GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron www [cz. 18]

22.06.2004
16:05
[1]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron www [cz. 18]

Wstęp:

Kacik ten powstal w celu gromadzenia informacji, zapytan, porad, a takze jako miejsce publikacji i oceny witryn stworzonych przez forumowiczow GOL. Wszystko powinno znajdowac sie w jednym miejscu, aby mozna bylo latwiej i przyjemniej odnalezc informacje zwiazane z tworzeniem stron. Liczymy na to, ze kacik bedzie bardzo czesto odwiedzany :)

---------------------------------------------------------

Najczesciej zadawane pytania - FAQ

Na razie pusto :)


NARZĘDZIA WEBMASTERSKIE:

Edytory graficzne - WYSIWYG

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Amaya - www.w3.org/amaya
- Adobe GoLive - www.adobe.com
- Microsoft FrontPage
- Microsoft FrontPage Express
- Pajaczek
- CoffeeCup Free
- Free HTML 6.0
- 1st page 2000

Edytory tekstowe

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Notatnik
- Webmajster
- Pajaczek pro
- Zajaczek
- HotDog Pro
- ezHTML
- NoteTab Light
- Website Pro

Programy do obrobki grafiki i animacji:

- Flash MX
- 3D Flash Animator
- Ulead GIF Animator
- Adobe PhotoShop
- Paint Shop Pro
- GIMP
- Corel Draw

Narzedzia do publikacji stron na serwerach:

- CuteFTp
- Total Commander
- WS_FTP

Spis darmowych serwerow

- https://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=1145

Najlepszy kurs HTML

- https://webmaster.helion.pl/kurshtml/

Ciekawe strony dla webmasterow:

- https://www.me2.pl/
- https://netdesign.beep.pl/projektowanie.shtml
- https://ezhtml.bydnet.com.pl/
- https://www.webhelp.pl/
- https://www.siteql.net/
- https://www.javascript.kom.pl/
- https://www.kess.snug.pl/

Za darmo dla webmasterow

- https://www.4free.pl/
- https://www.ksiegi.emix.net.pl/
- https://www.free4web.pl/

Nasze strony:

wi3dzmin
- https://www.brokilon.aplus.pl

[HNTR]
- https://korn.boo.pl

hotDog
- https://www.lookas.prv.pl/

Quicky
- https://www.tawerna.xt.pl/

SULIK
- https://nomaniekozoki.kgb.pl/


Link do poprzedniej czesci:

22.06.2004
17:16
[2]

Qbaa [ Generał ]

Drak'kan ---> thx4all ;)

22.06.2004
19:41
[3]

donzoolo [ Senator ]

zrobie malego up'a zebym mogl sobie podiwesic :)

22.06.2004
20:32
[4]

HNTR [ Konsul ]

Oto wersja beta laya mojej strony - co o tym sądzicie ?

22.06.2004
20:49
[5]

mesh [ Chorąży ]

mi sie nie podoba

22.06.2004
20:56
[6]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

Potrzebuje jakis licznik klikniec, ale nie taki co liczy ile razy plik sciagnieto bo mam takie cos... Ja potrzebuje taki licznik co obliczy mi ile razy na link do innej strony kliknieto, ma ktos cos takiego?
BTW. Jeszcze za slaby w php jestem zeby ten co mam sobie przerobic, jak chcecie moge kod zamiescic to moze ktos przerobi, ale na razie poczekam, moze ktos ma jakies dobre rozwiazanie...

22.06.2004
21:04
[7]

HNTR [ Konsul ]

Danley > Poszukaj na googlach - tam jest takie cos na pewno !

22.06.2004
23:10
[8]

fanlegii79 [ Konsul ]

Danley -\> To sie robi riderectem. Koles wchodzi na kolejna stronke u ciebie, tu sie zwieksza licznik (ten zwykly co masz), i zaraz jak mu sie stron a zaladuje jest riderect na strone obca.

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head>
<title>redirect.html</title>
<meta http-equiv="refresh" content="0;URL=https://TU ADRES DOCELOWY/">
</head>
<body>
</body>
</html>

22.06.2004
23:18
[9]

Qbaa [ Generał ]

hehe, ja zrobiłem prosty licznik pobrań :)
zapisujesz to do pliku php, np.: pobierz.php
<?
if (($plik=='')||(!$plik)) ‹
echo 'podaj jakiś parametr!';
exit;

$nazwa=$plik.'.dat';
ignore_user_abort(true);
$baza=fopen($nazwa, "r");
flock($baza, 1);
$w=(int)fread($baza, filesize($nazwa));
flock($baza, 3);
fclose($baza);
++$w;
$baza=fopen($nazwa, "w");
flock($baza, 2);
fwrite($baza, $w);
flock($baza, 3);
fclose($baza);
ignore_user_abort(false);
echo '<html><head><META HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="0; URL='.$plik.'"></head></html>';
unset($baza, $plik, $nazwa, $w)
?>

tylko musisz utworzyć plik o nazwie np. gra.zip.dat i dać prawa do zapisu, a link do pliku pobierz.php?plik=gra.zip

22.06.2004
23:20
[10]

Qbaa [ Generał ]

tak to jest jak się spieszy i czyta kawałek pierwszego zdania ;)
może później coś wykombinuję, możesz mi na maila przesłać co masz

22.06.2004
23:23
[11]

SULIK [ olewam zasady ]

Danley przeciez skrypt pobran pliku bedzie dokladnie tak samo dzialal jak Ci potrzeba :)

22.06.2004
23:29
[12]

SULIK [ olewam zasady ]

dziala bardzo dobrze - wlasnie przetestowalem :)

nawet nazwa:
down.php?id=blablabla.php
znika i pojawia sie tylko
blablabla.php
w adresie :)
wiec dziala dobrze :)

23.06.2004
00:23
[13]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

Qbaa ---> poszlo na @

Sulik ---> to co napisales to wiem, ze dziala, ale w tym skrypcie co ja mam jest nie do konca w tym problem - tam trzeba tez inne rzeczy poprawic...

23.06.2004
01:54
[14]

fanlegii79 [ Konsul ]

Qbaa -> No tak ale ten twoj licznik dziala po pierwsze dla plikow lokalnych, a po drugie wypada miec dobrego admina bo inaczej pobierz.php?plik=../../etc/passwd, na stronach sld swego czasu tak bylo.

23.06.2004
13:02
smile
[15]

HNTR [ Konsul ]

No więc mam problem... jak zrobić skrypt, który by edytował tekst w zmiennych ? Chodzi o formularz z 2 polami, wybierało by się plik i pokazywały by sie 2 pola do edycji (jedno małe, drugie duże). We wsztstkich plikach są 2 takie same zmienne - czy takie coś to duzo kodu ?

23.06.2004
14:24
smile
[16]

hotDog [ Outsider ]

HNTR --> odczytujesz pliki, później rodzielasz ja np. explode(); i masz dostęp do tych zmiennych. Później tworzysz formularz:

<form method="post" action="zapisz_zmiany.php">
<?php
echo '<input type="text" value="'.$zmienna1.'"><br /><br />';
echo '<input type="text" value="'.$zmienna2.'"><br /><br />';
?>

<input type="submit" value="Zatwiedz zmiany">
</form>

no i plik "zapisz_zmiany.php" który zapisze z powrotem te dwie zmienne do *.txt


no i masz gotowy algorytm.. teraz męcz się sam :D

23.06.2004
14:27
[17]

HNTR [ Konsul ]

gorący pies > dzięki :-)

23.06.2004
17:43
smile
[18]

GROM Giwera [ Sołdat ]

Siemka drodzy webmasterzy

3 pytania:
1. Czy jest taka komenda, jezeli jest to jaka ? :] (szukalem szukalem i nie znalazlem...) aby tekst znajdował się NA obrazku... nie obok, nie na lewo nie na prawo ale NA.
2. Czy jest taka mozliwosc aby cała komorka tabeli była linkiem? (wiem ze jest, ale mam nadzieje ze bedzie to dosc latwe rozwiazanie...)
3. Czy jest taka mozliwosc (chyba jest...) i jak to sie robi aby kolor linkow tekstowych byl rozny w roznych miejscach strony ?:/ patrzylem na kilka innych stron to tam bylo w "<a href... wstawione "class="bleble">

:| nie wiem, na classach i stylach CSS to ja sie nieznam :) wiec bardzo bym prosil o wytlumaczenie jak prostemu chlopowi JAK takie cos zrobic... :>

dziekuje za uwage :)

23.06.2004
18:00
[19]

SULIK [ olewam zasady ]

Giwera:
1. zrob tabelke i jako jej tlo ustaw obrazek a potem napisz w komoprce co tam chcesz
2. <table><tr><td><a href="#">zawartosc komorki</a></td></tr></table> :D
3. tworzysz np. plik style.css
nastepnie w kazdym pliku html w head wpisujesz:
<LINK REL="stylesheet" HREF="style.css" TYPE="text/css">

a natomiast w pliku:
style.css wpisujesz przykladowo

<STYLE>
.bleble ‹background-color:silver; font-size:12px; font-weight: bold; border: 1px solid black; text-align:center›
.bleble2 ‹font-size:13px; background-color:000020; border: 1px solid #c0c0c0; font-weight: none; text-align:center; color: ffffbb›
</style>

a teraz link konstuujesz tak:
<a href="#" class=bleble>lol</a>
<a href="#" class=bleble2>lol2</a>

i juz masz 2 roznie wygladajace linki :D

btw. class tyczy sie tez tabelek, divow, komorek i wielu wielu innych badziewi w html :D

23.06.2004
18:19
smile
[20]

hctkko [ Firestarter ]

Możecie mi polecić jakiś dobry program do szyfrowania kodu html?

23.06.2004
18:23
[21]

SULIK [ olewam zasady ]

hctkko - a co masz na mysli mowiac "szyfrowanie kodu html" ??

23.06.2004
18:26
[22]

hctkko [ Firestarter ]

Sulik ---------> zamiast < html> </html> to jakieś skrypty, poprostu taki program zmienia kod, a treść taka sama;
zabezpieczenie przed kopiowaniem itp.

23.06.2004
18:32
[23]

HNTR [ Konsul ]

Dark`kan > Mogę sobie używać tego kodu który mi wysłałeś do woli ? Chodzi o to edytowanie plików :)

23.06.2004
18:35
[24]

SULIK [ olewam zasady ]

hctkko - a kto Ci czegos takiegonaopowiadal ??

jak pozmieniasz otwarcie znacznika na jego zamkniecie to po prostu rzeczy na stronce przestana Ci dzialac :|
i nic to nie zmieni :|

a najlepsza i jedyna mozliwoscia nie mozliwosci skopiowania strony to nie dawanie jej do internetu - taka jest niestety przykra prawda

mozna oczywiscie bawuic sie php i wtdy jadra strony latwo Ci nie dorwa, ale wynik tak

23.06.2004
19:23
[25]

fanlegii79 [ Konsul ]

hctkko -> Mozna robic stone w javascript i dhtml, razem z kumplem robilismy ostanio tak na zaliczenie "programowania www" na studiach. Na stronie bylo kilka div-ow i w nie javascript wpisywal cala zawartosc (BTW celem bylo maksymalizacja keszowania strony) Zaleta jest taka ze chyba (ja nie znam sposobu), nie da rady sprawdzic jaki kod sie wygenerowal, wada z kolei ze trzeba samemu sie troszczyc o poprawnosc kodu html i javascript na roznych przegladarkach (nam dzialalo na wszystkim). Oczywiscie ktos moze sciagnac kod js i probowac zgadywac co sie wygeneruje, ale tu sa narzedzia ktore podmieniaja nazwy zmiennych i dorabiaja rozne bezsennsowne (ale nic nie psujace) instrukcje tak ze czytanie kodu staje sie meka.

23.06.2004
19:42
smile
[26]

GROM Giwera [ Sołdat ]

Sulik
1. dobre rozwiazanie jednak nie pasuje do mojego problemu ;)
2. chodzilo mi oto, ze cala komorka (nawet w miejscach gdzie nic niema) jest linkiem :)
3. ok biore sie do roboty, czyli w pliku style.css moge definiowac wszysto co normalnie mozna umiescic w tagu style (np. kolor suwaka itp?)

Czyli moj dokument style.css moze wygladac dokladnie jak napisales (zaczyna sie <style> i konczy </style>? bez zadnych body i html?:> ...)

