GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron www [cz. 20]

16.08.2004
17:37
smile
[1]

hotDog [ Outsider ]

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron www [cz. 20]

Wstęp:

Kacik ten powstal w celu gromadzenia informacji, zapytan, porad, a takze jako miejsce publikacji i oceny witryn stworzonych przez forumowiczow GOL. Wszystko powinno znajdowac sie w jednym miejscu, aby mozna bylo latwiej i przyjemniej odnalezc informacje zwiazane z tworzeniem stron. Liczymy na to, ze kacik bedzie bardzo czesto odwiedzany :)

---------------------------------------------------------

Najczesciej zadawane pytania - FAQ

Na razie pusto :)


NARZĘDZIA WEBMASTERSKIE:

Edytory graficzne - WYSIWYG

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Amaya - www.w3.org/amaya
- Adobe GoLive - www.adobe.com
- Microsoft FrontPage
- Microsoft FrontPage Express
- Pajaczek
- CoffeeCup Free
- Free HTML 6.0
- 1st page 2000

Edytory tekstowe

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Notatnik
- Webmajster
- Pajaczek pro
- Zajaczek
- HotDog Pro
- ezHTML
- NoteTab Light
- Website Pro

Programy do obrobki grafiki i animacji:

- Flash MX
- 3D Flash Animator
- Ulead GIF Animator
- Adobe PhotoShop
- Paint Shop Pro
- GIMP
- Corel Draw

Narzedzia do publikacji stron na serwerach:

- CuteFTp
- Total Commander
- WS_FTP

Spis darmowych serwerow

- https://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=1145

Najlepszy kurs HTML

- https://webmaster.helion.pl/kurshtml/

BŁĘDY W TWORZENIU STRON - koniecznie przeczytaj!

- https://pornel.ldreams.net/bledy/

Ciekawe strony dla webmasterow:

- https://www.me2.pl/
- https://ezhtml.bydnet.com.pl/
- https://www.webhelp.pl/
- https://www.siteql.net/
- https://www.javascript.kom.pl/
- https://www.kess.snug.pl/

Za darmo dla webmasterow

- https://www.4free.pl/
- https://www.ksiegi.emix.net.pl/
- https://www.free4web.pl/
- https://www.dhost.info/

Nasze strony:

wi3dzmin
- https://www.brokilon.aplus.pl

[HNTR]
- https://korn.boo.pl

hotDog
- https://www.lookas.prv.pl/

Quicky
- https://www.tawerna.xt.pl/

SULIK
- https://www.nomaniekozoki.prv.pl/

Drak`kan
- https://strefa3d.gry-online.pl/

Link do poprzedniej czesci:

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-09-01 21:58:30]

16.08.2004
17:39
smile
[2]

hotDog [ Outsider ]

Pozwoliłem sobie na nową część, a wraz z nią na nowość w naszym wstępniaku:


BŁĘDY W TWORZENIU STRON - koniecznie przeczytaj!

- https://pornel.ldreams.net/bledy/


mam nadzieję, że ten link pomoże początkującym :-)

16.08.2004
20:28
[3]

M-Hunter [ The Jester Race ]

Znów mam jakiś problem ;]
No więc mam bardzo ładny gif jako wejście na stronę, ale jest kłopot, bo on zajmuje 2 MB... da się zmniejszyć jego wagę ? To bardzo ważne, bo muszę to mieć na piątek :P

16.08.2004
20:36
[4]

M-Hunter [ The Jester Race ]

Teraz z 2 MB zrobiłem 800 KB, ale to też trochę dużo... wstawiłem to do flasha ;]

16.08.2004
20:37
[5]

M-Hunter [ The Jester Race ]

aaaaaaa, mam jeszcze jedno pytanie, jak ktoś nie ma plugina do flasha, to da się zrobić, żeby pokazało mu się logo w jpg, zamiast "click here to get the plugin" ??

17.08.2004
00:23
[6]

hotDog [ Outsider ]

Da się.
wstawiasz zwykłe <img> między <object> a </object>

Np.

<OBJECT classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000"
codebase="https://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,0,0"
WIDTH="xxx" HEIGHT="xxx" id="jakis_plik">
<PARAM NAME=movie VALUE="jakis_plik.swf">
<PARAM NAME=menu VALUE=false>
<PARAM NAME=quality VALUE=high>
<PARAM NAME=scale VALUE=noscale>
<PARAM NAME=bgcolor VALUE="#000000">
<img src="jakis_plik.jpg" width="xxx" height="xxx" alt="jakis alternatywny opis">
</OBJECT>


jak pewnie zauważyłeś nie ma tutaj taga <Embed></Embed> a dlaczego? Bo on jest niezgodny z HTML 4.01 i ja dlatego go nie używam.. jak ktoś ma Netscape to po prostu ma takiego pecha, że zamiast oglądać flashke ma statycznego JPEG'a.. takie są niestety uroki używania dennej przeglądarki :-P
Ty oczywiście możesz dodać <embed>, ale wtedy masz errora w Validatorze - wybór należy do Ciebie.

18.08.2004
13:57
smile
[7]

Cacek [ Konsul ]

hotDog -> Hejka, dzieki za info o ksiazce i zaproszenie :)
Knige narazie dorwalem w wersji ENG i ja trawie. Musze powiedziec, ze bardzo mi sie podoba. Mam tylko jedna prosbe. Czy bylbys wstanie udostepnic mi gdzies przyklady skryptow, ktore sa dolaczone do plyty CD z ksiazka? Bo ja niestety ich nie mam a troche by mi sie przydaly. Bede ogromnie wdzieczny!

Pozdrawiam,
Cacek

18.08.2004
21:05
smile
[8]

hotDog [ Outsider ]

Cacek --> na płycie jest 150 mega... więc siłą rzeczy nie mogę Ci dać wszystkiego :-) Ale na maila przesłałem Ci najważniejsze - pliki ze skryptami, żebyś nie musiał przepisywać tych z książki - a całą resztę znajdziesz w necie np. Apache, php, mysql, róźne biblioteki itd.

BTW nie widziałem Cię wcześniej w tym Kąciku chyba... :-)

18.08.2004
21:26
smile
[9]

Father Michael [ Padre ]

Jaka wartosc czasu wpisac w funkcji setcookie() aby jego waznosc nie wygasala? 0? Moze w ogole pominac wartosc czasu?

18.08.2004
21:31
[10]

hotDog [ Outsider ]

Nie wpisuj nic... jak nic nie wpiszesz, to cookie będzie dopóki nie zostanie usunięte ręcznie, ale nie wiem jak to potem wygląda z wpisywaniem dalszych parametrów.

18.08.2004
21:33
smile
[11]

Father Michael [ Padre ]

hotDog -> dokladnie o to chodzilo, dzieki!

18.08.2004
22:21
smile
[12]

Father Michael [ Padre ]

hotDog -> chlip! chlip! nie dziala :(

18.08.2004
22:37
smile
[13]

Cacek [ Konsul ]

hotDog --> Wielkie dzieki, przesylka dotarla. O to mi wlasnie chodzilo.
Masz racje, nie udzielalem sie, chodz sumiennie przegladam. Ale zaczalem nadrabiac zaleglosc :) Co prawda narazie "brne" przez wersje angielska ksiazki, ale moim zdaniem, naprawde fajnie napisana. Jeszcze troche i pewnie zasypie Was tutaj lawina pytan poczatkujacego ;-)

Jeszcze raz ogromne dzieki!

18.08.2004
22:37
[14]

wi3dzmin [ Konsul ]

Father Michael <-- wpisz 999999 :] a tak poza tym to ja to robie w ten sposób. Ustawiam ważność ciasteczka na powiedzmy miesiąc.

A na stronie wstawiam skrypt który gdy użytkownik ma to ciasteczko stawia je jeszcze raz z nowym czasem, w rezultacie wchodząc na stronę raz w miesiącu masz cały czas to samo ciasteczko :]

Co prawda nie wiem czy to nadaje się do ważniejszych celów ale do zapamiętania skórki wystarczy :]
chcesz treść skryptu ?:)

18.08.2004
22:38
smile
[15]

Father Michael [ Padre ]

wi3dzmin -> podaj, ogladne sobie :)

edit: no chyba, ze masz pisac to daj sobie spokoj, jesli masz w jakims pliku to skopiuj :)

edit2: aha, jeszcze jedno, jak ustawie sobie aby zmienna np. $font_face byla zapamietywana w ciasteczki, zas na stronie umieszcze liste rozwijana z mozliwymi do wyboru czcionkami, to po wyborze zostanie utworzone ciasteczko, ale by zmiany zostaly dokonane nalezy jeszcze raz przeladowac strone. Da sie to jakos elegancko obejsc?

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-08-18 22:40:56]

18.08.2004
23:05
smile
[16]

hotDog [ Outsider ]

Cacek --> no problem.

Father Michael --> hmm... wiesz.. ja też mam czasami dziwne przygody z Cookies :-/ Zakładam, że wiesz, że trzeba je wysyłać przed nagłówkiem? :-) No a jak nic nie pomoże to zrób tak jak wi3dzmin radzi ;-)

co do przeładowania stronki.. może spróbuj w ten sposób:
gdy ktoś wybierze coś z listy np. przenosi go wtedy do pliku przenies.php, a w nim robisz różne operacje, a na końcu wstawiasz:
Header('Location: https://twoja_strona.pl/jakis_katalog/plik.index');

i wtedy user widzi tylko przez chwilę białe pole po czym znów ukazuje mu się poprzednia stronka :-) Ja mam tak zrobione na mojej Księdze Gości na tej stronce: (później nawet się pojawia komunikat w JS)

18.08.2004
23:09
[17]

Father Michael [ Padre ]

hotDog -> takze myslalem o takim rozwiazaniu, przeniesienie na jakas strone typu: "Ustawienia zostaly zapamietane", a potem z powrotem.
Tak, wiem, ze trzeba umieszczac na samym poczatku kodu :)

18.08.2004
23:11
[18]

Zombie of HNTR [ Centurion ]

Tym razem pytanie raczej natury psychologicznej niż programistycznej :P Macie czasem taki "kryzys", że przestajecie mieć ochotę na dalsze robienie swojej strony ? Jeśli tak, to rzucacie wszystko w kąt, czy próbujecie pracowac dalej ?

