GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron www [cz. 22]

02.11.2004
12:41
smile
[1]

hotDog [ Outsider ]

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron www [cz. 22]

Wstęp:

Kącik ten powstał w celu gromadzenia informacji, zapytań, porad, a także jako miejsce publikacji i oceny witryn stworzonych przez forumowiczow GOL'a. Wszystko powinno znajdować się w jednym miejscu, aby można było łatwiej i przyjemniej odnaleźć informacje związane z tworzeniem stron www. Liczymy na to, że kącik będzie bardzo często odwiedzany :)

---------------------------------------------------------

FAQ - Najczęściej zadawane pytania

Na razie pusto :)


NARZĘDZIA WEBMASTERSKIE:

Edytory graficzne - WYSIWYG

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Amaya - www.w3.org/amaya
- Adobe GoLive - www.adobe.com
- Microsoft FrontPage
- Microsoft FrontPage Express
- Pajaczek
- CoffeeCup Free
- Free HTML 6.0
- 1st page 2000

Edytory tekstowe

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Notatnik
- Webmajster
- Pajaczek pro
- Zajaczek
- HotDog Pro
- ezHTML
- NoteTab Light
- Website Pro

Programy do obróbki grafiki i animacji:

- Flash MX
- 3D Flash Animator
- Ulead GIF Animator
- Adobe PhotoShop
- Paint Shop Pro
- GIMP
- Corel Draw

Narzędzia do publikacji stron na serwerach:

- CuteFTp
- Total Commander
- WS_FTP

Spis darmowych serwerów

- https://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=1145

Najlepszy kurs HTML

- https://webmaster.helion.pl/kurshtml/

BŁĘDY W TWORZENIU STRON - koniecznie przeczytaj!

- https://pornel.ldreams.net/bledy/

Ciekawe strony dla webmasterów:

- https://www.me2.pl/
- https://ezhtml.bydnet.com.pl/
- https://www.webhelp.pl/
- https://www.siteql.net/
- https://www.javascript.kom.pl/
- https://www.kess.snug.pl/

Za darmo dla webmasterów

- https://www.4free.pl/
- https://www.ksiegi.emix.net.pl/
- https://www.free4web.pl/
- https://www.dhost.info/

Nasze strony:

wi3dzmin
- https://www.brokilon.aplus.pl

[HNTR]
- www.lump-attack.prv.pl/

hotDog
- https://www.lookas.prv.pl/

Quicky
- https://www.gamers-equipment.xt.pl/

SULIK
- https://www.nomaniekozoki.prv.pl/

Drak`kan
- https://strefa3d.gry-online.pl/




================================
Archwium Kącika:
================================

cz. 01: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=282993
cz. 01: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=1724087 REIKARNACJA
cz. 02: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=293434
cz. 03: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=561138
cz. 04: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=681039
cz. 05: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=709817
cz. 06: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=778829
cz. 07: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=860865
cz. 08: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=987171
cz. 09: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=1348213
cz. 10: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=1966148
cz. 11: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=2031618
cz. 12: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=2059468
cz. 13: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=2160961
cz. 14: https://gracz.info/s043.asp?ID=2219048
cz. 15: https://gracz.info/s043.asp?ID=2305650
cz. 16: https://gracz.info/s043.asp?ID=2374934
cz. 17: https://gracz.info/s043.asp?ID=2404162
cz. 18: https://gracz.info/s043.asp?ID=2479809
cz. 19: https://gracz.info/s043.asp?ID=2531725
cz. 20: https://gracz.info/s043.asp?ID=2661899
cz. 21: https://gracz.info/s043.asp?ID=2739264
(proszę dopisywać kolejne części)


Link do poprzedniej części:

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-11-02 13:13:28]

02.11.2004
13:15
smile
[2]

hotDog [ Outsider ]

Korzystając z okazji, że mam dzisiaj dzień wolny od zajęć dopisałem Archiwum Kącika :-)))

W grudniu kończy mi się abonament, więc ktoś będzie musiał przejąć pieczę nad wątkiem :-) I proszę o dopisywanie kolejnych cześci do Archiwum, co by się nie stworzył bałagan :-)

02.11.2004
18:00
smile
[3]

Nazaya [ Konsul ]

hotDog --> Siemka mam zapytanie czy to jest poprawny kod na scrollbar'a ?

style="FILTER: chroma (color=#FFFFFF)"
Example:


<iframe name="iframe" style="border:0px dotted black"
width=150 height=150 src="main.htm"
style="FILTER: chroma (color=#FFFFFF)"></iframe>

<!--body ‹
scrollbar-base-color: #FFFFFF;
scrollbar-track-color: #FFFFFF;
scrollbar-face-color: #FFFFFF;
scrollbar-highlight-color: #FFFFFF;
scrollbar-3dlight-color: #000000;
scrollbar-darkshadow-color: #000000;
scrollbar-shadow-color: #FFFFFF;
scrollbar-arrow-color: #000000;

-->

03.11.2004
17:19
[4]

hotDog [ Outsider ]

ten kod:

scrollbar-base-color: #FFFFFF;
scrollbar-track-color: #FFFFFF;
scrollbar-face-color: #FFFFFF;
scrollbar-highlight-color: #FFFFFF;
scrollbar-3dlight-color: #000000;
scrollbar-darkshadow-color: #000000;
scrollbar-shadow-color: #FFFFFF;
scrollbar-arrow-color: #000000;

jest "poprawny".

Piszę to w nawiasie, ponieważ obecnie kod koloryzujący pasek przewijania odchodzi i nie ma go w specyfikacji CSS-2, W3 odchodzi od tego. Tak więc ten kod będzie działał jedynie pod IE, a na dodatek nie będzie zgodny ze standardem CSS. Więc Twój wybór :-)

05.11.2004
09:54
smile
[5]

Cacek [ Konsul ]

Witam wszystkich serdecznie,

malo sie ostatnio odzywam, bo nawal pracy straszny, ale nadrobie :)
Sluchajcie, kogo moglibyscie polecic do platnego hostingu? Chodzi mi oczywiscie o jak nalepszy transfer i z jak najwiekszym limitem danych miesiecznie, najlepiej bez limitu oczywiscie. No i za rozsadna cene, powiedzmy max 400, 500 PLN NETTO rocznie.

05.11.2004
20:59
[6]

Cacek [ Konsul ]

No nie wierze, ze wszyscy sa tak samo zapracowani jak ja ;-)

05.11.2004
21:30
[7]

van [ ignoruj mnie ]


Thc albo netlook... ew. webd

06.11.2004
20:11
[8]

Cacek [ Konsul ]

van --> dzieki, a miales moze z ktoryms z nich cos do czynienia? Chodzi mi o to czy miales mozliwosc testowania szybkosci dzialania?

Sluchajcie, znacie jakis ciekawy programik, stronke, czy cos innego, gdzie by byly jakies fajne przyklady gotowych formularzy? Jakos nie mam weny dzisiaj :) Szukam jakiegos fajnego przykladu wygladu. Chodzi o proste formularze zgloszeniowe...

07.11.2004
01:10
[9]

Cacek [ Konsul ]

Pomozcie bidakowi! Zawsze mialem problem z diabelnymi ramkami i tabelkami. Mase czasu nie bawilem sie jako takim HTML'em, jednak troche potrzebuje i niestety widze, ze znowu mam problem.
Potrzebuje zrobic teoretyczny banal: stronke podzielona na 3 czesci, na gorze logo, po lewej menu a w srodku tresc, tak jak na przykladzie tutaj https://www.cacek.neostrada.pl/test/

Po kliknieciu w FORMULARZ pojawia sie formularz, ale stronka sie rozjezdza, znaczy pojawia sie poziomy pasek przewijania. Jak tego uniknac, jezeli w ogole sie da? Spodobal mi sie <fieldset> ale jak go dalem bez niczego to mi sie rozjechal na cala szerokosc. Wymyslilem, ze wloze caly formularz w tabele ciut wieksza od niego, co tez uczynilem, <fieldset> nie wychodzi poza tebele, ale i tak sie pokazuje poziomy pasek przewijania. Pionowy jest ok i tak ma byc. Byc moze da sie jakos zakombinowac z tymi pikselami albo procentami w definicji tabeli, ale kombinuje, kombinuje i cos mi nie idzie. Jak w praktyce najlepiej radzic sobie z tym problemem?

W ogole to bylbym wdzieczny gdyby ktos mi jasno i prosto wyjanil (jezeli to w ogole mozliwe) jak sie powinno robic takie rzeczy jak wlasnie pozycjonowanie na stronie? Chodzi mi o to, czy poprawniej i lepiej jest uzywac wlasnie ramek czy tylko samych tabel czy moze samego CSS'a? Jak jest "politycznie" poprawnie i lepiej przy pozniejszych ewentualnych zmianach?

A i jescze jedno, jak najlepiej sie ustrzec przed problemami przy zmianie rozdzielczosci? Zakladam, ze robie strone dla 1024x768, ale jak ja najlepiej zaprojektowac, zeby bylo ok w wiekszej i mniejszej rozdzielczosci?

Bede ogromnie wdzieczny za wskazowki, bo jakos do konca tego nie moge zaczaic :)
I jeszcze jedno. Zaczalem sie bawic Dreamweaverem. Powiedzcie mi jak najlepiej w nim zarzadzac projektem? Chodzi mi o to czy lokalnie musze utrzymywac taka sama strukture jak chce miec na zdalnm serwerze? I jak to pozniej wszystko przetransportowac na serwer i aktualizowac przyjemnie, zeby sie sciezki nie porozjezdzaly i zeby nie trzeba bylo kazdego pliku recznie edytowac?

Wybaczcie jezeli temat byl juz poruszany wczesniej, ale nie przejrzalem jeszcze wszystkich czesci - troche tego jest :)

07.11.2004
15:04
[10]

Cacek [ Konsul ]

No to ja sobie pozwole na male ^UP^ :)

07.11.2004
15:20
[11]

reds23 [ redsov ]

witam potrzebowal bym jakis loader ... najlepiej zeby fajnie wygladaj i malo zajmowal ... ;)) wysokie wymagania ;))

07.11.2004
15:29
smile
[12]

stary1970 [ Generał ]

Ja mam takie małe pytanko(chociaż bardzo ważne dla mnie). Mianowicie, jak i gdzie zrobić link do podstrony ???
Ps: Tworze www w frontpag'u......

08.11.2004
14:39
[13]

pao13(grecja) [ Generał ]

czy mozna w html'u zrobic taka ramke?---------------->

08.11.2004
15:01
smile
[14]

Karnon [ Junior ]

można tylko trzeba chęci śmieszne co

08.11.2004
15:03
smile
[15]

Karnon [ Junior ]

ja bym ci wlał używać pajączka xcoś tam jest super stworzyłem nim 8 witryn

08.11.2004
15:05
smile
[16]

Karnon [ Junior ]

macie stronki jakieś:
Kącika:
================================

cz. 01: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=282993
cz. 01: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=1724087 REIKARNACJA
cz. 02: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=293434
cz. 03: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=561138
cz. 04: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=681039
cz. 05: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=709817
cz. 06: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=778829
cz. 07: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=860865
cz. 08: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=987171
cz. 09: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=1348213
cz. 10: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=1966148
cz. 11: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=2031618
cz. 12: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=2059468
cz. 13: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=2160961
cz. 14: https://gracz.info/s043.asp?ID=2219048
cz. 15: https://gracz.info/s043.asp?ID=2305650
cz. 16: https://gracz.info/s043.asp?ID=2374934
cz. 17: https://gracz.info/s043.asp?ID=2404162
cz. 18: https://gracz.info/s043.asp?ID=2479809
cz. 19: https://gracz.info/s043.asp?ID=2531725
cz. 20: https://gracz.info/s043.asp?ID=2661899
cz. 21: https://gracz.info/s043.asp?ID=2739264

08.11.2004
15:07
smile
[17]

Karnon [ Junior ]

jeszcze coś:
stron www. Liczymy na to, że kącik będzie bardzo często odwiedzany :)

---------------------------------------------------------

FAQ - Najczęściej zadawane pytania

Na razie pusto :)


NARZĘDZIA WEBMASTERSKIE:

Edytory graficzne - WYSIWYG

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Amaya - www.w3.org/amaya
- Adobe GoLive - www.adobe.com
- Microsoft FrontPage
- Microsoft FrontPage Express
- Pajaczek
- CoffeeCup Free
- Free HTML 6.0
- 1st page 2000

Edytory tekstowe

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Notatnik
- Webmajster
- Pajaczek pro
- Zajaczek
- HotDog Pro
- ezHTML
- NoteTab Light
- Website Pro

Programy do obróbki grafiki i animacji:

- Flash MX
- 3D Flash Animator
- Ulead GIF Animator
- Adobe PhotoShop
- Paint Shop Pro
- GIMP
- Corel Draw

Narzędzia do publikacji stron na serwerach:

- CuteFTp
- Total Commander
- WS_FTP

Spis darmowych serwerów

- https://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=1145

Najlepszy kurs HTML

- https://webmaster.helion.pl/kurshtml/

BŁĘDY W TWORZENIU STRON - koniecznie przeczytaj!

