GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Smak wina

20.07.2004
17:46
smile
[1]

eJay [ Gladiator ]

Smak wina

Dzisiaj razem z bratem zebralismy mnostwo porzeczek:) Przy tej okazji chcielibysmy zrobic z nich kilka butelek wlasnego wina:) Co powinno sie zrobic i od czego to wszystko zaczac??? Prosze o porady....

20.07.2004
17:54
[2]

Arkulus [ Konsul ]

Po pierwsze trzeba byc cierpliwym
Po drugie trzeba miec tam odpowiedni sprzęt do robienia.
Po trzecie trzeba sie spytac spcejalisty w takich sprawach
Jak sie uda to do dna.

20.07.2004
17:55
[3]

M-Hunter [ The Jester Race ]

Po piąte trzeba sprzedać za 2 zł żulom :D

20.07.2004
17:56
smile
[4]

<<ziut>> [ Pretorianin ]

Znasz przepis 1410
1 kg cukru
4 l wody( nier mylić z wódką)
10 dag drożdży
i trzymać to dopóki nie będzie dobre
( w każdym bądź razie jakos tak to było:))

20.07.2004
17:57
smile
[5]

Mazio [ Mr.Offtopic ]

nie robiłem nigdy wina
ale jedną mam poradę
kiedy będzie już gotowe
zaproś Mazia na obiadek

do obiadku postaw wino
spróbujemy jak smakują
buteleczka albo osiem
wszystko w wątku opisując

jeśli uda Ci się stworzyć
smak Kagora mołdawskiego
będziesz nosił nowe miano
eJaya -kippera golowego

choć to wino jest z winogron
co na winorośli rosną
też ma posmak cud porzeczki
lub jak miłość piękną wiosną

20.07.2004
17:59
[6]

niv0let [ Pretorianin ]

www.wino.art.pl

;)

mój dziadek robił co roku, zawsze w piwnicy leżały dwa baniaki pełne wina. NIe powiem co do ich wartości zdrowotnych, przecież w końcu nie jest to takie proste ;)

20.07.2004
17:59
[7]

eJay [ Gladiator ]


Arkulus-------------->Ja nie chce robic jakiegos markowego chateau de jabol, tylko normalne wino domowe. Wiem ze mozna je zrobic w warunkach domowych uzywajac wielkiego dzbana, cukru drozdzy i czegos tam jeszcze:) Pytam sie tylko o szczegoly:P

20.07.2004
18:02
smile
[8]

M'q [ Schattenjager ]

Ja z qmplami zrobiłem kiedyś tak:

25 l baniak
wycisnęliśmy sok z owoców tak, że około 3/4 było pełne. Do tego dolaliśmy prawie do full wody mocno zaprawionej cukrem (smakowała jak miód :D ) Po jakimś tygodniu otwarliśmy to, dodaliśmy 1 l spirytusu, zamknęło się, wymieszało i..... czekaliśmy jakieś hmm... 2 miesiące, może wiecej.

Robione bez drożdży, ale było pierwsza klasa :D

20.07.2004
18:17
smile
[9]

Adamss [ -betting addiction- ]

eJay --> "chateau de Jabol" - dobre :-D.

20.07.2004
18:18
[10]

Drzedan [ Chor��y ]

tylko i wyłącznie www.wino.art.pl
:) nie no wszystkie porady są dobre o ile nawiązują do tematu
masz już owoc to dobrze, teraz balon drożdże i cukier i cierpliwosci to najważniejsze

20.07.2004
18:26
smile
[11]

eJay [ Gladiator ]


Na zime ma byc gotowe:D

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.