serwerze z ktorego dotychczas korzystalem, nie mozna bylo includowac pliku z innego serwera, wiec takie zagrozenie nie istnialo i nie musialem brac go pod uwage :)

11.04.2005
17:04
smile
[158]

Regis [ ]

No i juz pomijam to, ze nigdy nie uzywam sposobu podanego przez tygryska, bo jak pisalem - w GETach przesylam jedynie identyfikatory po ktorych potem wybieram strone z bazy danych, a nie adresy plikow :) Ale fakt faktem - masz racje :P

11.04.2005
17:04
[159]

tygrysek [ behemot ]

wątek zapisany na HDD
w domu skorzystam z waszej wiedzy i jutro pochwalę się nową wersją stronki

11.04.2005
17:50
smile
[160]

Regis [ ]

Nie omieszkamy ocenic i skrytykowac :)

11.04.2005
17:52
smile
[161]

Trollf [ ]

ocenic i skrytykowac = posmiac sie i zmieszac z blotem ;-]

18.04.2005
12:21
[162]

hotDog [ Outsider ]

Proponuję od następnej części dodać do tytułu wątku wyraz HTML, gdyż wiele osób szukających pomocy wpisuje HTML, a nasz wątek się nie pojawia w wynikach :-)

20.04.2005
15:58
[163]

SZySZeC [ Legionista ]

Widzę, że mamy lekki zastój... Dobry pomysł hotDog ;) a co do propozycji to może zrobilibyśmy stronkę z poradami, na której będą m.in. najczęściej powtarzające się pytania w wątkach itd... ?? Co Wy na to?

20.04.2005
16:00
smile
[164]

:Serafin: [ Neutralny Dobry ]

Mam amłe pytanko chcialbym zrobic Forum w phpbb. Sciagnąłem pliki i umiesciłem je na serwerze co teraz???

20.04.2005
16:00
[165]

hopkins [ Wieczny Optymista ]

wiec zamierzam wziac sie za strone i mam pytanie, oplaca sie robic ramki czy tabelki?? =]
Kolejne pytanie moze ktos dac strone z instrukcja instalacji Apache w Windowsie =]
Wiem google, lenistwo i remont w domu =< malo czasu

20.04.2005
16:14
[166]

SZySZeC [ Legionista ]

:Serafin: - https://www.google.pl/search?hl=pl&q=jak+zainstalowa%C4%87+phpbb&lr=lang_pl - do wyboru do koloru...

hopkins - to zależy co chcesz przedstawić, z resztą kilka postów wyżej jest dyskusja o tym ;) Ale jeśli chodzi o cały szkielet stronki to raczej tabele, już dawno rezygnuje się z ramek... Co do apache - znalazłem w ulubionych... jakieś stare, bo dawno nie korzystałem z tej stronki - https://www.filg.uj.edu.pl/~lb/apache/

20.04.2005
22:05
smile
[167]

-=]o[=- [ Generał ]

panowie pytanko:

jak mam zapodać na stronkę object zrobiony we flash'u (najnowsza wersja - bawię się flaszem mx 2004) ?

20.04.2005
23:41
[168]

hotDog [ Outsider ]

-=]o[=- --> We flashu:

Plik > Publikuj

lub

File > Publish

i Flash Ci generuje stronkę *.html już z kodem i wsio działa

Dla ustawienia opcji: File > Publish Settings (Plik > Opcje publikacji)

22.04.2005
16:01
smile
[169]

-=]o[=- [ Generał ]

hotDog ---> wielkie dzięki

22.04.2005
16:10
[170]

Regis [ ]

hopkins --> Po co sobie utrudniac zycie - sciagnij WAMP-a (Wamp Server) - instalujesz jak zwykly program (Dalej->Akceptuję->Dalej->Dalej->...->Dalej->Instaluj->Zakończ ;) )i masz skonfigurowanego apacza razem z php i mysql-em, a do tego jakis phpMyAdmin i inne dodatki.