23.06.2004
19:46
[27]

SULIK [ olewam zasady ]

fanlegii79 - przeciez to samo robi sie za pomoca php

przykladowo moj plik index.php wyglada tak:

<?
include ".gora.txt";
include "index.txt";
include ".dol.txt";
?>

natomiast przegladarka wygeneruje taki kod:

<a name="start"></a>
<html>
<head>

<style>
.warstwy ‹position:absolute; visibility:hidden;›
td ‹color:white;›
</style>

<script language="JavaScript">
function pokaz(co) ‹
if (document.layers) ‹
document.layers[co].visibility="show";
› else ‹
document.getElementById(co).style.visibility="visible";


function schowaj(co) ‹
if (document.layers) ‹
document.layers[co].visibility="hide";
› else ‹
document.getElementById(co).style.visibility="hidden";


</script>



<meta name="author" content="Sulik">

<title>Counter-Strike.kliny.net.pl</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<LINK REL="stylesheet" HREF="cs.css" TYPE="text/css">
</head>

<body bgcolor=700000 bgproperties=fixed>

<div align="center">
<center>
<table bgcolor=883000 border=0 width=855>
<tr><td>
<table bgcolor=300000 height=750 border="0" width="850" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tr>
<td width="150" height="150" background="1.gif">&nbsp;</td>
<td width="550" height="150" background="3.gif">&nbsp;</td>
<td width="150" height="150" background="5.gif">&nbsp;</td>
</tr>
<tr>
<td width="150" background="2.gif" valign="top">
<br><br><br><Br><br><br><Br><Br><Br><Br><Br>
<b>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('glowna'); onmouseout=schowaj('glowna') href="index.php">Glowna</a>
<div id=glowna class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0 bgcolor=aa0000><tr><td width=200 align=center><b>..:: Menu Info ::..</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
Coz innego jak nie strona glowna :)
</tr></td></table></div><br>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('insta15'); onmouseout=schowaj('insta15') href="inst15.php">Instalacja 1.5</a>
<div id=insta15 class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0 bgcolor=aa0000><tr><td width=200 align=center><b>..:: Menu Info ::..</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
Masz klopoty z instalacja Counter-Strike 1.5 ? Jak tak to odpowiedni dzial dla Ciebie
</tr></td></table></div><br>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('screen'); onmouseout=schowaj('screen') href="upload_index.php">Screenshoty</a>
<div id=screen class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0 bgcolor=aa0000><tr><td width=200 align=center><b>..:: Menu Info ::..</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
Kilka screenshotow zrobionych podczas gry w CS'ka :D
</tr></td></table></div><br>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('cfg'); onmouseout=schowaj('cfg') href="cfg.php">Konfigi [1.5]</a>
<div id=cfg class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0 bgcolor=aa0000><tr><td width=200 align=center><b>..:: Menu Info ::..</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
A tutaj wszytko na temat pisania wlasnych plikow konfiguracyjnych do Counter-Strike. Bindy i aliasy juz nie beda dla Ciebie tajemnica
</tr></td></table></div><br>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('movie'); onmouseout=schowaj('movie') href="movie.php">Jak zrobic film</a>
<div id=movie class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0 bgcolor=aa0000><tr><td width=200 align=center><b>..:: Menu Info ::..</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
Zmeczony ciaglym graniem i tylko graniem ? moze najwyzszy czas cos stworzyc ? Tutaj dowiesz sie jak zrobic swoj wlasny film z najlepszymi akcjami
</tr></td></table></div><br>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('element'); onmouseout=schowaj('element') href="element.php">Element docelowy</a>
<div id=element class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0 bgcolor=aa0000><tr><td width=200 align=center><b>..:: Menu Info ::..</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
Kilka bardzo przydatnych komend do wpisania w elemencie docelowym
</tr></td></table></div><br>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('tricks'); onmouseout=schowaj('tricks') href="tricks.php">Triki i tutoriale</a>
<div id=tricks class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0 bgcolor=aa0000><tr><td width=200 align=center><b>..:: Menu Info ::..</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
Kompedium wiedzy o CSie, mapach i uzbrojeniu - tutaj dowiesz sie wszytkiego o czym zawsze chciales sie zapytac
</tr></td></table></div><br>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('coments'); onmouseout=schowaj('coments') href="coments.php">Komentarze</a>
<div id=coments class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0 bgcolor=aa0000><tr><td width=200 align=center><b>..:: Menu Info ::..</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
W tym miejscu mozecie napisac swoje komentarze na temat strony :)
</tr></td></table></div><br>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('regulamin'); onmouseout=schowaj('regulamin') href="regulamin.php">Regulamin 1 kolejki ligi CS kliny.net</a>
<div id=regulamin class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0 bgcolor=aa0000><tr><td width=200 align=center><b>..:: Menu Info ::..</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
"Krotki" i zwiezly regulamin dotyczacy rozgrywek ligi Cs w naszej sieci, sporzadzony przez Gregora
</tr></td></table></div><br>


<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('cfg_upload'); onmouseout=schowaj('cfg_upload') href="cfg_upload_index.php">Wasze konfigi</a>
<div id=cfg_upload class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0 bgcolor=aa0000><tr><td width=200 align=center><b>..:: Menu Info ::..</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
Chcecie pokazac swoje konfigi innym ?? oto dobre miejsce :D
</tr></td></table></div><br>


<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('rozgrywki'); onmouseout=schowaj('rozgrywki') href="rozgrywki.php">Rozgrywki</a>
<div id=rozgrywki class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0 bgcolor=aa0000><tr><td width=200 align=center><b>..:: Menu Info ::..</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
Wyniki meczy, mozna dopisac nowe, lub ogladac stare
</tr></td></table></div><br>


</b><br><BR><br><html>
<head>
<title>Counter-Strike by Sulik | SimplePoll v1.0</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<LINK REL="stylesheet" HREF="cs.css" TYPE="text/css">
</head>
<body bgcolor=300000 text=#ffffff>
<br>
<div align="center">
<table width="140" border="0" cellspacing="1" cellpadding="4" bgcolor="300000">
<TR>
<TD WIDTH=140 BGCOLOR=300000>
<center>
</font>
</center>
</td>
</tr>
<tr>
<td WIDTH=140 BGCOLOR=300000>
<font size=1>
Co myslisz o stronie ?

<p>
<form action="poll.php" method="post">
<input type="hidden" name="action" value="vote" class="kik3">
<input type=radio class=kik4 name=vote value=0 checked> Zajebista<br>
<input class=kik4 type=radio name=vote value=1> Bardzo Dobra<br>
<input class=kik4 type=radio name=vote value=2> Dobra<br>
<input class=kik4 type=radio name=vote value=3> Taka sobie<br>
<input class=kik4 type=radio name=vote value=4> Kiepska<br>
<input class=kik4 type=radio name=vote value=5> do dupy<br>
<br>
</font>
<table align=center border=0>
<tr>
<td><input type="submit" class="kik3" value="Vote"></td></form>
<td><form action="poll.php" method="post"><input type="hidden" class="kik3" name="action" value="viewresults"><input type="submit" value="Wyniki" class="kik3"></td></form>
</tr>
</table>
<p>
<div align="center"><font color="white" size=1><a href="mailto:[email protected]">SimplePoll v1.0</a></font></div>
</td>
</tr>
</table>
</font>
</font>
[ <a href="javascript:history.back()">Back</a> ]
</body>
</html>
<br><Br>
<br><Br></b></center></td><td width=550 valign=top><center><b>Czesc</b></center><br><br>
W tym miejscu powinna sie znajdowac jakas gleboka sentencja dotyczaca tej strony, ale z braku natchnienia nic tutaj nie ma :P<br><br>
Jedynie co moge napisac o tej stronie jest to, ze za niedlugo bedzie na niej wszytko co chcielibyscie wiedziec o CSie, ale boicie sie zapytac :)<br>
<br>
Czesc planu napisania wszytkiego co wiem jest juz zrealizowana, a czesc nie, a to z powodu, tego, ze mi sie po porstu nie chce :) i nie mam czasu :(<br><br>
Stronka powstala z nudow i checi uczenia innych klinowiczow jak grac, po pewnym czasie wydac spore plusy tego w postaci podwyzszonego dskillu wszytkich, ale tez i minusy - juz nie pokozacze tak jak kiedys :><br><br></td>
<td width="150" valign="top" background="6.gif">
<br><br><br><br><Br><Br><Br><br><br><br><br>
<center><b>Players: </center><br><br>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('belgerath'); onmouseout=schowaj('belgerath');>
Belgerath
<div id=belgerath class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0><tr><td width=200 height=25 background=a.gif><b>..:: Person</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
<center><b>BELGERATH</b><br><br>
<img src=https://192.168.200.1/users/Belgareth.jpg border=0></center>
<b> Imie</b>: Marcin<br>
<b> Rocznik</b>: '85<br>
<b> GG</b>: 5090816 <br>
<b> Mail</b>: [email protected]</tr></td><tr><td width=150 height=25 background=b.gif align=right><b>Info ::..</b></td></tr></table></div></a>
<br>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('bongo'); onmouseout=schowaj('bongo');>
Bongo
<div id=bongo class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0><tr><td width=200 height=25 background=a.gif><b>..:: Person</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
<center><b>BONGO</b><br><br>
<img src=https://192.168.200.1/users/Bongo.png border=0></center>
<b> Imie</b>: Bogdan<br>
<b> GG</b>: 2373073</tr></td><tr><td width=150 height=25 background=b.gif align=right><b>Info ::..</b></td></tr></table></div></a><br>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('buzzard'); onmouseout=schowaj('buzzard');>
Buzzard
<div id=buzzard class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0><tr><td width=200 height=25 background=a.gif><b>..:: Person</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
<center><b>BUZZARD</b><br><br>
<img src=https://192.168.200.1/users/buzz.jpg border=0></center>
<b> GG</b>: 1724711</tr></td><tr><td width=150 height=25 background=b.gif align=right><b>Info ::..</b></td></tr></table></div></a><br>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('chmielu'); onmouseout=schowaj('chmielu');>
Chmielu
<div id=chmielu class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0><tr><td width=200 height=25 background=a.gif><b>..:: Person</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
<center><b>CHMIELU</b><br><br>
<img src=https://192.168.200.1/users/Chmielu.jpg border=0></center>
<b> Imie</b>: Filip<br>
<b> Rocznik</b>: '87<br>
<b> GG</b>: 5676483<br>
<b> Mail</b>: [email protected]</tr></td><tr><td width=150 height=25 background=b.gif align=right><b>Info ::..</b></td></tr></table></div></a><br>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('efkin'); onmouseout=schowaj('efkin');>
[W.H.] 3th~^S<br>
<div id=efkin class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0><tr><td width=200 height=25 background=a.gif><b>..:: Person</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
<center><b>[W.H.] 3th~^S</b><br><br>
<img src=https://192.168.200.1/users/Efkin.jpg border=0></center>
<b> Imie</b>: Bartek<br>
<b> Rocznik</b>: '86<br>
<b> GG</b>: 3705405<br>
<b> Mail</b>: [email protected]</tr></td><tr><td width=150 height=25 background=b.gif align=right><b>Info ::..</b></td></tr></table></div></a>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('faello'); onmouseout=schowaj('faello');>
Faello<br>
<div id=faello class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0><tr><td width=200 height=25 background=a.gif><b>..:: Person</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
<center><b>FAELLO</b><br><br>
<img src=https://192.168.200.1/users/Faello.jpg border=0></center>
<b> Imie</b>: Rafal<br>
<b> Rocznik</b>: '85<br>
<b> GG</b>: 2103299<br>
<b> Mail</b>: [email protected]</tr></td><tr><td width=150 height=25 background=b.gif align=right><b>Info ::..</b></td></tr></table></div></a>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('falcon'); onmouseout=schowaj('falcon');>
Falcon<br>
<div id=falcon class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0><tr><td width=200 height=25 background=a.gif><b>..:: Person</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
<center><b>FALCON</b><br><br>
<img src=https://192.168.200.1/users/Falcon.png border=0></center>
<b> Imie</b>: Maciek<br>
<b> Rocznik</b>: '86<br>
<b> GG</b>: 1287433<br>
<b> Mail</b>: [email protected]</tr></td><tr><td width=150 height=25 background=b.gif align=right><b>Info ::..</b></td></tr></table></div></a>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('fluorman'); onmouseout=schowaj('fluorman');>
Flourman<br>
<div id=fluorman class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0><tr><td width=200 height=25 background=a.gif><b>..:: Person</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
<center><b>FLOURMAN</b><br><br>
<img src=https://192.168.200.1/users/Flourman.png border=0></center>
<b> Rocznik</b>: '87<br>
<b> GG</b>: 2568129<br>
<b> Mail</b>: [email protected]</tr></td><tr><td width=150 height=25 background=b.gif align=right><b>Info ::..</b></td></tr></table></div></a>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('gregor'); onmouseout=schowaj('gregor');>
Gregor<br>
<div id=gregor class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0><tr><td width=200 height=25 background=a.gif><b>..:: Person</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
<center><b>GREGOR</b><br><br>
<img src=https://192.168.200.1/users/Gregor40.jpg border=0></center>
<b> Imie</b>: Michal<br>
<b> Rocznik</b>: '82<br>
<b> GG</b>: 2163138<br>
<b> Mail</b>: [email protected]</tr></td><tr><td width=150 height=25 background=b.gif align=right><b>Info ::..</b></td></tr></table></div></a>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('macho'); onmouseout=schowaj('macho');>
Macho<br>
<div id=macho class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0><tr><td width=200 height=25 background=a.gif><b>..:: Person</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
<center><b>MACHO</b><br><br>
<img src=https://192.168.200.1/users/xxmachoxx.jpg border=0></center>
<b> Imie</b>: Maciek<br>
<b> Rocznik</b>: '87<br>
<b> GG</b>: 4803663<br>
<b> Mail</b>: [email protected]</tr></td><tr><td width=150 height=25 background=b.gif align=right><b>Info ::..</b></td></tr></table></div></a>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('munki'); onmouseout=schowaj('munki');>
Munki<br>
<div id=munki class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0><tr><td width=200 height=25 background=a.gif><b>..:: Person</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
<center><b>MUNKI</b><br><br>
<img src=https://192.168.200.1/users/munki.jpg border=0></center>
<b> Imie</b>: Dominik<br>
<b> Rocznik</b>: '88<br>
<b> GG</b>: 3023356<br>
<b> Mail</b>: [email protected]</tr></td><tr><td width=150 height=25 background=b.gif align=right><b>Info ::..</b></td></tr></table></div></a>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('qcor'); onmouseout=schowaj('qcor');>
Qcor<br>
<div id=qcor class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0><tr><td width=200 height=25 background=a.gif><b>..:: Person</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
<center><b>QCOR</b><br><br>
<img src=https://192.168.200.1/users/qcor.jpg border=0></center>
<b> Imie</b>: Patryk<br>
<b> Rocznik</b>: '82<br>
<b> GG</b>: 407678<br>
<b> Mail</b>: [email protected]</tr></td><tr><td width=150 height=25 background=b.gif align=right><b>Info ::..</b></td></tr></table></div></a>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('roztropek'); onmouseout=schowaj('roztropek');>
Roztropek<br>
<div id=roztropek class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0><tr><td width=200 height=25 background=a.gif><b>..:: Person</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
<center><b>ROZTROPEK</b><br><br>
<img src=https://192.168.200.1/users/RoZtRoPeK.jpg border=0></center>
<b> Imie</b>: Przemek<br>
<b> Rocznik</b>: '88<br>
<b> GG</b>: 3203961<br>
<b> Mail</b>: [email protected]</tr></td><tr><td width=150 height=25 background=b.gif align=right><b>Info ::..</b></td></tr></table></div></a>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('sulik'); onmouseout=schowaj('sulik');>Sulik
<div id=sulik class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0><tr><td width=200 height=25 background=a.gif><b>..:: Person</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
<center><b>SULIK</b><br><br>
<img src=https://192.168.200.1/users/Sulik.png border=0></center>
<b> Imie</b>: Lukasz<br>
<b> Rocznik</b>: '84<br>
<b> Mail</b>: [email protected]<br>
<b> GG</b>: 1118477</tr></td><tr><td width=150 height=25 background=b.gif align=right><b>Info ::..</b></td></tr></table></div></a><br>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('szaman'); onmouseout=schowaj('szaman');>
Szaman<br>
<div id=szaman class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0><tr><td width=200 height=25 background=a.gif><b>..:: Person</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
<center><b>Szaman</b><br><br>
<img src=https://192.168.200.1/users/szaman.jpg border=0></center>
<b> Imie</b>: Grzegorz<br>
<b> Rocznik</b>: '85<br>
<b> GG</b>: 3066045</tr></td><tr><td width=150 height=25 background=b.gif align=right><b>Info ::..</b></td></tr></table></div></a>