- https://pornel.ldreams.net/bledy/

Ciekawe strony dla webmasterów:

- https://www.me2.pl/
- https://ezhtml.bydnet.com.pl/
- https://www.webhelp.pl/
- https://www.siteql.net/
- https://www.javascript.kom.pl/
- https://www.kess.snug.pl/

Za darmo dla webmasterów

- https://www.4free.pl/
- https://www.ksiegi.emix.net.pl/
- https://www.free4web.pl/
- https://www.dhost.info/

Nasze strony:

wi3dzmin
- https://www.brokilon.aplus.pl

[HNTR]
- www.lump-attack.prv.pl/

hotDog
- https://www.lookas.prv.pl/

Quicky
- https://www.gamers-equipment.xt.pl/

SULIK
- https://www.nomaniekozoki.prv.pl/

Drak`kan
- https://strefa3d.gry-online.pl/




================================
Archwium Kącika:
================================

cz. 01: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=282993
cz. 01: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=1724087 REIKARNACJA
cz. 02: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=293434
cz. 03: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=561138
cz. 04: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=681039
cz. 05: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=709817
cz. 06: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=778829
cz. 07: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=860865
cz. 08: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=987171
cz. 09: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=1348213
cz. 10: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=1966148
cz. 11: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=2031618
cz. 12: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=2059468
cz. 13: https://gracz.info/s043_archiwum.asp?ID=2160961
cz. 14: https://gracz.info/s043.asp?ID=2219048
cz. 15: https://gracz.info/s043.asp?ID=2305650
cz. 16: https://gracz.info/s043.asp?ID=2374934
cz. 17: https://gracz.info/s043.asp?ID=2404162
cz. 18: https://gracz.info/s043.asp?ID=2479809
cz. 19: https://gracz.info/s043.asp?ID=2531725
cz. 20: https://gracz.info/s043.asp?ID=2661899
cz. 21: https://gracz.info/s043.asp?ID=2739264
(proszę dopisywać kolejne części)


Link do poprzedniej części:

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-11-02 13:13:28]

» https://gracz.info/s043.asp?ID=2739264

www.sercedlamarcina.pl
--------------------------------------------------------------- REPEAT [ input; output; ] UNTIL ( orgasm == TRUE )
02.11.2004 | 13:15
hotDog [ Outsider ] https://www.lookas.prv.pl

Korzystając z okazji, że mam dzisiaj dzień wolny od zajęć dopisałem Archiwum Kącika :-)))

W grudniu kończy mi się abonament, więc ktoś będzie musiał przejąć pieczę nad wątkiem :-) I proszę o dopisywanie kolejnych cześci do Archiwum, co by się nie stworzył bałagan :-)

www.sercedlamarcina.pl
--------------------------------------------------------------- REPEAT [ input; output; ] UNTIL ( orgasm == TRUE )
02.11.2004 | 18:00
Nazaya [ Pretorianin ]

hotDog --> Siemka mam zapytanie czy to jest poprawny kod na scrollbar'a ?

style="FILTER: chroma (color=#FFFFFF)"
Example:


<iframe name="iframe" style="border:0px dotted black"
width=150 height=150 src="main.htm"
style="FILTER: chroma (color=#FFFFFF)"></iframe>

<!--body ‹
scrollbar-base-color: #FFFFFF;
scrollbar-track-color: #FFFFFF;
scrollbar-face-color: #FFFFFF;
scrollbar-highlight-color: #FFFFFF;
scrollbar-3dlight-color: #000000;
scrollbar-darkshadow-color: #000000;
scrollbar-shadow-color: #FFFFFF;
scrollbar-arrow-color: #000000;

-->


If so, anybody ever hated you. It only because wanted like you.
03.11.2004 | 17:19 hotDog [ Outsider ] https://www.lookas.prv.pl

ten kod:

scrollbar-base-color: #FFFFFF;
scrollbar-track-color: #FFFFFF;
scrollbar-face-color: #FFFFFF;
scrollbar-highlight-color: #FFFFFF;
scrollbar-3dlight-color: #000000;
scrollbar-darkshadow-color: #000000;
scrollbar-shadow-color: #FFFFFF;
scrollbar-arrow-color: #000000;

jest "poprawny".

Piszę to w nawiasie, ponieważ obecnie kod koloryzujący pasek przewijania odchodzi i nie ma go w specyfikacji CSS-2, W3 odchodzi od tego. Tak więc ten kod będzie działał jedynie pod IE, a na dodatek nie będzie zgodny ze standardem CSS. Więc Twój wybór :-)

www.sercedlamarcina.pl
--------------------------------------------------------------- REPEAT [ input; output; ] UNTIL ( orgasm == TRUE )
05.11.2004 | 09:54
Cacek [ Pretorianin ]

Witam wszystkich serdecznie,

malo sie ostatnio odzywam, bo nawal pracy straszny, ale nadrobie :)
Sluchajcie, kogo

08.11.2004
15:14
smile
[18]

Kijano [ Konsul ]

Ja mam pytanko jak zrobic zeby link po wjechaniu na niego myszką zmienil barwe np na żółtą ? No i żeby znikło podkreślenie ?
Bo narazie do tego nie doszedłem i mi takie glupie trochu wyszlo

08.11.2004
19:38
[19]

Kijano [ Konsul ]

nikt nie wie ?

08.11.2004
19:42
[20]

kamil_kriss [ Konsul ]

a jakaś fajnej stronik z layami to nie znacie??

08.11.2004
20:59
[21]

Requiem [ has aides ]

Kijano, wklejasz ten kod w sekcje <head> </head>

<style>
<!--
A ‹color: #B9B9B9›
A:hover ‹text-decoration: none; color: red›
A:active ‹text-decoration: none; color: red›
-->
</style>

pierwsze A to kolor linka
drugie A to kolor linka po najechaniu myszką
trzecie A to kolor linka aktywowanego

08.11.2004
21:00
[22]

Requiem [ has aides ]

Znaczki po literkach A "‹" i "›" to w rzeczywistosci SHIFT + [ lub ]

08.11.2004
21:05
[23]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

pao13(grecja) => Chodzi ci o przerywana linie w borderze ?? Hmm, musisz poszukac odpowiedniej nazwy, bo niestety nie pamietam jaka to i wpisujesz ja do stylu: border-style: [nazwa_stylu].

Karnon => Eee, nie chce byc niegrzeczny ale czy ty sie dobrze czujesz z tym wklejaniem ... :|

Kijano => Ustaw style CSS:

a ‹
color: white; // ustawia kolor linku
text-decoration: none; // likwiduje podkreslenie


a:hover ‹ // style dla tagow <a> po najechaniu na nie myszka
color: yellow;


[EDIT]

Hyh, chyba za zadko odswiezam strone :P

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-11-08 21:06:09]

08.11.2004
21:17
smile
[24]

Kijano [ Konsul ]

Dzięki wielkie :)

08.11.2004
21:40
[25]

pao13(grecja) [ Generał ]

Drak'kan ---->wiem o tym ale wlasnie nie wiem co pozniej trzeba wpisac.Patrzylem w ksiazce od html'u ale nic nie ma.Spytam sie jeszcze raz czy wie moze ktos jak zrobic taka ramke(border)--->

08.11.2004
21:58
smile
[26]

-=]o[=- [ Generał ]

czy mógłby mi ktoś podać link(bądź inne namiary) do jakiegoś poradnika?(legalnego oczywiście) najlepiej żeby było coś o PHP i żeby to było opisane jakimś normalnym językiem, bo ja zaczynam się interesować tym troche. wiem że na początku tego wątku są jakieś linki do poraników, ale to wszystko jakieś takie skomplikowane.... dzięki z góry za pomoc. a teraz idę spać...

09.11.2004
12:00
[27]

Cacek [ Konsul ]

Sluchajcie, czekajac na odpowiedz na mojego poprzedniego posta dotyczacego tabelek, frameow itp mam jeszcze jedno pytanie. Jak obsluzyc formularz bez dostepu do bazy i zadnych tego typu mechanizmow?

Chodzi mi o to, czy sa jakies darmowe firmy albo mechanizmy, obslugujace przeslanie na poczte dane z formularza w czytelny sposob?

Samo action="mailto:adres" moze byc do kitu, bo jak ktos nie ma ma domyslnie zadnego klenta poczty to kiszka.

09.11.2004
13:20
[28]

Cacek [ Konsul ]

Wybaczcie za kolejnego posta, ale opcja [EDIT] jest dla bogatych ;-)
Czy przesylajac zawartosc formularza za posrednictwem takiego ciagu:
<FORM enctype="text/plain" ACTION="mailto:[email protected]" METHOD="post">
da sie jakims cudem uniknac "sypania sie" polskich znakow? Albo moze jakos to inaczej rozwiazac?

09.11.2004
15:10
smile
[29]

peners [ SuperNova ]

Jak zrobić ładny layout( nie wiem jak to sie pisze ) do stornki o grach ??

09.11.2004
18:30
[30]

Unbind [ Chorąży ]

pao > musisz użyć css...
.costam ‹border: #333333 dotted 1px;›

09.11.2004
20:18
[31]

Kijano [ Konsul ]

Mam kolejne pytanie tym razem mam problem z jawa
Jak można zrobić żeby sprawdzal czy warunek 1 i 2 sa prawdziwe np.
function lol()‹
if (document.form1.text1.value=="kijano")(document.form1.text2.value=="oo") <- co tu mam między nawiasy wpisać żeby sprawdzał i to i to
‹parent.location.href='https://www.wp.pl'› else
‹parent.location.href='zal.htm'›

09.11.2004
20:28
smile
[32]

Kijano [ Konsul ]

k juz wymyslilem :D powinno tam byc &&

10.11.2004
08:49
smile
[33]

stary1970 [ Generał ]

Ja mam takie małe pytanko(chociaż bardzo ważne dla mnie). Mianowicie, jak i gdzie zrobić link do podstrony ???
Ps: Tworze www w frontpag'u......

10.11.2004
17:21
[34]

hotDog [ Outsider ]

stary1970 --> poprzez wpisanie w dowolnym miejscu takiego czegoś:

<a href="podstrona.html" title="Opis podstrony">Link do podstrony</a>

gdzie:

podstrona.html to nazwa pliku z podstroną

title="..." to opis podstrony (zalecane przez 3W)

Link do podstrony - to tekst, który widać na stronie i którego się klika na stronie.

11.11.2004
23:47
smile
[35]

Cacek [ Konsul ]

Spytam jeszcze raz tym razem zwiezlej ;-)

1. Pierwszy i najbardziej nurtujacy mnie problem. Powiedzcie mi co zrobic, zeby w podanym przykladzie tutaj https://www.cacek.neostrada.pl/test/ w momencie zaladowania czegos do ramki main (w tym wypadku formularz) nie pokazywal sie w IE poziomy pasek przewijania? Firefox interpretuje to ok i nie pokazuje tego paska. Nie moge dac scrolling="no", bo zalezy mi na przewijaniu pionowo tej ramki.

2. Zakladajac, ze sie tak nie da zrobic to czy sa jakis tipsy na to, zeby budujac taka sama strukture dokumentu za pomca tabeli (a moze jakos inaczej) zasymulowac ten efekt? Narazie nie mam dostepu do PHP. Chodzi mi o to zeby podstrony otwieraly sie w jakiejs czesc strony bez przeladowywania calosci - uniknalbym tworzenia calej struktury w kazdym dokumencie od nowa.

