gofer [ ]
Przepis na idealną jajecznicę :)
Otóż...powodowany brakiem alternatywy postanowiłem przyrządzić sobie na kolację jajecznicę. I jako że wyznawcą jajecznicy jestem od niedawna, ponieważ nie wiem czemu zawsze miałem w/w w głębokim poważaniu i preferowałem raczej jajko sadzone, uświadomiłem sobie jak bardzo ta jajecznica mojego autorstwa jest uboga. Tj. 2 parówki pokrojone w plasterki, lekko zarumienione na masełku, potem 4 rozmuldane jajka. I tu właśnie chciałbym prosić o pomoc bardziej doświadczoną ode mnie w sprawach kulinarnych brać forumową o pomoc. Jak zrobić dobrą jajecznicę? Jak uczynić ten i tak półboski smak jeszcze lepszym? Może jakieś tajne przepisy 'z dziada pradziada', przechodzące z ojca na syna? Liczę na was! Sługa uniżony, Gofer...
Zenedon_oi! [ Pretorianin ]
No jeszcze obowiązkowo cebula a jak masz ochotę to walnij troche sera żółtego i pomidora.
merkav [ Aguś ]
A nie lepsze gofry ? ze smietana :)
Ja do swojej przwaznie daje troche cebulki startego sera i jak jest to robie ja na 2-3 plasterkach szyneczki :) Do tego pokrojony pomidorek, buleczka i wcianmy :)
gofer [ ]
Zenedon - > może trochę dokładniej? Bo słowo 'walnij' takiemu kulinarnemu tłukowi jak ja nic nie mówi :)
mortan_battlehammer [ Legend ]
i dżemem :)
VinEze [ Hasta la victoria siempre! ]
pieczarki, ser, cebula, pomidory, szynka, boczek, sól, pieprz, bla bla
mnóstwo stafu - ale pieczenie wyłącznie na gofrownicy
DarkStar [ PowerUser ]
etam te wszystkie udziwnienia zabijaja smak jajek. najlepsza jest classic na skwarkach
LooZ^ [ be free like a bird ]
Ogolnie istnieja dwie szkoly :
1) moja ulubiona czyli gesta jajecznica na maselku. Bez wielu dodatkow. Ew. zolty ser + kawalki pomidorow
2) mniej lubiana czyli niezbyt geste jajka, duzo cebuli, papryki, kielbasa i tony innych rzeczy.
3) tez lubiana przeze mnie, a mianowicie zwykla jajecznica z pomidorami rozmlaskanymi juz na patelni do uzyskania czerwonego koloru. Takze pycha ;)
gofer [ ]
Ale wyjaśni mi ktoś wreszcie kiedy te wszystkie pomidory, sery, szynki i cebule dodawać? Na samym początku, czy zaraz przed jajkami, tudzież po? [edit] I w jakiej formie? Cebulę w plasterkach, w kostce? Ser w jakiej formie?
Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-08-19 23:57:23]
mcl007 [ Galaxy Ranger ]
no wiec oto kilka moich pomyslow :)
1. dodac pieczarki - wywalic kielbaske - jajka + pieczarki + cebulka
2. dodac pomidora - do kielbaski dodac pomidora - jajka + kielbaska + pomidor
3. dodac ser - dodac sera wywalic keiblaske - jajka + ser + pomidor
4. po amaerykansku - doac szynke/boczek - jajka + szynka/boczek + ser
5 moja ulubiona - wszystko - jajka + ser + pomidor + szynka/boczek + cebula
sa jeszcze roszne wariacje na tematy jajecznicy - warzywa ktore mozna podpiec np papryka ale czy to da sie potem zjesc ? kiedys slyszalem o jajecznicy an slodko czyli jajko + ananas + brzoskwinie ale tego moj zoladek nie przetrawi
adnotacja
jezeli chemy uzyskac pikantna jajecznice proponuje sos z slodkiej papryki (ew pikantnej jak kto woli z WUFONA czy jakos tak)
mam andzije ze Ci troche pomoglem :)
mcl007 [ Galaxy Ranger ]
na poczatku to co sie piecze najdluzej czyli pomidory pieczarki itp (pokrojone w kawalki roznej wielkosci)
ser poktojony w cienkie plasterki i na kostke ok 1,5cm albo utarty na tarce oczka grube
cebula w kostke
Nagi Kaktus [ Centurion ]
Kiełbasa? Co najmniej szyneczka, boczuś, a najlepiej kurki - dla koneserów :)
Niebo w gębie ;)
Chupacabra [ Senator ]
gofer--> ser to chyba trzeba by zetrzec i do tego jajka rzadkiego dodac. A tak wogole to do idealnej jajecznicy nie powinno sie chyba jajiek rozmamlywac, tylko najpierw wylac bialko, niech sie przysmazy a potem wylac na to zoltko i zabrac to z patelni zanim sie zetnie. A z pomidorami to sie robi tak: najpierw sie troche przysmaza same pomidory pociete a potem na to dodaje jajek, najlepie sposobym ww. To sa takie moje sposoby na jajka
gofer [ ]
mcl007 - > nie ma to jak fachowiec...
