GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Pomocy! Niech ktos mi powie jak sie robi CHAŁWĘ. To sprawa życia i smier...

01.08.2004
17:52
smile
[1]

Naarbin [ Centurion ]

Pomocy! Niech ktos mi powie jak sie robi CHAŁWĘ. To sprawa życia i smier...

Od jakiegos czasu proboje dostac skads przepis na chalwe, ale jakos nikt nie potrafi mi powiedzic - jak to sie do ciezkiej cholery robi? Jakie sa proporcje skladnikow? Jak je mieszac, co z nimi dalej robic. Jesli ktos sposrod was, kto przypadkiem wpadnie w ten watek wie jak zrobic ten cudowny przysmak POWIEDZCIE MI - BLAAAGAM...

01.08.2004
18:04
smile
[2]

Big Money [ Senator ]

Dołaczam sie do pytania:D

01.08.2004
18:07
smile
[3]

Naarbin [ Centurion ]

Czyzby ten sam problem? :<

01.08.2004
18:10
smile
[4]

Arczens [ Legend ]

Znalazłem coś takiego w sieci ale to raczej bardziej domowa metoda i grom wie co z tego wyjdzie, ja jeszcze nie probowałem wiec jak ktoś ma ochote zaryzykowac to na własną odpowiedzialnośc :)


Chałwa
Składniki: 1 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki wody, 1/2 kostki masła, 1 szklanka kaszy mannej, posiekane migdały lub włoskie orzechy, cynamon w proszku.
Cukier z wodą gotować przez 20 minut, aż powstanie syrop o konsystencji śmietanki. Kaszę manną smażyć na rozgrzanym maśle, stale mieszając, aż nabierze jasnozłotego koloru. Wlać syrop i mieszać, aż manna połączy się z cukrem. Przełożyć masę do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika (120 C) na 15 minut. W tym czasie kasza wchłonie syrop. Napełnić miskę lub kilka miseczek masą, przygnieść łyżką, a po wyjęciu przybrać orzechami i posypać cynamonem.

01.08.2004
18:11
smile
[5]

bebzoon [ bucydonna ]

macie chłopaki na zdrowie...D

Jest to jedna z najciekawszych technologii cukierniczych.
Sklad:
sezam prażony albo orzechy arachidowe prazone,
zmielone masa karmelowa spozadzona z cukru, syropu skrobiowego i ewentualnie w wysokogatunkowych chałwach miodu,
bakalie
(ewentualnie) dodatki aromatyzujace (etylowanilina)

Do goracej masy karmelowej wrzuca sie zmielony sezam i miesza recznie w misce od zewnatrz do srodka, a po polaczeniu skladnikow zarzuca (przechyla, wylewajac polplynna mase a splywajacy jezor zarzuca z powrotem do miski ). Tworzy sie struktura kapilarnych rurek w masie karmelowej wypelnionych sezamem (stad to cudowne uczucie chrupania, tlustosci i elastycznosci przy gryzieniu). Pozostaje wykonczenie czyli porcjowanie, ubijanie w formach i pakowanie.


Dokladniej - robi się ją ze zmielonych nasion oleistych (chalwa sojowa??? smacznego!) i WATY CUKROWEJ - cukier musi byc w postaci dlugich cienkich wlokien. Do tego przyprawy (wanilia, co jeszcze kto lubi) i sprasowac - w zaleznosci od indywidualnych upodoban.

01.08.2004
18:11
smile
[6]

Fatalis [ Konsul ]

Prosze bardzo,życze smacznego.

01.08.2004
18:11
[7]

U.V. Impaler [ Hurt me plenty ]

[ciach]

zapodałem to samo co bezboon...

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-08-01 18:12:25]

01.08.2004
18:12
smile
[8]

bebzoon [ bucydonna ]

Impaler = LOL

01.08.2004
18:14
[9]

Fatalis [ Konsul ]

No ja jeszcze mam na chałwę w waflach :-).Wszystko znajduje sie w linku.