<img src=cs.gif align=left border=0><a onmouseover=pokaz('wariat'); onmouseout=schowaj('wariat');>
Wariat<br>
<div id=wariat class=warstwy><table cellspacing=0 cellpadding=0><tr><td width=200 height=25 background=a.gif><b>..:: Person</tr></td><tr><td valign=top bgcolor=800000>
<center><b>WARIAT</b><br><br>
<img src=https://192.168.200.1/users/WaRiaT.jpg border=0></center>
<b> Rocznik</b>: '81<br>
<b> GG</b>: 2979570<br>
<b> Mail</b>: [email protected]</tr></td><tr><td width=150 height=25 background=b.gif align=right><b>Info ::..</b></td></tr></table></div><br></a>
<br><br>
<center><b>Losowy Screen</b></center><br>
<center><a href=photos/Sulik71397_de_dust20005.jpg target=_blank><img src=photos/thumbs/Sulik71397_de_dust20005.jpg border=0></a></center>
</b></center></a>

</td>
</tr>
<tr>
<td width="150" bgcolor="300000" valign="top"></td>
<td width="150" valign="top" bgcolor="300000">&nbsp;</td>
</tr>
</table>
</center>
</td></tr>
</table>
</div>
<br>
<center>
950 fragow ;)<br>
generate in <!-- generated by www.PHPFlash.w.pl -->
0.384 s.</center>

</body>
</html>


a do plikow generujacych dostaniesz sie tylko poprzez wlam na server :)
wiec i tak nic nie dostaniesz - a zaleta tego jest wieksza niz JS bo php obsluguje wszytkie przegladarki natomiast JS nie bardzo :)

acha i najwazniejsze: hctkko chyba nie chodzilo o takie maskowanie danych

23.06.2004
19:47
smile
[28]

Qbaa [ Generał ]

Drak'kan ---> ja też poproszę skrypt o którym pisze HNTR :)

fanlegii79 ---> poprawiłem skrypt, sprawdź go sobie :)
pierwsze źródło pod linkiem
co znaczy maksymalizacja keszowania strony?

Danley ---> teraz się zabieram za skrypt dla Ciebie, sorry, ale ten do liczenia plików mnie podstępnie wciągnął i pochłonął ;)

all ---> jak macie jeszcze jakieś propozycje i uwagi co do skryptu pobierz.php, to proszę pisać
pobierz.php?plik=jakiś_plik - żeby wywołać plik
pobierz.php?zobacz - zeby przeglądać i kasować logi

23.06.2004
19:50
[29]

SULIK [ olewam zasady ]

o FCK nawet nie wiedzialem ze ten kod taki dlugi :D

Giwera
2. moze stalami sie to da zrobic :)
3. " style.css moge definiowac wszysto co normalnie mozna umiescic w tagu style" tak
"czyli moj dokument style.css moze wygladac dokladnie jak napisales (zaczyna sie <style> i konczy </style>? bez zadnych body i html?:> ...)" tak

23.06.2004
19:54
smile
[30]

Qbaa [ Generał ]

GROM Giwera ---> css:
https://webmaster.helion.pl/kurshtml/style/style.htm
https://web.reporter.pl/html/o/style.php

2. znam metodę w JavaScript
<tr><td onclick="top.location.href='jakiś adres';"></td><td></td></tr>
piszę z pamięci, ale powinno działać. top można też zastąpić nazwą ramki

23.06.2004
19:57
smile
[31]

GROM Giwera [ Sołdat ]

dzieki za odpowiedzi ide sie pobawic :))))))

Edit Qbaa - dziala jednak nie pokazuje sie łapka :(

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-06-23 19:58:19]

23.06.2004
20:01
[32]

SULIK [ olewam zasady ]

Giwera - ok mam rozwiazanie twojego klopotu :D
chodzi o klopot 1 :D

to wstaw w plik style.css:

.warstwy ‹position:absolute; visibility:show;›


a to tam gdzie chcesz miec ten obrazek:
<div class=warstwy>Lol jestem genialny :DD</div>
<img border="0" src="jakis_obrazek">

23.06.2004
20:04
[33]

SULIK [ olewam zasady ]

Giwera - "lapke" tez mozna zdefinowac stylami :)
style=cursor:hand
(ale nie mam pojecie czy to tak - skladnia chyba dobra, ale nie jestem pewny tego jak sie nazywa ta lapka :D)

23.06.2004
20:09
[34]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

HNTR => Wykorzystac mozesz skoro ci go dalem :) I podziel sie nim z innymi, bo Qbaa jak widze tez chce, a ja go zapewne juz u siebie nie mam :)

23.06.2004
20:13
smile
[35]

Qbaa [ Generał ]

GROM Giwera ---> łapka Ci potrzebna? :)
<tr><td onclick="top.location.href='aaaa.html';" onmouseover="this.style.cursor='hand';" onmouseout="this.style.cursor='default';"></td><td></td></tr>

23.06.2004
20:14
smile
[36]

GROM Giwera [ Sołdat ]

kurde albo jestem jakis buc albo niewiem co :/

<style>

body ‹
scrollbar-3dlight-color:tan;
scrollbar-arrow-color:#000000;
scrollbar-base-color:black;
scrollbar-dark-shadow-color:#000000;
scrollbar-face-color:#008080;
scrollbar-highlight-color:snow;
scrollbar-shadow-color:lightblue›
</style>

takie cos mam w style.css (kolory sa przykladowe bylejakie wrzucone) i nie dziala to w index.html :(

a w index.html wstawilem ->
<html>
<head>
<LINK REL="stylesheet" HREF="style.css" TYPE="text/css">
.....

QBA - DZIEKI :D

W sumie dowolny z 3 problemow jaki przestawilem wyzej rozwiaze moj problem :) jednak te informacje przydadza sie na przyszlosc... no i nastepne strony zaczne robic juz ze stylami css w jednym pliku... bo jak narazie calosc "definiowałem" na poczatku kazdej podstrony

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-06-23 20:15:49]

23.06.2004
20:18
[37]

SULIK [ olewam zasady ]

Giwera:

<STYLE>
<!--
BODY ‹
SCROLLBAR-FACE-COLOR: #ffffbb;
SCROLLBAR-HIGHLIGHT-COLOR: #990000;
SCROLLBAR-SHADOW-COLOR: #000000;
SCROLLBAR-3DLIGHT-COLOR: #000000;
SCROLLBAR-ARROW-COLOR: #c00000;
SCROLLBAR-TRACK-COLOR: #700000;
SCROLLBAR-DARKSHADOW-COLOR: #400000;

-->
</style>

23.06.2004
20:19
smile
[38]

GROM Giwera [ Sołdat ]

aaaaaaaaaahaaaaaa :D


Dobra ide majsterkowac :>

23.06.2004
20:21
[39]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SULIK => Wielkosc czcionki nie ma znaczenia :)) [EDIT] Wziecie calosci w komentarz - takze :) Taki zabieg sie wykorzystuje dla przegladarek nie obslugujacyhc danego dodatku (CSS, JS) aby nagle i niespodziewanie caly kod stylu czy JS nie wysypal sie na strone :)

Giwera => Jak wrzucasz do pliku css to nie wklejaj tam taga <style> bo on jest uzywany gdy plik jest zwyklym plikiem HTML :)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-06-23 20:23:55]

23.06.2004
20:24
[40]

GROM Giwera [ Sołdat ]

Drak'kan ja w swoim pliku nie mialem
<!--

-->

;p aa i z tagami <style> dzialalo :>

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-06-23 20:23:19]

23.06.2004
20:31
[41]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - ale mnei wlasnie to dziala tak jak podalem :)
a wielkosc liter nie ma znaczenia, ale tak mialem napisane to coz :)

23.06.2004
20:33
[42]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Giwera => patrz: edytacja mojego ostatniego posta :)

SULIK => Ale on to wkleja do pliku o rozszerzeniu css a nie w kodzie :) No ale co ja tam. Przeciez mam tylko CSSa i kod HTML zgodne ze standartami ;)

23.06.2004
20:34
[43]

HNTR [ Konsul ]

Dark`kan > Spoko, dodam parę poprawek (uswanie slashy), usuwanie plików (może pomożesz ? jeśli tak to ci wyślę to co dotąd zrobiłem na maila i dodasz to dam) i opublikuję go dla wszystkich co będą chcieli :) Mam tam logowanie i wszystko wyglada całkiem całkiem, dorzucę jakiś readme i gotowe.

23.06.2004
20:42
[44]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - to dlaczego mu wczesniej nie zadzialalo ? a teraz dziala ?

wiem ze masz wszytko zgodne ze standardami, ja olewam standardy :)

23.06.2004
20:44
smile
[45]

Qbaa [ Generał ]

Giwera --->
jak masz style w pliku, to nie trzeba stosować znaczników html <style> i </style>

co do linków z komórek, to jeśli masz ich więcej, to bardziej oszczędne jest takie coś:
style:
.tab1 ‹cursor:default;›
.tab2 ‹cursor:hand;›

plik html
<tr><td style="tab1" onmouseover="this.className='tab2';" onmouseout="this.className='tab1';" onclick="top.location.href='aaaa.html';"></td></tr>

wtedy każda komórka wygląda tak samo i można wpisać za jednym zamachem inne style
np
<html>
<head>
<style>
.tab1 ‹cursor:default;background:white;color:black;›
.tab2 ‹cursor:hand;background:black;color:white;›
</style>
</head>
<body>
<table>
<tr><td style="tab1" onmouseover="this.className='tab2';" onmouseout="this.className='tab1';" onclick="top.location.href='1.html';">link1</td></tr>
<tr><td style="tab1" onmouseover="this.className='tab2';" onmouseout="this.className='tab1';" onclick="top.location.href='2.html';">link2</td></tr>
<tr><td style="tab1" onmouseover="this.className='tab2';" onmouseout="this.className='tab1';" onclick="top.location.href='3.html';">link3</td></tr>
<tr><td style="tab1" onmouseover="this.className='tab2';" onmouseout="this.className='tab1';" onclick="top.location.href='4.html';">link4</td></tr>
</table>
</body>
</html>

ps. co? nikt nie komentuje? moj skrypt pobierz.php jest doskonaly? ;)
nie bojcie sie testowac

23.06.2004
21:03
[46]

o^scar^^ [ GRWD ]

Mam pytanie jak taką tabelke zrobić ---->>>
I aby tło było przezroczyste jak by ktoś mogł to podajcie mi tutaj kog tej tabelki..