A w ramkach nie rob, o ile nie poprawi do znaczenie funkcjonalnosci strony :)

22.04.2005
16:31
[171]

Trollf [ ]

hmm... mam takie pytanko...
czy znacie jakies serwery webowe (apache, mysql, php) offline? chodzi o to by mogly byc uruchamiane np. z plytki cdrom, na ktorej to plytce znajduje sie stronka w php z baza mysql?
ja dotchczas znalazlem jeden - 'dwebpro' - jest bardzo fajny i sprawdza sie dosc dobrze, ale jednak ma kilka drobnych dla mnie niedogodnosci, ze jednak rozgladam sie za czyms lepszym...
-?-

22.04.2005
17:11
[172]

=Bart= [ Junior ]

Dowiedziałem się kilka ciekawych rzeczy czytając powyższy tekst i mam jeszcze jeden problem. Przerabiam stronę i pozbywam się ramek. Chcę dodać skrypt newsów na stronie. Linki do newsów pokazują się w komórce w lewej części strony (strona oparta na tabeli). Co mam zrobić aby po kliknięciu na link treść newsa pokazała się w środkowej komórce a nie tam gdzie są linki newsów?

22.04.2005
23:45
smile
[173]

hotDog [ Outsider ]

=Bart= --> mam rozumieć, że skrypt opierasz o PHP?

Jeśli tak to wystarczy użyć inlude():

<!-- kod stronki i początek tabeli gdzie ma być wczytywana zawartość... -->
<td>
<?php
include($zmienna + ".inc");
</td>
<!-- ciąg dalszy kodu stronki... -->


gdzie, zmienna to odwołanie się do zmiennych przesyłanych do skryptu poprzez adres URL w przeglądarce, np:

https://strona.com/index.php?zmienna=hobby

i wtedy gdy:

$zmienna = $HTTP_GET_VARS['zmienna'];

badź

$zmienna = $_GET['zmienna']

(2 opcje do wyboru, zależy od implementacji).

To wtedy skrypt wczyta zawartość pliku o nazwie "hobby.inc" w którym może byc zarówno zwykły tekst jak i tagi HTML'a



PS. jeśli coś pokopałem, to poprawcie mnie - dawno nie siedziałem w php :-)

23.04.2005
10:43
[174]

hugo [ v4 ]

Mam taki dylemat:

Chciałbym na swojej stronie, w jedną z komórek tabeli wkleić logowanie do poczty, która znajduje się pod innym adresem... chcę aby wyglądało to tak jak np. jest zrobione na głównej stronie portalu o2.pl (logowanie do poczty).

moja strona znajduje się pod adresem: sobotka.one.pl
strona z webmail znajduje sie tutaj: poczta.sobotka.one.pl

I tak, wpisując na stronie głównej login i hasło można się dostać do swojej skrzynki pocztowej....

23.04.2005
11:13
[175]

Trollf [ ]

hugo ->
wystarczylo tylko podejrzec zrodlo kodu na stronce poczta.sobotka.one.pl i odrobinke je zmodyfikowac...


<form name="form1" action="https://poczta.sobotka.one.pl/msglist.php" method=post>
.: <b>Informacje Logowania</b> :.<br>
<b>Login</b>: &nbsp;<input type=text size=5 name="f_user" value="" class="textbox" style="width:80px;"> <b>@sobotka.one.pl <input type=hidden name=six value=0></b><br>
<b>Haslo</b>: &nbsp;<input type=password size=5 name="f_pass" value="" class="textbox" style="width:80px;"> <input type=submit name=submit value="Zaloguj &gt;&gt;" class="button"><br>
<a href="https://poczta.sobotka.one.pl/./cgi-bin/changepassword.cgi"><B><FONT COLOR="#0000FF"> .:: Zmien haslo ::. </FONT></B></a>
</form>

23.04.2005
12:38
[176]

piter_23 [ Junior ]

Witam, mam taki oto problem

Mam pole typu select (lista rozwijana) obsłużone zostało w nim zdarzenie onChange, po wybraniu z pozycji z listy wywołuje pewną funkcje i u wszystko jest w porządku, ale onChange nie działa jeżeli użytkownik wybierze tę samą pozycję zlisty (jak sama nazwa zdarzenia wskazuje). Mimo to mam potrzebę aby jakoś wymusić zadziałanie tego zdarzenia lub w jakis inny sposób to obsłuzyć - nie mam pomysłu i prosze o pomoc.
pozdro P.

23.04.2005
13:32
[177]

hugo [ v4 ]

Trollf -=> dziękuję, zaraz wkleje i sprawdze how does it works :-)

23.04.2005
14:14
[178]

SZySZeC [ Legionista ]

piter_23 - a onFocus albo onBlur? musisz popróbować z różnymi zdarzeniami. Ewentualnie możesz jeszcze onMouseOver

23.04.2005
14:22
[179]

SZySZeC [ Legionista ]

ha, mam pomysła! hmm - jeśli wybierze to samo to znaczy, że kliknie w to, więc... onClick powinno załatwić sprawe. Ale musisz też dać onChange na wypadek gdyby rolką się poruszał

23.04.2005
14:30
[180]

hugo [ v4 ]

Trollf -=> a czy da sie przycisk "zaloguj" zamienić na zwykły link?

