GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

POMOCY! Mam sprawdzian! SZYBKO! Program w Turbo Pascalu!

04.01.2005
10:54
[1]

Alff [ Junior ]

POMOCY! Mam sprawdzian! SZYBKO! Program w Turbo Pascalu!

Mam teraz sprawdzian na informatyce w szkole! Mam jeszcze troszke czasu! potrzebuję szybko program! Prosze pomóżcie mi i go napiszcie! ]


treść programu:

"oblicz sumę liczb nieparzystych z przedziału [8,46] "

Pozdrawiam! Z góry dzięki!

04.01.2005
11:06
[2]

M'q [ Schattenjager ]

program suma
var a,wynik=integer;
begin
a:=9;
wynik:=a;
if a<46 then
begin
a:=a+2;
wynik:=wynik+a;
end;
else
write (wynik);
end.

To tak na szybko, mogą być jakieś zonki, więc lepiej sprawdź.

04.01.2005
11:22
[3]

Alff [ Junior ]

Sorki jest jakis lekki błędzik - prosiłbym o szybką poprawkę :) OGROMNE DZIĘKI!!!!

04.01.2005
11:29
[4]

M'q [ Schattenjager ]


program suma;
var a,wynik:integer;
begin
a:=9;
wynik:=a;
if a<46 then
begin
a:=a+2;
wynik:=wynik+a;
end;
write (wynik);
end.

04.01.2005
11:33
smile
[5]

Alff [ Junior ]

Dzięki wielkie! Dostałem 4 za lekkie błędy! Ja mykam bo dzwonek był!! Dzieki wielkie! <PIWO> dla Ciebie!

04.01.2005
11:35
smile
[6]

M'q [ Schattenjager ]


Np.

04.01.2005
11:47
smile
[7]

DarkStar [ PowerUser ]

brak petli jest malym bledem?:)

04.01.2005
11:49
smile
[8]

Father Michael [ Padre ]

DarkStar -> wlasnie cos mi ten IF wadzi, powinno byc chyba WHILE :)

04.01.2005
11:51
smile
[9]

DarkStar [ PowerUser ]

raczej repeat until:)


cos mi sie wydaje, ze M'q blednie rozwiazal leniowi prace domowa. zdziwi sie chlopak:P

04.01.2005
11:55
smile
[10]

Father Michael [ Padre ]

DarkStar -> moze tez byc REPEAT UNTIL :)

z FOR tez by dzialalo :)

04.01.2005
11:59
[11]

captain_nemo [ Generał ]


a nie powinno byc tak ?

program suma;
var a,wynik:integer;

begin
a:=9;
wynik:=0;
while a>=9 and a<=46 do
begin
if a mod 2 = 1 then
wynik:=wynik+a;
inc(a)
else
inc(a);
end;


write (wynik);
end.

04.01.2005
12:06
[12]

Father Michael [ Padre ]

captain_nemo -> moze byc i tak, choc mozna to spokojnie skrocic:
- nie sprawdzac warunku a>=9 bo napewno zachodzi
- zwiekszac a o 2 a nie o 1, dzieki czemu dwukrotnie przyspieszymy dzialanie i mozemy pominac warunek.

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-01-04 12:05:11]

04.01.2005
12:08
smile
[13]

DarkStar [ PowerUser ]

tak zwana optymalizacja:)

04.01.2005
12:12
smile
[14]

Sir klesk [ Sazillon ]

:O

04.01.2005
12:14
[15]

fanlegii79 [ Konsul ]

program sumaNiep8_46;
write (54*17);
end.

04.01.2005
12:23
[16]

captain_nemo [ Generał ]


Father
dalem takie warunki bo na nich dobrze widac co sie dzieje i koles moze sie cos nauczy...

04.01.2005
12:24
smile
[17]

Father Michael [ Padre ]

captain_nemo -> nas uczyli optymalizowac co sie tylko da, wiec jestem do tego przyzwyczajony :)

04.01.2005
12:44
[18]

WindowsXP [ Konsul ]

To korzystając z tematu:

Mam TP 7.0 i po uruchomieniu TURBO.EXE z folderu BIN odpala się normalny interfejs Pascala, tyle, że nie mogę wklepać żadnych znaków. Nie działa nawet menu. Dlaczego?

04.01.2005
17:28
smile
[19]

M'q [ Schattenjager ]


Dzięki wielkie! Dostałem 4 za lekkie błędy!

cos mi sie wydaje, ze M'q blednie rozwiazal leniowi prace domowa.


No faktycznie się zdziwi, w cholere błędów, po fakcie to wszyscy chętni do pomocy, ale jak trzeba to jak zwykle nikogo nie było.

04.01.2005
17:50
[20]

donzoolo [ Senator ]

winXP----> sprobuj nacisnac ALT+Enter

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.