23.06.2004
21:15
[47]

o^scar^^ [ GRWD ]

*kod
pozwole sobie na mały UP'ik :] bo to dla mnie bardzo ważne...

23.06.2004
21:20
smile
[48]

Qbaa [ Generał ]

o^scar^^ --->
<fieldset>
<legend>tu jest fajny tekst</legend>
jakiś fajny tekst<br>;)
</fieldset>

https://web.reporter.pl/html/e/fieldset.php
https://webmaster.helion.pl/kurshtml/bloki/bloki.htm#obramowanie

ps
1. nie upuj wątków seryjnych
2. nigdy nie upuj po tak krótkim odstępie czasu...

23.06.2004
21:43
smile
[49]

hotDog [ Outsider ]

hctkko --> chcesz taki programik? proszę bardzo... ;-))) ja go kiedyś ściągnąłem, ale nawet nie rozpakowałem archiwum... Jak ktoś byłby chętny to może zaszyfrować stronkę w tym programie i pokazać nam w linku jak to wygląda.. ale ja jestem leniwy ostatnio.. ;-)

23.06.2004
22:04
[50]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa - a co ten skrypt ma robic ??

23.06.2004
22:29
[51]

GROM Giwera [ Sołdat ]

taka wersja coraz blizsza finalnej...

:)

jakies opinie? informacje? rady porady?:>

editka... kurde te menu lewe... cos mi w nim nie pasuje jednak niemam pomyslu jakby je zmienic :/

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-06-23 22:49:03]

23.06.2004
23:28
[52]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

W sumie to ladna strona jest, a menu na pewno wyglada lepiej niz jak by bylo po prawej :P

23.06.2004
23:49
[53]

Qbaa [ Generał ]

Giwera ---> Oglądnij nasze produkty > Zobacz
nie chce mi się więcej czytać, więc przejrzyjcie wszystko jeszcze raz :)
no i jak Danley napisał stronka ładna jest :)

Danley ---> ty ten skrypt chcesz w takiej formie, żeby to był osobny plik i przez niego by się wszędzie wchodziło?
np. https://www.asd.pl/asda/licznik.php?gdzie=glowna.php
albo żeby można go było wkleić do każdego pliku php, wtedy by mógł np, odnotowywać ile razy z jakiej strony został wywołany (to chyba będzie cięższe)

23.06.2004
23:56
smile
[54]

GROM Giwera [ Sołdat ]

Qbaa :D

Wiem Wiem bledy bledy :) Teksty na stronie nie są moje bo jej wlascicielem tez nie jestem (tzn. nie bede ;p) ^^ ja ją robie dla "znajomego" ... teksty powrzucalem z poprzedniej stronki aby byla czyms wypelniona ;) zwroc uwage glownie na wyglad, strone techniczna gdyz to jest moja dzialka :) tekst jest tam wstawiony taki a nie inny... poprostu skopiowałem go z www.szycie.friko.pl ;>

(podobnie z tym instytutem na dole strony :> umiescimy jakas odpowiednia stopke...)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-06-23 23:56:23]

24.06.2004
00:05
[55]

Qbaa [ Generał ]

SULIK ---> ten skrypt zlicza pobrania plików

Giwera ---> właśnie widziałem ten instytut, ale zapomniałem napisać :)
o grafice już trochę napisałem
podoba mi się wygląd strony :)

24.06.2004
00:08
[56]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

Qbaa ---> Zdecydowanie ta druga forma, ze wszedzie moge sobie go wkleic i bedzie liczyl ile razy link zostal klikniety (bo wiadomo nie jeden link bedzie do liczenia, tylko kilka)

24.06.2004
00:29
[57]

SULIK [ olewam zasady ]

Giwera ten napis jest u mnie prawie bez spacji:
"Przy większej ilości zamówień tego samego elementu rabat do 10% !!"

lewe menu juz lepiej niz poprzedio :D

Qbaa - nie sprawdzialem bo mi nie potrzebny :D

Danley a co zlego jest w takim skrypcie??:
--------kod "down.php"--------
<?
# Licznik kliknięć na link v-0.01
# Autor: Adam "Logicman" Sobociński
# www.iportal.prv.pl
# Kontakt: [email protected]
#
# Program jest bezpłatny.
# Możesz go dowolnie zmieniać
# i modyfikować, ale musisz
# pozostawić informcję,
# skąd pochodzi ten skrypt
#
# Uwaga! Autor nie odpawiada za
# nieprawidłowe lub złe działanie skryptu.

# download
extract($_GET);
extract($_POST);
$lines=file("download.dat");
$stan=0;
for($n=0; $n<count($lines); $n++)

$str=explode(",",$lines[$n]);
if(chop($str[1])=="$id")

settype($str[0],"integer");
$str[0]++;
$lines[$n]=implode(",",$str);
$stan=1;



$plik=fopen("download.dat","w");
flock($plik,2);
if($stan==0) fputs($plik,"1,$id\n");
for($n=0; $n<count($lines); $n++) fputs($plik,chop($lines[$n])."\n");
flock($plik,3);
fclose($plik);
header("Location: $id");
?>
----------KONIEC KODU------

wszytkie klikniecia sa naliczane do pliku: download.dat, z ktorego to ilosc klikniec mozna sprawdzic poprzez edycje, lub poprzez taki kod:

--- kod sprawdzajacy ilosc pobran----
<?
extract($_GET);
extract($_POST);
$lines=file("download.dat");

for($n=0; $n<count($lines); $n++)

$str=explode(",",$lines[$n]);
if(chop($str[1])=="nazwa_pliku")

echo "<b>Zassano</b>: ".$str[0];
echo " razy";
break;


?>
------KONIEC KODU-----

natomiast aby klikniecie bylo naliczane wystarczy w linku zrobic cos takiego:
<a href=down.php?id=nazwa_pliku>

naprawdze dziala znakomicie :)

24.06.2004
00:31
[58]

SULIK [ olewam zasady ]

btw. jest jakis skrypt php ktory odczytuje nazwe aktualnie wyswietlanego pliku ??

tzn. ten skrypt zaincludowany jest np. w pliku: index.php i odczytuje oraz wyswietla on napis:
to jest plik o nazwie: index.php

jest taka mozliwosc ??
(potrzebne mi to do jedngo skryptu na stronke :D

24.06.2004
00:36
[59]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

SULIK ---> fakt, ale ja mialem inny skrypt i mi nie dzialalo tak, twoj to co innego :]

24.06.2004
00:54
[60]

SULIK [ olewam zasady ]

Danley - no ze chyba tak :)

24.06.2004
00:57
[61]

Qbaa [ Generał ]

SULIK ---> basename($PHP_SELF)

Danley ---> to pisać ten skrypt czy już nie trzeba? :)

24.06.2004
01:07
[62]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

Qbaa ---> juz nie trzeba :>

24.06.2004
01:12
[63]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa - ze man jak z dzieckiem - wiec napisz jak to trzeba zastosowac

24.06.2004
01:38
[64]

Qbaa [ Generał ]

można od razu wyswietlić:
echo basename($PHP_SELF);

lub ustawić jako zmienną do dalszej edycji:
$ten_plik=basename($PHP_SELF);

przynajmniej u mnie działa

24.06.2004
01:39
smile
[65]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

SULIK ---> Pojawil sie problem, jak zaczalem testowac twoj skrypt

1. Tworze plik down.php i skrypt tam umieszczam...

<?
# Licznik kliknięć na link v-0.01
# Autor: Adam "Logicman" Sobociński
# www.iportal.prv.pl
# Kontakt: [email protected]
#
# Program jest bezpłatny.
# Możesz go dowolnie zmieniać
# i modyfikować, ale musisz
# pozostawić informcję,
# skąd pochodzi ten skrypt
#
# Uwaga! Autor nie odpawiada za
# nieprawidłowe lub złe działanie skryptu.

# download
extract($_GET);
extract($_POST);
$lines=file("download.dat");
$stan=0;
for($n=0; $n<count($lines); $n++)

$str=explode(",",$lines[$n]); - w tej linijce mam blad :/
if(chop($str[1])=="$id")

settype($str[0],"integer");
$str[0]++;
$lines[$n]=implode(",",$str);
$stan=1;



$plik=fopen("download.dat","w");
flock($plik,2);
if($stan==0) fputs($plik,"1,$id\n");
for($n=0; $n<count($lines); $n++) fputs($plik,chop($lines[$n])."\n");
flock($plik,3);
fclose($plik);
header("Location: $id");
?>

2. Tworze plik test.php i tam umieszczam:

<a href=down.php?id=www.test.tst>TEST</a>

Jak klikne na link to wykrywa blad w tej linijce co pogrubilem w skrypcie wyzej, a jak odpalam odrazu plik down.php to w tym samym miejcu jest blad... Co mam zrobic???

24.06.2004
01:40
smile
[66]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

LOOOOOOOOOOOOOOOL zapomnialem ze ">" "<" to klamra................ sorx za tego posta wyzej, ale porazka :PPPPPPPPP

24.06.2004
01:55
smile
[67]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

SULIK ---> Dzieki Ci wielkie, zadzialal mi ten skrypt i dal dokladnie taki efekt o jaki mi chodzilo, a nawet jeszcze kilka dodatkowych mozliwosci, ktore sie przydadza... tylko ciala z tymi klamrami dalem, ale calkiem zapomnialem o tym :P

24.06.2004
02:44
[68]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa - u mnie jak wpisze w pliku index.php
echo basename($PHP_SELF);

to nic sie nie pokazuje :|
tak jakby zmienna $PHP_SELF nie istniala :|

24.06.2004
08:27
[69]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SULIK => Moze sprobuj: basename($_SERVER['PHP_SELF']; :)

24.06.2004
10:38
[70]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan -->
wpisalem to w 12 linie pliku index.php
i nic mi sie nie wyswietlilo, natomiast w logach o bledach servera wywalilo mi:

[Thu Jun 24 10:34:35 2004] [error] PHP Parse error: parse error, unexpected ';' in f:\komiks\.nomaniekozaki\index.php on line 12

24.06.2004
10:46
[71]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SULIK => Fakt zapomnialem zamknac nawias :P

echo basename($_SERVER['PHP_SELF']);

24.06.2004
11:33
smile
[72]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

<fieldset> <--- Czy mozna to jakos pokolorowac? (kolor obramowania)

24.06.2004
11:50
[73]

Father Michael [ Padre ]

Czym mozna zastapic formulke <table height="100%">, ktora nie dziala pod Opera i Mozilla?

24.06.2004
11:54
[74]

klod____ [ Generał ]




hctkko>>>Możecie mi polecić jakiś dobry program do szyfrowania kodu html?


Cypher

24.06.2004
11:59
[75]

SULIK [ olewam zasady ]

Danley:
<fieldset class=ztefinowany_styl_z_pliku_css>

24.06.2004
12:00
[76]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Father Michael => Hmm, nie da sie tak prosto :) Opera i Mozilla nie uznaja procentowego oznaczenia dla paramteru height. Musisz go zastapic konkretna wartoscia.

24.06.2004
12:01
smile
[77]

Father Michael [ Padre ]

Drak'kan -> no to kicha :(

24.06.2004
12:50
[78]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - dzieki :)
nie wiem czemu nie zwrocilem uwagi na nawias :)

24.06.2004
14:29
smile
[79]

GROM Giwera [ Sołdat ]

ahoy :)

Ostateczna lub prawie ostateczna wersja (wygladu itp. teksty na stronie sie zapewne troche zmienia)

EDIT
cholera! kurde powiedzcie czy wam ten top sie wgrywa z napisem takim zielonym "Powiedz nam co Ci trzeba a my Ci to uszyjemy" .... bo niby plik taki na serverze jest od 3 dni a mi sie laduje ciagle stary top :|

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-06-24 14:30:43]

24.06.2004
15:30
[80]

SULIK [ olewam zasady ]

Giwera - caly czas mam z tym zielonym napisem - sprawdz cash przegladarki, lub cash servera proxy Ci nawala

a moze wystarczy tylko nacisnac ctrl+f5 :D

24.06.2004
18:35
[81]

hctkko [ Firestarter ]

HotDog & klod____ ------------> dzięki, ale znalazłem w gazecie :-P (to samo) zaraz zobaczę czy działa

Aha, jest jakiś patch do Dreamwavera MX, który umożliwiłby wstawianie do "flash button" polskich liter?
Zmiana czcionki nic nie daje. Zobaczcie: (powinno wyglądać: ą, ę, a, e)

24.06.2004
19:30
smile
[82]

Colonel [ Junior ]

Witam wszystkich.

