GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron www [cz. 21]

07.09.2004
00:28
smile
[1]

hotDog [ Outsider ]

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron www [cz. 21]

Wstęp:

Kącik ten powstał w celu gromadzenia informacji, zapytań, porad, a także jako miejsce publikacji i oceny witryn stworzonych przez forumowiczow GOL'a. Wszystko powinno znajdować się w jednym miejscu, aby można było łatwiej i przyjemniej odnaleźć informacje związane z tworzeniem stron www. Liczymy na to, że kącik będzie bardzo często odwiedzany :)

---------------------------------------------------------

FAQ - Najczęściej zadawane pytania

Na razie pusto :)


NARZĘDZIA WEBMASTERSKIE:

Edytory graficzne - WYSIWYG

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Amaya - www.w3.org/amaya
- Adobe GoLive - www.adobe.com
- Microsoft FrontPage
- Microsoft FrontPage Express
- Pajaczek
- CoffeeCup Free
- Free HTML 6.0
- 1st page 2000

Edytory tekstowe

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Notatnik
- Webmajster
- Pajaczek pro
- Zajaczek
- HotDog Pro
- ezHTML
- NoteTab Light
- Website Pro

Programy do obróbki grafiki i animacji:

- Flash MX
- 3D Flash Animator
- Ulead GIF Animator
- Adobe PhotoShop
- Paint Shop Pro
- GIMP
- Corel Draw

Narzędzia do publikacji stron na serwerach:

- CuteFTp
- Total Commander
- WS_FTP

Spis darmowych serwerów

- https://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=1145

Najlepszy kurs HTML

- https://webmaster.helion.pl/kurshtml/

BŁĘDY W TWORZENIU STRON - koniecznie przeczytaj!

- https://pornel.ldreams.net/bledy/

Ciekawe strony dla webmasterów:

- https://www.me2.pl/
- https://ezhtml.bydnet.com.pl/
- https://www.webhelp.pl/
- https://www.siteql.net/
- https://www.javascript.kom.pl/
- https://www.kess.snug.pl/

Za darmo dla webmasterów

- https://www.4free.pl/
- https://www.ksiegi.emix.net.pl/
- https://www.free4web.pl/
- https://www.dhost.info/

Nasze strony:

wi3dzmin
- https://www.brokilon.aplus.pl

[HNTR]
- www.lump-attack.prv.pl/

hotDog
- https://www.lookas.prv.pl/

Quicky
- https://www.gamers-equipment.xt.pl/

SULIK
- https://www.nomaniekozoki.prv.pl/

Drak`kan
- https://strefa3d.gry-online.pl/

Link do poprzedniej części:

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-10-10 09:39:06]

07.09.2004
00:30
smile
[2]

hotDog [ Outsider ]

Click-Tom --> napisz mi jeszcze raz w czym masz problem i podaj jakiegoś linka albo coś :-)

07.09.2004
11:09
[3]

SULIK [ olewam zasady ]

hotDog:
"hm... to znowu ja :) i znowu moją księga gości ;/ no juz przechodze samego siebie bo nie wiem co jest z nią ne tak ;/ macie tu linka do panelu admin (hasło:pass) https://www.brzesko.net.pl/strazak/guest/admin.php i jesio link do strony https://www.brzesko.net.pl/ i tam wejdzcie w dział księga i spróbujcie coś dodać ;/"

07.09.2004
16:38
[4]

hotDog [ Outsider ]

SULIK --> thx :-)

Click-Tom --> ściągnąłem sobie tą księgę i u mnie na localhoście jest wszystko OK. Ale chyba coś grzebałeś w kodzie, bo nie widzę u Ciebie pola dla GG oraz WWW przy formularzu nowego wpisu :-) Jeśli to Ty to robiłeś, to później PHP przy jednym z IF ma problem i wyskakuje właśnie błąd (przy sprawdzaniu pola WWW oraz GG).

07.09.2004
16:43
[5]

SULIK [ olewam zasady ]

hotDog - ja wywalilem u siebie tez 2 pola - ale zrobilem to z pliku templates (czyli z wyswietlania) a ksiega sama wywalila mozliwosc dodawania :)

07.09.2004
17:00
smile
[6]

hotDog [ Outsider ]

SULIK --> hehe :-) Zobaczymy co Click-Tom porobił :-P

07.09.2004
18:33
smile
[7]

Ścierwopluj [ Konsul ]

SULIK [ olewam zasady ] https://www.nomaniekozoki.prv.pl
Ścierwopluj - a wgrales plik index.html/index.php na serev ?? bo bez tego prawie na 100% bedzie pojawial sie error 404
a i zabronione jest hotlinkowanie

Nazgrel [ Chorąży ]
Ścierwopluj --> W mailu który dostałeś było napisane, że konto zostaje aktywowane po upływie doby od załozenia. A błąd 404 nie powinien się pojawiać, u mnie pojawia się:
Index of /nazgrel
Name Last modified Size Description
Parent Directory
Więc upewnij się, ze wpisujesz dobry adres :D



Hmm, może zapomniałem dopisać "Lamerskie pytanie :"
Ja nic nie robiłem tylko zarejestrowałem się i kliknąłem. Nie znam się co trzeba po kolei (gdzie i co) robić.

07.09.2004
19:07
[8]

SULIK [ olewam zasady ]

Ścierwopluj - no to w takim razie polacz sie z ftp (to chyba wiesz jak) i wgraj tam plik idex.html i potem w przegklladarce wpisz adres swojego konta :)

08.09.2004
19:47
smile
[9]

Ścierwopluj [ Konsul ]

SULIK - teraz wszytko pięknie działa. :)Myślałem, że to bardziej skomplikowane. Dzięki.

11.09.2004
19:29
[10]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

hotDog ---> nic nie usuwałem w kodzie i nic nie przerabiałem ;/ ściagałem tą księge po kilka razy i chyba z 10 razy próbowałem ja wrzucać na ftp'a, uruchamiać itd. i nic :/

Dobra to może ktoś poda linka do jakiejść innej księgi moze ona bedzie chodzić ? (chociez wątpie bo juz kilka różnych próbowałem :( )

12.09.2004
11:31
[11]

Zombie of HNTR [ Centurion ]

Witam :) Trzy sprawy tym razem :P
1) Zmieńcie linka z korn.boo.pl na www.lump-attack.prv.pl :P
2) Da się funkcją str_replace(); zamienić w kodzie <?php $data=date("D, d M Y"); echo"<b>Dzis jest $data</b>"; ?> dni tygodnia i miesiące po angielsku na polskie ?? Macie to na www.lump.boo.pl
3) Jak zrobić, żeby na stronie wyświetlało się 5 ostatnich tematów z PHPBB ??

12.09.2004
19:45
[12]

Zombie of HNTR [ Centurion ]

UP ! Potrzebuje szybkiej pomocy !

12.09.2004
19:59
[13]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

HNTR =>

Ad.2. Sprobuj tego kodu:
<?php
setlocale(LC_ALL, 'Polish_Poland');
echo strftime("%A, %d %B %Y", time());
?>


Ad.3. Poszukaj na www.phpbbhacks.com odpowiedniego hacka :) I wez z niego kod :)

12.09.2004
20:31
[14]

Zombie of HNTR [ Centurion ]

Drak'kan > Dzięki ! Co do hacków, to będę szukał :)

13.09.2004
12:45
smile
[15]

Dymion_N_S [ Bezimienny ]

Pytałem już o to w innym wątku ale nie otrzymałem odpowiedzi, zapytam więc tu.
Szukam skrypciuku, który ukrywałby w polu adresowym przeglądarki adresy poszczególnych podstron a był widoczny jedynie adres strony głównej.

Pozdrawiam.

13.09.2004
13:00
[16]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Dymion_N_S => Po co sie meczyc z jakims skryptem :) Zaloz sobie aliasa na prv.pl albo cala swoja strone wstaw do ramki, ktora bedzie na stronie glownej :)

13.09.2004
13:24
[17]

Dymion_N_S [ Bezimienny ]

Drak’kan ---> wiem że ramka rozwiązałaby ten problem, ale ja właśnie uciekłem od ramek :) dlatego właśnie potrzebuję tego skryptu - a wiem że takowy istnieje bo go już gdzieś widziałem.

13.09.2004
22:03
smile
[18]

Ścierwopluj [ Konsul ]

Kurcze, poprawnie konfiguruje wszystkie keywords i inne, a mojej strony w wyszukiwarkach nie znajduje. Może to wina przekierowania aliasu, robi to na zasadzie ramek, przy rejestracji byłem pytany o słowa kluczowe, które ma mi wyświetlać, w kodzie też mam wszystko ładnie zrobione. Mieliście taki problem?

13.09.2004
22:09
[19]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Ścierwopluj => A czy twoja strona zostala dodana do wyszukiwarki ?? I jesli tak to czy zostala juz zindeksowana (to zajmuje sporo czasu od zgloszenia strony) ??

13.09.2004
22:20
[20]

lo0ol [ Jónior ]

gdzie moge znalezc kurs Dreamwavera MX 2004 ???

prosze o dokladnego linka a nie np. google.pl ;]

z gory dzieki

13.09.2004
22:30
[21]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

lo0ol => Eeee, kurs ?? Po co komu tu kurs, przeciez to jest edytor WYSIWYG ?? Poza tym wszystko masz w helpie programu, ktory jest bardzo rozbudowany, to trzeba im przyznac :)

13.09.2004
22:40
[22]

lo0ol [ Jónior ]

a co do edytorow WYSIWYG nie potrzena kursow ? :> czemu ? :>

13.09.2004
22:44
[23]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Boze, to tak jakby brac kurs do Worda :/

13.09.2004
22:52
[24]

SULIK [ olewam zasady ]

lo0ol - a umiesz klikac myszka w kolorowe buttoniki ?
jak tak to umiesz obslugowac edytory Wysiwyg

14.09.2004
07:14
smile
[25]

Dymion_N_S [ Bezimienny ]

Zna ktoś odpowiedź na moje, zadane powyżej pytanie ?

Pozdrawiam.

14.09.2004
12:07
smile
[26]

hotDog [ Outsider ]

Jeśli założysz alias na prv.pl to on Ci ukryje adres bezpośredni.

Skryptu nie znam i pierwsze słyszę. Ale to chyba byłoby pisane w JS, więc szukaj na stronkach ze skryptami w JS.

Chociaż w PHP jest funkcja odczytująca poprzedni URL, ale nie wiem czy można zmieniać ją.. bo to chyba stała serwera... nie wiem, ja Ci nie pomogę niestety.

14.09.2004
15:08
smile
[27]

_Robo_ [ Generał ]

Dobra mam maly problem.
Jest sobie formularz
jest w nim kilka pol tekstowych (input type="text")
jest tez w tym formularzu przycisk, ktory odsyla do innej strony (tam pobiera dodatkowe dane a nastepnie ponownie wywoluje strone z formularzem)
jak zrobic, aby pola tekstowe po powrocie z tamtego przycisku, mialy stare wartosci?
najlepszym roziwazaniem byloby wrzucenie ich do zmiennej sesji w tablicy session_vars, tylko jak :)

14.09.2004
15:23
[28]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

_Robo_ => Albo zrob to tak, ze nowa strona otworzy sie w nowym oknie i po prostu po nacisnieciu na niej odpowiedniego przycisku infrmacje z niej zostana przepisane do formularza w oknie glownym (chyba najprostsze rozwiazanie), albo mozesz poprostu przechadzac na ta druga strone wyslac formularz, dzieki czemu dane z tej strony beda dostepne na tamtej. Na drugiej wrzucasz je znowu do formularza i przechodzac spowrotem znowu wysylasz formularz itd :) Wszystko proste, prawda ?

