GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Przepis na idealną jajecznicę :)

19.08.2004
23:50
smile
[1]

gofer [ ]

Przepis na idealną jajecznicę :)

Otóż...powodowany brakiem alternatywy postanowiłem przyrządzić sobie na kolację jajecznicę. I jako że wyznawcą jajecznicy jestem od niedawna, ponieważ nie wiem czemu zawsze miałem w/w w głębokim poważaniu i preferowałem raczej jajko sadzone, uświadomiłem sobie jak bardzo ta jajecznica mojego autorstwa jest uboga. Tj. 2 parówki pokrojone w plasterki, lekko zarumienione na masełku, potem 4 rozmuldane jajka. I tu właśnie chciałbym prosić o pomoc bardziej doświadczoną ode mnie w sprawach kulinarnych brać forumową o pomoc. Jak zrobić dobrą jajecznicę? Jak uczynić ten i tak półboski smak jeszcze lepszym? Może jakieś tajne przepisy 'z dziada pradziada', przechodzące z ojca na syna? Liczę na was! Sługa uniżony, Gofer...

19.08.2004
23:52
[2]

Zenedon_oi! [ Pretorianin ]

No jeszcze obowiązkowo cebula a jak masz ochotę to walnij troche sera żółtego i pomidora.

19.08.2004
23:53
smile
[3]

merkav [ Aguś ]

A nie lepsze gofry ? ze smietana :)

Ja do swojej przwaznie daje troche cebulki startego sera i jak jest to robie ja na 2-3 plasterkach szyneczki :) Do tego pokrojony pomidorek, buleczka i wcianmy :)

19.08.2004
23:53
smile
[4]

gofer [ ]

Zenedon - > może trochę dokładniej? Bo słowo 'walnij' takiemu kulinarnemu tłukowi jak ja nic nie mówi :)

19.08.2004
23:54
smile
[5]

mortan_battlehammer [ Legend ]

i dżemem :)

19.08.2004
23:54
smile
[6]

VinEze [ Hasta la victoria siempre! ]

pieczarki, ser, cebula, pomidory, szynka, boczek, sól, pieprz, bla bla
mnóstwo stafu - ale pieczenie wyłącznie na gofrownicy

19.08.2004
23:55
[7]

DarkStar [ PowerUser ]

etam te wszystkie udziwnienia zabijaja smak jajek. najlepsza jest classic na skwarkach

19.08.2004
23:55
[8]

LooZ^ [ be free like a bird ]

Ogolnie istnieja dwie szkoly :

1) moja ulubiona czyli gesta jajecznica na maselku. Bez wielu dodatkow. Ew. zolty ser + kawalki pomidorow

2) mniej lubiana czyli niezbyt geste jajka, duzo cebuli, papryki, kielbasa i tony innych rzeczy.

3) tez lubiana przeze mnie, a mianowicie zwykla jajecznica z pomidorami rozmlaskanymi juz na patelni do uzyskania czerwonego koloru. Takze pycha ;)

19.08.2004
23:57
[9]

gofer [ ]

Ale wyjaśni mi ktoś wreszcie kiedy te wszystkie pomidory, sery, szynki i cebule dodawać? Na samym początku, czy zaraz przed jajkami, tudzież po? [edit] I w jakiej formie? Cebulę w plasterkach, w kostce? Ser w jakiej formie?

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-08-19 23:57:23]

19.08.2004
23:58
[10]

mcl007 [ Galaxy Ranger ]

no wiec oto kilka moich pomyslow :)