Zapomniałbym o jednym - co z przyprawami? Bo na dzień dzisiejszy dysponuję solą, pieprzem, pieprzem granulowanym, słodką papryką i bazylią? Czym najlepiej przyprawiać? I kiedy? W trakcie smażenia czy już na talerzu?
mcl007 [ Galaxy Ranger ]
.: EDIT :.
a co do dlugosci pieczenia to tak :
cebula - az sie zrobi szklista - nie zlota i nie czarna :P
pomidor - jak kto lubi - od miekkich kawalkow az do papki pom,idorowej
pieczarka - az sie skurczy na male kawalki i ebdzie taka zlocista
no i ser - na samym koncu dadajemy by sie nie spalil ma byc ciagnacy sie
mcl007 [ Galaxy Ranger ]
sol pieprz do smaku
pieprz oczywiscie zmielony dodawana pod koniec smazrenia (sol tez)
bazylia - jezeli swierza to juz na talezu jako ozdoba, jezeli suszona to nie stosujemy wogole - jajecznica to nie pizza ;)
gofer [ ]
mcl007 - > dzięki...co do pieczarek...w życiu...na sam widok mi nie dobrze...pieczarki...ałe...brzydal :))))
[edit]
no jasne, że pieprz mielony - napisalem ze mam granulowany a zapomnialem dodać, że jest od razu z młyneczkiem...bo chyba jest róznica między pieprzem mielonym a świeżo mielonym, tak przynajmniej mówił Makłowicz :)
Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-08-20 00:07:00]
Okruch [ Liverpool FC ]
gofer -> przyprawiaj wegetą!!! podczas robienia :))
a jak sie niema w lodowce boczku/kielbasy, cebuli, to ja sobie robie czysta jajecznice ale dodaje ketchupu :) i jest bomba
Esqualante [ Jyhad Baghadyr ]
No i oczywiście nie na masełku tylko boczku :)
Co do kolejności wrzucania:
masełko (no już niech będzie :)) na początku
boczek lub inne mięsko najpierw - niech tłuszcz się wytopi
pieczarki muszą się trochę dłużej posmażyć - na osobnej patelni np
cebula też - ale nie za długo - zależy jak kto lubi - szklistą lub brązową
pomidory - tu są dwie szkoły albo przed jajkami albo po - ja osobiści wolę przed
ser po jajkach
sól pieprz i inne ziółka - możesz eksperymentować - do jajek przed wylaniem na patelnię albo już podczas ścinania białka (ja najpierw rozbijam jajka do miski, żeby móc wybrać żółtka jakby co i zabełtać - wtedy jajecznica jest jednolita)
na koniec jeszcze dodaję szczypiorku - jajecznica robi się bardziej ożywiona - zielona i smaczniejsza.
