Vein [ Sannin ]
jak sie robi naleśniki ?
heheh no cóż, każdy kiedys musi sie nauczyć :P..
chodzi mi o takie mało zwykłe naleśniki :P chciałym żebybył troche grubsze od tych "polskich" i puszyste... gdzieś kiedys takie jadlem ale nie znam przepisu... poprostu mam syrop klonowy i chciałbym tego spróbować :] z góry dziękuje
Jajo [ Pretorianin ]
hmm... pokombinuj z mąką i mlekiem. W roznych proporcjach, w koncu wyjdzie :) A jak chcesz grube i puszyste to po prostu wiecej tej "masy naleśnikowej" musisz dac na patelnie ;] No i nie zapomni ze patelnie trzeba jakas margaryna albo olejem wysmarowac bo inaczej bedziesz mial takie czarne placki sklejone z patelnia :D
Dogon [ Generaďż˝ ]
Podstawa to mąka , jajko oraz woda (może byc mineralna gazowana ,mleko też ) i trzepaczką rozmieszać do poządanej konsystencji....Cieniutko natłuścić patelnię i smażyć ....
To tylko podstawa -ale takie zaawansowane przepisy to poszukaj na necie a napewno znajdziesz !
Smacznego !
Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-09-04 13:14:18]
EwUnIa_kR [ Legend ]
nalesniki z serem
Danie dla 2 osób
Ciasto naleśnikowe: 11/2 szklanki mąki, jajko, 11/2 szklanki mleka, łyżeczka cukru, olej do smażenia.
Farsz: 250 g białego sera, 2 żółtka, 1/3 łyżeczki cynamonu , łyżka cukru. Do posypania: 1 łyżka cukru pudru, 1/2 łyżeczki cynamonu.
Mąkę połączyć z mlekiem, dodać jajko i cukier. Całość wymieszać i odstawić na pół godziny, aby ciasto zmacerowało się. Usmażyć z ciasta naleśniki. Ser utrzeć z żółtkami, cynamonem i cukrem. Posmarować naleśniki farszem, zwinąć i obsmażyć. Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypać naleśniki.
EwUnIa_kR [ Legend ]
a tu masz linkę do amerykańskich nalesników...z syropem klonowym..
EwUnIa_kR [ Legend ]
żebyś się nie musiał rejestrować..
Składniki:
maka
troche cukru
proszek do pieczenia, soda - w malych ilosciach oba
jaja
miekkie maslo
mleko
Przepis:
zmixowac to bardzo dokladnie, masa musi byc gesciejsza niz na normalne nalesniki, bo lyzka mozna nalewac ladne kolka. smazyc z obu stron na zloto - podnosza sie w smazeniu (proszek i soda), podawac ulozone w stos, przekladane kawaleczkami masla, polane syropem, najlepiej klonowym
Przemodar [ Konsul ]
To znalazłem po minucie googlowania na grupach dyskusyjnych:
Ciasto naleśnikowe dobrze jest odstawić na 20 minut przed smażeniem, by odpoczęło. Dodatki do naleśników: prażone jabłka i calvados, biały ser i kogel-mogel, jagody i bita śmietana, banany, rum i karmel, czekolada i orzechy, powidła śliwkowe i cukier puder. Szpinak i gorgonzola, szpinak, żółty ser i cebula, warzywa, sos grzybowy, soczewica...
Ciasto I. Naleśnik kruchy
100 g mąki, 300 ml zimnego mleka, 1 jajko, szczypta soli, 2 łyżki roztopionego masła plus trochę do smażenia
Wymieszać: jajko, sól, mąkę, następnie powoli dodawać mleko, ubijając. Tuż przed smażeniem wymieszać z rozpuszczonym masłem. Rozgrzać patelnię, posmarować masłem, wlać łyżkę ciasta naleśnikowego, rozprowadzić po całej patelni. Smażyć, aż rogi zaczną odchodzić od patelni. Podrzucając, przewrócić placek na drugą stronę i smażyć chwilę.
Ciasto II. Naleśnik maślany
60 g mąki, 250 ml mleka, 3 jajka, 75 g roztopionego masła
Mąkę przesiać przez sito. Jajka wymieszać z mlekiem i powoli dodawać do mąki. Dodać rozpuszczone masło. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Rozgrzać patelnię, posmarować masłem i smażyć.
Ciasto III. Naleśnik elastyczny
200 g mąki, 200 g mleka, 2 jaja, 4-6 łyżek zimnej wody, szczypta soli, 1 łyżka cukru, 2 łyżki oleju
Do mleka dodać mąkę, jajka, wodę, sól i cukier. Zmiksować na gładką masę. Dodać olej. Smażyć na gorącej patelni z dwóch stron.
brzydki potworek [ wampir z duszą anioła ]
Naleśniki piwne
SKŁADNIKI:
6 łyżek mąki,
2 jaja,
5 szklanki ciepłego piwa jasnego,
łyżka koniaku,
łyżka oliwy,
łyżeczka suszonych ziół:
majeranku,
estragonu,
szałwi inatki pietruszki,
PRZYGOTOWANIE:
Jaja dokładnie zmiksować z piwem i ( mieszając) stopniowo dodawać mąkę, oliwę, koniak, a na końcu zioła. Starannie wymieszane ciasto odstawić na 15-20 minut. Usmażyć naleśniki. Można je podawać do mięs zamiast ziemniaków, można nadziać farszem mięsnym lub jeść polane ostrym sosem.
Vein [ Sannin ]
ewunia - i o to mi właśnie chodziło, dzięki !!! (tlyko cośnie ma tam proporcji :> (ale chyba ta sode czy inny proszek do peiczenia dawać w takich proporcjach do mąki jak do zwykłego ciasta...) ale co do reszty (mleko ipt) nie mam pojęcia...