1. dodac pieczarki - wywalic kielbaske - jajka + pieczarki + cebulka

2. dodac pomidora - do kielbaski dodac pomidora - jajka + kielbaska + pomidor

3. dodac ser - dodac sera wywalic keiblaske - jajka + ser + pomidor

4. po amaerykansku - doac szynke/boczek - jajka + szynka/boczek + ser

5 moja ulubiona - wszystko - jajka + ser + pomidor + szynka/boczek + cebula

sa jeszcze roszne wariacje na tematy jajecznicy - warzywa ktore mozna podpiec np papryka ale czy to da sie potem zjesc ? kiedys slyszalem o jajecznicy an slodko czyli jajko + ananas + brzoskwinie ale tego moj zoladek nie przetrawi

adnotacja
jezeli chemy uzyskac pikantna jajecznice proponuje sos z slodkiej papryki (ew pikantnej jak kto woli z WUFONA czy jakos tak)

mam andzije ze Ci troche pomoglem :)

20.08.2004
00:00
[11]

mcl007 [ Galaxy Ranger ]

na poczatku to co sie piecze najdluzej czyli pomidory pieczarki itp (pokrojone w kawalki roznej wielkosci)
ser poktojony w cienkie plasterki i na kostke ok 1,5cm albo utarty na tarce oczka grube
cebula w kostke

20.08.2004
00:02
[12]

Nagi Kaktus [ Centurion ]

Kiełbasa? Co najmniej szyneczka, boczuś, a najlepiej kurki - dla koneserów :)

Niebo w gębie ;)

20.08.2004
00:02
smile
[13]

Chupacabra [ Senator ]

gofer--> ser to chyba trzeba by zetrzec i do tego jajka rzadkiego dodac. A tak wogole to do idealnej jajecznicy nie powinno sie chyba jajiek rozmamlywac, tylko najpierw wylac bialko, niech sie przysmazy a potem wylac na to zoltko i zabrac to z patelni zanim sie zetnie. A z pomidorami to sie robi tak: najpierw sie troche przysmaza same pomidory pociete a potem na to dodaje jajek, najlepie sposobym ww. To sa takie moje sposoby na jajka

20.08.2004
00:03
[14]

gofer [ ]

mcl007 - > nie ma to jak fachowiec...

Zapomniałbym o jednym - co z przyprawami? Bo na dzień dzisiejszy dysponuję solą, pieprzem, pieprzem granulowanym, słodką papryką i bazylią? Czym najlepiej przyprawiać? I kiedy? W trakcie smażenia czy już na talerzu?

20.08.2004
00:03
[15]

mcl007 [ Galaxy Ranger ]

.: EDIT :.

a co do dlugosci pieczenia to tak :

cebula - az sie zrobi szklista - nie zlota i nie czarna :P
pomidor - jak kto lubi - od miekkich kawalkow az do papki pom,idorowej
pieczarka - az sie skurczy na male kawalki i ebdzie taka zlocista


no i ser - na samym koncu dadajemy by sie nie spalil ma byc ciagnacy sie

20.08.2004
00:05
[16]

mcl007 [ Galaxy Ranger ]

sol pieprz do smaku
pieprz oczywiscie zmielony dodawana pod koniec smazrenia (sol tez)

bazylia - jezeli swierza to juz na talezu jako ozdoba, jezeli suszona to nie stosujemy wogole - jajecznica to nie pizza ;)

20.08.2004
00:06
[17]

gofer [ ]

mcl007 - > dzięki...co do pieczarek...w życiu...na sam widok mi nie dobrze...pieczarki...ałe...brzydal :))))

[edit]
no jasne, że pieprz mielony - napisalem ze mam granulowany a zapomnialem dodać, że jest od razu z młyneczkiem...bo chyba jest róznica między pieprzem mielonym a świeżo mielonym, tak przynajmniej mówił Makłowicz :)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-08-20 00:07:00]

20.08.2004
00:06
smile
[18]

Okruch [ Liverpool FC ]

gofer -> przyprawiaj wegetą!!! podczas robienia :))

a jak sie niema w lodowce boczku/kielbasy, cebuli, to ja sobie robie czysta jajecznice ale dodaje ketchupu :) i jest bomba

20.08.2004
00:07
[19]

Esqualante [ Jyhad Baghadyr ]

No i oczywiście nie na masełku tylko boczku :)