Mój zestaw: boczek, pomidory, ser, szczypiorek i jajka ofkoz ;)
Smacznego :)
kociamber [ Canada ]
jajecznica ze szczypiorkiem, lub duuuzo cebuli, i koniecnie polmiekka :)
Chmielek [ Warrior of the World ]
ej przezwas musze isc cos zjesc bo czytając te narobilem sobie smaka i zjadłbyw teraz jajecznice z boczkiem :D:)
Esqualante [ Jyhad Baghadyr ]
[edit dla ubogich]
Zamiast pieczarek polecam kurki - mniamciu :)
Choć nikt oczywiście do niczego nie zmusza
Soll [ Senator ]
Zalezy jaka jajecznice lubisz . Czy lubisz soft medium czy hard. Ja osobiscie preferuje medium a nawet hard bo soft mnie calkowicie odrzuca .. Poprostu nie lubie jajecznicy miekkiej w ktorej czasami bialko nie do konca sie scielo wole bardziej scieta..Problem w tym ze im dluzej zwlekasz tym bardziej bedzie sucha dlatego jesli zalezy Ci na tym aby nieco ja rozmiekczyc dodajesz nieco pomidora pokrojonego w kostke. Aby uzyskac nieprzeciety armot i smak jajecznice powinno sie robic na bekonie zgodnie z tradycja . Jednak dla mnie to troche za tluste .. Wole jajecznice z kielbaska pokrojona drobno w kostke ..
mcl007 [ Galaxy Ranger ]
co do nierozbeltania jajejk proponowanych przez Chupacabra to z tego nie wyjdzie jajecznica tylko jajko sadzone ;)
co do ketchupu wg pzrepisu Okruch - wegeta ma za duzo przypraw mozna przedobrzyc no i ten ketchup ... tozto zbrodnia na jajecznicy
no co do pieczarek - no inne grzyby sie nie nadaja sa za dobre by je mieszac z jajecznica na wielu skaldnichach. jezeli inne grzyby to do jajka tzreba dodac smeitany i je tak rozmieszac do jednolitej konsytencji (oczywiscie sol pieopzr do smaku) jak sie grzybki przesmarza to dodajemy zawiesine az do sciecia i gotowe
DarkStar [ PowerUser ]
mcl007 --->
jajka ze smietana to inaczej omlet francuski:)
gofer [ ]
mcl007 - > sorry, o wszystkich grzybach myślę to samo co o pieczarkach :)
Okruch [ Liverpool FC ]
Ale nie dodawac ketchupu jak sie daje wegete :) Ketchup tylko wtedy daje jak niemam nic w lodowce zeby szlo wrzucic :) A jak daje wegete to juz nie sole, bo to jest wystarczajaco slone i jak dla mnie OK...
Soll [ Senator ]
Poza tym pieczarki nie trzeba wstepnie gotowac .. A wiesz grzyb taki jak kurka to mozna zjesc owszem ale nie polecam wkrajac surowego grzyba do jajecznicy;/ A czasu na obgotowanie grzyba to chyba nie za bardzo masz ? Na tym polega sekret jajecznicy ze to jest smaczne danie ktore przygotowujesz w pare chwil ..
Qbaa [ Generaďż˝ ]
uwielbiam takie jajecznice:
a) z grzybami (najlepiej grzybki chińskie :P)
b) z pomidorami
c) z parówkami i cebulką
do wszystkich można wrzucać szczypiorek :)
mcl007 [ Galaxy Ranger ]
gofer - no to grzyby skreslamy ;)
soll - zapomnailes dodac ze w najgorszym wypadku moze sie ona skladac raptem tylko z jajka ;)
no i mnie osobiscie jakos i ketchup i vegeta do jajecznicy nie pasuja wegeta jest dobra do rosolu a ketchup do frytek ;)
Esqualante [ Jyhad Baghadyr ]
mcl007 >>>>> No co to to nie - do frytek to tylko ketchup + majonez w proprorcji 7 : 1 :D
mcl007 [ Galaxy Ranger ]
.: EDIT :.
no i zapomanielm dodac jeszcze o pietruszce ale swierza, suche przyprawy nie sa dobre do jajecznicy i faktycznie szczypiorek dal koloru ale wtedy raczej juz bez cebulki ;)
To chyba na tyle ...