19.08.2004
10:40
smile
[19]

hotDog [ Outsider ]

Father Michael --> no to przekierowywaniem to najlepsze wyjście chyba :-)

Zombie of HNTR --> Mam tak czasami.. ale to tylko dlatego, że dochodzę do wniosku, że to co zrobiłem jest straszną kichą... poczekam z tydzień.. pojawi mi się w głowie kilka pomysłów i robię od nowa wszystko.
BTW znów Cię zbanowali za coś? ;-P

19.08.2004
10:42
[20]

Zombie of HNTR [ Centurion ]

Nie, mam bana na HNTR, ale nie mogłem sobie wybrać xywki zastępczej, ale jakoś wymyśliłem :D

19.08.2004
10:44
[21]

Zombie of HNTR [ Centurion ]

Mam pytanie : jak kupię domenę w nazwa.pl to będę mógł zrobić tak, żeby po wpisaniu mojego adresu wyświetliło się to, co jest na innym serwerze ? chodzi mi o korn.boo.pl ;]

19.08.2004
11:04
[22]

hotDog [ Outsider ]

No tak.

19.08.2004
12:27
[23]

Zombie of HNTR [ Centurion ]

aha. dzięki :) teraz trzeba przemyśleć decyzję wydania 50 zł i wybrać net czy com ^_^

mam pytanie : jak szybko zrobić "<br>" ?? mam duży dokument w .txt i zrobienie tego ręcznie zajęło by mi wieki :/

19.08.2004
15:31
[24]

hotDog [ Outsider ]

w PHP funkcją nl2br(); - każdy ENTER zamieniany jest na <br />

albo napisz <br> zaznacz i skopiuj do schowka, a potem tylko CTRL + V

19.08.2004
16:51
[25]

Zombie of HNTR [ Centurion ]

hotDog > Już sobie poradziłem - wkleiłem tekst do edytora wysisyg ;)

19.08.2004
22:57
[26]

Zombie of HNTR [ Centurion ]

mam takie coś, da się to zmniejszyć do 10 KB ? Button nie mój, jakby co :D

19.08.2004
23:00
smile
[27]

Father Michael [ Padre ]

Zombie of HNTR -> look there: https://www.godaddy.com/gdshop/default.asp

Tanie domeny.

20.08.2004
00:18
[28]

Zombie of HNTR [ Centurion ]

Father Michael > Wolę polskie serwisy :)

20.08.2004
01:50
[29]

Qbaa [ Generał ]

Zombie of HNTR ---> udało mi się zmniejszyć jedynie do 63,4kB
bawiłem się w GIMPie

20.08.2004
01:54
[30]

Qbaa [ Generał ]

aha, obciąłem z prawego boku 7 pikseli, i tak były czarne :)
możesz to uzupełnić poprzez ustawienie czarnego tła i szerokość 100px komórki tabelki w której będzie gif ;)

20.08.2004
13:27
[31]

hotDog [ Outsider ]

~ 24kB

mniej już się chyba nie da.

20.08.2004
13:59
[32]

Zombie of HNTR [ Centurion ]

hotDog > Jak ty to zrobiłeś ?? O_o

20.08.2004
15:03
[33]

Qbaa [ Generał ]

no właśnie, jak? :O

20.08.2004
15:37
smile
[34]

hotDog [ Outsider ]

no normalnie, wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem, wymieszać i odczekać 5 minut :-)

20.08.2004
15:50
[35]

SULIK [ olewam zasady ]

wiecie moze co sie dzieje z serverem piwko.pl ??
bo juz 2 czy 3 dzien wywala sie error 500 :(

20.08.2004
15:55
[36]

hotDog [ Outsider ]

z tego co mi wiadomo to Error 500 to "błąd wewnętrzny serwera" czyli nie jest za dobrze :-/

20.08.2004
16:00
[37]

SULIK [ olewam zasady ]

hot dog to ze nie jest dobrze to ja zdaje sobie sprawe :)
tylko co mi to daje ?

20.08.2004
16:03
smile
[38]

hotDog [ Outsider ]

Zadaj sobie jedno pytanie: "Czy ja miałem backup stronki...?" :-)

Ale z drugiej strony.. może remontują coś i w końcu piwko.pl będzie normalnie działać :-)

20.08.2004
16:08
[39]

hotDog [ Outsider ]

i chyba miałem rację:

Błąd! Zakładanie nowych kont wstrzymane!
NACHODZI NOWA ERA FREE HOSTINGU!
Niedługo zaoferujemy Wam nowy FREE HOSTING!
1 GB lącze oraz bardzo szybkie serwery!


:-)

20.08.2004
16:12
[40]

SULIK [ olewam zasady ]

hod Dog - ten napis co podales widnieje tam juz dluzj niz pol roku :D :D
ha ha ha

a co do backupu tak mam na hdd - co prawda to co wygenerowalo sie za pomoca php juz nie bardzo ale reszte mam

acha przez ftp daje rade wbic sie na server tylko cos http nie dziala :(

20.08.2004
17:02
[41]

SULIK [ olewam zasady ]

ok znalezlem odpowiedz:

To znaczy, że są plikom PHP nadane złe prawa. Zapis do pliku może mieć tylko właściciel, to samo tyczy się katalogów w których są skrypty PHP.
Czyli w takim wypadku robimy:
1) łączymy sie przez ftp (np. windows commander)
2) podswietlamy plik ktory generuje bledy
3) wybieramy z menu opcje 'pliki' -> 'zmień atrybuty'
4) własciciel:czyta/zapisz grupa:czyta świat(inni):czyta
5) jeśli skrypt jest w jakimś podkatalogu - zapis do niego moze miec tylko wlasciciel



tylko czy to nie spowoduje tego ze... niektre skrypty przestana dzialac ?

20.08.2004
19:45
[42]

SULIK [ olewam zasady ]

ok i juz wiem ze nie wszystko mi dziala :(
a co najgorsze wywala mi blad braku miejsac :(

nawet sesje mi nie dzialaja poprawnie teraz :(
ehh no coz... czas na zamiane servera - tylko ze platny mi nie odpowiada, bo strona za niedlugo z powodow osobistych mozliwe ze juz nie bedzie sie rozwijac za predko - wiec moze po prostu przeczekam :)

20.08.2004
19:51
[43]

SULIK [ olewam zasady ]

jak kogos to interesuje:
https://www.k9.pl/

20 MB na własną strone www
Obsługa skryptów PHP
1 GB transfer miesięczny
Poczta
Aliasy pocztowe
Reklama firmy Phonesat
KOSZT = 0 PLN!

21.08.2004
10:48
[44]

Zombie of HNTR [ Centurion ]

SULIK > Poczekaj, aż https://dhost.info/ znów zacznie działać. Mam tam konto :)
100 MB;
300 GB transfer miesieczny;
PHP;
MySQL;
Bez Reklam;
ZA DARMO !!!! Mam tam forum na PHPBB i działa jak trzeba :)

23.08.2004
14:24
[45]

SULIK [ olewam zasady ]

HNTR - a szybkie to konto ?


_________________________
ok zalozylem konto
nawet zalogowalem sie via http

ale jakos zalogowac sie przez ftp nie daje rady :(

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-08-23 14:35:32]

23.08.2004
17:46
[46]

Zombie of HNTR [ Centurion ]

SULIK > Wrzuciłem kilka plików i szybko chodzą :) Mam tam też forum na PHPBB i nieźle chodzi. Jak chcesz, to mogę ci dac adres na GG, bo tam są pliki, do których nie wolno na golu dawać linków (tzn. teledyski zripowane z tv, mp3 itp. :D)

23.08.2004
17:50
[47]

SULIK [ olewam zasady ]

no ok ok

ja sie zarejestrowalem, zalogowalem poprzez strone

ale za chiny ludowe nie moge zalogowac sie poprzez server ftp - pisze mi ze daje niepoprawne hasl - czy cos w ten desen :(

24.08.2004
01:14
[48]

SULIK [ olewam zasady ]

HNTR - dzieki :)
juz przetransferowalem nomaniekozoki na nowy server
co prawda adres strony jest malo czytelny ale potem o tym pomysle :)

https://dhost.info/nomaniekozoki/

i musze pomyslec jeszcze o przekierowaniu na starym servie :)

24.08.2004
15:25
smile
[49]

hotDog [ Outsider ]

Zombie of HNTR --> dzięki za linka do tego hostingu... wygląda na ciekawą sprawę :-)



A ja od dzisiaj odpoczywam sobie... bo przez ostatnie dni męczyłem się nad moją nową stronką domową :-)


Zapraszam do oceny (jak są jakieś bugi to proszę pisać :P)

24.08.2004
16:41
[50]

thenightmar [ Legionista ]

hotdog... mieszkasz w czestochowie?:))

24.08.2004
17:14
[51]

Loonatyk [GP] [ Junior ]

Sorki za offtopic, ale może jakis poczatkujacy webmaster chciałby poprowadzic strone www.schwytane.prv.pl ? Strona ma juz ponad 1000 na liczniku, ale nie mam czasu na jej aktualizacje. Oddaje wszystkie pliki, itp. Czego oczekuję w zamian ? Jedynie pozostawienia informacji, ze kiedys strona nalezala do mnie i do Bzyqa oraz prawa, do podejmowania przeze mnie decyzji w sprawie reklamy na stronie - tzn. wchodzą tylko te bannery, na ktore sie zgodze...

24.08.2004
17:52
[52]

hotDog [ Outsider ]

thenightmar --> tak :-)

24.08.2004
18:12
[53]

Arkulus [ Konsul ]

kurde a nie da się uniknąć banerów czy trzeba tylko płacić.

24.08.2004
22:54
smile
[54]

hotDog [ Outsider ]

Arkulus --> ke?

25.08.2004
05:00
[55]

thenightmar [ Legionista ]

hotdog... jako ze mieszkasz w Czestochowie bede bardzo surowy w ocenie hehe;) strona ma jedna wade. jest zrobiona tylko w flashu. przez to bardzo spowalnia slabsze kompy i dodatkowo w duzych rozdzielczosciach 1600x1200 jest bardzo mala. zrob wersje html + flash i wyjdzie o niebo lepiej. stworz wieksze tablice przez co bedziesz mial wiecej pola do popisu dla swojego portfolio (kilka screnshotow, czas i date produkcji, komentarze,oceny etc).

25.08.2004
05:02
[56]

thenightmar [ Legionista ]

i wlasnie zauwazylem ze omijasz regulamin na lycosie. bardzonieladnie.... ;)

25.08.2004
08:44
smile
[57]

Cacek [ Konsul ]

hotDog -> Stronka naprawde fajna, tylko moze ciut za mala, ale to tylko moje subiektywne zdanie :)

Sluchajcie, ja taki lekki OT, ale moze ktos mi pomoze. Otoz od wczoraj w kochanej przegladarce IE6 przestalo mi sie otwierac zrodlo strony w notatniku. Wchodze na jakakolwiek stronke, daje menu Widok -> Zrodlo i... nic. Kompletnie nic, glucha cisza :) Moze ktos ma jakis pomysl co z tym zrobic, albo jak to obejsc.

