GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron www [cz. 19]

08.07.2004
08:50
smile
[1]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron www [cz. 19]

Wstęp:

Kacik ten powstal w celu gromadzenia informacji, zapytan, porad, a takze jako miejsce publikacji i oceny witryn stworzonych przez forumowiczow GOL. Wszystko powinno znajdowac sie w jednym miejscu, aby mozna bylo latwiej i przyjemniej odnalezc informacje zwiazane z tworzeniem stron. Liczymy na to, ze kacik bedzie bardzo czesto odwiedzany :)

---------------------------------------------------------

Najczesciej zadawane pytania - FAQ

Na razie pusto :)


NARZĘDZIA WEBMASTERSKIE:

Edytory graficzne - WYSIWYG

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Amaya - www.w3.org/amaya
- Adobe GoLive - www.adobe.com
- Microsoft FrontPage
- Microsoft FrontPage Express
- Pajaczek
- CoffeeCup Free
- Free HTML 6.0
- 1st page 2000

Edytory tekstowe

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Notatnik
- Webmajster
- Pajaczek pro
- Zajaczek
- HotDog Pro
- ezHTML
- NoteTab Light
- Website Pro

Programy do obrobki grafiki i animacji:

- Flash MX
- 3D Flash Animator
- Ulead GIF Animator
- Adobe PhotoShop
- Paint Shop Pro
- GIMP
- Corel Draw

Narzedzia do publikacji stron na serwerach:

- CuteFTp
- Total Commander
- WS_FTP

Spis darmowych serwerow

- https://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=1145

Najlepszy kurs HTML

- https://webmaster.helion.pl/kurshtml/

Ciekawe strony dla webmasterow:

- https://www.me2.pl/
- https://netdesign.beep.pl/projektowanie.shtml
- https://ezhtml.bydnet.com.pl/
- https://www.webhelp.pl/
- https://www.siteql.net/
- https://www.javascript.kom.pl/
- https://www.kess.snug.pl/

Za darmo dla webmasterow

- https://www.4free.pl/
- https://www.ksiegi.emix.net.pl/
- https://www.free4web.pl/

Nasze strony:

wi3dzmin
- https://www.brokilon.aplus.pl

[HNTR]
- https://korn.boo.pl

hotDog
- https://www.lookas.prv.pl/

Quicky
- https://www.tawerna.xt.pl/

SULIK
- https://nomaniekozoki.kgb.pl/

Drak`kan
- https://strefa3d.gry-online.pl/

Link do poprzedniej czesci:

08.07.2004
09:59
[2]

HNTR [ Konsul ]

Mam takie pytanie ; opłaca stronę umieszczać się na 2 kontach ? To by było coś takiego :
1) Konto 60 MB, limit transferu (4GB) PHP - na nim cała strona
2) Konto 50 MB, bez limitu transferu, PHP i MySQL (bez limitu) - Tutaj download i forum w phpbb
Co wy o tym myślicie ?Oba konta są płatne, pierwsze ma MySQL, ale tylko 2 MB więc stawianie tam forum jest bezsenu.

Pozdrawiam, HNTR

08.07.2004
12:22
smile
[3]

hotDog [ Outsider ]

to może lepiej postawić stronę na tym drugim koncie tylko??? ;-)

08.07.2004
12:24
[4]

HNTR [ Konsul ]

Może i tak, ale to pierwsze mam ważne jeszce przez 3 miesiące, a pozatym to konto 50 mb zapcham downloadem (mp3 korna, które nie są na płytach :P)....

08.07.2004
12:37
[5]

SULIK [ olewam zasady ]

HNTR - na pliki do downloadu zaluz sobie jakie konto bez php - jest troche duzych serverow bez php - ale z duza ilosca MB :)

a szkielet niech siedzi tam gdzie masz php :)


(bytw. jak to platne konta to male cos :( )

08.07.2004
12:39
[6]

HNTR [ Konsul ]

SULIK > One są za SMS - Jedyną możliwą dla mnie formę płatności ;D

08.07.2004
13:06
[7]

SULIK [ olewam zasady ]

HNTR - dlaczego SMS to jedyna mozliwosc platnosci dla Ciebie ?
blankietu na poczcie nie umiesz wypelnic ?

08.07.2004
13:31
[8]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

magister blokers => Eeee, po co to tu wkleiles. Ja wiem ze masz z klikania na to jakies korzysci ale nie przesadzaj moze ...

08.07.2004
13:33
smile
[9]

SULIK [ olewam zasady ]


magister blokers - tam nie ma nic interesujacego dotyczacego watku - co zonacza ze powinienes dosctac: ignoruj mnie !

09.07.2004
01:59
smile
[10]

SULIK [ olewam zasady ]

udalo mi sie zrobic cos na styl blogu :)
zalaczam ofcorz screen :)
tak sie wyswietla --->

a jak sie wpisuje i edytuje macie powyzej na jakims screenie podanym przezemnie :) (znaczy sie w poprzednim watku - screen pokazujacy edytora profili)

btw. te emotki robia sie automatycznie zamieniaja
znaczki :) :( itp
na pliczki graficzne :D :D

przy okzaji przerobilem skypt komentarzy tak, ze teraz w nim tez dzialaja emotikonki :D

09.07.2004
03:40
[11]

Qbaa [ Generał ]

Drak'kan ---> to dawaj tę wersję mało linijkową :)
czy to będzie też szybciej działać?

09.07.2004
08:23
[12]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Qbaa => Watpie, moj skrypt zaoszczedzilby moze jedna linijke, wiec raczej nie ma sensu go podawac :P I to bynajmniej nie byla by jakas wazna linijka :)

09.07.2004
09:32
[13]

SULIK [ olewam zasady ]

Loonatyk:
https://www.imps.pl/modules/shoutbox/box.php
1. dodawanie komentarzy jest, drukowanie brak - trzeba by bylo zaincludowac
2. jest
3. jest - tylko to zmieniasz w jednym pliku (ale jest dodany pli administracyjny wiec latwa sprawa)

09.07.2004
09:33
smile
[14]

SULIK [ olewam zasady ]

sorry zly link - ten jest lepszy:
https://www.imps.pl/index.php?pid=3&id=10

oczywiscie system newsow to PsNews

09.07.2004
09:42
[15]

wi3dzmin [ Konsul ]


też polecam PSNews, masz wszystko oprócz drukowania :] ale jeszcze nie spotkałem skryptu z drukowaniem ;) tylko pamiętaj żeby zainstalować łatkę do tego systemu bo inaczej jakiś "hackier" może się włamać :)

09.07.2004
14:38
[16]

HNTR [ Konsul ]

Ja i moje powalone pomysły :P
Da się tak zrobić, że cały skrypt phpbb jest na boo.pl a baza z której korzysta na Lycosie ? Jeżeli tak to napiszcie jak ;P

09.07.2004
15:06
[17]

SULIK [ olewam zasady ]

HNTR - za bardzo kombinujesz :P

donzoolo - jak jeszcze tu sie pojawiasz - kiedys chciales miec formularz wysylajacy dane ma maila - podalem Ci taki, ale ostatnio zrobilem lepszy wiec jak chcesz to wal do mnie :)

09.07.2004
15:27
[18]

hotDog [ Outsider ]

HNTR --> bezpośrednio się nie połączysz z MySQL na Lycosie, bo jest ustawiona na "localhost" .... nie wiem.. może uda Ci się to obejść takim sposobem: na Lycosie umieszczasz jakiś skrypt php, który będzie przyjmował jakieś parametry,a potem łączył się z bazą i "wyjmował" potrzebne dane... np. z jakiegoś konta jakiś skrypt wysyła dane przez POST do skryptu na Lycos, ten pobiera dane z bazy i odpowiada (przesyła te dane) z powrotem... ale po pierwsze: nie wiem czy to zadziała, a po drugie... to jest ZA WOLNE i nie opłaca się tak motać...

09.07.2004
16:04
[19]

lord_KaT [ Pretorianin ]

Mam pytanko...czy istnieje cos takiego jak darmowy serwer na stronke obslugujacy php i mysql ?

09.07.2004
16:11
[20]

hotDog [ Outsider ]

lord_KaT --> istnieje.. Lycos właśnie.. płacisz tylko tym, że musisz się pogodzić z wielkimi i chamskimi reklamami. Możesz też prosić o sponsoring tych którzy mają własne serwery.

09.07.2004
16:42
[21]

lord_KaT [ Pretorianin ]

hotDog --> thx

09.07.2004
17:55
smile
[22]

voroshmitov [ Pretorianin ]

heloo ludziska wróciłem :P.


mam problem, zrobiłem sobie strone, mam zamiar prowadzić ją, jest o avatarach i grafice, ściągnołem z jakiegoś ruskiego ftp'ka ponad 6k avatarów [to takie małe portrety] i pomału wrzucam, tylko nie wiem jak moge rozleklamować strone ? do wyszukiwarek dodałem, przydała by się jakaś wymiana buttonów albo banerów, pomóżcie plz.

proszę o ocene mojej stronki i wpisujcie się do księgi !
stronka jest tu:



09.07.2004
17:57
[23]

SULIK [ olewam zasady ]

Loonatyk jak znajdziesz skryp od drukowania to wtedy bedxzie mozna pomyslec :)
a poki nie masz skryptu drukowania to nie ma sie nad czym zastanawiac :)

ale jak skrypt drukowania bylby w pliku php
to mozesz sporobowac po porstu tam gdzie masz edycje wygladu dopisaac na koncu:
<? include "plik_skryptu_drukowania.php"; ?>

ale pewnie nie bedzie to juz tak latwe :(
ale trzeba bedzie pokombinowac :)

09.07.2004
20:08
[24]

HNTR [ Konsul ]

Wracając do mojego pytania - Przecierz przy instalacji phpbb wpisuje się adres serwera mysql i gdybym wpisał zamiast localhost np. sql.members.lycos.co.uk lub coś takiego to by działało ?

Pozdrawiam, HNTR

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-07-09 20:07:23]

09.07.2004
20:14
[25]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

HNTR => Watpie aby administracja Lycosa zezwolila na polaczenia z baza danych z zewnatrz. Kazdemu uzytkownikowi tworzonemu w bazie danych mozna ustalic dostep z konkretnego hosta. Zazwyczaj ustawia sie to na localhost ze wzgledow bezpieczenstwa. I w takim przypadku spoza laycosa nie masz szans sie polaczyc :)

09.07.2004
20:18
[26]

HNTR [ Konsul ]

Drak`kan > Ehhhhh, a miałem nadzieję, że wszystko będzie jako tak działało... Pytam się, bo chciałbym zmienić wygląd forum, ale wtedy będą mi się wyświetlać reklamy (lycos).

09.07.2004
20:32
[27]

SULIK [ olewam zasady ]

Loonatyk
2. musisz zainstalowac sobie server apahe na kompie
ale zamiast bawic sie z ciezkimi ustawieniami wszytkiego zassij sobie krasnala lub easyphp 1.7
zainstaluje Ci sie server - a jedynie bedziesz potem musial zeedytowac jeden plik - ale w necie sa dostepne dobre tutoriale :)

1. ja awaryjnie mam skype :)

09.07.2004
21:31
[28]

SULIK [ olewam zasady ]

Loonatyk - a krasnal nie jest programem serverowym ??
w takim arzie zapomniej o krasnalu (moze mi sie cos popierniczylo)

i szassaj sobie easy php 1.7

program ten zrobi Ci cos takiego ze po wpisaniu wlasnego ip bedzie sie pojawiac stronka dana w odpowiednim katalogu :)

i dopiero wtedy bedziesz mogl na hdd testowac CMSy :)

po porstu robisz sobie server http
tak samo jak server ftp :)

09.07.2004
21:39
[29]

Zapruder [ Testament ]

Używam krasnala już od dłuższego czasu i ma on możliwość przeglądania stron na dysku - zresztą do tego go chyba stworzono :D. Mogę napisać jak to się robi, jeżeli ktoś chce...

09.07.2004
22:17
[30]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Loonatyk => Sam osobiscie nie wiem nawet co to jest Krasnal Pack :P Sam krasnal jest tak banalny w obsludze ze prosciej sie juz nie da :) Instalujesz i odpalasz exeka. Uruchamiany jest wtedy Apache oraz serwer MySQL :)

Ja osobiscie co prawda wole reczna instalacje Apache'a, PHP i MySQL (wbrew pozorom jest to banalne), ale kto co woli :P

09.07.2004
23:24
smile
[31]

hotDog [ Outsider ]

hehee ;-)))

nio Krasnal to krasnal.. uwolnić krasnale!!

nio krasnal to prostu taki pakiet... w jego skład wchodzi PHP, MySQL i Apache (coś jak Office) i może jeszcze jakieś dodatkowe opcje i programiki :) Ale można to wszystko samemu zainstalować... :) tzn osobno.. osobno php, mysql i apacza.. ja robię tak właśnie.. czyli tak samo jak Drak`kan :D i faktycznie... w sumie to chyba tylko się modyfikuje kilka linijek w php.ini i po bólu :D

09.07.2004
23:40
[32]

hotDog [ Outsider ]

[GP] Loonatyk --> hmm.. raczej ciężko Ci będzie... ale jeśli znasz php to jakoś sam coś wymłocisz...

09.07.2004
23:40
[33]

SULIK [ olewam zasady ]

Kazdy CMS chyba ma jakies pliki konfiguracyjne od wygladu - jak tylko je dorwiesz to tam musisz odpowiednio pozmieniac wszytko - zwykla zabawa z kodem :)

ale wole sam pisac wszytko od podsaaw (chyby nie dzialalo za dobrze) ale wiedziec co pisze i co to robi :)
ale jak kto lubi :)

a co do krasnala - zapomnij o nim :)
easy php 1.7 zassaj i zainstaluj :)
https://www.ausgamers.com/files/details/html/9279

a jak z tamtad nie zassasz to w google poszukaj pliku:
easyphp1-7_setup.exe

09.07.2004
23:47
smile
[34]

Zapruder [ Testament ]

[GP] Loonatyk --> Link do krasnala poniżej. Ściąga się z jednego serwerów po prawej stronie, tylko uwaga: serwery lubią się wykrzaczać i ine dziłać przez kilka dni ;)

10.07.2004
02:03
[35]

SULIK [ olewam zasady ]

Loonatyk - eee... u mnie zassysa sie bez klopotu - otwarcie strony kilka sec, potem klikniecie na "download now" - a potem klikniecie na "here"

i juz sie sciaga :)

10.07.2004
09:22
[36]

wi3dzmin [ Konsul ]

JA niedawno pierwszy raz zainstalowałem krasnala (wczesniej mialem wszystko ręcznie) i jestem jak najbardziej zadowolony :) teraz wszystko odpalam jednym kliknieciem i tak samo zamykam. Wygodna obsługa, jak narazie się nie krzaczy i a instalacja też nie była trudna :)

10.07.2004
11:01
[37]

eMMeS [ Emotion of Heart-Love To Rock ]

Jedno pytanko- Gdzie najlepiej (na jakim serwerze) założyć stronkę???