11.11.2004
23:54
[36]

hotDog [ Outsider ]

Paska przewijania raczej nie usuniesz. Po prostu zmniejsz wymiary wczytywanej strony, tak aby była <= ramce, w której się ładuje i po sprawie :-)

11.11.2004
23:57
[37]

Cacek [ Konsul ]

hotDog -> wielkie dzieki za odpowiedz!
A moze mi jak chlop krowie na rowie napisac kawalek kodu jak to ma byc? Bo jakos tego nie moge wykminic :-) Wsadzilem ten przykladowy formularz w tabele jego wielkosci, ale jakos to wiele nie dalo... chyba sie juz zapetlilem i cos nie widze rozwiazania ;-)

12.11.2004
00:00
[38]

Cacek [ Konsul ]

hotDog -> powiedzi mi jeszcze jak najlepiej zrobic Twoim zdaniem taka wlasnie strukture, zeby miec w miare pewnosc, ze bedzie wygladalo ok i sie nie rozwalalo ? Chodzi mi glownie o rozmiary frameow, podawac to procentowo, pikselowo, czy jakos inaczej? A moze wlasnie w ogole zrezygnowac z ramek? Kurde, sam juz nie wiem....

12.11.2004
00:15
[39]

hotDog [ Outsider ]

Żeby zniknął poziomy pasek przewijania, na stronie z formularzem w kodzie styli dopisz przykładowo:

width: 300px;

czyli kod będzie wyglądał tak:

...
<style type="text/css">
<!--
body ‹
background-color: #FFFFCC; width: 300px;

-->
</style></head>

...



co do drugiego postu - tak, zrezygnuj z ramek - są już przestarzałe i niewygodne (jeśli chodzi o pozycjonowanie stron w przeglądarkach) - dzisiaj rządzi php i przydałoby się go nauczyć - chociaż umieć funkcję include(); ;-))

12.11.2004
00:36
[40]

Cacek [ Konsul ]

Jeszcze raz ogromne dzieki!
Co do drugiego posta. to wiem ze najlepiej to zrobic w PHP i z czasem pewnie tak bedzie, ale teraz sytuacja jest taka, ze narazie musze stworzyc cos i powiesic to w miejscu, gdzie nie mam dostepu do PHP ani niczego innego niestety i dlatego zastanaiwam sie jak to najmadrzej i najlepiej zrobic.

A co do include(); to juz cos niecos o niej wiem ;-)

12.11.2004
10:17
[41]

hotDog [ Outsider ]

No to pozostają ramki (zwykłe lub pływające) lub ew. DOM - poczytaj o DOM np. na jakiejś stronie z JS (www.webhelp.pl)

13.11.2004
23:14
smile
[42]

Unbind [ Chorąży ]

Czy to coś co zrobiłem i prezentuję obok nadaje się na layout ? ;)

13.11.2004
23:31
[43]

wi3dzmin [ Konsul ]


hotDog --> na wystrój się nadaje :) ale chyba stać cię na coś wiecej ;)

hmm no ale po kolei... ta "belka u góry" ... cóż zalezy o czym ma być strona :) napewno nie o smerfach :) no ale tam chyba jakiś bardzo ładny napis trzeba dodać albo jakiś element graficzny...

Menu po prawej powinno być chyba wyśrodkowane
Reszta ok, ale jest to chyba zbyt skromne... powinno być jeszcze coś takiego "konkretnego" w tym wystroju...

13.11.2004
23:39
smile
[44]

hotDog [ Outsider ]

wi3dzmin --> rozumiem... dzisiaj sobota... pora imprezek, ludzie są po piwkach itd.. więc Ci wybaczam... :-)))


Unbind --> tło topu jest całkiem dobre, ale brakuje napisów i innych elementów. Reszta jest za pusta i póki co ciężko cokolwiek oceniać :-)

14.11.2004
18:48
[45]

Kijano [ Konsul ]

Mam pytanie :

Mam w pliku txt zapisane nazyw użykowników i hasła cos takiego :
[0] Kijano Kijano
[1] Maciek Apokalipsa
[2] Ernest sss

I teraz mam problem bo chce żeby mi skrypt sprawdzał po numerach tzn.że jak ktoś wpisze w text boxa np. Kijano to żeby po kliknięciu wyświetleniu pojawiało się [0] Kijano Kijano
Narazie doszedłem do czegoś takiego,ale nie wiem jak zrobić żeby sprawdzal 2 linijkę :

<?php
$plik = fopen('plik.txt', 'r');
$log=$_POST['login'];
$has=$_POST['haslo'];

for ($i=0; $i<6;$i++)‹
$czyt[$i] = fread($plik, $log);
if ($log==$czyt)

echo "$czyt[$i]";



fclose($plik);
?>

Moze ktos poprwaic .
A i czy znacie jakieś dobre kursy PHP ?

14.11.2004
19:00
[46]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kijano => Sczerze powiedziawszy zrobilbym to ciut inaczej :)

<?php

$plik = file("plik.txt");
$log = $_POST["login"];
$has = $_POST["haslo"];

for($i=0; $i<count($plik); $i++) ‹
$plik[$i] = explode(" ", $plik[$i]);
if($log == $plik[$i][1]) ‹
echo $plik[$i][0]." ".$plik[$i][1]." ".$plik[$i][2];



?>

14.11.2004
20:05
[47]

Kijano [ Konsul ]

Drak'kan => wielkie dzięki. Zarąbiście skrypt działa :]
Ale mam jeszcze jedno pytanie do czego służy "explode" ?

14.11.2004
20:12
[48]

Kijano [ Konsul ]

i jeszcze jedno co oznacza w if($log == $plik[$i][1]) to [1] ?

14.11.2004
20:39
[49]

Kijano [ Konsul ]

I jeszcze jedno co tu jest źle ? :
Tzn. działa tak , że tylko ostatnią osobę w pliku wczytuje

<?php

$plik = file("plik.txt");
$log = $_POST["login"];
$has = $_POST["haslo"];

for($i=0; $i<count($plik); $i++) ‹
$plik[$i] = explode(" ", $plik[$i]);
if(($log == $plik[$i][1])&&($has == $plik[$i][2])) ‹
echo $plik[$i][0]." ".$plik[$i][1]." ".$plik[$i][2];
echo "Witaj ".$plik[$i][2];



?>

14.11.2004
20:58
[50]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kijano => funkcja explode() sluzy do rozibijania ciagu znakow wedlug zadanego ciagu rozdzielajacego. Fubkcja zwraca tablice z rozdzielonymi tekstami.

To [1] jest odwolaniem do elementu tablicy. Po prostu tablica jest dwuwymiarowa i dlatego odwolania sa typu [x][y] :)

Hmm, nie dziala poprawnie ?? Powinno chodzic idealnie, bo zadnego bledu nie widze :/

14.11.2004
22:29
[51]

Kijano [ Konsul ]

Drak'kan => moze i dobrze ale niedziala .Tzn tylko dla ostatniej pozycji działa np. mam
[0] Kijano Kijano
[1] Maciek ppp
[2] USA lol

To tylko działa dla USA lol :(

15.11.2004
18:47
[52]

Kijano [ Konsul ]

Może jednak ktoś wie gdzie tkwi błąd ?

15.11.2004
19:10
[53]

Kijano [ Konsul ]

Wkleje te 3 pliki i mi powiecie co jest źle :)

plik.txt
==============================
ccc,iii
Michał,ppp
kkk,aaa
lll,lll
==============================

login.php
==============================
<html>

<head>
<title></title>
</head>

<body>
<form action="plik2.php" method="post">
Login : <input type="text" name="login"> Hasło : <input type="password" name="haslo">
<input type="submit" value="Odczyt">
</form>

</body>

</html>
===============================

plik2.php
===============================
<?php

$plik = file("plik.txt");
$log = $_POST["login"];
$has = $_POST['haslo'];

for($i=0; $i<count($plik); $i++) ‹
$plik[$i] = explode(",", $plik[$i]);
if(($log == $plik[$i][0])&&($has == $plik[$i][1])) ‹
echo $plik[$i][0]." ".$plik[$i][1];




?>
=================================


15.11.2004
21:48
[54]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kijano => Blad polegal na tym, iz w pliku plik.txt na koncu kazdej linijki znajdowaly sie znaki przejscia do nowej lini czyli \r\n. Popraw sobie skrypt plik2.php na:

<?php

$plik = file("plik.txt");
$log = $_POST["login"];
$has = $_POST["haslo"];

for($i=0; $i<count($plik); $i++) ‹
$plik[$i] = explode(",", $plik[$i]);
$plik[$i][0] = str_replace("\r\n", "", $plik[$i][0]);
$plik[$i][1] = str_replace("\r\n", "", $plik[$i][1]);
if($log == $plik[$i][0] && $has == $plik[$i][1]) ‹
echo $plik[$i][0]." ".$plik[$i][1];



?>

15.11.2004
22:02
[55]

Kijano [ Konsul ]

Drak'kan => wielkie thx :)
Tylko mam jeszcze jedno pytanie \n = nowa linia ,a \r co oznacza ?

15.11.2004
22:11
[56]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kijano => Jedno jest odpowiednikiem kodu ASCII 10 (chyba \n) a drugie kodu ASCII 13 (enter).

16.11.2004
16:52
smile
[57]

Father Michael [ Padre ]

Witam

Potrzebowalbym, aby po kliknieciu w element Flash'a, wykonaly sie dokladnie te same czynnosci, co w momencie klikniecia w link opisany w ponizszy sposob:

<a href="# " onClick="MM_openBrWindow('pp_kalendarz.php?id=185','kalendarz','status=yes,scrollbars=yes,width=500,height=400')">

Jak moznaby cos takiego zrealizowac?

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-11-16 17:02:09]

16.11.2004
18:04
[58]

Kijano [ Konsul ]

To znowu ja i znowu mam problem z PHP ;)

Jak zrobić zeby po kliknieciu w button wykonał mi funkcje ze skryptu ?
<input type="button" value="zapis" onClick="zapis()"> <-takie cos niechce dzialac :(

16.11.2004
21:25
[59]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kijano => Nie mozesz wywolac funkcji PHP z poziomu HTML. PHP jest jezykiem typu server-side i nie ma mozliwosci aby jezyk client-side sie z nim skontaktowal bez przeladowania strony.

16.11.2004
21:38
[60]

Kijano [ Konsul ]

Drak'kan => aha :/ to lipa

A możesz mi powiedziec jak to zrobić :
Mam 3 pliki login.php(tu wpisuje logi i haslo) odczyt.php(tu sprawdza logi i haslo i otwiera stronke dane.php)
dane.php(tu chce żeby odczytal login i napisał "Witaj kijano") niestety jak wpisuje echo "Witaj , $_POST['login'] to nie działa :(

16.11.2004
22:07
[61]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kijano => Dane wysylane metoda POST widoczne sa tylko na stronie, ktora wczytala sie bezposrednio po wyslaniu formularza. Czyli w twoim przypadku na odczyt.php. Aby zachowac dane na dluzej, musisz skorzystac z cookies albo z sesji.

I. W przypadku cookies podczas sprawdzania danych zapisz informacje o uzytkowniku za pomoca funkcji setcookie("nazwa_ciasteczka", "wartosc");

UWAGA:
1) Cookies mozna wyslac tylko i wylacznie przed wyslaniem naglowka strony (czyli zanim cokolwiek na stronie sie wyswietli).
2) Cookies dostepne sa dopiero po przeladowaniu strony, na ktorej zostaly wyslane.

II. W przypadku sesji musisz na kazdej stronie, gdzie jej uzywasz wywolac najpierw funkcje sessions_start(); aby zainicjalizowac sesje. Zapisac cos w sesji mozna na kilka sposobow ale najlatwiej zrobic to po prostu za pomoca normalnego przypiasnia: $_SESSION["nazwa_zmiennej"] = "wartosc";

Sesje takze musza zostac wyslane przed naglowkiem, gdyz informacje na temat np. ID sesji przechowywane sa w cookies :)

16.11.2004
22:29
[62]

Kijano [ Konsul ]

Drak'kan=> THX :) Jutro sprawdze czy działa. BTW znasz może jakiś dobry kurs online PHP ? Bo jak narazie znalazłem ale są bardzo że tak powiem ubogie w treści :)

17.11.2004
09:36
[63]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kijano => Coz, niestety nie korzystalem nigdy z kursow PHP totez nie znam ich adresow. Jedyne co ci moge polecic to znajomosc strony https://pl.php.net/manual. Wlasciwie znajdziesz tam odpowiedz na kazde pytanie :)

[EDIT]

Hmm, tamten link przekierowuje do wersji angielskiej manuala. Tutaj masz polska (przynajmniej w czesci) wersje: https://php.mainseek.com/manual/pl/

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-11-17 09:37:34]

19.11.2004
21:14
[64]

Kijano [ Konsul ]

A jak zrobić żeby mi odczytał plim dokładnie tak jak jest on zapisany tzn :

mam plik komentarze.txt
===============
coscoscos
coscoscosc
coscsocsocso
==================
Jak zrobic zeby dokladnie tak sie pojawilo na stronce ?