To mój pierwszy post na tym forum, ale obserwuje już jego życie od daaawna. Jakoś nie potrzebowałem wcześniej takiej pomocy, aż do teraz :)

Zaczynam się bawić w budowę stron www zawierających kod PHP. Mam małe pytanie odnośnie kodu wklejonego przez SULIKa z 24.06.2004 00:29 :). Przepisuje wszystko tak jak jest napisane i pojawia mi się taki błąd :

"Warning: Cannot add header information - headers already sent by (output started at D:\FoxServ\www\download.php:9) in D:\FoxServ\www\download.php on line 47"

Trochę to jest wkurzające, ponieważ pojawia się on we wszystkich kodach licznika ( które testowałem ).

Linijka 47 to :

header("Location: $id");

Czy to ja gdzieś robię błąd czy może serwer ( FoxServ ), potrzebuje nowszą wersję PHP ? no nie wiem ...

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

24.06.2004
20:24
[83]

SULIK [ olewam zasady ]

Colonel - jak moze byc blad w 47 linijce kodu jak ten skrypt ma tylko 40 linijek kodu ??

24.06.2004
20:37
smile
[84]

Qbaa [ Generał ]

Colonel witam również :)

chyba po prostu wywołałeś skrypt poprzez samo download.php, a z tego co widzę, to skrypt nie jest zabezpieczony przed niepodaniem pliku :)
spróbuj to wywołać download.php?id= za znakiem równości podaj jakiś istniejący plik może być nawet plik tekstowy w tym samym folderze

ew. na samym początku skryptu wstaw:
if ((!$id)||($id=='')) ‹
echo 'nieprawidłowy parametr';
exit;

24.06.2004
20:45
smile
[85]

Colonel [ Junior ]

Przepraszam, że zawracałem głowę :)
Już sam rozwiązałem swój problem, ale dziękuję za pomoc. "Odpowiedź" SULIKa uderzyła we mnie tak skutecznie, że spadłem z krzesła i wreszcie wpadłem na to co robiłem źle ( ale w głowę się nie uderzyłem ... chyba ).

Pozdrawiam

24.06.2004
21:22
smile
[86]

Colonel [ Junior ]

Qbaa --> apropo tego co miałem wstawić na początku skryptu ... to Twój kod licznika za chiny nie chce się uruchomić. Pokazuję się właśnie "Podaj prawidłowy parametr" Tylko, że jestem pewien, że podałem właściwy :)

Licznik SULIKa widzi plik a Twój nie :) Wywołuję licznik komendą :

<a href=pobierz.php?plik=aa.jpg>TEST</a>

Plik na 100% jest w tym samym folderze. Utworzyłem nawet plik aa.jpg.dat wspominałeś, żeby takie coś zrobić, nie wiem czy to nadal jest potrzebne ...

24.06.2004
23:45
[87]

SULIK [ olewam zasady ]

hej hej hej - jak zrobic aby tworzony plik przez skrypt komentatorski mial chmoda ustawionego na 666 ??

chodzi o to, ze tworzy mi sie na servie plik z komentarzem ale nic sie do niego nie dopisuje, bo chmod jest ustawiony na 644 :|

25.06.2004
01:13
[88]

Qbaa [ Generał ]

Colonel ---> w takim razie napsiz co robiłeś źle :)
co do skryptu, to działał, bo widzę że ktoś pobrał jeden plik, ale w tej chwili rzeczywiście ma awarię :)
w moim skrypcie nic nie trzeba samemu tworzyć, on się wszystkim zajmuje.

SULIK ---> \/

25.06.2004
02:13
[89]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa - teoretycznie nie jest potrzebne te chmody - dzialalo mi wszytko do czasu, az server nei stwierdzil, ze nie mam juz wolnego miejsca (a powineinem miec jeszcze jakies 150 MB)

25.06.2004
02:15
[90]

SULIK [ olewam zasady ]

Jest lepszy motyw - niby napisal (komentator) ze blad i komentarz sie nie dodal - a jednak sie dodal ... na tym piwku dziwne rzeczy sie dzieja :|

25.06.2004
09:12
[91]

Colonel [ Junior ]

Qbaa --> Wrzucałem te 40 linijek kodu w standardowe linijki strony ( Html, Head, Meta, body ). Oczywiście między Tag <body> </body>. Po wyrzuceniu tych "dodatków" i pozostawieniu samego kodu, zadziałało. ( nie miałem pojęcia, że to ma jakieś znaczenie, ale właśnie post SULIKa mnie na to naprowadził ).

25.06.2004
10:03
smile
[92]

kajojo [ MU Online ]

Skąd wy ściągacie Dreamwawera? Ściągnąłem z oficjalnej strony i po rozpakowaniu pojawił się taki plik-->
Czym to otworzyć?!

25.06.2004
10:23
[93]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

kajojo => Ja tam mam z oficjalnej strony i zadnych problemow z instalacja nie mialem :) Sciagsz rozpakowywujesz i masz mase plikow i potem instalujesz i po zabawie :D

25.06.2004
11:45
[94]

fanlegii79 [ Konsul ]

kajojo -> sciagnales wersje na maca.

25.06.2004
11:55
[95]

kajojo [ MU Online ]

No jak? Przecie PC klikałem :) W każdym bądź razie thx.

25.06.2004
12:56
smile
[96]

HNTR [ Konsul ]

Skrypt edycji, usuwania i tworzenia plików (.txt) by Drak'kan !!!! POLECAM !!!!

25.06.2004
23:54
[97]

SULIK [ olewam zasady ]

HNTR - tylko szkoda, ze nie moge sie zalogowac w tym skrypcie - podaje haslo (pass) i nic sie nie dzieje :(

26.06.2004
00:37
smile
[98]

sirQwintus [ Generał ]

mam pytanie czy ktoś może orjetuje się jakim softem mozna uzyskac efekt" mofingu"
czyli płynne przejście np od człowieka do małpy (klatka po klatce) moża potem zrobić z tego animacje

26.06.2004
00:57
[99]

Qbaa [ Generał ]

SULIK ---> oprócz podania hasła trzeba jeszcze wcisnąć enter lub kliknąć w przycisk :P
a tak naprawdę, to u mnie działa...

sirQwintus ---> WinMorph
ale dlaczego w tym wątku?

26.06.2004
01:05
[100]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa - to dziwne bo ani enter, anie klikniecie nie dziala :|

26.06.2004
01:12
[101]

SULIK [ olewam zasady ]

ok wywalilem system logowania i dziala :D
moze mi sie przydac :D

co prawda jeszcze nie mam pomyslu do czego - ale kto wie :D

26.06.2004
01:20
[102]

SULIK [ olewam zasady ]

ok - dzieki za skrypt - przyda sie :D

26.06.2004
13:01
smile
[103]

kajojo [ MU Online ]

Mam pytanko do profesjonalistów: Jak się robi takie coś, że gdy najeżdża się kursorem na button to zmienia on kolor?

26.06.2004
13:25
smile
[104]

hotDog [ Outsider ]

kajojo --> button? czy link? jeśli link to CSS (patrz link) a jeśli masz na myśli zmieniający się obrazek, to musisz skorzystać z JavaScriptu i funkcji OnMouseOver i OnMouseDown czy jakoś tak.. :)) JS zawsze była moją solą w oku ;-D poszukaj skryptów w linkach ze wstępniaka - na bank są!

26.06.2004
13:55
[105]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog & kajojo => Przyciski (buttony), takie proste, mozna robic takze w CSS :) Przyklad: wszystkie buttony na GOLu (np. odpwiedz, nowy watek, itp.) :)

26.06.2004
15:21
smile
[106]

sirQwintus [ Generał ]

Qba - dzięki za odp. .. a dlaczego w tym wątku ?

1- w podobnych tematycznie pytałem - i była cisza
2-animacja jaka się uzykuje doskonale nadaje się do www
3-kto pyta nie błądzi (najwyżej kijem oberwie)

27.06.2004
00:17
smile
[107]

Qbaa [ Generał ]

kajojo, hotDog, Drak'kan ---> Drak'kan ma rację, można to zrobić też w css. znalazłem też sposób na obrazki, zresztą zajrzyjcie pod link i się pobawcie ;)
przedwczoraj się tym akurat bawiłem :)
polecam stronki:
https://webmaster.helion.pl/kurshtml/style/style.htm
https://web.reporter.pl/html/o/style.php

27.06.2004
11:08
smile
[108]

kajojo [ MU Online ]

hotDog, Drak'kan, Qbaa --> wielkie dzięki za pomoc, na stronie hotDoga znalazłem skrypt do aktywnych przycisków, połączony z bardzo dobrym poradnikiem i myślę, że sobie porazdzę, szczególnie, że tego CSS jakoć nie bardzo rozumiem.

27.06.2004
11:26
smile
[109]

hotDog [ Outsider ]

kajojo --> spoko, nie ma za co :) Po to jest ten wątek..

No czyli chłopaki - CSS to potęga! ;-D

27.06.2004
13:24
smile
[110]

soze [ sick off it all ]

Siemaaa!!!

mam lamerskie pytanie:) wczoraj sobie przypomnialem ze mam miejsce naserwerze pod www :)) wiec zrobilem tak naszybko prosta stronke i chcialem zobaczyc czy działa:)) a jestem laikiem 1000%:D sciagnolem program bullet proof ftp czy jakos tak odpalilem wpisalem co trzeba wrzucilem pliki polaczyl niby wszystko git:))..ale stronki niema:)??? wyskakuje blad 403 ze pliki sa ale niemam dostepu...co zrobilem nietak???:D

27.06.2004
14:53
[111]

Qbaa [ Generał ]

soze ---> nazwałeś główną stronę index.html ?

27.06.2004
19:41
[112]

hctkko [ Firestarter ]

HotDog---->
hctkko --> chcesz taki programik? proszę bardzo... ;-))) ja go kiedyś ściągnąłem, ale nawet nie rozpakowałem archiwum... Jak ktoś byłby chętny to może zaszyfrować stronkę w tym programie i pokazać nam w linku jak to wygląda.. ale ja jestem leniwy ostatnio.. ;-)

Wkleję kawałek: (ewentualnie www.hctkko.prv.pl/checiny.html ale nie wiem czy Ci się uda ;-)
3C/title%3E%0D%0A%3Cmeta http-equiv%3D%22Content-Type%22 content%3D%22text/html%3B charset%3Dwindows-1250%22%3E%0D

27.06.2004
21:29
[113]

SULIK [ olewam zasady ]

hctkoo - ehh - na upartego rozkuoduje to bez programow :D

to nie jest zadne zajkodowanie strony

po prostu kazda spacja jest zamieniana na %20
natomiast kazdy znak specjlany na kod ASCSII

niestey jak uwazasz ze to ci cos pomoce, przy nie skopiowywaniu strony to sie mylisz, bo sam tekst mozna skopiowac be zagladania w zrodkllo, natomiast wyglad strony bedzie nie naruszony w zrodle - tagow html nie zmieni ci przeciez :D

27.06.2004
22:15
[114]

SULIK [ olewam zasady ]

:)
dzieki za sprypt edycji plikow :D

bardzo sie przyda do administracji strona (tak mysle :D)

przy okazji zrobilem sobie banalny skrypt logowania - i co odziwo dziala :D

28.06.2004
22:10
[115]

wi3dzmin [ Konsul ]


Hej mam pytanko!! :) jakiś sposób albo skrypcik który sprawiłby że po kliknięciu na przycisk fomularza strona docelowa otwierałaby się w nowym oknie, a strona z formularzem wykonała history.go(-1) :) czyli poszła wstecz :)

28.06.2004
22:45
smile
[116]

Qbaa [ Generał ]

w form dopisujesz target="_blank" i name="tu jakas unikalna nazwa :)"
a zamiast przycisku type="submit" dajesz type="button" onclick="tu jakas unikalna nazwa :).submit();history.go(-1);"
np.
<form method="post" target="_blank" name="ankieta">
Czy?<input type="radio" name="czy" value="tak">tak
<input type="radio" name="czy" value="nie">nie
<input type="button" value="Sprawdź" onclick="ankieta.submit();history.go(-1);">
</form>

28.06.2004
22:50
smile
[117]

soze [ sick off it all ]

mam pilne pytanko...czy ktos moze podac linke gdzie moge wsadzic prosta www na kilka dni??..ale bez reklam;))) poprostu chce sprawdzic czy dziala;D

28.06.2004
23:06
[118]

SULIK [ olewam zasady ]

soze, jak nie potrzeba Ci php:
wp
interia
republika
onet

28.06.2004
23:09
smile
[119]

soze [ sick off it all ]

ok ok cofam poprzdnie pytanie mam zato inne:))))lamerskie i pewnie głupie!!!


wsadzilem niby stronke na serwer...i jest pod podanym adresem..zrobilem poprawki...odpalam ten glupi program ;) do ftp usuwam wszysko niby z serwera wchodze na adres strona jest?!!:)))(stara strona co to ja wywaliłem przed chwila) ok robie upload nowej wersji...niby jest na serwerze wchodze na adresik jest stara!!:))) czy ktos to wytlumaczy web idiocie??:)))

28.06.2004
23:13
[120]