10.07.2004
11:06
[38]

wi3dzmin [ Konsul ]

eMMes <-- to zależy czy płatny czy darmowy :)
Ja osobiści sądzę że najwygodniej płatny, nie jest aż tak drogo a masz zapewnione profesjonalne usługi bez wnerwiających reklam
płatne: zdecydowanie www.netlook.pl najtaniej, najlepiej, najffajniej :]
darmowe... cóż: www.piwko.pl , www.host.sk , www.lycos..coś tam :) i wiele innych ale pierwsze dwa są bardzo wolne i zawodne, a lycos ma wielkei reklamy...

10.07.2004
11:23
[39]

eMMeS [ Emotion of Heart-Love To Rock ]

of cour4se że darmowe!!! Thanks for piwko i lycos

10.07.2004
21:36
[40]

SULIK [ olewam zasady ]

Loonatyk - jak uzywasz gotowych CMSow to musi byc taka mozliwosc
a jak chcesz komentatora - to wi3dzmin dawal jakis czas temu skrypt komentatora :)

natomiast dodawania wlasnych artykulow polega na podobnej zasadze jak komentowanie :)
tylko trzeba troche skrypt podmienic :)

a co do interii - imho to wolny server mam tam strone juz jakies 5 lat i wolno mi dziala :(

10.07.2004
21:53
[41]

SULIK [ olewam zasady ]

jeden maly bol piwko.pl - juz poki co nie da sie zalozyc tam konta :(

a co do skryptu pewnei bym zrobil - ale teraz mam urwanie glowuy z moja strona i siedze po nocach i pisze non stop cos a jak napisze to 12h powniej wiem ze trzeba tak z 50% zmienic bo mozna bylo to lepiej zrobic - wiec i ta noc bedxzie nie przespana :(

10.07.2004
22:55
[42]

wi3dzmin [ Konsul ]

Loonatyk, Sulik <-- własnie znacznie ulepszyłem swój skrypt komentarzy :) tylko że jest on dosyć mocno związany z moją stroną (avatary, logowanie itp) i troche zabawy byłoby z jego ustawieniem :) ale postaram sie go tutaj wrzucić :) jak tylko będzie oficjalna premiera u mnie na stronie :)

Interia szybka? hmm to może coś zmienili ostatnio :]

10.07.2004
23:02
[43]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - ja Twoj skrypt tez juz troche podrasowalem :>
m.in. dodalem emotikonki :)

a dodanie avatarek nie bylo by trudne :) - tylko trzeba by bylo logowanie i rejetsracje zrobic - logowanie mam juz zrobione a rejetsracje bym zrobil jak by mi sie chcialo :)

ale jednak avatary nie dla mnie na stronce :)
lepiej jak by Ci sie udalo zrobic tak, zeby na stronie pojawialo sie zaluzmy tylko 5 komentaarzy a po reste bylo trzeba klikac na linka :)

11.07.2004
14:33
[44]

HNTR [ Konsul ]

Co sądzicie o nowym wcieleniu strony ? Link poniżej...

11.07.2004
14:34
[45]

SULIK [ olewam zasady ]

tak torche za bilao w porownaniu z logosem :(

11.07.2004
23:11
[46]

Beaverus [ Bounty Hunter ]

witam , kopiuje z innego watku bo tu mnie skierowali :D

mam pytanie czy jest jakis program albo strona , na ktorej ustawie sobie date, godzine tez ( chociaz nie musi byc) i on odlicza mi czas który pozostał do tego momentu ?

to dla mnie wazne,
z góry dzieki

11.07.2004
23:28
[47]

Beaverus [ Bounty Hunter ]

loonatyk - obojetnie , chce poprostu jakos zrobic zeby widziec czas do pewnego momentu , obojetnie jak to zrobic

12.07.2004
00:15
[48]

HNTR [ Konsul ]

Beaverus > Chodzi ci o coś w stylu "do 02.02.06 pozostało 122 10h 12s" ? Są odpowiednie skrypty java do tego. Musisz sobie poszukać, bo nie mam do tego linku. Ofkoz one odliczają w czasie rzeczywistym ;)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-07-12 00:14:20]

12.07.2004
08:26
[49]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

HNTR => A co za problem zrobic aby odliczaly w czasie rzeczywistym ?? Sam mam gdzies taki skrypt :)) Meczylem nim kumpli z klasy odliczajac czas do matury :P

12.07.2004
15:02
smile
[50]

lo0ol [ Jónior ]

heh moze mnie uznacie za kogos zacofdanego ale zadam te pytanie :-) dopiero zaczynam z html'em a wiec nie smiejcie sie
pytanie:
Jak zrobic dluzszy oddzial pomiedzy slowami bo jak robie kilka spacji to widac tylko jedna

12.07.2004
15:06
smile
[51]

Regis [ ]

&nbsp;

^
^
nielamliwa spacja

12.07.2004
15:11
smile
[52]

lo0ol [ Jónior ]

thx :]

12.07.2004
15:20
smile
[53]

reds23 [ redsov ]

jest tu jakis cwaniak?

mam problem ...
jak zrobic wyszukiwarke podobna do tej na www.astalavista.pl
zeby wpisywac w okienko jedna fraze a wyniki pokazywalo z 4 wyszukiwarek w podzielonym na cztery czesci oknie ..?
niezbedne PHP czy mozna by to jakos w htmlu albo JS zrobic ?

12.07.2004
15:27
[54]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

reds23 => Podziel okno na 4 ramki i do kazdej zaladuj odpowiednia strone przegladarki zawierajaca szukana fraze. Hmm, dla mnie byloby najprosciej zastosowac PHP. Czy z JS sie da to nie wiem sam :P

12.07.2004
15:30
smile
[55]

reds23 [ redsov ]

no jest tylko problem ze dopiero sobie proboje na chamca wbic php do glowy ..
kupilem nawet ksiazke :p brrrr .... duzo tego :/ :]

12.07.2004
15:32
[56]

lo0ol [ Jónior ]

jeszcze jedno :]

jak wyrownac text do prawej ale na tej samej lini bo <P ALGIN="right"> wyrownoje text do prawej ale dwie linie nizej :-/

12.07.2004
15:57
smile
[57]

FockeWulf [ Chorąży ]

bylbym wdzieczny za udostepnienie linki (lub szybkie stworzenie) do formularza "zapytanie ofertowe" i "formularz zamowienia". czy wystarczy je wkleic do kodu html, skopiowac na osobna strone, a moze cos bardziej ciekawego? ;)

12.07.2004
16:00
[58]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

lo0ol => <span align='right'>tekst</span>

reds23 => Zakladajac ze formularz napisac umiesz i przekierujesz wynik do pliku powiedzmy, szukaj.php (nazwa pola gdzie wpisuje sie fraze niech bedzie "fraza" :D). Plik szukaj.php bedzie wygladac tak: (ta wersja jest troche inna niz pisalem, bo na zwyklych ramkach nigdy sie nie znalem :P)

<html>
<body>

<table width='100%' height='100%'>
<tr>
<td width='50%' height='50%'>
<?php echo "<iframe width='100%' height='100%' src='https://www.google.com/search?q=".$fraza."&sourceid=opera&num=0&ie=utf-8&oe=utf-8'></iframe>"; ?>
</td>
<td width='50%' height='50%'>
<?php echo "<iframe width='100%' height='100%' src='https://www.google.com/search?q=".$fraza."&sourceid=opera&num=0&ie=utf-8&oe=utf-8'></iframe>"; ?>
</td>
</tr>
<tr>
<td width='50%' height='50%'>
<?php echo "<iframe width='100%' height='100%' src='https://www.google.com/search?q=".$fraza."&sourceid=opera&num=0&ie=utf-8&oe=utf-8'></iframe>"; ?>
</td>
<td width='50%' height='50%'>
<?php echo "<iframe width='100%' height='100%' src='https://www.google.com/search?q=".$fraza."&sourceid=opera&num=0&ie=utf-8&oe=utf-8'></iframe>"; ?>
</td>
</tr>
</table>

</body>
</html>

PS. W kazdej z 4. cwiartek pojawi sie okno google.com ale jak zmienisz odpowiednie linki to pojawia sie inne :)

12.07.2004
16:23
[59]

reds23 [ redsov ]

Drak'kan -> wielkie, wielkie DZIĘKI!

[Respekt ;-]

12.07.2004
17:58
[60]

lo0ol [ Jónior ]

tekst sie nie wyrownuje :-(

12.07.2004
18:01
[61]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

lo0ol => Moze zaprezentuj kawalek kodu :) Bedzie troche prosciej.

12.07.2004
22:27
[62]

wi3dzmin [ Konsul ]

Właśnie odpaliłem na stronie system logowania :) mój pierwszy skrypt w MySQL :) i nawet działa :) zapraszam do oglądania i oczywiście rejestracji :)

13.07.2004
12:26
[63]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - zarejestrowalem sie :)

tylko gdzie moje recki ??

13.07.2004
12:36
[64]

wi3dzmin [ Konsul ]


Sulik, tak jak w newsie napisałem :) mam jakiś błąd w skrypcie przez co nie mogę dodać recki, problem jest w tym że u mnie na localhoscie działa bez problemu, ale już na serwie nie :) pracuję nad rozwiązaniem tego problema :)

13.07.2004
19:11
[65]

HNTR [ Konsul ]

Qbaa > Mogłbyś udostępnić ten skrypt galeri z poprzedniego wątku ? Szukam czegoś takiego, jak byś mógł mi to wysłać to by było fajnie :D

13.07.2004
21:24
[66]

SULIK [ olewam zasady ]

a ja sie zastanawiam jak zrobic cos takiego
aby jak mam np. w folderze 100 obrazkow to aby na stronie pojawialo sie np. po 50 :)

jak by ktos mogl pomoc :)

13.07.2004
22:57
[67]

wi3dzmin [ Konsul ]


hehe Sulik ja tez swego czasu nad tym myslałem :) ale odechciało mi się myślenia :) i nie wiem :) a ja chciałbym powiedzieć że jestem zafascynowany prostotą i możliwościami MySQL :) robie pewnie jeszcze proste skrypty z ich wykorzystaniem a i tak ładnie syćko działa :) bez rozbijań na tablice, explodów, implodów, praw dostępu :) fajna sprawa :)

13.07.2004
23:31
[68]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - ano fajna - jak sie ma
1. server z obsluga MySQL
2. na domowym serverze apahe potrafi sie zainstalowac baze danych :)

14.07.2004
03:44
[69]

Qbaa [ Generał ]

HNTR ---> pod linkiem
jakbyś miał problemy z dostosowaniem skryptu, to pytaj :)

SULIK ---> przed wakacjami zacząłem nad tym myśleć, ale lenistwo wzięło górę, poza tym niestety jestem zajęty do końca tygodnia :(
miałem już koncepcję, ale już zapomniałem niektóre rzeczy :)
muszę na nowo poczytać o break i continue :)

też wreszcie zainstalowałem serwer u siebie, apache+php i od razu działał. pominę że na początku się dziwiłem że stronka nie działa, a zapomniałem włączym serwer :) ale to przez ten brak czasu i na zainteresowania i rozrywkę pozostaje tylko noc :(0
zdziwiłem się też nieco, że niektóre skrypty nie działały na domowym serwerze, a działały na zewnętrznym :) na szczęście wystarczyły małe modyfikacje...

14.07.2004
08:57
[70]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Sulik => to jest skrypt wyswietlania galerii na KVortalu (https://kvortal.gry-online.pl/galeria.php). Dokladniej to ten skrypt wyswietla juz obrazki z odpowiedniej galerii. W linku przy parametrze gal podaje sie nazwe galerii w katalogu z galeriami :D Przerobienie tego troche ci pewnie zajmie :P


if(!isset($min)) ‹
$min = 0;
$max = 20;
› else ‹
$max = $min + 20;

$i = 0;
$licznik = 0;
echo "<font class='naglowek'>Galeria</font><br><br><b>$nazwa</b><br>$opis<br><br>\n"
."<table width='500'><tr>\n";
$katalog = dir("galerie/".$_GET[gal]);
while($zdjecie=$katalog->read()) ‹
if(substr($zdjecie, 0, 3) == "th_") ‹
$licznik++;
if($i >= $min && $i < $max) ‹
if($j == 2) ‹ echo "</tr><tr><td>&nbsp;</td></tr><tr>\n"; $j = 0; ›
$j++;
$thumb = $katalog->path."/$zdjecie";
$photo = $katalog->path."/".substr($zdjecie, 3);
if(file_exists("$photo.txt")) ‹
$fp = file("$photo.txt");
$comm_count = count($fp);
› else ‹
$comm_count = 0;

list($width, $height) = @getimagesize($photo);
$size = @filesize($photo);
$typ = array("B", "KB", "MB");
$k = 0;
while($size > 1024) ‹
$size = $size / 1024;
$size = round($size, 2);
$k++;

$size = $size . " " . $typ[$k];
echo "<td width='250' align='center' valign='middle'><a href='javascript:PokazZdjecieGal(\"$photo\", $width, $height);'><img src='$thumb' border='0'><br><font class='pic_info'>($width x $height, $size)</font><br>Komentarzy: $comm_count</a></td>\n";

$i++;


closedir($katalog->handle);
echo "</tr></table><br>\n";
$pages = floor(($licznik / 20)-0.1);
echo "Strony: ";
for($z = 0; $z <= $pages; $z++) ‹
$amin = round($z * 20);
$page = $z + 1;
if($amin == $min) ‹
$page = "<b>$page</b>";

if($z == 0) ‹
echo " <a href='galeria.php?ac=show&gal=$_GET[gal]&min=$amin'>$page</a>";
› elseif($z == $pages) ‹
echo " | <a href='galeria.php?ac=show&gal=$_GET[gal]&min=$amin'>$page</a>";
› else ‹
echo " | <a href='galeria.php?ac=show&gal=$_GET[gal]&min=$amin'>$page</a>";


echo "<br><br>\n";
if($min > 0 && $max >= $i) ‹
$pmin = $min - 20;
echo "[ <a href='galeria.php?ac=show&gal=$_GET[gal]&min=$pmin'><b>&laquo; Poprzednia strona</b></a> ]";

if($min == 0 && $max < $i) ‹
$nmin = $min + 20;
echo "[ <a href='galeria.php?ac=show&gal=$_GET[gal]&min=$nmin'><b>Następna strona &raquo;</b></a> ]";

if($min > 0 && $max < $i) ‹
$pmin = $min - 20;
$nmin = $min + 20;
echo "[ <a href='galeria.php?ac=show&gal=$_GET[gal]&min=$pmin'><b>&laquo; Poprzednia strona</b></a> | <a href='galeria.php?ac=show&gal=$_GET[gal]&min=$nmin'><b>Następna strona &raquo;</b></a> ]";



Mam nadzieje ze polapiesz sie o co w tym wszystkim chodzi :D Dodatkowo skrypt ma uwzgledniona mozliwosc komentowania plikow, ale nie wkleilem tutaj kodu strony wyswietlajacej poszczegolny obrazek, wiec musialbys sie troche pomeczyc z tymi komentarzami :) No chyba ze bardzo bedziesz je chcial to moge wrzucic takze tamten plik :P

14.07.2004
11:58
[71]

HNTR [ Konsul ]

Qbaa > Dzięki !