14.09.2004
15:29
[29]

_Robo_ [ Generał ]

Drak'kan -> co do drugiej opcji to chyba sie nie da, bo w tym formularzu sa dwa przyciski, jeden jest "submit" a ten o ktorym wczesniej pisalem to
echo '<input type="button" value="Wybierz z listy" onclick=window.open("wybor.php","_self") />'
otwiera nowa strone, na ktorej jest lista do wyboru wyciagnieta z mysql-a z radiobuttonami do wyboru, i wynik zanaczenia przesyla jako fromularz do okna glownego (ktore wyswietla ten pierwotny formularz z dwoma przyciskami)
Jesli istnieje mozliwosc odczytania danych z pierwotnego formularza po wcisnieciu przycisku z podanym kodem to sie chetnie dowiem jak :)
A pierwszej opcji nie kapuje, albo niezbyt jasno napialem o co biega :/

17.09.2004
01:52
[30]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - pamietasz ten skrypt od dzielenia komentarzy na podstrony ?
dalo by sie zrobic cos takiego z galeria fotek ? tzn. jak np. w jednym folderze jest 100 fotek to skrypt potrafil by podzielic to zaluzmy na 2 podstrony po 50 fotek :) - szybciej by sie ladowalo (co prawda i tak mam szybki serwer, ale mam galerie gdzie jest 127 zdiec w jednej tematyce i dobrze i sie to troche wczutuje i zle wyglada :) - za to jak by sie podzielolo na 3 pod strony bylo by juz fajnie :D

dalo by sie ?

17.09.2004
01:54
[31]

SULIK [ olewam zasady ]

A od razu mowie jak sie odwoluje do galeri :)

gallery.php?id=lista&folder=fotki/01.09&nazwa=Witaj%20szkolo%20-%20Zdiecia%20robione%20telefonem

id=lista ---> na to jest ustawiony switch
folder --> $_GET[folder] - tym nakierowuuje na folder w ktorymn sa fotki
nazwa --> malo wazne :) - po prostu nazwa galeri ktora jest wpisywana nad zdieciami :)

17.09.2004
09:13
[32]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SULIK => Wiesz, ten skrypt do dzielenia twoich komentarzy pochodzil wqlasnie z galerii :)

if(!isset($min)) ‹
$min = 0;
$max = 50;
› else ‹
$max = $min + 50;

$i = 0;
$licznik = 0;
echo "<div align='center'>Galeria - $_GET[nazwa]</div><br>\n"
."<center>\n"
."<table width='625'><tr>\n";
$katalog = dir($_GET[folder]);
while($zdjecie=$katalog->read()) ‹
if(substr($zdjecie, 0, 3) == "th_") ‹
$licznik++;
if($i >= $min && $i < $max) ‹
if($j == 4) ‹ echo "</tr><tr><td>&nbsp;</td></tr><tr>\n"; $j = 0; ›
$j++;
$thumb = $katalog->path."/$zdjecie";
$photo = $katalog->path."/".substr($zdjecie, 3);
echo "<td width='126' align='center' valign='middle'><a href='javascript:PokazZdjecieGal(\"$photo\");' class='b'><img src='$thumb' border='0'></a></td>\n";

$i++;


closedir($katalog->handle);
echo "</tr></table><br>\n";
$pages = floor(($licznik / 50)-0.001);
echo "Strony: ";
for($z = 0; $z <= $pages; $z++) ‹
$amin = round($z * 50);
$page = $z + 1;
if($amin == $min) ‹
$page = "<b>$page</b>";

if($z == 0) ‹
echo " <a href='galeria.php?ac=show&gal=$_GET[gal]&min=$amin'>$page</a>";
› else ‹
echo " | <a href='galeria.php?ac=show&gal=$_GET[gal]&min=$amin'>$page</a>";


echo "<br><br>\n";
if($min > 0 && $max >= $i) ‹
$pmin = $min - 50;
echo "[ <a href='gallery.php?id=lista&folder=$_GET[folder]&nazwa=$_GET[nazwa]&min=$pmin'><b>&laquo; Poprzednia strona</b></a> ]";

if($min == 0 && $max < $i) ‹
$nmin = $min + 50;
echo "[ <a href='gallery.php?id=lista&folder=$_GET[folder]&nazwa=$_GET[nazwa]&min=$nmin'><b>Następna strona &raquo;</b></a> ]";

if($min > 0 && $max < $i) ‹
$pmin = $min - 50;
$nmin = $min + 50;
echo "[ <a href='gallery.php?id=lista&folder=$_GET[folder]&nazwa=$_GET[nazwa]&min=$pmin'><b>&laquo; Poprzednia strona</b></a> | <a href='gallery.php?id=lista&folder=$_GET[folder]&nazwa=$_GET[nazwa]&min=$nmin'><b>Następna strona &raquo;</b></a> ]";

echo "</center>\n";

Ten skrypt dziala na katalogach, gdzie miniaturki i wersje oryginalne sa w tym samym miejscu i nazwy tworzone sa wedlug schematu:
oryginal: XXXX.jpg
miniaturka: th_XXXX.jpg
gdzie XXXX to dowolna nazwa (ale taka sama dla oryginalu i miniaturki).

Musisz dodac sobie jeszcze swoje bajery i poprawic samo wyswietlanie miniaturek :), bo skrocilem ten kod maksymalnie :)

17.09.2004
12:58
[33]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - dzieki :) - pobawie sie z tym :)

miniaturki akurat mam w pod katalogu thumbs :)
ale cos chyba dam rady wymyslic :)

no zobaczymyt jak mi pojdzie :)

18.09.2004
00:57
[34]

wi3dzmin [ Konsul ]


Sulik, ja ten kod co podał drakkan wykorzystałem w swojej galerii, idea jest taka że w pętli odczytującej po kolei pliki z katalogu, zminiasz parametry w liczniku według zmiennych określających ilośc zdjęc na stronie :)... hmm no jakoś tak, przynajmniej u mnie :) jak chcesz jutro wrzuce kod :)

18.09.2004
01:14
[35]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - mozesz dac, bo ja doszedlem do tego, ze udalo mi sie wyswietlic pliki, ale:
1. chce mi tez wyswietlac podfoldery (takie kaj: ".", "..", "thumbs")
2. chce wyswietlac pliki txt (tak sa komentarze do poszczegolnych fotek)
3. nie umie podzielic na podstrony - caly czas daje mi te same fotki na kazdej podstronie :|

wiec troche dziwnie jak by nie bylo :(

18.09.2004
10:32
[36]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SULIK => Dlatego ja mam wszystko w jednym katalogu :D Odczytuje najpierw miniaturki bo mam do nich szablon ("th_XXXXX.jpg") i za ich pomoca dopiero odczytuje nornmalne obrazki. Ty tez tak w sumie mozesz. Po prostu odczytaj sobie katalog thumbs :)

18.09.2004
15:42
[37]

wi3dzmin [ Konsul ]

<table width="430" cellspacing="0" cellpadding="0"><tr>
<?
//otwieramy podana w zmiennej galerie....
$liczba = 40;
if(!isset($_GET['min_obr']))

$min_obr = 0;
$max_obr = $liczba;

else

$min_obr = $_GET['min_obr'];
$max_obr = $min_obr + $liczba;

$pictures = array();
$galeria = $_GET['galeria'];
$nazwa = basename($galeria);
echo "<td colspan=\"4\"><p><span style=\"font-size: medium; color: #C0C0C0\"><b> $nazwa</b> </span></p><br /></td></tr><tr>";
$gal = opendir($galeria);
while($picture = readdir($gal))
if($picture != '.' AND $picture != '..' AND $picture != '' AND $picture != 'duze')

$pictures[]=$picture;

sort($pictures);
$ile_obrazkow = count($pictures);
if($max_obr > $ile_obrazkow)

$max_obr = $ile_obrazkow;

$o = 0;
for($i=$min_obr;$i<$max_obr;$i++)‹
$o++;
if ($o % 4 == 0)

//ustalamy zmienne zeby zrobic kod przejrzystrzym
$zdjecie = $galeria."/duze/".$pictures[$i];
$zdjeciem = $galeria."/".$pictures[$i];
echo "<td><a href=\"obrazek.php?dir=".$galeria."&i=".$i."\" target='_blank'>
<img src=\"".$zdjeciem."\" border='0' /><br />".$pictures[$i]."</a></td></tr><tr>";

else

$zdjecie = $galeria."/duze/".$pictures[$i];
$zdjeciem = $galeria."/".$pictures[$i];
echo "<td><a href=\"obrazek.php?dir=".$galeria."&i=".$i."\" target='_blank'>
<img src=\"".$zdjeciem."\" border='0' /><br />".$pictures[$i]."</a></td>";



echo "</tr><tr>";
$poprz_min_obr = $min_obr - $liczba;
$nast_min_obr = $min_obr + $liczba;
if($min_obr > 0)

echo "<td colspan = '2'><br /><br /><a href=\"index2.php?kat=galerie&plik=galerie&galeria=$galeria&min_obr=$poprz_min_obr\"><b><<< Poprzednia strona</b></a></td>";

else

echo "<td colspan = '2'>&nbsp;</td>";

if($max_obr < $ile_obrazkow)

echo "<td colspan='2'><br /><br /><a href=\"index2.php?kat=galerie&plik=galerie&galeria=$galeria&min_obr=$nast_min_obr\"><b>Następna strona >>></b></a></td>";

else

echo "<td colspan = '2'>&nbsp;</td>";

closedir($gal);
?>
</tr></table>


----------------------------------
U mnie zdjęcia są ułożone w ten sposób że w podanych katalogu znajdują się małe zdjęcia, a dopiero w podkatalogu duże znajdują się zdjęcia duże :) nazwy zdjęć małych i dużych są takie same :) i to jest bardzo ważne :)

W tym kodzie jest torche śmiesznie bo podlinkowuje miniaturki do innej strony na której jest skrypt "przeglądarki grafiki" ale to wystarczy zmienić adres :)

zmienna $liczba to ilośc zdjęć na stronę. hmm co by tu jeszcze, aha zmienna $_GET['galeria'] zawiera po prostu ścieżkę dostępu do konkretnej galerii :) np. galerie/ognisko2004
no to wsio :)

18.09.2004
15:45
[38]

wi3dzmin [ Konsul ]


No a teraz chłopaki mam prośbę

Przesyłam formularzem dużo zmiennych zawierających liczby...

tylko teraz jak mam zrobić aby po otrzymaniu danych z formularza skrypt zamienił zmienne w które użytkownik nic nie wpisał na zmienne z zawartością 0.
no wiem że można
if($zmienna == "")

$zmienna = 0


ale tych zmiennych jest sporo i troche byłoby to bez sensu.

