GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Pomoc z języka niemieckiego

21.12.2004
00:43
[1]

Yanek [ Paprykarz ]

Pomoc z języka niemieckiego

Na jutro na J. niemiecki mam przygotowac przepis na jakies swiateczne danie....jako ze dopiero teraz mi sie przypomnialo a zrobienie (przetlumacznie) go zajeloby mi z 2 h a nie mam tyle czasu, postanowilem zwrocic sie do Was o pomoc...Na dole zamieszczam przepis jaki zamierzam przygotowac...Bylbym bardzo ale to bardzo wdzieczny jesli ktos z Was, jesli tylko zna dobrze jezyk niemiecki, przetlumaczyl ten moj przepis:

Uszka z grzybami do barszczu

Sładniki:
20 dag suszonych grzybów
1 cebula
1 łyżka masła
sól pieprz

Wykonanie:
Grzyby dokładnie umyć, namoczyć, pozostawić na noc. Na drugi dzień ugotować w tej samej wodzie, ostudzić, posiekać w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na maśle lub oleju. Połączyć z grzybami, razem poddusić, przyprawiać do smaku solą i grubo zmielonym pieprzem. Przyrządzić ciasto jak na pierogi, pokroić na kwadraciki. Nałożyć ostudzony farsz, starannie zlepić brzegi. Ugotoweać w osolonym wrzątku.

PS: wazne jest, aby pisac w trybie rozkazujacym

Z gory bardzo dziekuje!

21.12.2004
01:38
smile
[2]

techi [ Legend ]

Wpisz w www.Aol.de powiedzmy Mohnkuchen, a znajdziesz to co szukasz;]

21.12.2004
07:53
[3]

DeXX. [ mp44 is my destiny ]

jakby ci sie nie chcialo szukac to masz:

Zutaten:
6 Eigelb
6 Eiweiß
100 g Butter
75 g Puderzucker
½ Zitrone (unbehandelt)
150 g gemahlener Mohn
75 g gemahlene Mandeln
Außerdem:
Fett und Mehl für die Form
Schokoladenglasur
Torte mit Mäuse

Zubereitung:
Das Eigelb mit der Butter schaumig schlagen. Zwei Drittel Puderzucker, Zitronensaft und abgeriebene Zitronenschale dazugeben.
Das Eiweiß mit dem restlichen Puderzucker steif schlagen, und unter die Butter-Eimasse heben. Den Mohn und die Mandeln dazugeben, und gut vermengen. In eine gefettete, mit Mehl ausgestäubte Kastenform füllen, und bei 175° C etwa 60 Minuten backen.
Anschließend noch 10 Minuten in der Form ruhen lassen, dann auf ein Kuchengitter stürzen und erkalten lassen.

© 2000-2025 GRY-OnLine S.A.