14.07.2004
13:51
[72]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - zaraz zobacze co to warte :)

a co do wyswietlania plikow juz zrobilem - ale komentowanie poszczegolnych plikow graficznych cos mi nie idzie - ale spox poradze sobie - jak wymysle cos :]

ok ide do testow :)

14.07.2004
14:21
[73]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - cos mi sie wydaje ze to nie pelny skrypt :(

14.07.2004
14:27
[74]

SULIK [ olewam zasady ]

wydaje mi sie ze czegos w tym skrypcie brakuje :|
tylko nie wiem jeszcze czego :|

14.07.2004
15:16
[75]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Wycialem najwazniejsza czesc :) I raczej niczego waznego nie pominalem ale masz tutaj caly plik galeria.php odpowiedzialny za wyswietlanie listy galerii i poszczegolnych galerii :)

<?php

include("header.php");

echo "<br></td>\n"
."<td width='625' bgcolor='#EEEEEE' align='center' valign='top'><br>\n"
."<div align='center' id='countdown'></div><br>\n";

switch($_GET["ac"]) ‹

default:
$bigsize = 0;
$bigsize2 = 0;
$bigcount = 0;
$bigcount2 = 0;
echo "<font class='naglowek'>Galeria</font><br><br>\n"
."<table width='500' cellspacing='0' cellpadding='5'>\n";
$cat = dir("galerie");
while($katalog=$cat->read()) ‹
if($katalog != "." && $katalog != "..") ‹
$bigcount2++;
if(file_exists("galerie/".$katalog."/info.txt")) ‹
$fp = file("galerie/".$katalog."/info.txt");
while(list(,$line) = each($fp)) ‹
list($nazwa, $opis, $zdjecie, $data) = explode("||", $line);

› else ‹
$nazwa = "$katalog";
$opis = "-";
$zdjecie = "images/none.jpg";
$data = "-";

if($zdjecie == "") ‹
$zdjecie = "images/none.jpg";
› else ‹
$zdjecie = "galerie/$katalog/$zdjecie";

$count = 0;
$size = 0;
$size2 = 0;
$katalog2 = dir("galerie/$katalog");
while($zdjecie2=$katalog2->read()) ‹
if(substr($zdjecie2, 0, 3) == "th_") ‹
$tmp = substr($zdjecie2, 3);
$count++;
$size = $size + @filesize("galerie/$katalog/$zdjecie2");
$size2 = $size2 + @filesize("galerie/$katalog/$tmp");


$bigsize = $bigsize + $size;
$bigsize2 = $bigsize2 + $size2;
$bigcount = $bigcount + $count;
closedir($katalog2->handle);
$typ = array("B", "KB", "MB");
$i = 0;
while($size > 1024) ‹
$size = $size / 1024;
$size = round($size, 2);
$i++;

$size = $size . " " . $typ[$i];
$i = 0;
while($size2 > 1024) ‹
$size2 = $size2 / 1024;
$size2 = round($size2, 2);
$i++;

$size2 = $size2 . " " . $typ[$i];
echo "<tr>\n"
."<td bgcolor='#DDDDDD' width='150' align='center' valign='middle'><a href='galeria.php?ac=show&gal=$katalog' class='b'><img src='$zdjecie' width='100' border='0' alt='$nazwa'></a></td>\n"
."<td bgcolor='#DDDDDD' width='350' align='left' valign='middle'><a href='galeria.php?ac=show&gal=$katalog' class='b'><b>$nazwa</b><br>$opis<br><br>data: $data<br>ilość zdjęć: $count<br>(miniaturki: $size / pełna rozdzielczość: $size2)</a></td>\n"
."</tr>\n"
."<tr><td></td></tr>\n";


closedir($cat->handle);
echo "</table><br>\n";
echo "<b>&raquo; inne galerie &laquo;</b><br><br>\n";
echo "<table width='500' cellspacing='0' cellpadding='5'>\n"
."<tr>\n"
."<td bgcolor='#DDDDDD' width='150' align='center' valign='middle'><a href='https://szczudlo.nss.pl/4k/galeria.php' class='b'><img src='https://szczudlo.nss.pl/4k/galerie/kryspinow1/th_11.jpg' width='100' border='0' alt='szczudlo.nss.pl'></a></td>\n"
."<td bgcolor='#DDDDDD' width='350' align='left' valign='middle'><a href='https://szczudlo.nss.pl/4k/galeria.php' class='b'><b>Galeria @ szczudlo.nss.pl</b><br>Druga część galerii KVortalu umieszczona na serwerze szczudlo.nss.pl</a></td>\n"
."</tr>\n"
."<tr><td></td></tr>\n";
echo "</table><br>\n";
$typ = array("B", "KB", "MB");
$i = 0;
while($bigsize > 1024) ‹
$bigsize = $bigsize / 1024;
$bigsize = round($bigsize, 2);
$i++;

$bigsize = $bigsize . " " . $typ[$i];
$i = 0;
while($bigsize2 > 1024) ‹
$bigsize2 = $bigsize2 / 1024;
$bigsize2 = round($bigsize2, 2);
$i++;

$bigsize2 = $bigsize2 . " " . $typ[$i];
echo "<table width='500' bgcolor='#999999' cellspacing='1' cellpadding='3'><tr><td width='500' bgcolor='#DDDDDD' align='left'>\n"
."<b>Statystyki</b><br>\n"
."Ilość galerii: $bigcount2<br>\n"
."Ilość zdjęć w galeriach: $bigcount<br>\n"
."Całkowita wielkość miniaturek: $bigsize<br>\n"
."Całkowita wielkość zdjęć w pełnej rozdzielczości: $bigsize2<br>\n"
."</td></tr></table><br>\n";
break;

case "show":
if(file_exists("galerie/".$_GET[gal]."/info.txt")) ‹
$fp = file("galerie/".$_GET[gal]."/info.txt");
while(list(,$line) = each($fp)) ‹
list($nazwa, $opis, $zdjecie, $data) = explode("||", $line);

› else ‹
$nazwa = "$katalog";
$opis = "-";
$zdjecie = "";
$data = "-";

if(!isset($min)) ‹
$min = 0;
$max = 20;
› else ‹
$max = $min + 20;

$i = 0;
$licznik = 0;
echo "<font class='naglowek'>Galeria</font><br><br><b>$nazwa</b><br>$opis<br><br>\n"
."<table width='500'><tr>\n";
$katalog = dir("galerie/".$_GET[gal]);
while($zdjecie=$katalog->read()) ‹
if(substr($zdjecie, 0, 3) == "th_") ‹
$licznik++;
if($i >= $min && $i < $max) ‹
if($j == 2) ‹ echo "</tr><tr><td>&nbsp;</td></tr><tr>\n"; $j = 0; ›
$j++;
$thumb = $katalog->path."/$zdjecie";
$photo = $katalog->path."/".substr($zdjecie, 3);
if(file_exists("$photo.txt")) ‹
$fp = file("$photo.txt");
$comm_count = count($fp);
› else ‹
$comm_count = 0;

list($width, $height) = @getimagesize($photo);
$size = @filesize($photo);
$typ = array("B", "KB", "MB");
$k = 0;
while($size > 1024) ‹
$size = $size / 1024;
$size = round($size, 2);
$k++;

$size = $size . " " . $typ[$k];
echo "<td width='250' align='center' valign='middle'><a href='javascript:PokazZdjecieGal(\"$photo\", $width, $height);'><img src='$thumb' border='0'><br><font class='pic_info'>($width x $height, $size)</font><br>Komentarzy: $comm_count</a></td>\n";

$i++;


closedir($katalog->handle);
echo "</tr></table><br>\n";
$pages = floor(($licznik / 20)-0.1);
echo "Strony: ";
for($z = 0; $z <= $pages; $z++) ‹
$amin = round($z * 20);
$page = $z + 1;
if($amin == $min) ‹
$page = "<b>$page</b>";

if($z == 0) ‹
echo " <a href='galeria.php?ac=show&gal=$_GET[gal]&min=$amin'>$page</a>";
› elseif($z == $pages) ‹
echo " | <a href='galeria.php?ac=show&gal=$_GET[gal]&min=$amin'>$page</a>";
› else ‹
echo " | <a href='galeria.php?ac=show&gal=$_GET[gal]&min=$amin'>$page</a>";


echo "<br><br>\n";
if($min > 0 && $max >= $i) ‹
$pmin = $min - 20;
echo "[ <a href='galeria.php?ac=show&gal=$_GET[gal]&min=$pmin'><b>&laquo; Poprzednia strona</b></a> ]";

if($min == 0 && $max < $i) ‹
$nmin = $min + 20;
echo "[ <a href='galeria.php?ac=show&gal=$_GET[gal]&min=$nmin'><b>Następna strona &raquo;</b></a> ]";

if($min > 0 && $max < $i) ‹
$pmin = $min - 20;
$nmin = $min + 20;
echo "[ <a href='galeria.php?ac=show&gal=$_GET[gal]&min=$pmin'><b>&laquo; Poprzednia strona</b></a> | <a href='galeria.php?ac=show&gal=$_GET[gal]&min=$nmin'><b>Następna strona &raquo;</b></a> ]";

echo "<br><br>[ <a href='javascript:SlideShow(\"galerie/$_GET[gal]\");'>Pokaż Slideshow</a> ]<br>\n";
break;



include("footer.php");

?>


Zasada jego dzialania jest prosta. Plik jest w katalogu glownym, a do katalogu "galerie" wrzucamy foldery z poszczegolnymi galeriami, no a do tych katalogow juz gotowe pliki (plik.jpg + th_plik.jpg, gdzie th_plik.jpg jest miniaturka plik.jpg) oraz plik tekstowy info.txt zawierajacy:
nazwa||opis||miniaturka||data

Jak masz to wszystko to nie ma mocnych aby skrypt nie dzialal :D

14.07.2004
15:45
[76]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - ok dzieki dziala :)
teraz tylko bede sie musial troche pomeczyc - i tak namotac aby wyiagnac tylko dzielenie na strony do mojego skryptu galerii :)

tylko moj skrypt galeri to tylko tyle:

---kod gallery.php----
switch($_GET[id]) ‹

case "lista":
echo '</b></td><td width=550 valign=top><br><center><b>Galeria: '.$_GET[nazwa].'</b><br></center><br>';
echo '<center>';
$casedir = dir("fotki/$_GET[folder]/");
while($func=$casedir->read()) ‹
if(eregi(".jpg", $func)) ‹
echo '<a target=blank href="gallery_show.php?file=fotki/'.$_GET[folder].'/'.$func.'"><img border=0 src="fotki/'.$_GET[folder].'/thumbs/'.$func.'" width=100 height=75 vspace=3> </a>';


echo '</center>';
break;


---koniec kodu-----
no coz bedzie trzeba pokombinowac - ale to pozniej :D

14.07.2004
18:50
[77]

SULIK [ olewam zasady ]

ok juz zrobilem sobie aby mzona bylo dodawac do kazdego obrazka komentarze :)

trcohe sie nameczylem - ale dalem rade - a w miedzy czasie server kgb.pl zaliczyl zwisa - wiec nie moge poki co przetestowac dzialania online :)
ale offline dziala mi bardzo ladnie :)

14.07.2004
23:37
[78]

SULIK [ olewam zasady ]

Proponowal bym w nastepnej czesci dac linka do manuala php :)

15.07.2004
00:17
smile
[79]

SULIK [ olewam zasady ]

Sorry za 4 post pod zad, ale chcialem pokazac wam jak wyglada moj skrypcik od pokazywania zdiec :)

https://nomaniekozoki.kgb.pl/gallery_show.php?file=fotki/monterka/strazak_sulik.jpg

15.07.2004
00:23
smile
[80]

KaWuHa [ Konsul ]

Dlaczego w Ciekawe strony dla webmasterow: nie ma adresu ww.webcity.pl i www.php.pl? to jedne z największych serwisów w naszym kraju zajmujące się webmasterstwem(ten drugi jak nazwa wskazuje głównie nastawiony na PHP)

17.07.2004
11:02
[81]

tomaszgora [ Konsul ]

mam problem otoz robie sobie wlasnie stronke moja nowa i chcialem zrobic cos ale nie wiem jak to sie robi. problem jest taki: chcialem aby po najechniu myszka na jakis link (text) wysletlilo sie takie male "okienko" gdzie moglbym umiescic tekst moze jakies zdjecie.
POMOZECIE ???

17.07.2004
11:39
smile
[82]

SULIK [ olewam zasady ]

tomaszgora - jezeli chodzi Ci o cos takiego jakna mojej stronie (nomaniekozoki.kgb.pl) w menu

to oto kod:

miedzy <head> i </head> umieszczasz to:

<style>
.warstwy ‹position:absolute; visibility:hidden;›
td ‹color:white;›
</style>

<script language="JavaScript">
function pokaz(co) ‹
if (document.layers) ‹
document.layers[co].visibility="show";
› else ‹
document.getElementById(co).style.visibility="visible";


function schowaj(co) ‹
if (document.layers) ‹
document.layers[co].visibility="hide";
› else ‹
document.getElementById(co).style.visibility="hidden";


</script>

tylko pamietaj, ze taki znaczek: ‹ odpowiada Shift + [, a taki › odpowiada: shift + ] (gol filtruje niektre znaki)

natomiast miejsce ktore ma byc aktywne robisz np. tak: <p onmouseover=pokaz('menu1'); onmouseout=schowaj('menu1'); href="#">Komiksy</p>

zamiast aragrafu moze to byc link, lub cokolwiek innego dzialajacego z onmouseover :)

ok w miejscu gdzie ma sie wyswietlic okienko wpisujesz cos takiego:
<div id=menu1 class=warstwy>Przyklad :) oczywiscie mozesz tutaj zwyklymi tagami html zrobic wszyystko :), tabele, obrazki, linki co tam tylko chcesz :) - najlepiej ten tekst umiescic w tabeli - wtedy biedziesz mogl zdefiniowac tlo - bo bez tego tlo bedzie przezroczyste :)</div>

jak chceszz aby okienko pojawialo sie zaraz przy napisie to kod <div ...>...</div> umiesc zaraz przy <p...>...</p>


a i nie pomyl > z › i < z ‹

:)

17.07.2004
12:00
[83]

tomaszgora [ Konsul ]

ok dzieki, a moge jeszcze wstawic tam jakis maly obrazek ??