19.11.2004
22:02
[65]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kijano => Musisz po prostu pobrac zawartosc pliku i go wyswietlic:

$fp = fopen("komentarze.txt", "r");
$zawartosc = fread($fp, filesize("komentarze.txt"));
fclose($fp);

echo $zawartosc;

[EDIT]

Ewentualnie musisz jeszcze zamienic znaki "\r\n" na "<br>", zeby w HTMLu wyswitlil to w liniach a nie w lini (przed "echo $zawartosc;"):

$zawartosc = nl2br($zawartosc);

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-11-19 22:04:37]

25.11.2004
02:15
[66]

Mariano Italiano [ Centurion ]

Szukam czegoś takiego:

Np. znam okreslona datę np. 11.10.2004 godz. 18:20. I teraz tak chciałbym żeby po wpisaniu tych danych od tego momentu zaczynał mi liczyc czas w takiej formie:

0-lat 0-miesiecy 0-tygodni 0-dni 0-godzin 0-minut

O mozna to zastosowac przy urodzeniu dziecka, no. zna ktos date urodzin dziecka wpisuje ja i generuję mu powyższy licznik. Wie ktos gdzie mogę znaleć taki skrypt ??

Z góry dziekuję

25.11.2004
07:53
[67]

poltar [ Konsul ]

Mariano Italiano - to chyba dosc proste.

Pobierasz aktualny znacznik czasu do jednej zmiennej. Zamieniasz podana date na znacznik czasu i ladujesz go do innej zmiennej. Odejmujesz znaczniki i masz w wyniku ilosc sekund jaka uplynela od zadanej daty. Zamieniasz to na potrzebny format i gotowe.

Wszystko robisz kombinujac z funkcjami time() i date().

25.11.2004
08:21
[68]

Mariano Italiano [ Centurion ]

Bardzo się cieszę , że dostałęm od ciebie odpowiedź , ale jeśli chodzi o tworzenie skryptów to jestem zielony.

Czy sprawiło by ci to kłopot gdybyś napisał mi ten prosty skrypt. Byłbym bardzo wdzięczny.

25.11.2004
08:46
[69]

poltar [ Konsul ]

Cos na szybko. Ale to bardzie pokazuje o co mi chodzi niz dziala :)

Do zmiennych (rok, miesiac itp) musisz sobie wprowadzic date narodzin.

W wyniku dzialania skryptu masz ilosc sekund (w zmiennej $ts) jaka od tego czasu uplynela. Potem proste dzielenie i masz ilosc czasu - nie mam czasu zeby to dopisac, ale to banalne, dzielisz zmienna ts przez ilosc sekund w roku - masz ile lat uplynelo. Reszte dzielisz przez ilosc sekund w miesiacu - masz miesiace itp.
Oczywisacie z dzieleniem z reszta.

Niestety musze sie zajac praca, dlatego tylko tyle.
Moze ktos ci zaproponuje cos prostszego :)

26.11.2004
15:14
[70]

wi3dzmin [ Konsul ]

hej mistroziwe htmlowych zmagan :) mam pytanko :)

Cała stronka jest popięta pod jeden CSS.
No rzecz oczywista :) Linki są zdefiniowane na kolor brązowy.

A teraz problem:

jak zrobić aby jeden link na stronie był innego koloru. Żeby był np. czarny. Bez zmieniania innych linków

26.11.2004
16:30
[71]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

wi3dzmin => Poprzez klase w CSS :) lub bezposrednio dopiujac styl CSS do taga <a> (lepsze to pierwsze rozwiazanie :)

CSS:
.czarny, .czarny:hover ‹
color: #000000;


Link
<a href='...' class='czarny'>...</a>

26.11.2004
19:01
smile
[72]

Mariano Italiano [ Centurion ]

Byłbym wdzięczny jak by mi ktoś napisał skrypt o który prosiłem wyżej bardzo proszę (na kolanach :mode on)

27.11.2004
12:34
smile
[73]

Tellur [ Legionista ]

Da się jakoś ukryć adres IP, żeby niektóre strony nie mogły mi go pobierać i bym dzięki temu nie był narażony na pewne niedogodności?

27.11.2004
13:27
[74]

wi3dzmin [ Konsul ]


Tellur <-- jakie niedogodności ?:) bana dostałeś i teraz chcesz się wymigać ?:)

27.11.2004
13:29
[75]

wi3dzmin [ Konsul ]

Drak'kan <-- dzieki :)

27.11.2004
15:37
[76]

bohun222 [ Pretorianin ]

Mam prośbę do speców od PHP - mógłby mi ktoś wkleić tutaj taki skrypt:

strona www z ankietą - dwa/trzy pola np. imię i nazwisko. Po wciśnięciu OK niech zapisuje wklepane dane do bazy danych, albo wysyła mi na e-mail.

Wykonalne?

27.11.2004
15:49
[77]

Emsi [ Generał ]

cześć, nieczsto zaglądam na forum, ale zauważyłem ten watek, więc postanowiłem się wprosić ewentualnie dołączyć, poniżej podaje linka do strony któa zrobiłem ostatnio

27.11.2004
16:15
[78]

Kijano [ Konsul ]

<?php

$pole1 = "Imie : ".$_SUBMIT['pole1']."\n";
$pole2 = "Nazwisko : ".$_SUBMIT['pole2']."\n";
$pole3 = "Mail : ".$_SUBMIT['pole3']."\n";

$tresc = $pole1.$pole2.$pole3;
mail("twoj adres mailowy","TEMAT",$tresc);

?>

27.11.2004
16:16
[79]

Kijano [ Konsul ]

ups oczywiscie skrypt wyzej jest dla bohuna :)

27.11.2004
19:25
[80]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kijano => I kazdy system anty-spamowy nie przepuszci ci tak wyslanego maila :) Prponuje dorzucic jeszcze kilka drobiazgow, a mianowicie uzupelnic czwarty argument w funckji mail, bedacy naglowkami maila. Takze przydaloby sie okreslic kodowanie emaila wstepne, zeby potem nie bylo dziwnych znaczkow jak go odbierzemy u siebie. A i osobiscie nie znam zadnej zmiennej srodowiska PHP o nazwie $_SUBMIT :)

<?php

$pole1 = "Imie : ".$_POST['pole1']."\n";
$pole2 = "Nazwisko : ".$_POST['pole2']."\n";
$pole3 = "Mail : ".$_POST['pole3']."\n";

$tresc = $pole1.$pole2.$pole3;
$naglowki = "Content-type: text/plain; charset=iso-8859-2\r\n";
$naglowki .= "From: ankieta <[email protected]>\r\n";
$naglowki .= "X-Mailer: PHP/" . phpversion());

mail("twoj adres mailowy", "TEMAT", $tresc, $naglowki);

?>

28.11.2004
18:40
[81]

Kijano [ Konsul ]

Drak'kan => szczegóły ,szczegóły :P Ale juz prawie mi sie udało cos dobrze napisac :D

28.11.2004
21:27
[82]

SreenSaver [ Legionista ]

Witam

Jak zapewne wiadomo Pajaczek jest wersja platna . Czy jest jakas mozliwosc , zeby korzystac darmowo z tego programu ? Czy trzeba odnowic licencje ?

28.11.2004
21:32
[83]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SreenSaver => Skoro jest platny to trzeba odnowic i tyle :) Innych legalnych sposobow raczej nie ma :)

29.11.2004
21:00
smile
[84]

Mariano Italiano [ Centurion ]

zy ktos mi pomoze jakos z tym licznikiem życia, czy to raczej niewykonalne, albo porostu powiedzcie że nikt mi tego nie napisze i tyle. Bardzo prosze

29.11.2004
21:07
[85]

SreenSaver [ Legionista ]

Skąd moge ściągnąć Flash'a ??

30.11.2004
17:46
[86]

Kijano [ Konsul ]

Drak'kan => potrzebuje twojej pomocy. Mianowicie jak zrobić żeby program mi wczytywał pliki gdzie są polskie znaki ąćś... bo jak narazie wyskakuje że nie ma strony :/

30.11.2004
21:26
[87]

Kijano [ Konsul ]

k juz nie potrzebuje pomocy :D
Udało mi sie wybrnac jakos z tego problemu i stworzyc takie oto forum :)

04.12.2004
22:16
smile
[88]

Tellur [ Legionista ]

Jaki polecacie serwer na strone (darmowy, bez reklam)?

04.12.2004
22:17
[89]

lo0ol [ Jónior ]

A wiec tak.... mam problem ;]:

Zrobilem we flashu strone ... a na niej przewijany tekst importowany z pliku .txt, wlaczylem akceptacje tagow HTML i... teraz mam pytanie:

Wpisuje tekst w notatniku ktory ma sie pojawiac na stronce (wszystko dziala, tekst sie pojawia) np.
lol - profesor
nauczyciel - forum
i jak zrobic zeby "nauczyciel" byl rowno pod "lol", "-" pod "-", "forum" pod "profesor" ??

04.12.2004
22:25
[90]

SreenSaver [ Legionista ]

Skąd można ściągnąć flasha ? Czy trzeba go kupić ? proszę o odp !!!

04.12.2004
22:31
[91]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

lo0ol => Hmm, skoro masz mozliwosc pisania w HTMLu tych plikow to musisz wszystko wladowac w tabele i tyle:

<table>
<tr>
<td>lol</td>
<td>-</td>
<td>profesor</td>
</tr>
<tr>
<td>nauczyciel</td>
<td>-</td>
<td>forum</td>
</tr>
</table>

SreenSaver => Chodzi ci o program do odtwarzania flasha czy do robienia flashy ?? W pierwszym przypadku przegladarka zazwyczaj sama pobiera odpowiedni plug-in, a w drugim - sciagnij sobie Macromedia Flash - program jest dobry i przez miesiac zapewne darmowy, pozniej trzeba go kupic :)

04.12.2004
22:37
[92]

lo0ol [ Jónior ]

Dark'kan probowalem juz dawno ;] ale jak to wpisze to nie ma ani tabeli ani tekstu :D

04.12.2004
22:39
smile
[93]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

czy ktoś moze mi powiedzieć dlaczego tak sie dzieje ? (screen)

ps. Chodzi o to zaznaczone na czerwono :) i jeszcze poniżej link do strony jeśli ktoś chciałbym oblukać zródło :)

04.12.2004
22:41
smile
[94]

davhend [ Garrett ]

Skąd flasza ściągne?

04.12.2004
23:31
[95]

hotDog [ Outsider ]

lo0ol --> robisz tak:

we flashu tworzysz trzy pola tekstowe "Dynamic Text" tak jak chcesz je ustawiasz, czyli w tym przypadku jeden obok drugiego.

Każdmu z nich w polu Var nadajesz jakąś nazwę, np. "pierwsze_pole", "kreska", "drugie_pole"


w pliku tekstowym tworzysz taką strukturę danych:

&pierwsze_pole=lol<br>nauczyciel&kreska1=-<br>-&drugie_pole=profesor<br>forum




otrzymasz coś na wzór tabelki, ale bez obramowań itd, bo Flash czyta tylko najprostsze tagi html'a - <br>, <u>, <i>, <b>, <a href=""></a>, <font>




ScreenSaver --> musisz kupić, demo na: www.macromedia.com



davhend --> jak wyżej.



Click-Tom --> nie rozumiem... co Ci nie pasuje na tym screenie? :-)) a link nie działa.

04.12.2004
23:55
[96]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

hotDog --> sorki ;) błąd w linku. Załaduj strone w Mozilli FireFox to zobaczysz co jest nie tak :) pod IE wyświetla sie poprawnie.