Co do kolejności wrzucania:

masełko (no już niech będzie :)) na początku

boczek lub inne mięsko najpierw - niech tłuszcz się wytopi

pieczarki muszą się trochę dłużej posmażyć - na osobnej patelni np

cebula też - ale nie za długo - zależy jak kto lubi - szklistą lub brązową

pomidory - tu są dwie szkoły albo przed jajkami albo po - ja osobiści wolę przed

ser po jajkach

sól pieprz i inne ziółka - możesz eksperymentować - do jajek przed wylaniem na patelnię albo już podczas ścinania białka (ja najpierw rozbijam jajka do miski, żeby móc wybrać żółtka jakby co i zabełtać - wtedy jajecznica jest jednolita)

na koniec jeszcze dodaję szczypiorku - jajecznica robi się bardziej ożywiona - zielona i smaczniejsza.

Mój zestaw: boczek, pomidory, ser, szczypiorek i jajka ofkoz ;)

Smacznego :)

20.08.2004
00:08
[20]

kociamber [ Canada ]


jajecznica ze szczypiorkiem, lub duuuzo cebuli, i koniecnie polmiekka :)

20.08.2004
00:08
smile
[21]

Chmielek [ Warrior of the World ]

ej przezwas musze isc cos zjesc bo czytając te narobilem sobie smaka i zjadłbyw teraz jajecznice z boczkiem :D:)

20.08.2004
00:08
smile
[22]

Esqualante [ Jyhad Baghadyr ]

[edit dla ubogich]

Zamiast pieczarek polecam kurki - mniamciu :)

Choć nikt oczywiście do niczego nie zmusza

20.08.2004
00:10
smile
[23]

Soll [ Senator ]

Zalezy jaka jajecznice lubisz . Czy lubisz soft medium czy hard. Ja osobiscie preferuje medium a nawet hard bo soft mnie calkowicie odrzuca .. Poprostu nie lubie jajecznicy miekkiej w ktorej czasami bialko nie do konca sie scielo wole bardziej scieta..Problem w tym ze im dluzej zwlekasz tym bardziej bedzie sucha dlatego jesli zalezy Ci na tym aby nieco ja rozmiekczyc dodajesz nieco pomidora pokrojonego w kostke. Aby uzyskac nieprzeciety armot i smak jajecznice powinno sie robic na bekonie zgodnie z tradycja . Jednak dla mnie to troche za tluste .. Wole jajecznice z kielbaska pokrojona drobno w kostke ..

20.08.2004
00:11
[24]

mcl007 [ Galaxy Ranger ]

co do nierozbeltania jajejk proponowanych przez Chupacabra to z tego nie wyjdzie jajecznica tylko jajko sadzone ;)

co do ketchupu wg pzrepisu Okruch - wegeta ma za duzo przypraw mozna przedobrzyc no i ten ketchup ... tozto zbrodnia na jajecznicy

no co do pieczarek - no inne grzyby sie nie nadaja sa za dobre by je mieszac z jajecznica na wielu skaldnichach. jezeli inne grzyby to do jajka tzreba dodac smeitany i je tak rozmieszac do jednolitej konsytencji (oczywiscie sol pieopzr do smaku) jak sie grzybki przesmarza to dodajemy zawiesine az do sciecia i gotowe

20.08.2004
00:15
smile
[25]

DarkStar [ PowerUser ]

mcl007 --->
jajka ze smietana to inaczej omlet francuski:)

20.08.2004
00:17
smile
[26]

gofer [ ]

mcl007 - > sorry, o wszystkich grzybach myślę to samo co o pieczarkach :)

20.08.2004
00:18
smile
[27]

Okruch [ Liverpool FC ]

Ale nie dodawac ketchupu jak sie daje wegete :) Ketchup tylko wtedy daje jak niemam nic w lodowce zeby szlo wrzucic :) A jak daje wegete to juz nie sole, bo to jest wystarczajaco slone i jak dla mnie OK...

