GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

funkcje w builderze

04.01.2005
13:27
[1]

mallekith [ Centurion ]

funkcje w builderze

jak sie wywoluje funkcje w builderze?
mam napisana jakastam funkcje, ktora sie powinna uruchamiac po nacisnieciu buttiona.

tylko przy kompilacji wyrzuca mi cos takiego:
[linker error] unresolved external '__fastcall TForm1::SprawdzDate(System::TObject *) referenced from [sciezka]unit1.obj

za bardzo nie kumam o co chodzi, wpisalem funjcje do unit h funkcja ma wyswietlac na poczatek tylko message zebym wiedzial ze dziala ale na razie nei chce sie skompilowac. macie pomyslu?

04.01.2005
13:47
[2]

Swidrygajłow [ ]

z tego co widze funckje dodałeś do metod klasy TForm1, wiec musisz umiescic jej deklarancje w ciele klasy.
Nałatwiej funkcję napisac jako zwykłą odrębną, np.
void Dupa(int uuu)

04.01.2005
13:51
[3]

mallekith [ Centurion ]

wlasnie sam sie skroilem :) ale dzieki :)

a jeszcze jedno pytanie mam:

wybieram w trzech comboboxach date 1-31 styczen-grudzien 1960-2000

masz jakis pomysl na sprawdzanie czy np. nie ma daty 31 lutego albo 31 marca?

04.01.2005
14:07
[4]

Swidrygajłow [ ]

jest specjalna kontrolak do wybierania daty ktora sama to sprawdza (TDateTimePicker chyba sie nazywa albo jakoś tak)
możesz też to zrobić ręcznie, np przypisujac zdarzeniu OnChange każdego z comboboxów coś takiego:
int dni[12]=‹31,29,31,30,31,30,31,31,30,31,30,31›;

if (dni[ComboBox2->ItemIndex]<ComboBox1->ItemIndex+1 || (ComboBox2->ItemIndex==1 && ComboBox1->ItemIndex==28 && ComboBox3->ItemIndex+1960)%4!=0))
//obsluga błedu

04.01.2005
16:04
[5]

mallekith [ Centurion ]

dzieki,na pewno skorzystam :)

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.