18.09.2004
15:56
[39]

wi3dzmin [ Konsul ]


a nie, sorry juz mam :) heh nie sądziłem że się uda :)

jakby ktoś chciał to tutaj kod :

$zmienne = array("sil", "wyt", "zwi", "inte", "moc", "pan", "odpogien", "odpzimno", "odpnatura", "odpczarna", "odppsi");

for($i=0; $i<count($zmienne); $i++)

if($_POST[$zmienne[$i]] == "")

$_POST[$zmienne[$i]] = 0;




tablica $zmienne to zbiór nazw przesyłanych zmiennych, o dziwo ten shit działa :)
także już nie trzeba :) no chyba ze ma ktoś lepsze pomysly :)

18.09.2004
19:42
[40]

âřßůž® [ Centurion ]

Witam!
Mam strone zrobiona w flash'u, jej rozdzielczosc to 700*300 pixeli i chcialbym zeby otwierala sie w oknie o takich rozmiarach i zeby nie dalo zmieniac sie rozmiarow tego okna. Przycisk w prawym gornym rogu okna (maksymalizuj) jest wtedy nieaktywny. Jesli ktos wie jak to zrobic to prosze o pomoc. Z gory thx!

18.09.2004
23:42
[41]

hotDog [ Outsider ]

kolega o dziwnym nicku: kilka części temu było to podawane KILKA razy... poszukaj lub use google luke :) Żałuję, że tego sobie gdzieś nie wklepałem... mógłbym teraz tylko "kopiuj-wklej" zrobić... ale myślę, że można by było to wpisać do naszego FAQ :-) Bo pewnie większość osób ma dość tych pytań :-P

21.09.2004
13:01
[42]

minius [ Generał ]

Witam

Jestem na tym wątku cyklicznym pierwszy raz więc z góry przepraszam jeśli zadaję pytanie, które już się gdzieś tam wcześniej przewijało, ale bardzo zależy mi na rozwiązaniu tego problemu (choć może dla niektórych będzie on śmiesznie łatwy do rozwiązania).

Otóż, po zmianie rozdzielczości na nietypową np. z 1024x768 na np. 1152x864 potrzebuję ustawić zawartość strony na środku ekranu przeglądarki, nie zaś przy jej lewym brzegu.

Czy w komendzie <BODY> można użyć komendy align="center" czy robi się to w inny sposób?


Aby nie być pazrny, że tylko proszę o pomoc, a nic nie daję od siebie, zamieszczam tutaj fajny skrypt:
dobierający automatycznie stronę do rozdzielczości ekranu Windowsa:
(zamieszczam go, ponieważ na wszystkich polskich stronach webmasterskich jest jego starsza (I NIE DZIAŁAJĄCA POPRAWNiE wersja tego skryptu), TEN DZIAŁA!)

<script type="text/javascript" language="JavaScript">
/*
Made By Aviv Salem, [email protected]
*/

// browser test:
browserName = navigator.appName;
browserVer = parseInt(navigator.appVersion);
if (browserName == "Netscape" && browserVer >= 4 || browserName ==
"Microsoft Internet Explorer" && browserVer >= 4)
version = "1";
else if (browserName == "Netscape" && browserVer >= 3)
version = "2";
else
version = "3";
if (version == "1") ‹
var correctwidth=810
var correctheight=605
if (screen.width<correctwidth||screen.height<correctheight)
location="index800.htm"
else
location="index1024.htm"

if (version == "2") ‹
var toolkit = java.awt.Toolkit.getDefaultToolkit();
var screen_size = toolkit.getScreenSize();
var correctwidth=810
var correctheight=605
if (screen_size.width<correctwidth||screen_size.height<correctheight)
location="index800.htm"
else
location="index1024.htm"

if (version == "3")
location="index2.htm"
</SCRIPT>

21.09.2004
13:18
[43]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

minus => Spoko, tu i tak nie trzeba nic dawac w zamian za pomoc :D

A co do twojego problemu to najlepiej po prostu umiesc caly kod znajdujacy sie pomiedzy znacznikami <body> i </body> w dodatkowych znaczikach <center></center> :D


<body>
<center>
<!-- Kod twojej strony -->
</center>
</body>

21.09.2004
13:39
[44]

minius [ Generał ]

Drak'kan ---> Masz może GG? bo chciałbym się zapytać o ogólny wygląd, a że to strona instytucji, więc nie chcę jej zamieszczać na GOL'u.

21.09.2004
13:58
[45]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

minius => Przeciez w wizytowce mam wszystko napisane ...

21.09.2004
20:28
[46]

XshadowX [ Legionista ]

witam
z góry mówie ze jestem początkujący więc nie bijcie za mocno ;-)

napisałem taki styl i dodałem go jako styl zewnętrzny

<!--
body ‹ background-color: "black";
font-family: "Times New Roman", Helvetica, "sans-serif";
color: #CECECE ;
scrollbar-face-color: #000000;
scrollbar-highlight-color: #000000;
scrollbar-darkshadow-color: #000000;
scrollbar-arrow-color: #ffffff;
scrollbar-track-color: #000000;›



a:link ‹ color: #CECECE ›
a:visited ‹ color:#6B6B6B ›
a:hover ‹ color: #ffcc00 ›
a:active ‹ color: #ff0000 ›

blockquote
‹ font-family: "Book Antiqua";
line-height: 18pt;
font-size: 16pt;
font-style: oblique ;
font-weight: 700;
font-variant: normal;
color: #A0A0A0;
text-align: center; ›

a ‹ text-decoration:none; ›


-->

w explorerze wszystko działą ok ,natomiast w operze nie :/ (nie wyswietla koloru tla ,linkow ) przeczytałęm helpa i piszą ze opera obsługuje style css. styl dodawałem do stronik poleceniem <link rel="stylesheet" type="text/css" href="Memento.css"> pomiędzy znacznikami <head>


Wiecie moze jakby sobie z tym poradzic?



21.09.2004
21:08
[47]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

XshadowX => 3 uwagi:

1. Jesli kod CSS umieszczasz w osobnym pliku nie potrzebujesz dawac go w komentarzach HTMLowych <!-- -->. Taki zapis stosuje sie tylko w wypadku gdy kod CSS umieszczasz na stronie w tagach <style></style>.

2. Przy background-color nie stosuje sie cudzyslowiow. Piszesz po prosty background-color: black; Dodatkowo chyba lepiej jest jednak stosowac zapis szesnastkowy lub rgb(). Dla czarnego zapis zesnastkowy wyglada tak: #000000; Jesli wywalenie cudzyslowiow nie pomoze skorzystaj z wlasnaosci background wzamian za background-color.

3. Nie umieszcza sie takze nazw czcionek w cudzyslowiach. W cudzyslowiach umieszcza sie w jakis chyba konkretnych przypadkach, jednak nie orientuje sie w jakich :P

21.09.2004
23:15
smile
[48]

XshadowX [ Legionista ]

big THX Drak'kan .Zmineniłem kolor na 16 i tło działa. Co do czcionek to czytalem na jakims forum ze jesli nazwa czcionki sklada sie więcej niz z jedengo słowa to powinno sie dawac w cudzysłów

jeszce tylko suwak w ramcne nie zmienia kolorów mimo ze kolory są w systemie 16 ale to juz nie jest takie wazne,

jeszcze raz dzięki :D

21.09.2004
23:40
[49]

hotDog [ Outsider ]

Kolorowanie suwaków nie jest zgodne ze specyfikacją CSS 2, bo interpretuje to tylko IE. W3C odchodzi od tego.

22.09.2004
09:35
[50]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => Opera tez, tylko trzeba sobie opcje w ustawieniach wlaczyc :D

22.09.2004
11:56
[51]

fanlegii79 [ Konsul ]

Witam dopadla mnie skleroza i zacmienie naraz jak nazywa sie funkcja w php do przenumerowania array-a? mam arraya z kluczami 1,2,3,5 a chce miec 0,1,2,3.

22.09.2004
12:12
[52]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

fanlegii79 => Nieslyszalem o takiej funkcji i nie znalazlem jej nawet w manualu... Natomiast tablice mozesz np. przepisac przy pomocy funckji for albo foreach :)

22.09.2004
12:17
smile
[53]

hotDog [ Outsider ]

Drak'kan --> trzymam się ustawień defaultowych :-)

fanlegii79 --> eeee... nie wiem :-)


ja skończyłem przepisywać jedną z moich stronek na XHTML 1.0 Strict oraz oparłem ją teraz o warstwy (<div>) zgodnie z zaleceniami W3C. Stronka ładuje się teraz o wiele szybciej i kod jest o wiele krótszy niż w wersji opartej na tabelkach.

+ korzystania z <div>
* mniejszy i czytelniejszy kod
* pełna swoboda w tworzeniu layout'u
* przeglądarka najpierw wczytuje tekst, a potem grafikę
* strona wygląda o wiele lepiej w przeglądarkach tekstowych niż ta sama oparta na tabelkach
* i wiele innych, o których trzeba się samemu przekonać :-)

- minusy korzystania z <div>
* strasznie trudne do załapania za pierwszym razem


Ogólnie od początku strony powinno się tworzyć właśnie w ten sposób, ale jednak przyjęło się trick tworzenia stron w tabelkach ze względu na prowizoryczną łatwość, ale jak się nauczy dobrze <div> to można się przekonać, że jednak łatwiej jest tworzyć laye na warstwach. Tabelki powinny służyć jedynie do przedstawiania danych tabelarycznych itp. W3C właśnie wraca do korzeni i zachęca webmasterów do powrotu <div> w ich projektach :-) M.in. również dlatego, że coraz więcej urządzeń będzie miało dostęp do internetu (np. tv, komórki, lodówki) a tym samym urządzenia te łatwiej będą sobie radzić z <div> niż z tabelkami. Więc jeśli macie chwilkę czasu to usiądźcie i zapoznajcie się z tą techniką tworzenia stronek, bo naprawdę jest ciekawa :-)

tak jakoś mnie natchnęło żeby to napisać :-) Ja tak z 3 dni się męczyłem z tymi warstwami, aż w końcu załapałem, efekt tego możecie obejrzeć pod linkiem:

(PS. jedynie dział "Userzy" jeszcze nie jest przystosowany, ale wkrótce się to zmieni :-) )

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-09-22 12:18:30]

22.09.2004
13:04
[54]

wi3dzmin [ Konsul ]


hotGog <-- no brzmi to ciekawie co mówisz ;) nie wiem czy przerzucę Brokilon na warstwy, bo to byłaby baaardzo duża praca. Ale poczytać bym poczytał, gdzie czytałes to o warstwach ?:) BTW zniknęło logo w Sherwoodzie... to tak powinno byc ?:)

22.09.2004
20:06
smile
[55]

Ścierwopluj [ Konsul ]

Ścierwopluj

Kurcze, poprawnie konfiguruje wszystkie keywords i inne, a mojej strony w wyszukiwarkach nie znajduje. Może to wina przekierowania aliasu, robi to na zasadzie ramek, przy rejestracji byłem pytany o słowa kluczowe, które ma mi wyświetlać, w kodzie też mam wszystko ładnie zrobione. Mieliście taki problem?