SULIK [ olewam zasady ]

soze:
sproboj: CTRL + F5
lub ALT + F5

a jak to nie pomoze to wykasuj cash przegladarki
a jak i to nie pomoze - to znaczy ze stara wersja siedzi w pamieci servera proxy - wiec zniknie dopiero wtedy gdy zniknie z proxy - a to zalezy uz od admina proxy

28.06.2004
23:15
[121]

Qbaa [ Generał ]

eee tam zaraz idiocie, po prostu nie doedukowany jesteś (ja też, ale w polskim, bo nie wiem czy to się razem pisze :D)

"odpal" stronkę i wciśnij ctrl+f5 w przeglądarce, powinno pomóc

28.06.2004
23:15
[122]

Qbaa [ Generał ]

blah! jestem wolny jak stara baba :P

28.06.2004
23:16
smile
[123]

soze [ sick off it all ]

muhahahahahahaaaa wywalilem ciastka i git:))))..ale długo sie ładuje:D bo zapomnialem pociac i dalem baner 700kb:D
jak ktos chce sie posmiac moze zobacz pierwsze moje kroki z www czas 1 godzina:D


sorki chlopaki za zasmiecanie wam watka...potraktujcie to jako zart:)))))

dzieki sulik!!za pomoc!! i dla ciebie odznaka
<------------------------------------------------------

28.06.2004
23:21
smile
[124]

SULIK [ olewam zasady ]

soze - odznaka juz przyklejona na monitorze z napisem: od soze :D

ok - a co do stronki - ladne rozwiazanie graficzne - ale... to prawie 1MB na poczatek to dosc sporo :)
ale jak mowieles nie pocieles - wiec potnij :D

ogolnie widze ze to cos a'la broszura informacyjna :D

ogolnie bardzo ladnie wykonana graficznie :)
co do kodu to coz mozna powiedziec - koduy tam praktycznie nie ma - bo wszytko jest zrobione na grafice :)

btw. 1 h robiles wszytsko wraz z grafika, czy tez tylko html
bo jak oba - to zajebiscie szybko, a jak tylko html - no to dosc wolno - ale coz podobno to Twoja pierwsza praca wiec czas nawet OK :D

ale efekt jest najwazniejszy i mi sie podoba :D

28.06.2004
23:27
smile
[125]

soze [ sick off it all ]

hehe robiłem ta strone w fotoszopie:)) i image redy:))) na kodzie sie nieznam jedyne co wpisalem to nazwe w oknie przegladarki i ta jazde z @:))) dzieki

28.06.2004
23:30
smile
[126]

SULIK [ olewam zasady ]

soze - najpierw robisz stronki w photoshopie i image ready nie zwracajac uwagi na kod... ale potem jak nie bedziesz potrafil uzyskac odpowiedniego efekty pgrogramami graficznymi to i kodu sie nauczysz :D

28.06.2004
23:31
smile
[127]

voyager90 [ Pretorianin ]

mam pytanie jakim programam da sie przygotować hurtowo kilkaset plików jpg o mniejszej rozdzielczosci niż oryginalne. W Acdsee da sie to zrobic (czyli zresize'ować) ale tylko po jednym zdjęciu. Jak i czym aby kilkadziesiąt na raz zaznaczyć , ustawic wynikową rozdzielczosc i aby przerobiło mi ??

28.06.2004
23:34
[128]

SULIK [ olewam zasady ]

voyager90 - teraz robie to za pomoca php uploadera - ktorego kod podany jest w poprzedniej czesci (lub 2 czesci temu)

a wczescniej uzywalem do tego: Front Page - wgrywasz pliki do niego - a potem klikasz na kazdy i klikasz na przycisk miniatury - potem save as - i juz masz zapisane miniaturki :D

i nie gadaj, ze to pracochlonne bo w ten sposob potrafilem na raz zmienic okolo 100 plikow :)
a przerobilem ich tak juz od metra :D

28.06.2004
23:43
[129]

pao13(grecja) [ Generał ]

ocencie top

28.06.2004
23:47
smile
[130]

soze [ sick off it all ]

desing centrum??..zawodowiec

jedno ale stalaktyty rosly do gory czy te drugie bo sople to raczej....nie nie nie wbok:D spoko ale jak na desing centrum to lipton:))

28.06.2004
23:49
smile
[131]

Qbaa [ Generał ]

w IrfanView można hurtowo zmniejszać obrazki

29.06.2004
00:00
[132]

pao13(grecja) [ Generał ]

soze---->nie mialem pomyslu i to napisalem chodzi mi tylko o design a nie o tytul

29.06.2004
00:13
smile
[133]

soze [ sick off it all ]

pao13..spoko ...wiesz ja jestem dzis dosc dziwny:)))) nieprzykladaj wagi do mojej opinnnnni:))))

29.06.2004
10:11
[134]

wi3dzmin [ Konsul ]

Qba <-- działa, dzięki :)

W ACDSeee też można zmieniać hurtowo, ja zmieniam :) nazwe, rodzielczość, wielkość, kompresje, format :) wszystko :) wystarczy zaznaczyć obrazki i wybrać polecenie ;)

29.06.2004
10:24
smile
[135]

HNTR [ Konsul ]

Mam 2 sprawy :)
1. Oceńcie >
2. Dlaczego nie ma wątku nr. 16 i późniejszych ? Chciałem przejrzeć, może było coś ciekawego a tu SKASOWANY ! K**** ! O co tu chodzi ? To samo było z wątkiem dla grafików :/ Szukalem mojego starego layouta, który kiedyś tam pokazałem i wszystkie wątki oprócz nowego były skasowane....

29.06.2004
10:25
smile
[136]

HNTR [ Konsul ]

z nerwów zapomniałem obrazka

29.06.2004
12:31
[137]

wi3dzmin [ Konsul ]


HNTR <-- co do laya, to top niezły ale hmm reszta taka za monotonna, Coś bym tam dodał jeszcze, jakiś ciemny kolorek, bo hmm za skromne to chyba jest

29.06.2004
13:08
smile
[138]

jedrasss [ WKP Lech Poznań ]


niezła !!!!!!

29.06.2004
13:40
[139]

SULIK [ olewam zasady ]

HNTR jak dlugo jesstes juz na GoLu ??

wydawalo mi sie ze juz dosc sporo, ale ze dalej nie wiesz ze stare watki nie sa juz indexsowane i w ich adesie znika im:
&N=1

to nie podejzewalem :

zreszta kto przeglada stare watki poprzez wchodzenie na poprzednie, i na poprzedni ?? - urzyj wyszukiwarki i nie bedziesz musial kasowac koncowek

29.06.2004
18:14
[140]

HNTR [ Konsul ]

SULIK > Jestem na golu oficjalnie rok z jakimiś 2 miesiącami, nieoficjalnie prawie 2 lata... Nie zauważyłem tego... OMG ! Dzkęki za oświecenie :P

29.06.2004
18:49
smile
[141]

voroshmitov [ Pretorianin ]

Hej panowie pomóżcie. Szukam skryptu, hmm być może zwykłej definicji ramki, chodzi mi o to żeby ramka która jest dość długa [na tyle że trzeba suwaka żeby ją zobaczyć na dole] przesuwała się sama, dokładnie żeby był taki jakby scroling, po dojechaniu na dół żeby jechała do góry albo zaczynała od nowa [czyli od góry] wierze że potraficie mi pomóc.

moja strona: www.project-zaria.tk

chętnie poczytam wasze komentarze.

licze na was :P pozdrowienia !

29.06.2004
18:53
[142]

SULIK [ olewam zasady ]

voroshmitov - moze byc cos takiego jak po preawej stronie mojej strony ??
nomaniekozoki.kgb.pl

29.06.2004
19:04
smile
[143]

voroshmitov [ Pretorianin ]

SULIK -No zdecydowanie właśnie o to mi chodziło, stokrotne dzięki !! Pozwolisz chyba że pożyczyłem sobie fragment twojego kodu :P

<marquee onmouseover=this.stop() onmouseout=this.start() scrollAmount=1 scrollDelay=30 direction=up height="200" width="140">


Jeszcze raz dzięki !!!

29.06.2004
19:07
smile
[144]

voroshmitov [ Pretorianin ]

Aha i jeszcze jedno, znacie jakiś scrypt żeby podłożyć dźwięk pod strone i żeby to jeszcze działało na mozilli i na operze ?

29.06.2004
19:14
[145]

SULIK [ olewam zasady ]


spox, tylko, ze przed <merquee
jednak zdefiniuj tabele i daj znacznik span

bo nie wiem cyz bez tego bedzie poprawienie sie wyswietlac:)

<table width=140 border=0>
<tr bgcolor=#000000>
<td>
<span style="left: 0; top: 0">
<marquee onmouseover=this.stop() onmouseout=this.start() scrollAmount=1 scrollDelay=30 direction=up height="200" width="140">
i dopiero tutaj to co sie ma przewijac :)
</tr></td></table>

29.06.2004
22:48
[146]

SULIK [ olewam zasady ]

HNTR podawal jakis czas temu do zassania plik: admin.zip

dziala w nim prawie wszytko - edytowac mozna - zreszta juz to przerobilem odpowiednio na potrzeby strony - ale niestety logowanie nie dziala i nie mam pojecia dlaczego :|

01.07.2004
02:17
[147]

Qbaa [ Generał ]

SULIK ---> a pojawiają Ci się przy tym jakieś komunikaty błędu php?

01.07.2004
11:22
[148]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa -->

[Thu Jul 01 11:18:39 2004] [error] PHP Notice: Undefined variable: haslo in f:\komiks\.edycja\login.php on line 5
[Thu Jul 01 11:18:42 2004] [error] PHP Notice: Undefined variable: haslo in f:\komiks\.edycja\login.php on line 5

01.07.2004
12:37
[149]

Qbaa [ Generał ]

SULIK ---> podmień zawartość nawiasa tamtej linijki na:
(!isset($haslo))
i spróbuj czy działa :)

01.07.2004
12:47
[150]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa - teraz nie pojawia sie zadne blad w logach, ale nie zmienia to faktu ze co kolwiek to zmienilo - bod alej sie nie da logowac :|

01.07.2004
17:39
smile
[151]

Father Michael [ Padre ]

Mam problem z Java Script, prosta funkcja otwierania nowego okienka. Dziala mi pod IE, nie dziala pod cala reszta :).
Czy moglby mi ktos podac funkcje otwierajaca nowe okno, porownam ze swoja, moze cos zle pisze?

01.07.2004
20:00
[152]

Qbaa [ Generał ]

SULIK ---> hmmm no to nie wiem, ale jeszcze pokombinuje :)

Father Michael ---> tak powinno działać wszędzie (chyba) ;)
noweokno=window.open("plik.html","inna_nazwa","toolbar=no,scrollbars=no")

01.07.2004
20:34
[153]

Father Michael [ Padre ]

Qbaa -> dokladnie tak, a nie dziala :)

02.07.2004
11:59
[154]

Father Michael [ Padre ]

Any idea?

02.07.2004
19:22
[155]

SULIK [ olewam zasady ]

przydal by mi sie jakis kurs php w ktorym byly by obiasnione kazde komendy wraz z przykladami i zastosowaniem

no wiecie np.:

"GET - cos tam, costta, stusuje sie tu i tu, oto przyklad"
:)

a i prosba - moze mi ktos wyjasnic jak stosuje sie sesje i na czym to polega ??

bo chcialbym np. wywolac cos w kodzie - zalozmy zmienna $a = 11
i aby ta zmienna byla aktywna na kazdej podstronie (ale aktywowalem ja tylko na jednej, a aktywowalo sie np. poprzez klikniecie na button)

02.07.2004
19:44
[156]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SULIK => Co do pierwszego pytania to polecam Manual PHP :) Masz tam wszystkie komendy ladnie objasnione wraz z przykladami + bardzo ciekawe i przydatne skryptu uzytkownikow (w formie komentarzy do artykulu) => https://www.php.net/manual/pl/

A co do pytania numer dwa:
Sesje stosuje sie prosto :) Po pierwsze nalezy je uruchomic na starcie strony poleceniem session_start(), a dalej to juz jak kto lubi :) Zmienna ustawiamy np. tak:

$_SESSION["zmienna"] = 9;

Odwolujemy sie do niej w identyczny sposob :),

if($_SESSION["zmienna"] > 5) ‹
echo "No i co z tego ze ta liczba jest wieksza od 5 ??";


Po wiecej informacji odsylam do wspomnianego wczesniej Manuala PHP:

02.07.2004
20:50
smile
[157]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - dzieki :)
co odziwo tak malo info mi pomoglo i juz naumialem sie i moj system logowania dziala poprawnie :D :D

03.07.2004
01:46
smile
[158]

SULIK [ olewam zasady ]

kurde z dnia na dzien coraz bardziej mi sie php podoba :)

ehh gdybym tylko mial fajny serverek w sieci obslugujacy w peli php :D
to bym sie mogl pobawic :)
a tak to w 100% zabawe moge zaczac tylko na HDD :)

btw. wreszcie trzeba sie chyba zabrac za bazy danych - ale najpierw lepiej podszkolic sie w php - bo juz imho idzie mi znosnie :D

04.07.2004
18:52
[159]

tygrysek [ behemot ]

mam krótkie i szybkie pytanko
jak zrobić aby tło było niepowtarzalne na stronie ??
i czy można align'ować obrazek z tła w odpowiednią stronę ??


tia

04.07.2004
18:57
smile
[160]

zoklo [ Chorąży ]

SULIK - o czym jest ta twoja strona ??