25.08.2004
10:23
smile
[58]

Cacek [ Konsul ]

Juz sobie poradzilem - problem sie pojawia przy "zbyt duzej" ilosci plikow tymczasowych.
Swoja droga zastanawia sie czy nie dalo by sie gdzies zmienic programu jakim IE otwiera kod? Bo standardowo szuka NOTEPAD.exe chyba. Albo moze jest jakis ciekawszy edytorek jednoplikowy co by sie Notatnik dalo na niego podmienic?

25.08.2004
10:40
[59]

wi3dzmin [ Konsul ]

hotdog <-- ładna stronka, szczegolnie niebo mi sie podoba :) a wielkość przy mojej rozdzielczości jest ok :)

Uff ale miałem przeprawę na swojej stronie... netlook.pl wyłapali poważną awarię, wcięło wszystkie pliki strony i bazy danych.... i tak kilkuset osobom... i był prawdziwy sajgon :) naszczęscie gdzieś tam im ocalały kopie bezpieczeństwa mojego serwisu.... stare bo stare ale są:D ale niektórzy stracili wszystko i musieli wrzucać albo robić od nowa :/ nomanie masakra :)
a to wszystko przez debila techinka który podłączając jakiś kabelek "przypadkowo" uszkodził dyski twarde :/

25.08.2004
10:57
smile
[60]

Cacek [ Konsul ]

wi3dzmin -> Uuuuuuuu, to faktycznie tragedia, wspolczuje. Z ciekawosci wlasnie wszedlem na ich stronke, zeby zobacz co oferuja. Nie wyglada to najgorzej. Pomijajac ta awarie jestes zadowolony?

25.08.2004
12:11
smile
[61]

hotDog [ Outsider ]

thenightmar --> "hotdog... jako ze mieszkasz w Czestochowie bede bardzo surowy w ocenie hehe;) " -- uhh :-) za co? :P masz jakiś uraz do tego miasta? :PP Jak wiesz *.swf można skalować i spróbuję to wykorzystać do stworzenia wersji dla rozdziałek > 1024. Ale takie rozdziałki to ułamek moich odwiedzin na stronce :-) 90% to 1024 oraz 800x600, no ale trzeba dbać o wszystkich :-) A co do wymagań flasha... no cóż... może zabrzmi to trochę chamsko, ale jak komuś się flash chaczy to najwyższa pora zrobić coś z kompem (nie mówię już o tym jak temu komuś musi chodzić np. windows, winamp itd). W moim byłym liceum na kompach z S3 Virge i 16MB RAMu żaden flash się nie ciął... :-)) A co do mojego portfolio... mam w przyszłości zamiar stworzyć oddzielną stronkę tylko z moimi pracami + oferta.. ale to dopiero jak będę się miał czym chwalić, bo na razie moje portfolio marnie wygląda :-)

omijam regulami? Gdzie? Nie no serio.. nic nie zrobiłem.. żadnych skryptów...

Cacek --> małe jest piękne :-P <joke>

Da się podmienić, bodajże w IE w opcjach jest możliwość ustawienia "Domyślnego edytora stron" czy jakoś tak.

wi3dzmin --> dzięki :-) A podobną historię z serwerem miał ostatnio "Grafik" :-/



HNTR --> zmieniam zdanie... to konto na dhost.info to jest &*!^#&!^#!^&#^!* i na dodatek &#$!*(&#(@!#&!#! i jeszcze dodam, że mnie !^@!&^@&[email protected]& i jest strasznie @!#^!^#^! !!!!!! :> Co za shit... nie można na nim stostować zmiennych w URLu.. np. "index?dzial=13"... bo pisze, że linki muszą prowadzić bezpośrednio do plików na serwie! Co za lipa... a tak fajnie się zapowiadało... :-/

25.08.2004
12:39
[62]

Cacek [ Konsul ]

hotDog -> a to juz rzecz gustu, lubie male, ale wieksze tez mi sie podobaja ;-)
Owszem da sie, ale tam wybierasz program w ktorym otworzy sie plik *.html, jak klikniesz na taki plik np prawym klawiszem i dasz Edytuj. A mi chodzi o to, gdzie zmienic domyslny program w ktorym IE otwiera zrodlo wyswietlanej aktualnie strony.

Swoja droga zainstalowalem sobie ciekawy programik - nazywa sie EmEditor. Zrobila toto bodajrze jakas japonska firemka. Jest calkiem przyjaznym edytorkiem kolorujacym skladnie Bat, C#, C++, CSS, HTML, Ini, Java, JavaScript, JSP, Pascal (Delphi), Perl, PerlScript, PHP, Python, Ruby, SQL, TeX (LaTeX), VBScript, WindowsScript, x86 Assembler, XML . No i on wlasnie przy instalacji ma mozliwosc podmiany, zeby to w nim wyswietlalo sie zrodlo stronki z IE. Musze tylko znalezc, gdzie to sie zmienia :)

25.08.2004
12:41
[63]

Cacek [ Konsul ]

Zapomnialem dodac, ze z tego co widze, to bardzo fajnie radzi sobie z konwersja kodowania znakow w pliku - zapisuje w wielu formatach.

25.08.2004
14:51
[64]

Qbaa [ Generał ]

Cacek ---> najpierw musisz skojarzyć ten program z plikami .html, a później w "Opcje Internetowe > Programy > Edytor HTML" musisz przełączyć na ten nowy program

25.08.2004
15:41
[65]

thenightmar [ Legionista ]

hotdog... nie nie nie;) wlasnie tez jestem z czestochowy i dlatego moja ocena powinna byc bardziej surowa dla ziomka niz kogos z drugiej czesci polski. tak zeby sie bardzioej staral:) chciales subiektywnej oceny to ja dostales. napisalem ze flash spowalnia a nie haczy. strony flashowe niestety maja ta tendencje. skalowanie plikow swf da mizerne rezultaty ale przekonasz sie dopiero jak sam sproboujesz.

25.08.2004
17:00
[66]

wi3dzmin [ Konsul ]


hotDog --> Grafik miał dokładnie ten sam problem :) jest na tym samym serwerze co brokilon :) tylko że nie mieli kopii zapasowych jego plików :) tylko bazy danych :)

Cacek <-- no w sumie jestem zadowolony, szybkie, tanie, generalnie bez awaryjne, bardzo profesjonalna obsługa, pomogą w każdej sytuacji i to bardzo szybko. Także polecam :) Ale rób sobie kopie bezpieczeństwa samemu :) tak na wszelki wypadek ;)

25.08.2004
19:17
[67]

Zombie of HNTR [ Centurion ]

hotDog > Sorry, nie miałem pojęcia, nie testowałem go... szkoda, bo miałem już tam przenieść stronę :(

25.08.2004
19:19
[68]

grompablo [ Konsul ]

----> Sulik HNTR zalogowałem sie w tym serwisie ale nie wiem jak i gdzie moge wrzucac pliki a co dopiero przez ftp ? help

25.08.2004
20:20
[69]

SULIK [ olewam zasady ]

hod dog - alez zmienne dzialaja bez klopotu

HNTR - ty tez teraz nie mozesz sie zalogowac na stronke ?? bo mi wlasnie przestala dzialac :|

grompablo - poczekaj jeden dzien


--------

edit : prawdopodobnie sam skasowalem konto :|
a to przez to ze przycisk kasowania jest w zlym miejscu :|

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-08-25 20:36:50]

26.08.2004
12:08
[70]

SULIK [ olewam zasady ]

www.nomaniekozoki.prv.pl

- co myslicie ??
mnie osobiscie najbardziej sie podoba panel logowania by ja :]



acha i jeszcez jedno pytanko:
jak odpalic np. forum phpbb2 ??
bo zassalem, zauploadowalem na server - odpalilem instalke i potem mi jakies bledy wywala :|
chociaz mam MySql i baza zostala stworzona

26.08.2004
12:53
[71]

grompablo [ Konsul ]

No poczekalem i co mam zobaczyc ? dokladnie ?

26.08.2004
13:15
smile
[72]

hotDog [ Outsider ]

thenightmar --> acha :-) to na jakiej dzielnicy mieszkasz? :P Tylko nie mów, że na Błesznie... A no to dzięki za ostrzejszą krytykę - na pewno się przydaje i motywuje :-) No ale pomimo minusów Flash ma więcej zalet ;-) A co do skalowania.. jak grafika w *.swf ma większe rozmiary (tzn. przy importowaniu) a potem się ją zmniejsza do rozmiarów sceny, to jak się troszkę zwiększy skalowanie to efekt jest całkiem zadowalający - w każdym bądź razie jak będę robił wersję > 1024 to będę się tym dopiero wtedy martwił.. :-)

SULIK --> hmm.... powiem Ci jedno... WIELKIE DZIĘKI!! :-P faktycznie zmienne działają! łosz... ale staciłem nerwów.. a po prostu zabrakło $dzial = $HTTP_GET_VARS['dzial']; :-P A ja już psy wieszałem na tym koncie... :-) Co do Twojej stronki - nio zmiany ciągle idą w dobrym kierunku :-) No i co najważniejsze - piwko WON! :P

Zombie of HNTR --> nie nie.. to ja przepraszam, nie wiedziałem, że ten serwer jest aż tak rygotystyczny co do zmiennych :-) Jednak zmieniam zdanie i polecam ten serwerek! :-) Sorry, ale mam chyba okres... :-P

26.08.2004
15:13
smile
[73]

Cacek [ Konsul ]

No to tak jak obiecywalem co jakis czas bede Was zarzucal "pytaniami poczatkujacego" ;-)
A wiec teraz uwaga:
<lamer>
Czy jest jakas funkcja w PHP pozwalajaca wyswietlic liste folderow i plikow do wyboru? Napewno jest, tylko cos znalezc nie moge. Chodzi mi o przycisk ala "Przegladaj", po ktorym nacisniecu otwiera mi sie okienko wyboru dysku/katalogow/plikow. Tak jak dolaczanie zalacznika do wiadomosci. Jak to okno wywolac?
</lamer>

Tylko sie nie zalamujcie :)

26.08.2004
15:31
smile
[74]

Cacek [ Konsul ]

Oj, pozapominalo sie HTML'a, pozapominalo ;-)
Powiedzcie mi czy wystarczy <input name="pliczek" type="file"> i w definicji formularza <FORM ENCTYPE="multipart/form-data" ACTION=... > czy sa jakies ciekawesze metody ? :)

26.08.2004
15:35
[75]

SULIK [ olewam zasady ]

hotDog - :D

26.08.2004
16:09
smile
[76]

Hellmaker [ Nadputkownik Bimbrojadek ]

Mam takie pytanko. Potrzebuję cos takiego, żeby mi automatycznie robiło listing wszystkiego co mam w danym katalogu. Tak jak np. na fun.from.hell.pl.
Tzn. wrzucam coś (dużo) do jakiegoś tam katalogu, a to mi automatycznie tworzy linki do danych rzeczy. Same linki. Nie chcę miniaturek, pierdółek, itd. Tylko linki :-)
Kiedyś to zrobiłe, ale se zapomniałem jak to zrobić i nie moge teraz tego ugryźć :-)

26.08.2004
16:33
[77]

SULIK [ olewam zasady ]

message_die() was called multiple times. This isn't supposed to happen. Was message_die() used in page_tail.php?