Drak'kan
Ścierwopluj => A czy twoja strona zostala dodana do wyszukiwarki ?? I jesli tak to czy zostala juz zindeksowana (to zajmuje sporo czasu od zgloszenia strony) ??


LOL to jeszcze trzeba coś robić?

22.09.2004
21:39
[56]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Ścierwopluj => No a co, przeciez wyszukiwarka sama sobie twojej strony nie znajdzie. Przeciez w ciagu godziny przybywa tyle stron w necie, ze nawet by nie nadazyla z dodawaniem :) Poza tym, skads musi wziac adres twojej strony :D

22.09.2004
22:52
smile
[57]

hotDog [ Outsider ]

wi3dzmin --> czytałem na [LINK], polecam przejrzenie całego działu poświęconego CSS, istna encyklopedia wiedzy :-) A co do logo.. nie wiem... masz Operę? albo odśwież... raz mi się zdarzyło właśnie, że zniknęło.. ale to tylko raz :-)

Ścierwopluj --> a dodatkowo musisz co jakieś 3 miesiące badać pozycję Twojej strony w wynikach, bo inni nie śpią i mogą Cię przeskoczyć.. wtedy trzeba ponownie zaatakować :-) Pozycjonowanie to długie i męczące zajęcie - no chyba, że zrobisz reklamę w telewizji to ludzie sami będą Cię szukać ROTFL :-)

22.09.2004
22:59
smile
[58]

hotDog [ Outsider ]

jeszcze jedna sprawa.. proszę o szybkie opinie na temat tego wodospadu z linka :-)

(wymaga jeszcze dopracowania, ale czy mniej więcej wygląda to to na wodospad?)

22.09.2004
23:05
[59]

wi3dzmin [ Konsul ]


hotDog <-- he znam tą stronkę:) z niej się własnie CSS uczyłem :)

A co do strony to mam Operę, nie yło loga znowu ale po odswierzeniu się pojawiło :) i teraz jest ok :)

BTW skoro mowa o operze, moja ostatnio dość często się zawiesza i wyłącza... nie wiem czemu.... po prostu pik, okienko że Opera wykała nieprawidłową perację czy coś takiego i zamknij. Niby nie problem bo potem uruchamiam ponownie i kontynuuje sesję no ale sami rozumiecie :)

22.09.2004
23:09
[60]

wi3dzmin [ Konsul ]


hotDog <<- wodospad ładny :) i wygląda jak wodospad :) ale hmm troche za mało wody się rusza :) tzn część spływa a częśc nie :) no i widać "połączenie" pomiędzy zapętlonymi rysunkami i hmm ten strumień wody powinien schodzić troszkę niżej.
Ale efekt super :) bardzo mi sie podoba :)

22.09.2004
23:20
smile
[61]

hotDog [ Outsider ]

wi3dzmin --> właśnie... połączenie wyłapałem i muszę je dopracować.. ale o reszcie wody zapomniałem... faktycznie.. troszkę za mało jej leci :-) Dzięki za uwagę... jak klient to przyjmie to poprawię i zapodam już wersję ostateczną wodospadu :-)

jeśli jeszcze ktoś znajdzie cosik nie-teges to proszę o opinię :-)

24.09.2004
14:01
[62]

lo0ol [ Jónior ]

czy stronka rozpoczynajaca sie czyms takim

"<!doctype html public "-//w3c//dtd html 4.0 transitional//en">"

jest robiona w jakims edytorze tekstowym lub czyms w tym rodzaju a nie czystym html'u ? :)

24.09.2004
14:27
smile
[63]

hotDog [ Outsider ]

lo0ol --> to zwyczajna strona pisana w czymkolwiek. Ten tekst to definicja w jakiej konkretnie wersji HTML'a jest ona napisana - to informacja dla przeglądarek, validatorów itp.

W tym przypadku strona ma standard HTML 4.0 Transitional - czyli HTML 4.0 "przejściowy" - czyli to już stary standard.

!doctype - czyli typ dokumentu (strony www)

w3c - World Wide Web Consortium - to organizacja zajmująca się rozwojem HTML'a i innych rzeczy np. CSS, XML

dtd - to właśnie definicja standardu (zapis które tagi są dopuszczone, które nie itd) (opcjonalnie można jeszcze podać link do pliku z odpowiednim dtd na stronie W3C)

en - oznacza język angielski definicji



polecam:

28.09.2004
15:41
[64]

XshadowX [ Legionista ]

mam jeszcze jeden problem. Stronka wyswietla mi sie na dysku ok ,wsdzystkie znaki są ,natomias kiedy wrzucam ją na republike wtedy nie wyswietla polskch znaków

uzywam kodowania
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
i czcionki Verdana

28.09.2004
15:47
[65]

hotDog [ Outsider ]

XshadowX --> musisz jeszcze jakimś programem zamienić polskie znaki na znaki zakodowane w ISO - możesz to zrobić np. w Pajączku, Ogonkach bądź jakimkolwiek innym programie, który ma funkcję kodowania polskich znaków.

01.10.2004
14:40
[66]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

lo0ol & hotDog => Tak wogole to deklaracja "<!doctype html public "-//w3c//dtd html 4.0 transitional//en">" nie jest do konca kompletna, bo brakuje sciezki do pliku .dtd. Powinno sie podawac takze adres do tego pliku, czyli pelny zapis wyglada tak:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "https://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">


Poza tym nalezy rozrozniac wielkosc liter :)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-10-01 14:39:36]

01.10.2004
17:27
[67]

hotDog [ Outsider ]

Drak'kan --> no właśnie dopisałem

"(opcjonalnie można jeszcze podać link do pliku z odpowiednim dtd na stronie W3C) "

:-)

Ten link jest opcjonalny. Ja go np,. nie podaję, bo chcę mieć pełną kontrolę nad wyglądem stronki :-) A przez to, że przeglądarka czasami ładuje domyślną definicję z tego pliku to strona miejscami wygląda nie tak jak się chce. ;-)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-10-01 17:25:50]

01.10.2004
18:39
[68]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => Na tym polega wlasnie standard, aby wszystkie opisy elementow zostaly pobrane z jednego zrodla :)

01.10.2004
23:09
smile
[69]

hotDog [ Outsider ]

Drak'kan --> Ale ja chcę mieć własny standard :-P Nie no.. chodzi mi o to, że np. jak o czymś zapomnisz (o jakiś parametrach, wielkościach itd) to zostaną one wgrane (domyślne) z tego pliku, a efekty tego nie zawsze mogą Cię satysfakcjonować :-) Np. u mnie jak wpisałem ściężkę do tego pliku to odstępy między wierszami w menu się podwoiły... i było też kilka innych niespodzianek. Więc ja nie wpisuję tego pliku, żeby mi stronki nie kaszanił ;-)

02.10.2004
09:47
smile
[70]

Pvt. Creak [ Criav ]

witam wszystkich... Jakim programem albo na jakiej stronie moge sobie wybrać kolor i on mi go przerobi na html'owe coś :P czyli np. za jakiegoś tam koloru na #ffff00? z góry wielkie dzięki...

02.10.2004
09:58
[71]

ananas [ Pretorianin ]

Wie ktos z was co zrobic, zeby zrobiona przeze mnie strona sie nie rozjezdzala na wyzszych rozdzialkach? Robiona byla na 1024x 768.
Pozdrawiam

02.10.2004
10:18
[72]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

ananas => Wyrazasz sie zdecydowanie za malo precyzyjnie :) Ale sadze ze pomoze ci wstawienie strony w tabelke (choc lepiej diva) oi konkrentnych wymiarach...

03.10.2004
10:56
[73]

SULIK [ olewam zasady ]

Creak:
https://www.statom.pl/HTML/kolory.html

w google wystarczylo wpisac: kolory+html

05.10.2004
18:15
[74]

o^scar^^ [ GRWD ]

Witam mam zrobić taka prymitywną tabelke w HTML'u :] jak by był ktoś łaskaw mi pomóc i wytlumaczyć jak co się robi. Z HTML'em jestem bardzo poczatkujący. Tabelke narysowalem taką prymitywną i nie jest dokładna. Nie musi byc identyczna, lecz żeby była podobna. Cos na wzór tego ---->
Jak by był ktoś łaskaw zrobić to dla mnie.. :D Będe bardzo wdzięczny.

05.10.2004
18:24
smile
[75]

SULIK [ olewam zasady ]

o^scar^^ - odpal MS FrontPage :)
i juz - a jak chcesz wiedziec jak on to robi to zajzyj do kodu

05.10.2004
18:53
[76]

o^scar^^ [ GRWD ]

Dziękuje za pomoc ale nie moge zrobić jednej lini bo mi wyrownuje do innych. I jest problem :] Nie wiem czy ja jestem taki głupi ze nie umiem rysowac tabeli :]

05.10.2004
18:57
[77]

o^scar^^ [ GRWD ]

W sumie to my robimy to tylko w notatniku i nie mamy jeszcze takiej komendy jak:
&nbsp; itd... :]

05.10.2004
19:20
[78]

SULIK [ olewam zasady ]

&nbsp; - to nielamliwa spacja :) - mozesz pominac :) - po prostu zmazac :)

a co do notatnika i frontpage - ogolnie ta tabelka ktora chcesz zrobic jest ciezka do wykonania :(

ale moze troche teorii:

<table></table> - no to wiesz miedzy tymiz nacznikami znajduja sie tabele :)

<tr></tr> - wiersze :) - miedzy nimi znajduja sie kolumny

<td></td> - kolumny

z prezciecia wiersza z kolumna wychodzi.... tak komorka :]

co dalej -
<table> i <td> moga miec parametry:
width, height - sa to wielokosci (wysokosc, szerokosc (lub na odwrot)) komorki, tabelki podawane w pixelach lub procentach :)
bgcolor - kolor tla
border - obramowanie
align - w jakim polozeniu poziomym ma sie znajodowac zawartosc td lub table
valign - to samo co align, ale w pionie

chyba to tyle :) z podstaw :]

05.10.2004
19:26
smile
[79]

o^scar^^ [ GRWD ]

Te podstawy to znam tylko właśnie ta nieszczęsna tabelka. :(
Wracam do nauki i znowu próbuje zrobić to...

05.10.2004
21:06
[80]

hotDog [ Outsider ]

kolumny łączysz za pomocą colspan

np. dwie kolumny obok siebie łaczysz tak: <td colspan="2">

wiersze łączysz analogicznie za pomocą rowspan (czy jakoś tak...)


ja bym tutaj użył warstw <div> są o wiele łatwiejsze przy robieniu takich dziwactw.


sorry, że tak powierzchniowo, ale dzisiaj mam ciężki dzień... jestem zdołowany algebrą...

poszukaj na necie o <div> i ruszaj do dzieła :-)

05.10.2004
21:27
smile
[81]

Ścierwopluj [ Konsul ]

Kurde, wchodzę dzisiaj sobie na moją stronę, a tam jej nie ma! Nie aktualizowałem jej z 2 tygodnie, a na dhost.info trzeba co tydzień (przynajmniej ja tak zrozumiałem). Mówie trudno, założę jeszcze raz i będzie cool. A tu mi wyskoczyło:
"Sorry, but the maximum number of daily signups have been reached.
Please check back here later as new signup slots may become availble
within the current day!
Sorry for any inconvienence this may have caused! Thank You!
"
Czy to oznacza, że muszę poszukać innego serwera?