05.12.2004
10:00
smile
[97]

hotDog [ Outsider ]

Click-Tom --> aaaa... chodzi Ci o to, że tło się powtarza? ;-) Jeśli tak to dodaj do <td> parametr style="background-image: url('tlo.jpg'); background-repeat: no-repeat;" i powinno pomóc :-)

05.12.2004
18:20
[98]

reds23 [ redsov ]

mam problem... potrzebuje przerobic lay na skina do jportal .... pomocy .....
znalazlem jeden aryykul na necie jak to robic ... ale jest kiczowaty i prawie nic z niego nie wynika :CCC

reszta stron niedziala :// a ja mam dzis wolna chwile i chcialbym nad tym przysiasc :VVV poooomooocy :)

z gory dzieki :C

05.12.2004
18:47
[99]

reds23 [ redsov ]

ej... no prosze was........

05.12.2004
19:57
[100]

hotDog [ Outsider ]

Ja Ci niestety nie mogę pomóc... ;-)

06.12.2004
20:46
[101]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

hotDog ---> wielkie dzięki ;)

mam jeszcze jedno pytanie czy wie ktoś jak ustawiać tekst na stronie (w tabeli) tak aby w tej samej linijce część tekstu była po prawiej, a czesc po lewej. Nie chodzi mi o stosowanie odstępów w stylu - &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; itd. Nie chodzi też o <p align="left"></p> ponieważ wtedy obniżają sie linijki, ani o podzielenie tabeli na dwie kolumy :/

06.12.2004
20:56
[102]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Click-Tom => Link ponizej:

10.12.2004
20:56
smile
[103]

Tellur [ Legionista ]

Chcę zgłosić moją stronę na dmoz.org, w kategorii którą wybieram jest napis: "Ta kategoria potrzebuje redaktora". Czy jest sens zgłaszania strony do katalogu jeśli nikt mi nie odpowie? Kiedyś już to zrobiłem i nie dostałem żadnego e-maila, ale nie pamiętam czy wtedy ktoś był.
Chyba jedynym wyjściem jest zostanie redaktorem ODP..

15.12.2004
18:23
[104]

W_O_D_Z_U [ Makaveli ]

witam

Kto by mnienauczył robienia stron te kursy mi nic nie pomagają po prostu wole jak któs żywy mi to mówi i ja odrazu robię proszę kto mi pomoże jakby co gg:6523849

15.12.2004
20:30
[105]

hotDog [ Outsider ]

Tellur --> to, że dana kategoria nie ma redaktora nie znaczy, że Twoja strona nie zostanie tam dodana - kategoria do której ja zgłaszełem stronę też go nie posiadała, a mimo wszystko spokojnie ją dodali ;-)



W_O_D_Z_U --> haha, dobre! ;-))

wystarczy Ci otwarty Notatnik i własne eksperymenty. Ucz się z https://www.kurshtml.boo.pl/ oraz NAJLEPSZEGO kursu html'a - https://webmaster.helion.pl/kurshtml/ - jeśli po tych dwóch stronach nie jesteś w stanie niczego pojąć - to z przykrością muszę stwierdzić, że u Ciebie chyba nici z html'a...

15.12.2004
20:37
[106]

tomaszgora [ Konsul ]

chcialem zapytac co sadzicie o takim wygladzie strony. nie ocieniajcie zawartosci(nie ma jej a poza tym to tylko screen :P) co zmienic ?

15.12.2004
20:46
[107]

hotDog [ Outsider ]

tomaszgora --> Ja bym zmienił wszystko, niestety. Przede wszystkim cały układ strony - ten jest beznadziejny.

18.12.2004
15:01
[108]

wi3dzmin [ Konsul ]


tomaszgora -> no moze nie beznadziejne :) ale co to jest to na środku? na środku daje się treśc a nie jakieś duperele :)

I mam pytanie do was wszystkich :) mam taki problemik :)

https://www.brokilon.aplus.pl/index2.php?kat=opowiadania&plik=view_story&mod=search

Jak widzicie jest to wyszukiwarka opowiadań na mojej stronie :) (notabene obejrzyjcie sobie cały skrypt od opowiadań :) myślę że mi się udał :)) Jest tylko problem, gdy w okienko wpiszę szukane wyrażenie z POLSKIMI literkami np. "9 lat później" skrypt nie odnajdzie tego opowiadania pomimo że jest ono w bazie danych. Powodem oczywiście jest zamiana óź na "szlaczki" podczas przesyłania danych przez co skrypt źle je rozpoznaje...

Ktoś zna jakieś rozwiązanie? Ładnie proszę o pomoc :)

18.12.2004
15:02
[109]

wi3dzmin [ Konsul ]


a macie tu jeszcze linka

18.12.2004
15:35
[110]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, jedynym rozwiazaniem bedzie chyba zamiana za pomoca PHP tych znaczkow spowrotem na polskie (nie ma ich znowu az tak duzo, wiec problem niewielki :)) Albo rezygnacja z metody GET.

18.12.2004
16:47
[111]

Qbaa [ Generał ]

a mi się wydaje, że problem jest w samym opowiadaniu
np: północy bez problemu znajduje, ale później już nie, wiesz dlaczego?
wyraz ten jest w dokumencie zapisany w taki sposób: 9 lat pó&#378;niej
wydaje mi się że o to chodzi, a jak nie, to jak powiedział Drak'kan, przed szukaniem zamienić skryptem przez użytkownika wszystkie polskie znaczki na odpowiadające im w dokumencie.

19.12.2004
11:10
[112]

wi3dzmin [ Konsul ]


Qbaa -> miales racje :) rzeczywiscie chodziło o zapis tytułu w bazie :) ale udalo mi sie to poprawic :)
A teraz następne pytanie :) jak nałożyć jeden rysunek na drugi? tak żeby po prostu były jak nałożone na siebie dwa foliogramy. Wiem że to coś z <div> i sytlami ale kombinuję i mi nie idzie :) ma ktoś rozwiązanie ?:)

19.12.2004
12:10
smile
[113]

hotDog [ Outsider ]

Tutaj znajdziesz źródło wiedzy ;-))

19.12.2004
15:59
[114]

Qbaa [ Generał ]

wi3dzmin ---> jeden z obrazków dajesz normalnie, a drugi dajesz do <div>
w <div> ustawiasz takie style
position:(absolute lub relative);
left:x; w zależności od position. jeśli absolute, to wartośc podaj względem górnego lewego rogu strony, a jak relative, to względem pozycji tego obrazka według kodu. można teć nadawać wartości ujemne.
top:y; jw
możesz też ustawić z-index:z; układa na odpowiednim poziomie, możesz ustawić "kolejność leżenia na sobie" obrazków ;) też można stosować wartości ujemne.
pamiętaj że relative pozostawia miejsce na obrazek nawet gdy go przesuniesz zupełnie gdzie indziej. natomiast z absolute trzeba się bardziej namęczyć, bo trzeba uważać żeby strona się nie rozjechała i pierwszy obrazek nie zmienił pozycji, bo wtedy obrazki się nie nałożą, chociaż może to by się jakoś udało rozwiązać za pomocą javascript.

kurna teraz widzę że link hotDoga o tym mówi, ale skoro już napisałem to wysyłam. polecam raczej skorzystać z kursu, tam przynajminej wszystko widać jak na dłoni :)

23.12.2004
21:31
smile
[115]

SreenSaver [ Legionista ]

Gdzie wpisuje się CD-KEY w PhotoShopie ?? Szukalem , a nie moglem znalezc takiego miejsca

23.12.2004
21:47
[116]

gacek [ Litzmannstadt ]

jaki parametr okresla szerokość strony ??
Zobaczcie na link poniżej strona jest zajebiscie długa w prawa stronę

23.12.2004
22:57
[117]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SreenSaver => Nie pirac wersji trial, bo wszystkie "programy do piratow" i sa do wersji pelnej :) A CD-Key w takowej wpisujesz zapewne podczas instalacji programu. W wersji trial cd-key'a sie w ogole nie wpisuje :)

PS. Sorki za takie glupie sformulowania ale odpowiedni wyraz jest wycinany przez system forum GOLa :)

gacek => Ogranicz strone tabela lub divem (wklej cala strone do tabeli lub diva) :)



Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-12-23 23:00:29]

23.12.2004
23:09
smile
[118]

hotDog [ Outsider ]

Drak'kan --> zapomniałeś o najważniejszej rzeczy!!! Przecież Photoshop potrzebuje rejestracji telefonicznej! Pomoc techniczna pod numerem 997 ;-)


gacek --> zrób tak jak Drak'kan mówi. Najlepiej DIV'em.

np.

....
<body>
<div style="width: 780px;">

....

</div>
</body>
.....


lub też spróbuj z takim trickiem:

....
<body style="width: 780px;">

....

</body>
.....


obydwa przypadki powinny dać ten sam efekt ;-)


lub trzecie wyjście


....
<body>

.....

</body>
....

a w pliku CSS np. style.css wpisujesz

body ‹ width: 780px; ›

zamiast ‹ wpisujesz CTRL + [ oraz zamiast › CTRL + ]

WESOŁYCH!

28.12.2004
10:56
[119]

Rewolucjonista [ Konsul ]

mam 'maly' problem. mam baze w txt (jest tylko 1 linijka i nic tam nie bedzie dodawane) i muszę to wyedytować za pomocą formularza. Jak to zrobić ? Oto kod którego używam do załadowania zawartosci :
---------------------------------------------------------
<?php
$news = file("conf.inc") or die('nie można otworzyć pliku z danymi');
krsort($conf);
foreach($conf as $line)‹
$cfg = explode("||", chop($line));
echo'<b>'.cfg[0].'<br>'.cfg[1].'<br>'.cfg[2].'</b>';›
?>
------------------------------------------------------------

z gory dziekuje !

28.12.2004
11:04
[120]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Rewolucjonista => Po pierwsze plik ladujesz do zmiennej $news, a pozniej uzywasz $conf :) Zdecydowalbys sie :P A po drugie, skoro to jest jedna linijka, to po cholere ja sortujesz... :|

28.12.2004
11:23
[121]

Rewolucjonista [ Konsul ]

Ok, mysle ze teraz jest w porzadku.
-------------------------------------------------------------------------------
<?php
$conf = file("conf.inc") or die('nie można otworzyć pliku z danymi');
foreach($conf as $line)‹
$cfg = explode("||", chop($line));
echo'<b>'.cfg[0].'<br>'.cfg[1].'<br>'.cfg[2].'</b>';›
?>
-------------------------------------------------------------------------------

29.12.2004
13:36
[122]

lo0ol [ Jónior ]

o czym w dzisiejszych czasach najlepiej stworzyc strone zeby "zaistniec" ;d ?

29.12.2004
13:52
[123]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

lo0ol => Coz, nie da sie niestety tego powiedziec, bo Internet jest tak powszechny, ze kazda tematyka jest dobra. A po drugie, nie tworzy sie stron o tematyce, o ktorej nie ma sie pojecia...

29.12.2004
22:03
[124]

hotDog [ Outsider ]

lo0ol --> o seksie!

02.01.2005
14:54
smile
[125]

Mitsukai [ Pretorianin ]


Witam.
Poszukuje systemu newsow oparty o baze danych MySQL, z mozliwosciami takimi jak PHPFlash News.

02.01.2005
19:21
[126]

Gregov [ Wolny Strzelec ]

Witam
Szukam pewnego skryptu , głownie używanych w radiach internetowych np do pozdrowien :-)
Skrypt wystarczy aby obsługiwał php ewentualnie gdy np prowadzacy jest offline pozdrowienia by były zapisywane w bazie my sql. Admin miałby dostep do pozdrowien pod loginem i haslem pod www :-) Zna ktos taki skrypcik? Nie musi byc indealny ale powinien spelniac swoja funckje. Za pomoc dzieki :-)

03.01.2005
18:55
[127]

SULIK [ olewam zasady ]

Czesc ludziska :)

Jak zrobic cos takiego jak jest przykladowo na oficjalnych stronach filmow, ze po klikniucu na trailer otwiera sie on na stronie i mozna go ogladac bezposrednio ze strony ?

przykladowo tutaj:
https://www.apple.com/trailers/fox/avp/

03.01.2005
19:10
[128]

SULIK [ olewam zasady ]


ok juz mam

05.01.2005
20:59
[129]

Kijano [ Konsul ]

Dawno tu nie zagladalem no ale kiedys trzeba :P

I jak zwykle mam problem z PHP ,a raczej pytanie;)

Jak zrobic zeby PHP pobieral cos z plikowktore maja takie samo zakonczenie np. txt lecz nie wpisujac tam nazwy.