- taki blad mi wywala phpbb forum :|
co zrobic ?

26.08.2004
16:38
smile
[78]

SULIK [ olewam zasady ]

Hell:

<?
$casedir = dir("ZMIEN_NA_KATALOG_KTORY_CHCESZ");
while($func=$casedir->read()) ‹
if(eregi(".*", $func)) ‹
if($func == "." || $func == "..") ‹ echo ' '; ›
else ‹ echo $func; ›


?>


tylko pamietaj o zamianie znaczkow
‹ na SHIFT + [
i
› na SHIFT + ]

i nie pomyl › z > i ‹ z < :D

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-08-26 16:39:12]

26.08.2004
19:01
[79]

Qbaa [ Generał ]

Cacek ---> chodzi Ci o wybór pliku z dysku do uploadu na serwer?

26.08.2004
19:05
smile
[80]

Ścierwopluj [ Konsul ]

Mam kilka pytań:
1. Mam formularz (HTML) na stronie. Czy moge rozłożyć go na pare podstron? Tzn: mam 1 część, jest już za długa, więc robie Dalej >>, otwiera mi się nowa strona z 2 częścią i na tej stronie jest Wyślij. Pewnie wyśle tylko to co zostanie wypełnione w 2 części. Czy muszę wszystko upchać na jednej stronie między znacznikami <FORM></FORM>, czy jakoś da się to zrobić.
2. Jak dołączyć zewnętrzny arkusz JavaScript, coś mi nie wychodzi?

26.08.2004
19:10
[81]

SULIK [ olewam zasady ]

Ścierwopluj
1. w php by sie to dalo zrobic :)
2. nie wiem

26.08.2004
23:38
[82]

hotDog [ Outsider ]

Ścierwopluj -->

1. da się tak zrobić, w części 1 wpisujesz <form action="plik2.php" method="POST">...</form>
Po czym w pliku plik2.php odwołujesz się np. <input type="text" value="$HTTP_POST_VARS['zmienna']" hidden> tylko tego "hidden" NIE JESTEM PEWIEN!!! musisz sam poszukać co wpisać, żeby pole nie było widoczne!

2. chodzi Ci o to?

<script type="text/javascript" src="plik.js"></script> ??

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-08-26 23:39:28]

27.08.2004
10:48
smile
[83]

âřßůž® [ Centurion ]

Czesc
Mam problem, nie chca mi sie zdjecia wczytywac na stronie gdy jest na serwerze a na dysku wszystko jest ok. Zajmuja ok 30kb.
www.moresy.w.interia.pl
Wejdzcie na ta stronke i kliknijcie w menu na zdjecia i potem moze zrodlo zobaczcie.. moze cos jest nie tak... :( Jaka moze byc tego przyczyna? Cala strona zajmuje 500kb a ftp mam 12mb (na interii) Pomocy!!!!
Z gory dzieki!

27.08.2004
10:53
[84]

âřßůž® [ Centurion ]

Hmmm. to znowu ja . Wlasnie zaczely wczytywac sie te zdjecia. Moze bedzie ok. Ale czego na polatku sie nie chcialy wczytac i pokazywaly sie te biale kwadraciki z krzyzyczkami? Moze dlatego ze za szybko wszedlem na strone jak ja wrzucilem na serwer.. nie doczytalo czegos czy cos :]

27.08.2004
12:16
[85]

hotDog [ Outsider ]

Albo nie wysłałeś wszystkich fotek na serwer, albo źle napisałeś ścieżkę dostępu - istnieją tylko te dwie możliwości.

w kodzie masz:

<img src="9.jpg">

czyli jest niby OK, ale żeby to zadziało, zdjęcie "9.jpg" musi się znajdować w tym samym katalogu co plik 9.html

jeśli masz np. zdjęcia w katalogu "zdjecia" to ścieżka powinna wyglądać tak:

<img src="sciezka/9.jpg">

27.08.2004
12:25
[86]

grompablo [ Konsul ]

ja ponawiam pytanie :P
jak na Delux host sie wgrywa pliki ?
i jak mozecie podajcie namiar na ftp do teg

27.08.2004
12:27
[87]

tygrysek [ behemot ]

potrzebuję porady i drobnej pomocy

ogólnie chcę sobie stworzyć stronkę na której będzie mnóstwo artykułów oraz mnóstwo zdjeć i chciałbym aby istaniała możliwość komentowania obu rzeczy. mam dostęp do php i mysql'a. najlepiej korzystać z gotowca czy pisać samemu i prosić się o pisanie pojedyńczych "modułów" strony ??

a może ktoś mi pomoże ??
będę wdzięczny za wszelkie sugestie

27.08.2004
12:33
[88]

âřßůž® [ Centurion ]

hotDog---> wszystko jest ok jak ta strone wlaczam na dysku, problem pojawia sie jak wrzucam strone na serwer... Wszystko jest w jednym katalogu. ;/ Przerzuce ja na inny serwer moze.

27.08.2004
13:03
[89]

hotDog [ Outsider ]

grompablo --> ftp: dhost.info

Potem wpisujes login i hasło, jeśli błąd wyskakuje przy haśle, to musisz poczekać. Tam konta są aktywowane ręcznie przez adminów.

tygrysek --> jeśli stronka ma być poważna i wyglądać na profesjonalną to trzeba pisać samemu skrypty. A ponadto ma się większą kontrolę nad wszystkim i można ujednolić wszystko pod layout strony, czego często brakuje "gotowcom".

âřßůž® --> skoro na dysku działa, a na serwie nie to mówię, że nie ma innej możliwości jak zła ścieżka lub brak pliku (ew. zła nazwa samego pliku lub jego rozszerzenie). No konto na Interii to porażka sama w sobie - zmień serwer i to jak najszybciej.

27.08.2004
13:05
[90]

tygrysek [ behemot ]

hotDog --> umiem zrobić layout, umiem zrobić grafikę i rozumiem PHP lecz nie umiem pisać w nim ... i tu jest problem :(

27.08.2004
13:08
smile
[91]

hotDog [ Outsider ]

tygrysek --> więcej Ci nie potrzeba do szcześcia:

27.08.2004
14:25
[92]

Cacek [ Konsul ]

Qbaa -> Dokladnie tak. Klikam zalozmy przegladaj, wybieram jakis plik i pozniej jakos go "obrabiam" dalej...

27.08.2004
15:44
smile
[93]

tygrysek [ behemot ]

hotDog --> a uważasz, że żeby postawić jedną stronę WWW to najlepiej nauczyć się HTML'a, PHP'a, MySQL'a oraz FLASH'a??

27.08.2004
20:01
[94]

Qbaa [ Generał ]

Cacek ---> te okienko przeglądania plików wywołuje się tak: <input type="file" name="plik">
jak chcesz skrypty php do uploadu to zapraszam poniżej ;)
https://80.48.249.5/~kuba/zrodla/#wyslij - zawiera formularz do wysylania plików
https://80.48.249.5/~kuba/zrodla/#upload - skrypt php do odbioru uploadowanych plików

jak masz jakiekolwiek pytania to dawaj, mam nadzieję że jeszcze wszystko pamiętam :)

27.08.2004
22:19
[95]

wi3dzmin [ Konsul ]

hotDog <---- "<input type="text" value="$HTTP_POST_VARS['zmienna']" hidden> tylko tego "hidden" NIE JESTEM PEWIEN!!! musisz sam poszukać co wpisać, żeby pole nie było widoczne!"

żeby pole było ukryte trzeba wpisać
<input type="hidden" value".... i tak dalej :)
i ja bym zamiast $HTTP_POST_VARS['zmienna'] użył $_POST['zmienna'] ladniejsze i łatwiejsze :)

27.08.2004
22:23
[96]

wi3dzmin [ Konsul ]

tygrysek <-- hotDog po części ma rację, profesjonalna strona nie powinna składać się z wielu połączonych c"ó\u"dzych skryptów.... poza tym bardzo ciężko jest dopasować czyjeś skrypty do swojej strony, szczegolnie jest chodzi o wygląd, "obce" skrypt zazwyczaj mają stopki, nagłówki, ikonki które zaśmiecają stronę.

Poza tym wierz mi, satysfakcja jaką czujesz gdy pieczołowicie pisany skrypt zaczyna działać, to jak obserwujesz jak pozornie bezsensowne ciągi znaków przemieniają się w pięknie działającą maszynę czy wręcz w cały organizm.... satysfakcja jest ogromna :) a im trudniejszy skrypt tym jest ona większa :)

27.08.2004
23:30
smile
[97]

hotDog [ Outsider ]

tygrysek --> Nie rozumiem. Napisałeś: "ogólnie chcę sobie stworzyć stronkę na której będzie mnóstwo artykułów oraz mnóstwo zdjeć i chciałbym aby istaniała możliwość komentowania obu rzeczy." - do tego potrzeba PHP i MySQL.

mam dostęp do php i mysql'a. - podstawa jest.

najlepiej korzystać z gotowca czy pisać samemu i prosić się o pisanie pojedyńczych "modułów" strony ?? - napisałem, że samemu. Dlaczego? Bo profesjonalne strony piszę się od zera.

umiem zrobić layout, umiem zrobić grafikę i rozumiem PHP lecz nie umiem pisać w nim ... i tu jest problem :( - podałem Ci linka do NAJLEPSZEJ książki o PHP a na dodatek z MySQL. Po ok. tygodniu będziesz mógł już pisać bez obaw w PHP.

Więc nie rozumiem tonu Twojej wypowiedzi :-/

a uważasz, że żeby postawić jedną stronę WWW to najlepiej nauczyć się HTML'a, PHP'a, MySQL'a oraz FLASH'a?? - może nie, ale może inny ton do ludzi wyciągających pomocną dłoń? :-/


Na Republice jest gotowiec... WEBMAJSTER.




wi3dzmin --> no właśnie... dawno tego nie używałem i po prostu zapomniałem, a nie chciałem go wprowadzać w błąd i wychodzić na lamę :-)

co do $HTTP_POST_VARS['']; - pisanie tego gwarantuję zgodność "w dół" ze starszymi wersjami PHP, więc jest bezpieczniej, gdy jakiś serw działa na starszym PHP, no ale to taki drobiazg - jak kto lubi :-) Ja tak piszę, bo się już tak nauczyłem :-)

28.08.2004
12:40
[98]

lo0ol [ Jónior ]

gdzie moge znalezc kurs Flasha tylko taki zeby wszystko bylo opisane krok po kroku dla kogos takiego kto nigdy nie mial stycznosci z flashem ?