05.10.2004
21:30
[82]

SULIK [ olewam zasady ]

hotDog - ale oni ucza sie TABELEK a nie WARSTW :P:P

a co do uczelni - kurde ja po fizyce i majcy mam dosc :)
czekam tylko na chemie - zobaczyc co bedzie - ale cos mi sie wydaje
ze na majcy i fizyce bede ledwo nadazal a na chemi sie nudzil :)

05.10.2004
21:37
[83]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hehe, widze ze wszyscy sa zadowoleni ze studiow :)

Ścierwopluj => To znaczy, ze musisz poczekac do jutra, bo dzisiejszy limi rejestracji zostal juz wykorzystany :)

05.10.2004
21:50
smile
[84]

Ścierwopluj [ Konsul ]

Klikałem kilka razy i udało się raz wejść, ale pokazało, że 1 konto na jeden numer IP, więc nie uda mi się tak zrobić. Pozostaje napisać jakiś e-mail, ale to bezsensu lub zmienić serwer.

05.10.2004
21:51
smile
[85]

hotDog [ Outsider ]

SULIK --> aaaa... tabelek... uczą się.. hymm.. no to w takim razie jutro się postaram zrobić tą tabelkę wieczorem :-)

co do studiów... no ludzie... ja się dowiedziałem na algebrze, że kwadrat jest kołem!!
Ja wysiadam... :-)) a logikę mam z ukraińcem... nie wiem co on do mnie rozmawia :-P


Ja chcę z powrotem do liceum i dostawać szóstki za pracę w wordzie.. :-)))))

05.10.2004
22:07
[86]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => Hehe, ja sie w drugiej klasie liceum dowiedzialem, ze kolo jest kwadratem :D A co do logiki, to ja mam z polakiem a i tak nie wiem o czym on gada :P

05.10.2004
22:33
[87]

SULIK [ olewam zasady ]

wy chociaz w liceach mieliscie jako taka majce i fizyke - u mnie w tech wszytko bylo z naciskiem na chemie - nawet fizyczne obliczenia byly przekladane na chemie :)
wiec ja jetsem na wykladach z deka nemo - dopiero jak koles zaczol przy wektoravh, mowic o wektorze obrotowym zwanym spinem ja wiedzialem o co biega - bo takie cos mialem przy budowie atomu i liczeniu spinow danych atomow - ale niestety... wykladowca stwierdzil, ze tego robic nie bedziemy, bo jest zbyt skomplikowane - a dla mnie skomplikowane sa podstawy, a nie spiny :]

na majcy bylo cos nie cos o liczbach zespolonych - a dokladnie mowiac 2,5 bite godziny koles nawijal i nie mogl skonczyc - ale za to nie ma jak jego szczera radosc jak udalo mu sie policzyc to co sobie sam zadal :] - a ja juz mam 41 zadan z majcy do zrobienia

z fizyki bede mial pewnie jutro lub w tych okolicach (tyko na jutro zapowiadaja mi wylaczenie internetu :| )

z ekonomii, myslalem, ze usne - ale to ty;o 13 wykladow - ale nie powiedziala babka jak mamy starac sie o zaliczenia :|

chemii jeszcze nie mialem
surowce hutnicze i ich zastosowanie w przemysle mam jutro
religie swiata mam we wtorek pierwsze zajecia

no moze byc ciekawie

nie mowiac juz o tym ze w 2 semestrze dochadza mi next przedmioty :]

ale jedno jest wazne - wg. podzialu piatki mam wolne :D :D

06.10.2004
22:31
[88]

Pvt. Creak [ Criav ]

witam... potrzebuje skrypt w html'u aby wyłączyć wyświetlanie bannera po prawej stronie ekranu, kiedy zamieszczę moją stronkę na lycosie... z góry wielkie dzięki...

07.10.2004
13:19
[89]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Pvt. Creak => Szczerze powiedziawszy takie dzialanie mija sie z celem. Po co narazac sie na usuniecie konta :/ Skoro nie podoba ci sie reklama, skorzystaj z innego serwisu oferujacego PHP i MySQL :)

07.10.2004
20:19
smile
[90]

W_O_D_Z_U [ Makaveli ]

witam jestem nowy w tym wątku i odrazu pytania

1. mam neostrade i mam tam 50 mb na stworzenie strony czy to dużo czy mało i czy mogę to pisac w php albo htmml

2.mam pajączka czy jest tam jakiś kurs szybki bo nic nie wiem o tworzeniu

3.ostatnie programy jakie darmowe i przydatne do tworzenia

07.10.2004
20:33
[91]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

W_O_D_Z_U =>

1. Hmm, 50 MB to sporo, szczegolnie ze te konta chyba nie posiadaja obslugi PHP. Tak wiec pozostaje ci czysty HTML z JS ostatecznie :)

2. Hmm, Pajaczka szczerze powiedziawszy nie znam. Skorzystaj po prostu z kursow online (link do kursu masz np. w pierwszym poscia watka)

3. Hmm, do tworzenia strony potrzeba jedynie czegos w czym mozna pisac (wystarczy nawet notatnik) oraz cos do grafiki. Jest wiele darmowych programow graficznych. Wystarczy poszukac na stronach takich jak chip.pl :)

07.10.2004
20:35
smile
[92]

Ścierwopluj [ Konsul ]

1.Zależy do czego, na stronę głównie z download'em - mało, na inne może być
2.W Pajączku jest najlepszy kurs Pawła Wimmera
3.Jak dla mnie Pajączek rulez

07.10.2004
20:35
[93]

W_O_D_Z_U [ Makaveli ]

dzięki ci bardzo

no w końcu 6 z infy będzie

07.10.2004
21:45
[94]

Qbaa [ Generał ]

1. czy dużo czy mało, to zależy od Ciebie. czy obsługuje php nie wiem, co za problem sprawdzić?
2. podobno jest, o ile się nie mylę, jest tam ten kurs: https://webmaster.helion.pl/kurshtml/
3. notatnik, gimp :)

07.10.2004
21:47
[95]

Qbaa [ Generał ]

cholera, tak to jest jak się trochę przegląda forum i trochę film ogląda :D

09.10.2004
11:40
[96]

wi3dzmin [ Konsul ]

Hehe witojcie :)
SULIK
<-- wiesz co z tego co opisywałeś to mój wykłądowca z matmy jest bardzo podobny do twojego :) 4 godziny ćwiczeń robiliśmy jakies rzeczy które mieliśmy dopiero poznać na późniejszym wykłądzie :D wszyscy siedzieli ze szcczenami na ławkach bo nikt nic nie kumał :D
Takiego bełkotu to ja dwano nie słyszałem :) algebra abstrakcyjna... brrr :)
I koleś też był taki szczęsliwy gdy rozwiązywał zadania :) tak się cieszył gdy objaśniał te wszystkie bzdury :) to że nikt go nie słuchał wcale mu nie przeszkadzało :D


09.10.2004
13:04
[97]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - to jeszcze mi powiedz ze jestes na AGH WMN

ale ogolnie koles od matmy jest fajny

09.10.2004
16:12
smile
[98]

Qbaa [ Generał ]

ale ogolnie koles od matmy jest fajny
powiedział profilaktycznie SULIK

09.10.2004
23:13
smile
[99]

hotDog [ Outsider ]

Qbaa --> hahahaa :-)


a ja ćw z infy mam chyba z pedałem.....
(większość odniosła takie wrażenie)

ale ogólnie jest fajny :-)

09.10.2004
23:47
smile
[100]

Qbaa [ Generał ]

ale ogólnie jest fajny :-)
powiedział zalotnie hotDog aka gorąca parówa

10.10.2004
00:09
smile
[101]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

Poszukuje skryptu, który po najechaniu kursorem na obrazek zmieniał go na inny oraz takiego, w którym po najechaniu kursorem na obrazek zmieniał się na stronie inny obrazek w innym miejscu np. logo.

10.10.2004
00:52
smile
[102]

Quicky [ Senator ]

hotDog --> Prosze o zmiane mojej stronki w 1 poscie na: www.gamers-equipment.xt.pl

I przy okazji zapraszam wszystkich - moja nowa strona o sprzecie dla graczy :)

10.10.2004
01:19
[103]

Qbaa [ Generał ]

Click-tom

1. <img src="1.jpg" onMouseOver="this.src='2.jpg';" onMouseOut="this.src='1.jpg';">

2. <img name="logo" src="logo1.jpg">
<img src="obrazekzmieniajacylogoponajechaniu.jpg" onMouseOver="logo.src='logo2.jpg';" onMouseOut="logo.src='logo1.jpg';">

10.10.2004
01:42
smile
[104]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

Qbaa ---> wielki dzięki!


Chciałem zapytać jeszcze o to jak zrobić, aby po najechaniu kursorem na link zmianie ulegał jakiś obrazek (w tym wypadku tło pod linkiem) na stronie (chce zrobić menu w którym zmienia sie tło pod linkami po najechaniu na nie kursorem).

10.10.2004
09:40
smile
[105]

hotDog [ Outsider ]

Qbaa --> ehheehe :-))

Quicky --> już się robi.


Click-Tom --> tak samo jak z <img> :-)

<a href="1.jpg" onMouseOver="logo.src='plik.jpg';" onMouseOut="logo.src='plik2.jpg';">Link</a>

<img src="logo.jpg" id="logo">

10.10.2004
12:42
[106]

wi3dzmin [ Konsul ]

A ja mam takie pytanko, słynny temat rzeka - edytory www :)
a konkretnie Notepad2-pl :) no mam ten programik i bardzo mi sie podoba :) ale ma dwie duże wady, brak zakładek, a przynajmniej domyślnego otwierania nowych dokumentów w nowym oknie, i problem zkodowaniem polskich znaków...

zna ktoś jakąś alternatywę nie mającą tych wad a mającą zalety :)

a może wystarczy coś w ustwieniach zmienic :)

10.10.2004
13:16
smile
[107]

peners [ SuperNova ]

Witam mam do was takie pytanie.

W jakim najlepiej programiku stworzyć stronke by była ładna przjerzysta itd( mogą też tu być jakieś bajery na niej) chodzi o to też żeby programik był łatwy w obsłudze bo musze tę stronke na infe zrobić i dostać dobra ocene

10.10.2004
13:17
[108]

wi3dzmin [ Konsul ]


Sulik <-- hehe no ten skót mi nic nie mowi wiec raczej tam nie jestem :] ja jestem na UAM w poznianiu.

