GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmasterski cz.1 (i mam nadzieje nie ostatnia :))

25.02.2002
18:39
[1]

bartek [ ]

Kącik Webmasterski cz.1 (i mam nadzieje nie ostatnia :))

Webmasterzy wszystkich krajów łączcie się ;-)
Stworzyłem ten wątek aby niedoświadczeni, młodzi webmasterzy mogli poprosić o radę starych wyjadaczy.
Właśnie poszukuje kogoś kto zna się trochę na stylach. Jest na forum ktoś taki?

P.S. To nie przechwałki (sam zaliczam się do tych pierwszych :P)

25.02.2002
19:12
[2]

The Dragon [ Eternal ]

Style... hmm nie znam sie niestety na stylach :-/

25.02.2002
19:34
[3]

shard [ Pretorianin ]

nie jestem expertem, ale cos tam wiem.. ;] polecam specyfikacje css - tam jest wszystko :)

25.02.2002
19:40
[4]

Regis [ ]

Tak jak ja nim nie jestem - jak masz pytania to wal, a ja postaram sie cos podpowiedziec :)

25.02.2002
20:18
smile
[5]

Katane [ Useful Idiot ]

O stylach t i ja troszeczkę wiem (ale nie za dużo) :-))) Właśnie uczę się Javascriptu :-)

25.02.2002
20:21
[6]

Thornag [ Konsul ]

Czesc. Porzadny watek czekałem na niego ale sam nie wiem dlaczego nie załżyłem ;-P. O stylach to do mnnie mysle ze wiem nawet dużo. Również HTML nieco PHP no i Flash

25.02.2002
20:32
[7]

The Dragon [ Eternal ]

Ale wlasnie lepiej bedzie odrazu walic pytania, bo tak na poczatku sie nawzajem szukac a pozniej pytac, to moze byc nieco skomplikowane (no chyba, ze na dluzsza sesje ;) )

25.02.2002
20:51
smile
[8]

@[email protected] [ ]

Nareszcie ktos zalozyl watek o robienu stron

25.02.2002
21:07
[9]

bartek [ ]

Nareszcie jakiś odzew w moim wątku. Miło mi :-) Nie będę Was prosił żebyście mi zrobili kod który zrobi to czy tamto bo niczego się nie naucze a nie o to tu chodzi. Wklejam Wam kod ze strony głównej GOL'a (www.gry-online.pl - mam nadzieje że nie powieszą mnie za reklamę ;-P) a Wy jeśli podołacie postarajcie mi się jak najprościej wytłumaczyć jak to się je. <style type="text/css"> <!-- .rn ‹ font-family: Tahoma, Arial, sans-serif; font-size: 8pt; color: #585858; height:18px; width: 130px; margin-top: 1px; margin-right: 1px; margin-bottom: 1px; margin-left: 1px; background-color: #FFFFFF › .t1‹border:1px #E0E0E0 solid;background-color:#FFFDF4› .txt ‹font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 8pt; color: #666666› a ‹ text-decoration: none› a:hover ‹font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 8pt; color: #990000› .mtt‹FONT-FAMILY:Verdana, Arial;FONT-SIZE:9pt;HEIGHT:16px;WIDTH:184px› .mttb‹FONT-FAMILY:Verdana, Arial;FONT-SIZE:9pt;HEIGHT:16px;WIDTH:184px› a.mttb‹BACKGROUND-COLOR:#0f3857;COLOR:#FFFFFF› a.mttb:hover‹BACKGROUND-COLOR:#ffcc00;COLOR:#333333› a.mtt‹COLOR:#FFFFFF› a.mtt:hover‹BACKGROUND-COLOR:#ffcc00;COLOR:#333333› .kon1 ‹ font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 9pt; font-weight: bold; color: #FFFFFF; letter-spacing: 10px› --> </style>

25.02.2002
21:14
[10]

Thornag [ Konsul ]

Nie masprawy ale najlepiej na gg jesli maszjak nie to tutaj

25.02.2002
21:21
[11]

bartek [ ]

GG narazie mam wysypane :-( Myślę że wielu ludzi ciekawią te informację - więc sie podziel ;-)

25.02.2002
21:24
smile
[12]

bartek [ ]

Miało być infromacje i się. Na usprawiedliwienie dodam że dawno nie pisałem z "ogonkami".