Chodzi mi oto ze np.Osoba sie dopisuje. Plik zapisuje sie jako osoba.txt w ktorym znajduje sie ip tej osoby.
Teraz po wejsciu na stronke wypisuje sie automatycznie to IP :)

Mam nadzieje ze wiecie oco mi chodzi :P Chce poprostu aby skrypt odczytywal wszystkie pliki z danym rozszezeniem.

Thx za odpowiedzi

06.01.2005
08:58
[130]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kijano => Nie jestem pewien czy wiem o co ci chodzi :) Zakladam ze mowisz po prostu o otwieraniu plikow o tym samym rozszerzeniu z danego katalogu. To jest akurat dosc proste :)

<?php

$katalog = "katalog";

$dir = dir($katalog);
while($plik = $dir->read()) ‹
if(eregi(".txt$", $plik)) ‹
$file = file($katalog."/".$plik);
// Operacje na zmiennej $file zawierajacej zawartosc pliku


closedir($dir->handle);

?>

06.01.2005
15:06
smile
[131]

Gul'dan [ Konsul ]

Witam. Jestem kompletnym amatorem w tworzeniu stronek www, dlatego chcialbym sie spytac o pare "rzcezy".
Jaki program prosty w obsłudze polecacie do stworzenia layoutu??
I jakim programem mam zaczac robic strone www(oprócz Front Page express)

06.01.2005
20:15
[132]

Kijano [ Konsul ]

Drak'kan -> Dzieki wielkie :) Mam jeszcze jedno pytanie :)

Czy da sie jakos zabezpieczyc plik przed odczytem z zewnatrz dzieki PHP ? Jesli tak to jak :)
Chodzi mi oto ze np. ktos cos wpisuje i ten plik sie zapisuje np. do katalogu dane/Kowalski.txt teraz kazdy moze to otworzyc a mi oto chodzi zeby musial podac jakis plik czy cos aby moc to wyswietlic z gory thx :)

06.01.2005
20:16
[133]

Kijano [ Konsul ]

Sory nie jakis plik tylko jakies haslo ...

06.01.2005
23:27
[134]

hotDog [ Outsider ]

Kijano --> umieszczasz ten plik w katalogu "wyżej" niż katalog udostępniany przez serwer.

Przykładowo masz ścieżkę:

/home/www/jakas_strona/index.html

i serwer udostępnia wszystko to co jest w katalogu "www", więc plik musisz wrzucić do katalogu "home" lub wyżej, ale nie do "www", do którego dostęp ma każdy on-line.

08.01.2005
17:52
[135]

M0rte [ Pretorianin ]

Mam pewien problem: Słyszałem że www.xworld.con oferuje dosc obszerny serwer (250 mb) ale zeby go otrzymac nalezy "pokazac" swoja stronke. Jak im sie spodoba to udostepnia serwa. Tylko nie wiem jak poruszac sie po tej stronce (jest po "ynglyszu") Co robić??

08.01.2005
18:37
[136]

hotDog [ Outsider ]

M0rte --> Albo masz złe dane, albo strona zmieniła profil. Lub po prostu trzeba napisać maila do nich z prośbą o sponsoring.

08.01.2005
22:13
[137]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kijano => A ja jak zawsze wyskocze z plikiem .htaccess :) Np. zeby nikt z zewnatrz nie mogl przeczytac tych twoich plikow wystarczy takowy plik wrzucic do katalogu z plikami i wpisac wewnatrz:

<Limit GET>
order deny,allow
deny from all
allow from localhost
</Limit>

Takie cos zabezpieczy przed czytaniem plikow z zewnatrz nie blokujac przy okazji skryptow na serwerze (czyli na localhoscie dla tych plikow) :)

Metoda jest o tyle dobra, ze wykorzystuje do tego silnik apache'a :)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-01-08 22:13:08]

09.01.2005
09:43
[138]

Kijano [ Konsul ]

hotDog -> Dzieki :) Poskutkowalo. Jednak metoda calkowicie nie przydatna na stronach www np.lycosie
Drak'kan -> hmmmmmmm musze poszukac jak takie cacko sie tworzy :P Aha i czy to zabezpieczy dane np. na lycosie ?

Aha jeszcze jedno znacie jakis link do fajnego tutoriala z SQL. Bardzo bym byl wdzieczny za linki :)

10.01.2005
19:18
[139]

Kijano [ Konsul ]

AAAAAA :)
Potrzebuje pomocy :( Wczoraj zainstalowalem Service Pack 2 dla windowsa i teraz nie da sie wejsc na stronke choc serwer APACHE dziala :( Help plx

10.01.2005
21:00
[140]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, ja mam SP2 i mi apache dziala prawidlowo. A po czym poznajesz ze apache dziala ?

10.01.2005
21:40
[141]

Kijano [ Konsul ]

hmmmm cociaz by po tym (screen) ->

10.01.2005
21:45
[142]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, dla mnie to marny dowod, tam w koncu nie napisali ze Apache wystartowal tylko ze startuje :) Jesli na localhoscie nie wyswietla ci sie zadna strona, to raczej apache nie dziala :) Sprawdz czy w uslugach systemu apache jest wystartowany.

11.01.2005
15:38
[143]

CooN [ Generał ]

Witam, nie znam sie dobrze na tworzeniu stron www.

Jak zrobic link, po ktorego nacisnieciu staje sie on zwyklym tekstem?

Byc moze malo precyzyjnie sformulowalem to pytanie wiec na wszelki wypadek dodam, ze jesli najczesciej linki sa podkreslone (polecenie <a href="...." > nazwa </a>), to moj akurat po nacisnieciu dalej jest podkreslony.

11.01.2005
15:55
[144]

Rewolucjonista [ Konsul ]

CooN > Uzyj css - a:visited ‹text-decoration: none;›
Jezeli nie wiesz co to CSS, to wejdz w kurs css na stronie:

11.01.2005
16:06
[145]

CooN [ Generał ]

Rewolucjonista --> dzieki, polowicznie jest to efekt, ktory chcialem osagnac.
Jest jednak problem z dokladnym zaimplementowaniem tego polecenia.

samo text-decoration:none dziala, ale jak dodam do tego visited to juz nie.

Moj kod jest taki:

echo '<a style="visited ‹text-decoration: none›" href="...."> tutaj tekst </a>';

W ktorym miejscu go poprawic?

11.01.2005
16:10
[146]

CooN [ Generał ]

Zapomnialem dodac dlaczego tylko polowicznie mi o to chodzilo.
Chcialbym, by po nacisnieciu linka stal sie on zupelnie zwyklym tekstem bez podkreslenia i bez mozliwosci nacisniecia na niego ponownie.

11.01.2005
16:33
[147]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

CooN => Wlasciwie to nie jest takie proste w wykonaniu, bo klikniecie na link, powoduje przeladowanie strony. No chyba ze jest to link, ktory zmienia adres iframe, to wtedy sprawa jest troche prostsza. Jednak watpie aby tak bylo u ciebie. Pozostaje wtedy zabawa z PHP lub bardziej skomplikowana zabawa z JS.

11.01.2005
16:50
[148]

Rewolucjonista [ Konsul ]

Kod ktory podalem powinien byc w pliku np. styl.css, a w sekcji "head" powinno byc:
<link rel="stylesheet" href="styl.css">
inaczej to nie zadziala. Jezeli nie wiesz o co chodzi, to jak juz mowilem przecyztaj jakis kurs, tam to jest o wiele lepiej wyjasnione.

11.01.2005
17:02
[149]

CooN [ Generał ]

Cholera, a myslalem, ze zycie jest prostsze ;) Zaloze sie, ze nie jest to takie trudne...
Jesli macie ochote, to zerknijcie pod ponizszy adres. Jest tam wyswietlanie wynikow. Mniej wiecej tak:

Wyniki: [1-15] [16-30] [31-45] [46-49]

przy czym aktualnie wyswietlana strona z wynikami nie posiada lincza. Dokladnie to chce osiagnac.
Jesli dalej uwazacie, ze to trudne, to dam sobie spokoj.


11.01.2005
17:13
[150]

Trollf [ ]

CooN -> ta strona jest generowana za pomoca PHP, a w tym jezyku dosc latwo osiagnac taki efekt...

11.01.2005
17:24
smile
[151]

tomekcz [ Polska ]

Mam takie pytanie, jak zrobić jakieś fajne tło na mojej stronie, żeby nie było np. czarne

11.01.2005
17:29
[152]

CooN [ Generał ]

Trollf --> to by sie nawet dobrze skladalo, bo swoja strone tez mam w php. Moglbys kontynuowac? :)

11.01.2005
18:20
[153]

Trollf [ ]

CooN -> wszystko zalezy od wartosci zmiennych...
najprostszy przyklad:
strona zawiera 3 podstrony: glowna, info oraz kontakt
u gory zawsze jest takie samo menu: -glowna- -info- -kontakt- ktorego kod html jest nastepujacy:

<a href="index.php?page=glowna">-glowna-</a>
<a href="index.php?page=info">-info-</a>
<a href="index.php?page=kontakt">-kontakt-</a>

aby zrobic to o co Ci chodzi, czyli stworzyc nieaktywny link w menu do strony, ktora jest aktualnie wyswietlana, nalezy kod podawany do przegladarki uzaleznic od wartosci zmiennej $page, ktora jest inna dla kazdej podstrony, czyli:

if ($page == "glowna") ‹ echo '-glowna-'; ›
else ‹ echo '<a href="index.php?page=glowna">-glowna-</a>'; ›
if ($page == "info") ‹ echo '-info-'; ›
else ‹ echo '<a href="index.php?page=info">-info-</a>'; ›
if ($page == "kontakt") ‹ echo '-kontakt-'; ›
else ‹ echo '<a href="index.php?page=kontakt">-kontakt-</a>'; ›

teraz jesli klikniesz na jakis link to zaladuje sie odpowiednia podstrona i w zaleznosci od wartosci zmiennej w linku (ktora to zmienna jednoznacznie identyfikuje strone) pozycje w menu beda albo linkami albo zwyklym tekstem...

oczywiscie jest to najprostszy przyklad... ale zwykle idea jest ta sama...

11.01.2005
18:22
[154]

Trollf [ ]

te male nawiasy trojkatne oczywiscie nalezy zastapic klamrowymi, ktorych forum GOL w wyswietlaniu 'nie obsluguje'... ;-]

11.01.2005
20:40
[155]

Kijano [ Konsul ]

No to znowu ja :)
Z poprzednmim problemem (Service PAck 2) sobie poradzilem ale znow mam pytanie jak ujstawic zeby mi wysylal maila bo pisze cos takiego :(
Failed to connect to mailserver at "localhost" port 25, verify your "SMTP" and "smtp_port" setting in php.ini or use ini_set() in

Dziekuje z gory za odpowiedzi

11.01.2005
21:39
[156]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kijano => Musisz w pliku php.ini podac informacje, ktore pozwola skryptowi PHP polaczyc sie z jakim serwerem SMTP i wyslac z niego maila. Ludzie zazwyczaj u siebie na kompie serwerow pocztowych nie maja, totez dlatego ci nie wydyla :) Podaj tam adres serwera smtp na ktorym masz konto i bedzie dzialac. Poza tym w pliku php.ini wszystko masz dokladnie opisane. No a plik znajduje sie w katalogu Windowsa lub w katalogu z PHP :)

Trollf => Uczymi pisac zgodnie z ustalonymi standardami no i bezpiecznie :) Czyli nie $page tylko $_GET["page"] :)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-01-11 21:39:51]

11.01.2005
21:53
[157]

Kijano [ Konsul ]

Drak'kan -> Dobra wladowalem takie cos do kodu :
ini_set(SMTP,"smtp.wp.pl");
Ale teraz mam taki blad :(
mail(): SMTP server response: 550 BLAD SPF - zobacz strone / SPF Error: Please see https://spf.pobox.com/why.html?sender=me%40localhost.com&ip=83.28.24.128&receiver=smtp.wp.pl Jesli jestes uzytkownikiem poczta.wp.pl sprawdz poprawnosc autoryzacji SMTP / If you are a poczta.wp.pl user check SMTP configuration: https://poczta.wp.pl/autoryzacja/ in C:\PHP\Nowy folder\Nowy\mail.php on line 43

11.01.2005
21:55
[158]

CooN [ Generał ]

Dzieki Trollf, nie wiedzialem o tych zmiennych w tresci adresu, duzo mi pomogles.