20.08.2004
00:22
[28]

Soll [ Senator ]

Poza tym pieczarki nie trzeba wstepnie gotowac .. A wiesz grzyb taki jak kurka to mozna zjesc owszem ale nie polecam wkrajac surowego grzyba do jajecznicy;/ A czasu na obgotowanie grzyba to chyba nie za bardzo masz ? Na tym polega sekret jajecznicy ze to jest smaczne danie ktore przygotowujesz w pare chwil ..

20.08.2004
00:25
[29]

Qbaa [ Generaďż˝ ]

uwielbiam takie jajecznice:
a) z grzybami (najlepiej grzybki chińskie :P)
b) z pomidorami
c) z parówkami i cebulką
do wszystkich można wrzucać szczypiorek :)

20.08.2004
00:26
[30]

mcl007 [ Galaxy Ranger ]

gofer - no to grzyby skreslamy ;)
soll - zapomnailes dodac ze w najgorszym wypadku moze sie ona skladac raptem tylko z jajka ;)

no i mnie osobiscie jakos i ketchup i vegeta do jajecznicy nie pasuja wegeta jest dobra do rosolu a ketchup do frytek ;)

20.08.2004
00:31
smile
[31]

Esqualante [ Jyhad Baghadyr ]

mcl007 >>>>> No co to to nie - do frytek to tylko ketchup + majonez w proprorcji 7 : 1 :D

20.08.2004
00:32
[32]

mcl007 [ Galaxy Ranger ]

.: EDIT :.

no i zapomanielm dodac jeszcze o pietruszce ale swierza, suche przyprawy nie sa dobre do jajecznicy i faktycznie szczypiorek dal koloru ale wtedy raczej juz bez cebulki ;)

To chyba na tyle ...

Update z sieci
mozna stosowac jeszcze jakeis kawalki wedzonej rybki oraz kiebaski podsuszane i wedzone ale w tedy raczje juz soli nie podawac bo one i tak sa jzu slone a podpiekanie zwieksza zasolenie

no i na koniec jeszcze ja bym to masleko czy margaryne czy anwet bekon wymianil na oliwe z oliwek (1 tloczenie naturalnie) dodaje egzotycznego smaku

20.08.2004
00:33
[33]

Zawisza Czarny [ Sulimczyk ]

A chwilkę przed zrzuceniem z patelni dolać nieco ketchupu... szybko wymieszać. :)) Najlepiej Pudliszki... :D Mniam. [ oczywiście z szyneczką, serkiem żółtym i pomidorkiem... i cebulką, o czym zapomniałem]

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-08-20 00:33:47]

20.08.2004
00:35
[34]

mcl007 [ Galaxy Ranger ]

Esqualante --> no ketchup to minimum :) majonez + sol to tez dobre dodatki ... wg uznania konsumenta :)

20.08.2004
00:40
[35]

mcl007 [ Galaxy Ranger ]

No i jeszcze troche o serach...

Zalecane wszelakie sery twarde (gouda, edmaski, morski, emelentaler marmurkowe i inne ) serki typu hohland pakowane w osobne woreczki... paskudztwo nieludzkie tylko marnuja jajecznice (ale za to szybko sie topia) sprawa ich ciagnosci pozostaje pod znakiem zapytania no i ostroznie ze sola uzywajac slonych serow ... mozna pzresolic ;)

20.08.2004
00:41
smile
[36]

Zawisza Czarny [ Sulimczyk ]

Majonez to jest do jajek... ale na twardo. ;P

20.08.2004
00:51
smile
[37]

mcl007 [ Galaxy Ranger ]

IMHO EOT

ale mozan by zalozyc watek tematyczny kulinarny gdzie mozan by publikowac ulubione przepisy i wariacje na temat ulubionego ejdzienia GOLasa ;)

jezeli bylo by wiecej osob za niech ktos zalozy i linka do niego podrzyci TU by zainteresowani wiedzieli skad zaczynac :)

a tym czasem dobranoc i smacznego smaidania bo pewnie ebdzie to jajecznica ;)