25.02.2002
21:28
[13]

Thornag [ Konsul ]

nie wiem jak to psosto wytłumaczyćoleok.Jest do definicjsa styli CSS. jeżeli po napisaniu takiego czegoś wkodziehtml użyjesz znacznika <font> to nie musisz pisać <font style="font-family: Tahoma, Arial, sans-serif; font-size: 8pt; color: #585858; height:18px; width: 130px; margin-top: 1px; margin-right: 1px; margin-bottom: 1px; margin-left: 1px; background-color: #FFFFFF"> a starczy napisanie <font class="rn"> jesli napiszesz .rmto w każdym przypadku to przywołasz. Jessli napiszesz P.rm to działa tylko w przypaku <p>. Tak samo gfdy napiszesz P ‹font-famc itd › to za każdym razem znacznik font becdzie miał taki styl.Co do A i A:Hoverto a to definicja stylu linka a a hover to definicja linkaponajechaniu myszka.Wiem zeto zakręconeale lepiej nienpotrafie

25.02.2002
21:36
[14]

bartek [ ]

Thornag dzieki jutro rano jak bede mial "swiezy mozg" przeczytam i calkiem mozliwe ze cos zalapie :-)

25.02.2002
21:49
[15]

Thornag [ Konsul ]

Jakmasztlenatomnieposzukaj wyjasniejakoślepiej

25.02.2002
22:08
[16]

bartek [ ]

OK. Spacja Ci sie tnie? ;-)

25.02.2002
22:32
smile
[17]

reksio [ Szerzmierz Natchniony ]

ZAKUPCIE NOWE CDA! Jest tam Zajączek(pewnie go macie). Ja wymiękam, polacy nie gęsi, swój edytor mają. Od razu przerzucilem sie z notepada na te cudo...

25.02.2002
22:43
[18]

zolt [ Legionista ]

E tam, Dreamweaver rulez. Lepszego edytora nie ma, przynajmniej dla mnie. Kolorowanie składni, wiele rzeczy zautomatyzowanych, a jak ktoś nie zna HTML, to się może wyżyć na edytorze wizualnym, któremu nawet się czasem udaje poprawny kod wygenerować.

25.02.2002
22:46
[19]

Thornag [ Konsul ]

Ja tam wole pajaczka.

25.02.2002
23:13
[20]

Bzyk [ Offensive ]

no ja mogę pomóc, ale proszę o naprawdę poważne problemy :) bzyk/emu64.pl

25.02.2002
23:42
[21]

Thornag [ Konsul ]

Bzyk===>Ajakieto pważne?? I tenadres teztrocheniedziała

26.02.2002
08:45
smile
[22]

Capt. Krzysztow [ Kapitan Gwiezdnej Floty ]

Jakby co, to chętnie pomogę Html / Java / Php / Style / Whatever... Live Long And Prosper.

26.02.2002
12:28
smile
[23]

Katane [ Useful Idiot ]

Co do edytorów, to dla mnie bezkonkurencyjny jest HomeSite :-) Nie wyobrażam sobie pracy z czymś innym.

26.02.2002
12:34
[24]

Regis [ ]

Pod linuxem rzadzi Quanta - jest jak moja prawa reka. A! Widze ze jeszcze inni mowia w czym moga pomoc, to ja tez - jak macie pytania o HTML, CSS (style), PHP+MySQL, to walcie na mojego maila - z checia odpowiem na pytania: [email protected]

26.02.2002
14:19
[25]

rg [ Zbok Leśny ]

style nie sa takie trudne... ja sie uczylem z gotowego pliku od kolesia... niestety nie znam wszystkiego i czasem korzystam z pomocy :)

26.02.2002
17:06
[26]

bartek [ ]

Ja od edytorow odeszlem kawalek czasu temu i nie mam zamiaru do nich wracac. Pracowalem m.in. na Pajaczku, Zajaczku, HomeSite i Dreamweaver. Z ciekawosci sporbowalem nawet Webmajstera i...Office'. Nie bawi mnie zabawa edytorami bo edytory zawiada, koledzy zawiada a notatnik zawsze dziala :-) A tak na serio to staram sie kontynuowac tradycje jaka jest pisanie kodow samemu, recznie bez zadnych usprawnien. A co do stylow to chodzi mi o styl dzieki ktoremu po najechaniu na link, link bedzie sie podswietlal. Bol jest tego typu ze jakbym nie probowal nie moge dopasowac stylu do czcionki i po najechaniu na link oprocz podswietlenia text mi sie powieksza/pomniejsza poszerza/podwyzsza i jest kicha. Jak zdefiniowac styl css aby dzialal z kazda czcionka. Jest wogole taka mozliwosc? Jesli nie to jak ustawic go na czcionke domyslna? Pozdro.

26.02.2002
17:55
[27]

Thornag [ Konsul ]

piszesz w defdibicju np tak: A ‹ FONT: bold xx-small Verdana; COLOR: #0000ff; TEXT-DECORATION: none › A:hover ‹ FONT: bold xx-small Verdana; COLOR: #0000ff; TEXT-DECORATION: none ; COLOR: red › Kumasz ??