17.07.2004
12:05
[84]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

tomaszgora => Wstawic mozesz wszystko, nawet duzy obrazek :)

17.07.2004
12:23
[85]

tomaszgora [ Konsul ]

wszystko fajnie tylko 2 sprawy:
1. jak wstawic obrazek (prosze o dokladny opis co gdzie i jak)
2. jak juz wprowadze dobrze ten skrypt to mi sie cos sypie w dreamwaeverze i mi znika cala strona i tym projektowaniu graficznym, ale jak dam podglad (F12) to wszystko dziala dobrze dlaczego ??

17.07.2004
12:32
smile
[86]

SULIK [ olewam zasady ]

1.
<html>
<head>
<style>
.warstwy ‹position:absolute; visibility:hidden;›
td ‹color:white;›
</style>

<script language="JavaScript">
function pokaz(co) ‹
if (document.layers) ‹
document.layers[co].visibility="show";
› else ‹
document.getElementById(co).style.visibility="visible";


function schowaj(co) ‹
if (document.layers) ‹
document.layers[co].visibility="hide";
› else ‹
document.getElementById(co).style.visibility="hidden";


</script>
</head>
<body>
<a onmouseover=pokaz('menu1'); onmouseout=schowaj('menu1');>najedz mysza</a>
<div id=menu1 class=warstwy><img src="jakis obrazek"></div>
</body>
</html>

2. bo dreamwaever to syf na dluzsza mete - notatnik roxuje pod wzgledem kompatybilnosci ze wszytkimi skryptami

17.07.2004
12:33
[87]

SULIK [ olewam zasady ]

i czy na pewno zamieniles › na shift + ] i ‹ na shift + [
??

17.07.2004
13:18
[88]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SULIK => Dreamweaver jest zaj.....y. Co prawda nie korzystam z niego jako edytora WYSIWYG tylko jako zwykly edytor tekstowy i jestem wielce zadowolony z niego. Bardzo wygodnie sie w nim pisze w PHP :)

17.07.2004
13:46
[89]

Qbaa [ Generał ]

heh, ja nigdy nie używałem nic oprócz notatnika, dopóki nie sprawdziłem z ciekawości Crimson Editor. oprócz kolorowania składni różnych języków, ma nawet wbudowanego klienta ftp, dzięki czemu mogę robić poprawki bezpośrednio na stronce :)
ma też fajną funkcję odnajdywania par nawiasów i klamer, dzięki czemu nie gubię się w ich gąszczu :)

Drak'kan ---> ile zajmuje miejsca Dreamweaver?

17.07.2004
14:06
[90]

wi3dzmin [ Konsul ]


Qba - nie wiem ile zajmuje na dysku ale mi cholernie ożerał pamięc RAM, albo coś tam jeszcze:) w każdym bądź razie z włączonym D.. MX ledwo mogłem słuchać Winampa, o włączonym photoshopie mogłem zapomnieć :)

17.07.2004
14:07
[91]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa - ciekawie sie prezentuje i tylko 1.2 MB
hmmm :)

a do tego liczy mi linijki co jest duuzmym plusem :]

17.07.2004
14:28
[92]

tomaszgora [ Konsul ]

dzieki za pomoc moze podziele sie swoim "projektem"
narazie tylko screen bo na storonce nic nie ma :D

17.07.2004
14:32
[93]

Qbaa [ Generał ]

wi3dzmin ---> czyli mogę zapomnieć o Dreamweaverze, mam zarąbistego pII 266MHz z 128mb ram :D

SULIK ---> no numerowanie linijek się przydaje, a poza tym jest freeware

17.07.2004
14:39
[94]

SULIK [ olewam zasady ]

tomaszgora projekt fany :)
tylko imho powinna (a przynajmniej mnie sie tak wydaje :)) strona ta byc w kolorach czerwieni, bieli i niebieksiego, a nie szara :)
ale ogolnie mi sie projekcik podoba :)

17.07.2004
14:51
[95]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hehe, no Dreamweaver do najmniejszych nie nalezy, na dysku zajmuje 125 MB :) A co do zrzerania pamieci. Dreamweaver MX zajmuje mi ledwo 33 MB w pamieci. I nie przeszkadza Winampowi przy rownoczesnie odpalonym jeszcze AP :) Co prawda mam procesor ponad gigowy i 512 ramu, no ale kto dzisiaj tyle nie ma :P

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-07-17 14:54:19]

17.07.2004
15:07
[96]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Sciagnalem sobie tego Crimson Editora i zdecydowanie wole DMX :/ Ma duzo wieksze mozliwosci i lepiej koloruje skladnie. Poza tym ma autouzupelnianie oraz podpowiedzi co do skladni :) No i ma wieksze mozliwosci jesli chodzi o laczenie sie z remote serwerem (ma ich kilka poza FTP). No i moge ustawic sobie serwer proxy co w moim przypadku jest wazne :)

18.07.2004
15:27
[97]

HNTR [ Konsul ]

Witam ;-) Szukam programiku, którym mozna by było wybierac kolory i wstawiać je do HTML. Chodzi o takie coś, co jest w Photoshopie, do wybierania kolorów...

18.07.2004
15:38
[98]

SULIK [ olewam zasady ]

HNTR - to uzyj tego w photoshopie :)
wybierasz kolo w palecie a na dole dostaniesz jjego kod w hexach RGB i w taki sposob ustawiasz na stronie

ehhhh widze lenistwo roxuje :(

18.07.2004
15:59
[99]

HNTR [ Konsul ]

SULIK > Wiem że mozna korzystać z tego, ale zanim odpale photoshopa to minie dużo czasu, a tak 1 mały programik... :-)

18.07.2004
16:01
[100]

SULIK [ olewam zasady ]

HNTR - to uzyj tabeli kolorow (wpisz "tabela kolorow rgb" w google) i juz :)
a takiego programu chyba po prostu nie ma

18.07.2004
16:11
[101]

HNTR [ Konsul ]

SULIK > Pamiętam, że był :P Poszukam po starych CD'kach z CHIP'a, może coś znajdę...

18.07.2004
17:32
[102]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Septi => Hmm, tak wlasciwie to pomyliles watki, watek dla grafikow jest gdzie indziej :) A wycina sie normalnie, zznaczasz i wycinasz :D

18.07.2004
17:42
smile
[103]

SULIK [ olewam zasady ]

Septi - zalamujesz ludzi :|
nie dosc ze Drak;kan powiedzial jak - bo tak sie to robi, odeslal Cie jeszcze do dobrego watku to sie burzysz - ehhh co za ludzie

18.07.2004
17:43
smile
[104]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Septi => Wybacz strasznie lubie statsowac (co widac po mojej sredniej :P). Odpowiedz dostales taka jakie jest pytanie. Wycinam czasami cos w AP i po prostu to zaznaczam i wycinam, nie do konca rozumiem co oznacza "bez tla" ale kto by sie takimi szczegolami przejmowal :D

18.07.2004
18:34
[105]

HNTR [ Konsul ]

Może chodzi mu o przezroczystego gifa ?

19.07.2004
21:32
[106]

SULIK [ olewam zasady ]

A co nam si nad tym szastanawiac - jakos w watku dla grafikow go nie widzialem po poscie Drak'kana

19.07.2004
23:38
[107]

lord_KaT [ Pretorianin ]

Poszukuje jakiegos prostego programu abym mogl wyswietlac strony php na winie...dopiero sie zaczalem uczyc php dlatego poszukuje naprawde czegos bardzo prostego z czego konfiguracja nie bede mial problemow plz pomozcie

19.07.2004
23:58
smile
[108]

SULIK [ olewam zasady ]

easy php 1.7

ja piernicze juz to po raz 100 podaje :)

imho do wstepniaka wraz z krasnalem :)

https://www.google.pl/search?q=easyphp1-7_setup.exe&ie=UTF-8&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google

jest to na tyle proste ze: instalujesz wlanczasz i powinna dialac na adresie localhost :)
a jak sa klopoty to trzeba edytowac jeden lub 2 pliki ale to dopiero jak bedziesz mial klopoty :)

20.07.2004
00:45
[109]

lord_KaT [ Pretorianin ]

Sulik--> dzieki...sry ze nie patrzylem wczesniej czy nie byl ten temat poruszany ale po prostu troszke za duzo sie napilem :) i jakos nie chcialo mi sie niczego czytac.

20.07.2004
12:05
smile
[110]

hotDog [ Outsider ]

Proponuję do FAQ dodać właśnie sprawę z serwerami do PHP ;-))

Drak'kan --> nie wiesz co się stało z "mocnym łbem" ?

20.07.2004
12:10
[111]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => Z kim/czym ?!?!

20.07.2004
12:14
smile
[112]

Eldorrado [ Pretorianin ]

Mam male pytanie do specow :)
Czy w htmlu/javie istnieje polecenie ktorym mozna przewijac strone w gore lub w dol w oknie (tak jak przy pomocy paska przewijania)?

20.07.2004
12:22
smile
[113]

hotDog [ Outsider ]

hehehe ;-))))

od kilku dni nie działa, może wiesz coś na ten temat?

z tym:

20.07.2004
12:26
[114]

hotDog [ Outsider ]

Eldorado --> napisz trochę konkretniej, bo nikt Ci nie pomoże ;-) Przecież w każdym oknie masz paski przewijania...

20.07.2004
12:32
[115]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Eldorrado => Istnieje funckja obiektu window w JS, ktora jest od tego :) A dokladniej istnieja dwie takie:

window.scrollTo(x,y) - przeiwja strone do okreslonego polozenia
window.scrollBy(x,y) - przewija strone o okreslona wartosc

hotDog => Ja nawet nie znam tej strony :D

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-07-20 12:31:32]

20.07.2004
14:46
[116]

Eldorrado [ Pretorianin ]

Powiedzmy ze mam strone index.html z dwoma ramkami. W jednej z ramek wyswietla mi sie strona X i chce by po kazdym odswierzeniu strony index.html, bedaca w ramce strona X scrolowana byla o konkretna wartosc. Czy da sie takie cos zrobic bez integrowania w kod strony X?

20.07.2004
15:26
[117]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Eldorrado => Tak da sie :) W czesci <head> umiesc taki kod:

<script language='javascript'>
function Scroll(x, co) ‹
var frame = document.frames[co];
frame.window.scrollBy(x, 0);

</script>

A teraz przy tagu <body> dodaj parametr onLoad='Scroll(20, "nazwa_ramki");'

20.07.2004
16:46
smile
[118]

Eldorrado [ Pretorianin ]

Bardzo dziekuje ale jestem strasznie zielony w htmlu i nie bardzo wiem jak to dokladnie wplesc w kod. Index.html wyglada tak:

<HEAD>

<META HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="360">
<frameset rows="50%,*">
<frame name="Ramka 1" scrolling="auto" marginheight="0" marginwidth="0">
<frame name="Ramka 2" SRC="xxx.html" scrolling="auto" marginheight="0" marginwidth="0">
</frameset>

</HEAD>

Jak widac znacznika <body> tu nie ma. Jak wiec ten skrypt umiescic?

ps. prosze sie nie smiac:P

20.07.2004
17:03
[119]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Ach te strony z ramkami :/

<HEAD>

<META HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="360">
<frameset rows="50%,*">
<frame name="Ramka 1" scrolling="auto" marginheight="0" marginwidth="0">
<frame name="Ramka 2" SRC="xxx.html" scrolling="auto" marginheight="0" marginwidth="0">
</frameset>

<script language='javascript'>
function Scroll(x, co) ‹
var frame = document.frames[co];
frame.window.scrollBy(x, 0);

Scroll(20, "Ramka 2");
</script>
</HEAD>

20.07.2004
17:44
smile
[120]

Eldorrado [ Pretorianin ]

Wkleilem ten kod ale po odswierzeniu strona xxx nie scrolluje sie :( Gdzie wspisuje sie parametr mowiacy o ile ta strona ma zostac przescrollowana?

20.07.2004
18:01
[121]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Eldorrado => Przy funkcji Scroll pierwszy parametr, ale problem tutaj raczej jest inny. Otoz skrypt wykonuje sie jeszcze zanim sie odpowiednio duzo do ramek zaladuje przez co nie ma co przewijac. Tak juz jest z ramkami. Nie pamietam czy jest opcja sprawdzania w JS czy strona w ramce sie juz zaladowala. Jak bede mial czas to poszukam takowej, moze jest :)

20.07.2004
18:24
[122]

Eldorrado [ Pretorianin ]

a moze mozna jakos opuznic uruchomienie sie skryptu zeby dac tej ramce czas na wczytanie sie?

20.07.2004
18:39
[123]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Oczywiscie ze mozna tylko o ile ?? Na modemie czlowiekowi sie bedzie strona minute ladowac a na laczu staly pare sekund. I jak dogodzic wszystkim ??

Tu masz skrypt z opoznieniem 10 sec.

