zielak4321 [ Legionista ]
robie wino , nie wiem jak:) pomózcie
chodzi o to ze nie znam proporcji na winko winogronowe , mam butel ok 50l i nie wiem co i czego ile mam dac!! jezeli ktos wie nie napisze dolkadnie krok po kroku jak to sie robi ....
zarith [ ]
Wino z winogron (20 litrów):
10 kg winogron
4,6 kg cukru
7 l wody
drożdże winiarskie Tokay
pożywka.
Dojrzałe winogrona obrać z ogonków, NIE MYĆ! Winogrono posiada na skórce naturalne drożdże, więc mycie ich nie jest wskazane. Najpierw je trzeba porozgniatać (wystarczy, że pękną) ręką w misce i taką papkę wlać do gąsiora, zalać ostudzoną przegotowaną wodą z cukrem, dodać drożdże i... czekać jakieś 6 tygodni.
Wspomniane naturalne drożdże powinny wystarczyć do rozpoczęcia fermentacji, lecz nigdy nie próbowałem taloego sposobu - zawsze dodaje drożdże winiarskie. Ale jakby ktoś spróbował bez dodatkowych drożdży, to niech da znać, czy mu wyszło, bo sam jestem ciekaw.
zarith [ ]
zapomniałem linka skąd to:)
Drzedan [ Chor��y ]
polecam to:
zielak4321 [ Legionista ]
no dzieki sprobuje jak mowisz, jedan osoba wie kjak to sie robi , inni moze i wiedza ale nie chca sie ta wiedza podzielic , w poniedzialek biore sie ostro do roboty .jeszcze raz wielkie dzieki
zielak4321 [ Legionista ]
a co to jest ta pozywka??;/
zarith [ ]
w internecie można znaleźć wszystko:)