Ale matematycy widzę są podobni :) no i ten moj tez jest spoko :) nie moge mu nic zarzucić:] oprócz tego ze jego lekcje są hmmm niepojęte :D

10.10.2004
13:20
[109]

wi3dzmin [ Konsul ]


peners <--- to nie od programiku zalezy czy strona będzie przejrzysta i ładna :D to zależy tylko i wyłącznie od twórcy :)

10.10.2004
13:22
[110]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin:
AGH WMN
Akademia Gorniczo-Hutnicza Wydzial Metali Niezelaznych :)

peners - notatnik :)
latwy w obsludze - jak tylko umiesz pisac na klawiaturze :)
a czy wyjdzie Ci przejzysta strona to tylko od Ciebie zalezy

10.10.2004
17:58
smile
[111]

fifalk [ fifalkowiec ]

chce uploadowac plik na zdalny serwer. uzyc chce php. nie jestem mistrzem tego jezyka, wiec pytanko - jak to zrobic? probowalem takie cos:

$lokalizacja="https://user:[email protected]";
$serw=fopen($lokalizacja,"w");
copy($plik,"/katalog");
fclose($serw);

jedyny sposob, ktory nie wywala bledu ;-) ale niestety plik na serwerze sie nie pojawia :-( "katalog" ma prawa dostepu 777

10.10.2004
18:00
[112]

fifalk [ fifalkowiec ]

aha, $plik, to zmienna przekazywana z formularza:

<form enctype="multipart/form-data" action=kopia.php method=post>
<input type=file name=plik><input type=submit value=ok>
</form>

10.10.2004
18:36
[113]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

fifalk => Jakos nie chce mi sie pisac skryptu, totez wkleje go z manuala PHP:

<?php
// In PHP versions earlier than 4.1.0, $HTTP_POST_FILES should be used instead
// of $_FILES.

$uploaddir = '/var/www/uploads/';
$uploadfile = $uploaddir . $_FILES['userfile']['name'];

print "<pre>";
if (move_uploaded_file($_FILES['userfile']['tmp_name'], $uploadfile)) ‹
print "File is valid, and was successfully uploaded. ";
print "Here's some more debugging info:\n";
print_r($_FILES);
› else ‹
print "Possible file upload attack! Here's some debugging info:\n";
print_r($_FILES);

print "</pre>";

?>


Oczywiscie przy zmiennej $_FILES['userfile'] musisz zmienic na $_FILES['plik'] :) No i reszte sciezek tez trzeba zmienic :)

10.10.2004
18:51
smile
[114]

peners [ SuperNova ]

No a jaki byście mi mogli polecić programik żeby był też prosty w obsłudze bo zależy mi żeby dostać konkretną ocenke acha i robie jeszcze jedna dla kolezanki:)

10.10.2004
19:04
[115]

fifalk [ fifalkowiec ]

ee manual przeczytalem, ale nie kumam tego :-]

wzorowalem sie na tym: https://www.siteql.net/?page=pophp22 - tam jest wlasnie copy, ale nie chce dzialac... cos wiecej niz link do mauala?

10.10.2004
19:07
[116]

fifalk [ fifalkowiec ]

aha, i copy() zwraca mi true, wiec teoretycznie kopiowanie powiodlo sie...

10.10.2004
19:14
smile
[117]

fifalk [ fifalkowiec ]

dorba, juz niewazne :-) napisalem z tym copy - inaczej niz zagmatwale w manualu, troche inaczej niz w tamtym przykladzie, ale dziala :-)

tzn. dziala mi narazie lokalnie, zaraz proboje na serwerze :-)

10.10.2004
19:43
smile
[118]

fifalk [ fifalkowiec ]

sry za spam,ale... dziala mi to tylko lokalnie :-/
jak mam podac cel kopiowania, zeby byl to zdalny serwer? w manualu nie ma wlasnie tego "tutaj zapisujemy dane"...
a samo fputs mnie nei zadowala w mojej sytuacji.

11.10.2004
02:10
[119]

fanlegii79 [ Konsul ]

Wlasnie zorientowalem sie ze serw , ktory wykupilem na dwa lata nie obsluguje laczenia do mysql przez dbx. Czy brak dbx to standard czy zle trafilem?

12.10.2004
09:36
[120]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

fifalk => Ech, masz tutaj funkcje do uploadowania plikow:

move_uploaded_file(nazwa_plik, plik_docelowy);

Przy czym nazwa_pliku w twoim przypadku jest $_FILES['plik']['tmp_name'], a plikiem_docelowym poprostu sciezka dojscia do pliku na serwerze (tam gdzie on sie ma znalezc), czyli np: images/plik.jpg. Jesli chcesz aby uploadowany plik mial taka sama nazwe na serwerze wystarczy podac zamiast plik.jpg - $_FILES['plik']['name'].

Mam nadzieje ze teraz jasniej sie wyrazilem :)

13.10.2004
18:13
[121]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

czy da się zrobić coś takiego, aby do tabeli głównej wpisać inną tabele (to da sie zrobić i wiem jak :) ale nie o to mi chodzi), a następnie ustawić tą wewnętrzną w wyznaczonym miejscu np. 110px od lewej strony tabeli głównej i 50px od góry ? Jeśli sie da to niech ktoś napisze jak :)

13.10.2004
18:14
[122]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

aaa dodam tylko tyle, że tabela główna nie może być dzielona na kolumny i wiersze :) bo takim sposobem to umiem :D

13.10.2004
18:24
[123]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Click-Tom => Da sie to zrobic. Poczytaj o pozycjonowaniu w jakims kursie (niestety linku nie pamietam, ale napewno ktos ci go tutaj poda :)).

13.10.2004
23:22
smile
[124]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

Drak'kan ---> dzięki :)

Miłoby było jakby tylko ktoś podał tego linka, bo sam szukałem i nie moge znaleźć :|

13.10.2004
23:53
[125]

hotDog [ Outsider ]

hmm.... jak zwykle z pomocą przychodzą style :-P

dla drugiej tabelki dopisz taki parametr:

<!-- tabelka wewnętrzna -->
<table .... style="position: relative; left: 110px top 50px;">
.....
</table>
<!-- koniec tabelki wewnętrznej -->

14.10.2004
00:04
[126]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

hm... coś nie działa :|

kod strony:

<!doctype html public "-//W3C//DTD HTML 4.0//EN">
<html>
<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<meta http-equiv="content-language" content="pl">

<title>test</title>
</head>
<body>
<table width="500px" height="500px" border="1">
<tr>
<td>

<table style="position: relative; left: 110px top 50px;" width="100" border="1">
<tr>
<td width="100px" height="100px">
ble ble

</td>
</tr>
</table>


</td>
</tr>
</table>


</body>
</html>

----------
a tak to wygląda --->

14.10.2004
08:37
[127]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Click-Tom => No coz, zawsze sprawdzaj co ci ludzie pod nos podtykaja :) Bo biedny hotDog zrobil az dwa bledy :) Po pierwsze po left: 110px ma byc srednik, a po top ma byc dwukropek :)

Ta linijka powinna wygladac tak:
<table style="position: relative; left: 110px; top: 50px;" width="100" border="1">

14.10.2004
16:34
[128]

hotDog [ Outsider ]

Spójrzcie na godzinę tamtego postu....

Na uczelni byłem od 8:00 do 17:00 i tylko z godzinną przerwą i padałem przed kompem :-)

14.10.2004
16:42
[129]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => Slaba wymowka :P Co to jest 9h na uczelni siedziec ?? Toz to prawie przyjemnosc :) Posiedz sobie 12h... ;)

14.10.2004
16:59
smile
[130]

hotDog [ Outsider ]

Drak'kan --> musisz mi uwierzyć na słowo :-P Ja wczoraj miałem tylko dwie godziny wykładów, a reszta to same ćwiczenia :-( Po prostu masakra... na ostatniej godzinie Teorii Obwodów i Sygnałów mało co nie zasnąłem, bo wczoraj spałem tylko 5 godzin :-P

Jeśli masz 12 godzin wykładów to z chęcią się zamienię na 9 godzin ćwiczeń (w tym 2 wykłady) :-P



Ja bym pokojowego Nobla wręczył osobie, która wymyśliła na studiach wolne piątki! :-D

14.10.2004
17:21
smile
[131]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

ok. godziny 2:30 w nocy sam do tego doszedłem :D ale i tak wielkie dzięki wszystkim, bo bez Was nic bym nie zrobił :) poradniki na stronach są do dupy :P

14.10.2004
20:28
[132]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - ja siedzialem ostatnio 11h na uczelni i mialem 4 wyklady
- chemia
- fizyka
- matma
- religie swiata

potem na piwko i nie bylo mnie w domu z 15h :|

ale wolne piatki sa piekne - moze wreszcie sie wykuruje :]


a co do tematu watku:
wie ktos moze co sie stalo z dhost.info ?? cos jakas chwile temu - jakies 1h przestalo dzialac :|

15.10.2004
00:04
[133]

SULIK [ olewam zasady ]


ok serekz aczol dzialac :D

15.10.2004
10:55
[134]

hotDog [ Outsider ]

Ale teraz chyba znowu padł :-/

16.10.2004
13:28
smile
[135]

mycha921 [ N-Gage QD ]

Jaki jest kod aby CD wysuną tackę (w formie przycisku)?

16.10.2004
15:05
smile
[136]

mycha921 [ N-Gage QD ]

co zrobić żeby ten <A TARGET="prawa" HREF="prawa.html"> był w formie przycisku???

16.10.2004
15:39
[137]

SULIK [ olewam zasady ]


https://www.interklasa.pl/portal/dokumenty/kurs_html/e/input.php
https://www.interklasa.pl/portal/dokumenty/kurs_html/a/type.php

16.10.2004
17:50
[138]

mycha921 [ N-Gage QD ]

SULIK ---> jeżeli pisałeś do mnie to wybacz ale nie chciałem o FORMULARZACH , tam nic nie ma o przyciskach.

16.10.2004
18:56
[139]

SULIK [ olewam zasady ]

a
<input type=button>
to pies ?

16.10.2004
21:19
smile
[140]

mycha921 [ N-Gage QD ]

SULIK ---> Poprawie cie: <input type="button">.Problem w tym że w którym miejscu <A TARGET="prawa" HREF="prawa.html"> to wstawić ???

16.10.2004
21:21
[141]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

mycha921 => Bez cudzyslowiow tez zadziala :| A co do drugiej czescie to odpowiedz brzmi nigdzie ! Po prostu zastepujesz taga <a> tagiem <input> tylko dodajesz odpowiednie parametry i tyle.

16.10.2004
21:31
[142]

mycha921 [ N-Gage QD ]

Drak'kan---->zamiast mówić co mam robić może byś spróbował połaczyć te "zdania". please!

16.10.2004
21:35
[143]

SULIK [ olewam zasady ]


a po co mi cudyslowie ??