20.08.2004
01:07
[38]

Esqualante [ Jyhad Baghadyr ]

Dla mnie EOT będzie jak gofer zrobi w końcu jajecznicę i będzie w stanie ją zjeść ;), i oczywiście, co mam nadzieję nie omieszka uczynić, pochwali się swym talentem kulinarnym :)

20.08.2004
02:22
[39]

Yarkabalka [ Pretorianin ]

kiedys, jako dziecko, jadlem jajecznice na mozdzku cielecym. wtedy mi smakowalo, dzis nie wiem czy bym wzial do ust.

co do jajecznicy na pomidorach: proponuje wybrac takie dobrze odlezale, miekkie, zeby po pokrojeniu bylo b. duzo soku, to wszystko na patlenie, minimalnie podgrzac i na to jajka, dobrze mieszajac. ten caly miazsz z pomidorow zmienia wtedy smak jajek.

20.08.2004
09:41
[40]

lelo1975 [ Konsul ]

Najlepszy przepis na jajecznice to jajecznica mojej zony wlasnie zjadlem.Pycha!!!!!!!

20.08.2004
09:46
smile
[41]

Paudyn [ Kwisatz Haderach ]

Ja właśnie duszę cebulkę. W kolejce czekają pomidorki, szyneczka, no i jajka z tartym serem rzecz jasna....

20.08.2004
09:51
smile
[42]

Lady [ Sorceress Sephiria ]

Lelo - czyżby żona już ci teściową i jej brata darowała :P? Jeśli tak to jest szybka jak błyskawica ;-).

Zaś co do samej jajecznicy to preferuję ten wariant zbliżony do Esqualante, tyle tylko, że brz grzybków, pomidorków i sera. U mnie jeszcze ważną rolę grają pezyprawy, zwłaszcza pieprz -> dla zwykłego człowieka do zjedzenia tylko przy szklance wody ;-).

Aha i najważniejsze! - sposób podania. Pamiętajcie panowie by jajecznicę na śniadanko zawsze podawać swojej pani do łóżka :P

20.08.2004
11:16
smile
[43]

Łowca Czarownic [ Konsul ]

Nie próbowac tego w domu ;D
Mój starszy katuje swoją rodzine tym w niektóre poranki. Bierze jajka i rozbija je szklanki, wlewa do tego z 2 stołowe łyżki magi, pół torebki pieprzu, papryki (byle by było ostre ;) i miesza aż to bedzie miało jeden kolor (to dalej jest jajecznica?) Podczas smażenia na patelni po całym domu lecą opary magi. I tak o 8 rano. Potem kuchni nie da się wywietrzyć przez cały dzień :|

20.08.2004
11:22
smile
[44]

lelo1975 [ Konsul ]

Lady---------------->zona uwaza ze to nie moja wina, choc nie jest jej ta sytuacja na reke.A co do jajecznicy to masz racje tylko z pieprzem.Wogole do wszystkiego lubie duzo pieprzu!

20.08.2004
11:47
smile
[45]

Cyrkon [ Centurion ]

Kurde, ale mnie naszło na jajecznicę, idę do kuchni

20.08.2004
12:17
[46]

gofer [ ]

Dobra, na podstawie wszystkich postów i po uwzględnieniu stanu zawartości lodówki (nie mam cebuli i boczku) opracowałem przepis.
Pomidory i szynkę w plasterkach podsmażyć leciutko na masełku, do tego na to 4 wcześniej pomuldane w miseczce jajka, do tego starty ser. Pod koniec smażenia posolić i popieprzyć. I do tego zimny browar :)

[edit]
zapomniałbym - właśnie idę ten przepis wykonać :)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-08-20 12:17:24]

20.08.2004
12:19
smile
[47]

Jaelle [ Konsul ]

Ja osobiście uwielbiam jajecznice - tak samo jak jajka w każdej postaci! :]
I smaczniejsza jest jak do niej dodaje 3 łyżki mleka.I mam taki specjalny sposób mieszania, którego nie opiszę bo się nie da :P

20.08.2004
12:20
smile
[48]

Arczens [ Legend ]

Zdecydowanie najważniejszy jest ten ostatni dodatek ;)

20.08.2004
12:20
smile
[49]

Cyrkon [ Centurion ]

kurcze!!!!! Ja nie mam jajek!!!!!!!!!!!