26.02.2002
18:47
[28]

Regis [ ]

bartek --> czemu uwazasz ze edytorow uzywaja ci, ktorzy nie poradza sobie z HTML-em bez pomocy ??? Ja np. korzystam z edytorow (zaznaczam ze z samych edytorow - nie uzywam ZADNYCH generatorow jakie posiadaja) z kilku powodow: - maja kolorowanie skladni !!! - mozna edytowac kilka stron i nie trzeba otwierac nowego okna dla kazdej z nich !! - pomagaja znajdywac glupie bledy (zjedzone literki) ! Znalazlo by sie tego jeszcze troche...

26.02.2002
18:52
[29]

Thornag [ Konsul ]

U sorki zauważyłem błą ( ten refleks ;-P ) w hover ma być: A:hover ‹ FONT: bold xx-small Verdana; COLOR: RED; TEXT-DECORATION: none ;

26.02.2002
19:12
[30]

Annihilator [ ]

co do edytorow to polecam link... najlepszy...

26.02.2002
19:19
smile
[31]

Katane [ Useful Idiot ]

IMHO najważniejszą zaleta edytorów jest przyspieszanie pracy. Boooże, co ja bym bez HomeSite'a zrobił :-)

26.02.2002
20:03
smile
[32]

Capt. Krzysztow [ Kapitan Gwiezdnej Floty ]

Najlepszy jest Notatnik.

26.02.2002
20:23
[33]

shard [ Pretorianin ]

Notatnik moze i dobry (szczegolnie taki po przerobkach - dorobieniu skrotow klawiszowych :), ale EditPad jednak troche przyspiesza prace :)

26.02.2002
20:48
smile
[34]

VOSTOK [ Konsul ]

POWAŻNY PROBLEM Otóż>>>Stworzyłem na swej stronie głównej przycisk otwierający podręczne menu. Strona skłda się z 4 Frame'sów a linki w podręcznym menu otwierają się w głównej ramce>>LUB w nowym oknie gdy strona z Ramkami niejest obecna. W tym problem że menu *nie jest* potrzebne po zamknięciu strony głównej. Jakim skryptem mógłbym zrobic coś takiego>>> PRZY zamykaniu strony z Ramkami zamykałoby się automatycznie Menu. Menu skłda się z Apletów Javy (popularne hover buttons). Czy wykonanie czegos takiego jest wogóle możliwe??? Zaznaczam że wypróbowałem już skrypty onUnload<!!!. Czekam na pomoc :) A w między czasie pozdrawiam!!

26.02.2002
21:10
[35]

Riven [ infamousbutcher ]

Robie projekt graficzny dla strony foto.lodz. Narazie tylko prototyp, co sądzicie? Pozdro.

26.02.2002
21:12
[36]

Riven [ infamousbutcher ]

obrazek ;) jest troche kiepskiej jakosci, musialem skompresowac.

26.02.2002
21:17
[37]

VOSTOK [ Konsul ]

A mi nikt niepomoze : (

26.02.2002
21:20
[38]

Thornag [ Konsul ]

CHcetnie pomoge ale niebardzo rozumiem MOze podaj adress strony lub miprzeslij nie wiem

26.02.2002
21:22
[39]

VOSTOK [ Konsul ]

To może ja prześlę częśc stronki (tę potrzebną) ale najpierw napisz czego nierozumiesz : ) POZDRAWIAM

26.02.2002
21:37
smile
[40]

Riven [ infamousbutcher ]

a jak Wam sie podoba moja stronka? :)) pare postow wyzej screen.

26.02.2002
22:46
[41]

Thornag [ Konsul ]

Riven ==>Ciekawa podobna do tych stron firmowych gdzie umnmieszczaja cenniki i takie badziewia. VOSTOK ==> Nic nie rozumiem

27.02.2002
11:53
[42]

Thornag [ Konsul ]

Hmm a ja miałem nadieje ze to bedzie naprawde nieostatnia czesc :((

27.02.2002
12:34
[43]

VOSTOK [ Konsul ]

Thornag [Guardian of Wastes] Podeślę ci wszystko mailem ok. Pozdrawaim!!

27.02.2002
13:08
[44]

griz636 [ Jimmi ]

a zna ktos jakas fajna strone z clipartami????