<input type=button value=kliknij scr=prawa.html>
czy cos w tym stylu :)

nie wiem nie bawie sie buttonami - lepiej zrobic cos podobnego za pomoca css :]

16.10.2004
21:42
smile
[144]

mycha921 [ N-Gage QD ]

SULIK ----> Już jest blisko ale wychodzi przycisk z tekstem i tekst obok :/ (poprostu te "skrypty" się nie połączyły :( )

16.10.2004
21:47
smile
[145]

mycha921 [ N-Gage QD ]

chyba nikt mi ie pomoże :((((((((

16.10.2004
21:47
[146]

SULIK [ olewam zasady ]


<INPUT TYPE="button" VALUE="kliknij" onClick="parent.location.href='prawy.html'">

16.10.2004
21:54
[147]

SULIK [ olewam zasady ]

Zreszta - po co Ci przyciski ??
rzegladalem strone z Twojego linka - i imho nie tyle przyciski Ci sa potrzebne co
1. zlikwidowanie ramek
2. nauczemnie sie kilku przynajmneij komend z jezyka css

i od razu strona nabeirze "kolorow"

te cale buttony zamiast polepaszac wyglad strony go pogarszaja

16.10.2004
21:57
[148]

hotDog [ Outsider ]

<ściana>

16.10.2004
22:01
smile
[149]

mycha921 [ N-Gage QD ]

SULIK ---> dzięki za porady(chyba jednak z buttonów zrezygnuje)1. ale z ramkami niewiem o które ci chodzi o te co strone dzielą czy pliki w dziale humor segregują ? 2.wymień pare ;)


P.S.Korzystam z Pajączka NxG Standard 5.2

16.10.2004
22:05
[150]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

mycha921 => Hehe, SULIKowi zapewne chodzilo o wszystkie jakie masz :) Ramki juz dawno wyszly z uzycia i nie figuruja juz w standardach (chyba).
Ad.2 Tobie to trzebaby ich sporo wypisac, sadzac po wygladzie strony (sorry, za takie slowa, ale niestety wiele jej brakuje).

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-10-16 22:08:20]

16.10.2004
23:44
[151]

wi3dzmin [ Konsul ]


mycha --> zamiast bawic sie w mało przydatne buttony to lepiej przysiądź i przedewszystkim zastanów się po co ty tą stronę robisz.... bo na niej nic nie ma! dwa filmiki i 4 obrazki... po co właściwie to wrzucałeś? Dział "o mnie" zawiera jedno zdanie!!!

Wybacz ale istnienie takiej strony nie ma sensu. Usiądz sobie wieczorkiem i pomyśl o czym chcesz mieć stronę! Ludzi nic nie obchodzi skąd jestes ani ile masz lat! po co mają wchodzić na taką stronę...
No i posiedź nad html i css bo stronie rzeczywiscie bardzo duzo brakuje....
no i ten skrypt z liczeniem sekund na stronie... wybacz jak dla mnie jest kompletnie bez sensu.... a juz wyskakujące okienko "JEsteś tu już minutę" jest nie dopuszczalne!!

No to tyle na zachętę :) ale ucz sie ucz i staraj a coś z ciebie możę wyrosnąć :)

17.10.2004
00:06
[152]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - ja nawet minuty nie dotrwalem :]
dobry jestes :]

zreszta jak by mi takie cos wyskoczylo - to by to byla pierwsza i ostatnia minuta na stronie

17.10.2004
00:34
smile
[153]

Quicky [ Senator ]

mycha921 --> Mam propozycje: popros o ocene swojej strony na jakims forum dla webmasterow (np. forum.webhelp.pl, forum.siteqlnet.pl)

A nastepnie zastanow sie nad sensem istnienia swojej strony...

17.10.2004
00:34
[154]

Quicky [ Senator ]

errata:

mialo byc - forum.siteql.net

17.10.2004
12:23
smile
[155]

Zapruder [ Testament ]

Mam taki problem. Mój tata założył sobie stronkę www.freewebtown.com, i domenę na up.pl. Adres strony to swietlik.up.pl - taka galeria tego co narysował :] . I chodzi o to, że za cholerę nie chcą sie wyświetlac polskie znaki. Kodowanie jest ustawione na ISO-8859-2, a przeglądarka zawsze przy otwieraniu strony ustawia sobie "Europa zachodzia", zamiast na "Europa środkowa". Wie ktoś co z tym zrobic, zeby polskie znaki się jednak wyświetlały???

17.10.2004
14:31
[156]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Strona mi sie nie laduje, wiec moge jedynie teoretycznie powiedziec co moze byc zle.

Z tego co mowisz, to po prostu przegladarka nie widzi zapisu o kodowaniu strony. Sprawdz czy w czesci <head></head> strony jest zapis:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">

Mozliwe ze go poprostu nie ma na stronie. Pamietaj ze tekst na stronie takze musi byc napisany w tym kodowaniu (nie wystarczy tylko podac kodowania w naglowku i juz bedzie wszystko ok. W Windowsie standardowym kodowaniem jest windows-1250 totez teksty nalezy konwertowac na odpowiednie kodowanie. Wiekszosc lepszych programow do pisania stron potrafi konwertowac).

To wlasciwie wszystko :)

17.10.2004
15:09
[157]

Zapruder [ Testament ]

Nie wiem czemu stron asie nie ładuje O_o - u mnie dobrze chodzi.

Wpis w <head> jest, polskie znaczki również są opowiedni przekonwertowane.

Ojciec umieścił stronę na próbę na serwerze interii i tam jest wszystko dobrze, przy takim samym kodzi. Czy możliwe, żeby serwer po prostu wymuszał na przeglądarce dany rodzaj kodowania?

17.10.2004
15:13
[158]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Teoretycznie jest to mozliwe, i zalezy od ustawien serwera :) Zapewne da sie takze to obejsc, chyba ze opcje w plikach .htaccess sa bardzo obciete :/ (niestety nie pamietam jak sie to dokladnie robi)

17.10.2004
18:36
smile
[159]

mycha921 [ N-Gage QD ]

wi3dzmin ---> dzięki za porady :/

17.10.2004
18:37
smile
[160]

mycha921 [ N-Gage QD ]

Jakim programem najlepiej zrobić stronkę we flashu ? Bo chyba taką zrobię !

17.10.2004
18:45
[161]

hotDog [ Outsider ]

każdy kiedyś dostawał solidny opiernicz... taka kolej rzeczy....





czym najlepiej? Macromedia Flash MX :>>>

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-10-17 18:44:44]

17.10.2004
18:48
[162]

Maevius [ Czarownik Budyniowy ]

Czy zna ktos moze forum ideowo podobne do PhpBB ale znaczaco sie rozniace od tej zakaly internetu ? ;)

A wlasciwie kod php na takie forum ;>

17.10.2004
18:50
[163]

hotDog [ Outsider ]

zazwyczaj kod sporo kosztuje :D

nei wiem czy jPortal nie oferuje czasem również i forum... nie korzystam z takich rzeczy, więc nie wiem, ale sprawdzić możesz :-)

18.10.2004
19:43
smile
[164]

mycha921 [ N-Gage QD ]

eeeeeeee jak się korzysta z Macromedia Flash MX 7.0 ??? Czy są jakies szablony? Czy można je gdzieś znaleźć (flashowe oczywiscie) ???

18.10.2004
20:06
smile
[165]

mycha921 [ N-Gage QD ]

czy ktoś mi odpowie na pytanie ???

18.10.2004
22:44
[166]

hotDog [ Outsider ]

ja Ci nie odpowiem!!

18.10.2004
23:18
[167]

wi3dzmin [ Konsul ]

mycha <-- jak nie ma odpowiedzi na pytanie to znaczy ze nikt jej nie znam a nie ze ktos jej nie usłyszał :P

A co do pytania: cóż ja tamnie znam żadnych szablonów na www we flashu. A tak przy okazji, robienie strony we flashu jest ja na moj gust o wiele trudniejsze niz robienie strony w htmlu. Kiedyś też próbowałem zrobić stronę we flashu ale szybko doszedłem że flash najlepiej nadaje sie jak ozdobnik do strony a nie cała podstawa strony. Niestety mysza :) zeby stronę zrobić porządną trzeba sie dosyć mocno wysilić. Flash, html, czy inne cuda niewidy wymagają umijętności. Musisz być wytrwałym :)

ktoś coś wyżej mówił o phpbb... czemu zakała internetu? jest złe? ja tam do niego nic nie mam :)

19.10.2004
06:52
smile
[168]

hotDog [ Outsider ]

Ja znam odpowiedź ;-) Ale nie odpowiem, bo się za bardzo pluje, a tego nie lubię.

19.10.2004
09:02
[169]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

wi3dzmin => Ja np. nie lubie phpBB gdyz jest ono strasznie wolne :/ Jakos niespecjalnie usmiecha mi sie czekanie bog wie ile az jedna strona raczy sie zaladowac. Jest sporo innych for, ktore laduja sie duzo szybciej.

19.10.2004
18:36
[170]

hotDog [ Outsider ]

Podzielam opinię Drak'kana, phpBB za wolno chodzi :-) a poza tym już mi się "opatrzyło" i jak widzę gdzieś forum oparte na phpBB to automatycznie dostaje u mnie minusa ;-)

Drak'kan --> widzę, że w swych postach używasz implikacji (=>) :-))))

19.10.2004
20:51
[171]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => Nie radze ci w mojej obecnosci uzywac takich "brzydkich" slow :D Wystarczy mi ze musze tego sluchac 4h tygodniowo :(

21.10.2004
16:53
[172]

Sudzione [ The Legacy ]

mam prościutkie pytanie :)
jak wyłączyć obrys wokół obrazka będącego hiperłączem ?

z góry dzięki

21.10.2004
17:09
[173]

Sudzione [ The Legacy ]

i jesze jedno proste pytanie , jaki wskazać target aby hiperłącze z pływającej ramki wyświetliło mi się w głównym oknie , a nie ramce ???

nie moge odpowiedzi na te pytania w kursie helionu , ale szukam dalej : )

21.10.2004
17:47
[174]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Sudzione =>

Ad. 1. border='0' albo style='border: 0px solid #000000;'

Ad. 2. target='_top' bodajze

21.10.2004
18:16
[175]

Sudzione [ The Legacy ]

Drak'kan -> dzięki wielki , właśnie parametr border='0' pierwszy przyszedł mi na myśl jednak nie działał więc szukałem czegoś innego , ale teraz zassałem że przypisywałem go do łącza , a nie obrazka , jeszcze raz dzięki .

21.10.2004
22:23
smile
[176]

hotDog [ Outsider ]

Drak'kan --> Widzę, że nie tylko we mnie wszystko co związane z matematyką wzbudza agresję :->>>>


co do 1 punktu: ja polecam style czyli drugi wariant :-) upsss.. chyba stałem się maniakiem CSS :-)

23.10.2004
13:05
[177]

wi3dzmin [ Konsul ]


hehe wszyscy kochamy matematyke ;)
BTW dajcie jakieś przykłady i linki do programów konwertujących polskie znaczki na wersję zrozumiałą dla innych programów :) żeby po wpisaniu ś niepojawiały mi się piękne krzeczki w przeglądarce :)

25.10.2004
15:34
[178]

wi3dzmin [ Konsul ]

hmm ale ozdew ;] spicie czy co ?:)

25.10.2004
17:40
[179]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - matematyka jest lajtowa.... w porownaniu do fizyki :|

a co do programu... hmmm... mialem kiedys taki, ale.... przestalem uzywac PL fontow :)

25.10.2004
19:03
[180]

wi3dzmin [ Konsul ]


a jak sie nazywał ?:)

25.10.2004
19:11
[181]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - i tu jest klopot :)
bo nie pamietam a partycja na ktorej moglem go trzymac, niestety kilka miechow temu mi padla :(

ale to chyba byl.. PL Conventer czy cos takiego:)

26.10.2004
17:10
smile
[182]

hotDog [ Outsider ]

ja się poddaję....