Idę na łowy do jakiegoś sklepu:)

20.08.2004
12:21
smile
[50]

o^scar^^ [ GRWD ]

Zrób i opowiedz jak smakuje ;] pewnie jak jajecznica z pomidorami, szynka,serem, masełkiem, pieprzem i solą :] Opowiadaj bo mam ochote bo narazie brzuch mnie boli od wczoraj...

20.08.2004
12:32
smile
[51]

gofer [ ]

gdybyscie mogli poczuc ten zapach...zobaczyc to...poczuc ten boski smak...współczuję wam, ze nie mozecie teraz zjesc mojej jajecznicy...bon apetit...za parę minut będe spowrotem :)

20.08.2004
12:46
smile
[52]

gofer [ ]

warto bylo....

20.08.2004
12:50
smile
[53]

Capricornus [ Chor��y ]

Wy tak serio z tymi pomidorami, parówkami i tonami stafu? Ja jem tylko classic, nigdy mi nie przyszło do głowy coś takiego, ale już wiem, co jutro będę miał na śniadanie :-)

20.08.2004
13:08
[54]

ireksi [ Pretorianin ]

całkiem ładnym dodatkiem zmieniajacym kolor jajecznicy jest szczypiorek - polecam a i zapach jakby inniejszy ;-D

20.08.2004
14:51
smile
[55]

Prezes_Krzychu [ PREZES ]

a ja je taka :

- 3 jajeczka
- 1,5 paroweczki pokrojonej w kostke
- troche talarkow cebuli
- sol pieprz
- szczypiorek

:]

ostatnio zrobile jajecznice z oliwkami kaparami i czosnkiem :D tez super sprawa ale tylko dla smakoszy ;-)

21.08.2004
02:34
[56]

rg [ Zbok Leśny ]

Ja lubie najbardziej taka:

Bierzemy patlenie, wrzucamy torche maselka.
Jak sie rozpusci, wrzucamy troche boczku wedzonego, pokrojonego wczesniej w kosteczke.
Kiedy go dobrze podsmazymy, wlewamy rozmemlane, posolone jajka, albo wbijamy prosto na patlenie i tam po posoleniu dokladnie mieszamy.

Smazymy wedle uznania co do tego jak bardzo scieta ma byc.
Potem siup na talezyk i na wierzch duzo szczypiorku, mlodej cebulki, pora etc.
Lapiemy widelec, a druga lapke swieza buleczke z cienka warstewka maselka i do boju.
Njoy.

PS. Ewentualne akceptowane przeze mnie dodatki: pomidorek, ketchup, musztarda... w skrajnosciach majonez... ;]

21.08.2004
04:29
smile
[57]

Mazio [ Mr.Offtopic ]

wychodzisz na klatkę
łowisz sąsiadkę
z uśmiechem na licach
i jest jajecznica

21.08.2004
05:12
smile
[58]

Angelord [ sic me servavit Apollo ]

Z sąsiadkami to sadzone
z żoną omlet po panieńsku
z kochankami po wiedeńsku
ale za to na rowerze
którym jeździsz po ulicach,
traf w krawężnik,
a jajeczka znajdziesz obok
w olimpijskich
jajecznicach !

Jeszcze Jajka nie zginęły
Póki My żyjemy...!