27.02.2002
14:12
[45]

Lesio [ Pretorianin ]

No griz sie odezwal to i ja musze :) Riven -- > bardzo ladna graficzka, ale bedziesz musial popracowac tylko nad tym zeby sie w miare szybko ladowalo czyli odpowiednio ja skompresowac, ale efekt ogolny rewelacja :) Miłej pracy zycze

27.02.2002
14:15
[46]

katom [ Konsul ]

mam pytanko... dotyczy to raczej java script niz czystego HTMLa, mianowicie chodzi mi o to by po najechaniu na link myszka powiekszal sie lub zmienial kolor. Z gory dzieki.

27.02.2002
14:30
smile
[47]

Riven [ infamousbutcher ]

Lesio --> thx :) Wlasnie kompresja jest moim glownym utrapieniem ... BTW: znacie jakis dobry program do kompresowania obrazkow z minimalna utrata jakosci?

27.02.2002
16:12
[48]

Thornag [ Konsul ]

Katom ==> to nie Java. Mięczy </head>a <body> piszesz --> <STYLE TYPE="text/css"> <!-- A ‹ FONT: bold xx-small Verdana; COLOR: #0000ff; TEXT-DECORATION: none › A:hover ‹ COLOR: red › </STYLE>

27.02.2002
16:25
[49]

Thornag [ Konsul ]

Votok --> Hmm myle ze te menu osobne to ono jest jakby w pamięci kompa wiec jak dajesz link do np linki.html to nie umie tego pliku znaleść i wyswietla pustą. Spróbuj zrbić tak ze po kliknięciu w <<Menu>> otwierało sie okno z menu a te okno bedzie ossobna strona w katalogu z reszta. Czyli menu t bedzie np. malemenu.html wtedy powinno zadziałać. Ale nakręciłem

27.02.2002
16:28
[50]

Thornag [ Konsul ]

eee stary tamto jest nie tak. Hmm dzieje sie tak ponieważ nie ma tych stron do których sa linki. JAk w buttonie Wizardy dałem link pagestart.htm z targetem="_blank" to było OK

27.02.2002
16:30
[51]

Regis [ ]

katom --> Nie polecam powiekszajacych sie linkow - strona sie wtedy potwornie rozwala...

27.02.2002
17:44
[52]

bartek [ ]

Thornag ---> probowalem wkleic kod ktory podales Katom'owi jednak nic nie dal. Linki jakie byly takie sa (nawet po najechaniu) co jest nie tak? Moze cos skopalem w kodzie HTML?

27.02.2002
17:50
[53]

Katane [ Useful Idiot ]

bartek --> Wywal znacznik komentaża (<!-->) i będzie OK. Aha, to powinno wyglądać tak: <Style type="text.css"> A‹text-decoration: none; color: White;› A:hover‹color:red;› </style>

27.02.2002
17:52
[54]

Katane [ Useful Idiot ]

GOL ma jakąś czcionkę zwaloną, te nawiasy po A i A:hover powinny być klamrowe.

27.02.2002
17:59
[55]

Thornag [ Konsul ]

A moim zdaniem nie musisz wywalac znacznika kmentarza a z body vlink alink i link

27.02.2002
18:02
[56]

Thornag [ Konsul ]

tzn nawiasy tez maja byc klamrowe te nad [ i ]

27.02.2002
18:06
[57]

bartek [ ]

Katane: Heh, "GOL ma jakąś czcionkę zwaloną". Dobra, ale tylko kod skopiowany ze strony głównej GOL'a zmienia parametry czcionki. Kod Thornaga i twoj jakos u mnie nie ida. Moze mam za stara wersje notatnika ;-PPP

27.02.2002
18:34
[58]

Katane [ Useful Idiot ]

bartek --> Właśnie sprawdziłem w praktyce: kod podany przeze mnie działa bez zarzutu. Jeszcze raz: <STYLE TYPE="Text/css"> A "nawias klamrowy"color:white; text-decoration:none; "nawias klamrowy" A:hover "nawias klamrowy" color:red; "nawias klamrowy" </STYLE>

27.02.2002
19:27
[59]

bartek [ ]

Uff, wrzucilem nawiasy klamrowe i wszystko gra :-) Co i gdzie teraz dorzucic aby linki nie byly podkreslone? Moj kod styli wyglada obecnie tak: <STYLE TYPE="text/css"> <!-- a:link ‹ color: #00FF00 text-decoration: none› a:hover ‹ color: #FF0000; text-decoration: none› --> </STYLE>

27.02.2002
19:54
[60]

Katane [ Useful Idiot ]

bartek --> Nie powinny byc podkreślone z tym kodem... sprawdź jeszcze raz. Nie wiem czy to jakaś różnica, ale ja zawsze miałem A, a nie A:link.