28.08.2004
14:32
[99]

wi3dzmin [ Konsul ]

lo0ol <-- w ksiązce wydawnictwa Helion " Po prostu Flash5" :) albo jaka tam wersja jest :) ja sie z niej co nieco nauczyłem :) ale nie korzystam z flasha więc też pozapominałem :)

28.08.2004
14:38
smile
[100]

Bzyk [ Offensive ]

POLECAM: https://www.flos-freeware.ch/np2intl.html

Przedstawione na wstepie tego watku EDYTORY bije na glowe uzytecznoscia i rozmiarami (zaledwie 500 KB) - wspoanialy ZAMIENNIK notepada! (i te inteligentne laczenie ( ‹ [ ...)

28.08.2004
17:20
[101]

Qbaa [ Generał ]

Crimson Editor też ma inteligentne łączenie klamer, nawiasów itp :)
i do tego ma zakładki :)
i też darmowy

28.08.2004
23:03
[102]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

no wiec :) potrzebuje księgi gości i licznika (chodzi o licznik w php) tyle sie juz oszukałem na necie i nie moge na nic utrzciwego trafić ;/ czy ktoś może podać linki do fajnej księgi gości i licznika ? i mile widziana jest polska instrukcja instalacji :)

28.08.2004
23:26
[103]

Zombie of HNTR [ Centurion ]

Click-Tom > Licznik tekstowy, czy zwykły ? Zajrzyj tam w linku, w skryptach wygrzebiesz dobry tekstowy licznik i niezłą księgę gości :)

28.08.2004
23:26
[104]

Zombie of HNTR [ Centurion ]

zwykły = graficzny ^_^

28.08.2004
23:38
[105]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

Zombie of HNTR ---> już miałeś tą księge i coś nie działą ;/ nie wiem dlaczego :( tak samo licznik. Jutro podam Ci link i zobaczysz jak to wygląda bo dziś ide już lulać :)

28.08.2004
23:56
smile
[106]

hotDog [ Outsider ]

lo0ol --> kup tę książkę co wi3dzmin podał - sam ją kiedyś miałem, ale niestety zaraz ją sprzedałem, bo okazało się, że 3/4 rzeczy z niej już umiem.. więc jest akurat dla początkującego :-) A potem jakaś książka do AS i już Flasha masz w jednym palcu - potem już tylko ćwiczyć i ćwiczyć.



Click-Tom --> w sumie ja bym Ci mógł dać mój własny kod księgi (ale musiałbyś sam znaleźć konto na nią), ale niestety nie zrobiłem jeszcze panelu administratora :-/

a wygląda w ten sposób:

29.08.2004
00:10
smile
[107]

âřßůž® [ Centurion ]

hotDog --> udalo mi sie rozwiazac problem z tym niewczytywaniem sie zdjec. Chodzilo o to. ze te cztery pierwsze, ktore sie wczytywaly byly nazwane w ten sposob; 1.jpg, 2.jpg, 3.jpg , 4.jpg , a te nastepne 5.JPG itd. Nie zauwazylem tego! Takze jeszcze taka mogla byc przyczyna oprocz tych ktore podales ;D thx za wszystko .

29.08.2004
00:24
smile
[108]

hotDog [ Outsider ]

âřßůž® --> no czyli zła ścieżka :PPP nie no... nie powinno się używać wielkich liter :-) W sumie przeoczyłem to.

29.08.2004
11:33
[109]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

hotDog ---> no w sumie mogłaby być :D hehe dzięki za poświęcenie :) tylo jak jeszcze nie ma panelu administratora to znaczy ze nie da sie edytować i usuwać "brzydkich" wpisów (przekleństwa itd.) ?

29.08.2004
13:54
[110]

hotDog [ Outsider ]

Click-Tom --> można usuwać, ale np. przez PHPMyAdmin'a (na Lycos'ie przykładowo). A jak stworze własny panel to wystarczy wejść do działu dla admina, zalogować się i można zacząć się "bawić" ;-) W sumie taki panel to kwestia dodania funkcji "usuń" i "edytuj".. ale nie mam na razie czasu na to :-/

29.08.2004
14:08
[111]

wi3dzmin [ Konsul ]


Click-Tom <-- wjedź na księgę gości na mojej stronie
https://www.brokilon.aplus.pl/ksiega/index.php
W stopce czy gdzieś znajdziesz linka do ściągnięcia księgi ;)

A jak ci nic nie działa to może zapomniałeś o ustwieniu chmodów?

29.08.2004
19:00
[112]

SULIK [ olewam zasady ]

1. jak w apahe server ustawic aby nie pojawialy sie bledy kodu na stronie, a tylko w logach
2. jak sie ustawialo ten modul od robienia miniatur z obrazkow ?

29.08.2004
19:01
[113]

SULIK [ olewam zasady ]

3. od nowej czesci prosze mi zmienic adres stronki z nomaniekozoki.kgb.pl, na www.nomaniekozoki.prv.pl

29.08.2004
23:33
[114]

Trohben [ Chorąży ]

Jak wycentrować tabelę?

Kiedyś robiło się to np. tak:

<center> <table><tr><td></td></tr></table> </center>

Niestety zarówno center jak i align=center odchodzą do lamusa (nie powinno się ich używać wg specyfikacji XHTML) dlatego pytam - jak wycentrować tabelę przy użyciu samych styli? Tak nie idzie:

<div style="text-align: center"> <table><tbody><tr><td></td></tr></tbody></table></div>

W specyfikacjach zarówno XHTML XML jak i CSS1 i CSS2 nic nie znalazłem, może słabo szukam?

29.08.2004
23:48
smile
[115]

hotDog [ Outsider ]

SULIK --> stronka zmieniona. Niestety nie znam się dobrze na Apache :-/ W nowszych wersjach PHP moduł GD (do obrazków) jest już dostępny i nie trzeba się motać.

Trohben --> a wstaw <div align="center"><table>...</table></div> :-)

30.08.2004
01:43
[116]

Qbaa [ Generał ]

Trohben ---> dziwne, bo mi <div style="text-align:center;">...</div> działa

SULIK ---> pamiętaj żeby usunąć średnik przedlinijką extension=php_gd2.dll w pliku php.ini

30.08.2004
09:08
[117]

SULIK [ olewam zasady ]

hotDog, Qbaa - dzieki :)

teraz jeszcze tylko mi powiedzcie jak wylaczyc wyswietlanie sie errorow na stronie (che aby byly ukryte :) )

30.08.2004
10:19
smile
[118]

hotDog [ Outsider ]

SULIK --> przed każdą funkcją, w której obawiasz się, że mogą wystąpić błędy (np. fopen) po prostu postaw @ i wtedy błąd będzie "tłumiony" :-) tzn. błąd wystąpi, ale nie wyświetli się komunikat w przeglądarce. (czasami to przeszkadza, bo nie wiadomo dlaczego jakiś skrypt nie działa i nie można dojść przez którą funkcję, no ale wtedy się usuwa wszystkie @ i widać co i jak) :-)

30.08.2004
11:38
[119]

Zombie of HNTR [ Centurion ]

Ładne ??

30.08.2004
12:53
smile
[120]

Cacek [ Konsul ]

Mam dwa dreczace mnie problemy i potrzebuje w miare szybko pomocy :)
Czy ktos moglby mi wyjasnic jak zrobione sa dwie rzeczy na stronce https://www.microsoft.com/poland/developer/ ?

1. Chodzi mi o menu po lewej: Strona głowna. Produkty itd. Z tego co widze w kodzie, to to "szarzenie" jest zrobione javascriptem i poszczegolnymi funkcjami. Z tym, ze pozniej w <body> jest takie cudo:

<BODY leftMargin="0" topMargin="0" MARGINWIDTH="0" MARGINHEIGHT="0" bgColor="#ffffff" link="#0066cc" onmousedown="DepressButton();" onmouseover="RaiseButton();" onmouseup="RaiseButton();" text="#000000" vLink="#666666">
<A name="TOP"></A>

czyli jak rozumiem odgornie narzucamy stosowanie funkcji dla poszczegolnych akcji jak onmousedown czy onmouseover. No ale jak latwo zauwazyc dziala to tylko dla tego menu, inne linki sie pod to nie lapia. Jak to dziala? Bo inne z tego co widze sa generowane z CSS'a. Czy to jest tak, ze CSS jest wyzej w hierarchii i jezeli nie zostaje zdefiniowany to uzyte zostaje to co jest w <BODY> ?

2. Interesuje mnie ten gradient pod napisem "Microsoft" i ze sie tak ladnie "zmienjsza" jak sie zmniejsza okienko - jak zrobic costakowego?

30.08.2004
13:16
[121]

SULIK [ olewam zasady ]

hotDog - ale nie o to mi chodzilo :|
kiedys skonfigurowalem sobie server apahe tak, ze zadne bledy nie wyswietlaly sie na stronie

i nie pamietam jak to zrobic teraz :(

30.08.2004
15:40
[122]

hotDog [ Outsider ]

Zombie of HNTR --> nie :-P

Cacek --> nie wydaje mi się, żeby to w <body> odnosiło się do tego menu po lewej.. ale nie wiem.. strasznie dziwny ten kod

ten gradient? Jak dla mnie to zwykły <img> z parametrem width="100%"

SULIK --> no ja właśnie nie znam się za bardzo na konfigu Apacha :/ Ale na necie na pewno są artykuły i poradniki. Use google Luke :P

30.08.2004
19:32
[123]

Ścierwopluj [ Konsul ]

Ścierwopluj -->

1. da się tak zrobić, w części 1 wpisujesz <form action="plik2.php" method="POST">...</form>
Po czym w pliku plik2.php odwołujesz się np. <input type="text" value="$HTTP_POST_VARS['zmienna']" hidden> tylko tego "hidden" NIE JESTEM PEWIEN!!! musisz sam poszukać co wpisać, żeby pole nie było widoczne!

2. chodzi Ci o to?