<HEAD>

<META HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="360">
<frameset rows="50%,*">
<frame name="Ramka 1" scrolling="auto" marginheight="0" marginwidth="0">
<frame name="Ramka 2" SRC="xxx.html" scrolling="auto" marginheight="0" marginwidth="0">
</frameset>

<script language='javascript'>
function Scroll(x, co) ‹
var frame = document.frames[co];
frame.window.scrollBy(x, 0);

setTimeout('Scroll(20, "Ramka 2");', 10000);
</script>
</HEAD>

20.07.2004
19:26
[124]

Qbaa [ Generał ]

onload działa też w tagu <frameset> oraz <frame> :)
ale prawie na pewno tylko w IE :(

20.07.2004
23:58
smile
[125]

SULIK [ olewam zasady ]

Jezeli ktos z was uzywa licznika by: Michał Lipski

chodzi o plik: licznik.php :)

to zrobilem male co nieco do niego :]

a dokladniej :

--------kod admin.php---------
<?
switch($_GET[op]) ‹

default:
echo '<a href="admin.php?op=ip">Sprawdz kto byl tutaj ostatnio :)</a>';
break;

case "ip":

$sciezka = "ip.dat";
if (file_exists($sciezka))

$id = file($sciezka);
echo '<center><table class=fieldsetgc width=500 border=0><tr><td width=33%>IP</td><td width=33%>Kto to?</td><td width=33%>Czas odwiedzin</td></tr>';

for ($n=0; $n<count($id); $n++)

$t = $id[$n];
$kom = explode("|", $t);

$n1 = $n + 1;

$kogo = $kom[0];

$kogo = str_replace("192.168.0.190", "Sulik", $kogo);
// w tym miejscu jak wiesz kogo jest dane ip to mozesz wpisac w podoby sposob co powyzej

$time2 = time() - $kom[1];
$time2 = str_replace("-", "", $time2);

$size = $time2;
$typ = array("sekund(y)", "minut(y)", "godzin(y)");
$i = 0;
while($size > 60) ‹
$size = round($size/60, 2);
$i++;

$size .= " ".$typ[$i];

echo '<tr><td class=fieldsetg><a href="https://ripe.net/perl/whois?form_type=simple&full_query_string=&searchtext='.$kom[0].'&do_search=Search" target="_blank">'.$kom[0].'</a></td><td class=fieldsetg>'.$kogo.'</td><td class=fieldsetg>'.$size.' temu</td></tr>';


echo "<br></table>";

break;

?>
----koniec kodu admin.php-----

acha ilosc osob w tabelce bedzie w duzej mierze zalezna od skonfigurowanego pliku licznik.php i od czasu ponownego nabicia licznika :)
jak czas jest duzy to i duzo bedzie osob jak bedzie maly czas to bedziae malo osob :)

a i musowy jest plik ip.dat
ale to juz wymusza sam licznik :)

i macie link aby zobaczyc jak to dziala w "praniu"
https://nomaniekozoki.kgb.pl/admin.php?op=ip

pojawi sie wam co prawa nad tabelka: "brak dostepu" ale tym sie nie przejmowac :]

21.07.2004
00:13
[126]

Eldorrado [ Pretorianin ]

Niestety nie chce mi to dzialac :( Po 10 s po odswierzeniu strona w ramce nie przesuwa sie..

21.07.2004
02:50
[127]

Qbaa [ Generał ]

Eldorrado ---> bo źle zdefiniowałeś ramki, frameset nie powinien być w <head>
https://webmaster.helion.pl/kurshtml/ramki/ramki.htm
i zmienna x była na złym miejscu :)
to działa:
<HTML>
<HEAD>
<META HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="360">
<script language="javascript" type="text/javascript">
function Scroll(x, co) ‹
var frame = document.frames[co];
frame.window.scrollBy(0, x);

setTimeout('Scroll(100, "Ramka 2");', 10000);
</script>
</HEAD>
<frameset rows="50%,*">
<frame name="Ramka 1" scrolling="auto" marginheight="0" marginwidth="0">
<frame name="Ramka 2" SRC="xxx.html" scrolling="auto" marginheight="0" marginwidth="0">
</frameset>
</HTML>
i nie zapomnij zamienić znaczków i na odpowiednio shift+[ i shift+]

Drak'kan ---> wg. https://web.reporter.pl/html/e/frameset.php można stosować zdarzenie onload w tagu <frameset>, ale nie wiem czy tylko wg nich :)

21.07.2004
12:14
[128]

lord_KaT [ Pretorianin ]

Mam pytania odnosnie php. Czy aby skrypt na stronie dzialal php to musi byc rozszerzenie dokumentu php czy moze byc html? Czy mozna zrobic wszystkie strony w html i jedna w php i czy to bedzie wtedy dzialalo?

21.07.2004
12:25
[129]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Qbaa => Dzieki za poprawienie mojego skryptu. Dotychczas tylko raz korzystalem ze ScrollBy(), wiec mialem prawo nie wiedziec w jakiej kolejnosci powinny byc wspolrzedne :P

A co do onload, to skoro web.reporter.pl tak twierdzi to zapewne jest to prawda. Oni maja chyba najlepszy leksykon polecen HTML i innych jezykow :)

lord_KaT => Rozszerzenie moze byc dowolne jesli chodzi o PHP ale mui ono byc zdefiniowane przez ustwaienia serwera. Tzn. w pliku configuracyjnym apache'a jest linijka odpowiedzialna za przesylanie odpowiednich plikow do interpretatora PHP. Mozna takze dodac na wlasnej stronie interpretacje plikow HTML jako PHP poprzez plik .htaccess wpisujac w nim:

AddType application/x-httpd-php .htm .html

Wtedy strony z rozszerzeniem .html takze beda rozpoznawane jako PHP.
A co do pytania drugie: tak, mozna i wszystko bedzie dzialac :)

21.07.2004
12:26
[130]

fanlegii79 [ Konsul ]

Skrypt php nie dziala "na stronie" tylko "generuje strone". Tak musi miec rozszerzenie php. Mozna napisac jedna strone w php a reszte w html, tylko jedynie ta w php bedzie dynamiczna.

21.07.2004
14:42
smile
[131]

SULIK [ olewam zasady ]

fanlegii79 - a ja wale skrypty do plikow txt :D i dzialaja :)

21.07.2004
14:49
[132]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

fanlegii79 => Troche sie mylisz co zreszta przedstawia moj poprzedni post :) Jak sadzisz np. czy na Onecie (bo przeciez tam pliki maja rozszerzenie html) strony nie sa generowane ? Watpie aby pisali kazda strone z osobna :)

22.07.2004
21:16
smile
[133]

przeczyszczony-bartek [ Centurion ]

Lamer i ignorant potrzebuje pomocy ;)

Banalny skrypt, wyświetlający wagę jakiegoś tam pliku w megabajtach (było w bajtach, ale udało mi się zmodyfikować i działa - także chyba dobrze? ;)):

<?php $filename = 'pliki/przegladarki/ow32enen753.exe';echo filesize($filename) /1024 /1024 . ' mb';?>

Jak skrócić wyświetlany tekst do np. dwóch znaków po przecinku? Wiem, w generatorze kodu wpisałem substr($run, 0, 4) i paca (tyle, że to odnosi się do nieglobalnej zmiennej w innym skrypcie, chodzi o sam fakt). Tutaj - ni cholery, nie mam pojęcia :)

22.07.2004
21:26
[134]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Zamien:

echo filesize($filename) /1024 /1024 . ' mb';

na:

echo round(filesize($filename) /1024 /1024, 2) . ' mb';

27.07.2004
16:27
[135]

bukers [ Konsul ]

hej chlopaki pomozcie mi zrobic zeby jak sie wejdzie na maja strone byla wlaczona muzyczka fajna jaka :] i zeby mozna bylo ja zminiac! np. zeby bylo "play" next song" stop" itp i w jakim foamacie to sie wszystko robic?

27.07.2004
20:19
smile
[136]

Przewodnik Syriusza [ Magazyn Grafik ]

Zapraszam do wchodzenia i, co najważniejsze, ocenienia nowej strony magazynu Grafik:

28.07.2004
09:47
[137]

lo0ol [ Jónior ]

robic strony www dopiero zaczynam i mam problem, mam nadzieje ze pomozecie otoz to..... chce wstawic tabelke w miejsce pod kreska nad ktora jest zegar (srodek strony) jak by ktos mogl wstawic i podac mi kod to byl bym wdzieczny :-)

kod strony:
<html>
<head>
<title>eXtreme Killaz clan page</title>

<style>
a ‹ text-decoration: none ›
A:hover ‹ text-decoration: none; color: #FFFFFF›</style>

<style>
.drop ‹ position: absolute; width: 3; filter: flipV(), flipH(); font-size: 40; color: blue›
</style>
</head>

<body bgcolor="#000000" text="#000000" link="#000000" vlink="#000000" alink="#000000">

</head>

<body link="#000000" vlink="#000000" alink="#000000">
<body background="black_line.jpg" link="#000000" vlink="#000000" alink="#000000">
<p align="center">
<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse" bordercolor="#000000" width="616"

id="AutoNumber1" height="609">
<tr>
<td width="100%" height="609">
<table border="2" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse" bordercolor="#000000" width="100%"

id="AutoNumber2" height="12">
<img border="0" src="graficzka.jpg" width="625" height="140"><br><tr>
<td width="107" height="490" bgcolor="#515151"><b>
<font face="Comic Sans MS" size="2">&nbsp;</font><font face="Comic Sans MS" color="#ffffff"

size="2"><style="text-decoration: none"><a href="index2.htm">Home</a></font><a style="text-decoration: none"

href="index.htm"></font></a><font face="Comic Sans MS" size="2"><br>
&nbsp;</font><font face="Comic Sans MS" color="#ffffff" size="2"><a style="text-decoration: none" href="onas.htm">O
nas</a></font><a style="text-decoration: none" href="index.htm"></font></a><font face="Comic Sans MS" size="2"><br>
&nbsp;</font><font face="Comic Sans MS" color="#ffffff" size="2"><a style="text-decoration: none"

href="sklad.htm">Sklad</a></font><a style="text-decoration: none" href="index.htm"></font></a></b><br>
<b><font face="Comic Sans MS" size="2">_____________</font></b><br>
<b><font face="Comic Sans MS" size="2">&nbsp;<a href="bitwy.htm">Bitwy</a><br>
&nbsp;<a href="server.htm">Server</a><br>
&nbsp;<a href="regulamin.htm">Regulamin</a><br>
&nbsp;<a target="_blank" href="_blank">Forum</a><br>
_____________<br>
&nbsp;<a href="download.htm">Download</a><br>
&nbsp;<a href="galeria.htm">Galeria</a><br>
_____________<br>

<a href="wyzwij.htm">Wyzwij nas</a><br>

<a href="dolacz.htm">Dolacz do nas</a><br>
_____________<br>


</center><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br>
</font></b></td>
<td width="395" height="490">
<p align="center"><font face="Arial Black" size="2" color="#FFFFFF">
<font color=red>BITWY</font><br>________________________________________</font><font face="KidTYPEPaint" size="4"

color="#FFFFFF"><br>
Witaj na stronie klanu<br>
</font><b><font face="EraserDust" size="4" color="#FFFFFF"><font color=white>]</font><font color=red>=</font><font

color=white>[</font><font color=red>eXtreme Killaz</font><font color=white>]</font><font color=red>=</font><font

color=white>[</font> </font></b><font color="#FFFFFF"><font size="4" face="EraserDust"><b><br>
Jest godzina: <script language=Javascript1.2>
// verander hieronder de kleur font en grootte van het klokje
var tags_before_clock = "<font face='arial' size='2' color='#99FF00'><b> "
var tags_middle_clock = ""
if(navigator.appName == "Netscape") ‹
document.write('<layer id="clock"></layer><br>');

if (navigator.appVersion.indexOf("MSIE") != -1)‹
document.write('<span id="clock"></span>');

function upclock()‹
var dte = new Date();
var hrs = dte.getHours();
var min = dte.getMinutes();
var sec = dte.getSeconds();
var col = ":";
var spc = " ";
var com = "";
if (hrs == 0) hrs=12;
if (min<=9) min="0"+min;
if (sec<=9) sec="0"+sec;
if(navigator.appName == "Netscape") ‹
document.clock.document.write(tags_before_clock+hrs+col+min+col+sec+tags_middle_clock+day+com+spc);
document.clock.document.close();

if (navigator.appVersion.indexOf("MSIE") != -1)‹
clock.innerHTML = tags_before_clock+hrs+col+min+col+sec+tags_middle_clock+com+com+spc;


setInterval("upclock()",200);
</script><br>
</b></font><b>
<font size="2" face="Arial Black">_______________________________</font></b></font><font face="Arial Black" size="2"

color="#FFFFFF">_____</font><font face="EraserDust" size="4"><br>

<td width="467" valign="top" bgcolor="#2F2B28">
hspace=5></td><td align=left><strong>Wars</strong><br /><span

class="style1"></span></td></tr></table></p>
<table border=0 cellpadding=2 cellspacing=2><tr

class=warsnag><<td><b>bla</b></td><td><b>bla</b></td><td><b>bla</b></td><td><b>bla</b></td><td><b>bla</b></td><td><b>bla</b><

/td></tr><td><b>10</b></td><td>ble</td><td>ble</td><td>ble</td><td><font

color=#5566FF>1</font></td><td>ble</td></tr></td></tr></table> </td>

</td>
</tr>
</table>
</tr>
</table>



<p><br>
<br>
<br>
<br>
<br>
&nbsp;</p>
<p align="center">
</p>
<p align="center">
<p align="center"><br>
</font></td>
<td width="114" height="490" bgcolor="#515151">
<p align="center">RtCW links<br>
<br>
<a href="https://www.freewebs.com/crak/" target="https://www.freewebs.com/crak/">‹‹CRAK››</a><br>
<br>
<a href="https://www.wolfservers.co.nr/" target="https://www.wolfservers.co.nr/">=|THC|=</a><br>
<br>
<a href=" https://www.rtcwdogclan.tk/" target=" https://www.rtcwdogclan.tk/">(DOG)</a><br>
<br>
<a href="https://mgclansite.altervista.org/" target="https://mgclansite.altervista.org/">[>MG<]</a><br>
<br>
<a href="https://www.sol-rtcw.de/" target="https://www.sol-rtcw.de/">(SOL)</a><br>
<br>
<a href="https://www.rtcwulclan.cjb.net/" target="https://www.rtcwulclan.cjb.net/"> (UL)</a><br>
<br>
<a href="https://www.awclan.com/" target="https://www.awclan.com/"> (AW)</a><br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br> <br>
<br>
<br>
<br> <br>
<br>
<br>
<br>
<br><br><br>
<br>
<br>
</td>
</tr>
</table>
<table border="2" bordercolor="#515151" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse" width="625"

id="AutoNumber7" height="21">
<tr>
<td width="100%" bgcolor="#515151" height="21" >
<p align="center"><font face="Comic Sans MS" color="#CCFB13" size="2">©
<br>
</font><b></td>
</tr>
</table>
</td>
</tr>
</table>
</p>

</body>

</html>


kod tabelki:


<head>

<style type="text/css">
<!--
body ‹
background-color: #000000;
margin-left: 0px;
margin-top: 0px;
margin-right: 0px;
margin-bottom: 0px;

td ‹
font-family: Tahoma, Arial, Helvetica, sans-serif;
font-size: 12px;
color: #FFFFFF;


</style>


<td width="50" valign="top" bgcolor="#2F2B28">
hspace=5></td><td align=left><strong>Wars</strong><br /><span

class="style1"></span></td></tr></table></p>
<table border=0 cellpadding=2 cellspacing=2><tr

class=warsnag><td><b>#</b></td><td><b>bla</b></td><td><b>bla</b></td><td><b>bla</b></td><td>