Drak'kan --> ja pisze $zmienna = $HTTP_GET_VARS['zmienna']. Czy to jakis niezalecany sposob?

11.01.2005
21:55
[159]

Trollf [ ]

Drak'kan -> spoko, kajam sie... ;-] co do php.ini to jest wiele miejsc gdzie moze ten pliczek sie znajdowac... przykladowo u mnie spoczywa sobie spokojnie w glownym katalogu apache ;-]

11.01.2005
22:14
[160]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

CooN => Taki zapis jest calkowicie poprawny, np prawie. Jeden koles na KasArt'cie by sie przyczepil :)

Trollf => Ja podalem raczej standardowe polozenie tego pliku, gdyz musi sie on znajdowac w miejscu widzianym przez PHP (albo apache'a ale raczej przez PHP :P).

Kijano => No coz, serwery SMTP zazwyczaj wymagaja autoryzacji :) Powiedzialem, poszukaj w php.ini, bo tam masz wszystko dokladnie opisane w komentarzach.

11.01.2005
22:15
[161]

Trollf [ ]

CooN -> zmienna $_GET pojawila sie od wersji 4.1 PHP i jest zmienna globalna lub raczej 'superglobalna' ;-] to znaczy, ze jest dostepna w kazdym miejscu kodu (funkcje, metody itp.), natomiast zmienna $HTTP_GET_VARS nie jest zmienna globalna i jesli chcesz skorzystac z niej np. w funkcjach musisz ja okreslic na poczatku kazdej funkcji przez: global $HTTP_GET_VARS; - oczywiscie tak jest przy wylaczonej opcji zmiennych globalnych, co jest obecnie standardowym ustawieniem w PHP...

11.01.2005
22:29
[162]

Trollf [ ]

Drak'kan -> to zalezy... ;-] php moze byc zaladowane przez apache jako modul (sapi), a wtedy lepiej by php.ini znajdowal sie w katalogu apache lub windowsa, niz w katalogu php... ;-]

11.01.2005
22:50
[163]

Kijano [ Konsul ]

Dalej nic :(

w php.ini jest tylko to :


[mail function]
; For Win32 only.
SMTP = localhost

; For Win32 only.
sendmail_from = [email protected]

; For Unix only. You may supply arguments as well (default: "sendmail -t -i").
;sendmail_path =

idalej nic nie wiem :/

11.01.2005
23:00
[164]

Trollf [ ]

Kijano -> zamiast localhost wpisujesz adres serwera wysylajacego poczte, a zamiast [email protected] wpisujesz adres email konta na tym serwerze...

11.01.2005
23:06
[165]

CooN [ Generał ]

Trollf, Drak'kan --> widze, ze wiedze w tych sprawach macie spora. Ja (niestety) dopiero zaczynam z PHP (i dodatkowo MySQL) i nawet nie jestem pewien, czy na aktualnym projekcie nie skoncze.
Pisze ksiegarnie internetowa na zaliczenie kursu o wiele zdradzajacej nazwie "Bazy danych".
Jutro oddaje, wiec "na szybko" wprowadzam poprawki i testuje.
Mam obok siebie jakas ksiazke nt PHP i MySQL "Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty". Po przeczytaniu kilku fragmentow (m.in dotyczacych bazy danych) nie uwazam sie jeszcze za profesjonaliste (co zreszta widac ;) ale moze czegos ciekawego sie z tej ksiazki dowiem.

11.01.2005
23:11
[166]

Kijano [ Konsul ]

Dalej to samo po wpisaniu
ini_set(SMTP,"smpt.wp.pl");
ini_set(sendmail_from,"[email protected]");


Wyswietla sie blad :
Warning: mail(): SMTP server response: 550 BLAD SPF - zobacz strone / SPF Error: Please see https://spf.pobox.com/why.html?sender=kuba-11%40wp.pl&ip=83.28.24.128&receiver=smtp.wp.pl Jesli jestes uzytkownikiem poczta.wp.pl sprawdz poprawnosc autoryzacji SMTP / If you are a poczta.wp.pl user check SMTP configuration: https://poczta.wp.pl/autoryzacja/ in C:\PHP\Nowy folder\Nowy\mail.php on line 44

12.01.2005
15:47
[167]

Kijano [ Konsul ]

Moze jednak ktos mi pomoze :(

12.01.2005
16:04
[168]

Trollf [ ]

Kijano -> nie znam sposobu na wyslanie mail'a z serwera pocztowego, ktory wymaga autoryzacji za pomoca 'zwyklych' polecen php... chyba musisz skorzystac z tzw. 'gruszki' ;-] czyli dodatkowych bibliotek do php (PEAR), niewykluczone, ze sa one standardowo juz w wersji php 5.0+ wlaczone, jednak nie jestem tego pewien... biblioteki te pozwalaja w przypadku poczty na dokonywanie autoryzacji czyli podanie hasla i usera, i wyslanie z takimi parametrami mail'a...

12.01.2005
17:47
[169]

Kijano [ Konsul ]

Trollf -> a mozna jasniej ? Tzn gdzie moge cos takiego znalezc i jakis tutorial do tego ?

12.01.2005
21:44
[170]

Kijano [ Konsul ]

Up :(

13.01.2005
15:30
[171]

Kijano [ Konsul ]

UP ostatniej nadzieji :(

14.01.2005
00:28
[172]

Trollf [ ]

Kijano -> oki doki, wiec tak mniej wiecej skrotowo....

- jesli masz w miare najnowsze php (wersja 4, dla wersji 5 pewnie bedzie podobnie) to w katalogu gdzie zainstalowales php powinien znajdowac sie podkatalog 'pear'
- teraz musisz zrobic alias w pliku konfiguracyjnym apache, tak by mozna bylo z poziomu przegladarki uruchomic skrypt 'go-pear.php' (warto rowniez zablokowac dostep do tego aliasu dla wszystkich kompow z wyjatkiem localhost'a)
- z przegladarki odpalasz instalatora pear poleceniem np. https://localhost/pear/go-pear.php (oczywiscie zalezy ono od tego jaki zrobiles alias)
- pozniej w formularzu jaki sie ukarze ustawiasz odpowiednie sciezki do katalogow w jakich ma sie pear zainstalowac i naciskasz przycisk - pear powinien pobrac z internetu odpowiednie biblioteki (w tym te odpowiedzialne za wysylanie mail'i)
- teraz wystarczy tylko dodac w pliku php.ini do parametru 'include_path' sciezke do katalogu z bibliotekami pear i zrestartowac apache'a...

jesli wszystko sie powiedzie to pozniej by wyslac maila z poziomu php za pomoca serwera wymagajacego autoryzacji mozesz skorzystac np. z takiego skryptu:

require_once 'Mail.php';
$params['host'] = 'serwer.smtp.xyz';
$params['port'] = 25;
$params['auth'] = true;
$params['username'] = 'login';
$params['password'] = 'haslo';
$headers['Subject'] = 'temat...';
$headers['From'] = '[email protected]';
$body = 'spam, spam, spam, czyli mielonka....';
$recipients = array ('[email protected]', '[email protected]');
$mail = Mail::factory('smtp', $params);
if (PEAR::isError($mail)) ‹ echo $mail->getMessage(); ›
else ‹
$error = $mail->send($recipients, $headers, $body);
if (PEAR::isError($error)) ‹ echo $error->getMessage(); ›
else ‹ echo 'wyslano.'; ›


* male trojkatne nawiasy zamienic oczywiscie na odpowiednie klamrowe...


kilka przydatnych linkow:
https://pear.php.net/ (oficjalna strona)
https://cvs.php.net/cvs.php/pear (najnowsza wersja pear - raczej do 'recznej' aktualizacji)

14.01.2005
07:29
[173]

Kijano [ Konsul ]

Dziekuje :)

14.01.2005
14:36
smile
[174]

Belm [ Konsul ]

Mam niezły zryz, jest taki przykładowy kod HTML:

<html>
<body>
<table border="1" style="BORDER-COLLAPSE: collapse" bordercolor="#000000">
<tr><td>a</td><td>b</td><td>c</td></tr>
<tr><td>a</td><td>b</td><td>c</td></tr>
<tr style="border-top: hidden"><td>a</td><td>b</td><td>c</td></tr>
<tr><td>a</td><td>b</td><td>c</td></tr>
</table>
</body>
</html>

W trzecim wierszu w tagu <tr> umieściłem dyrektywę ukrywającą górną ramkę wiersza. Ale to działa tylko w firefoxie, w IE6 nic się nie dzieje.
Jak ukryć górną ramkę wiersza w Internet Exporerze?

14.01.2005
14:58
[175]

Trollf [ ]

Belm -> style ramek przypisuje sie do konkretnych komorek (<td>), a nie wierszy (<tr>), sek w tym jesli 'wylaczysz' z jednego wiersza ramke gorna, to czesto nie bedzie zadnych zmian w wygladzie, gdyz widoczna bedzie jeszcze ramka dolna wyzszego wiersza... no i wartosc parametru to none a nie hidden...

kod dzialajacy w IE wyglada tak:

<table border="1" style="BORDER-COLLAPSE: collapse" bordercolor="#000000">
<tr><td>a</td><td>b</td><td>c</td></tr>
<tr><td style="border-bottom: none">a</td><td>b</td><td>c</td></tr>
<tr><td style="border-top: none">a</td><td>b</td><td>c</td></tr>
<tr><td>a</td><td>b</td><td>c</td></tr>
</table>

jesli chcesz zeby znikla linia z calego wiersza to niestety trzeba powtorzyc deklaracje tego stylu w kazdej wybranej komorce, ale oczywiscie mozna zrobic to prosciej tworzac odpowiednia klase i przypisac ja do poszczegolnych komorek...

14.01.2005
15:10
[176]

Belm [ Konsul ]

Trollf -> Dzięki za odpowiedź. Twój patent działa bez problemu pod IE, ale dla odmiany ma problemy z Firefoxem (w przypadku jeśli jest kilka wierszy z krytą górną ramką) - połączyłem obie metody, i jest już dobrze,
Jeszcze jedno pytanie, jak zmienić kolor ramki, lub jej grubość w jednym wierszu tabeli?

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-01-14 15:09:22]

14.01.2005
16:40
[177]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Belm => Poprawna skaldnia dla stylu CSS border-bottom wyglada tak:

border-bottom: 'szerokosc-obramowania' 'styl-obrazmowania' 'kolor-obramowania';

Oczywiscie sladnia odnosi sie takze do innych styli z rodziny border :)

I jest to takze odpowiedz na twoje drugie pytanie :)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-01-14 16:40:58]

16.01.2005
20:16
[178]

Kijano [ Konsul ]

Mam pytanie jakie porty nalezy odblokowac aby serwer Apache dzialal ?

16.01.2005
21:54
[179]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kijano => Apache dziala glownie na standardowym porcie protokolu http czyli na 80. Jednak zalezy to takze od ustawien serwera (jesli nic nie zmieniales to na 80 :)). Oczywiscie mod_ssl dziala np. na 443, ale to juz wyzsza polka :)

17.01.2005
10:37
[180]

CooN [ Generał ]

Powital

Natknalem sie ostatnio na takie problemy:

1. Niezbyt dokuczliwy, ale podobno nie ma rzeczy niemozliwych, wiec jak wyswietlac polskie znaki w monitorze mysql. Na domyslnym kodowaniu latin1 nie ma, ale gdy zmienilem na latin2 - tez nie ma.

2. Czy naprawde listy numerowane <ol> <li> </ol> nie dzialaja w tabelach? Gdy umieszczam taka liste w tabeli, zamiast numerow wyswietlaja sie kropki.

3. To mnie intryguje od samego poczatku. W jaki sposob moglbym swoja strone w php i baze w mysql udostepnic dla innych komputerow i internecie? Zakladajac, ze mam staly nr ip i serwer apache. Na ktore miejsca konfiguracji zwrocic uwage? Oczywiscie calosc, tj php, mysql i apache znajdowalyby sie na jednym kompie.
Moze jakis wartosciowy link tutaj jesli nie chce wam sie pisac...

pozdrowil.