23.04.2005
15:24
[181]

SZySZeC [ Legionista ]

Niestety hugo nie da się. Ten przycisk po prostu wysyła dane z formularza do skryptu php i nie da się go zastąpić. Oczywiście stylami możesz zrobić tak, żeby wyglądał jak zwykły tekst - żaden problem stylami :D

23.04.2005
15:55
[182]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SZySZeC & hugo => Oczywiscie ze sie da to zrobic :) Za pomoca JS mozna wyslac formularz, a jak wiadomo zwykly link idealnie nadaje sie do wywolywania funkcji JS :) Trzebaby jeszcze dodac parametr id do taga <form> zeby kod dzialal uniwersalnie pod wszystkimi przegladarkami :)

<script type="text/javascript">
function FS(name) ‹
var Obj = (document.getElementById) ? document.getElementById(name) : document.all[name];
if(Obj != null) ‹
Obj.submit();


</script>

I link:
<a href="javascript:FS('form1');">Zaloguj</a>

23.04.2005
16:32
[183]

hugo [ v4 ]

Jeszcze 2 pytanka:

1. jako że java-scriptu nie kumam za grosz (:)) chcę zmienić button poprzez styl.. dopisałem do niego: style="height:15px;font-size:10px;" i efekt jest taki ze przycisk jest mniejszy (15px) ale czcionka nie zmieniła się wcale... :|

2. Druga kwestia to czy ktoś wie jak w css zastąpić javowy system efektów onmouseover? Lub inaczej: jak zrobione są przyciski na forum (np. nowy wątek, lista wątków itp.), tak że zmieniają one kolor po najechaniu... :P

23.04.2005
18:33
[184]

SZySZeC [ Legionista ]

masz rację Drak'kan ;) Nawet na stronie przy Twoim pseudo przy newsletterze jest tak zrobione :D Hugo - bo dla przycisku nie zdefiniujesz niczego dla czcionki... musisz np dać przycisk w tabele i dla tabeli... ;) A na grach online jest zrobione klasami, chyba za pomocą hoovera w stylach, a nie onMouseOverem ;)

23.04.2005
18:46
[185]

Regis [ ]

Zacznijmy od tego, ze przyciski na forum (procz nielicznych) to nie przyciski w sensie <input type="submit"> tylko linki wstawione do tabelki, ktora z kolei ma parametry onMouseOver itp. :)

23.04.2005
19:01
[186]

SZySZeC [ Legionista ]

eee... Regis - wątek o submicie w logowaniu skończyliśmy i teraz po prostu o przyciskach na golu, wiemy, że to nie są submity :D A tak poza tym - tabele nie mają onMouseOvera ;)

23.04.2005
19:02
[187]

SZySZeC [ Legionista ]

tzn chodzi mi o to, że te komórki tabeli tutaj na golu nie mają - luknij do źródła

23.04.2005
19:11
[188]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SZySZeC => Te tabele tutaj na golu nie maja to fakt, bo wszystko zalatwione jest stylami CSS. Zreszta i tak style te nie odnosza sie do komorek tabel tylko do tagow <a> :) Wszystko zalatwione jest poprzez okreslenie klasy i "subklasy" hover dla danego taga :)

23.04.2005
19:16
[189]

SZySZeC [ Legionista ]

czyli tak jak pisałem (5 postów wyżej od tego posta) :D

24.04.2005
11:42
[190]

hugo [ v4 ]

Ktoś ma dobry link do manuala jak utworzyć przyciski za pomocą stylów CSS?

24.04.2005
15:12
smile
[191]

SZySZeC [ Legionista ]

Hugo - musisz po prostu poczytać ogólnie o stylach ;) Sądzę, że kurs Pawła Wimmera jest dobry, na dole jest link do spisu treści i tam masz kilka linków do styli, a to jest jeden z nich https://webmaster.helion.pl/kurshtml/style/style.htm ;) Co do dynamicznej zmiany styli to mój nauczyciel ma na stronie troche rzeczy i cośtam możesz z tego wykombinować - https://lonet.gdynia.pl/~genek/ , klikasz szkoła, javascript/style i masz w 2.2.X bodajże :)

24.04.2005
15:21
[192]

nathan rahl [ Konsul ]

Ma ktoś najnowszą wersję Macromedia Dreamweaver ?