21.08.2004
07:17
smile
[59]

Tlaocetl [ Dowódca Aliantów-Gazala ]

ale smaka narobiliście :)

moja ulubiona jajecznica:
- odrobina Planty na patelnię, do tego drobno pokrojona w kostkę Podwawelska i sypię na to przyprawę do grila (ostrą)
- szybciutko podsmażażam kiełbaskę mieszając
- wbijam jajka i mieszam
- jak już wszystko jest lekko ścięte dodaję: drobno pokrojonej rzodkiewki i szczypiorku
- mieszam, podsmażam do ulubionej konsystencji - jajecznica już ścięta ale nie wysuszona
- wywalam to na talerz i dodaję troszkę pokrojonej papryki słodkiej
- delikatnie popieprzyć z wierzchu (dla smaku i aromatu)
- PYCHA!

21.08.2004
07:24
smile
[60]

rothon [ Malleus Maleficarum ]

Do tego wszystkiego jeszcze keczupu i musztardy trzeba, zeby nie bylo czuc smaku i jest super ekstra. Zreszta generalnie - wszytko mozna ze soba zmieszac jak sie doda na koncu keczupu i musztardy.

21.08.2004
08:33
smile
[61]

*...:::JaRo:::...* [ stara beka dobrze kisi ]

Moje składniki:
- troszkę masełka,
- 3 jajeczka,
- boczek,
- sól,
- pieprz,
- szczypiorek,
- cebulka ( ale żadko )

21.08.2004
08:41
smile
[62]

rothon [ Malleus Maleficarum ]

*...:::JaRo:::...* --> Rzadko pisze sie przez er-zet. Poza tym popelniles blad, powinienes napisac boczuś, a nie boczek, pieprzuś, a nie pieprz, szczypioreczek, cebuleczka. Dopiero uzywajac takich okreslen przepis nabiera charakteru profesjonalnego, pisanego przez kucharza z krwi i kosci :-D

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-08-21 08:42:30]

21.08.2004
08:55
[63]

Child of Bodom [ Real Madryt ]

To moja tak zwana "Smiecowa".
Dodatki to: cebula + papryka + pomiodory + kielbaska/boczek + sol i pieprz
Najpierw podsmazyc cebule, papryke, pomiodory, kielbaska/boczek i na koncu zalac roztrzepane jajka. A i oczewiscie przyprawic sola i pieprzem.

26.08.2004
10:20
[64]

xywex [ mlask mlask! ]

właśnie spróbowałem z czosnkiem... ble :/
nie dosyć ze nei czuć innych składników, to jeszcze sam czosnek najlepszy nie jest. ogólnie nie polecam

26.08.2004
10:33
smile
[65]

Skype [ Konsul ]

Ja polecam z cebulką, kiełbaską - np. POdwawelską, ewentualnie pomidory, ale ja preferuje z dwoma składnikami. Najpierw podsmażasz cebulkę i kiełbaskę, kiedy nabiorą one odpowiedniego koloru, dodajesz na patelnie jajka - najlepiej wcześniej wymieszane w jakiejś misce, już posolone, popieprzone, z odrobiną ostrej papryki. Pycha

26.08.2004
10:44
smile
[66]

Morbus [ - TRAKER - ]

ehh przeczytalem caly watek i powiem wam jedno ... jestem glodny !!!! :D ide sobie usmazyc jajecznice ale niestety tylko clasic innych nie jadlem tzn jeszcze z cebulka jadlem... niedlugo przeprowadze experymenty z sere m zoltym i pomidorem + boczeq :) bo mi smaka narobiliscie

26.08.2004
11:00
[67]

Blond_Alex [ Nożowniczka ]

Jak ktoś lubi zieleninę, to ja polecam jajecznicę "marsjańską". Jajka rozbijam do miseczki, dodaje sól i duuużo pieprzu (zależy, jak kto lubi) to wszystko wrzucam na roztopione masełko. Jak jajka lekko się zetną, dodaję posiekaną pietruszkę, koperek i szczypiorek (najlepiej ten cieniutki). Mnie tam smakuje - kto odważny, niech spróbuje :D.