27.02.2002
19:58
[61]

Regis [ ]

a:link ‹ color: #00FF00 text-decoration: none› TU NIE MA SREDNIKA MIEDZY #00FF00, text-decoration !!! Oto powod :) Na 99% :)

27.02.2002
20:08
[62]

bartek [ ]

Katane tekst jest podkreslony. Podkreslenie znika dopiero po najechaniu. Regis jesli usune srednik kod nadaje sie do wyrzucenia :-) Moze ktos ma jakies pomysly?

27.02.2002
22:55
[63]

Thornag [ Konsul ]

SREDNIK MUSI BYĆ !!!!!!!!! Sprobuj zamiast a:link dac a ale srednik musi być bo jak nie ma to przegladarka czyta to tak KOLOR MA BYC ==> 00FF00 i text decoration:none | rozumiesz ?? jak nie ma tego srednika to mysli ze to dal;ej definicja koloru

27.02.2002
23:03
[64]

katom [ Konsul ]

ok jeszcze raz ja mam stronke w ramkach <frameset cols="250,*"> Jak zrobic na gorze strony jeszcze jedna pozioma ramke ???

27.02.2002
23:05
[65]

Thornag [ Konsul ]

Pierw musisz podzelić strone na dwie poziome a poxniej ta 2 pozioma na dwie pionowe

27.02.2002
23:06
[66]

katom [ Konsul ]

dobra nieaktualne...udalo mi sie zrozumiec instrukcje w inglish :)

28.02.2002
00:35
[67]

Enderr [ Konsul ]

Chętnie wymienię poglądy i porozmawiam na temat JSP (Java Server Pages). Programuje właśnie w tym, a szczerze mówiąc nie znam nikogo "z zewnątrz" kto jeszcze w tym siedzi. Wiem, że to nowość i, aby stać się standardem brakuje mu jeszcze dużo, ale... coraz więcej serwisów internetowych jest o tą właśnie technikę opartych. Mam nadzieję, że znadzie się ktoś...

28.02.2002
12:39
[68]

bartek [ ]

Oto screen jak widac linki sa podkreslone. Dopiero po najechaniu (patrz link programy) podkreslnie znika. Miedzy "a:link" a "a" nie ma zadnej roznicy (linki jak byly podkreslone tak sa).

28.02.2002
12:47
[69]

Regis [ ]

Przeciez mowie !!! Miedzy definicja koloru, a text-decoration ma BYC srednik !!! Ma byc a:link ‹ color: #00FF00 ; text-decoration: none› WIDZICIE TEN ---^ SREDNIK ??? ma byc wlasnie tak. A to wycinek z mojeje strony... <STYLE> A ‹text-decoration: none; color:#C0C0C0› A:hover ‹text-decoration: none; color:#004080› </STYLE> I nie ma bata - musi dzialac, bo dziala...

28.02.2002
12:49
[70]

Regis [ ]

No, rysunek mi nie wyszedl tak jak chcialem, ale widzicie gdzie DODALEM srednik ???

28.02.2002
13:27
smile
[71]

Katane [ Useful Idiot ]

bartek --> Regis ma rację! Zrób jak mówi ;-)

28.02.2002
13:56
[72]

bartek [ ]

Regis chodzi. Chyba zle odebralem Twoj wczorajszy post. Jak narazie wszystko chodzi thx!!! Pozdro.

28.02.2002
14:31
[73]

Regis [ ]

No wlasnie :) Niedogadalismy sie :) Tak czy owak milo ze moglem pomoc :)

28.02.2002
14:35
[74]

Katane [ Useful Idiot ]

No to teraz ja mam pytanie: Jak zrobić te %&*^&(&() tool-tipy, dymki, baloniki (jak kto zwał)??? Byłbym wdzięczny za kod. Warstwę sam sobie zrobię. Chodzi mi o kod odpowiadający za pojawianie/chowanie się dymków.

28.02.2002
17:21
[75]

Thornag [ Konsul ]

Piszesz np <img src="ble.jpg" alt="to jest obraz ble"> lub zamiast alt piszesz title nie pammietam

28.02.2002
18:00
smile
[76]

Katane [ Useful Idiot ]

Eh, Thornag, Thornag... Nie zrozumiałeś mnie - nie chcę zrobic altów, tylko dymki! Są one robione Javascriptem, i to są takie lepsze wersje altów. Zresztą, już sobie poradziłem. Ale jest nowy problem: mam na stronce dwie ramki, a warstwa z lewej ramki znika pod prawą. Jak to "Odczarować"? I jeszcze jedno: jak zrobić, aby dymek znikał, gdy klikniemy na jakiś link w jego zawartości???

28.02.2002
18:52
[77]

bartek [ ]

Jesli chodzi o dymki to kiedys bawilem sie w DHTML i byla tam taka funkcja. Mogles zmieniac polozenie/tlo/zawartosc dymka jak sobie przypomne jak to szlo - dam znac. Pozdro.

