GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Jajecznica - pytania nooba

19.11.2004
16:00
smile
[1]

Toolism [ JCreator ]

Jajecznica - pytania nooba

Witajcie. Wiem że to forum gry-online ale wierze ze i wy robicie sobie jajecznicę;D Moje pytanie jest proste. Czy znacie jakies przepisy na urozmaicenie jajecznicy? Moje pytanie bierze się stąd iż dopiero od tego roku zacząłem życie studenta i jestem zmuszony robić sobie sam żarcie. Gotować nie umiem zupełnie.. ale jajecznice zrobic każdy może;D Zatem..? Jakie są wasze propozycje na zrobienie ciekawszej jajecznicy?:)

PS. Szukałem .. był jeden wątek dawno dawno temu, ale w nic był link do jeszcze innego wątku (Gofra) który to wątek już nie istnieje.. albo przynajmniej ja nie mogłem się do niego dostać.

19.11.2004
16:03
smile
[2]

zawilec [ Pretorianin ]

jajecznica zwykla z 4jaj :D + grzybki + cebulka = najlepsza jajecznica jaką jadłem w życiu

19.11.2004
16:04
[3]

Van Gray [ Qu!kdeV ]

Dodaj cebulki i trochę boczku, popierz (tylko nie spieprz ;-D ).

19.11.2004
16:04
smile
[4]

mcl007 [ Galaxy Ranger ]

tak tak masz racje, poszukaj watku gofra bylo tam od groma pzrepisow na jajecznice :) pozatym chyba watki nie znikaja co nie ?

19.11.2004
16:05
[5]

gladius [ Óglaigh na hÉireann ]

pomidory, czosnek... Na raz, albo oddzielnie.

19.11.2004
16:06
smile
[6]

mcl007 [ Galaxy Ranger ]

kto szuka ten znajdzie ;)

watek gofra jak na dloni ;)

19.11.2004
16:07
smile
[7]

FAJEK [ CD Projekt ]

Jajecznica puchata z mnóstwem zielonych akcentów

składniki
8 jajek
2-3 średniej wielkości dymki z cebulkami
2 czubate łyżki kwaśnej, i najlepiej tłustej (co najmniej 18%) śmietany
spora szczypta soli
dwie czubate łyżki masła

sposób przygotowania
Jajka myję pod wrzątkiem, następnie pojedynczo wbijam do miseczki, dodaję śmietanę, sól i rotrzepuję na pulchną masę trzepaczką (można też użyć do tego widelca) - staram się by w masie znalazło się jak najwięcej powietrza - dzięki temu jajecznica będzie pulchna i delikatna.

Dymkę myję, osuszam i kroję na niezbyt małe kawałki.

Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam dymkę i smażę 1-2 minuty, aż zacznie mocno pachnieć i jej kolor stanie się bardziej intensywny, wtedy wlewam masę jajeczną i smażę na średnim ogniu często mieszając.

Podaję od razu z patelni (zimna jajecznica to przecież zaprzeczenia jajecznicy) z pszenną bułką i sporym kubkiem mleka lub kakao.





Jajecznica po gospodarsku z ziemniakami, boczkiem i cebulą

składniki
6 jajek
5-10 dag wędzonego, raczej tłustego boczku
2 cebule średniej wielkości
3 ugotowane ziemniaki
2 łyżki oleju
sól
spora garść grubo posiekanego szczypioru

sposób przygotowania
Jajka wbijam do miseczki.
Cebulę obieram i kroję na ósemki.
Ziemniaki kroję na niezbyt cienkie plastry.
Boczek kroję na niezbyt małą kostkę.

Na patelni rozgrzewam olej, dodaję boczek i cebulę. Smażę przez 2 minuty cały czas mieszając. Kiedy cebula zeszkli się lekko, dodaję ziemniaki i smażę następne 2 minuty, aż ziemniaki zaczną się rumienić po bokach.
Dodaję jajka i wszystko mieszam.
Smażę często lub rzadko mieszając - lepiej mieszać rzadko - myślę, że jajecznica "po gospodarsku" powinna być raczej w dużych kawałkach. Smażę kilka chwil do uzyskania żądanej konsystencji. Posypuję szczypiorem.

Podaję od razu po usmażeniu ze szklanicą zimnego kwaśnego mleka, kefiru, bądź w ostateczności mleka.
Z maślanką jest przepyszna!





Jajecznica z wędzonym łososiem

składniki
6 jajek
2 czubate łyżki kwaśnej i gęstej i tłustej śmietany (co najmniej 18%)
kawałek wędzonego łososia - około 5 dag
czubata łyżka masła
kilka gałązek koniecznie świeżego koperku

sposób przygotowania
Jajka wbijam do miseczki, dodaję śmietanę. Za pomocą trzepaczki składniki zamieniam w puszystą masę - trzepię je bardzo energicznie przez kilka dłuższych chwil.

Łososia kroję na cienkie paski.

Na patelni rozpuszczam masło, kiedy zaczyna się lekko pienić (uważam, by nie zaczęło się palić) wrzucam paski łososia i smażę przez kilka chwil, by wydobyć z niego aromat. Uważam, by nie zaczął się smażyć - wystarczy dosłownie pół minuty, nie więcej. Następnie wlewam masę jajeczno-śmietanową. Smażę na sporym ogniu przez kilka minut cały czas mieszając, do uzyskania żądanej konsystencji.

Jeśli ryba nie była bardzo słona potrawa może wymagać odrobiny soli.

Podaję od razu po przygotowaniu udekorowaną gałązkami świeżego koperku.




Jajecznica z kawałkami chrupkich grzanek

składniki
6 jajek
2 czubate łyżki kwaśnej i gęstej i tłustej śmietany (co najmniej 18%)
2 czubate łyżki masła
2 bułki kajzerki - najlepiej lekko czerstwe
spora szczypta soli
łyżka drobno posiekanego cienkiego szczypiorku

sposób przygotowania
Jajka wbijam do miseczki, dodaję śmietanę i sól. Za pomocą trzepaczki składniki zamieniam w puszystą masę - trzepię je bardzo energicznie przez kilka dłuższych chwil.

Kajzerki kroję na kostkę o boku 1 cm.

Na patelni rozpuszczam jedną łyżkę masła i wrzucam kawałki bułek - smażę przez kilka chwil, energicznie mieszając. Kiedy grzanki lekko się zrumienią z większości stron do patelni dodaję pozostałe masło i wlewam masę jajeczno-śmietanową. Smażę na sporym ogniu przez kilka minut cały czas mieszając, do uzyskania żądanej konsystencji. Podaję od razu po usmażeniu.

Czasem posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem, czasem nie posypuję niczym.

19.11.2004
16:15
smile
[8]

Toolism [ JCreator ]

Dziękuję bardzo:)

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.