Update z sieci
mozna stosowac jeszcze jakeis kawalki wedzonej rybki oraz kiebaski podsuszane i wedzone ale w tedy raczje juz soli nie podawac bo one i tak sa jzu slone a podpiekanie zwieksza zasolenie
no i na koniec jeszcze ja bym to masleko czy margaryne czy anwet bekon wymianil na oliwe z oliwek (1 tloczenie naturalnie) dodaje egzotycznego smaku
Zawisza Czarny [ Sulimczyk ]
A chwilkę przed zrzuceniem z patelni dolać nieco ketchupu... szybko wymieszać. :)) Najlepiej Pudliszki... :D Mniam. [ oczywiście z szyneczką, serkiem żółtym i pomidorkiem... i cebulką, o czym zapomniałem]
Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-08-20 00:33:47]
mcl007 [ Galaxy Ranger ]
Esqualante --> no ketchup to minimum :) majonez + sol to tez dobre dodatki ... wg uznania konsumenta :)
mcl007 [ Galaxy Ranger ]
No i jeszcze troche o serach...
Zalecane wszelakie sery twarde (gouda, edmaski, morski, emelentaler marmurkowe i inne ) serki typu hohland pakowane w osobne woreczki... paskudztwo nieludzkie tylko marnuja jajecznice (ale za to szybko sie topia) sprawa ich ciagnosci pozostaje pod znakiem zapytania no i ostroznie ze sola uzywajac slonych serow ... mozna pzresolic ;)
Zawisza Czarny [ Sulimczyk ]
Majonez to jest do jajek... ale na twardo. ;P
mcl007 [ Galaxy Ranger ]
IMHO EOT
ale mozan by zalozyc watek tematyczny kulinarny gdzie mozan by publikowac ulubione przepisy i wariacje na temat ulubionego ejdzienia GOLasa ;)
jezeli bylo by wiecej osob za niech ktos zalozy i linka do niego podrzyci TU by zainteresowani wiedzieli skad zaczynac :)
a tym czasem dobranoc i smacznego smaidania bo pewnie ebdzie to jajecznica ;)
Esqualante [ Jyhad Baghadyr ]
Dla mnie EOT będzie jak gofer zrobi w końcu jajecznicę i będzie w stanie ją zjeść ;), i oczywiście, co mam nadzieję nie omieszka uczynić, pochwali się swym talentem kulinarnym :)
Yarkabalka [ Pretorianin ]
kiedys, jako dziecko, jadlem jajecznice na mozdzku cielecym. wtedy mi smakowalo, dzis nie wiem czy bym wzial do ust.
co do jajecznicy na pomidorach: proponuje wybrac takie dobrze odlezale, miekkie, zeby po pokrojeniu bylo b. duzo soku, to wszystko na patlenie, minimalnie podgrzac i na to jajka, dobrze mieszajac. ten caly miazsz z pomidorow zmienia wtedy smak jajek.
lelo1975 [ Konsul ]
Najlepszy przepis na jajecznice to jajecznica mojej zony wlasnie zjadlem.Pycha!!!!!!!
Paudyn [ Kwisatz Haderach ]
Ja właśnie duszę cebulkę. W kolejce czekają pomidorki, szyneczka, no i jajka z tartym serem rzecz jasna....
Lady [ Sorceress Sephiria ]
Lelo - czyżby żona już ci teściową i jej brata darowała :P? Jeśli tak to jest szybka jak błyskawica ;-).
Zaś co do samej jajecznicy to preferuję ten wariant zbliżony do Esqualante, tyle tylko, że brz grzybków, pomidorków i sera. U mnie jeszcze ważną rolę grają pezyprawy, zwłaszcza pieprz -> dla zwykłego człowieka do zjedzenia tylko przy szklance wody ;-).
