eJay [ Gladiator ]
Smak wina
Dzisiaj razem z bratem zebralismy mnostwo porzeczek:) Przy tej okazji chcielibysmy zrobic z nich kilka butelek wlasnego wina:) Co powinno sie zrobic i od czego to wszystko zaczac??? Prosze o porady....
Arkulus [ Konsul ]
Po pierwsze trzeba byc cierpliwym
Po drugie trzeba miec tam odpowiedni sprzęt do robienia.
Po trzecie trzeba sie spytac spcejalisty w takich sprawach
Jak sie uda to do dna.
M-Hunter [ The Jester Race ]
Po piąte trzeba sprzedać za 2 zł żulom :D
<<ziut>> [ Pretorianin ]
Znasz przepis 1410
1 kg cukru
4 l wody( nier mylić z wódką)
10 dag drożdży
i trzymać to dopóki nie będzie dobre
( w każdym bądź razie jakos tak to było:))
Mazio [ Mr.Offtopic ]
nie robiłem nigdy wina
ale jedną mam poradę
kiedy będzie już gotowe
zaproś Mazia na obiadek
do obiadku postaw wino
spróbujemy jak smakują
buteleczka albo osiem
wszystko w wątku opisując
jeśli uda Ci się stworzyć
smak Kagora mołdawskiego
będziesz nosił nowe miano
eJaya -kippera golowego
choć to wino jest z winogron
co na winorośli rosną
też ma posmak cud porzeczki
lub jak miłość piękną wiosną
niv0let [ Pretorianin ]
www.wino.art.pl
;)
mój dziadek robił co roku, zawsze w piwnicy leżały dwa baniaki pełne wina. NIe powiem co do ich wartości zdrowotnych, przecież w końcu nie jest to takie proste ;)
eJay [ Gladiator ]
Arkulus-------------->Ja nie chce robic jakiegos markowego chateau de jabol, tylko normalne wino domowe. Wiem ze mozna je zrobic w warunkach domowych uzywajac wielkiego dzbana, cukru drozdzy i czegos tam jeszcze:) Pytam sie tylko o szczegoly:P
M'q [ Schattenjager ]
Ja z qmplami zrobiłem kiedyś tak:
25 l baniak
wycisnęliśmy sok z owoców tak, że około 3/4 było pełne. Do tego dolaliśmy prawie do full wody mocno zaprawionej cukrem (smakowała jak miód :D ) Po jakimś tygodniu otwarliśmy to, dodaliśmy 1 l spirytusu, zamknęło się, wymieszało i..... czekaliśmy jakieś hmm... 2 miesiące, może wiecej.
Robione bez drożdży, ale było pierwsza klasa :D
Adamss [ -betting addiction- ]
eJay --> "chateau de Jabol" - dobre :-D.
Drzedan [ Chor��y ]
tylko i wyłącznie www.wino.art.pl
:) nie no wszystkie porady są dobre o ile nawiązują do tematu
masz już owoc to dobrze, teraz balon drożdże i cukier i cierpliwosci to najważniejsze
eJay [ Gladiator ]
Na zime ma byc gotowe:D