17.01.2005
10:57
[181]

CooN [ Generał ]

Ojoj, moja ciekawosc zaimplikowala kolejny problem.

Przeczytalem, ze poprawnia napisana strona powinna posiadac nastepujace linijki:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
na samym poczatku, oraz

<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
w sekcji <head>

Co do pierwszego - nie ma sprawy, dopisalem do kazdej strony php.
Drugie polecenie niestety 'wykrzaczylo' poslkie znaki wyswietlane w przegladarce. Nie rozumiem dlaczego, skoro kodowanie to latin2.
Przypuszczalnie w konfiguracji Apache jest cos nie tak, ale po glebszym przeanalizowaniu odpowiednich linijek, m.in.:

AddDefaultCharset ISO-8859-2


Raczej wszystko jest ok.
Jesli zas usune <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> z <head>, zahaszuje AddDefaultCharset ISO-8859-2, to polskie znaki w przegladarce sa (dotyczy to oczywiscie tylko stron uruchamianych na moim komputerze, bo gdy przegladam internet, to polskie znaki sa).

17.01.2005
11:00
[182]

Trollf [ ]

CooN ->
ad1 - sprobuj zmienic kodowanie na utf-8...
ad2 - hmm... przed chwila stworzylem prosta tablke i wstawilem ze 2 pozycje w takiej liscie - wyswietlily sie numerki... :-]
ad3 - apache po instalacji jest otwarty dla wszystkich kompow pod standardowym portem 80 - jesli wpiszesz numer ip swojego kompa w przegladarce i ukaze sie strona, to znaczy, ze wszyscy powini miec dostep do Twojej strony jesli znaja numer IP Twojego kompa... no chyba, ze wczesniej cos mieszales w konfiguracji apacha ;-] warto tez zwrocic uwage na konfiguracje firewalla czy czasem czegos nie blokuje... co do mysql to oczywiscie warto zalozyc haslo na root'a (standardowo brak hasla ;-]) i ustawic by mozna sie bylo z baza laczyc jedynie z localhost'a...

17.01.2005
11:10
[183]

Trollf [ ]

CoonN -> to nie ma nic wspolnego z konfiguracja apache... po prostu jesli piszesz kod stronki w notatniku, czy innym edytorze tekstowym pod windows, bez mieszania w konfiguracji sterownika klawiatury czy tez przelaczania innych opcji odpowiedzialnych za kodowanie znakow, to standardowa strona kodowa stronki bedzie windows-1250... wiec jesli teraz dasz deklaracje na poczatku kodu na ISO, to pojawia sie krzaki... masz 2 wyjscia jesli chcesz pisac stronki zgodne z tym standardem kodowania:
1. sciagnac i zainstalowac sterownik klawiatury w standardzie ISO,
2. skorzystac z programu konwerujacego i za jego pomoca przeksztalcic wszystkie tekstowe pliki strony (html, php itp.) z formatu windows-1250 na ISO-8859-2...

17.01.2005
11:21
[184]

CooN [ Generał ]

Trollf --> dzieki przede wszystkim

1. Zmienilem kodowanie w pliku my.ini (bo chyba tam trzeba zmienic) na default-character-set=utf-8, jednak dalej bez polskich znakow.

2. Z ta lista numerowana mam najwyrazniej pecha, bo nie dziala mi tylko w jednej funkcji, ktorej kod jest mniej wiecej taki:

...
...
echo <table>
echo <ol>

petla foreach

tutaj wstawiam <li> i jest kropka zamiast numeru

echo </ol>
echo </table>

3. Co do tych standardow pisania. W jaki wiec sposob prawidlowo pisac?
Ja uzywam Notepad++ ale nie wiem jakie tam jest kodowanie (zdaje sie, ze ANSI, bo jest zaznaczona domyslnie opcja decode in ANSI, nie ma ISO).

17.01.2005
11:25
[185]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

Mam takie pytanie do drogiej społeczności tego forum. Potrzebuje jakieś fajnowe forum na swoją stronę. Czy ktoś może mi jakies polecić ? (łatwe w obsłudze i instalacji, praktyczne).

17.01.2005
11:46
[186]

Trollf [ ]

CooN ->
ad2 - nie wiem dlaczego nie dziala w tym przypadku, musialbym zobaczyc dokladny kod... jednak nie mozesz skorzystac z innego rozwiazania?
np.:
$nr = 1;
foreach... ‹
echo $nr . '<reszta tekstu>';
$nr = $nr +1;

ad3 - przede wszystkim musisz sie zdecydowac na strone kodowa... albo windows-1250 (np. GOL jest w takim standardzie) albo ISO...
jesli windows to dodajesz na poczatku kodu
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">
i dalej juz sie 'niczym' nie martwisz... ;-]
jesli jednak ISO to:
https://www.ogonki.agh.edu.pl/
ja rozwiazalem ten 'problem' instalujac odpowieni sterownik klawiatury:
https://windows.online.pl/pliki/ogonki.zip

17.01.2005
14:00
[187]

CooN [ Generał ]

Dzieki, 'ogonkami' zajme sie pozniej, bo aktualnie spokoju nie daje mi konfiguracja serwera apache.
Domyslnie slucha on port 80, to fakt, jako servername jest numer_ip:80, a mimo to gdy wpisze w przegladarce https://numer_ip to nic sie nie wyswietla. Gdy zas wpisze https://localhost, to pojawia sie strona tytulowa apache. Firewall wylaczony, bo z innego komputera moge pingowac komputer, na ktorym jest apache.
Nawet gdy przeinstalowalem serwer, nic nie pomoglo.

19.01.2005
15:15
[188]

Kijano [ Konsul ]

Witam !
Jak zwykle mam problem z PHP :)
Kiedy chce wyslac emaila z komputera do ktorego jest podlaczony router pisze fsocet unable to connect. (Uzywam kodu ktory zapodal Trollf w tym watku). Bez router'a sie ladnie wysyla.
Moze wiecie w czym tkwi blad. Dodam ze porty 25,80 sa odblokowane.
HELP

19.01.2005
19:05
[189]

CooN [ Generał ]

Ponawiam pytanie, bo juz caly net przeszukalem i odpowiedzi nie znalazlem:

Server apache nie dziala na zewnetrznym, stalym ip. phpinfo() wyswietla:
SERVER_ADDR 127.0.0.1
zamiast ip, ktore jest widoczne w internecie.

Jak ustawic ten adres? Probowalem przez SetEnvIf, ale pojecia nie mam jak skonstruowac skladnie poprawna. A moze to zupelnie inaczej trzeba ustawic?

20.01.2005
08:59
[190]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

CooN => phpinfo() zwraca adres IP po jakim sie z nim laczysz, wiec skoro laczysz sie na localhoscie to nic dziwnego, ze taki adres ci wyswietla. A co do problemu, to sam nie wiem czym moze to byc spowodowane :/ Teoretycznie w konfiguracji apache'a mozna ustwaic na jakim adresie IP ma nasluchiwac, wiec mozesz to sobie sprawdzic (standardowo podany jest tam sam port). Chodzi mi to o dyrektywe Listen, a nie ServerName oczywiscie :) Jesli tu nie ma bledu, to nie jest to wina apache'a. Jedynie systemu i jego ustawien, ale tutaj tez nie wiem co moze byc zle. Moze masz firewalla na swoim kompie, albo router jednak nie ma odblokowanych tych portow :)

20.01.2005
11:10
[191]

CooN [ Generał ]

Drak'kan --> zatem w omawianym przypadku zmienna server_addr bedzie zawsze 127.0.0.1?
Okazalo sie, ze to jednak wina zablokowanych portow. Mylace bylo to, ze firewall byl wylaczony, wiec bylem przekonany, ze porty sa otwarte. Po przeskanowaniu wyszlo, ze jednak nie sa.
Pomoglo przeinstalowanie systemu...

Dzieki za pomoc.

21.01.2005
17:54
[192]

WindowsXP [ Konsul ]

Google wciskają mi sam szajs za 10 USD więc pytam tutaj:

Gdzie znajdę, a może już znacie jakieś fajne filtry w CSS do tworzenia przycisków? O co mi chodzi? Ano: mam buttonik i tło w postaci jpga. I teraz chcę zrobić fajny efekt, po najechaniu na ten button. Np. zmianę koloru tego tła czy podświetlenie/zaciemnienie go. Jakieś patenty? Z samymi jpgami robiłem to bez problemu, ale dawno w CSS nie grzebałem.

21.01.2005
21:32
[193]

hotDog [ Outsider ]

Poczytaj o JavaScript'cie

funkcje OnMouseOver(); itd

22.01.2005
01:16
[194]

Qbaa [ Generał ]

WindowsXP ---> napisz jeszcze raz o co ci chodzi, pokaż nam te pliki które masz.

23.01.2005
22:37
[195]

CooN [ Generał ]

Czy jest jakis elegancki sposob, by cala komorke tabeli zrobic odnosnikiem do jakiejs strony?

24.01.2005
02:56
smile
[196]

Qbaa [ Generał ]

<head><style>
img ‹border:0px;›
td ‹height:150px;width:150px;›
.ta ‹display:block;height:100%;width:100%;text-decoration:none;color:black;›
</style></head><body>
<table border="1">
<tr><td>1</td><td>2</td></tr>
<tr><td>3</td><td><a class="ta" href="plik.html">tresc moze byc<br>wielopoziomowa<br>mozna wstawiac <br>nie tylko tekst<br><img src="obrazek"></a></td></tr>
</table></body>

nie wiem jak ma wyglądać elegancki sposób, ale myślę że ten jest ok ;)
do tych komórek które mają być linkami, wstawiasz link w ktorym dopiero bedzie to co ma byc w komorce.
po <a musisz dodac class="nazwa klasy":
<a class="ta" href="plik">tresc<br>moze byc<br>wielopoziomowa<br>mozna wstawiac nie tylko tekst<br><img src="obrazek"></a>

do sekcji head wstawiasz:
<style>
.ta ‹display:block;height:100%;width:100%;text-decoration:none;color:black;›
</style>

po kropce wpisujesz ta sama nazwe klasy co przy linku. to co podkreslone jest najwazniejsze.


jeśli wszystkie komórki jakiejś tabeli mają być linkami, to troche lepiej będzie nadac jakas klase calej tabeli zamiast wszystkim linkom w jej komorkach oraz ustawic styl linkow jako dzieci tej tabeli:
<head><style>
img ‹border:0px;›
.ta td ‹height:150px;width:150px;›
.ta a ‹display:block;height:100%;width:100%;text-decoration:none;color:black;›
</style></head><body>
<table class="ta" border="1">
<tr><td>1</td><td>2</td></tr>
<tr><td>3</td><td><a href="plik.html">tresc moze byc<br>wielopoziomowa<br>mozna wstawiac <br>nie tylko tekst<br><img src="obrazek"></a></td></tr>
</table></body>

https://www.web.reporter.pl/html/?x=s&p=2
https://webmaster.helion.pl/kurshtml/style/style.htm

24.01.2005
02:58
[197]

Qbaa [ Generał ]

to było oczywiście do CooNa :)
a WindowsXP chyba nie chce pomocy :P

24.01.2005
11:38
[198]

CooN [ Generał ]

Dzieki Qbaa, Twoj sposob okazal sie bardziej elegancki od mojego ;)

25.01.2005
19:33
[199]

Cainoor [ Mów mi wuju ]

Panowie, mam problem w PHP. Tworze <select name=cat[] size =12 multiple> i potem ustawiam <options>, ale niestety odwołanie po naciśnięciu przycisku "submit" nie zwraca tej tablicy :/
$_POST['cat'] nic nie posiada.

Co może być przyczyną?

25.01.2005
21:59
[200]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Cainoor => Jak juz mowilem nie mozesz nazwac zmiennej cat[], bo takie cos w HTMLu w ogole nie istnieje... Nazwij ja po prostu cat i wtedy sie odwoluj do niej. Korzystalem z selecta wielokrotnie i zapewniema cie ze tylko tak mozna sie do niego odwolac (czyli poprzez jego wartosc). I jesli chodzi o twoj skrypt JS to niestety dynamicznego dodawania pozycji do listy nie przerabialem jeszcze :)

25.01.2005
22:03
[201]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kolejna czesc:

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.