28.02.2002
19:06
[78]

Katane [ Useful Idiot ]

bartek --> Jak juz mówiłem, tworzenie i opisywanie dymków już zrobiłem. Teraz aktualne są te dwa problemy powyżej.

28.02.2002
20:34
[79]

Thornag [ Konsul ]

Katane ==> Ramki czy tabelki ?? a co do znikania to ja bym to w Flashu zrobil

28.02.2002
21:29
[80]

Katane [ Useful Idiot ]

Jak to mowią: po kolei :-) Ramki. Mam lewą ramkę-menu i prawą-zawartość. Warstwa z lewej ramki znika pod prawą ramką. Od razu móię, że z-Index nic nie daje. A flasha nie chcę używac, jest zbyt powolny.

28.02.2002
22:16
[81]

Thornag [ Konsul ]

Wcale nie jest powolny bo jak sie plik .swf raz wpakuje do TIF do poźnej szybko leci mozesz sprawdzić wchodzac pare razy na moja strone link na dole. Co do ramek to daj no rsize i wklep jedna dlugosc w pikselach a drugą * abo w procentach moze pomoze

01.03.2002
00:22
[82]

Mastyl [ Legend ]

witam - ja tu z wątku obok- mam pytanie do webamjsterow - będe potrzebowal na swojej stronie wkleic kilka skanów z dokumentów- boje się, że przekorczy to limit kilku mega jaki mam na strone- na jaki format powinienem wrzucić te skany? pdf, gif czy jpg- chodzi o to, zeby w powiekszeniu dalo się przeczytac maszynowy tekst na skanach stron A3, a jednoczesnie zeby nie zajmowalo to za duzo... konkretnie to bedfzie 12 stron a3 maszynopisu- przepisywac tego naniestety nie moge- musza pozostac pieczątki i takie tam pierdoly...

01.03.2002
07:20
[83]

Katane [ Useful Idiot ]

Dobra, ze znikaniem już sobie poradziłem. Teraz zostaje ostatni problem: Jak zrobić, aby warstwa z menu nie znikała po zjechaniu myszką z linka-wywoływacza warstwy? Powinna zniknąć po kliknięciu na któryś z linków w niej zawartych.

01.03.2002
07:20
[84]

Regis [ ]

Hmmm... Ja radze tak: pokombinuj i zobacz jak bedzie najmniej :) Ale tak wogole to polecam gify.

01.03.2002
10:38
[85]

bartek [ ]

Zmniejsz troche rozmiary skanow (800x600, 640x480 lub na taki jaki da sie przeczytac :-)) i przerzuc je na jpg lub gif. Popatrz na jakosc i zrob jak uwazasz.

01.03.2002
16:09
[86]

Thornag [ Konsul ]

HMM POWIEDZCIE CO O TYM MYSLCIE

01.03.2002
17:04
[87]

Katane [ Useful Idiot ]

Ładne... ale rozjaśniłbym linki.

01.03.2002
19:53
smile
[88]

abru [ Junior ]

czy ktoś mógłby poświęcić chwile czasu na krótkie strszczenie dotyczace HomeSite'a bo ja jestem cienki jak barszcz jak narazie. Kiedy wpisuje poprawnie kod (iso...) to niema polskich znaków a kiedy kodu niema albo jest błędnie wpisany wszystko jest ok. O co tu chodzi ??

01.03.2002
20:02
[89]

Katane [ Useful Idiot ]

abru --> Trzeba zainstalować klawiaturkę... mam taką na dysku... chcesz? To podaj mejla :-) Przyda się też czcionka ISO. Też mam :-)

01.03.2002
22:44
[90]

Thornag [ Konsul ]

Ja nigdy takich problemow niemialem JAk rozjasnic ?

01.03.2002
22:53
[91]

bartek [ ]

Moze zmienic kolor na jasniejszy? :)

02.03.2002
00:23
[92]