<script type="text/javascript" src="plik.js"></script> ??


hotDog - - >
1.Na Php to ja sie nie znam, chciałem zacząć uczyć się po dokończeniu tej strony , a brakuje mi już tylko kilku rzeczy. Żeby zrobić dokument php to muszę dać kod html w znaczniki <? >?hę?
2.tak robilem z tym ze jeszcze do tego language="JavaScript" i nie działa

Chciałem założyć konto na webhostingpal.com i do tego przekierowanie na hk.pl
Chiałbym żeby po wpisaniu xx.hk.pl wyskakiwała mi strona xx.hk.pl/index albo xx.hk.pl, a po klikniąciu powiedzmy na link xxx - xx.hk.pl/xxx. Podglądałem kilka strona i tam były różne warianty - cały czas ten sam adres, albo po kliknięciu na link już pokazywało się serwerowy adres (powiedzmy www.xx.webhostingpal.com/xxx). Jak to się robi?

30.08.2004
20:44
[124]

hotDog [ Outsider ]

Ścierwopluj --> nie wystarczy wpisać kod w html między <?php a ?>, nawet nie można tak robić, bo php nie potrafi przetwarzać znaczników html. Ale robi się to np. tak. echo '<html><body>...</body></html>'; albo wychodzi się z php np. <?php echo 'kod w <B>HTML</B> w php'; ?> Kod w zwykłym <B>HTML</B> <?php echo 'a tutaj znów w php'; ?>

Żeby zrobić dokument w php musisz dać mu rozszerzenie *.php, *.php3, *.shtml (?)

to: <script type="text/javascript" src="plik.js"></script> musi działać.. widocznie może podałeś złą ścieżkę do pliku, lub w pliku masz błąd (w JS), a dodam, że kod JavaScript w pliku powinien być poprzedzony "<!--" a na końcu trzeba dodać "//-->" (oczywiście bez "")


co do tego adresu.. to chodzi Ci chyba o maskowanie adresu.. prv.pl to obsługuje i można wybrać maskowanie lub nie, a czy ten Twój alias to obsługuje to nie wiem.

30.08.2004
21:29
smile
[125]

Tlaocetl [ Dowódca Aliantów-Gazala ]

a ja mam do Was pytanie z innej beczki: skąd bierzecie pomysły "artystyczne" ;) na stronę www,
oglądałem wiele stron, jedne mi się podobają, inne nie, ale zupełnie nie mam pomysłu na projekt własnej strony, w desperacji chyba po prostu zerżnę "lejałt" od kogoś
czuję się jak malarz, który trzyma w ręku farby i pędzle i patrzy bezradnie na napięte płótno z pustką w głowie

30.08.2004
22:16
[126]

Wlados [ Pretorianin ]

Qrde to jest to.
Ja pisze strone w ten sposob ze rysuje calosc a nastepnie dziele to na miejsze obrazki w wstawiam w tabelki.

ALE JESZCE NIGDY NEI UDALO MI SIE NARYSOWAC PORZADNIE WYGLADAJACEJ STRONY, Z KAD BRAC TE POMYSLY???!?!!!!

30.08.2004
22:22
[127]

wi3dzmin [ Konsul ]

Tlaocetl <--- mam nadzieję że ten tekst o zerżnięciu był żartem, bo nie ma nic paskudniejszego od skopiowania czyjejś pracy i podpisaniu jej jako swojej. I wierz mi że takiego kolesia co kseruje czyjeś rzeczy bardzo łatwo udupić, mój kumpel zrobił kiedyś coś takiego, poblokowali mu wszystko, domeny, maile, konta www, wystarczył jeden mail poszkodowanego. Także nawet nie próbuj kopiowania.

A co do pomysłów, cóż jeżeli strona ma być o wódce no to musi graficznie nawiązywać do tematyki. Pierwszy mój projekt stronki był strasznie denny :) ale byłem dumny bo sam go zrobiłem :) z czasem twoje pomysły stają się coraz bardziej złożone a wykonanie ładniejsze :) podobno pomaga narysowanie strony na kartce :), usiądź sobie koedyś i pomyśl jak twoja strona ma wyglądać. I próbuj to zrobić, jak zrobisz, oceń i popraw albo zrób od nowa :) i z czasem sie uda :)

30.08.2004
22:30
[128]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

wi3dzmin => Bez przesady, za plagiat nie robi sie takich rzeczy (nawet nie ma to podstawy prawnej) :) Zreszta w Polsce trudno wyegzekfowac cokolwiek od prywatnych osob. Oczywiscie jesli plagiat dotyczy jakiejs wiekszej firmy (typu GOL) mozna sie spodziewac pozwu do sadu, w innych przypadkach raczej nikt sie nie bawi w takie rzeczy. Osobiscie sam bym pewnie niewiele zdzialal gdyby ktos mi zakosil laya. Naszczescie istnieja organizacje bawiace sie w zwalczanie plagiatow (np. BOWI) ale i tak wszystko ciagnie sie kilka miesiecy.

30.08.2004
22:35
[129]

SULIK [ olewam zasady ]

ja natomiast nigdy nie mam pomyslu na lay :)
a jak mam to jest to tak zawi;y plan ze sam go do konca nie kapuje i najczesniej nawet nie wiem jak wykonac :) - a jak juz wykonam cos z moich zawilych mysli to wyglada to nie tak jak bym chcial - wiec robie najprostrzego laya logo+tabelki :)

no coz moze kiedys wreszcie postaram sie zrealizowac cos bardziej ambitnego - ale poki co brakuje mi umiejetnosci w psie :)

30.08.2004
23:39
[130]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

dorwałem jakąś ksiege gości, ale znowu nie chodzi ;/ macie tu linka i zoabczcie bo juz mi rece opadają :(

30.08.2004
23:52
[131]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

i właśnie teraz wyczaiłem ze przy kazdej księdze tak jest ;/ tzn. podobny blad. O co chodzi ? :(

głupia, prosta ksiege gości, a tyle jebani* z nią jest :[

30.08.2004
23:56
[132]

SULIK [ olewam zasady ]

Tom - a moze po prostu servern na ktorym masz stronke nie obsluguje czegos co ma w kodzie ta ksiega gosci

31.08.2004
00:04
[133]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

SULIK ---> no dobra, ale to juz chyba 5 księga z koleji przy której występuje ten błąd :(

serwer obsługuje php bo system newsów działa w php

31.08.2004
00:44
smile
[134]

hotDog [ Outsider ]

Ja najczęściej pomysły na lay'e biorę z głowy... :-))

31.08.2004
02:25
smile
[135]

Qbaa [ Generał ]

hotDog ---> .shtml to są pliki zawierające SSI czyli Server Side Includes, obsługiwane przez konta na republice.

Click-Tom ---> podaj linka do tej księgi gości, ściągnę i obadam czy u mnie też się będzie walić

SULIK ---> szukaj display_errors w pliku php.ini...

31.08.2004
09:34
[136]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Click-Tom => Alez sie meczycie. Przeciez wyraznie jest napisane ze masz zle ustawione prawa dostepu do pliku :/ Zmien je sobie na 666 i problem pewnie zniknie :)

31.08.2004
12:59
[137]

grompablo [ Konsul ]

a chlopaki wypowedzcie sie tu

31.08.2004
16:32
smile
[138]

ashia [ Pretorianin ]

pytanko

jak zrobić żeby w dreamweaverze na jednej stronie można było użyć różnych kolorów do poszczególnych linków bo jeżeli w properties zdefiniuje jakiś kolor w pozycji links to program przypisuje go do wszystkich linków ??
Drugie pytanko jak pozbyć się podkreśleń przy linkach ??

Pozdrawiam

31.08.2004
16:37
[139]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa - ok dziekowka :)
a co do ksiegi gosci Toma, poprzednia jaka testowal - sam uzywalem na kgb.pl i teraz na dhost i mi dzialalo dlatego uwazam, ze cos nie tak jest z serverem Toma :)

31.08.2004
18:12
[140]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

ashia => Daruj sobie zabawe programami typu WYSIWYG tylko naucz sie HTMLa i CSS. Kolor ustawiasz za pomoca stylow:

<a href="..." style="color: #FFCC00;">link</a>

Co do likwidacji podkreslen to takze robi sie to za pomoca styli:
<a href="..." style="text-decoration: none;">link</a>

31.08.2004
20:19
[141]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

Qbaa --> nie mam :/
Drak'kan ---> ok! ściagam księge z www.imps.pl robie wszystko tak jak trzeba, nadaje chmod 666 wszsytkim plików, chmod 77 katalogą i dalej to samo! i tak jest przy 4 innych księgach wiec nie wiem :( moge wrzucić jeszcze raz tą z www.imps.pl (bo na niej mi najbardzje zależy)i ją odpalić i bedzie to samo :/ chyba ze mi jakoś instrukcje napiszesz co źle robie ;/

31.08.2004
20:41
[142]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Click-Tom => Hmm, sciagnalem sobie ta ksiege i zarowno na moim serwerze testowym jak i na serwerze GOLa wszystko dziala bezproblemowo. Niestety nie wiem w czym moze tkwic problem. Komunikat, ktory nam pokazales ewidentnie wskazuje na niemoznosc zapisu do pliku ze wzgledu na brak odpowiednich uprawnien. Ale skoro wszystko ustawiasz jak kazali to niestety nie mam pojecia w czym tkwi problem :(

31.08.2004
21:08
smile
[143]

âřßůž® [ Centurion ]

Czolem!
Mam strone we flashu i chcialbym zeby byla idealnie na srodku w kazdej rozdzielczosci ekranu. Chyba da sie to zrobic? Jesli ktos wie jak to prosze o pomoc. Dzieki z gory.

31.08.2004
21:41
[144]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

âřßůž® => Daj na poczatku kodu HTML tag <center> a na koncu </center> i bedzie na srodku, chyba :) Jak nie to tabelke trzeba jeszcze wcisnac :)

31.08.2004
21:56
[145]

darek_dragon [ 42 ]

âřßůž® --> Przeczytaj sobie poniższy artykulik:

31.08.2004
23:38
smile
[146]

ashia [ Pretorianin ]

Drak'kan -->> Dzięki

31.08.2004
23:42
smile
[147]

hotDog [ Outsider ]

Qbaa --> to też nie byłem pewny tego rozszerzenia :-)

SULIK i ludzie korzystający z dhost.info --> czy działa wam funkcja mkdir(); ?? Ta tworząca nowe katalogi.