<b>bla</b></td><td><b>bla</b></td><td><b>bla</b></td></tr><td><b>10</b></td><td>ble</td><td>

ble</td><td>ble</td><td><font color=#5566FF>1</font></td><td><font

color=#5566FF>1</font></td><td>ble</td></tr></td></tr></table> </td>

</td>
</tr>
</table> <p>  </p> </td>
</tr>
<tr>

</tr>
</table>
</div>
</body>



chce zeby ta tabelka znalazla sie pod zegarkiem pod kreska POMOCY :-(

28.07.2004
09:50
[138]

lo0ol [ Jónior ]

zly kod strony ;/ tutaj jest dobry:


<html>
<head>
<title>eXtreme Killaz clan page</title>

<style>
a ‹ text-decoration: none ›
A:hover ‹ text-decoration: none; color: #FFFFFF›</style>

<style>
.drop ‹ position: absolute; width: 3; filter: flipV(), flipH(); font-size: 40; color: blue›
</style>
</head>

<body bgcolor="#000000" text="#000000" link="#000000" vlink="#000000" alink="#000000">

</head>

<body link="#000000" vlink="#000000" alink="#000000">
<body background="black_line.jpg" link="#000000" vlink="#000000" alink="#000000">
<p align="center">
<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse" bordercolor="#000000" width="616" id="AutoNumber1" height="609">
<tr>
<td width="100%" height="609">
<table border="2" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse" bordercolor="#000000" width="100%" id="AutoNumber2" height="12">
<img border="0" src="graficzka.jpg" width="625" height="140"><br><tr>
<td width="107" height="490" bgcolor="#515151"><b>
<font face="Comic Sans MS" size="2">&nbsp;</font><font face="Comic Sans MS" color="#ffffff" size="2"><style="text-decoration: none"><a href="index2.htm">Home</a></font><a style="text-decoration: none" href="index.htm"></font></a><font face="Comic Sans MS" size="2"><br>
&nbsp;</font><font face="Comic Sans MS" color="#ffffff" size="2"><a style="text-decoration: none" href="onas.htm">O
nas</a></font><a style="text-decoration: none" href="index.htm"></font></a><font face="Comic Sans MS" size="2"><br>
&nbsp;</font><font face="Comic Sans MS" color="#ffffff" size="2"><a style="text-decoration: none" href="sklad.htm">Sklad</a></font><a style="text-decoration: none" href="index.htm"></font></a></b><br>
<b><font face="Comic Sans MS" size="2">_____________</font></b><br>
<b><font face="Comic Sans MS" size="2">&nbsp;<a href="bitwy.htm">Bitwy</a><br>
&nbsp;<a href="server.htm">Server</a><br>
&nbsp;<a href="regulamin.htm">Regulamin</a><br>
&nbsp;<a target="_blank" href="_blank">Forum</a><br>
_____________<br>
&nbsp;<a href="download.htm">Download</a><br>
&nbsp;<a href="galeria.htm">Galeria</a><br>
_____________<br>

<a href="wyzwij.htm">Wyzwij nas</a><br>

<a href="dolacz.htm">Dolacz do nas</a><br>
_____________<br>
</center><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br>
</font></b></td>
<td width="395" height="490">
<p align="center"><font face="Arial Black" size="2" color="#FFFFFF">
<font color=red>BITWY</font><br>________________________________________</font><font face="KidTYPEPaint" size="4" color="#FFFFFF"><br>
Witaj na stronie klanu<br>
</font><b><font face="EraserDust" size="4" color="#FFFFFF"><font color=white>]</font><font color=red>=</font><font color=white>[</font><font color=red>eXtreme Killaz</font><font color=white>]</font><font color=red>=</font><font color=white>[</font> </font></b><font color="#FFFFFF"><font size="4" face="EraserDust"><b><br>
Jest godzina: <script language=Javascript1.2>
// verander hieronder de kleur font en grootte van het klokje
var tags_before_clock = "<font face='arial' size='2' color='#99FF00'><b> "
var tags_middle_clock = ""
if(navigator.appName == "Netscape") ‹
document.write('<layer id="clock"></layer><br>');

if (navigator.appVersion.indexOf("MSIE") != -1)‹
document.write('<span id="clock"></span>');

function upclock()‹
var dte = new Date();
var hrs = dte.getHours();
var min = dte.getMinutes();
var sec = dte.getSeconds();
var col = ":";
var spc = " ";
var com = "";
if (hrs == 0) hrs=12;
if (min<=9) min="0"+min;
if (sec<=9) sec="0"+sec;
if(navigator.appName == "Netscape") ‹
document.clock.document.write(tags_before_clock+hrs+col+min+col+sec+tags_middle_clock+day+com+spc);
document.clock.document.close();

if (navigator.appVersion.indexOf("MSIE") != -1)‹
clock.innerHTML = tags_before_clock+hrs+col+min+col+sec+tags_middle_clock+com+com+spc;


setInterval("upclock()",200);
</script><br>
</b></font><b>
<font size="2" face="Arial Black">_______________________________</font></b></font><font face="Arial Black" size="2" color="#FFFFFF">_____</font><font face="EraserDust" size="4"><br>




<p><br>
<br>
<br>
<br>
<br>
&nbsp;</p>
<p align="center">
</p>
<p align="center">
<p align="center"><font color="#FFFFFF"><a href="newsowpl.htm" target="newsow.htm">
<font color="#FFFFFF">Wiecej news'ow &gt;&gt;&gt;</font></a></font><br>
</font></td>
<td width="114" height="490" bgcolor="#515151">
<p align="center">RtCW links<br>
<br>
<a href="https://www.freewebs.com/crak/" target="https://www.freewebs.com/crak/">‹‹CRAK››</a><br>
<br>
<a href="https://www.wolfservers.co.nr/" target="https://www.wolfservers.co.nr/">=|THC|=</a><br>
<br>
<a href=" https://www.rtcwdogclan.tk/" target=" https://www.rtcwdogclan.tk/">(DOG)</a><br>
<br>
<a href="https://mgclansite.altervista.org/" target="https://mgclansite.altervista.org/">[>MG<]</a><br>
<br>
<a href="https://www.sol-rtcw.de/" target="https://www.sol-rtcw.de/">(SOL)</a><br>
<br>
<a href="https://www.rtcwulclan.cjb.net/" target="https://www.rtcwulclan.cjb.net/"> (UL)</a><br>
<br>
<a href="https://www.awclan.com/" target="https://www.awclan.com/"> (AW)</a><br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br> <br>
<br>
<br>
<br> <br>
<br>
<br>
<br>
<br><br><br>
<br>
<br>
</td>
</tr>
</table>
<table border="2" bordercolor="#515151" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse" width="625" id="AutoNumber7" height="21">
<tr>
<td width="100%" bgcolor="#515151" height="21" >
<p align="center"><font face="Comic Sans MS" color="#CCFB13" size="2">©
<br>
</font><b></td>
</tr>
</table>
</td>
</tr>
</table>
</p>

</body>

</html>

28.07.2004
10:31
[139]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, moze po prostu wstaw tam tabelke i po klopocie ?? Wiesz takie tagi <table></table> :)

Poza tym kod twojej strony ma sporo bledow:
- uzywasz czcionek nie wystepujacych standartowo nawet w Windowsie
- blednie uzywasz tagow (np. <style=...>)
- uzywasz starych tagow, nie wystepujacych w HTML 4.01
- brak zapisow META
- brak deklaracji <!DOCTYPE>

Poza tym:
- staraj sie nie uzywac struktur typu: <br><br><br>...<br><br> :)
- linie lepiej wprowadzac za pomoca taga <hr> z odpowiednio ustawionym stylem
- zegarek cos ci nie tyka :) (tak w zasadzie to sie nawet nie pojawia)
- kod masz strasznie zagmatwany, trudno sie polapac co jest co i do czego nalezy :/

28.07.2004
10:48
[140]

lo0ol [ Jónior ]

jak wstawiam tabelke to prawe menu sie rozszrza chociaz miejsce zostaje
zegarek u mnie dziala
no i to tyle ;]

28.07.2004
10:56
[141]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Heh, strony pisze sie nie dla siebie ale dla innych, ja ci tylko zwrocilem uwage ze u mnie nie dziala zarowno na Operze jak i na IE. Nie chce mi sie go ogladac zeby zobaczyc co w nim jest nie tak :)

A oto przerobiony fragment kodu z dodana tabelka, ktora wyswietla sie tam gdzie chciales :/ :

setInterval("upclock()",200);
</script><br>
</b></font><b>
<font size="2" face="Arial Black">_______________________________</font></b></font><font face="Arial Black" size="2" color="#FFFFFF">_____</font><font face="EraserDust" size="4"><br>
<br>
<table width='390' border='1'>
<tr>
<td>tabelka</td>
</tr>
</table>

<p><br>
<br>
<br>
<br>
<br>
&nbsp;</p>
<p align="center">

28.07.2004
12:50
[142]

wi3dzmin [ Konsul ]

lo0ol - niezgodność strony z innymi przeglądarkami jest cholerenie poważnym problemem, niestandardowe czcionki nie będą wyświetlane na innych komputerach... a to oznacza ze zamiast misternych literek zobaczą wielkie "kulfony" które dodatkowo mogą "rozerwać" stronę, a źle napisany kod spowalnia stronę i jest przyczyną "wykrzaczeń" na wielu przeglądarkach... nie ignoruj użytkowników Opery... jest nas coraz więcej :D

28.07.2004
15:01
[143]

hotDog [ Outsider ]

bukers --> To wszystko zrobisz we Flashu. Html nie ma takich znaczników do kontroli multimediów. Albo wstawisz np. format RealPlayer, QuickTime itd.

Co nie co o tym masz tutaj:

30.07.2004
21:21
[144]

lord_KaT [ Pretorianin ]

Poszukuje kodu php dotyczacego wstawienia pliku html tekstu itp do dostepnej stronki. Nie wiem jak to po polsku nazwac :) . Mam juz 2 wersje tego lecz obie mi nie dzialaja :(
Chodzi mi o cos w tym stylu z dokladna instrukcja co gdzie wstawic bi nie znam sie na php :

<? if(!isset($plik)) ‹ $plik="index";
› if(file_exists("moje_artykuly/$plik.inc")) ‹
include "moje_artykuly/$plik.inc";

30.07.2004
22:49
[145]

wi3dzmin [ Konsul ]

lord_KaT <--nie wiem do końca o co ci hcodzi ... chcesz na konkretnej stronie wstawić tekst z konkretnego pliku?
no to łap kod :)
---------------------------------------------------------------------------------------
<? include("sciezka do pliku.txt") ?>
----------------------------------------------------------------------------------------
długie no nie? :) ten kodzik wstawiasz tam gdize ma być tekst :)
jeżeli chcesz aby po kliknięciu na linka wstwiał się jakiś tekst na tej samej stronie to już trzeba zrobić odnośniki
-------------kod odnośnika--------------------------------------
<a href="index.php?plik=glowna.txt">Strona glowna</a>
----------------------------------------------------------------------
To jest odnośnik który musisz wstawić na stronie index.php, glowna.txt to nazwa pliku z tekstem do wstawienia
-------------------kod strony index.php---------------------------------
<?
if(!isset($_GET['plik']))

$plik = $_GET['plik'];


30.07.2004
22:51
[146]

wi3dzmin [ Konsul ]

Kurna enter mi sie wcisnął, jeszcze raz....

lord_KaT <--nie wiem do końca o co ci hcodzi ... chcesz na konkretnej stronie wstawić tekst z konkretnego pliku?
no to łap kod :)
---------------------------------------------------------------------------------------
<? include("sciezka do pliku.txt") ?>
----------------------------------------------------------------------------------------
długie no nie? :) ten kodzik wstawiasz tam gdize ma być tekst :)
jeżeli chcesz aby po kliknięciu na linka wstwiał się jakiś tekst na tej samej stronie to już trzeba zrobić odnośniki
-------------kod odnośnika--------------------------------------
<a href="index.php?plik=glowna.txt">Strona glowna</a>
----------------------------------------------------------------------
To jest odnośnik który musisz wstawić na stronie index.php, glowna.txt to nazwa pliku z tekstem do wstawienia
-------------------kod strony index.php---------------------------------
<?
if(!isset($_GET['plik']))

$plik = default.txt

else

$plik = $_GET['plik'];

include($plik);
?>
---------------------------------------------------------
powyższy kod umieszczasz w miejsu gdzie ma się wyświetlić treść dołączanego pliku :) jak czegoś nie kumasz to pisz, i pamiętaj żeby zmienić ‹ na SHIFT + [ itp :)

30.07.2004
23:25
[147]

lord_KaT [ Pretorianin ]

Dzieki ..wlasnie o to mi chodzilo :) thx ... domyslam sie ze jes to banalne dla was pytanie z podstwaw php sry za nie lecz nie chce mi sie czytac kompedium 300 stron tym bardziej z pc-ta :)

31.07.2004
18:21
smile
[148]

Malmes [ Centurion ]

Siema zainstalowalem PsNews ale nie wiem jak zmienic atrubuty plikow na 666 i 777, jak to zmienic

z gory dzieki

31.07.2004
18:42
[149]

fanlegii79 [ Konsul ]

malmes -> chmod 666 plik

31.07.2004
21:13
[150]

wi3dzmin [ Konsul ]

hmm to zalezy jakiego programu uzywasz :0 w Total Comanderze zaznaczasz plik i wybierzasz Plik\Zmień atrybuty i ustwiasz :)

03.08.2004
17:14
[151]

Kubx [ Chorąży ]

Mam pytanie: Jak zrobić zabespieczenie na strone?? Chodzi mi o to że gdy sie strona otwiera to żeby sie pojawiało takie okienko co tam trzeba wpisać hasło i urzytkownika.

03.08.2004
17:17
[152]

loczek82 [ Disco Bear ]

Zna ktos jakąś stronę z fajnymi darmowymi layoutami??

03.08.2004
18:31
[153]

hotDog [ Outsider ]

Kubx --> możesz to zrobić w JavaScript (nie polecam, bo małoefektywne) oraz w PHP za pomocą sesji i po sprawie :-)

loczek82 --> ja osobiście nie znam.. nie korzystam, ale wejdź na google i wpisz "free, layout" lub "layout, za darmo" itp

03.08.2004
18:35
[154]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kubx => Do tego wystarcza dwa pliki :) Jeden to .htaccess o takiej zawartosci:

AuthName "Nazwa zabezpieczonej strefy"
AuthType Basic
AuthUserFile pelny_adres_do_pliku_.htpasswd
Require valid-user

oraz plik .htpasswd:
login:zakodowane_haslo

Haslo mozesz sobie zakodowac np. na stronie: https://www.euronet.nl/~arnow/htpasswd/

I pamietaj, adres do pliku .htpasswd w pliku .htaccess jest pelna sciezka w systemie serwera, a nie URLem do tego pliku. Na serwerach unixowych sciezki te maja postac home/httpd/.../twoja_strona/.htpasswd.