Soulcatcher [ Prefekt ]

nie wiem co to jest to co bylo na poczatku ale style z gola sa takie body‹SCROLLBAR-FACE-COLOR:#4077a0;SCROLLBAR-HIGHLIGHT-COLOR:#6495ed;SCROLLBAR-SHADOW-COLOR:#000000;SCROLLBAR-ARROW-COLOR:#ffffff;SCROLLBAR-TRACK-COLOR:#F4F4F4;SCROLLBAR-BASE-COLOR:#666666;scrollbar-3d-light-color:#6A5ACD;scrollbar-dark-shadow-color:#000000;margin:0px› a‹text-decoration:none› a:hover‹color:#004D9B› table‹font-family:Verdana, Arial;font-size:8pt;text-decoration:none› .tlokolor1‹background-color:#FFFDF4› .tlokolor2‹background-color:#E0E0E0› .bialy‹font-family:Tahoma, Arial;font-size:8pt;color:#FFFFFF› .szary‹font-family:Tahoma, Arial;font-size:8pt;color:#999999› .snr‹font-family:Tahoma, Arial;font-size:9pt;text-decoration: underline; color: #004E9B› .szary2‹font-family:Tahoma, Arial;font-size:8pt;color:#666666› .szary3‹font-family:Tahoma, Arial;font-size:8pt;color:#CCCCCC› .czarny‹font-family:Tahoma, Arial;font-size:8pt;color:#000000› .wisnia2‹font-family:Tahoma, Arial;font-size:8pt;color:#990000› .wisnia3‹font-family:Verdana, Arial;font-size:9pt;color:#990000› .news2‹font-family:Tahoma, Arial;font-size:8pt;color:#12496C;font-weight:bold› .newsdata‹ font-family:Verdana, Arial; font-size:8pt; color:#3C5672› .txtjust‹font-family:Tahoma, Arial;font-size:8pt;text-align:justify› .txtjust2‹font-family:Tahoma, Arial;font-size:8pt;text-align:justify;color:#999999› .txtjust9‹font-family:Verdana, Arial;font-size:9pt;text-align:justify› .txtjustv‹font-family:Verdana, Arial;font-size:8pt;text-align:justify› .tabelka0‹border:1px #E0E0E0 solid› .tabelka1‹border:1px #990000 solid;background-color:#FFF9E1› .tabelka2‹border:1px #009900 solid;background-color:#CBEAC8› .tabelka5‹border:1px #E0E0E0 solid;background-color:#ECF7FF› .tabelka6‹border:1px #F4AC00 solid;background-color:#FFF9E1› .tabelka7‹border:1px #FFF7D2 solid;background-color:#FFFFFB› .tabelka8‹border:1px #CCCCCC solid;background-color:#FFFFFF› .t1‹border:1px #E0E0E0 solid;background-color:#FFFDF4› .t12‹border:1px #BCBCBC solid;background-color:#FFFDF4› .t2‹border:1px #8E8E8E solid;background-color:#004D9B› .t3‹border:1px #E0E0E0 solid;font-family:Tahoma, Arial; font-size:8pt;color:#333333;background-color:#F4F4F4› .r1‹font-family:Tahoma, Arial;font-size:8pt;color:#666666;height:18px;width:110px;margin-top:1px;margin-right:1px;margin-bottom:1px;margin-left:1px;background-color:#FFFFFF› .r5‹font-family:Tahoma, Arial;font-size:8pt;color:#666666;height:16px;width:55px; margin-top:1px;margin-right:1px;margin-bottom:1px;margin-left:1px;background-color:#FFFFFF› p ‹clip:rect( );padding-top:0px;margin-top:7px;margin-bottom:0px;padding-bottom:0px› .men‹BACKGROUND-COLOR:#4978AB;COLOR:#ffffff;FONT-FAMILY:Tahoma, Arial;FONT-SIZE:8pt;HEIGHT:16px;LETTER-SPACING:1px;WIDTH:100%› .men:hover‹BACKGROUND-COLOR:#ffcc00;COLOR:#333333;FONT-FAMILY:Tahoma, Arial;FONT-SIZE:8pt;HEIGHT:16px;LETTER-SPACING:1px;WIDTH:100%› .men4‹BACKGROUND-COLOR:#6b95c3;COLOR:#ffffff;FONT-FAMILY:Tahoma, Arial;FONT-SIZE:8pt;HEIGHT:16px;LETTER-SPACING:1px;WIDTH:100%› .men4:hover‹BACKGROUND-COLOR:#ffcc00;COLOR:#333333;FONT-FAMILY:Tahoma, Arial;FONT-SIZE:8pt;HEIGHT:16px;LETTER-SPACING:1px;WIDTH:100%› .mtt‹FONT-FAMILY:Tahoma, Arial;FONT-SIZE:8pt;HEIGHT:14px;WIDTH:110px;text-align:center› .mttb‹FONT-FAMILY:Tahoma, Arial;FONT-SIZE:8pt;HEIGHT:14px;WIDTH:110px;text-align:center› a.mttb‹BACKGROUND-COLOR:#0f3857;COLOR:#FFFFFF› a.mttb:hover‹BACKGROUND-COLOR:#ffcc00;COLOR:#333333› a.mtt‹COLOR:#FFFFFF› a.mtt:hover‹BACKGROUND-COLOR:#ffcc00;COLOR:#333333› .wl‹font-family:Verdana, Arial;font-size:9pt› a.wl:link‹color:#A98515› a.wl:hover‹color:#004D9B› a.wl:visited‹color:#A98515› .wtx1‹font-family:Verdana, Arial;font-size:9pt;text-align:justify;line-height:16px› .wtx2‹font-family:Tahoma, Arial;font-size:8pt;text-align:center;line-height:16px› .wt‹margin-top:15px;margin-bottom:15px› .wt2‹font-family:Verdana, Arial;font-size:9pt;border:1px #666666 solid;border-color:#666666 solid;margin-top:15px;margin-bottom:5px;text-align:center;color:#333333› .wn2‹font-family:Verdana, Arial;font-size:10pt;color:#004d9b;font-weight:normal;letter-spacing:5px;text-align:center;word-spacing:10px;line-height:35px› .wn1‹font-family:Verdana, Arial;font-size:9pt;color:#990000;font-weight:normal;line-height:11px;letter-spacing:3px;clip:rect( );padding-top:15px› .wccs‹font-family:Tahoma, Arial;font-size:8pt;font-weight:normal;line-height:10pt› .wls‹list-style-type:square;text-align:justify;list-style-position:outside;font-family:Verdana, Arial, sans-serif;font-size:9pt;line-height:16px› .wcb‹font-family:Verdana, Arial;font-size:9pt;color:#990000› .wcbs‹font-family:Tahoma, Arial;font-size:8pt;color:#990000› .wcp‹font-family:Verdana, Arial;font-size:9pt;color:#D88110› .wcps‹font-family:Tahoma, Arial;font-size:8pt;color:#D88110› .wcz‹font-family:Verdana, Arial;font-size:9pt;color:#2A9711› .wczs‹font-family:Tahoma, Arial;font-size:8pt;color:#2A9711› .wcn‹font-family:Verdana, Arial;font-size:9pt;color:#154E79› .wcns‹font-family:Tahoma, Arial;font-size:8pt;color:#154E79› .wob‹margin-top:5px;margin-right:5px;margin-bottom:5px;margin-left:5px;text-align:center›