01.09.2004
13:19
[148]

wi3dzmin [ Konsul ]


'Brak'kan <-- na serio mu poblokowali. Tzn no konta email nie zablokowali :) ale wam opowiem:
Mój kumpel założył sobie stronkę "blogowatą" tzn takie własnego bloga, ale na własnym serwie. Domenę miał w prv.pl . Na blog.pl miał oddzielnie innego bloga :) I na swoją stronę skopiował wystrój innego kolesia. No i ten koleś się wkurzył, zarządał od niego aby usunął ten kradziony wystrój. Cóż kumpel go olał no to tamten sie wkurzył i troche namieszał :)
Domene prv.pl zablokowali mu :) a nagłówku strony było "Nie bede kradł cudzych pomysłów x 1000" albo jakoś tak :)
i usunęli mu bloga, też za tą kradzież :) nic nie zrobili z samym serwerem bo serwer był prywatny, ale potem się dowiedziałem że na admina też były naciski
także nie jest się takim bezkarnym :)
A BOWI jest spoko ;)

01.09.2004
13:21
[149]

wi3dzmin [ Konsul ]


ee oczywiście miało być Drak'kan a nie Brak'kan :)

BTW hotDog, fajny kawałek kodu w twoim podpisie ;)

01.09.2004
16:18
smile
[150]

hotDog [ Outsider ]

wi3dzmin --> hehe, zboczenie zawodowe ;-))))

01.09.2004
18:49
[151]

SULIK [ olewam zasady ]

hotDog - nie wiem, poki co mialem w planach wyknanie czegos takiego - ale jeszcze nie wiem jak i kiedy :)
wiec nie wiem

01.09.2004
19:47
[152]

Ścierwopluj [ Konsul ]

to: <script type="text/javascript" src="plik.js"></script> musi działać.. widocznie może podałeś złą ścieżkę do pliku, lub w pliku masz błąd (w JS), a dodam, że kod JavaScript w pliku powinien być poprzedzony "<!--" a na końcu trzeba dodać "//-->" (oczywiście bez "")

hotDog - - >rzeczywiście błąd leżał w pliku .js - niepotrzebnie dodałem <script></script>

p.s - link we wstępniaku (https://netdesign.beep.pl/projektowanie.shtml) jest nieaktualny.

01.09.2004
19:57
[153]

voyager90 [ Pretorianin ]

Potrzebuje programu ktory zresizeuje mi zdjecia jpg - ale nie pojedynczo tylko zapodam mu np katalog z 10 jpgami i ustawie w opcjach na jaki resolution ma mi to zrobic i zrobi to hurtowo

01.09.2004
20:08
[154]

darek_dragon [ 42 ]

voyager90 --> Można to dość łatwo zrobić w Irfanview (File --> Batch Converter). Nie jest to może najwygodniejszy program na świecie, ale działa dobrze i jest darmowy ^^

01.09.2004
20:40
smile
[155]

Ścierwopluj [ Konsul ]

Hmnm, chyba ktoś mnie zrobił w konia albo słowo free zmieniło znaczenie - - >

Mam teraz problem gdzie postawić strone. Pozostaje Lycos, ale tam są reklamy.
Znacie jakiś dobry polski - niekoniecznie dużo miejsca, ale bez pop-up'ów i reklam.

01.09.2004
20:41
[156]

Ścierwopluj [ Konsul ]

oppsssss - - >

01.09.2004
21:57
smile
[157]

hotDog [ Outsider ]

SULIK --> a mógłbyś zobaczyć czy ta funkcja u Ciebie bezproblemowo tworzy nowe katalogi? Bo ja już dostanę wrzodów na mózgu! :-/

Ścierwopluj --> rzeczywiście błąd leżał w pliku .js - niepotrzebnie dodałem <script></script> - :-)))

linka zaraz usunę, thx za poinformowanie.

na hosting polecam serwerek od HNTR'a
(tylko ja mam problemy tam z funkcją mkdir(); )

02.09.2004
11:18
[158]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Ścierwopluj => W plikach .js nie trzeba dawac znakow komentarzy HTMLowych <!-- -->. Nigdy nie trzeba tego dawac. To jest tylko zabezpieczenie aby na przegladarkach nieobslugujacych JS nie wywalalo ci calego kodu na strone :)

02.09.2004
20:05
smile
[159]

Ścierwopluj [ Konsul ]

dhost - serwer całkiem niezły, martwi mnie tylko ten warunek: - "you must update your site regulary (inactive sites will be deleted! less than 1 hit/week)". Wyjade sobie na wakacje i strony już nie będzie!

02.09.2004
20:30
[160]

SULIK [ olewam zasady ]

hotDog - ja niestety nie znam tej fukcji - przeciez wiecie ze ze mna jest kiepsko z php :)

ale za chwile moze cos poszukam :D

btw. dodajcie do wstepniaka adres manuala do php :)

Scieropluj -= moze chodzi o to ze jak przez tydzien nikt nie bedzie stronki odiwiedzal to padnie :)
mozna zawsze dac skrypt licznika na strone i przy kazdym wejsciu bedzie zmiienial cos na stronie :D

02.09.2004
23:32
[161]

SULIK [ olewam zasady ]

ok hotDog

musisz najpierw przez ftp zrobic jakis folder np. o nazwie: 1
nadac mu recznie chmody 777

i dopiero potem w tym katalogu bedziesz mogl za pomoca
mkdir("/1/twoj_nowy_folder", 0700);

robic nowe katalogi :)

inaczej mowiac - musisz najpeirw zrobic katalog w ktorym beda sie tworzyc inne katalogi za pomoca mkdir :D

a przynajmniej tak zadzialalo u mnie :)

mkdir("test", 0700); // to nie zadzialalo

mkdir("404/test", 0700); // to zadzialalo :) - tylko ze gfolder 404 juz mialem a jego chmod wynosil 777 :)

03.09.2004
00:57
[162]

SULIK [ olewam zasady ]

A ja teraz mam pytanie do was:
- jak zrobic cos takiego jak ma teraz gol z wyszukiwarka google ?

chcialbym aby mi wyszukiwalo za pomoca google moich plikow :D

03.09.2004
01:11
[163]

fanlegii79 [ Konsul ]

podejzyj sobie tutaj

03.09.2004
08:54
[164]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SULIK => Wyszukiwanie za pomoca google ze swojej strony sprowadza sie jedynie do przekierowania uzytkownika na odpowiedni adres. Podejrzyj sobie jakikolwiek wynik wyszukiwania w google i zobacz jak powinien wygladac adres, tzn. co jest tam stale a co sie zmienia (zmienia sie tylko szukana fraza, ktora mozesz wprowadzac za pomoca formularza :)). Potem za pomoca skryptu jedynie wszystko ladnie sklejasz do kupy i masz wyszukiwarke google. Mozna takze korzystac z dodatkowych opcji wyszukiwarki dokladnie na tej samej zasadzie :)

Opcje wygladu to tez kwestia informacji zawartych w pasku adresu jak widac w p[rzypadku GOLa (szczerze powiedziawszy nawet nie wiedzialem ze tak sie da :)

03.09.2004
10:55
[165]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - ja juz to testowalem - ale jakos nie potrzfi mi nic znalezc w ten spsob na mojej stronie - moze server po rpostu nie indeksuje plikow na google :(

03.09.2004
11:28
[166]

fanlegii79 [ Konsul ]

Z tego co wiem o dzialaniu googla to on zindeksuje dana strone tylko jak jest do niej jakis link (posredni) za strony ktora jest domena lub sama jest domena. jezeli np zalozysz strone o adresie www.cos.pl/cos/ i nigdzie nie bedzie do niej linka to zindeksowana nie bedzie. Mozesz tez jakos recznie poinfoormowac google o swoim istnieniu.

03.09.2004
17:05
[167]

Zombie of HNTR [ Centurion ]

Ok, kolejne pytania z serii "Lamerskie Pytania o PHP" :D
Jak zrobić listę plików z wybranego katalogu, a potem zamienić nazwy które są wyświetlane na inne np. zamienić 1.txt na Informacje ??

03.09.2004
17:20
[168]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

fanlegii79 => Wyszukiwarki praktycznie nigdy nie indeksuja stron, ktorych sie nie doda do wyszukiwarki recznie. Kazda ma odpowidni link gdzies. Poza tym wyszukiwarki nie indeksuja stron, ktore maja w adresie znak "?" (oprocz google chyba).

A tak w ogole jak ktos chce przeszukac konkretna strone to nalezy cos tam dopisac do pola z fraza na jakiej stronie ma szukac itp. :) Aktualnie chyba forum CD-Projektu preferuje wyszukiwanie informacji na forum wlasnie poprzez google, wiec jak ktos chce to niech zobaczy jak to tam jest zrobione.

Zombie of HNTR => Liste plikow w danym katalogu robi sie mniej wiecej tak:

<?php
$kat = dir("katalog");
while($plik = $kat->read()) ‹
if(is_file($plik)) ‹ // funkcja is_file() niby sprawdza czy to plik ale mi jakos nie chciala dzialac :P
echo $plik."<br>";


closedir($kat->handle);
?>


Natomiast zmienia sie nazwe pliku funkcja: bool rename ( string oldname, string newname [, resource context])

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-09-03 17:23:26]

03.09.2004
18:12
[169]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - ale ja juz kombinoalem z adresami google - ale niestety nic tego, bo pisze mi ze nie moze znalezc serwera :(

03.09.2004
18:21
[170]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

To dodaj sobie moze najpierw strone do wyszukiwarki i poczekaj az zostanie ona zindeksowana :)

03.09.2004
18:41
[171]

SULIK [ olewam zasady ]

ok to teraz tylko nie wiem jak :)

03.09.2004
18:46
[172]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Najprawdopodobniej w katalogu masz odpowiedni link gdzies :)

03.09.2004
18:50
[173]

Zombie of HNTR [ Centurion ]

Dzięki Drak'kan :-) a gdzie mam wpisać to bool rename ( string oldname, string newname [, resource context]) ?? Do czego sluży to ostatnie pole w nawiasie kwadratowym ?? :P Wystarczy, że wpiszę bool rename(1.txt, Info 1); i zadziała ??

03.09.2004
18:54
[174]

SULIK [ olewam zasady ]

nie mam pjecia gdzie anwet tego szukac :(

03.09.2004
18:55
[175]

Zombie of HNTR [ Centurion ]

Mam problem z tym kodem. Jak uruchamiam skrypt to nic nie pokazuje, a pliki są w katalogu :/ Może źle zamieniłem te wszystkie ‹ i › ??

03.09.2004
18:55
[176]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Trzy uwagi :)

1. Dane w nawiasach kwadratowych nie sa wymagane :)
2. bool przed nazwa funkcji oznacza ze funkcja zwraca wartosc true albo false i nie pisze sie tego. Sama funkcja nazywa sie rename
3. Nazwy plikow pisz w cudzyslowiach :)

03.09.2004
21:42
[177]

Zombie of HNTR [ Centurion ]

Mam jeszce jedno małe pytanie : czym różnią się funkcje rename i str replace (czy coś takiego :P) ??