26.08.2004
11:11
smile
[68]

Morbus [ - TRAKER - ]

no to dola zlapalem ;) tak sie napalilem na to jedoznko wchodze do kuchni i co .. ??!?! jajek nie ma ! :D szock no coz 3ba poczekac do jutra..

26.08.2004
11:19
smile
[69]

Filevandrel [ Dyżurny Filet Kraju ]

klub miłosników jajecznicy;-) moja ulubiona jest z kiełbasą dużo szczypioru papryka, bazylia ew. pieprz oregano:)

26.08.2004
11:27
[70]

DarkStelix [ Padawan ]

ja mam dobry przepis kopac kogos w jaja az sie zrobi jajecznica

26.08.2004
11:48
smile
[71]

PanSmok [ Konsul ]

A na deser Rapaholin...

26.08.2004
12:11
smile
[72]

rtur [ Konsul ]


Mój przepis na jajecznicę:
składniki:
1 średnia duża cebula /jeśli jest mała to dwie lub trzy/
200 g boczku /ew. laska suchej kilełbasy/
5 jajek
pomidory, ziemniaki, inne warzywa, owoce /opcja dla lubiących eksperymenty/
mielona papryka
sól
pieprz
bazylia /świeża/
pół paczki Curry /do wersji a la Misiu/
Jajka wbić do miski i przyprawić jak kto lubi /minimum to dwie szczypty soli, liście bazylii wcześniej posiekać/, boczek/kiełbasę/ pokroić w kostki, cebulę w plasterki.
Cebulę podsmażyć na smalcu /lepszy niż olej/, boczek /kiełbasę/ dorzucić po 5-10 minutach, gdy boczek się zarumieni wlać jajka. Smarzyć jeszcze rzez kilka minut mieszając tak by jajka się nie przypiekły za mocno.

26.08.2004
12:18
[73]

QQuel [ Master of Puppets ]

Dobra, nie czytam wątku, ale zapodam mój sposób:
- Dwa jajca
- Jakaś szyna
- Parówa
- Serek żółty
- BOCZEK!:D
- Sól
- Pieprz
I uwaga....!!! Ugotowane ziemniaki!:D

Jajka na patelenkę, merdamy. Dodajemy pociętą w kratkę:D parówę, serek żółty starty na tarce, boczek w kwadracikach:D, Mieszamy, posypujemy solą, pieprzem (dużą ilością pieprzu). Gotowane ziemniaczki kroimy delikatnie i dodajemy, ziemniaki ładnie się "przysmażą". Na osobnej patelni robimy szynkę w plasterkach, tak żeby była podsmażona, ale nie spalona. Wszystko najlepiej na masełku. Na jednym tależu jajecznica, na drugim szyneczka, jeeeemy:D

Szczerze polecam, pyyyyycha (Tylko długo się robi)

26.08.2004
12:22
[74]

-=chudy=- [ ]


Moja ulubiona jajecznica jest bardzo prosta:

-bełtamy jajka w miseczce + sól, pieprz
-na smalcu zasmażamy kiełbaskę
-gdy kiełba się już przyrumieni, dodajemy jajka i bełtamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- jak już wszystko jest gotowe wszystko posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Smacznego. Kurde, sam zgłodniałem...

26.08.2004
12:33
[75]

Arczens [ Legend ]

Jako ze sezon jest akurat na kurki to polecam jajecznice wlasnie na nich (chodzi mi o pieprznika jadalnego nie o kure)

26.08.2004
12:34
smile
[76]

hilander [ ]

nie miałem czasu przeczytać całosci wątku (moze był taki pomysł) jednak wtrące moje 3 grosze

jajecznica z chlebkiem

i nie chodzi tu o zagryzanie podczas konsumpcji

kroimy na drobną kostkę chlebek wżucamy na rozgrzany tłuszcz (wraz z cebulką) czekamy aż się chlebek zarumieni stanie bardziej grzankami a dopiero jajca ważne doprawiamy odrobiną maggi reszta wedle uznania

BON APETIT !

© 2000-2025 GRY-OnLine S.A.