03.08.2004
19:07
[155]

Kubx [ Chorąży ]

to jest tylko do php czy html też??

03.08.2004
19:16
[156]

Kubx [ Chorąży ]

Mi dokładnie chodzi o takie coś:

03.08.2004
19:44
[157]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kubx => To co ja podalem nie ma zadnego zwiazku z HTMLem ani z PHP. Jest to system autentykacji serwerow apache. I oczywiscie wymaga serwera apache aby dzialalo :)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-08-03 19:45:33]

03.08.2004
20:02
[158]

M-Hunter [ The Jester Race ]

Co o tym sądzicie ? Logo jeszce muszę poprawić, nie wiem za bardzo co w nim umieścić, ale jakoś to będzie :P

03.08.2004
23:03
[159]

M-Hunter [ The Jester Race ]

Nowe logo :)

04.08.2004
00:23
[160]

M-Hunter [ The Jester Race ]

Ok, oto ostateczna wersja, już trochę w HTML. Liczę, że juro pojawią się jakieś opinie !

04.08.2004
00:24
[161]

M-Hunter [ The Jester Race ]

zapomniałem linka

04.08.2004
12:38
smile
[162]

hotDog [ Outsider ]

Jak dla mnie to tam nie ma jeszcze nic do oceniania :-)

04.08.2004
16:45
[163]

Kubx [ Chorąży ]

jeszcze jedno pytanie dotyczące tego zabespieczenia: Czy trzeba coś wpisać do źródła strony żeby to działało??

04.08.2004
17:53
[164]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kubx => Nie. Tego typu zabezpieczenie nie ma nic wspolnego z zawrtoscia chronionego katalogu :) Mozesz trzymac tam co chcesz. To po prostu nie strona a serwer prosi o autentykacje :)

04.08.2004
19:06
smile
[165]

reds23 [ redsov ]

kto zna jakies dobre POLSKIE www o forum PHPBB tylko dzialajace a nie w przebudowie ;)
tak jak np. www.phpbb.pl :]

04.08.2004
19:08
[166]

reds23 [ redsov ]

uppsss. ... sorki juz dziala ;)
ale zna ktos innne ??

06.08.2004
22:14
[167]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Przyszlo mi do zabawy z HTML 4.01 Strict :D No i potrzeba mi rad fachowcow :P Potrzebuje wycentrowac tabele (dotychczas korzystalem z taga <center>) no i mam z tym problem :P Nie znam za bardzo styli CSS, wiec mam problem ze znalezieniem odpowiednich. Licze na pomoc :)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-08-06 22:15:04]

06.08.2004
22:43
smile
[168]

hotDog [ Outsider ]

a może skorzystaj z <div></div> lub <span></span> ? :-)

albo poszukaj czegoś tutaj:

lub na www.w3.org :-)

06.08.2004
22:50
[169]

wi3dzmin [ Konsul ]

Drak'kan <- skorzystaj ze strony podanej przez hotDoga (tej w linku) ja z niej nauczyłem się CSS :)

08.08.2004
10:17
[170]

wi3dzmin [ Konsul ]


Hej
co zrobić aby po kliknięciu na linka wyskoczyło mi okienko bez suwaków o określnych wymiarach i z konkretnym plikiem w środku ?:)
Chodzi oczywiście o java scrip :)

08.08.2004
10:22
smile
[171]

hotDog [ Outsider ]

Hi, a tak:

<a href='javascript:window.open("jakas_strona.html", "", "menubar=no, toolbars=no, statusbar=no, top=100, left=100, width=300, height=500");'>Otwórz link</a>

1 to nazwa pliku (może to być też *.jpg), 2 to ramka (ewentualnie), 3 to parametry dodatkowe.

:-)

08.08.2004
10:33
[172]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

2 to nie do konca ramka, chociaz po dluzszym zastanowieniu dziala podobnie :) Tu chodzi po prostu o nazwanie okna, zeby moc sie w razie czego do niego pozniej odwolac :)

08.08.2004
11:07
smile
[173]

hotDog [ Outsider ]

Drak'kan --> no to też właśnie miałem na myśli :-)

08.08.2004
12:27
[174]

wi3dzmin [ Konsul ]

Hehe dzięki, w sumie działa ale zrobiłem to w inny sposób (prawde mowiac skrypt "pożyczyłem" z innej strony :)

To między <head></head>

<SCRIPT language=javascript>

function popUp(page, width, height,name) ‹
leftPos = screen.width-800;
windowprops = "height="+height+",width="+width+",left="+leftPos+",location=no,scrollbars=no,menubars=no,toolbars=no,resizable=no,top=50";
var newWindow = window.open(page, name, windowprops);
newWindow.creator = self;

</SCRIPT>

A to już link :)

<a href=\"javascript:popUp('view-profile.php?id=".$kom[1]."',440,400,'Dane')\">

08.08.2004
23:07
smile
[175]

SULIK [ olewam zasady ]

mam takie pytanie:
jak zrobic to aby moc sobie posortowac danne w przykladowo takiej tabelce jak podana jest w linku ??
https://nomaniekozoki.kgb.pl/admin.php?op=ip

chodzi mi o to ze:
jak klikne np. na: IP to mi posortuje wg. ip, a jak na czas odwiedzin to mi posortuje wg. czasu odwiedzin :)

jak wam to cos pomoze to oto kod tej tabelki:

---------start kodu--------------

$sciezka = "ip.dat";

if (file_exists($sciezka))

$id = file($sciezka);
echo '<center><table class=fieldsetgc width=500 border=0><tr><td width=33%>IP</td><td width=33%>Kto to?</td><td width=33%>Czas odwiedzin</td></tr>';

for ($n=0; $n<count($id); $n++)

$t = $id[$n];
$kom = explode("|", $t);

$n1 = $n + 1;

$kogo = $kom[0];

$kogo = str_replace("192.168.0.190", "Sulik", $kogo);

$time2 = time() - $kom[1];

$time2 = str_replace("-", "", $time2);

$size = $time2;
$typ = array("sekund(y)", "minut(y)", "godzin(y)");
$i = 0;
while($size > 60) ‹
$size = round($size/60, 2);
$i++;

$size .= " ".$typ[$i];

echo '<tr><td class=fieldsetg><a href="https://ripe.net/perl/whois?form_type=simple&full_query_string=&searchtext='.$kom[0].'&do_search=Search" target="_blank">'.$kom[0].'</a></td><td class=fieldsetg>'.$kogo.'</td><td class=fieldsetg>'.$size.' temu</td></tr>';


echo "<br></table>";


--- stop kodu ----

09.08.2004
09:47
[176]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, troche sie polapac w tym kodzie nie moge :P Po pierwsze musisz miec wszystko w z miennej tablicowej, najlepiej dwuwymiaroiwej, np:

Array (
Array ( ip, czas ),
Array ( ip, czas ),
Array ( ip, czas ),
)

Potem za pomoca parametru w adresie strony przekazujesz wedlug czego ma sortowac. No i teraz potrzebujesz jedynie funkcji sortujacej oraz funkcji usort() :)

Funkcja sortujaca w tym przypadku bedzie: (zakladam ze ta tablica dwuwymiarowa bedzie $tab)
- dla sortowania wedlug IP:

function cmp ($a, $b) ‹
return strcmp($a[0], $b[0]);

usort($tab, "cmp");
reset($tab);

- dla sortowania wedlug czasu:

function cmp ($a, $b) ‹
return strcmp($a[1], $b[1]);

usort($tab, "cmp");
reset($tab);

Mniej wiecej cos takiego :) Oba sortowania dajesz albo do ifow albo do switcha ze zmienna przechowujaca jak ma sortowac :)

09.08.2004
13:34
smile
[177]

SULIK [ olewam zasady ]

ehh dzieki, poki co nie bardzo wiem jak to zastosowac ale pomysle nad tym potem :)

09.08.2004
23:01
[178]

M-Hunter [ The Jester Race ]

Siema. Czy zakodowane hasło z phpbb, które wyciągnąłem z bazy danych mogę przekonwenterować na normalne hasło ? istnieje taka możliwość, czy nie ? czekam na odpowiedź !

09.08.2004
23:02
[179]

M-Hunter [ The Jester Race ]

Siema. Czy zakodowane hasło z phpbb, które wyciągnąłem z bazy danych mogę przekonwenterować na normalne hasło ? istnieje taka możliwość, czy nie ? czekam na odpowiedź !

10.08.2004
00:07
[180]

hotDog [ Outsider ]

Raczej nie :-/ PHP koduje tylko w jedną stronę.

10.08.2004
09:48
[181]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

M-Hunter => Po pierwsze phpBB nie koduje a hashuje haslo. Roznica jest taka, ze hashowanie jest nieodwracalne. Przynajmniej nie ma skryptu do tego, bo jak wiadomo wszystko da sie rozdkodowac czy odhashowac. Kwestia tylko czasu. PhpBB hashuje za pomoca funkcji md5() i nie da sie tego odhashowac :)

10.08.2004
11:02
[182]

SULIK [ olewam zasady ]

no dobra ale jak hashuje w jedna strone to musi przeciez to jakos odhashowac przy logowaniu

10.08.2004
11:05
[183]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SULIK => Nie :) Podczas logowania porownywane jest zahashowane haslo z bazy i zahashowane haslo, ktore wpisales. Nie ma mozliwosci odhashowania tego hasla (no chyba ze logowanie ma zajac kilka lat :D).

10.08.2004
15:31
smile
[184]

M-Hunter [ The Jester Race ]

Czyli nie ma takiej możliwości ? Szit !

10.08.2004
22:09
[185]

SULIK [ olewam zasady ]

w takim razie jest mozliwosc :)
Brut Force :)

czyli jak Drak'kan napisal moze zajac to kilka dni :)

10.08.2004
22:15
[186]

SULIK [ olewam zasady ]

errata zamiast dni mialem napisac miesiedzy lub tygodni :), ale dni tez jezeli ma sie szybki procek i duzo czasu i Luck na +11 :)

ale lat to chyba jednak przesada :)

11.08.2004
09:35
[187]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SULIK => To jest hashowane przy pomocy 128 bitowego "klucza" (trudno tu mowic o kluczu), wiec nie zakladalbym sie :)

11.08.2004
10:34
[188]

Regis [ ]

Jak chcesz "zgadnac" takie haslo metoda brute force, to uzbroj sie w cierpliwosc - jak haslo ma do 8 znakow, to moze w rok sie wyrobisz, chociaz watpie. Jak jest dluzsze - zapomnij :P

11.08.2004
10:50
[189]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Tak, to moglby byc pewien klopot :) Liczac skromnie (40 znakow na jedno miejsce [litery+cyfry+kilka znakow]) daje nam to ok. 6,500,000,000,000 kombinacji :) Troche ich sporo. Jesli chcialby wyrobic sie w rok, komp musialby przerabiac okolo 12 mln (!) kombinacji na minute. A to chyba za duzo dla zwyklych pecetow :)

12.08.2004
13:17
[190]

M-Hunter [ The Jester Race ]

Czyli jakbym użył jakiegoś programu, wyjechał na roczne wakacje, to po powrocie bym to miał ? fajnie :D

12.08.2004
14:14
[191]

fanlegii79 [ Konsul ]

jest taki progs "john the ripper password er", piecio literowe haslo zlozone z liter walnal mi w minute chyba. Haslo bylo slownikowe ale nie kupowalem zadnych slownikow wiec nie wiem czy bylo w jakims podstawowym slowniku, czy jakos mialem fart, haslo bylo zaszyfrowane przez apache 1.3 htaccess.

12.08.2004
14:21
[192]

M-Hunter [ The Jester Race ]

Co to są tablice i łańcuchy ?

12.08.2004
17:17
[193]

hotDog [ Outsider ]

Łańcuch to po prostu ciąg znaków np. $ciag = "To jest cią z liter: ABCdefDALŻLĄ"; lub $ciag = "To jest ciąg z cyfr: 1219847231" itp. Można też używać ' ' zamiast " ".

Tablica to zbiór ciągów w określonym porządku np. $tablica = array("Jeden", "Dwa", "Trzy", "Cztery");

odwołujesz się do nich w ten sposób:

$tablica[0]
$tablica[1]
$tablica[2]
$tablica[3]

pamiętaj, że w tablicy indeksuję się od ZERA "0" a nie od 1. Więc jeśli chcesz odczytać pierwszy element w tablicy to wpisujesz $tablica[0] a nie $tablica[1] bo to już jest 2 element.

w php wpisując takie coś:

<?php
echo $tablica[2];
?>

otrzymasz:

Trzy


a teraz mix :-)

<?php
$ciag = 'Mój wybrany element z tablicy to: ';
echo $ciag.$tablica[2];
?>

tutaj masz:
$ciag - zmienna z ciągiem znaków
echo... - tutaj wyświetlasz ten ciąg i łączysz go za pomocą kropki z wynikiem talicy $tablica[2]

efekt:

Mój wybrany element z tablicy to: Trzy


mam nadzieję, że nie popełniłem żadnych błędów :-)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-08-12 17:17:24]

12.08.2004
17:48
[194]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

fanlegii79 => Jesli haslo zostalo zaszyfrowane i na dodatek bylo to slowo ze slownika to sie nie ma co dziwic, ze tak szybko poszlo (musialo na dodatek byc na poczatku slownika :)). Poza tym szyfrowanie jest latwiejsze do rozkodowania niz hashowanie. Sprobuj mu dac haslo skladajace sie z losowo wybranych liter i cyfr, to zobaczymy ile mu to zajmie. Nawet nad 5 znakowym bedzie sie sporo glowil (bo slownik juz mu tu nie pomoze :)).

hotDog => W sumie to z waznych informacji nie pominales niczego :) Ja dodam jeszcze ze w PHP mozna w tablicach przypisywac wartosci do konkretnych kluczy (ktore tez sobie wybierasz). Np.

$tab = array (
"jeden" => 1,
"dwa" => 2,
"trzy" => 3,
);

Teraz odwolujac sie do niej poprzez zapytanie: $tab["dwa"] otrzymasz wynik 2 :) Tak mi sie to akurat nasunelo, z uwagi iz ostatnio czesto z tego korzystam (aktualnie przy oznaczaniu uprawnien dla subfor w moim module forum w CMSie ktorego tworze :) Zabawy z tym co nie miara. Od paru godzin sie z tym bawie (z uprawnieniami :)).