Aha i najważniejsze! - sposób podania. Pamiętajcie panowie by jajecznicę na śniadanko zawsze podawać swojej pani do łóżka :P
Łowca Czarownic [ Konsul ]
Nie próbowac tego w domu ;D
Mój starszy katuje swoją rodzine tym w niektóre poranki. Bierze jajka i rozbija je szklanki, wlewa do tego z 2 stołowe łyżki magi, pół torebki pieprzu, papryki (byle by było ostre ;) i miesza aż to bedzie miało jeden kolor (to dalej jest jajecznica?) Podczas smażenia na patelni po całym domu lecą opary magi. I tak o 8 rano. Potem kuchni nie da się wywietrzyć przez cały dzień :|
lelo1975 [ Konsul ]
Lady---------------->zona uwaza ze to nie moja wina, choc nie jest jej ta sytuacja na reke.A co do jajecznicy to masz racje tylko z pieprzem.Wogole do wszystkiego lubie duzo pieprzu!
Cyrkon [ Centurion ]
Kurde, ale mnie naszło na jajecznicę, idę do kuchni
gofer [ ]
Dobra, na podstawie wszystkich postów i po uwzględnieniu stanu zawartości lodówki (nie mam cebuli i boczku) opracowałem przepis.
Pomidory i szynkę w plasterkach podsmażyć leciutko na masełku, do tego na to 4 wcześniej pomuldane w miseczce jajka, do tego starty ser. Pod koniec smażenia posolić i popieprzyć. I do tego zimny browar :)
[edit]
zapomniałbym - właśnie idę ten przepis wykonać :)
Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-08-20 12:17:24]
Jaelle [ Konsul ]
Ja osobiście uwielbiam jajecznice - tak samo jak jajka w każdej postaci! :]
I smaczniejsza jest jak do niej dodaje 3 łyżki mleka.I mam taki specjalny sposób mieszania, którego nie opiszę bo się nie da :P
Arczens [ Legend ]
Zdecydowanie najważniejszy jest ten ostatni dodatek ;)
Cyrkon [ Centurion ]
kurcze!!!!! Ja nie mam jajek!!!!!!!!!!!
Idę na łowy do jakiegoś sklepu:)
o^scar^^ [ GRWD ]
Zrób i opowiedz jak smakuje ;] pewnie jak jajecznica z pomidorami, szynka,serem, masełkiem, pieprzem i solą :] Opowiadaj bo mam ochote bo narazie brzuch mnie boli od wczoraj...
gofer [ ]
gdybyscie mogli poczuc ten zapach...zobaczyc to...poczuc ten boski smak...współczuję wam, ze nie mozecie teraz zjesc mojej jajecznicy...bon apetit...za parę minut będe spowrotem :)
gofer [ ]
warto bylo....
Capricornus [ Chor��y ]
Wy tak serio z tymi pomidorami, parówkami i tonami stafu? Ja jem tylko classic, nigdy mi nie przyszło do głowy coś takiego, ale już wiem, co jutro będę miał na śniadanie :-)
ireksi [ Pretorianin ]
całkiem ładnym dodatkiem zmieniajacym kolor jajecznicy jest szczypiorek - polecam a i zapach jakby inniejszy ;-D
Prezes_Krzychu [ PREZES ]
a ja je taka :
- 3 jajeczka
- 1,5 paroweczki pokrojonej w kostke
- troche talarkow cebuli
- sol pieprz
- szczypiorek
:]
ostatnio zrobile jajecznice z oliwkami kaparami i czosnkiem :D tez super sprawa ale tylko dla smakoszy ;-)
rg [ Zbok Leśny ]
Ja lubie najbardziej taka:
Bierzemy patlenie, wrzucamy torche maselka.
Jak sie rozpusci, wrzucamy troche boczku wedzonego, pokrojonego wczesniej w kosteczke.
Kiedy go dobrze podsmazymy, wlewamy rozmemlane, posolone jajka, albo wbijamy prosto na patlenie i tam po posoleniu dokladnie mieszamy.
Smazymy wedle uznania co do tego jak bardzo scieta ma byc.
Potem siup na talezyk i na wierzch duzo szczypiorku, mlodej cebulki, pora etc.
Lapiemy widelec, a druga lapke swieza buleczke z cienka warstewka maselka i do boju.