02.03.2002
00:31
[93]

Soulcatcher [ Prefekt ]

tylko znaczki "<" i ">" pojawily sie po zamianie normalnych nawiasow klamrowych przez parser html na forum a dla zaawansowanych proponuję taki styl .trans ‹ filter: Alpha(Opacity=50)› zróbie sobi stronkę gdzie tłem będzie obrazek bg.gif w body dopiszcie <body bgproperties="fixed" background="bg.gif"> potem wstawcie sobie drugi obrazek na stronę + dodajcie tyle enterów aby paskiem z przeglądarki można było suwac obazkem po stronie i dodajcie na obrazek styl "trans" <img src="bg2.gif" class="trans"> a potem posuwajcie obrazkiem po tle, fajny efekt

02.03.2002
07:52
[94]

Regis [ ]

Jako ze sto postow coraz blizej, sugeruje zeby ktos w niedlugim czasie zalazyl 2 czesc tego watku

02.03.2002
14:55
[95]

Thornag [ Konsul ]

Alpa jest we flashu. Nie probowalem tego twojego sposobu Soul ale mysle ze obrazek bedzie pojprzezroczysty/mglisty cz tak ??

02.03.2002
15:00
[96]

Thornag [ Konsul ]

Nowy watek juz jest Link:

05.03.2002
15:30
smile
[97]

DRIZIT [ Pretorianin ]

Zadam Wam lamerskie pytanie :( Aż mi wstyd :((( Flash to program do robienia butonów, gifów itp., czy język??????? :))) :( Wiem że to dziwnie brzmi, ale nie wiem :))) Jeżeli program, to skąd go ściągnąć??????? DZIĘKI

05.03.2002
15:34
[98]

Regis [ ]

Jak nie zauwazyles, to informuje ze jest juz 2 czesc watku, ale odpowiem tutaj. Flash to w zasadzie jezyk, ale do robienia animacji na stronach www. Ale sa swietne edytory (Macromedia Flash 5), ktore robia czarna robote za ciebie. Mozna tam robic buttony, a nawetgierki. BTW: Zobacz watek " Uderz malpke" Ta gierka jest wlasnie we Flashu.

05.03.2002
15:45
smile
[99]

DRIZIT [ Pretorianin ]

Nie zauważyłem, sorki!!!!! :) Oki, dzieki!!!

05.03.2002
15:47
[100]

Regis [ ]

Ok. :) Tym setnym postem proponuje zamknac pierwsz czesc watku :)

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.