13.08.2004
12:02
[195]

M-Hunter [ The Jester Race ]

Dzięki ;] Trochę mi rozjaśniliście sprawę :P

13.08.2004
12:07
[196]

M-Hunter [ The Jester Race ]

Jeszcze jedno pytanie : do czego służą te znaki specjalne np. \n i gdzie je się wpisuje ?

13.08.2004
12:19
[197]

M-Hunter [ The Jester Race ]

To dam jeszcze na zapas - elementy tablicy, np. $usr_01[gadu] można wrzucić do formularza i wyedytować ?

13.08.2004
12:47
[198]

hotDog [ Outsider ]

M-Hunter -->

\n to znak nowej lini (inaczej Enter) w HTML uzyskujesz to za pomocą <br>, a w php za pomocą echo "\n\n\n" możesz uzyskać taki efekt jakbyś wpisał 3 razy <br> :-)

jest też funkcja nl2br(); która zamienia wszystkie \n na znacznik <br> z html'a

np. $zmienna = "\n\n\n Coś tam \n\n"; echo nl2br($zmienna); i uzyskasz taki efekt:

<br />
<br />
<br />
Coś tam
<br />
<br />

\t to znak tabulacji (tabulator, klawisz TAB na klawiaturze)

i jest też jeszcze kilka innych ale nie pamiętam w tej chwili :-)

13.08.2004
19:14
[199]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - tak przegladam ktorys raz z kolei ten kod sortujacy co mi podales i nie mam pojecia jak sie za to zabrac :(

mogl by ktos mi napisac bardzo prosty skrypt ktory by sortowal tabelke ?
albo wedlug pierwszej komporki albo wedlug drugiej

13.08.2004
22:04
[200]

M-Hunter [ The Jester Race ]

hotDog > Dzięki ! A jak praktycznie można użyć tego nl2br(); i \n ?

13.08.2004
22:22
[201]

SULIK [ olewam zasady ]

M-Hunter - uzywasz tego np. wtedy gdy zapiszujesz cos do pliku np. za pomoca formularza :)

14.08.2004
01:27
[202]

hotDog [ Outsider ]

Użycie \n i nl2br(); ?

no samym \n można formatować np. tekst.. i używać zamiast <br>

a funkcję nl2br(); używa się głównie tak jak pisał SULIK we formularzach... np. księga gości.. masz pole do wpisania tekstu.. no ale nie wszyscy się znają na html'u i jak ktoś np. będzie chciał zrobić odstęp i wciśnie ENTER a nie będzie wpisywał <br>... Ty to później zapiszesz do TXT lub MySQL, a gdy odczytasz to już tego ENTERA nie będzie.. i gość się wkurzy, bo nie tak miał wyglądać jego wpis.. a gdy użyjesz przy zapisywaniu lub odczytywaniu funkcji nl2br(); wtedy php wstawi znacznik <br /> i ten ENTER wciśnięty przez gościa zostanie uwzględniony przez html'a i tekst będzie tak wyglądał jak chciał tego autor wpisu.

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-08-14 01:28:17]

14.08.2004
03:37
[203]

DeXX. [ mp44 is my destiny ]

mam pytanie, bo dopiero zaczyna zabawe z tworzeniem stronek i nie wiem jak zrobić:
chcę umieścić obrazki na stronie i chce zeby najpierw pokazywaly sie miniaturki a pozniej dopiero w pelnej wielkosci

z gory thx

14.08.2004
08:51
[204]

SULIK [ olewam zasady ]

hotDog - zamiast nl2br() - mozna po porstu uzyc str_replace() - co prawda dluzszy kod, ale tez sie da :)

DeXX.
to musisz miec 2 pliki graficzne :)
1 - ogryginalna wielkosc
2 - miniaturka (mozesz ja wykonac nawet we frontpage)

i teraz kod bedzie wygladal tak:

<a href="adres_obrazka_w_pelnym_wymiarze" target="_blank"><img src="adres_obrazka_w_miniaturze" border=0></a>

i juz :)

14.08.2004
14:14
smile
[205]

hotDog [ Outsider ]

SULIK hehe.. no racja... ale ja to:

zamiast nl2br() - mozna po porstu uzyc str_replace()

napisałbym w ten sposób:

zamiast str_replace(); - można po prostu użyc nl2br();

:-)))))))))))))))))))

właśnie nl2br(); jest napisana tylko po to :-) a str_replace(); używa się zazwyczaj do innych przydatniejszych rzeczy :-) Trzeba dbać, żeby nie obciążać serwerka zbytnio :-)

właśnie w tej mojej książce do php w dziale opisującym najczęstsze błędy programistów jest wymienione pisanie własnych skomplikowanych funkcji, zamiast używania już wbudowanych (są szybsze) - ale jak piszą to wynika głównie z tego, że ludzie nie wiedzą o istnieniu pewnych funkcji, więc najlepiej jest przestudiować manuala od deski do deski... bo okaże się, że to co Ty pisałeś w tydzień jest dostępne w wbudowanych funkcjach php :-)

14.08.2004
14:19
[206]

SULIK [ olewam zasady ]

hotDog - i to mnie wlasnie w php przeraza :)

15.08.2004
18:35
[207]

SULIK [ olewam zasady ]

to co jest ktos chetny do napisania tego skryptu o ktory prosilem troche wyzej ??

16.08.2004
09:11
[208]

sirQwintus [ Generał ]

mam zagwozdke z php moze sobie ktos z tym poradzi ...


<?
//Fukcje do robienia ligi typerów
function liga($kolejka , $typowania)

//Wczytywpanie bazy userów - wszystkich (jak kot¶ w ogóle nietypuje to go i tak doda z 0 punktow)
$ffusr="baza/users/users.ini.php";
$file = file($ffusr);
for ($i=0;$i<count($file);$i++)

$odczyt = explode("||", $file[$i]);
$nicki[]="$odczyt[0]";

//Wczytanie starej bazy do tablicy
$stara=$kolejka-1;
$pliczek="baza/liga/$stara.liga";
$file = file($pliczek);
for ($i=0;$i<count($file);$i++)

$odczyt = explode("||", $file[$i]);
$baza[]="$odczyt[0]||$odczyt[1]||$odczyt[2]||";

//Teraz ładowanie bazy typowań userów w danej kolejce
$plik="baza/typowania/$kolejka.base";
$file = file($plik);
for ($i=0;$i<count($file);$i++)

$odczyt = explode("||", $file[$i]);
$baza2[]="$odczyt[0]||$odczyt[1]||$odczyt[2]||$odczyt[3]||$odczyt[4]||$odczyt[5]||$odczyt[6]||$odczyt[7]||$odczyt[8]||$odczyt[9]||";

$ile=sizeof($baza);
$ile2=sizeof($baza2);
$ile_n=sizeof($nicki);
//Nalpierw rozdzielam tabele poprawnych typowań na zmienne
$tablica = explode("||", $typowania);
$a=$tablica[0];
$b=$tablica[1];
$c=$tablica[2];
$d=$tablica[3];
$e=$tablica[4];
$f=$tablica[5];
$g=$tablica[6];
$h=$tablica[7];
$i=$tablica[8];
//Mam już wyniki pojedynczych meczy teraz dodaje punkty typerom którzy s± już w bazie tworz±c przy okazji now± tablice z wynikimi ligi (bez nowych)
for ($i=0;$i<$ile_n;$i++)

//Teraz rozdzielam każd± linie tablicy na zmienne
$nick=$nicki[$i];
$lol=FALSE;
for ($j=0;$j<$ile;$j++)

if ($baza[$j]==$nick)

$linia1=$j;
$lol=TRUE;


if(!$lol)

$tablica1 = explode("||", $baza[$linia1]);
$old_pozycja=$tablica1[0];
$punkty=$tablica1[2];

else

$tablica1 = explode("||", $baza[$linia1]);
$old_pozycja=$tablica1[0];
$punkty=$tablica1[2];


//Szukanie usera z pierwszej lini po nicku
$lol2=FALSE;
for ($k=0;$k<$ile2;$k++)

if ($baza2[$k]==$nick)

$linia=$k;
$lol2=TRUE;


//Mam już linie z userem teraz dodaje mu punkty i zapiusje wszystko w nowej tablicy
if(!$lol2)

$tablica2 = explode("||", $baza2[$linia]);
$typ_a=$tablica[1];
$typ_b=$tablica[2];
$typ_c=$tablica[3];
$typ_d=$tablica[4];
$typ_e=$tablica[5];
$typ_f=$tablica[6];
$typ_g=$tablica[7];
$typ_h=$tablica[8];
$typ_i=$tablica[9];
//Dodawanie punktów
$nowe_punkty=0;
if ($a==$typ_a)

$nowe_punkty++;

if ($b==$typ_b)

$nowe_punkty++;

if ($c==$typ_c)

$nowe_punkty++;

if ($d==$typ_d)

$nowe_punkty++;

if ($e==$typ_e)

$nowe_punkty++;

if ($f==$typ_f)

$nowe_punkty++;

if ($g==$typ_g)

$nowe_punkty++;

if ($h==$typ_h)

$nowe_punkty++;

if ($i==$typ_i)

$nowe_punkty++;

$wszystkie_punkty=$punkty+$nowe_punkty;

else

$nowe_punkty=0;
$wszystkie_punkty=$punkty+$nowe_punkty;

//Punkty zostały dodane do zmiennej $nowe_punkty
$baza_nowa[]="$nick`$wszystkie_punkty`||$wszystkie_punkty||";

//OK mamy teraz już cał± baze teraz należy j± posortować :D
$nowa_ile=sizeof($baza_nowa);
echo($nowa_ile);
//Zrobie baze z punktami :D
for ($i=0;$i<$nowa_ile;$i++)

echo("$baza_nowa[$i]<br>");

for ($i=0;$i<$nowa_ile;$i++)

$pkt = explode("||", $baza_nowa[$i]);
$punkty[$i]="$pkt[1]";
$wlasciciel[$i]="$pkt[0]";

sort($punkty);
//Mam teraz posortowane punkty :] ale bez wła¶cicieli heheh - teraz szukanie wła¶cicieli :D
//Wydzielam teraz wła¶cicela i punkty
for ($i=0;$i<$nowa_ile;$i++)

$odnajdz = explode("`", $wlasciciel[$i]);
$nicko=$odnajdz[0];
$ptk=$odnajdz[1];
if ($punkty[$i]==$ptk)

$nowa_baza[]="$i||$nicko||$punkty[$i]";


//Powinno być wszystko ok teraz koniec zapis do pliku
$koniec_ile=sizeof($nowa_baza);
for ($i=0;$i<$koniec_ile;$i++)

echo("$nowa_baza[$i]<br>");



?>

16.08.2004
09:42
[209]

wi3dzmin [ Konsul ]


heh wybacz ale nie lubie czytac czyis skryptów, a szczególnie tak długich :) ale innym pewnie by pomogło gdybyś powiedział co jest nie tak. jakieś błędy? komunikaty? coś się dzieje?

16.08.2004
09:48
[210]

sirQwintus [ Generał ]

nie działa - a powinno
i nie moge uchwycic gdzie byk tkwi

16.08.2004
10:02
[211]

sirQwintus [ Generał ]

tzn - dało po 7 punktów każdemu.. od razu.. a tak nie powinno być..

16.08.2004
15:37
[212]

M-Hunter [ The Jester Race ]

Mam kolejne pytanie : czy w php istnieje funkcja do zrobienia miniaturki obrazka ? trzeba koniecznie robić oddzielne obrazki ?

16.08.2004
15:48
smile
[213]

hotDog [ Outsider ]

SULIK --> nie wiem za bardzo o co chodzi Ci z tym sortowaniem.. tabelki? :-)

sirQwintus --> trochę skomplikowany ten kod.. i czy zamiast kilku IF nie byłoby lepiej zastosować CASE ?

M-Hunter --> żeby zrobić miniaturkę trzeba użyć kilku funkcji, i nie trzeba zapisywać pliku, można go stworzyć i wyświetlić w locie - obrazek istnieje od momentu zakończenia skryptu do momentu zamknięcia okna przeglądarki - później po prostu go nie ma :-) Fajnie jest sobie napisać taki skrypt i potem wstawiać taki kod: <img src="pokaz_miniaturke.php?obrazek=obrazek1"> :-)

16.08.2004
16:34
[214]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

mam takie pytanko do szanownej społeczności tego forum ;) wiec zaczynam pisać kolejną strone (zrobiłem ich już około 10), ale jest to pierwsza raczej wazna strona :) i nie moze być na niej zadnych błędów itd. zawsze przystosowywałem strony do rozdz. 800x600 i 1024x768, a teraz problem jest takie, ze trzeba je przystosować do jesio większych rozdz. zeby sie nie rozjeżdzały na wszelki wypadek. No i tu mam pytanko jak Wy to robicie, ze strony chodzą we wszsytkich rodz. nic sie nie rozjeżdza itp. wszsytko mieście sie w tabekach itd. :) i jeszcze jak wygląda sprawa magrinesów ? czy robicie jest w <BODY LEFTMARGIN="x1" RIGHTMARGIN="x2" TOPMARGIN="y1" BOTTOMMARGIN="y2"> czy jakoś inaczej.

i jeszcze jedno jak wykorzystuje sie jakieś funkcje php to zazwyczaj można ja odpalić dopiero wtedy jak umieście sie stronek i plikki na ftp'ie, a czy mozna to pominnąć i robić ze swojego dysq ?

16.08.2004
17:09
[215]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

aaaa i jeszcze to co zrobić zeby strona wyglądała dobrze we wszystkich przeglądarkach :) ?

16.08.2004
17:27
smile
[216]

hotDog [ Outsider ]

hmm... wiesz... jak to się robi, że strona zawsze wygląda tak samo.. no ja nie wiem.. może to kwestia czasu i wprawy.. :-) Stosuj opisywanie obrazków z "width" i "height", a tabelek z "width" i powinno być dobrze, przydatne jet też valign w tabelkach itd. A dużo się nauczysz patrząc na kody innych :-)

ja marginesy określam tak jak napisałeś, ale powinno się to robić w CSS, a nie w znaczniku <body>.

co do PHP - no jasne, że można. Trzeba mieć serwer Apache z php :-) Ktoś tu szczerze polecał Krasnala (to taki pakiet Apache + php + mysql) - możesz sobie to ściągnąć i zainstalować jak każdy inny program, a wtedy Twój komp stanie się serwerem.

.. żeby strona wyglądała tak samo na wszystkich przeglądarkach - hmm.. na wszystkich może nie, ale żeby na większości tak to musi być zgodna ze standardami W3. Poniżej daję Ci linka do Validatora - wpisujesz adres stronki, a on Ci wyświetla wszystkie błędy oraz nieaktualne tagi lub parametry.

16.08.2004
17:38
smile
[217]

hotDog [ Outsider ]

===============================

nowa część:

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.