03.09.2004
21:53
smile
[178]

SULIK [ olewam zasady ]

HNTR:

rename ():
https://www.php.net/manual/en/function.rename.php

do zmany anzwy plikow

str_replace():
https://www.php.net/manual/en/function.str-replace.php

do zmany ciagu znakow na inny - wykorzystywane przykladowo w ksiegach gosci z emotikonami

03.09.2004
22:02
[179]

darek_dragon [ 42 ]

Kod do wstawienia wyszukiwarki Googla można znaleźć wśród stron About Google, a wygląda on tak:

<!-- SiteSearch Google -->
<FORM method=GET action="https://www.google.com/search">
<input type=hidden name=ie value=UTF-8>
<input type=hidden name=oe value=UTF-8>
<TABLE bgcolor="#FFFFFF"><tr><td>
<A HREF="https://www.google.com/">
<IMG SRC="https://www.google.com/logos/Logo_40wht.gif"
border="0" ALT="Google"></A>
</td>
<td>
<INPUT TYPE=text name=q size=31 maxlength=255 value="">
<INPUT type=submit name=btnG VALUE="Google Search">
<font size=-1>
<input type=hidden name=domains value="YOUR DOMAIN NAME"><br><input type=radio name=sitesearch value=""> WWW <input type=radio name=sitesearch value="YOUR DOMAIN NAME" checked> YOUR DOMAIN NAME <br>
</font>
</td></tr></TABLE>
</FORM>
<!-- SiteSearch Google -->

Oczywiście trzeba zastąpić UTF-8 kodowaniem używanym na twojej stronie i YOUR DOMAIN NAME na nazwę twojej domeny ;)

Link:

03.09.2004
22:09
[180]

SULIK [ olewam zasady ]

darek - to juz znalazlem, ale u mnie nie dziala :|

wlasnei z tego powodu pytalem sie jak zrobic :)

kurde bede musial poszukac jak zaindeksowac to w google

04.09.2004
00:36
[181]

SULIK [ olewam zasady ]

ok jakos tam chyba dodalem stronke do tego google ale chyba teraz trzeba poczekac az to zaakceptuje :)

04.09.2004
03:18
[182]

Qbaa [ Generał ]

SULIK ---> pamiętaj tylko, że nie od razu stronka doda się do bazy google, co jakiś czas można podawać stronkę ponownie, ale pamiętaj żeby nie za dużo i nie za często, bo google nie lubi cwaniaków (chyba że bogatych :P), zbyt częste dodawanie może mieć odmienny skutek niż zamierzony :)

04.09.2004
09:54
[183]

Zombie of HNTR [ Centurion ]

Ok, poczytałem trochę o tym str_replace i mam pytanie ;] Żeby zrobić sobie np. cenzurę w komentarzach muszę zawsze dawać taki kod jak poniżej ?? Ofkoz tą pierwszą zmienną $kurde zamienię na treść komentarza, ale da się to zrobić jakoś inaczej ?? Mój kod :

<?php
$kurde = "kurde";
$kurde1 = "kurde";
$kurde2 = "k****";
$kurde3 = str_replace($kurde1, $kurde2, $kurde);
echo("$kurde3");
?>

04.09.2004
14:50
[184]

SULIK [ olewam zasady ]

HNTR -

<?
$tekst = str_replace("kurde", "k****", $tekst)
$tekst = str_replace("inne przeklenstwo", "cenzurujemy jak chcemy", $tekst)
$tekst = str_replace("i jeszcze inne", "cenzura", $tekst)
echo $tekst;
?>

linijki:
<?
$tekst = str_replace("kurde", "k****", $tekst)
$tekst = str_replace("inne przeklenstwo", "cenzurujemy jak chcemy", $tekst)
$tekst = str_replace("i jeszcze inne", "cenzura", $tekst)
?>
mozna zawsze wstawic do osobnego pliku, przykladowo cenzor.php

i potem plik ksiegi gosci bedzie wygladal tak:

<?
include "cenzor.php";
echo $tekst;
?>


Qbaa - OK

04.09.2004
22:22
[185]

wi3dzmin [ Konsul ]


hmm to jest torche nieporęczne jezeli chcemy zrobić cenzurę innych słów :)

można by wykorzystać coś takiego:

//tablica z przekleństwami
$przeklenstwa = array(kurde, kurcze, fuck, shit);
// i cenzura
for($i=0; $i <count($przeklenstwa); $i++)

$tekst = str_replace($przeklenstwa[$i], "*******", $tekst);

echo $tekst;

Nie wiem czy akurat ten kod zadziała ale w teorii będzie zamieniał prekleństwa z tablicy $przeklenstwa na *******, w każdym bądź razie chodzi o coś takiego co zmniejszy objętość kodu :) teraz łatwiej dodać przekleństwa i kod bedzie mniejszy :)

05.09.2004
19:53
[186]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

hm... to znowu ja :) i znowu moją księga gości ;/ no juz przechodze samego siebie bo nie wiem co jest z nią ne tak ;/ macie tu linka do panelu admin (hasło:pass) https://www.brzesko.net.pl/strazak/guest/admin.php i jesio link do strony https://www.brzesko.net.pl/ i tam wejdzcie w dział księga i spróbujcie coś dodać ;/

05.09.2004
20:03
[187]

SULIK [ olewam zasady ]

Ja u siebie na stronie uzywam dokladnie tej samej ksiegi gosci i u mnie dziala bez klopotow

05.09.2004
23:09
[188]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

SULIK ---> tak, wiem pisaleś :) aaa nie wiesz o co to biega ? :(

05.09.2004
23:20
[189]

Natasha256 [ Chorąży ]

moze:

1. chmody zle ustawione
2. serwer nie opbsluguje czegos

06.09.2004
01:06
[190]

SULIK [ olewam zasady ]

ok jest taka sprawa:
mam skrypt komentarzy by wi3dzmin i chcialbym, aby mozna bylo dzielic komentarze na pod strony - bo jak zacznie pojawiac sie wiecej komentarzy do danej strony to po prostu, zapcha sie to i zrobi nei czytelne - poki co wszytko jest ok - no ale przydalo by sie :)

tylko nei mam pojacia jak sie za to zabrac :(

06.09.2004
08:51
[191]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SULIK => A w czym tu problem ? Poprostu sie dzieli na strony i gotowe :) Wiecej nie napisze, bo nie wiem o co ten system komentarzy jest oparty (baza sql / pliki) i jak jest zbudowany.

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-09-06 08:50:36]

06.09.2004
10:01
[192]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - na plikach :)

wyglad pliku to cos takiego:

Data [--] Nick [--] Wpis /n
nastepna data [--] nasepny nick [--] nastepny wpis /n


i zastanawiam sie czy sie da zrobic tak, zeby po policzeniu linijek komentarzy (a co zrobic sie chyba da) - zaluzmy pokazywal tylko 5 linijek - a do reszty dawal odsylacz :D - no ale z drugiej strony chyba jednak jest to bez sensu :)

06.09.2004
10:20
[193]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SULIK => Takie cos powinno podzielic twoje wpisy na strony :)

if(!isset($min)) ‹
$min = 0;
$max = 10;
› else ‹
$max = $min + 10;

$wpisy = file("plik_komentarzy");
$count = count($wpisy);
for($i=$min; $i<$max; $i++) ‹
list($data, $nick, $wpis) = explode("[--]", $wpisy[$i]);
if($data != "") ‹
//Wyswietlenie wpisu


if($min == 0 && $max < $count) ‹
$nmin = $min + 10;
echo "<a href='kom.php?min=$nmin'>Nastepna strona</a>";

if($min != 0 && $max < $count) ‹
$nmin = $min + 10;
$pmin = $min - 10;
echo "<a href='kom.php?min=$pmin'>Poprzednia strona</a> | <a href='kom.php?min=$nmin'>Nastepna strona</a>";

if($min != 0 && $max >= $count) ‹
$pmin = $min - 10;
echo "<a href='kom.php?min=$pmin'>Poprzednia strona</a>";


Oczywiscie nie wiem czy zadziala :P Choc powinno wedlug mnie.

06.09.2004
10:40
[194]

Vania [ VL ][ Engineer ]

hmm prawie dziala :)

wyswietla mi podana maxymalna ilosc wpisow - ale po nacisnieciu: nastpena strona niestety wyswietla ponownie to samo :)

przerobilem co prawda kilka rzeczy bo przed skryptem umiescilem:

$pkom = basename($_SERVER['PHP_SELF']);
$sciezka = "komentarze/".$pkom.".txt";

natomiast w samym kodzie:

$wpisy = file("plik_komentarzy"); zmienilem na: $wpisy = file($sciezka);

10 na 5

kom.php na $pkom

06.09.2004
11:44
[195]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, sprobuj zamienic to:

if(!isset($min)) ‹
$min = 0;
$max = 10;
› else ‹
$max = $min + 10;


na to:

if(!isset($_GET[min])) ‹
$min = 0;
$max = 10;
› else ‹
$min = $_GET[min];
$max = $min + 10;

06.09.2004
11:49
[196]

SULIK [ olewam zasady ]

OK !!

dziala - wielkie dzieki :D :D

06.09.2004
20:44
smile
[197]

Ścierwopluj [ Konsul ]

do tych co korzystają z dhost.info - - >
co mam zrobić żeby mi zaczeło działać? klikam na link z moim kontem, który mi przysłali w meilu i cały czas tylko 404. Odczekałem kilka dni, ale nie wchodzi. Może to się jakoś inaczej robi, nie znam się.

06.09.2004
20:46
[198]

Ścierwopluj [ Konsul ]

do tych co korzystają z dhost.info - - >
co mam zrobić żeby mi zaczeło działać? klikam na link z moim kontem, który mi przysłali w meilu i cały czas tylko 404. Odczekałem kilka dni, ale nie wchodzi. Może to się jakoś inaczej robi, nie znam się.

06.09.2004
21:47
[199]

SULIK [ olewam zasady ]

Ścierwopluj - a wgrales plik index.html/index.php na serev ?? bo bez tego prawie na 100% bedzie pojawial sie error 404

a i zabronione jest hotlinkowanie

06.09.2004
22:59
smile
[200]

Nazgrel [ Jedi ]

Ścierwopluj --> W mailu który dostałeś było napisane, że konto zostaje aktywowane po upływie doby od załozenia. A błąd 404 nie powinien się pojawiać, u mnie pojawia się:

Index of /nazgrel
Name Last modified Size Description
Parent Directory


Więc upewnij się, ze wpisujesz dobry adres :D

06.09.2004
23:26
[201]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

Natasha256 --->

1. chmod'y dobrze ustawiłem ;/
2. serwer jest do tego przystosowany :)

i nikt mi nie pomoze ? :/

07.09.2004
00:29
smile
[202]

hotDog [ Outsider ]

NOWA CZĘŚĆ !!!

-----------------------------

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.