GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

przepis na pierniczki:P

13.08.2004
17:00
smile
[1]

javorek [ Centurion ]

przepis na pierniczki:P

swieta sie zblizaja a ja nie mam przepisu na pierniczki... prosze o pomoc:D (pierniczki rulez!)

13.08.2004
17:01
smile
[2]

Mazio [ Mr.Offtopic ]

ja Ci mogę dać ewentualnie przepis na pierniczenie głupot

ale też lubię pierniczki - dołączam się do prośby :)

13.08.2004
17:04
[3]

javorek [ Centurion ]

jak masz na pierniczenie glupto to dawaj!:P

13.08.2004
17:06
smile
[4]

hola' [ koniczynka ]

jakie qrwa siweta!!!!!!

13.08.2004
17:08
smile
[5]

Mazio [ Mr.Offtopic ]

to proste:

siadasz wygodnie, przymykasz oczy
i coś głupiego do głowy ci wskoczy
nie wolno myśleć, się zastanawiać
od razu trzeba na forum dodawać
słów swych nie czytaj i nie panikuj
klikasz po prostu na "opublikuj"
a potem czytasz wielce zdziwiony
kto ci dopisał do posta androny

13.08.2004
17:09
smile
[6]

ssummoner [ Nagi Golas ]

Dobra, dam ten przepis tylko chwilę (dłuższą) zaczekajcię

13.08.2004
17:12
[7]

javorek [ Centurion ]

hola' ----> jak to jakie grudzien sie zbliza!!:P

13.08.2004
17:13
[8]

javorek [ Centurion ]

Mazio -----> wieeeeeeeelkie dzieki!

13.08.2004
17:19
smile
[9]

hola' [ koniczynka ]

danke to ja jzu zaczne orzechydubac..bo mzolwie ze ni zdaze, dziei naprawde swieta ida, warto wiedziec

13.08.2004
17:30
[10]

ssummoner [ Nagi Golas ]

do wyboru do koloru :)


DROBNE PIERNIKI
1,25 kg mąki, 40 dkg cukru, 25 dkg miodu, 5-10 dkg tłuszczu, 2 jaja, karmel, 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka przyprawy piernikowej (cynamon, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa - utłuczone i przesiane),
1 żółtko do posmarowania, masło do formy,
lukier do ozdobienia
Przyrządzić karmel: 2 dkg cukru zrumienić silnie na patelni, wlać 1/8 l wody, zagotować.
Stopić tłuszcz. Cukier zalać gorącym karmelem, wymieszać. Gdy cukier rozpuści się, dodać miód, przyprawy, zagotować, strudzić. Mąkę przesiać do miski (część odłożyć do podsypania), dodać miód, sodę, jaja, tłuszcz, wymieszać łyżką. Wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką. Zagnieść niezbyt twarde ciasto, wyrobić bardzo starannie. Ciasto pozostawić na stolnicy na 2-3 godziny, a następnie rozwałkować na grubość 12 cm i szklanką lub foremkami wycinać pierniczki. Ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec 20-30 min w ciepłym piekarniku. Wystudzone pierniczki można polukrować.

PIERNIK NA PIWIE
50 dkg mąki, po 1 szklance jasnego miodu i piwa, 4 jaja, 3/4 szklanki cukru, 25 dkg masła, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 1 łyżeczka sody, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich i laskowych
Miękkie masło utrzeć z cukrem i wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać miód, przyprawy, a na końcu wlać piwo. Wsypywać stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z sodą, orzechy i starannie wymieszać, aby nie powstały grudki. Na koniec dodać sztywną pianę z białek.
Dwie podłużne foremki (12x25cm) wysmarować tłuszczem, nałożyć ciasto.
Piekarnik rozgrzać do ok. 200° C. Piec ciasto 50-55 minut. Po wyjęciu ostudzić, szczelnie owinąć, odłożyć na 3 tygodnie. Przekładać powidłami śliwkowymi lub kremem budyniowym

ŚLĄSKI PIERNIK Z MARCEPANEM
CIASTO: 50 dkg płynnego miodu, 70 dkg cukru, 15 dkg masła, 3 jaja, 5 dkg zmielonych orzechów laskowych, 5 dkg przyprawy piernikowej (mielony imbir, goździki, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie), 5 dkg kakao, filiżanka zaparzonej mocnej kawy,1,5 kg mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki sody, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
MARCEPAN : 30 dkg migdałów, 30 dkg cukru pudru,, kieliszek koniaku lub 3 łyżki soku cytrynowego;
LUKIER CZEKOLADOWY: 30 dkg cukru pudru, 5 dkg kakao, 5 dkg masła, 5 łyżek gorącego mleka;
POZA TYM: dżem malinowy lub powidła śliwkowe do przełożenia
Przygotować marcepan: przygotować na trzy dni przed pieczeniem piernika. Migdały wrzucić do wrzątku na 1 minutę i jeszcze gorące wyłuskać ze skórek, obsuszyć lekko w ciepłym piekarniku, po czym przepuścić 2 razy przez maszynkę. Zmielone migdały utrzeć w donicy, dodając cukier puder i koniak (lub sok z cytryny). Utartą masę podgrzewać w rondlu, ciągle mieszając, aż zacznie odstawać od dna. Zawinąć w wilgotną lnianą szmatkę i zostawić na trzy dni.
Przygotować ciasto : płynny miód, cukier i masło ucierać w misce, aż utworzy się płynna masa. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku, wsypać zmielone orzechy, dodać korzenie, kakao, wlać kawę. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia (soda podniesie ciężkie ciasto w pierwszych minutach pieczenia, proszek będzie je spulchniał przez cały czas pieczenia). Połączyć mąkę z masą miodową, ciasto dokładnie wyrobić i odstawić w chłodne miejsce na kilka naście godzin, można nawet na cały tydzień.
Ciasto podzielić na 3 części, cienko rozwałkować i upiec 3 placki. Piec ok. 30 minut w temp. ok. 180°C.
Gdy placki ostygną, dwa z nich posmarować dość grubo dżemem malinowym lub powidłami śliwkowymi i złożyć. Wierzch także posmarować cienko dżemem lub powidłami. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej cukrem pudrem cienki płat marcepanu wielkości placka piernikowego i nałożyć na górę. Trzeci placek piernikowy również posmarować cienko dżemem i tą właśnie stroną przyłożyć do marcepanu.
Piernik przykryć arkuszem papieru pergaminowego i obciążyć. Następnego dnia pokroić na niewielkie kostki i polukrować czekoladą lub lukrem czekoladowym.
Przygotować lukier czekoladowy: cukier puder, kakao, masło i mleko utrzeć na jednolitą masę. Płaskim pędzelkiem smarować kostki piernikowe.


13.08.2004
17:31
smile
[11]

Mazio [ Mr.Offtopic ]

przepis alternatywny:

jedź do Torunia i kup sobie pierniczki

13.08.2004
17:32
smile
[12]

ssummoner [ Nagi Golas ]

chcesz więcej?

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.