Njoy.
PS. Ewentualne akceptowane przeze mnie dodatki: pomidorek, ketchup, musztarda... w skrajnosciach majonez... ;]
Mazio [ Mr.Offtopic ]
wychodzisz na klatkę
łowisz sąsiadkę
z uśmiechem na licach
i jest jajecznica
Angelord [ sic me servavit Apollo ]
Z sąsiadkami to sadzone
z żoną omlet po panieńsku
z kochankami po wiedeńsku
ale za to na rowerze
którym jeździsz po ulicach,
traf w krawężnik,
a jajeczka znajdziesz obok
w olimpijskich
jajecznicach !
Jeszcze Jajka nie zginęły
Póki My żyjemy...!
Tlaocetl [ Dowódca Aliantów-Gazala ]
ale smaka narobiliście :)
moja ulubiona jajecznica:
- odrobina Planty na patelnię, do tego drobno pokrojona w kostkę Podwawelska i sypię na to przyprawę do grila (ostrą)
- szybciutko podsmażażam kiełbaskę mieszając
- wbijam jajka i mieszam
- jak już wszystko jest lekko ścięte dodaję: drobno pokrojonej rzodkiewki i szczypiorku
- mieszam, podsmażam do ulubionej konsystencji - jajecznica już ścięta ale nie wysuszona
- wywalam to na talerz i dodaję troszkę pokrojonej papryki słodkiej
- delikatnie popieprzyć z wierzchu (dla smaku i aromatu)
- PYCHA!
rothon [ Malleus Maleficarum ]
Do tego wszystkiego jeszcze keczupu i musztardy trzeba, zeby nie bylo czuc smaku i jest super ekstra. Zreszta generalnie - wszytko mozna ze soba zmieszac jak sie doda na koncu keczupu i musztardy.
*...:::JaRo:::...* [ stara beka dobrze kisi ]
Moje składniki:
- troszkę masełka,
- 3 jajeczka,
- boczek,
- sól,
- pieprz,
- szczypiorek,
- cebulka ( ale żadko )
rothon [ Malleus Maleficarum ]
*...:::JaRo:::...* --> Rzadko pisze sie przez er-zet. Poza tym popelniles blad, powinienes napisac boczuś, a nie boczek, pieprzuś, a nie pieprz, szczypioreczek, cebuleczka. Dopiero uzywajac takich okreslen przepis nabiera charakteru profesjonalnego, pisanego przez kucharza z krwi i kosci :-D
Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-08-21 08:42:30]
Child of Bodom [ Real Madryt ]
To moja tak zwana "Smiecowa".
Dodatki to: cebula + papryka + pomiodory + kielbaska/boczek + sol i pieprz
Najpierw podsmazyc cebule, papryke, pomiodory, kielbaska/boczek i na koncu zalac roztrzepane jajka. A i oczewiscie przyprawic sola i pieprzem.
xywex [ mlask mlask! ]
właśnie spróbowałem z czosnkiem... ble :/
nie dosyć ze nei czuć innych składników, to jeszcze sam czosnek najlepszy nie jest. ogólnie nie polecam
Skype [ Konsul ]
Ja polecam z cebulką, kiełbaską - np. POdwawelską, ewentualnie pomidory, ale ja preferuje z dwoma składnikami. Najpierw podsmażasz cebulkę i kiełbaskę, kiedy nabiorą one odpowiedniego koloru, dodajesz na patelnie jajka - najlepiej wcześniej wymieszane w jakiejś misce, już posolone, popieprzone, z odrobiną ostrej papryki. Pycha
Morbus [ - TRAKER - ]
ehh przeczytalem caly watek i powiem wam jedno ... jestem glodny !!!! :D ide sobie usmazyc jajecznice ale niestety tylko clasic innych nie jadlem tzn jeszcze z cebulka jadlem... niedlugo przeprowadze experymenty z sere m zoltym i pomidorem + boczeq :) bo mi smaka narobiliscie
Blond_Alex [ Nożowniczka ]
Jak ktoś lubi zieleninę, to ja polecam jajecznicę "marsjańską". Jajka rozbijam do miseczki, dodaje sól i duuużo pieprzu (zależy, jak kto lubi) to wszystko wrzucam na roztopione masełko. Jak jajka lekko się zetną, dodaję posiekaną pietruszkę, koperek i szczypiorek (najlepiej ten cieniutki). Mnie tam smakuje - kto odważny, niech spróbuje :D.