01.08.2004
18:15
smile
[10]

Naarbin [ Centurion ]

Arczens ----> W sumie to wiem i to na pewno ze w chalwie uzywa sie sezamu, wiec dzieki za szczere checi, ale potrzebuje czegos pewnego. W sumie znalazlem cos, ale ale...
bebzoon ----> Ok to jest to. Ja jeszcze dozucam znalezione (sorry ze po Lacinie ;P)

Halva

Ingredients: (4 servings)
wheat flour, 250 grams
sugar, 200 grams
cooking oil, 200 grams
saffron, 1/2 teaspoon
rosewater, 1/2 cup
pistachio, crushed
almond, crushed
Directions:
Halva is a tasty dessert. To prepare it, heat oil in a frying pan until it is hot. Add flour, reduce heat and stir frequently until the mix changes colour to golden, thickens and becomes fragrant.
Add sugar to one glass of water and bring to a boil. Add saffron and rosewater and stir. Let flour cool slightly, then add the mix and stir well. If the mix is not thick, heat for 1-2 minutes but not longer. Serve with crushed pistachio and almond sprinkled on top.

Halva

Almond Dessert

1 cup sugar
1 cup honey
2 cups water
1/2 tsp. cinnamon
1/4 lb. (1 stick) butter
1/2 cup finely ground almonds
1 cup raw cream of wheat
Combine the sugar, honey, water, and cinnamon in a saucepan. Bring to a boil and cook over low heat 20 minutes. While the syrup is cooking, melt the butter in a skillet; add the almonds and cream of wheat. Cook over low heat, stirring steadily, until browned.
Add to the syrup (after syrup has cooked 20 minutes), mix well, cover, and cook 15 minutes, stirring occasionally. pour into a buttered 8-by-10-inch buttered shallow pan. Cool. Cut into squares and sprinkle with confectioners' sugar or cinnamon.
Makes 20 2-inch squares.
From "Where East Meets West"

Halva
by Kate Wood
These are so popular, especially with children. Whenever I make them for other people, they invariably rave about them and ask for the recipe. They are incredibly simple to make, and you can use whatever combination of nuts and dried fruits that you choose. Decorated with sesame seeds or grated coconut, they make lovely homemade gifts. One friend says she melts a bar of plain organic chocolate into the recipe to make wonderful truffles, but I wouldn't know about that!
250 g / 8 oz tahini or sesame seeds
125 g / 4 oz raisins
125 g / 4 oz dates
1 tsp vanilla extract
Grind sesame seeds in a grinder, or use ready made tahini from a jar. Break down the dried fruit in the food processor until it forms one homogenous mass. By hand, break the mass into smaller pieces, and then add the seeds or tahini and vanilla. Turn the food processor on again, and keep it turning until it forms a mass again; this will take a few minutes, be patient. You may need to add a few drops of water to get it to hold together, but be careful, any more than a few drops and it will become too sticky. When it's become a single solid mass, take walnut-sized balls of the mixture and roll between the palms of your hands to form balls. Store in the fridge.
When I make these, I find it really hard not to eat them all as I make them. If I want to have any left after the family has got to them, I have to triple or quadruple the recipe!


01.08.2004
18:19
[11]

bebzoon [ bucydonna ]

jak na moje oko trudne do wykonania w domu...

01.08.2004
18:22
smile
[12]

Naarbin [ Centurion ]

No wiesz, ja sie pytalem o przepis a nie o wykonanie samo w sobie. Chodzi o zaklad ze nie ma na sieci czegos takiego jak przepis na chalwe. I nie pytajcie mnie KTO sie ze mna zalozyl. Nie chce go osmieszac...

01.08.2004
18:59
smile
[13]

yagienka [ pułapka na Misia ]

Naarbin-----> jeżeli czegoś nie ma w sieci, to nie istnieje :))

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.