3*3 = 6 <--- to jest nieprawda


a na takie coś: 10/2 = 5 <-- wykładowca rzekł: "Chyba żartujesz..."


dajcie spokój... :-))))


jestem na infie, a się uczę jaki prąd potrzebuje pralka czy odkurzacz... grrrr



wi3dzmin --> ja jeszcze Ci mogę podać nazwę innego konwentera: Ogonki.

a sam używam opcji konwertowania z Pajączka :) i tylko do tego on mi służy... kod i tak piszę w Notatniku :-)


no nic.. spadam na spotkanie integracyjne... pozdr :-)

26.10.2004
21:24
[183]

wi3dzmin [ Konsul ]


hehe hotDog <--- wiesz ja tam jestem tylko biotechnolog ale
3*3 = 6 to jest nieprawda :)
dla mnie zawsze 3*3 to było 9 :D

hehe a ile będzie 15 minus 3 w ciele modulo 4 ? :D nei wiem czy tak to sie mowi :)

26.10.2004
22:40
[184]

wi3dzmin [ Konsul ]


hmm hotDog ==> sciagnalem sobie te ogonki, ale mi kurna zle konwertują "nie robią "ą" i nie chce konwertować plików .php... czy to ja cos zle robie czy co? no a pajączek jest spoko ale niestety ja potrzebuje go więcej niż 39 razy :P a placic ponad stówe nie bede :)

26.10.2004
23:02
[185]

hotDog [ Outsider ]

o qrfa.. musiałem być już nieźle wcięty :PPPP oczywiście, że mi chodziło o 3*3 = 9 :-)

co te studia robią z człowieka :P

a ja nie wiem... ogonków używałem tylko do *.html. W php używam kodowania windows 1250 czy jakoś tędy, bo zawartość stron w php jest modyfikowana przez kilka osób poprzez internet online, a widadomo, że ludzie wpisują tekst z klawiatyry bez kodowania i dlatego nie potrzebuję zbytnio konwertera :-) zawsze pozostaje wersja trial :-P


edit:
wszelkie pijackie literówki usunięte.

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-10-27 22:17:53]

28.10.2004
18:43
smile
[186]

Ellanel [ Pretorianin ]



Mam oto taki błahy problem i wierze, że wy eksperci mi pomożecie :)

oto fragment kodu jaki chciałbym wykorzystać na WWW

<div id="panel" class="panel" >
<script language="JavaScript">

function getArray(id)



var splitarray = link[id].split("|");

return splitarray;





function info(i,obj,col)





sublink = getArray(i);

infobar = document.getElementById("infob");

infobar.innerHTML = "<img src='pointer2.gif'> "+sublink[2];

obj.style.backgroundColor=col;





function endi(obj,col)



obj.style.backgroundColor=col;

infobar = document.getElementById("infob");

infobar.innerHTML = "<img src='pointer2.gif'> <br>";





var link = new Array();

link[0] = ". Strona 1|strona.php|Przykładowy tekst 1"; <--Tutaj zmienne z pozycjami w menu ale ja nie wiem jak zrobic zeby strona(powiedzmy ta strona.php w module) otwierala mi sie w glownej ramce (stosowalem "target" ale to nie dziala)wiec co mamz robic zeby strona.php otwierala mi sie nie w ramce gdzie jest MENU a w glownej najwiekszej ramce??

link[1] = ". Strona 2|strona.php|Przykładowy tekst 2";

link[2] = ". Strona 3|strona.php|Przykładowy tekst 3";

link[3] = ". Strona 4|strona.php|Przykładowy tekst 4";

link[4] = ". Strona 5|strona.php|Przykładowy tekst 5";

link[5] = ". Strona 6|strona.php|Przykładowy tekst 6";




document.write("<div class='move' onmouseover='over=true;' onmouseout='over=false;' style='cursor:move'><font style='font-size:11pt; color:white; font-family:arial'><b>Menu</b></font></div><div class='menu'><br></div>");

for(i=0;i<link.length;i++)



sublink = getArray(i);

document.write("<a href='"+sublink[1]+"'><div class='menu' onmouseover=\"info("+i+",this,'#D4E0EA')\" onmouseout=\"endi(this,'ghostwhite')\" style='cursor:hand'> "+ sublink[0] +"</div></a>");



document.write("<div class='menu'><br></div><div class='info' id='infob' name='infob'><img src='pointer2.gif'> <br></div>");

</script>

28.10.2004
18:48
[187]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Wystarczy wyedytowac petle for, ktora masz na koncu i w tagu <a> dodac parametr target='nazwa_ramki':

for(i=0;i<link.length;i++)

sublink = getArray(i);
document.write("<a href='"+sublink[1]+"' target='nazwa_ramki'><div class='menu' onmouseover=\"info("+i+",this,'#D4E0EA')\" onmouseout=\"endi(this,'ghostwhite')\" style='cursor:hand'> "+ sublink[0] +"</div></a>");

29.10.2004
16:25
[188]

Unbind [ Chorąży ]

Witam. Jak zwykle chodzi o PHP :P
Mam kod w php, jak do niego dorobić formularz, z którego odczytywał by zmienną password ? Ofkoz kod jest jaki jest, bo to wszystko to będzie jeden plik, więc nie ma sensu bawić się sesjami :P
<?php if ($pass=haselko) ‹echo("Zalogowałeś się ! - Oto ważna informacja : zegar leci nad elektrownią.");› else ‹echo("Złe hasło !");› ?>

29.10.2004
16:32
[189]

hotDog [ Outsider ]

chodzi Ci o kod html'a do formularza?

Jeśli tak to masz tutaj kod w XHTML:

<form action="plik.php" method="post">
<input type="password" size="xx" maxlenght="xx" name="pass" />
<input type="submit" value="Zaloguj się" />
</form>


oczywiście parametry action="plik.php" zmieniasz według własnych potrzeb, a size="xx" i maxlenght="xx" wpisujesz liczby - długość pola czyli maksymalną ilość znaków do wpisania. A name="pass" to nazwa zmiennej. Odwołuj się do niej poprzez $pass.

29.10.2004
18:51
smile
[190]

Unbind [ Chorąży ]

Kod nie działa - jak zwykle coś spieprzyłem ;( Cokolwiek wpiszę pojawia się "jesteś zalogowany" :P

29.10.2004
19:36
[191]

fanlegii79 [ Konsul ]

O ile znam skladnie php, to porownanie robi sie dwoma znakami rowna sie. Po za tym lepiej do tego uzywac specjalnych funkcji np. strncmp

29.10.2004
20:29
[192]

hotDog [ Outsider ]

spieprzyłeś jeden fragment:

($pass=haselko)

zamień na:

($HTTP_POST_VARS['pass'] == "haselko")

lub

($_POST['pass'] == "haselko")

i kod php zamieść w jednym pliku, np. kod.php

a formularz (kod html) w oddzielnym pliku, np. login.html
i później w <form> w pliku *.html wpisujesz nazwę pliku z kodem php, w moim przypadku to by był plik kod.php, czyli <form action="kod.php" method="post">

29.10.2004
20:54
[193]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

fanlegii79 => Uzywanie funkcji raczej mija sie z celem :) Tych funkcji i tak nikt nie pamieta i nikt ich nie stosuje, bo nie jest to potrzebne. Do porownania dwoch ciagow znakow wystarczy znak ==. Dlatego strasznie nie lubie jezyka C. Tam trzeba wszystko robic przez tego typu funkcje :( (no, przynajmniej ja jeszcze nie dotarlem do etapu zeby dalo sie inaczej :P)

29.10.2004
22:43
[194]

Unbind [ Chorąży ]

Dzieki hotDog. Bardzo mi pomogles... moje umiejetnasci koncza sie na echo, include i zmiennych wiec nie mialem pojecia, co moze byc zle.

29.10.2004
23:07
[195]

hotDog [ Outsider ]

no problem. Najlepiej uczyć się własnych błędach :-)

Wystarczy, że zapamiętasz fakt, że stringi (ciągi znaków) zawsze piszę się między nawiasami.

""

lub

''

tekst zawarty między " a " jest interpretowany przez serwer m.in. w wyszukiwaniu zmiennych, np. $tekst = "To jest zdanie z jedną $zmienna";

wtedy serwer szuka między nawiasami zmiennych i wstawia zamiast nich ich wartości - wtedy oczywiście jest to obiąciążenie dla serwa i wydłuża się praca.

Natomiast tekst zawarty między ' a ' jest pomijany w interpretacji przez serwer, a więc jest szybciej i mniej boleśnie dla serwa :) Czyli kod: $tekst = 'To jest zdanie z jedną $zmienna'; echo $tekst; wyświetli zdanie: To jest zdanie z jedną $zmienna, nawet gdy $zmienna będzie np. $zmienna = 'Jakas_zmienna'.

Czyli jeśli chcesz wyświetlić sam tekst statyczny, bez zmiennych między wyrazami to stosuj '', lub w przypadku, gdy tekst jest bardzo długi, a zmienna występuje np. w środku tekstu, to wtedy stosuj kropkę - . - np. $tekst = 'To jest bardzo dlugi tekst, z jedna zmienna w srodku, ktora wygląda tak: '.$zmienna.'. A tutaj jest dalsza cześć naszego długiego zdania...';

czyli jak widzisz kropka połączyła dwa zdania między sobą oraz zmienną. Jest to oszczędność mocy serwera i zaleca się jak najmniej obiążać serwer.



napisałem to tak z nudów... :-)

29.10.2004
23:10
smile
[196]

peners [ SuperNova ]

Doszedłem do wniosku ze moja widza na temat tworzenia stron www wygasał i mam pytanie jak zacząć bo nie moge sie poczaiuc i nic przypomniec a musze sie pospieszyc z stronkami

29.10.2004
23:18
smile
[197]

hotDog [ Outsider ]

peners -->

po 1) ucz się XHTML, najlepiej w wersji STRICT

https://www.xhtml.b7.pl/prolog.html


po 2) ucz się CSS

https://www.kurshtml.boo.pl/style/wstep.html


po 3) później polecam naukę PHP oraz MySQL

https://helion.pl/ksiazki/phms2v.htm



a jeśli masz problemy nawet z podstawami, to polecam:

Najlepszy kurs HTML

- https://webmaster.helion.pl/kurshtml/



Dodatkowo obejrzenie wszystkich stronek ze wstępniaka + zadawanie pytań w tym wątku :-)

30.10.2004
18:53
smile
[198]

Nazaya [ Konsul ]

Mam takie nielegalne pytanko :D z kąd moge zassac full wersje Flash Mx 2004 ? Tylko Full nie Trial bo mam jeden link ale marnie idzie :)

30.10.2004
19:31
[199]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Szkoda ze tu nie wolno mowic o nielegalnych rzeczach :) Musisz radzic sobie sam, ale powiem ci ze z trialem mozna zrobic wszystko jak sie umie :)

02.11.2004
12:43
smile
[200]

hotDog [ Outsider ]

--------------------------------------------------------------------

NOWA CZĘŚĆ:

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.