Ciekawi mnie opinia na temat tego programu, jak się kożysta i w ogóle..

24.04.2005
15:38
smile
[193]

SZySZeC [ Legionista ]

ja mam MX 2004. no moim zdaniem jeden z lepszych edytorów, w sumie łatwy interfejs, dużo funkcji i jest taki przyjazny dla użytkownika. Poza tym ma wbudowane kursy, helpy i manuale i duuużo innych rzeczy ;) Tylko jest drogi i to baardzo :/

24.04.2005
15:56
[194]

wi3dzmin [ Konsul ]

ja używałem MX i hmm edytor bardzo dobry w sumie nie ma się do czego przyczepić, ale nie wiem czy wart swojej ceny... może gdy "projektujesz" w trybie wizualnym pokazuje pełnię możliwości, ja używałem tylko tekstowego. Jednak jego największą wadą jest ogromne zapotrzebowanie na pamięć... przy włączonym MX cięzko słuchało się muyzy z winampa a równolegle włączonym photoshopie nie było mowy. Inna sprawa że mój komp nie jest jakąś tam wypasioną maszyną ;)

BTW ja mam problem, po formacie instaluję KRASNALA pod windowsem XP i nie działa mi Mysql :( nie wiem czemu, jeden reinstall narazie nic nie dał... jakieś sugestie?

24.04.2005
17:47
smile
[195]

SZySZeC [ Legionista ]

może appserv - też dobry :D

02.05.2005
12:40
[196]

peanut [ kriegsmaschine ]

witam, webmasterzy. pisze tego posta z dwoch powodow: jeden z nich to problem natury technicznej, drugi zapytanie.
ad1. w jaki sposob mozna podtrzymywac trwanie sesji, jej zmiennie, etc. podczas przechodzenia do innych plikow .php? bawie sie tymze ustrojstwem dopiero drugi dzien i kiedy probuje odwolac sie do sesji wywolanej w index.php, w pliku jakistam.php, ktory w zaleznosci od zmiennej sesyjnej powinien wykonywac inne dzialania, okazuje sie ze wszystkie wartosci $_SESSION zniknely. dlaczego? jak to zmienic? (pewnie chodzi o cos z headerami, ale o co dokladnie? wszelka pomoc mile widziana;)
ad2. byc moze ktos moglby polecic mi prosty skrypt do zarzadzania userami, operujacy na plaskiej bazie danych?

rgrds

09.05.2005
21:33
[197]

wi3dzmin [ Konsul ]

eee co to jest plaska baza danych? skryptow szukaj chociazby na skrypty.pl :) a co do sesji to nie wiem, nie korzystam ;) Ale to jest coś z przypisaniem ciasteczka do konkretnego adresu...

A ja tyż mam pytanie.

Mam sobie plik
==index.php==
pierwsza czesc strony
include("srodek.php");
druga czesc strony
=============

i teraz w pliku chce zamiescic skrypt
Jednak w trakcie wykonywania skryptu chciałbym go nagle w pewnym momencie przerwać.... no wiecie cosik sie nie zgadza i nie ma sensu kontynuwać skryptu.
np.
if($_POST['dane'] == "")

die("Nie podales zadnych danych");


tylko takie coś przerwie wykonywanie całego skryptu łącznie z drugą częścią strony index.php

jest jakaś możliwość aby przerwać wykonywanie tylko i wyłącznie includowanego skryptu bez przerywania dalszego wykonywania pliku index.php?

BTW moża by już założyć nową część :) i chyba się webmasterzy uczą bo cicho tutaj :)

09.05.2005
22:22
[198]

dowhook [ Legionista ]

- Microsoft FrontPage
- Microsoft FrontPage Express

Tych dwóch programów stanowczo odradzam!

09.05.2005
22:53
[199]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

wi3dzmin => Plaska baza danych to po prostu baza oparta o pliki tekstowe :) A co do twojego pytania to po prostu uzyj funkcji return(); Funkcja ta przerywa wykonywanie skryptu w aktualnym pliku, wiec jesli plik byl include'owany to glowny skrypt pojdzie sobie dalej :)

09.05.2005
22:58
[200]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Nowy watek.

Musialem skrocic nazwe, bo sie nie miesila z dodatkowymi slowami... :/

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-05-09 22:58:42]

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.