Morbus [ - TRAKER - ]
no to dola zlapalem ;) tak sie napalilem na to jedoznko wchodze do kuchni i co .. ??!?! jajek nie ma ! :D szock no coz 3ba poczekac do jutra..
Filevandrel [ Dyżurny Filet Kraju ]
klub miłosników jajecznicy;-) moja ulubiona jest z kiełbasą dużo szczypioru papryka, bazylia ew. pieprz oregano:)
DarkStelix [ Padawan ]
ja mam dobry przepis kopac kogos w jaja az sie zrobi jajecznica
PanSmok [ Konsul ]
A na deser Rapaholin...
rtur [ Konsul ]
Mój przepis na jajecznicę:
składniki:
1 średnia duża cebula /jeśli jest mała to dwie lub trzy/
200 g boczku /ew. laska suchej kilełbasy/
5 jajek
pomidory, ziemniaki, inne warzywa, owoce /opcja dla lubiących eksperymenty/
mielona papryka
sól
pieprz
bazylia /świeża/
pół paczki Curry /do wersji a la Misiu/
Jajka wbić do miski i przyprawić jak kto lubi /minimum to dwie szczypty soli, liście bazylii wcześniej posiekać/, boczek/kiełbasę/ pokroić w kostki, cebulę w plasterki.
Cebulę podsmażyć na smalcu /lepszy niż olej/, boczek /kiełbasę/ dorzucić po 5-10 minutach, gdy boczek się zarumieni wlać jajka. Smarzyć jeszcze rzez kilka minut mieszając tak by jajka się nie przypiekły za mocno.
QQuel [ Master of Puppets ]
Dobra, nie czytam wątku, ale zapodam mój sposób:
- Dwa jajca
- Jakaś szyna
- Parówa
- Serek żółty
- BOCZEK!:D
- Sól
- Pieprz
I uwaga....!!! Ugotowane ziemniaki!:D
Jajka na patelenkę, merdamy. Dodajemy pociętą w kratkę:D parówę, serek żółty starty na tarce, boczek w kwadracikach:D, Mieszamy, posypujemy solą, pieprzem (dużą ilością pieprzu). Gotowane ziemniaczki kroimy delikatnie i dodajemy, ziemniaki ładnie się "przysmażą". Na osobnej patelni robimy szynkę w plasterkach, tak żeby była podsmażona, ale nie spalona. Wszystko najlepiej na masełku. Na jednym tależu jajecznica, na drugim szyneczka, jeeeemy:D
Szczerze polecam, pyyyyycha (Tylko długo się robi)
-=chudy=- [ ]
Moja ulubiona jajecznica jest bardzo prosta:
-bełtamy jajka w miseczce + sól, pieprz
-na smalcu zasmażamy kiełbaskę
-gdy kiełba się już przyrumieni, dodajemy jajka i bełtamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- jak już wszystko jest gotowe wszystko posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Smacznego. Kurde, sam zgłodniałem...
Arczens [ Legend ]
Jako ze sezon jest akurat na kurki to polecam jajecznice wlasnie na nich (chodzi mi o pieprznika jadalnego nie o kure)
hilander [ ]
nie miałem czasu przeczytać całosci wątku (moze był taki pomysł) jednak wtrące moje 3 grosze
jajecznica z chlebkiem
i nie chodzi tu o zagryzanie podczas konsumpcji
kroimy na drobną kostkę chlebek wżucamy na rozgrzany tłuszcz (wraz z cebulką) czekamy aż się chlebek zarumieni stanie bardziej grzankami a dopiero jajca ważne doprawiamy odrobiną maggi reszta wedle uznania
BON APETIT !