04.07.2004
19:08
[161]

tygrysek [ behemot ]

help

04.07.2004
19:14
smile
[162]

Qbaa [ Generał ]

tygrysek --->
https://web.reporter.pl/html/s/background-image.php
https://web.reporter.pl/html/s/background-repeat.php
https://web.reporter.pl/html/s/background-attachment.php
https://web.reporter.pl/html/s/background-position.php

04.07.2004
20:25
smile
[163]

tygrysek [ behemot ]

dzięki :)

to jeszcze jedno pytanko
czy można zrobić taki link, który po kliknięciu by uruchamiał okienko nowe IE o określonej wielkości ale bez ramek i menu ??

04.07.2004
20:32
[164]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

tygrysek => A co rozumiesz przez "bez ramek" bo tego zabardzo nie lapie :) A tak ogolnie to nowe okienka otwiera sie skryptem:

window.open("jakas_strona.html", "", "menubar=no, toolbars=no, statusbar=no, top=100, left=100, width=300, height=500");

Taki skrypt oczywiscie wkleja sie np. w parametr href linka poprzedzajac go tekstem "javascript:", np:

<a href='javascript:window.open("jakas_strona.html", "", "menubar=no, toolbars=no, statusbar=no, top=100, left=100, width=300, height=500");'>nowe okno</a>

po kliknieciu otworzy sie nowe okno o wymiarach 300x500, nieposiadajace menu, toolbara ani paska statusu :)

04.07.2004
20:38
[165]

tygrysek [ behemot ]

dzięki za następną odpowiedź :)

i teraz ostatnie pytanie na tą chwilkę ;)

<table align="center" width="99%" border="0">
jak zrobić aby tekst się nie układał na środku względem pionu, lecz od góry zaczynał wypełniać

04.07.2004
20:40
[166]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

tygrysek => <table align="center" width="99%" border="0" valign="top">

04.07.2004
20:40
smile
[167]

tygrysek [ behemot ]

znalazłem odpowiedź :)

valing="top"

04.07.2004
20:41
[168]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Ech sie rozpedzilem :P Parametr valign dodaje sie w tagach <td> a nie w <table> :P Sorry :P

04.07.2004
20:45
smile
[169]

tygrysek [ behemot ]

a do table jest inny ??
jaki ??

04.07.2004
20:46
smile
[170]

tygrysek [ behemot ]

ale bezsensowne pytanie :)
wybacz

04.07.2004
20:49
[171]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Do table nie ma zadnego :) On po prostu nie obsluguje takich parametrow. Tekst przeciez dodaje sie wewnatrz komorek tabeli a te wyznacza sie parametrami <td>. Przykladowy kod tabeli :

<table width='99%'>
<tr>
<td width='100%' align='center' valign='top'>
Jakis tekst, ktory bedzie wysrodkowany i bedzie zawsze zaczynal sie u gory komorki :)
</td>
</tr>
</table>

04.07.2004
21:20
[172]

bukers [ Konsul ]

macie moze jakies linki do darmowych szkieletów stron itd. kiedys mialem taka fajna zagraniczna stronke ale nie pamietam linka :(

04.07.2004
21:30
[173]

SULIK [ olewam zasady ]

zoklo - w skrocie o nomaniekozakach
czyli o mnie i kuplu oraz naszych dziewczynach :D

nojbardziej kozacka stroba w sieci ze tak powiem :D

niektorzy by to blogiem nazwali - ale blogi maja za malo funkcji :D

05.07.2004
11:46
[174]

bukers [ Konsul ]

NO POMOZCIE MI Z TYMI SZKIELETRAMI :) HEHEH

05.07.2004
14:56
[175]

SULIK [ olewam zasady ]

troche poszalalem :D

obrazek:
pokazanie jak wyglada wyswietlenie postaci z pliku txt

05.07.2004
14:58
[176]

SULIK [ olewam zasady ]

obrazek:
dedycja danych z poprzedniego obrazka


moze nic specjalnego
ale sie troche nad tym pomeczylem :)
ale efekt mi sie podoba :)

ogolnie zrobilem sobie prosty panel administracyjny strona :D
tylko jest w nim jeszcze troche nie dociagniec :)
ale poki co ucze sie na swoich bledach :)

juz obie reczy dostepne sa na stronie :)

05.07.2004
15:00
[177]

SULIK [ olewam zasady ]

acha jak ktods bedzie chial to co nprzedstawilem powyzej to udostepnie kod :)

tylko do razu mowie, ze skrypt nie generuje plikow tylko edytuje juz istniejace :)

05.07.2004
19:06
[178]

SULIK [ olewam zasady ]

widze ze webmasterzy zrobili sobie urlop :(

05.07.2004
19:10
[179]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hehe, a co nie wolno nam ?? Ja osobiscie pracuje sobie nad strona GMC powoli i nad wielce zaawansowanym CMSem :)

05.07.2004
19:13
smile
[180]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - webmaster nigdy nie spi, webmaster nigdy nie robi sobie wolnego, webmaster zawsze pisze kod i o nim mysli, webmaster zawsze pracuje i sie uczy czegos nowego :P


btw. noobowskie pytanie co to jest CMS ???
btw2. co myslisz o tych screenach co podalem wyzej ? (wiem pewnei wolal bys moc to przetestowac in live - ale poki co nie chce mi sie zrobic wersji testowej :) )

05.07.2004
19:19
[181]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

CMS to Content Menagement System, czyli System Zarzadzania Zawartoscia :) Przykladowym CMSem jest np. PHPNuke :)

A co do screenow to wyglada normalnie :) Prosty formularz zapisujacy informacje gdzies tam :) Dla mnie to chleb powszedni bo ciagle takie formularze musze pisac do panelu administracyjnego strony GMC i tego mojego CMSa :)

05.07.2004
19:31
[182]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - dla Ciebie chleb powszedni dla mnie pierwsza samodzielna produkcja :D :D

ale dobrze ze wyglada normalnie, a nie np. zle :D :D

05.07.2004
23:25
[183]

wi3dzmin [ Konsul ]


hehe taa ja włąsnie chcę dokończyć mój skrypt do komentarzy połączony ze świerzo zrobionym logowaniem ale kurna mam problem :/ zrobiłem sobie formata i nie potrafie od nowa skonfigurować Apacha i php :) tzn apache mi ładnie działa ale nie działa php :/ ludki pomóżcie :) nie pamiętam jak ten shit się konfigurowało!!! ;] nawet automatyczna instalka php nie działa :/

05.07.2004
23:46
[184]

HNTR [ Konsul ]

wi3dzmin > Może skorzystaj z krasnala ? https://krasnal.tk/ :-)

06.07.2004
00:17
[185]

SULIK [ olewam zasady ]

ja uzywam easy php 1.7 :)

06.07.2004
01:15
[186]

Qbaa [ Generał ]

Drak'kan ---> a co to jest GMC? :)

wi3dzmin ---> może stąd ściągnij \/
https://www.php.net/downloads.php


ja przed wakacjami zacząłem robić skrypt do gelerii, alfabetyczne sortowanie plików, możliwość podziału galerii na parę stron, po określoną ilośc obrazków na jednej, ale przyszły wakacje i nic mi się nie chce :D
przykład zastosowania:
https://80.48.249.5/~kuba/strzaly%20wybuchy/
może kogoś zainteresuje :D

06.07.2004
01:27
[187]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa - u mine bez segregacji na hdd obrazki segreguja sie wg. nazw

natomiast na serverze piwko.pl segreguja sie wg. daty modyfikacji/dodania
nie wiem dlaczego :|

06.07.2004
08:14
[188]

HNTR [ Konsul ]

SULIK > Fajny panel :P Mógłbyś udostępnić kod ? Chiciałbym zobaczyć, jak takie coś działa i użyć na stronie (najlepiej pokaż formularze i plik który się edytuje :P) z góry dziękuję :)

06.07.2004
09:51
[189]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Qbaa => GMC => gry.mony.com :) Aktualny podglad serwisu, ktory ruszy dopiero we wrzesniu mozna zobaczyc pod adresem gry.mocny.com/preview.

06.07.2004
11:36
[190]

kajojo [ MU Online ]

Oto prawie ostateczna wersja, layouta do moich aukcji na allegro. Chciałbym was prosić o opinie na temat tej szaty graficznej i o porady, co powinienem w niej zmienić.

06.07.2004
11:51
smile
[191]

SULIK [ olewam zasady ]

HNTR - calosc wbudowalem w panel administracyjny ten co ty udostepniles
wiec zrobie wersje ciut inna - przerobie ja troche i wtedy udostepnie - a poki co musze uciekac - wiec wieczorkiem sie tym zajme i kod podam, albo tu, albo wysle Ci na maila :)

06.07.2004
11:56
[192]

HNTR [ Konsul ]

SULIK > No to spoko ! Dzieki :P

06.07.2004
12:02
[193]

fanlegii79 [ Konsul ]

kajojo -> ze mnie tam zaden grafik, ale IMHO czcionka na przyciskach jest troche za kanciasta, a wielka wakacyjna wyprzedaz za malo wybijajaca sie z tla. Po za tym spoksik, tylko dlaczego kodowanie 8859-1 i polskie znaki jakos tak dziwie wstawione? tylko te 39 bledow w validatorze.....

06.07.2004
14:35
[194]

Qbaa [ Generał ]

ten skrypt powinien posortować pliki, a czemu nie sortuje, kto znajdzie błąd?
<table class="g" border="1" rules="all">';
<?
$gal=dir('./');
while ($poz = $gal->read()) ‹
if (ereg('.jpg$', $poz)) ‹
$plik[]=$poz;


$gal->close();
$w=1;
natcasesort($plik);
reset($plik);
for ($x=0;$x<count($plik);$x++) ‹
echo (($w==1) ? ('<tr>') : (''));
echo '<td><a href="'.$plik[$x].'"><img src="thumbs/'.$plik[$x].'" alt="'.$x.'"></a></td>';
if ($w==3) ‹echo '</tr>';$w=1;› else ‹$w++;›

?>
</table>


Drak'kan ---> dane dotyczące gier są w bazie mysql, czy to są pliki tekstowe w odpowiadających grom katalogach?
tak ogólnie niezły szkielet ;)

06.07.2004
16:04
[195]

bukers [ Konsul ]

panowie skad moge sciagnac skrypty takie jak:

1] Logowanie [czyli kazdy nowy przybysz na mojej stronie chcialbym zeby sie zarejestrowal i po zalogowaniu mial pelny dostep do calego info na stronie]
2] System newsów [ zeby mozna bylo go prowadzic bardzo łatwo izeby mozna dodawac jakies komentarze!]
3] Ankiety
4] Skypt dzieki ktorem po kliknieciu na dany przycisk strona doda sie do ulubionych
5] jakis fajny licznik :P

strona to jest ponizej narazie szkielet i nic nie dziala ale bedzie tylko wlasnie chce dodac te pare funkcji ktore napisałem powyzej :P

06.07.2004
16:05
[196]

bukers [ Konsul ]

sory strona to

06.07.2004
16:53
[197]

bukers [ Konsul ]

no to jak co to piszcie mi ok

06.07.2004
18:10
smile
[198]

hotDog [ Outsider ]

noooo dawno mnie tutaj nie było... no ale już jestem i nadrabiam zaległości ;-D


pao13(grecja) --> w sumie niezły top.. ale za dużo roboty to Ty przy nim nie miałeś... ;-)

HNTR --> Twój kolejny lay, a mimo wszystko to ten sam... odkąd pamiętam to ten KoRn jest taki sam tylko kolory się zmieniają, a układ strony pozostaje taki sam :)

Qbaa -->

(...)
$plik[0]=$poz;
(...)

może to to? :P

EDIT:
a dupa! to nie to :PP a jak się pospieszyłem... zaraz się temu bliżej przyjrzę :D




bukers --> wystarczy żebyś przeczytał dokładnie tą i poprzednią cześć, a znajdziesz 3/4 skryptów których szukasz




a mnie tutaj nie było z dwóch powodów... ja tak jak inni postanowiłem sobie zrobić mały urlop :P a po drugie pracowałem (w urlop :P) nad pewnym projektem. Czekam na opinie i sugestie. Na razie to tylko projekt, więc nie patrzcie proszę w kod :P

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-07-06 18:12:17]

06.07.2004
18:26
[199]

fanlegii79 [ Konsul ]

hotDog -> to mryganie jest na tyle denerwujace ze nawet nie czekalem az sie zaladuje, strona z typu nie wejde jak nie musze...

06.07.2004
18:34
smile
[200]

hotDog [ Outsider ]

Qbaa --> hmm.. u mnie wystarczyło użycie funkcji sort(); i wszystko działa dobrze:

<table border="1">
<?
$gal=dir('dede/');
while ($poz = $gal->read()) ‹
if (ereg('.jpg$', $poz)) ‹
$plik[]=$poz;


$gal->close();
$w=1;
sort($plik);
reset($plik);
for ($x=0; $x<count($plik); $x++) ‹
echo (($w==1) ? ('<tr>') : (''));
echo '<td><a href="'.$plik[$x].'"><img src="thumbs/'.$plik[$x].'" alt="'.$x.'"></a></td>';
if ($w==3) ‹ echo '</tr>';$w=1; › else ‹ $w++; ›

?>
</table>



fanlegii79 --> to żałuj chłopcze, żałuj... :PP

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-07-06 18:34:21]

06.07.2004
18:44
[201]

kajojo [ MU Online ]

fanlegii79--> "tylko te 39 bledow w validatorze"
Yyy, co to jest validator??

06.07.2004
18:51
[202]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Qbaa => Hmm, ja tam wielkich bledow nie widze i nie wiem czemu ci nie sortuje :/ A co do pomniejszych bledow to masz je w kodzie HTML, np. nie otwarles nigdzie taga <tr> :) Poprawnie powinienes byl napisac:
<table class="g" border="1" rules="all"><tr>
...
</tr><table>

A linijka if ($w==3) ‹echo '</tr>';$w=1;› else ‹$w++;› powinna wygladac: if ($w==3) ‹echo '</tr><tr>';$w=1;› else ‹$w++;›

hotDog => Ladna strona, choc to pikanie przy menu doprowadza do szalu :P


A co do moich ostatnich prac :) Mowilem wam juz ze pracuje nad CMSem. A teraz wam go prezentuje w fazie w jakiej jest :P
Strona glowna: https://gry.mocny.com/cms/
Panel Admina: https://gry.mocny.com/cms/admin.html

login: admin
haslo: admin

Tylko nie kasujcie tego co juz jest. Jak chcecie sobie pokasowac to wpierw utworzcie nowe :D

06.07.2004
19:05
[203]

SULIK [ olewam zasady ]

bukers - look for your topic

HNTR - to zabieram sie za robote :)

06.07.2004
19:10
[204]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - bardzo fajne :)

06.07.2004
19:50
smile
[205]

zielony_telefon [ Pretorianin ]

witam
moze mnie ktos oswiecic czemu jak uzyje czegos takiego

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
"https://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">

wtedy nie dziala height w table??
a w DW pisze mi ze tag is not suporrted (mozilla 1.0, nescape 7.0)
o so chosi?
ten cusik odpowiada za zgodnosc strony ze standartami tak?
wiec w takim razie height to nie jest standart??? to qrde co w takim razie
ja rozumie ze niektore wybryki moga nie obslugiwac pewnych znacznikow ale wydawalo mi sie ze akurat to polecenie to podstawa calego htmla...

06.07.2004
20:14
[206]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

zielony_telefon => Jesli uzywasz taga <!DOCTYPE...> to dajesz jasno do zrozumienia przegladarce ze twoja strona jest zgodna z tym standardem. W takim przypadku przegladarka postepuje zgodnie z wytycznymi danego sdandardu (ktore masz podane w tym linku przy <!DOCTYPE...>.

W standardzie HTML 4.01 parametr height jest niedozwolony przy tagu <table> i nic na to nie poradzisz :) Albo usun zapis <!DOCTYPE...> albo dostouj sie do standardu :)

06.07.2004
20:25
[207]

HNTR [ Konsul ]

Drak`kan > Trochę się tym pobawiłem i musze przyznać że jest spoko :P Ma jeden minus - ściągnąłeś obrazki z phpnuke :D

06.07.2004
20:35
[208]

zielony_telefon [ Pretorianin ]

thx
no coz... w takim razie je*** standarty...
skoro tak to wyglada zaczynam rozumiec IE ktory ma wszystkich gdzies i tworzy wlasne

06.07.2004
20:38
[209]

SULIK [ olewam zasady ]

HNTR - udalo mi sie :D

06.07.2004
20:40
smile
[210]

SULIK [ olewam zasady ]

[ edit ]

kuzwa za bardzo sie podekscytowalem :D
nomaniekozoki.kgb.pl/profile/edytor.php - jak dziala (ytylko ze pifko moze nie dzialac poprawnie na hdd wszytko dziala OK)

nomaniekozoki.kgb.pl/profile/profile.rar - wersja do dodania na strone :)

06.07.2004
20:58
[211]

SULIK [ olewam zasady ]

ehh widze ze serwer mi sporo bledow wyala :(

ale zaraz postaram sie to poprawic

06.07.2004
21:01
[212]

kajojo [ MU Online ]

Poprawiłem logo (myślę, że teraz napis jest lepiej widoczny). Z czcionką w menu raczej już nic nie zrobię ponieważ mam tylko gify z, którymi w photoshopie nic się nie da zrobić. Kodowanie zostaaiwłem standardowe z Dreamwavera. I nadal nie rozumiem oc chodzi z tym vaidatorem!

06.07.2004
21:04
[213]

SULIK [ olewam zasady ]

kajojo - validator sprawdza poprawnosc kodu wg standardow... ale 37 bledow to naprawde nic w porownaniuz tym ze Gol ma cos ponad 100

06.07.2004
21:12
[214]

kajojo [ MU Online ]

Aha czyli mogę już zamieszczać pierwsze aukcje :) Zastanawiam się tylko, czy nie zrobić jakiegoś porządnego loga, jednakże mam jeden problem: NIE UMIEM tego :) A tam zostanę przy tym co mam.

06.07.2004
21:14
[215]

HNTR [ Konsul ]

SULIK > Dzięki ! Wszystko działa, wywaliło na początku jakiś błąd, ale wszystko jest git.

06.07.2004
21:17
[216]

SULIK [ olewam zasady ]

HNTR
ok dpracowalem troche i juz mozesz zobaczyc jak dziala na:
nomaniekozoki.kgb.pl/profile/edytor.php
(niestety piwko.pl nie obsluguje mozliwosci skasowania pliku)

a zassac wersje do dodania na strone:
nomaniekozoki.kgb.pl/profile/edytor.rar

06.07.2004
21:18
[217]

SULIK [ olewam zasady ]

HNTR - blad byl z mojej winy - poprawilem wersje i juz powinno byc bez bledow :)

zreszta patrz post wyzej :D

06.07.2004
21:20
[218]

SULIK [ olewam zasady ]

acha i nie da sie zedytowac pliku test - jest on dodany przez ftp i piwko sie cos pluje - reszte sie da - zreszta na kazdym innym serverze bedzie sie dalo :)

06.07.2004
23:08
smile
[219]

hotDog [ Outsider ]

Wziąłem sobie do serca wasze uwagi i sugestie i naniosłem kilka poprawek do mojej stronki :-)

teraz nie ma "wkrzującego migotania przy ładowaniu", a dźwięk jest trochę gdzie indziej i o wiele cichszy ;-))

nio i zmienił się adres

zapraszam do oceny:

06.07.2004
23:30
[220]

fanlegii79 [ Konsul ]

hotDog -> fajnie ze nie ma mrygania, ale na przegladarce safari nie ma nic w zamian, zaczynam za nim tesknic... (na mozilli sie laduje). Osobiscie nie lubie stron na ktorych jest zapetlona animacja wole jak sie pojawi np: "zaklady" potem "herman" na koniec" zaklady herman" i tak zostanie. Co do dzwieku to mnie tylko wnerwia, ale to chyba nie jest strona do odwiedzania co dziennie wiec ujdzie. Jezeli zaladuje sie w safari, to nie zagladajac do walidatora ocenie na bardzo dobrze.

06.07.2004
23:38
smile
[221]

hotDog [ Outsider ]

fanlegii79 --> ;-D tego Safarii to używasz na Linuxie? Bo wiem, że Linux ma problemy z wtyczką Flasha i ja już tutaj nic na to nie poradzę ;-) stronka chodzi dobrze pod IE, Operą oraz pod Netscapem (chociaż tutaj jest kilka bugów, ale wkrótce je wyeliminuję). Co do dźwięku ;) Właściciel tej firmy lubi "bajery" i rajcują go takie gadżety na stronce, więc robiłem coś dla niego i według jego upodobań, w końcu nie robię stronki dla siebie.. ;)) W Validatorze wyskakują tylko błędy z <EMBED></EMBED>, bo on już nie jest standardem, no ale niestety musiałem go wstawić, bo inaczej pod Netscapem nie chodziłby flash... coś za coś...

Pozdr ;-)

[edit]

problemy w Netscape zostały rozwiązane ;-)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-07-07 00:06:49]

07.07.2004
00:33
[222]

Qbaa [ Generał ]

hotDog ---> hmm.. u mnie wystarczyło użycie funkcji sort(); i wszystko działa dobrze
przedtem próbowałem to (samo "sort()") w katalogu tylko z obrazkami i te sortowanie nie działa, a w katalogu gdzie są różne pliki działa poprawnie, nie mam pojęcia czemu :)
tu jest sort() z obrazkami: https://80.48.249.5/~kuba/strzaly%20wybuchy/
a tu z różnymi plikami: https://80.48.249.5/~kuba/zrodla/ (pierwszy link :))

Drak'kan ---> co do błędów html mylisz się, wszystko jest poprawnie, możesz nawet sprawdzić validatorem - html strict :) za <tr> odpowiadają te dwie linijki:
echo (($w==1) ? ("<tr>\n") : (''));
...
if ($w==3) ‹echo "</tr>\n";$w=1;› else ‹$w++;›
ustawiłem sobie tym sposobem tworzenie 3 kolumn :)
https://80.48.249.5/~kuba/zrodla/

do do cmsa - nieźle, nie mam uwag :)
i powtarzam pytanie:
Drak'kan ---> dane dotyczące gier są w bazie mysql, czy to są pliki tekstowe w odpowiadających grom katalogach?
tak ogólnie niezły szkielet ;)

07.07.2004
00:40
smile
[223]

hotDog [ Outsider ]

Qbaa --> a ja miałem właśnie same *.jpg i sortowanie działało ;-))

to w takim razie spróbuj jeszcze funkcji asort();
jeśli i ona nie pomoże, to ja już nie wiem... ;-P

[edit]
acha.. a jeśli nie pomoże asort(); to dodaj do pętli while zmniejszanie liter w nazwach plików.. może to przez to.. w końcu "M" to nie to samo co "m"... a tak przynajmniej mi się zdaje.. chociaż nie wiem czy w tym przypadku ma to jakieś znaczenie.... ;-))

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-07-07 00:41:21]

07.07.2004
01:07
[224]

Qbaa [ Generał ]

asort działa na tym serwerze tak samo jak natcasesort, czyli w ogóle :)
ale zmniejszenie wszystkich liter działa!
jest tylko jeden problem, serwer jest na linuksie i niestety ważna jest wielkość liter.
najważniejsze że już wiem w czym błąd. dzięki :D

07.07.2004
01:37
[225]

SULIK [ olewam zasady ]

Jak kogos zainteresuje - wlasnie napisalem dla bukersa formularz do wysylania maili :)

jak kogos interesuje i nie ma wylaczonej na serverze funkcji: mail()
to moze kozystac :)

wiem, wiem ze banalne to jest - ale ja mam satysfakcje :)

--- KOD ankieta.php----
<?
$temat = "TEMAT_MAILA";
$email = "[email protected]";

echo "Czesc, ak chcesz do nas przylaczyc to wypelnij ta ankiete:";
echo ' <form action="ankieta.php?id=wyslijmaila" method=post>
<table>
<tr><td>Ksywa:</td><td><input type=text size=30 name="ksywa"></td></tr>
<tr><td>Numer GG:</td><td><input type=text size=30 name="gg"></td></tr>
<tr><td>E-Mail:</td><td><input type=text size=30 name="mail"></td></tr>
<tr><td>Cos o sobie:</td><td><textarea size=30 name="cos"></textarea></td></tr>
<table>
<input type=submit value=wyslij>';

switch($_GET[id]) ‹


case "wyslijmaila":

echo '<br><br>';
mail("$email", "$temat", "Ksywa: $_POST[ksywa]\nNumer GG: $_POST[gg]\nMail: $_POST[mail]\nCos o sobie: $_POST[cos]");
echo '<br>OK... mail o tytule: '.$temat.' i tresci:<br>Nick: '.$_POST[ksywa].'<br>Numer GG: '.$_POST[gg].'<br>Mail: '.$_POST[mail].'<br>Cos o sobie: '.$_POST[cos].'<br><br>zostal pomyslnie wyslany na adres: '.$email;
break;



?>
--- KONIEC KODU----

07.07.2004
08:30
[226]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Qbaa => No dobra, teraz to dopiero zauwazylem ze zaczynasz taga <tr> :P Przedtem jakos mi umknal. No ale i tak moj skrypt mialby mniej linijek :P

A co do pytania przy CMSie to wszystko oparte jest o baze MySQL. Ja osobiscie zabawe z plikami uwazam za malo efektywna i robiaca wiele problemow pozniej.

08.07.2004
08:51
smile
[227]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kolejna czesc :

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-07-08 08:49:50]

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.